The RQS Blog

.


By Miguel Ordoñez


Η κάνναβη και το άγχος έχουν μια αρκετά μοναδική κι ενδιαφέρουσα σχέση. Πολλαπλές μελέτες[1] εξέτασαν την κάνναβη ή τα συστατικά της ως πιθανή μορφή θεραπείας του άγχους, με ορισμένους ειδικούς να προσπαθούν να αναπτύξουν νέους αγχολυτικούς παράγοντες[2] με βάση τα κανναβινοειδή.

Ταυτόχρονα όμως, η κάνναβη—και πιο συγκεκριμένα, το THC—φέρει επίσης τη φήμη πως προκαλεί παράνοια. Ομοίως, ορισμένες μελέτες[3] συνδέουν το μαγικό βότανο με την ανάπτυξη αγχώδων διαταραχών.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι τόσο οι χρήστες φαρμακευτικής, όσο και οι χρήστες ψυχαγωγικής κάνναβης μπορούν να πέσουν θύματα του υποτιθέμενου άγχους της κάνναβης. Αυτό κάνει ακόμα πιο σημαντικό το να γνωρίζετε πώς να αντιμετωπίζετε την κατάσταση. Έχοντας αυτό κατά νου, ας εμβαθύνουμε στο φαινόμενο του άγχους της κάνναβης και γιατί συμβαίνει. Στη συνέχεια, θα παρουσιάσουμε μερικούς τρόπους για να το σταματήσουμε και να το αποτρέψουμε από το να συμβεί στο μέλλον.

Τι Είναι Το Άγχος Της Κάνναβης;

Ορισμένες καταστάσεις στη ζωή προκαλούν άγχος. Εκείνη τη στιγμή πριν ανέβεις στη σκηνή για να εκφωνήσεις μια κεντρική ομιλία, νιώθεις τις παλάμες σου να ιδρώνουν, την καρδιά σου να χτυπά πιο γρήγορα. Χάνεις την εστίαση στο τώρα και αντ' αυτού ανησυχείς ασταμάτητα για το τι πρόκειται να έρθει.

Όλες αυτές είναι φυσιολογικές αντιδράσεις. Και μόλις συγκεντρωθείς κι αρχίσεις να αναπνέεις σωστά, διώχνεις αυτές τις ενοχλητικές αμφιβολίες κι ανασφάλειες.

Υπάρχει μια μικρή διαφορά με το άγχος της κάνναβης. Όπως και στην αδιαθεσία που οφείλεται στην κάνναβη, τα συμπτώματα είναι άβολα—εφίδρωση, τρέμουλο, κόπωση—εκτός από το άγχος της κάνναβης που προκαλεί κυρίως ψυχική δυσφορία, σε αντίθεση με τη σωματική. Έτσι, το άγχος είναι γνωστό ότι προκαλεί στομαχική δυσφορία, ναυτία, ακόμη κι έμετο.

Εκτός από την κοινή γνώση, οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει μια συσχέτιση μεταξύ της χρήσης κάνναβης και του άγχους. Σε μια κοινοτική έρευνα[4] που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία, για παράδειγμα, το 22% των ερωτηθέντων ανέφεραν κρίσεις πανικού μετά από χρήση κάνναβης.

Τι Είναι Το Άγχος Της Κάνναβης;

Πώς Να Αναγνωρίσετε Το Άγχος Της Κάνναβης

Τα συμπτώματα του άγχους της κάνναβης μπορεί να είναι δύσκολο για κάποιους να τα διακρίνουν, αλλά υπάρχουν ορισμένα ενδεικτικά σημάδια.

Συνήθως ξεκινάει με ένα καταιγισμό αρνητικών σκέψεων στο μυαλό. Αυτές είναι ανησυχητικές, ενοχλητικές εικασίες που είναι δύσκολο να τις αποτινάξεις. Στη συνέχεια εκδηλώνεται σε σωματικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της δύσπνοιας (η οποία από μόνη της προκαλεί άγχος) και της αδυναμίας να κινηθείτε άνετα.

Οι άνθρωποι που βιώνουν επεισόδια του άγχους της κάνναβης αισθάνονται σαν να είναι παγιδευμένοι στο ίδιο τους το κεφάλι. Οι σκέψεις τους είναι πολύ δυνατές, κάτι που τους εμποδίζει να εστιάσουν ή να παρακολουθήσουν αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

Ένα κλασικό σημάδι παράνοιας μεταξύ των ψυχαγωγικών καπνιστών κάνναβης είναι ο έλεγχος έξω από το παράθυρο για αστυνομικούς. Η ανησυχία ότι έχετε κάνει κάτι παράνομο μπορεί να είναι αρκετά συντριπτική και να προκαλέσει πανικό.

Πώς Να Σταματήσετε Το Άγχος Της Κάνναβης

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου εάν αντιμετωπίζετε μια περίοδο άγχους μετά τη χρήση κάνναβης, είναι να αποδεχτείτε αυτό που συμβαίνει.

Αυτό μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά είναι μια βασική πτυχή της μείωσης του άγχους ακόμα κι όταν δεν εμπλέκεται η κάνναβη. Υπό αυτήν την οπτική, θα είναι πιο εύκολο να πάρετε μερικές ανάσες και να επιστρέψετε στο φυσιολογικό. Αλλά αν αυτό δεν σας βοηθήσει, δείτε μερικές άλλες συμβουλές που μπορείτε να δοκιμάσετε:

Κάντε ένα κρύο ντους
Τουλάχιστον, ρίξτε λίγο κρύο νερό στον λαιμό σας. Αυτή η ξαφνική αλλαγή θερμοκρασίας μπορεί να σας βοηθήσει να βγείτε από την τρέχουσα ζαλισμένη και μπερδεμένη κατάστασή σας.
Φάτε ή πιείτε κάτι
Αυτό θα σας βοηθήσει να απομακρύνετε την εστίασή σας από το να είστε σε κατάσταση πανικού.
Αποσπάστε την προσοχή σας
Κάντε μια βόλτα στη γειτονιά. Βάλτε λίγη χαλαρωτική μουσική. Ο στόχος εδώ είναι να κρατήσετε το μυαλό σας μακριά από αυτές τις σκέψεις που αυξάνουν το άγχος.
"Επιβάλετε" μια θετική νοοτροπία
Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι όλα αυτά είναι στο μυαλό σας και ότι θα είστε εντάξει. Μερικές φορές, το να ωθήσετε ευγενικά τον εαυτό σας να υιοθετήσει μια θετική νοοτροπία μπορεί να σας χαλαρώσει και να σας φέρει σε καλύτερη διάθεση.
 • Θα Εξαφανιστεί Το Άγχος Που Προκαλείται Από Τη Κάνναβη;

Ναι! Όπως κάθε ψυχαγωγική ουσία, θα νιώσετε τα αποτελέσματα της να μειώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Στην περίπτωση του άγχους που προκαλείται από τη κάνναβη, η διάρκεια των συμπτωμάτων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη μέθοδο λήψης—οι επιδράσεις των βρώσιμων ειδών, συμπεριλαμβανομένων των αρνητικών αποτελεσμάτων, διαρκούν περισσότερες ώρες από την εισπνεόμενη ή υπογλώσσια χρήση κάνναβης. Έτσι, έχοντας αυτό κατά νου, μπορεί να χρειαστούν από 10 λεπτά έως μερικές ώρες για να αισθανθείτε ξανά όπως πρώτα. Μπορεί να φαίνεται σαν μια αιωνιότητα, αλλά ακολουθώντας τα βήματα που αναφέρονται στην προηγούμενη ενότητα, θα τα καταφέρετε.

Τελικά, θα είστε μια χαρά. Αλλά η ενόχληση μπορεί να είναι πολύ έντονη, ειδικά για τους νέους χρήστες κάνναβης.

Πώς Να Αποτρέψετε Το Άγχος Της Κάνναβης

Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία, όπως λέει η παροιμία. Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να αποτρέψετε πιθανά τραυματικά επεισόδια από το άγχος της κάνναβης.

Περισσότερο CBD, λιγότερο THC
Επιλέξτε μια ποικιλία με αναλογία THC:CBD που ευνοεί το δεύτερο. Μια αναλογία 1:1, γνωστή και ως η "χρυσή τομή", θα σας κάνει να νιώσετε ευφορία, αλλά η ψυχοτρόπος επίδραση θα είναι πιο ήπια χάρη στην παρουσία του CBD.
Μικροδόση
Απευθύνεται ειδικά σε αρχάριους χρήστες, που είναι πιο ευαίσθητοι στο άγχος της κάνναβης. Είναι εντάξει να παίρνετε μικρότερες δόσεις όσο είστε σε αρχικό στάδιο χρήσης κάνναβης. Με αυτόν τον τρόπο, θα εξοικειωθείτε με τα αποτελέσματά της πολύ καλύτερα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν πρόκειται για κατανάλωση βρώσιμων, για τις πρώτες φορές.
Δημιουργήστε ένα άνετο περιβάλλον
Στην ιδανική περίπτωση, θέλετε να βρίσκεστε σ' έναν ελεγχόμενο χώρο, με άτομα που εμπιστεύεστε. Ρυθμίστε τα φώτα με τέτοιον τρόπο, ώστε να δημιουργούν μια ψυχρή ατμόσφαιρα. Επίσης, καλό είναι να έχετε λίγο φαγητό κοντά σας για όταν αρχίσουν οι λιγούρες και λίγο νερό για το στέγνωμα του στόματος.

Γιατί Με Πιάνει Άγχος Όταν Καπνίζω Κάνναβη;

Για να απαντήσουμε σ' αυτήν την ερώτηση, θα γίνουμε λίγο πιο επιστημονικοί. Όταν το THC εισέρχεται στο σώμα, συνδέεται με τους δύο κύριους τύπους υποδοχέων του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος—CB1 και CB2.

Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι, το ενδοκανναβινοειδές σύστημα (ECS) είναι ένα ρυθμιστικό σύστημα που εκτείνεται σε ολόκληρο το σώμα. Με βάση μελέτες[5], φαίνεται να παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση της λειτουργίας του εγκεφάλου, του ενδοκρινικού συστήματος και των ιστών του ανοσοποιητικού. Η έρευνα δείχνει επίσης μια σύνδεση μεταξύ του ECS και της έκκρισης των αναπαραγωγικών ορμονών και του στρες.

Με τη διέγερση του ECS, το THC αρχίζει να προκαλεί τα αισθητά αποτελέσματά του. Εδώ είναι τι πιστεύεται ότι συμβαίνει αφού καπνίσετε, ατμίσετε ή καταναλώσετε με άλλο τρόπο THC.

 • Η Αμυγδαλή

Η αμυγδαλή είναι η περιοχή του εγκεφάλου μας που παίζει ρόλο τόσο στη δημιουργία δικαιολογημένου, όσο και στη δημιουργία αδικαιολόγητου φόβου. Είναι επίσης υπεύθυνη για την εξαφάνιση του φόβου και για την υπό προϋποθέσεις αναστολή του.

Πρόσφατη έρευνα[6] ανακάλυψε την παρουσία πληθώρας υποδοχέων CB1 εντός της αμυγδαλής. Αυτό οδήγησε τους ειδικούς να βρουν μια σύνδεση μεταξύ μιας πιθανής πρόκλησης συναισθηματικής αντίδρασης κατά τη λήψη του THC. Ως αποτέλεσμα, το άγχος όταν καπνίζετε κάνναβη μεγάλης περιεκτικότητας σε THC είναι πιο έντονο.

 • Το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα

Όπως η αμυγδαλή, το κεντρικό νευρικό σύστημα φιλοξενεί υποδοχείς κανναβινοειδών, ιδιαίτερα υποδοχείς CB1—με τους οποίους συνδέεται το THC για να προκαλέσει ψυχοτρόπα αποτελέσματα.

Πού εμπίπτει λοιπόν το άγχος σε όλα αυτά; Μια μελέτη του[7] 2014 διερεύνησε τη σχέση μεταξύ του THC, των μυϊκών σπασμών και των προβλημάτων της ουροδόχου κύστης. Παρά τα πολλά υποσχόμενα ευρήματα, μία από τις αρνητικές επιπτώσεις μεταξύ των ερωτηθέντων ήταν το άγχος. Μαζί με την ψύχωση και τη δυσφορία, αυτές οι επιδράσεις συνδέθηκαν όλες με την περιεκτικότητα της κάνναβης σε THC.

 • Το Καρδιαγγειακό Σύστημα

Μια έρευνα[8] του 1994 ισχυρίζεται ότι η διαταραχή πανικού και το χρόνιο άγχος αύξησαν τη νοσηρότητα των καρδιαγγειακών παθήσεων. Η μελέτη υπογραμμίζει τη σύνδεση μεταξύ της χρόνιας χρήσης κάνναβης και του χρόνιου άγχους, επισημαίνοντας πώς και τα δύο θα μπορούσαν να "συμβάλλουν έμμεσα" στη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Γιατί Με Πιάνει Άγχος Όταν Καπνίζω Κάνναβη;

Γιατί Το Άγχος Της Κάνναβης Επηρεάζει Ορισμένους Ανθρώπους κι Άλλους Όχι;

Αυτή είναι μια πολύ συνηθισμένη ερώτηση και μάλιστα πολύ έγκυρη. Ωστόσο, δεν υπάρχει μια σύντομη και ξεκάθαρη απάντηση, καθώς υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο.

 • Γενετική

Η κάνναβη είναι αγαπητή γιατί προκαλεί κάποια θετικά αποτελέσματα κι αισθήσεις. Όταν λαμβάνεται σε μια συγκεκριμένη δόση, το THC φαίνεται να προκαλεί χαλάρωση, ενώ παρέχει και πνευματική διέγερση. Ορισμένες ποικιλίες είναι γνωστές για τη δημιουργικότητα και την ηρεμία που εμπνέουν στους χρήστες.

Όμως, όπως δείχνει μια μελέτη του 2019[9], τα θετικά αποτελέσματα φαίνεται να είναι διαδεδομένα μεταξύ εκείνων που είναι ευαίσθητοι στο THC στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου τους. Όσοι είναι ευαίσθητοι στο THC στο οπίσθιο τμήμα του εγκεφάλου φαίνεται να βιώνουν περισσότερο άγχος. Άλλα αντιληπτά κι όχι ευχάριστα αποτελέσματα για αυτούς τους ανθρώπους περιλαμβάνουν την παράνοια και τα αρνητικά συναισθήματα.

 • Ηλικία

Καθώς το σώμα μας γερνά, το ίδιο συμβαίνει και με τον εγκέφαλό μας. Και με αυτό, επηρεάζεται και το ενδοκανναβινοειδές μας σύστημα.

Η πυκνότητα των υποδοχέων, για παράδειγμα, τείνει να μειώνεται[10] καθώς μεγαλώνουμε. Και σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό Dr Gregory Gerdeman, PhD[11], η κάνναβη θα μπορούσε να επηρεάσει διαφορετικά τους ανθρώπους ανάλογα με την ηλικία τους.

Σύμφωνα με τον Gerdeman, ένα άτομο 30 ετών μπορεί να αισθάνεται πιο παρανοϊκό μετά το κάπνισμα κάνναβης από ό,τι στα 20 του. Όπως σημειώνει, το ενδοκανναβινοειδές σύστημα στον εγκέφαλο "μπορεί να μην βρίσκεται στο ίδιο σημείο ρύθμισης".

 • Φύλο

Φαίνεται ότι το φύλο μπορεί επίσης να παίζει ρόλο στο άγχος που προκαλείται από τη κάνναβη. Όπως δείχνει μια μελέτη του 2014[12], τα οιστρογόνα μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία στην κάνναβη.

Η μελέτη διεξήχθη σε θηλυκούς αρουραίους και βρήκε μια σύνδεση μεταξύ των οιστρογόνων και της αυξημένης ευαισθησίας στο THC. Συγκεκριμένα, τα οιστρογόνα φάνηκε να έχουν αλληλεπίδραση με τις σωματικές καταπραϋντικές ιδιότητες του THC.

Αυτή η ευαισθησία θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει την ευαλωτότητα μιας γυναίκας στο άγχος και την παράνοια που προκαλείται από το THC. Ωστόσο, η μελέτη δείχνει επίσης ότι τα θηλυκά αναπτύσσουν ανθεκτικότητα στο THC πολύ πιο γρήγορα από τους άντρες.

 • Ανθεκτικότητα

Όπως και με το αλκοόλ, οι άνθρωποι τείνουν να αναπτύσσουν ανθεκτικότητα στην κάνναβη μετά από μια περίοδο χρήσης. Ενώ η γενετική και η νευρωνική σύνθεση του εγκεφάλου παίζουν ρόλο, η χρήση εξακολουθεί να είναι ο σημαντικότερος παράγοντας.

Οι μελέτες δείχνουν ότι καθώς ο εγκέφαλος εκτίθεται συχνά στο THC, οι υποδοχείς CB1 απευαισθητοποιούνται[13]. Αυτό που συμβαίνει στη συνέχεια είναι μια διαδικασία που ονομάζεται εσωτερίκευση[14], όπου οι υποδοχείς συστέλλονται. Τελικά, έχει ως αποτέλεσμα μια λιγότερο έντονη εμπειρία THC.

Η ανάπτυξη ανθεκτικότητας θα μπορούσε να είναι και καλή και κακή. Εάν είστε ο τύπος που απολαμβάνει να είναι "ανεβασμένος", μια σχετικά αδύναμη εμπειρία θα μπορούσε να είναι εκνευριστική. Εάν συμβαίνει αυτό, μπορεί να θέλετε να κάνετε ένα διάλειμμα, ώστε να επιτρέψετε στο σύστημά σας να κάνει επαναφορά και να απαλλαγεί από το THC για λίγο.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι τέσσερις εβδομάδες[15] είναι αρκετός χρόνος για να επανέλθουν οι υποδοχείς κάνναβης στον εγκέφαλο στα φυσιολογικά επίπεδα. Οπότε δεν χρειάζεται καν να απέχετε για τόσο πολύ!

Διάθεση
 • Διάθεση

Δεν χρειαζόμαστε επιστημονικές μελέτες υψηλής ποιότητας για να καταλάβουμε ότι το να είναι κάποιος αγχωμένος πριν καπνίσει κάνναβη, κάνει πιο πιθανό το να είναι αγχωμένος και μετά τη χρήση. Αν και ορισμένα άτομα μπορεί να αισθάνονται το βάρος να σηκώνεται από τους ώμους τους μετά από μερικές εισπνοές κάνναβης, άλλα άτομα θα αισθανθούν μόνο τις αρνητικές σκέψεις τους να επιδεινώνονται.

Όπως κάθε ουσία, είναι πάντα καλύτερο να τη λαμβάνετε όταν είστε σε θετική ψυχική κατάσταση.

Πόση Ποσότητα THC Θα Αρχίσει Να Προκαλεί Αρνητικά Αποτελέσματα;

Η επιστήμη έχει στην πραγματικότητα μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα, τουλάχιστον σύμφωνα με μια μελέτη του 2017[16]. Μια ομάδα 42 συμμετεχόντων χωρίστηκε σε δύο ομάδες. Η ομάδα "χαμηλής δόσης" έλαβε μια κάψουλα με περιεκτικότητα 7.5mg THC, ενώ η ομάδα "μέτριας δόσης" έλαβε μια κάψουλα με περιεκτικότητα 12.5mg.

Στη συνέχεια, δόθηκαν στους συμμετέχοντες 10 λεπτά για να προετοιμαστούν για μια υποτιθέμενη συνέντευξη εργασίας, μετά από την οποία αναγκάστηκαν να περάσουν από μια πεντάλεπτη συνέντευξη όπου δεν τους δόθηκε κανενός είδους ανατροφοδότηση.

Το τελικό τεστ ήταν για τους συμμετέχοντες ήταν να μετρήσουν προς τα κάτω από έναν αρχικό πενταψήφιο αριθμό αφαιρώντας το 13. Τους ζητήθηκε να το κάνουν για πέντε λεπτά.

Οι συμμετέχοντες που έλαβαν τη χαμηλότερη δόση ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν λιγότερο άγχος. Εν τω μεταξύ, όσοι έλαβαν τη μέτρια δόση παρουσίασαν "πιο έντονη αρνητική διάθεση" πριν και κατά τη διάρκεια των προαναφερθέντων εργασιών.

Επομένως, εάν είστε αρχάριος, σκεφτείτε να ξεκινήσετε με μια δόση στο χαμηλότερο άκρο του φάσματος (περίπου 5–7.5 mg THC). Αυτό μπορεί να είναι μόνο μερικές εισπνοές από ένα τσιγάρο!

Μην Αφήσετε Το Άγχος Από Το Κάπνισμα Κάνναβης Να Καταστρέψει Την Εκτίμησή Σας Για Το Βότανο

Η κάνναβη έχει μεγάλη πιθανότητα να προκαλέσει άγχος και παράνοια. Κι ενώ μπορεί να αισθάνεστε ότι πρόκειται να βιώσετε κάτι απειλητικό για τη ζωή σας, μην ανησυχείτε. Όλα είναι υποπροϊόν πολλών παραγόντων που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Εάν θέλετε μια μη αγχώδη και μη τραυματική εμπειρία με τη κάνναβη, η καλύτερη κίνηση θα ήταν να ξεκινήσετε με μια χαμηλή δόση και συντηρητικά. Μόλις αντιληφθείτε ότι έχετε αρχίσει να εξοικειώνεστε, μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψη ανάλογα.

Επίσης, σκεφτείτε να λάβετε περισσότερο CBD κι ενδεχομένως λιγότερο THC, όταν κάνετε χρήση. Το πιο σημαντικό είναι να χαλαρώστε και να το απολαύστε. Δεν είναι διαγωνισμός για να δούμε ποιος μπορεί να καπνίσει περισσότερο!

Φροντίστε να έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας τις συμβουλές μας καθώς προχωράτε στο ταξίδι σας με την κάνναβη, γιατί, ανεξάρτητα από την εμπειρία σας, η γνώση είναι δύναμη.

External Resources:
 1. The role of cannabis in treating anxiety: an update : Current Opinion in Psychiatry https://journals.lww.com
 2. Cannabinoid-related agents in the treatment of anxiety disorders: current knowledge and future perspectives https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 3. A positive association between anxiety disorders and cannabis use or cannabis use disorders in the general population- a meta-analysis of 31 studies | BMC Psychiatry | Full Text https://bmcpsychiatry.biomedcentral.com
 4. A community survey of adverse effects of cannabis use - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 5. [The role of the endocannabinoid system in the regulation of endocrine function and in the control of energy balance in humans] - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 6. Multiple Mechanistically Distinct Modes of Endocannabinoid Mobilization at Central Amygdala Glutamatergic Synapses https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 7. Systematic review: Efficacy and safety of medical marijuana in selected neurologic disorders https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 8. Symptoms of anxiety and risk of coronary heart disease. The Normative Aging Study - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 9. The Bivalent Rewarding and Aversive properties of Δ9-tetrahydrocannabinol are Mediated Through Dissociable Opioid Receptor Substrates and Neuronal Modulation Mechanisms in Distinct Striatal Sub-Regions | Scientific Reports https://www.nature.com
 10. SAGE Journals: Your gateway to world-class journal research https://journals.sagepub.com
 11. ​Why Pot Makes You Paranoid—but Mellows Out Your Buddies https://www.menshealth.com
 12. Estrogen increases cannabis sensitivity, study shows https://www.sciencedaily.com
 13. Rapid CB1 cannabinoid receptor desensitization defines the time course of ERK1/2 MAP kinase signaling https://www.sciencedirect.com
 14. Regulation of CB1 cannabinoid receptor internalization by a promiscuous phosphorylation-dependent mechanism https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 15. Reversible and regionally selective downregulation of brain cannabinoid CB1 receptors in chronic daily cannabis smokers https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 16. Low-dose THC can relieve stress; more does just the opposite https://www.sciencedaily.com
Δήλωση αποποίησης ευθύνης:
Αυτό το περιεχόμενο προορίζεται αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Οι παρεχόμενες πληροφορίες προέρχονται από έρευνες που συλλέγονται από εξωτερικές πηγές

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.