Οδηγός Καλλιέργειας Κάνναβης από τη Royal Queen Seeds

Ο Πλήρης Οδηγός Για Τη Βλάστηση Των Σπόρων Κάνναβης

Germinating

Πριν μπορέσετε να αποκτήσετε πλούσια και πυκνά άνθη, πρέπει να προηγηθούν ορισμένα στάδια καλλιέργειας. Αν δεν καταφέρετε να κάνετε τους σπόρους σας να βλαστήσουν επιτυχώς δε θα μπορέσετε να έχετε ένα φυτό που θα σας προσφέρει μια πλούσια συγκομιδή. Δώστε στους σπόρους σας το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή τους διαβάζοντας τον αποκλειστικό οδηγό μας για τη βλάστηση.


Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ ΣΠΟΡΩΝ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Συνήθως η βλάστηση παραβλέπεται, καθώς είναι εύκολο να θεωρήσει κάποιος πως τα στάδια της ανάπτυξης και της άνθισης είναι αυτά με τη μεγαλύτερη σημασία στον κύκλο ζωής του φυτού. Παρόλ' αυτά, όμως, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες αποτυχίας, εκτός και αν ξέρετε τι κάνετε. Γι' αυτό ο ελλιπής προγραμματισμός μπορεί να καταστρέψει την καλλιέργεια σας.

Δίνοντας στους σπόρους σας την καλύτερη δυνατή αρχή είναι ένας σίγουρους τρόπος με τον οποίο μπορείτε να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη ενός υγιούς και εύρωστου φυτού.

Μικροί, εύθραυστοι και απεγνωσμένοι, οι σπόροι σας χρειάζονται ένα χέρι βοηθείας ώστε να έχουν την επιθυμητή βλάστηση. Όλες οι μέθοδοι έχουν διαφορετικά ποσοστά επιτυχίας, ενώ παράλληλα η κάθε μέθοδος παρουσιάζει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να σημειώσουμε πως ακόμα και με προηγμένες γνώσεις στην καλλιέργεια κάνναβης και υπερ-σύγχρονο εξοπλισμό, εξακολουθούν να υπάρχουν πιθανότητες αποτυχίας. Αυτό είναι κάτι φυσιολογικό όταν έχετε να κάνετε με ζωντανούς οργανισμούς. Η Royal Queen Seeds διαθέτει μια ευρεία γκάμα κανονικών και θηλυκοποιημένων σπόρων κάνναβης υψηλής ποιότητας. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε για ανεπιθύμητες εκπλήξεις, καθώς παρέχουμε λεπτομερείς αναφορές για τα γενετικά χαρακτηριστικά των προϊόντων μας.

Video id: 484382081

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Άσχετα με το που βρήκατε τους σπόρους σας είναι καλό να τους κάνετε μια μικρή και προσεχτική εξέταση πριν τους φυτέψετε. Συνήθως θα βλαστήσουν όλοι οι σπόροι, όμως αυτοί που είναι χαμηλής ποιότητας θα παράγουν ένα πιο αδύναμο φυτό. Δυστυχώς αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορείτε να γνωρίζετε μέχρι το φυτό να περάσει στα στάδια της ανάπτυξης ή της βλάστησης.

Για να αποφύγετε την απογοήτευση, είναι καλό να γνωρίζετε ότι οι σπόροι που έχουν πιο σκούρο χρώμα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να βλαστήσουν, ενώ οι πιο ανοιχτόχρωμοι ή λευκοί σπόροι είναι πολύ πιθανόν να αποτύχουν. Ακόμη και όταν οι σκουρόχρωμοι σπόροι φαίνονται ελαφρώς τραυματισμένοι είναι καλό να τους φυτέψετε. Υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα να βλαστήσουν, ακόμα και αν το εξωτερικό κάλυμμα του σπόρου φαίνεται κατεστραμμένο.

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗ ΒΛΑΣΤΗΣΗ

Πριν συνεχίσουμε με τις μεθόδους βλάστησης, υπάρχουν μερικοί χρυσοί κανόνες που αφορούν στη βλάστηση, τους οποίους πρέπει να αναφέρουμε. Για καλύτερα αποτελέσματα, προτείνουμε να μείνετε πιστοί σε αυτούς κανόνες, όποια μέθοδο βλάστησης και αν τελικά επιλέξετε. Από όλους τους παράγοντες που παίζουν ρόλο στη βλάστηση των σπόρων σας η θερμοκρασία είναι ο πιο σημαντικός. Οι σπόροι πάντα θα αντιδρούν ακόμη και στα χαμηλότερα επίπεδα υγρασίας, αλλά η θερμοκρασία είναι αυτή που τους δίνει το έναυσμα να το κάνουν.

 • Η ιδανική θερμοκρασία είναι ανάμεσα στους 22° με 25°C (71–77°F)
 • Το καλλιεργητικό σας περιβάλλον πρέπει να είναι νωπό αλλά ποτέ υπερβολικά υγρό
 • Το σχετικό επίπεδο υγρασίας πρέπει να είναι ανάμεσα στο 70% και 90%
 • Οι σπόροι προτιμούν το φθορίζον φως (Κωδικός Ψυχρού φωτισμού 33)
 • Ελαχιστοποιήστε τις φορές που χρειάζεται να πιάσετε με τα χέρια σας τους σπόρους
 • Σε βύσματα υδροπονίας/πετροβάμβακα, η ιδανική τιμή του PH είναι 5.8 - 6.2
-15 °C ⚠️ DANGER ZONE
17 °C IDEAL NIGHT TEMPERATURE
23 °C IDEAL DAY TEMPERATURE
+25 °C ⚠️ DANGER ZONE

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ;

Αυτές οι τρεις θεμελιώδεις αρχές θα κάνουν το μικροσκοπικό βλαστάρι να βγει από τον σπόρο: θερμότητα, υγρασία και σκοτάδι. Σε αναζήτηση υγρασίας, μία μικρή ρίζα θα ξεκινήσει να παίρνει σχήμα ώστε τελικά να διαμορφωθεί το φυτό της κάνναβης που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε. Με τις κατάλληλες συνθήκες οι σπόροι θα ξεκινήσουν να αναπτύσσονται μετά από 12 με 36 ώρες από τη στιγμή που εκτέθηκαν σε υγρασία.

Τα χρονικά περιθώρια μπορεί να διαφέρουν, καθώς όλα εξαρτώνται από το πόσο ιδανικό είναι το περιβάλλον στο οποίο καλλιεργείτε (διαβάστε τους χρυσούς κανόνες που δίνονται παραπάνω). Ακόμα και ο χειρότερος καλλιεργητής μπορεί να κάνει έναν σπόρο να βλαστήσει, αν και γι' αυτόν μπορεί να χρειαστεί να περάσουν μερικές εβδομάδες πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε ένα πιο αδύναμο φυτό.

ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ

 • Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΠΟΤΗΡΙ

Glass Of Water Approach

Αν και μια από τις λιγότερο αποτελεσματικές μεθόδους, αποτελεί μια από τις επιλογές που έχετε στη διάθεση σας. Εξαιρετικά απλά, πολλοί αρχάριοι καλλιεργητές θα επιλέξουν να κάνουν τους σπόρους τους να βλαστήσουν σε ένα ποτήρι νερό. Γεμίστε ένα ποτήρι ή μπολ μέχρι τη μέση με νερό σε θερμοκρασία περίπου στους 22°C (71°F).

Μετά από 3-5 μέρες, οι σπόροι θα ξεκινήσουν να ανοίγουν και θα δείτε μερικές μικροσκοπικές κορυφές να ξεπροβάλλουν. Μόλις αυτές οι μικρές ρίζες φτάσουν τα 1 με 2 χιλιοστά σε μήκος, μπορείτε να μεταφέρετε τους σπόρους, με εξαιρετική προσοχή και φροντίδα, από το νερό στις γλάστρες τους.

Οι γλάστρες με χώμα θα χρειαστούν μικρές τρύπες (περίπου 10 με 15 χιλιοστά σε βάθος) ώστε να μπουν μέσα τους οι νέοι βλαστοί. Μόλις οι σπόροι είναι ασφαλείς, θα πρέπει να τοποθετήσετε ένα φθορίζον φως σε απόσταση 13 με 15 εκατοστών (5 - 6 ίντσες) ώστε ενθαρρύνετε την ανάπτυξη τους. Τέλος, είναι καλό να μη ρισκάρετε ρίχνοντας υπερβολικό νερό στους σπόρους, σε αυτό το πρώιμο και ευάλωτο στάδιο της ζωής τους. Χρησιμοποιήστε έναν ψεκαστήρα για φυτά ώστε να διασφαλίσετε πως τα φυτά σας διατηρούνται νωπά άλλα όχι μουσκεμένα.

 • Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΗΣ ΥΓΡΗΣ ΧΑΡΤΟΠΕΤΣΕΤΑΣ

Wet Kitchen Towel Method

Αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες μεθόδους βλάστησης. Η μέθοδος με τη χαρτοπετσέτα κουζίνας παρουσιάζει διάφορες παραλλαγές. Μερικοί καλλιεργητές χρησιμοποιούν βαμβακερά κομμάτια ή απορροφητικά κομμάτια χαρτί. Σε αυτόν τον οδηγό θα χρησιμοποιήσουμε χαρτοπετσέτα κουζίνας καθώς είναι εύκολα διαθέσιμη και κρατάει αρκετά καλά την υγρασία.

Τοποθετήστε μια νωπή χαρτοπετσέτα κουζίνας σε μια επίπεδη επιφάνεια. Αφήστε μερικά εκατοστά απόστασης μεταξύ των σπόρων σας πριν τοποθετήσετε το δεύτερο κομμάτι χαρτοπετσέτας από πάνω. Πρέπει να βεβαιωθείτε πως και τα δύο κομμάτια χαρτί είναι νωπά και όχι υγρά. Για μια ακόμη φορά, όταν οι μικρές, λευκές κορυφές φτάσουν σε ύψος τα 1 με 2 χιλιοστά, αφαιρέστε με εξαιρετική προσοχή του σπόρους και μεταφέρετε τους στις γλάστρες τους. Χρησιμοποιήστε τις οδηγίες που δίνονται παραπάνω και για τις τεχνικές φύτευσης.

 • ΦΥΤΕΥΟΝΤΑΣ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΟ ΧΩΜΑ

Planting Directly Into Soil

Φυτεύοντας κατευθείαν στο χώμα μπορείτε να αποφύγετε τη μετακίνηση των σπόρων όταν βρίσκονται στο πιο ευάλωτο στάδιο της ζωής τους. Η πρώτη κορυφή που εμφανίζεται είναι καλυμμένη με μικροσκοπικά νήματα τα οποία μπορούν εύκολα να πάθουν ζημιά. Δεδομένου του γεγονότος πως ένα ποτήρι νερό ή μια νωπή χαρτοπετσέτα είναι πιο επιρρεπή στις μεταβολές της θερμοκρασίας σε σχέση με το περιβάλλον τους, η φύτευση των σπόρων κατευθείαν σε χώμα αποτελεί μια ασφαλή επιλογή.

Ξεκινήστε γεμίζοντας τα γλαστράκια με ένα υψηλής ποιότητας χώμα, το οποίο έχετε μουσκέψει με νερό. Πολλοί καλλιεργητές επίσης προτιμούν να ανακατέψουν το νερό με ένα διεγερτικό ριζών. Δημιουργήστε μια τρύπα, η οποία θα έχει βάθος 10 με 15 χιλιοστά. Αυτό θα είναι το νέο σπίτι των σπόρων σας. Αφαιρέσετε τους σπόρους από τη συσκευασία τους και τοποθετήστε τους στις έτοιμες πλέον τρύπες τους. Καλύψτε απαλά τους σπόρους προσέχοντας να μην συμπιέσετε πολύ το χώμα που θα τους καλύψει, καθώς αυτό θα εμποδίσει την ρίζα να διαπεράσει το χώμα, επιβραδύνοντας έτσι την ανάπτυξη των φυτών. Ψεκάστε ελαφρώς την επιφάνεια του σημείου που τοποθετήσατε τους σπόρους σας ώστε το καλλιεργητικό σας μέσο να παραμένει νωπό.

Αν δεν σας αρέσει η ιδέα του προ-βρεγμένου χώματος μπορείτε τότε να ψεκάσετε απευθείας τις τρύπες ώστε να τις υγράνετε, πριν τη τοποθέτηση του κάθε σπόρου. Έχοντας αρκετή υγρασία γύρω τους, οι σπόροι θα ενθαρρυνθούν να μεγαλώσουν.

Τα καλλιεργητικά σας γλαστράκια χρειάζεται να βρίσκονται σε υγρό κλίμα του οποίου η θερμοκρασία βρίσκεται εντός του εύρος που αναφέραμε στους χρυσούς κανόνες. Μετά από 4 με 10 ημέρες, θα πρέπει να μπορείτε να δείτε ένα νεαρό βλαστάρι να πετάγεται, ενώ ταυτόχρονα οι ρίζες θα έχουν ξεκινήσει να αναπτύσσονται κάτω από την επιφάνεια του χώματος. Ολόκληρο το φυτό και χώμα που το περιβάλλει μπορούν τώρα να μεταφερθούν σε μια μεγαλύτερη γλάστρα, όπου θα ξεκινήσουν οι κανονικές εργασίες καλλιέργειας.

 • ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΠΕΤΡΟΒΑΜΒΑΚΑ

Using Stone Wool Blocks

Διατηρώντας την θερμοκρασία στο ιδανικό εύρος των 22-25°C (71–77°F) και την υγρασία στα κατάλληλα επίπεδα είναι αρκετά δύσκολο. Το να αφήσετε τους σπόρους εκτεθειμένους στο εξωτερικό περιβάλλον ή σε ένα περβάζι δεν είναι καλή επιλογή. Ένα ντουλάπι που έχει παραμετροποιημένο μικρό-κλίμα είναι πολύ καλύτερό. Ένα θερμαντικό χαλί είναι ιδανικό ώστε να διατηρεί συνεχώς τη θερμοκρασία στα επίπεδα που θέλετε, αλλά δεν βοηθάει στο πρόβλημα της υγρασίας.

Θα χρειαστεί να επενδύσετε σε μερικά κομμάτια ειδικού εξοπλισμού, αλλά με τη χρήση του πετροβάμβακα μπορείτε να δημιουργήσετε τον ιδανικό παράδεισο για την καλλιέργεια των σπόρων κάνναβης. Μουσκέψτε τα κομμάτια πετροβάμβακα όπως θα μουσκεύατε και το χώμα. Το βαμβάκι θα συγκρατήσει την υγρασία και έτσι δεν θα χρειαστεί να ποτίσετε άλλο κατά τα πρώτα στάδια της βλάστησης. Αφού μουσκέψετε τα κομμάτια πετροβάμβακα τοποθετήστε τα σε ένα πλαστικό δισκάκι το οποίο έχει καπάκι. Τα μεγάλα τάπερ για cake είναι ιδανικά.

Ο θόλος του πλαστικού σας σκεύους θα δημιουργήσει ένα μικρό τροπικό κλίμα γύρω από τους σπόρους. Αν έπειτα τοποθετήσετε το σκεύος σε ένα ντουλάπι στο οποίο μπορείτε να ελέγχετε τη θερμοκρασία, θα δημιουργήσετε μια ανανεώσιμη πηγή υγρασίας - και άρα δεν θα υπάρχει λόγος να ακουμπήσετε ξανά τους σπόρους μέχρι να είναι έτοιμοι να μεταφερθούν στο τελικό καλλιεργητικό τους μέσο ως νεαρά πλέον βλαστάρια. Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο με τα κομμάτια πετροβάμβακα, οι σπόροι θα είναι έτοιμοι για βλάστηση μέσα σε μία με δύο μέρες.

Δύο με τρεις εβδομάδες μετά την βλάστηση, τα νεαρά σας σπορόφυτα θα είναι έτοιμα για το νέο τους περιβάλλον. Σε αυτό το σημείο έχετε δύο επιλογές: Να τα μεταφυτεύσετε σε χώμα ή να μεταβείτε στην πιο απαιτητική υδροπονική καλλιέργεια. Όταν η ρίζα του σπορόφυτού σας αρχίσει να ξετρυπώνει από τον πάτο των κύβων πετροβάμβακα, θα ξέρετε ότι ήρθε η ώρα για μεταφορά. Οι ρίζες θα αναζητήσουν νερό και θρεπτικά συστατικά στο νέο περιβάλλον τους και θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται με φορά προς τα κάτω, αρκεί να μην έχουν συσσωρευτεί στο κάτω μέρος του κύβου.

 • Κύβοι Φύτευσης της RQS

RQS Soil Plugs

Οι Κύβοι Φύτευσης της RQS είναι μια άλλη εξαιρετική επιλογή όσον αφορά στη βλάστηση των σπόρων. Είναι εύχρηστοι και περιέχουν μια φόρμουλα συστατικών που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να βοηθά τα σπορόφυτα να ευδοκιμούν. Αποτελούνται από υψηλής ποιότητας τύρφη και ίνες κοκοφοίνικα, παρέχοντας μια υπέροχη ισορροπία αερισμού και κατακράτησης νερού.

Αυτό εξασφαλίζει ότι οι σπόροι δε θα στεγνώσουν, ενώ παράλληλα αποτρέπεται η προσβολή από μύκητες που καταστρέφουν τα νεαρά φυτά.

Οι Κύβοι Φύτευσης της RQS περιέχουν τα βασικά μικροθρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα σπορόφυτα για βέλτιστη ανάπτυξη. Η προσθήκη ενεργών βιολογικών οργανισμών βοηθά επίσης στον εμπλουτισμό του μικροβιώματος της ρίζας με ευεργετικούς μικροοργανισμούς που προστατεύουν από παθογόνους παράγοντες και βοηθούν στην πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και τη διάσπαση οργανικής ύλης. Επιπλέον, το ισορροπημένο pH αυτών των κύβων σημαίνει ότι οι ρίζες της κάνναβης μπορούν εύκολα να απορροφήσουν θρεπτικά συστατικά, χωρίς κίνδυνο αποκλεισμού τους.

Είναι εξαιρετικά εύκολο να τους χειριστείτε και δεν θα ταλαιπωρηθείτε καθόλου όταν έρθει η ώρα για μεταφύτευση. Μόλις αρχίσουν να εμφανίζονται οι ρίζες, μπορείτε να μεταφυτεύσετε τα σπορόφυτα απευθείας σε χώμα ή σε υδροπονικά συστήματα.

Για να χρησιμοποιήσετε τους Κύβους Φύτευσης της RQS, τοποθετήστε έναν σπόρο της επιλογής σας σε κάθε κύβο. Τοποθετήστε τους κύβους σας σ' έναν δίσκο καλλιέργειας και ψεκάστε τους με νερό—τόσο όσο απλώς να τους υγράνετε. Χρησιμοποιήστε ένα διαφανές πλαστικό καπάκι για να διατηρήσετε την υγρασία και στοχεύστε στις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας που αναφέρθηκαν παραπάνω. Χρησιμοποιήστε ένα μικρό υγρόμετρο για να παρακολουθείτε αυτούς τους σημαντικούς παράγοντες.

 • ΠΑΚΕΤΟ ΒΑΣΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΘΗΛΥΚΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ROYAL QUEEN SEEDS

Royal Queen Seeds Feminized Starter Kit

Υπάρχει φυσικά και ένας πολύ πιο απλός τρόπος να κάνετε τους σπόρους σας να βλαστήσουν. Ιδανική για αρχάριους, το πακέτο βασικού εξοπλισμού θηλυκοποιημένων σπόρων της Royal Queen Seeds έχει ό,τι χρειάζεστε για να κάνετε την καλύτερη αρχή στο επόμενο σχετικό με την κάνναβη project σας.

Ο Βασικός Εξοπλισμός Θηλυκοποιημένων Σπόρων της Royal Queen Seeds περιέχει:

 • 3x Θυληκοποιημένους σπόρους Critical από την RQS
 • 20x Γλαστράκια Easy-Start για βλαστάρια
 • 1x Propagator Pro (Διασπορέας)
 • 1x πακέτο Bacto
 • 1x περλίτη
 • 1x λάμπα φθορίου
 • 1x εγχειρίδιο με οδηγίες
 • 4x AA μπαταρίες
 • 1x Κατάλογο της Royal Queen Seeds

*Επίσης θα χρειαστείτε ένα δοσολογικό κύπελο και έναν αναδευτήρα (δεν περιέχονται στο πακέτο).

1. Αφαιρέστε με προσοχή το αλουμινόχαρτο από τη συσκευασία των σπόρων και τοποθετήστε τους σε ένα στεγνό σκεύος.

2. Θα χρειαστείτε ένα ρηχό σκεύος, το οποίο όμως είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μπορεί να χωρέσει τον δίσκο με τους σπόρους. Γεμίστε το δοχείο με ένα λίτρο χλιαρό νερό (22–25°C/71–77°F) και έπειτα προσθέστε το φακελάκι ενζύμων Bacto επιτρέποντας τους να διαλυθούν πριν τοποθετήσετε το δισκάκι μέσα στο δοχείο. Ο δίσκος με τους σπόρους δεν χρειάζεται να βυθιστεί στο νερό για παραπάνω από 5 με 10 δευτερόλεπτα.

3. Αφού αφαιρέσετε τον δίσκο από το σκεύος που αναφέραμε παραπάνω, θα πρέπει να κάνετε τρύπες βάθους 10 - 15 χιλιοστών στο χώμα κάθε γλάστρας και έπειτα να μεταφέρετε με προσοχή τους σπόρους, τοποθετώντας τους σε κάθε τρύπα. Να θυμάστε, ένας μόνο σπόρος σε κάθε τρύπα.

4. Χρησιμοποιώντας τον διασπορέα Propagator Pro, πασπαλίστε μια στρώση περλίτη, πάχους 15 χιλιοστών στον πυθμένα της δεξαμενής.

5. Τοποθετήστε τον δίσκο για τους σπόρους στον διασπορέα, ρυθμίστε αναλόγως τα τοιχώματα και βάλτε το καπάκι, το οποίο περιέχει και έναν διακόπτη on/off για τα ενσωματωμένα φώτα.

6. Ελέγξτε το επίπεδο του νερού της δεξαμενής σας μια φορά την ημέρα. Ο στόχος σας είναι να καταφέρετε να διατηρήσετε ένα σταθερό επίπεδο. Μετά από 1 με 7 ημέρες, οι σπόροι θα έχουν γίνει βλαστάρια, ενώ θα ξεκινήσουν να φαίνονται και τα πρώτα μικρά φύλλα. Μόλις το βλαστάρι φτάσει τα 3 χιλιοστά, μπορείτε να το μεταφέρετε στο τελικό καλλιεργητικό σας μέσο.

Video id: 484368580

ΟΤΑΝ ΑΜΦΙΒΑΛΛΕΤΕ, ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΤΙΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

Όποια μέθοδο και αν επιλέξετε, να σκέφτεστε πάντα πως θέλουμε οι καλλιεργητικές συνθήκες να θυμίζουν Άνοιξη. Στο φυσικό τους περιβάλλον, οι σπόροι κάνναβης θα ξεκινούσαν να βλασταίνουν πάνω στην αλλαγή του καιρού από Χειμώνα προς Άνοιξη. Η υγρασία είναι ακόμα σε υψηλά επίπεδα και η θερμοκρασία ανεβαίνει. Να κάνετε πάντα στον εαυτό σας αυτή την ερώτηση: "Το καλλιεργητικό μου περιβάλλον αντικατοπτρίζει τις καιρικές συνθήκες της Άνοιξης;". Αν η απάντηση είναι ναι, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πετύχει η βλάστηση των σπόρων σας.

ΔΩΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΣΑΣ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΥΝΑΤΗ ΑΡΧΗ

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η βλάστηση θα πραγματοποιηθεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Παρόλ' αυτά, όμως, υπάρχουν μερικές περιπτώσεις στις οποίες θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε ορισμένα προβλήματα και γι’ αυτό θα θέλαμε να σας βοηθήσουμε.

 • ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι ο φωτισμός. Οι σπόροι/βλαστάρια σας χρειάζονται μόνο φθορίζον φως ή CFL φώτα καλλιέργειας, τουλάχιστον στην αρχή. Παρόλο που τα φυτά χρειάζονται φως για να ευδοκιμήσουν, η υπερβολική έκθεση σε αυτό μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην κάνναβη στις πρώτες εβδομάδες ανάπτυξης της.

Τοποθετήστε τα φώτα σε απόσταση περίπου 15 εκατοστών από τους σπόρους. Μόλις τα βλαστάρια σας έχουν αναπτύξει τα πρώτα τους φύλλα, τα οποία θα έχουν πριονωτές άκρες, μπορείτε να μεταφέρετε τα φώτα πιο κοντά, σε απόσταση 5 εκατοστών. Αν ανησυχείτε μήπως τραυματίσετε τα βλαστάρια σας, τοποθετήστε το χέρι σας ανάμεσα στα φύλλα και τα φώτα. Αν δεν μπορείτε να κρατήσετε το χέρι σας για δέκα δευτερόλεπτα λόγω της υπερβολικής θερμότητας, απομακρύνετε τα φώτα κατά 2 εκατοστά. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι το χέρι σας να νιώθει άνετα με τη θερμότητα που εκπέμπεται από τα φώτα.

Καθώς τα νεαρά σας βλαστάρια μεγαλώνουν με ταχύτητα, θα χρειαστεί να ρυθμίζετε τα φώτα ώστε να μπορείτε να λαμβάνετε τα καλύτερα αποτελέσματα. Μετά από 2 εβδομάδες κάτω από τα φθορίζον φως, θα μπορείτε πια να ενεργοποιήστε τις λάμπες νατρίου υψηλής πίεσης (High-Pressure Sodium or HPS) ή τους λαμπτήρες καλλιέργειας MH.

Lighting
 • ΑΝΑΠΟΔΟΙ ΣΠΟΡΟΙ

Μην πανικοβληθείτε αν μερικοί σπόροι ξεκινήσουν να αναπτύσσονται ανάποδα. Δεν χρειάζεται να αλλάξετε τη θέση του σπόρου καθώς η ενόχληση σε αυτό το κρίσιμο στάδιο της ζωής του μπορεί να του προκαλέσει ζημιά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό που βλέπετε δεν είναι μια ρίζα που βγαίνει από τη κορυφή του σπόρου, αλλά ο μίσχος του φυτού.

Αν δεν είστε σίγουρος, τότε είναι καλό να περιμένετε μερικές μέρες μέχρι να εμφανιστούν τα πρώτα φύλλα (κοτυληδόνες), Εφόσον ο σπόρος έχει ό,τι χρειάζεται, θα βρει μόνος τους τον τρόπο να ρυθμίσει οποιαδήποτε προβλήματα παρουσιάζονται. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μην πανικοβληθείτε, να ακολουθήσετε τους χρυσούς κανόνες και το μικρό σας βλαστάρι θα είναι έτοιμο να μεταφερθεί σε μεγαλύτερη γλάστρα πριν προλάβετε να το καταλάβετε.

Upside-down Seeds

ΜΕΤΑ ΤΗ ΒΛΑΣΤΗΣΗ

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΝΑ ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΙΤΕ ΜΕ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟ ΦΥΤΟ ΣΑΣ

Εξαρτάται από το καλλιεργητικό μέσο που χρησιμοποιείτε, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται να δώσετε καθόλου θρεπτικά συστατικά τις πρώτες 2 με 3 εβδομάδες. Θα υπάρχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά στο χώμα ενώ ακόμα και στη καλλιέργεια σε κοκοφοίνικα δεν θα χρειαστεί κάτι επιπλέον μέχρι και το πέρας της πρώτης εβδομάδας. Αν καλλιεργείτε σε κοκοφοίνικα ή με τη μέθοδο της υδροπονικής καλλιέργειας, τα θρεπτικά συστατικά είναι καλό να προστεθούν στο 0.25x της κανονικής τους περιεκτικότητας. Μόλις εμφανισθούν τα πρώτα φύλλα, αυξήστε τις δόσεις σε 0.25 ανά ζεύγος φύλλων. Στους αρχάριους προτείνουμε πάντα να χρησιμοποιήσουν χώμα ως καλλιεργητικό μέσο καθώς τους επιτρέπει να μάθουν με τον καλύτερο τρόπο τις διάφορες επιπλοκές που έχει η καλλιέργεια κάνναβης ενώ είναι και η μέθοδος που τιμωρεί λιγότερο τα λάθη που μπορεί να κάνουν.

Ένα εύκολος τρόπος για να καταλάβετε αν το φυτό χρειάζεται περισσότερα θρεπτικά συστατικά είναι να παρατηρήσετε τα φύλλα.

Τα πριονωτά φύλλα θα ξεκινήσουν να χάνουν το έντονο πράσινο χρώμα τους αν τα αποθέματα θρεπτικών συστατικών τους μειωθούν. Αν αφεθούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε τα φύλλα θα ξεκινήσουν να γίνονται κίτρινα. Αυτό είναι ένα βέβαιο σημάδι πως τα φύλλα σας χρειάζονται θρεπτικά συστατικά. Το φυτό δεν πρόκειται να πεθάνει αν τα φύλλα του γίνουν κίτρινα αλλά είναι μια βέβαιη υπενθύμιση πως ήρθε η ώρα να του παρέχετε θρεπτικά συστατικά.

Το άζωτο είναι το πιο σύνηθες στοιχείο που χρειάζονται τα φυτά κατά τις περιόδους έντονης ανάπτυξης. Μόλις το φυτό τροφοδοτηθεί, το χρώμα το φύλλων θα ξεκινήσει να επιστρέφει στις κανονικές του αποχρώσεις. Ανάλογα με το πόσος καιρός πέρασε μέχρι να δώσετε τα θρεπτικά συστατικά στο φυτό σας, αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει από μία ώρα έως και μια ολόκληρη μέρα.

ΚΑΘΙΣΤΕ ΚΑΙ ΧΑΛΑΡΩΣΤΕ

Οι πρώτες εβδομάδες της ανάπτυξης του φυτού χρειάζονται ελάχιστες επεμβάσεις. Τα θρεπτικά συστατικά και ο φωτισμός όπως αναφέραμε μπορεί να χρειαστούν μερικές μικρές ρυθμίσεις, αλλά μόλις βλαστήσουν οι σπόροι σας θα έχετε στη διάθεση σας μερικές εβδομάδες χαλάρωσης. Καθίστε αναπαυτικά και απολαύστε την εικόνα των φυτών σας καθώς αυτά μεγαλώνουν.

Μόλις περάσουν αυτές οι εβδομάδες, μπορείτε να αντιμετωπίζετε τους σπόρους σας σαν να ήταν στο στάδιο ανάπτυξης και να ρυθμίζετε τον φωτισμό σε ένα πιο αυστηρό πρόγραμμα ή σε πλήρη φωτισμό. Κατά τη διάρκεια της βλάστησης να θυμάστε πάντα τους χρυσούς κανόνες και όταν αμφιβάλετε να σκέφτεστε πάντα πως ο καλλιεργητικό χώρος πρέπει να αντικατοπτρίζει τις καιρικές συνθήκες της Άνοιξης. Αν είστε σίγουρος πως όλα πάνε καλά, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να χαλαρώσετε και να παρακολουθήσετε το θαύμα της δημιουργίας που προσφέρει η φύση.


Wait It Out
Wait It Out
Wait It Out
Wait It Out

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.

Grow Guide Topic Finder

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
eKomi silver seal
4.7 στα 5
στα 37827 αξιολογήσεις