Οδηγός Καλλιέργειας Κάνναβης από τη Royal Queen Seeds

Πως Να Φροντίσετε Την Κάνναβη Στην Περιόδο Ανάπτυξης

Πως Να Φροντίσετε Την Κάνναβη Στην Περιόδο Ανάπτυξης

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ;

Η περίοδος ανάπτυξης είναι το στάδιο του καλλιεργητικού κύκλου μετά την σπορά και πριν την άνθιση. Αφού βλαστήσουν οι σπόροι σας, θα αρχίσουν να βγαίνουν από το χώμα ως μικρά βλαστάρια. Αυτά τα νεαρά φυτά έχουν μικρό μίσχο και δύο στρογγυλές κοτυληδόνες. Μετά από λίγο καιρό θα σχηματιστούν τα πρώτα "αληθινά" φύλλα. Στο διάστημα των 2-3 εβδομάδων που θα ακολουθήσει, τα βλαστάρια θα αρχίσουν να ωριμάζουν και να παράγουν μεγαλύτερα φύλλα—απαραίτητες δομές για τη φωτοσύνθεση. Αυτό σηματοδοτεί την αρχή της περιόδου ανάπτυξης.

Η περίοδος ανάπτυξης μπορεί να διαρκέσει από 3 έως και 16 εβδομάδες (ή και περισσότερο), ανάλογα με τα γενετικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας και τους στόχους που έχει θέσει ο καλλιεργητής. Είναι μια περίοδος όπου το φυτό μπορεί να αναπτύσσεται με εκρηκτικούς ρυθμούς. Αυτός είναι και ο λόγος που συνήθως μεταφυτεύουμε τα φυτά σε μεγαλύτερες γλάστρες στην αρχή της περιόδου ανάπτυξης. Έτσι δίνεται περισσότερος χώρος για ανάπτυξη στο ριζικό σύστημα του φυτού. Ο κύριος μίσχος του θα ψηλώσει σημαντικά και η απόσταση μεταξύ των κόμβων των κλαδιών θα μεγαλώσει δραματικά. Οι ποικιλίες Indica θα παραμείνουν μικρές σε ύψος, εστιάζοντας το κύριο μέρος της ανάπτυξης τους κατά πλάτος, περιμετρικά του φυτού, ενώ οι Sativa ποικιλίες θα γίνουν πιο ψηλές και με πολύ λιγότερο περιμετρικό όγκο. Για τις ποικιλίες φωτοπεριόδου, η περίοδος ανάπτυξης τελειώνει όταν ο κύκλος φωτός αρχίσει να μικραίνει.

 • Σε εξωτερικό χώρο αυτό θα συμβεί, όταν μεταβούμε από το Καλοκαίρι στο Φθινόπωρο.
 • Σε εσωτερικό χώρο, θα χρειαστεί να μικρύνουμε τον κύκλο φωτός, ώστε να αναγκάσουμε τα φυτά φωτοπεριόδου να ανθίσουν. Τα φυτά θα μεταβούν από την περίοδο ανάπτυξης στην περίοδο άνθισης όταν εκτεθούν σε κύκλο φωτός 12/12. Αντιθέτως, οι αυτοφυείς ποικιλίες ανθίζουν βάσει της ηλικίας τους και όχι βάσει του κύκλου φωτός στον οποίο εκτίθενται.

 

Φάση ανάπτυξης (Εβδομάδα 1)
Φάση ανάπτυξης (Εβδομάδα 2)
Φάση ανάπτυξης (Εβδομάδα 3)
Φάση ανάπτυξης (Εβδομάδα 4)
Φάση ανάπτυξης (Εβδομάδα 5)
Φάση ανάπτυξης (Εβδομάδα 6)
Φάση ανάπτυξης (Εβδομάδα 7)
Φάση ανάπτυξης (Εβδομάδα 8)

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Η περίοδος ανάπτυξης είναι μια ζωτικής σημασίας περίοδος για τον κύκλο ζωής του φυτού της κάνναβης. Οι καλλιεργητές πρέπει να παρέχουν σε αυτά ιδανικές περιβαλλοντικές συνθήκες, ώστε να μπορέσουν γίνουν όσο μεγαλύτερα και πιο υγιή γίνεται. Το μέγεθος συνήθως ισούται με την απόδοση. Γι' αυτό όσο μεγαλύτερο είναι ένα φυτό, τόσο περισσότερους κόμβους θα έχει και έτσι θα μπορέσει να παράγει περισσότερα άνθη.

Το μέγεθος, όμως, δεν είναι ο μόνος παράγοντας που παίζει ρόλο. Μερικοί καλλιεργητές προτιμούν να διατηρούν τα φυτά τους σε ένα σχετικά μικρό μέγεθος καταφέρνοντας παρόλ' αυτά να αποκομίζουν εξαιρετικές αποδόσεις από αυτά. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο με το κλάδεμα. Αυτή η τεχνική πρέπει να εφαρμοστεί κατά την περίοδο βλάστησης, πριν αρχίσουν να βγαίνουν τα πρώτα άνθη.

Μια πληθώρα βιολογικών λειτουργιών λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης. Τα μεγαλύτερα φύλλα δουλεύουν σκληρά ώστε να μετατρέψουν το φως και το CO₂ σε ενέργεια. Το ριζικό σύστημα του φυτού αναπτύσσεται και φτιάχνει στιβαρά θεμέλια ώστε να το προστατεύσει από το ξερίζωμα. Τέλος, οι ρίζες λειτουργούν και ως φίλτρο, απορροφώντας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και το νερό που χρειάζεται το φυτό.

Για να βεβαιωθούν πως τα φυτά είναι ικανοποιημένα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι καλλιεργητές πρέπει να διασφαλίσουν πως δέχονται την απαραίτητη ποσότητα φωτός, νερού και θρεπτικών συστατικών. Οι καλλιεργητές πρέπει επιπλέον να λαμβάνουν υπόψιν τους τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσουν τα ζιζάνια και οι παθογόνοι μικροοργανισμοί στην καλλιέργεια τους, κάνοντας ό,τι περνά από το χέρι τους ώστε να αποτρέψουν κάτι τέτοιο.

Συμπερασματικά, η περίοδος ανάπτυξης θέτει τα θεμέλια της άνθισης. Όσο πιο υγιή είναι τα φυτά κατά τη διάρκεια της πρώτης, τόσο πιο προετοιμασμένα θα είναι για την περίοδο άνθισης, προσφέροντας μια γενναιόδωρη σοδειά.

Video id: 484383048

ΠΩΣ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΤΕ ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Οι παράγοντες που αναφέρθηκαν παραπάνω ισχύουν για όλες τις καλλιέργειες κάνναβης. Όταν οι καλλιεργητές καταφέρνουν να πετύχουν την ιδανική ισορροπία μεταξύ αυτών των μεταβλητών, μπορούν να καταφέρουν και εκπληκτική ανάπτυξη για τα φυτά τους. Αν και οι στοιχειώδεις ανάγκες των φυτών παραμένουν ίδιες, οι καλλιεργητές πρέπει να ξέρουν τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της καλλιέργειας σε εσωτερικό και σε εξωτερικό χώρο, καθώς είναι δύο αρκετά διαφορετικά περιβάλλοντα και παρουσιάζουν διαφορετικές προκλήσεις για τους καλλιεργητές.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

Η καλλιέργεια σε εσωτερικό χώρο συνήθως προϋποθέτει την καλλιέργεια σε σκηνές ή ειδικά διαμορφωμένους χώρους—αυτό έχει μερικά διακριτά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Οι καλλιεργητές εσωτερικού χώρου έχουν σχεδόν τον πλήρη έλεγχο του περιβάλλοντος στο οποίο αναπτύσσονται τα φυτά. Αυτό ισχύει για όλη τη διάρκεια του καλλιεργητικού κύκλου. Στο στάδιο ανάπτυξης μπορούν να ρυθμίσουν τα φώτα σε λειτουργία 18-24 ωρών την ημέρα. Όσο περισσότερο φως λαμβάνει το φυτό, τόσο περισσότερο θα φωτοσυνθέτει, οδηγώντας έτσι σε μια πιο έντονη ανάπτυξη.

Ο περισσότερος έλεγχος, από την άλλη, σημαίνει πως θα έχετε και παραπάνω παράγοντες να ρυθμίσετε. Οι καλλιεργητές εσωτερικών χώρων πρέπει να μετρούν τα επίπεδα CO₂, της υγρασίας, και της θερμοκρασίας. Όλοι αυτοί οι παράγοντες πρέπει να παραμένουν εντός ενός συγκεκριμένου φάσματος τιμών ώστε να επιτυγχάνεται η βέλτιστη ανάπτυξη των φυτών. Μπορεί να χρειαστεί μια δαπανηρή επένδυση σε ανεμιστήρες, υγρόμετρα, αφυγραντήρες/υγραντήρες και ανεμιστήρες εξαγωγής αέρα για να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της καλλιέργειας. Η χρήση όλων αυτών των εργαλείων μπορεί να αυτοματοποιηθεί χρησιμοποιώντας χρονοδιακόπτες και αισθητήρες, κάτι που όμως απευθύνεται κυρίως σε πιο έμπειρους καλλιεργητές.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

Οι καλλιεργητές εξωτερικού χώρου έχουν πολύ λιγότερο έλεγχο πάνω στα φυτά τους. Αυτό ισχύει για τη διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης, αλλά και όλου του κύκλου καλλιέργειας γενικότερα. Εδώ τα στοιχεία της φύσης είναι αυτά που έχουν τον πραγματικό έλεγχο, πράγμα που μπορεί να είναι ευεργετικό σε πολλές περιπτώσεις. Δεν χρειάζεται να τους παρέχετε φως, ενώ οι συχνές βροχοπτώσεις ή τα συστήματα άρδευσης εξαλείφουν την ανάγκη για συνεχές πότισμα.

Η επίτευξη της ιδανικής ανάπτυξης σε εξωτερικό χώρο πραγματοποιείται κυρίως με την ενίσχυση των αμυντικών μηχανισμών του φυτού. Υπάρχει ένα μεγάλος αριθμός ζώων, ο οποίος βλέπει τα φυτά σας σαν μεσημεριανό. Μικρά ζώα, όπως τα έντομα, μπορούν να κρυφτούν μέσα στα φύλλα και να φάνε τις ρίζες, ενώ τα μεγαλύτερα, όπως τα πουλιά ή τα ελάφια, μπορούν να προκαλέσουν τρομερή ζημιά στα φύλλα και τους μίσχους. Επιπλέον, τα υγρά περιβάλλοντα αυξάνουν τον κίνδυνο να προσβληθούν τα φυτά από μυκητιακές μολύνσεις.

Γι' αυτό, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορεί να ελεγχθεί ο πληθυσμός των ζιζανίων. Η προσθήκη θηρευτικών εντόμων και συντροφικών φυτών είναι μια δραστική αλλά βιολογική λύση για να λυθεί το παραπάνω πρόβλημα. Η χρήση διχτυών και περιφράξεων, από την άλλη, μπορεί να τα προστατεύσει από τα μεγαλύτερα ζώα.

Τα σπρέι φυλλώματος μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην προστασία κατά της μούχλας, ενώ μια άλλη καλή ιδέα είναι να τοποθετηθούν τα φυτά σε ένα σημείο του κήπου όπου υπάρχει καλή κυκλοφορία αέρα.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΣΑΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ

Όπως αναφέραμε παραπάνω, το στάδιο βλάστησης είναι ακριβώς πριν την περίοδο ανάπτυξης. Είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής του φυτού και μπορεί να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την υπόλοιπη ζωή του. Όπως μια υγιής περίοδος ανάπτυξης συμβάλλει στην επίτευξη της βέλτιστης άνθισης, έτσι και μια καλή περίοδος βλάστησης θα κάνει το ίδιο για ολόκληρο τον κύκλο καλλιέργειας. Ας δούμε τους σημαντικότερους παράγοντες που παίζουν ρόλο σε αυτό το κρίσιμο στάδιο.

 • ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΟ ΜΕΣΟ

Οι καλλιεργητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια μεγάλη ποικιλία μέσων. Είτε πρόκειται για χώμα, είτε για νερό (υδροπονική καλλιέργεια), το καλλιεργητικό μέσο παρέχει τον απαραίτητο χώρο ώστε να αναπτυχθούν οι ρίζες και στην περίπτωση που επιλέξετε το χώμα, αυτό θα παρέχει οργανική ύλη και θρεπτικά συστατικά. Μπορείτε ακόμη να προσθέσετε και μικροοργανισμούς όπως οι μυκόρριζες στο χώμα σας. Θα συνάψουν μια ευεργετική σχέση με τα φυτά σας, βοηθώντας τα να διασπάσουν την οργανική ύλη και να απορροφήσουν αποτελεσματικότερα τα θρεπτικά συστατικά.

Στις υδροπονικές καλλιέργειες, ξεκινήστε με φιλτραρισμένο νερό υψηλής ποιότητας. Το νερό της βρύσης περιέχει αχρείαστες ποσότητες χλωρίου και άλλες βλαβερές ουσίες.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΟ ΜΕΣΟ
 • ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Το φως είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην καλλιέργεια κάνναβης. Μαζί με το νερό και το CO₂, είναι ο τρόπος με τον οποίο το φυτό μπορεί και φωτοσυνθέτει. Οι καλλιεργητές πρέπει να αγοράσουν ένα καλό σετ λαμπτήρων για να βοηθήσουν τα φυτά τους να γίνουν εύρωστα και υγιή. Προτείνουμε τη χρήση LED λαμπτήρων καθώς έχουν χαμηλό λειτουργικό κόστος και μικρή εκπομπή θερμότητας.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, οι ποικιλίες φωτοπεριόδου, όταν καλλιεργούνται σε εσωτερικό χώρο χρειάζονται 18 με 24 ώρες φωτός την ημέρα κατά την διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης. Όσο περισσότερο φως λαμβάνει το φυτό, τόσο πιο γρήγορα θα αναπτυχθεί. Οι περισσότεροι καλλιεργητές αφήνουν τα φυτά τους στην περίοδο ανάπτυξης για 4 με 8 εβδομάδες. Μετά από αυτό το διάστημα, αλλάζουν τον κύκλο φωτός σε 12 ώρες φως/12 ώρες σκοτάδι, ώστε να ξεκινήσει η άνθιση.

Αντιθέτως, οι αυτοφυείς ποικιλίες ανθίζουν από μόνες τους. Απλά δώστε τους 18 με 24 ώρες φωτισμού την ημέρα κατά τη διάρκεια των περιόδων άνθισης και ανάπτυξης και δείτε την μαγεία να συμβαίνει από μόνη της.

ΦΩΤΙΣΜΟΣ
 • ΘΡΕΨΗ

Τα φυτά κάνναβης έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις όσον αφορά στα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται και αυτές διαφέρουν ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκονται. Κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης, τα φυτά χρειάζονται περισσότερο άζωτο, το οποίο συμβάλλει στην ανάπτυξη των μίσχων και των φύλλων τους. Έχουν επίσης ανάγκη από επαρκή επίπεδα καλίου, ώστε να μπορούν να ρυθμίσουν σωστά το άνοιγμα και κλείσιμο των στομάτων που βρίσκονται πάνω στα φύλλα τους και να μπορέσουν να παράγουν ενέργεια. Τέλος, είναι σημαντικό να τους παρέχεται η κατάλληλη ποσότητα μαγνησίου για να ενισχύεται η φωτοσύνθεση, ενώ μια καλή ποσότητα ασβεστίου θα συμβάλλει στην υγεία των κυτταρικών τοιχωμάτων.

Οι καλλιεργητές μπορούν να αγοράσουν θρεπτικά συστατικά που προορίζονται ειδικά για αυτήν την περίοδο καλλιέργειας. Προϊόντα όπως οι Ταμπλέτες Easy Grow Booster, προσφέρουν στα φυτά όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται κατά την ανάπτυξη τους.
Για τη μέθοδο της υδροπονικής καλλιέργειας, μπορείτε να αγοράσετε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά και να τα χρησιμοποιήσετε όπως θα σας υποδείξουν οι οδηγίες.

ΘΡΕΨΗ
 • ΠΟΤΙΣΜΑ

Νερό—η βάση της ζωής. Τα φυτά κάνναβης εξαρτώνται από το νερό ώστε να μπορέσουν να απορροφήσουν τα θρεπτικά συστατικά από το χώμα ή τις υδροπονικές καλλιέργειες. Κατά τη διαδικασία της διαπνοής, το νερό μεταφέρεται κατά μήκος του μίσχου, πηγαίνοντας προς τα φύλλα, μεταφέροντας μαζί του τα θρεπτικά συστατικά.

Παρόλ' αυτά το πολύ νερό μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο. Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να φράξει τον αερισμό των ριζών, κάνοντας τες να σαπίσουν. Όταν ποτίζετε τα φυτά σας κατά την περίοδο ανάπτυξης, είναι καλό να περιμένετε μέχρι τα πρώτα 3 εκατοστά του χώματος να στεγνώσουν πριν τα ξαναποτίσετε.

Στην υδροπονική καλλιέργεια τα φυτά λαμβάνουν όλο το νερό που χρειάζονται από το καλλιεργητικό μέσο.

ΠΟΤΙΣΜΑ
 • ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

Τα φυτά που αναπτύσσονται λατρεύουν θερμοκρασίες που βρίσκονται ανάμεσα στους 20 με 30°C. Ευτυχώς, για τους καλλιεργητές εσωτερικού και εξωτερικού χώρου πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο εύρος. Επίσης, μπορούν να αντέξουν και αρκετά υψηλά επίπεδα υγρασίας. Ωστόσο, είναι καλό να μην αφήσετε το επίπεδο της υγρασίας να πέσει κάτω από το 40%. Η θερμοκρασία αλλά και η υγρασία μπορούν να μετρηθούν εύκολα με ένα θερμόμετρο/υγρόμετρο. Σε εσωτερικό χώρο οι καλλιεργητές μπορούν να χειραγωγήσουν τις περιβαλλοντικές συνθήκες χρησιμοποιώντας θερμαντήρες, κλιματιστικά, υγραντήρες και αφυγραντήρες. Σε εξωτερικό χώρο, οι καλλιεργητές μπορούν να φτιάξουν στέγαστρα ώστε να προστατεύσουν τα φυτά από τον ήλιο και τα στοιχεία της φύσης.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
 • ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΑΕΡΑ

Η κυκλοφορία αέρα είναι εξαιρετικά σημαντική ώστε να διατηρούνται υγιή τα φυτά. Στις καλλιεργητικές σκηνές, ένας ανεμιστήρας εξαγωγής κι ένας ανεμιστήρας εισαγωγής αέρα θα διατηρήσει το περιβάλλον φρέσκο και δροσερό. Θα προσθέτουν CO₂ και θα αφαιρούν το πλεονάζον οξυγόνο. Η κυκλοφορία αέρα επίσης θα συμβάλλει και στην αποφυγή του σχηματισμού μούχλας. Αν από την άλλη, εάν καλλιεργείτε σε εξωτερικό χώρο, αλλά σε πολυτούνελ, είναι καλό να εγκαταστήσετε ένα τέτοιο σύστημα από την μεριά που φυσάει ο αέρας ή να τοποθετήσετε μερικούς ανεμιστήρες ώστε να υπάρχει επαρκές ρεύμα αέρα.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΑΕΡΑ
 • ΚΛΑΔΕΜΑ

Το κλάδεμα επιτρέπει στους καλλιεργητές να δώσουν το σχήμα και τη μορφή που θέλουν στα φυτά τους. Ελαφραίνει το φυτό και επιτρέπει περισσότερο φως να περάσει. Το κλάδεμα επίσης μπορεί να ενισχύσει τη συγκομιδή κρατώντας παράλληλα τα φυτά σε διαχειρίσιμο ύψος. Μέθοδοι όπως το low-stress training, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να αλλάξει το σχήμα του φυτού λυγίζοντας και δένοντας τους μίσχους και τα κλαδιά του.

ΚΛΑΔΕΜΑ

ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΩΤΕΣ ΕΒΔΟΜΔΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Τα φυτά αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Οι καλλιεργητές πρέπει να τα παρακολουθούν συνεχώς και να ρυθμίζουν τις απαραίτητες παραμέτρους αντιστοίχως. Χρησιμοποιώντας τις Ταμπλέτες Easy Booster, μπορείτε να λύσετε το θέμα της θρέψης τους χωρίς κόπο.

Οι καλλιεργητές χρειάζεται να παρατηρούν με προσοχή το πότισμα των φυτών. Μην ξεχνάτε να περιμένετε να στεγνώσουν τα πρώτα 3 εκατοστά του χώματος μέχρι να ξαναποτίσετε.

Επειδή τα φυτά μεγαλώνουν με τόσο γρήγορους ρυθμούς, μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε τη θέση των λαμπτήρων. Αν το πάνω μέρος του φυτού πλησιάσει πολύ στην πηγή φωτισμού μπορεί να πάθει έγκαυμα. Γι' αυτό πρέπει να υπάρχει μια απόσταση περίπου 30 εκατοστών από τον λαμπτήρα μέχρι το ανώτερο μέρος του φυτού. Αν παρατηρήσετε πως κιτρινίζουν τα φύλλα του, τότε χρειάζεται να μεγαλώσετε την απόσταση.

Η υψηλή υγρασία είναι σημαντική κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες ανάπτυξης. Θα συμβάλλει στην ενίσχυση της υγείας του φυτού και μπορεί να επιτευχθεί με την απενεργοποίηση των ανεμιστήρων για ένα χρονικό διάστημα.

ΑΛΛΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠΟΨΙΝ ΣΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Συνεχίζοντας, υπάρχουν μερικοί ακόμα παράγοντες που πρέπει να έχετε στο νου σας κατά την περίοδο ανάπτυξης, ασχέτως με το πώς ή πού θα επιλέξετε να καλλιεργήσετε.

 • ΣΤΕΙΡΩΣΗ

Η "στείρωση" της καλλιέργειας είναι απαραίτητη αν θέλετε να παράγετε μεγάλα, ρητινώδη άνθη. Πρέπει να εντοπίσετε άμεσα τα αρσενικά και να τα αφαιρέσετε όσο πιο νωρίς γίνεται, ώστε να μην προλάβουν να γονιμοποιήσουν τα υπόλοιπα φυτά της καλλιέργειας. Αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε τα θηλυκά φυτά θα αρχίσουν να παράγουν σπόρους και θα σταματήσουν την παραγωγή ρητίνης.

Η "στείρωση" μπορεί να γίνει μέσα σε 4 εβδομάδες μετά τη βλάστηση. Θηλυκά και αρσενικά φυτά θα ξεκινήσουν να παράγουν προ-άνθη—μικρά τμήματα ιστού που υποδηλώνουν το φύλο τους.

Τα αρσενικά φυτά παράγουν πρώιμα άνθη που είναι περισσότερο σφαιρικά, ενώ στα θηλυκά μοιάζουν με δάκρυα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν μεγεθυντικό φακό ώστε να ρίξετε μια πιο λεπτομερή ματιά στους κόμβους. Αν εντοπίσετε ένα αρσενικό φυτό, αφαιρέστε το κατευθείαν από τον καλλιεργητικό χώρο. Μπορείτε να το φυλάξετε αλλού ώστε να το χρησιμοποιήσετε αργότερα για αναπαραγωγικούς σκοπούς.

 • ΧΩΡΟΣ

Κάθε φυτό χρειάζεται συγκεκριμένο χώρο για να ευδοκιμήσει. Αν τοποθετηθούν υπερβολικά πολλά φυτά σε ένα μέρος, τότε μπορεί να παρεμποδιστεί η πρόσληψη φωτός σε μερικά από αυτά. Ο γενότυπος της ποικιλίας θα καθορίσει το πόσο μεγάλο θα γίνει το φυτό και συνεπώς και το πόσα φυτά μπορείτε τελικά να βάλετε σε ένα χώρο. Φυσικά, μπορείτε να περιορίσετε το μέγεθος τους χρησιμοποιώντας τεχνικές κλαδέματος.

Οι καλλιεργητές μπορούν να σχεδιάσουν τον καλλιεργητικό τους χώρο λαμβάνοντας υπόψιν τους το πόσα φυτά θέλουν να καλλιεργήσουν ανά τετραγωνικό μέτρο.

 • Χρησιμοποιώντας την τεχνική SOG μπορούν συνήθως να τοποθετήσουν 4 με 16 ανά m². Αυτό φυσικά προϋποθέτει την καλλιέργεια πολλών μικρών φυτών, σε κοντινή μεταξύ τους απόσταση, ώστε να δημιουργηθεί ένας συμμετρικός, οριζόντιος θόλος.
 • Όπως αναφέραμε και παραπάνω η μέθοδος κλαδέματος low-stress training (LST) είναι μια ακόμη τεχνική η οποία χρησιμοποιείται για να ελεγχθεί το μέγεθος των φυτών. Θα επιτρέψει στους χρήστες να χωρέσουν περίπου 4 φυτά ανά m².
 • Τέλος, η μέθοδος  ScrOG μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενισχυθεί η συγκομιδή, αν και σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να τοποθετηθεί μόνο ένα φυτό ανά m².
 • ΞΕΚΟΡΦΙΑΣΜΑ

Το ξεκόρφιασμα είναι μια δοκιμασμένη μέθοδος με την οποία μπορείτε να ελέγξετε το ύψος ενός φυτού κάνναβης ενισχύοντας παράλληλα και τη μελλοντική συγκομιδή του. Αφαιρώντας το πάνω μέρος του μίσχου, ενισχύεται η ανάπτυξη των πλευρικών φύλλων και κλαδιών, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τη σοδειά. Οι καλλιεργητές μπορούν να ξεκινήσουν το ξεκόρφιασμα, από τη στιγμή που το φυτό αναπτύξει 3-5 κόμβους.

Αυτή είναι μια τεχνική η οποία ενδείκνυται για την περίοδο ανάπτυξης. Οι καλλιεργητές είναι καλό να ξεκινήσουν με ένα αποστειρωμένο ψαλίδι και να αφαιρέσουν το πάνω μέρος του μίσχου κάνοντας το να αναπτυχθεί σε δύο μέρη. Μπορείτε έπειτα να επαναλάβετε τη διαδικασία ώστε να παράγετε περισσότερους κόμβους. Προσοχή, όμως, καθώς τα φυτά χρειάζονται κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να αναρρώσουν, κάτι που θα επιμηκύνει την περίοδο ανάπτυξης.


Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.

Grow Guide Topic Finder

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
eKomi silver seal
4.7 στα 5
στα 37827 αξιολογήσεις