Νέο Seedfinder κάνναβης—βρείτε αυτό που σας ταιριάζει!

Πώς Να Συντηρήσετε Σωστά Τους Σπόρους Κάνναβης

Πώς Να Συντηρήσετε Σωστά Τους Σπόρους Κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης, με το σκληρό εξωτερικό τους κέλυφος, φαίνονται αρκετά ανθεκτικοί. Και ενώ η φύση σίγουρα έχει προνοήσει ώστε να προσαρμόζονται σε μια ευρεία ποικιλία συνθηκών, οι σπόροι κάνναβης δεν είναι αήττητοι. Οι έντονες εναλλαγές θερμοκρασίας και η υψηλή υγρασία, για παράδειγμα, μπορούν να καταστρέψουν γρήγορα μια παρτίδα σπόρων. Ευτυχώς, η φροντίδα των σπόρων σας είναι μια απλή διαδικασία. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε ποια είναι η διαδικασία αυτή.

ΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

Πολλοί άνθρωποι το ξεχνούν αυτό, αλλά είναι αλήθεια—οι σπόροι κάνναβης είναι ζωντανοί οργανισμοί. Πριν βλαστήσουν, ωστόσο, βρίσκονται σε κατάσταση αδράνειας (όπως κάποια ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη). Και όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, οι σπόροι μπορεί να πεθάνουν. Κατά την αποθήκευση των σπόρων σας, θα πρέπει να υπάρχουν οι βέλτιστες συνθήκες ώστε να εξασφαλίσετε την διατήρησή τους μέχρι τη βλάστηση και τη φύτευση τους.

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΣΠΟΡΟΥΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Οι σπόροι κάνναβης έχουν τρεις κύριους εχθρούς:

  • Φως
  • Υγρασία
  • Αλλαγές θερμοκρασίας

Ιδανικά, θα πρέπει να αποθηκεύσετε τους σπόρους σας σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος. Όποτε είναι δυνατόν, κρατήστε τους σπόρους σας στην αρχική τους συσκευασία. Στη Royal Queen Seeds, έχουμε σχεδιάσει ειδικά τη συσκευασία μας για να προστατεύσουμε τους σπόρους μέχρι να αποφασίσετε να τους φυτέψετε.

Εάν οι σπόροι σας εκτεθούν στο φως ή σε έντονες εναλλαγές θερμοκρασίας, αυτές οι συνθήκες θα οδηγήσουν στην κατανάλωση των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν πριν ακόμα μπουν στο έδαφος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα έχουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να βλαστήσουν. Η υψηλή υγρασία, από την άλλη πλευρά, μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη μυκήτων στους σπόρους.

ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Η υγρασία είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τους σπόρους σας. Παρακάτω αναφέρεται το πώς τα διαφορετικά επίπεδα υγρασίας (% σχετική υγρασία) επηρεάζουν τους σπόρους κάνναβης:

 

ΥΓΡΑΣΙΑ

ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

80 - 100%  Οι σπόροι θα πνιγούν και θα μαραθούν μετά από περίπου 12 ώρες.
40 - 60% Οι σπόροι θα βλαστήσουν.
20 - 30% Συνιστάται να αποθηκεύετε τους σπόρους σας.
18 - 20% Μπορεί να θερμανθούν, με αποτέλεσμα την εφίδρωση των σπόρων σας.
12 - 14%  Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η ποσότητα υγρασίας δημιουργεί έδαφος αναπαραγωγής για μύκητες μέσα και έξω από τους σπόρους σας.
8 - 9% Με την πάροδο του χρόνου, αυτό το επίπεδο υγρασίας προσελκύει έντομα και παράσιτα.

 

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Για βραχυπρόθεσμη αποθήκευση, ένα σκοτεινό ντουλάπι ή συρτάρι με σταθερή θερμοκρασία είναι συνήθως μια χαρά. Προσπαθήστε να κρατήσετε τους σπόρους σας μακριά από περιοχές του σπιτιού σας που είναι επιρρεπείς στις φυσικές εναλλαγές θερμοκρασίας.

Εάν, για παράδειγμα, ζείτε σε μια περιοχή με πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας και με δροσερές νύχτες, προσπαθήστε να προστατέψετε τους σπόρους σας από αυτές τις αλλαγές. Μην τους αποθηκεύσετε έξω σε κάποιο υπόστεγο ή γκαράζ.

Για μακροχρόνια αποθήκευση, είναι καλύτερο να κρατήσετε τους σπόρους σας σε ένα σφραγισμένο δοχείο μέσα στο ψυγείο. Θυμηθείτε ότι το άνοιγμα της πόρτας του ψυγείου σας μπορεί να προκαλέσει κάποιες πολύ δραματικές αλλαγές θερμοκρασίας. Αν τυχαίνει να έχετε ένα δεύτερο ψυγείο που χρησιμοποιείται λιγότερο συχνά από αυτό της κουζίνας σας, χρησιμοποιήστε το για να αποθηκεύσετε τους σπόρους σας.

Και πάλι, όποτε είναι δυνατόν, κρατήστε τους σπόρους σας στην αρχική τους συσκευασία. Αν ανοίξετε ένα πακέτο σπόρων και δεν τους χρησιμοποιήσετε όλους, μεταφέρετε τους επιπλέον σπόρους απευθείας σε ένα σφραγισμένο και αεροστεγές δοχείο.

Οι τσάντες Ziplock, για παράδειγμα, είναι εξαιρετικές επειδή μπορείτε να αφαιρέσετε όλο τον αέρα από αυτές, δημιουργώντας ένα σχεδόν αεροστεγές περιβάλλον για τους σπόρους σας. Έπειτα, τοποθετήστε την τσάντα μέσα σε μια σκούρα πλαστική σακούλα ή σε ένα σκούρο δοχείο για να προστατεύσετε τους σπόρους σας από το φως του ψυγείου.

Θυμηθείτε, τα σύγχρονα ψυγεία έχουν πολύ ξηρό περιβάλλον. Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι σπόροι σας να μην εκτίθενται άμεσα σε αυτές τις συνθήκες, καθώς η έλλειψη υγρασίας μπορεί να οδηγήσει στην κατανάλωση όλων των θρεπτικών στοιχείων τους για να επιβιώσουν.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ;

Ναι, οι σπόροι κάνναβης μπορούν να αποθηκευτούν στην κατάψυξη. Όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο πιο αργά πεθαίνουν. Ωστόσο, συνήθως δεν είναι απαραίτητο να καταψύξετε τους σπόρους σας. Γνωρίζοντας και τηρώντας τις οδηγίες που προαναφέρθηκαν, θα μπορείτε να διατηρήσετε τους σπόρους σας για έως και πέντε χρόνια με υψηλό ποσοστό βλάστησης.

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΠΟΙΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΤΕΨΕΤΕ ΚΑΙ ΠΟΙΟΥΣ ΝΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΕΤΕ

Όταν είστε έτοιμοι να προχωρήσετε στην βλάστηση των σπόρων σας, ελέγξτε τους και προχωρήσετε πρώτα στην βλάστηση των σπόρων με βλάβη στο εξωτερικό κέλυφος. Το εξωτερικό κέλυφος των σπόρων σας έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τα πτητικά γονίδια που κρύβονται στο εσωτερικό του σπόρου. Οι σπόροι με ρωγμές στο εξωτερικό κέλυφος είναι πολύ πιο ευάλωτοι και δεν πρέπει να αποθηκεύονται.

Στη Royal Queen Seeds, είμαστε υπερήφανοι για τη δουλειά μας και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι κάθε καλλιεργητής έχει μόνο τα καλύτερα γονίδια στον κήπο του. Αυτό σημαίνει ότι ελέγχουμε όλους τους σπόρους μας πριν τους συσκευάσουμε. Αν παρατηρήσετε κάποια βλάβη στους σπόρους της RQS, επικοινωνήστε αμέσως με την ομάδα εξυπηρέτησης πελατών μας.

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΠΟΙΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΤΕΨΕΤΕ ΚΑΙ ΠΟΙΟΥΣ ΝΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΕΤΕ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Όλοι κάποια στιγμή έχουμε βρει έναν σπόρο κάπου στο κάτω μέρος ενός παλιού συρταριού ή ντουλαπιού. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να βλαστήσετε τους παλαιούς σπόρους κάνναβης:

  • Μούλιασμα σε εμπλουτισμένο ανθρακούχο νερό

Πριν βλαστήσετε τους παλιούς σπόρους σας, δοκιμάστε να τους βυθίσετε σε ανθρακούχο νερό εμπλουτισμένο με φουλβικό οξύ, ενισχυτικό βλάστησης, υπεροξείδιο του υδρογόνου ή γιββερελλικό οξύ. Για καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε νερό θερμοκρασίας δωματίου και αφήστε τους σπόρους σας για 12 ώρες σε ένα σκοτεινό μέρος.

  • Χαράξτε τους σπόρους σας

Οι παλαιότεροι σπόροι έχουν συχνά πιο σκληρό εξωτερικό κέλυφος. Το απαλό ξύσιμο αυτού του κελύφους με γυαλόχαρτο μπορεί να βοηθήσει έτσι ώστε να εισέλθουν στον σπόρο σας τη στιγμή της βλάστησης, υγρασία και ζεστασιά. Δοκιμάστε να ξύστε απαλά τους παλιούς σπόρους κάνναβης λίγο πριν τους βυθίσετε στο νερό για να τους βοηθήσετε να βλαστήσουν.

  • Αφαιρέστε τις κορυφές των σπόρων

Η κορυφή είναι η ελαφρά ανυψωμένη πλευρά του σπόρου σας. Όπως και άλλα μέρη του κελύφους, η κορυφή μπορεί να γίνει πολύ σκληρή με την πάροδο του χρόνου. Η προσεκτική αφαίρεσή της με κοφτερή λεπίδα Stanley μπορεί να βοηθήσει τον σπόρο σας να βλαστήσει.

  • Ανοίξτε τον σπόρο σας

Σε μια τελευταία προσπάθεια βλάστησης των σπόρων σας, η δημιουργία μιας μικρής αιχμής στο κέλυφος του σπόρου μπορεί να βοηθήσει. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί μια θαυματουργή διαδικασία, και θα πρέπει να είστε προσεκτικοί για να μην καταστρέψετε το εσωτερικό του σπόρου σας.

Θυμηθείτε, μερικοί παλιοί σπόροι δεν θα βλαστήσουν όσο κι αν προσπαθήσετε. Όποτε είναι δυνατό, αποφύγετε την αγορά περισσότερων σπόρων από αυτούς που σχεδιάζετε να φυτέψετε, ώστε να αποφύγετε τυχόν δυσκολίες κατά τη στιγμή της βλάστησης.