The RQS Blog

.


By Steven Voser

Για όσους ανήκουν στην κοινότητα της κάνναβης, η συζήτηση Indica Vs Sativa φαίνεται ατελείωτη. Αλλά τι μας λέει πραγματικά η γενετική για τα φυσικά χαρακτηριστικά, τα αποτελέσματα και τις γεύσεις ενός φυτού κάνναβης;


ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΙΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τις διαφορές μεταξύ των γενετικών Indica και Sativa, θα πρέπει να ρίξουμε μια πιο γενική ματιά στην ταξινόμηση των ειδών κάνναβης.

Η κάνναβη κατηγοριοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Carl Linnaeus το 1750. Ο Linnaeus πίστευε ότι το γένος ήταν μονοτυπικό (περιέχει μόνο ένα είδος) και το ονόμασε Cannabis sativa L. Ο Linnaeus, Σουηδός βοτανολόγος, έκανε αυτήν την ταξινόμηση, καθώς εργάστηκε με φυτά βιομηχανικής κάνναβης, τα οποία καλλιεργούνταν ευρέως σε όλη την Ευρώπη εκείνη την εποχή.

Το 1785, ο Γάλλος φυσιοδίφης Jean-Baptiste Lamarck δημοσίευσε μια περιγραφή ενός άλλου είδους κάνναβης, το οποίο διέφερε σημαντικά από την ποικιλία του Linnaeus. Ο Lamarck ονόμασε αυτό το είδος Cannabis indica Lam., σημειώνοντας ότι παρήγαγε σημαντικά φτωχότερες ίνες, αλλά είχε ισχυρότερη ψυχοτρόπα δράση. Η περιγραφή του βασίστηκε σε φυτά που είχε συλλέξει στην Ινδία.

Τον 20ο αιώνα, ο Ρώσος βοτανολόγος DE Janichevsky εντόπισε μια τρίτη ποικιλία κάνναβης που καλλιεργείται εγγενώς στη Ρωσία, την οποία τώρα γνωρίζουμε ως Cannabis ruderalis. Τη δεκαετία του 1970, οι ταξινόμοι και οι βοτανολόγοι προσπάθησαν για άλλη μια φορά να βρουν έναν τρόπο για να ταξινομήσουν καλύτερα το φυτό της κάνναβης.

Ενώ εξακολουθεί να υπάρχει κάποια συζήτηση σχετικά με την ορθή ταξινόμηση ανάμεσα στα είδη Indica, Sativa και Ruderalis, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχουν αρκετές αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ των ποικιλιών κάνναβης για να δικαιολογηθεί η αναγνώρισή τους ως τρία ξεχωριστά είδη. Για τους σκοπούς αυτού του άρθρου, θα επικεντρωθούμε μόνο στις ποικιλίες Indica και Sativa.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ INDICA ΚΑΙ SATIVA;

Οι πιο εμφανείς διαφορές μεταξύ των ποικιλιών Indica και Sativa εντοπίζονται στα φυσικά χαρακτηριστικά τους. Ο Αμερικανός βοτανολόγος Richard E. Schultes και μια ομάδα ερευνητών περιγράφουν τα φυτά Sativa και τα φυτά Indica ως εξής:

  • Sativa: Ψηλά με λίγες διακλαδώσεις και στενά φύλλα
  • Indica: Μικρότερα με κωνικό σχήμα και φαρδύτερα φύλλα

Οι έντονες διαφορές μεταξύ των φυτών Indica και Sativa μπορούν να εξηγηθούν εξετάζοντας τη γεωγραφική τους προέλευση. Παρακάτω, θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε πολλές από τις διαφορές μεταξύ των φυτών Sativa και Indica.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ INDICA ΚΑΙ SATIVA;

CANNABIS SATIVA

Η κάνναβη Sativa είναι εγγενής σε θερμότερα, τροπικά κλίματα και αναπτύσσεται φυσικά στην Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, την Κολομβία, το Μεξικό και ακόμη και σε περιοχές της Αφρικής.

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα μακρά, ζεστά και υγρά καλοκαίρια, τα φυτά Sativa προσαρμόζονται και γίνονται ψηλά, έχουν μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των κλαδιών και παράγουν πιο χαλαρά μπουμπούκια και στενότερα φύλλα. Αυτό βοηθά φυσικά τα φυτά να παραμείνουν προστατευμένα από την υψηλή υγρασία σε αυτές τις περιοχές και να αποφύγουν απειλές, όπως η μούχλα ή τα παράσιτα.

Επειδή τα φυτά Sativa τείνουν να είναι ψηλότερα, είναι συνήθως καλύτερα για υπαίθρια καλλιέργεια. Ευδοκιμούν σε ζεστά, τροπικά κλίματα με μεγάλα καλοκαίρια.

ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΝΘΙΣΗΣ

Τόσο τα φυτά Indica, όσο και τα φυτά Sativa τείνουν να εμφανίζουν σημαντικά διαφορετικούς ρυθμούς και μοτίβα ανάπτυξης. Ωστόσο, αυτές οι διαφορές δεν γίνονται πολύ εμφανείς μέχρι την αρχή της ανθοφορίας.

Τα φυτά Indica αυξάνουν τον ρυθμό ανάπτυξης τους μέχρι έναν βαθμό, αποκτώντας κάποιο ύψος και σχηματίζοντας πυκνές και θαμνώδεις δομές. Αντιθέτως, τα φυτά Sativa έχουν την ιδιότητα να "τεντώνονται" θεαματικά στην αρχή της περιόδου ανθοφορίας. Η αλλαγή στον κύκλο φωτός ενεργοποιεί μια χιονοστιβάδα ορμονών που τα αναγκάζει να αναπτύσσονται εκρηκτικά προς τα πάνω για να βρουν το φως. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό το φαινόμενο μπορεί να αναγκάσει τα φυτά να διπλασιαστούν σε μέγεθος. Όταν φυτεύονται βαθιά στο έδαφος ή σε μεγάλα δοχεία, τα φυτά Sativa μπορεί να φτάσουν τα 3m σε ύψος ή και να τα ξεπεράσουν.

CANNABIS INDICA

Τα φυτά Indica, από την άλλη πλευρά, προέρχονται από ψυχρότερες, ξηρότερες και πιο ορεινές περιοχές, όπως το Νεπάλ, η Ινδία και άλλες κοντινές περιοχές, όπου τα καλοκαίρια είναι πιο κρύα και μικρότερα. Για να αντιμετωπίσει αυτές τις συνθήκες, η Cannabis indica ανέπτυξε μικρότερους χρόνους άνθισης και πυκνότερο φύλλωμα και μπουμπούκια.

Χάρη στο μικρότερο ανάστημα και τη μικρότερη φάση ανθοφορίας, τα φυτά Indica είναι ιδανικά για καλλιέργεια εσωτερικού χώρου. Μπορούν εύκολα να διαμορφωθούν χρησιμοποιώντας τεχνικές εκπαίδευσης και τείνουν να παράγουν ωραία, παχιά μπουμπούκια και εξαιρετικές συγκομιδές. Χάρη στην ταχύτητα ανθοφορίας τους, τα φυτά Indica επιτρέπουν σε ορισμένους καλλιεργητές να παράγουν πολλαπλές σοδειές σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

ΞΕΧΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΝΝΑΒΗ INDICA ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΝΝΑΒΗ SATIVA

Βοτανικά αρχεία που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα περιγράφουν λεπτομερώς τις οπτικές διαφορές μεταξύ των δύο υποτύπων κάνναβης. Αυτές οι μορφολογικές διακρίσεις εμφανίζονται στην ανατομία του κάθε υποτύπου, από τα φύλλα μέχρι τα άνθη.

Sativa vs Indica

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΦΥΛΛΩΝ

Το σχήμα των φύλλων είναι ένας εύκολος τρόπος για να διακρίνετε τις δύο γενετικές. Τα φυτά Indica διαθέτουν πιο πλατιά φύλλα με παχύτερα νεύρα, ενώ τα Sativa παράγουν πιο στενά και μακριά φύλλα με πιο λεπτά νεύρα.

Κάνοντας ένα βήμα προς τα πίσω, πολλοί καλλιεργητές μπορούν να διακρίνουν τη γενετική ενός φυτού με βάση το ανάστημα του. Τα φυτά Indica είναι πιο θαμνώδη και συμπαγή, ενώ τα φυτά Sativa είναι ψηλόλιγνα, με μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των κόμβων.

ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΝΘΩΝ

Οι δύο υπότυποι παράγουν επίσης άνθη με ξεχωριστά χαρακτηριστικά, αν και χρειάζεται ένα εκπαιδευμένο μάτι για να διαχωρίσει τα Sativa από τα Indica όταν πρόκειται για περιποιημένα μπουμπούκια. Έτσι, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι οι περισσότερες σύγχρονες ποικιλίες είναι υβρίδια και των δύο υποτύπων, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο τον προσδιορισμό του κυρίαρχου υποτύπου βλέποντας μόνο το άνθος.

Σε γενικές γραμμές, τα μπουμπούκια Sativa είναι ελαφρύτερα, μακρύτερα, λεπτότερα και πιο χνουδωτά. Μια σακούλα από μπουμπούκια Sativa θα φαίνεται σαν να περιέχει πολύ περισσότερο υλικό, λόγω της μικρής πυκνότητας. Αντίθετα, τα μπουμπούκια Indica είναι συνήθως πολύ πιο συμπαγή και σφιχτά.

ΑΡΩΜΑ ΚΑΙ ΓΕΥΣΗ

Τα φυτά Indica και τα φυτά Sativa διαφέρουν σημαντικά ως προς τις επιδράσεις που προσφέρουν, αλλά χρειάζεται ένας πραγματικός γνώστης της κάνναβης για να τα ξεχωρίσει μόνο από τη γεύση. Τα αρωματικά φυτοχημικά, γνωστά ως τερπένια, προσδίδουν γεύση και μυρωδιά στην κάνναβη και κάθε ποικιλία περιέχει διαφορετικές αναλογίες αυτών των μορίων.

Οι ποικιλίες που είναι καθαρές Sativa και οι ποικιλίες που είναι καθαρές Indica διαθέτουν μοναδικά τερπενικά προφίλ που μπορούν να τα διακρίνουν οι έμπειροι καπνιστές. Τα μπουμπούκια Indica προσφέρουν πιο γλυκές, πλουσιότερες γεύσεις μελιού και φρούτων, ενώ τα φυτά Sativa παράγουν πιο γήινες γεύσεις και νότες που θυμίζουν καύσιμο.

ΤΑ ΦΥΤΑ INDICA ΚΑΙ ΤΑ ΦΥΤΑ SATIVA ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ;

Εκτός από τις μορφολογικές διαφορές τους, η κοινότητα της κάνναβης ξεχωρίζει επίσης τις ποικιλίες Sativa και ποικιλίες Indica με βάση τα αποτελέσματά τους. Στην πραγματικότητα, σχεδόν ολόκληρη η κοινότητα της κάνναβης συμφωνεί ότι οι ποικιλίες Sativa προσφέρουν ένα πιο ενεργητικό και ευφορικό αποτέλεσμα, ενώ οι Indica προσφέρουν ισχυρές ηρεμιστικές και χαλαρωτικές επιδράσεις.

Αλλά, από πού προήλθε αυτό το συμπέρασμα; Είναι τα αποτελέσματα των ποικιλιών Sativa και Indica τόσο διαφορετικά; Σχετικά με αυτό, ορισμένοι ειδικοί ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει βάση για τη χρήση των όρων Indica και Sativa όταν πρόκειται για την περιγραφή των επιδράσεων της κάνναβης.

Το 2016, το περιοδικό Cannabis and Cannabinoid Research δημοσίευσε μια συνέντευξη με τον Dr. Ethan Russo, Διευθυντή Έρευνας και Ανάπτυξης στο Διεθνές Ινστιτούτο Κάνναβης και Κανναβινοειδών (ICCI). Σε αυτή τη συνέντευξη[1], ο Russo δηλώνει ότι "είναι αδύνατο οι όροι Indica και Sativa, να μας δώσουν πραγματικά οποιαδήποτε ιδέα για τις χημικές ουσίες σε ένα συγκεκριμένο φυτό και, επομένως, τις επιδράσεις που θα παράγει".

Σε μια έντυπη έκδοση των High Times, ο Rev. Dr. Kymron deCesaree, Διευθύνων Σύμβουλος του Steep Hill Laboratory στην Καλιφόρνια, έκανε μια παρόμοια δήλωση. Ισχυρίζεται ότι οι όροι Indica και Sativa δεν μπορούν να μας πουν πολλά για ένα φυτό αναφορικά με τα φυσικά χαρακτηριστικά του.

The Entourage Effect

ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ INDICA ΚΑΙ SATIVA

Οι περισσότερες από τις ποικιλίες κάνναβης που θα βρείτε στην αγορά σήμερα είναι υβρίδια με γενετική Sativa και Indica. Οι εξειδικευμένοι καλλιεργητές μας στη Royal Queen Seeds, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν ειδικές τεχνικές διασταύρωσης για την παραγωγή ποικιλιών με μοναδικά χαρακτηριστικά, όπως μικρότεροι χρόνοι ανθοφορίας, συγκεκριμένες γεύσεις και πολλά άλλα.

Εκτός από τις φυσικές διαφορές μεταξύ των φυτών Indica και Sativa, ένα τμήμα της έρευνας δείχνει επίσης ότι οι δύο ποικιλίες μπορεί να περιέχουν διαφορετικές συγκεντρώσεις τερπενίων, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι ένας άλλος παράγοντας που δικαιολογεί τις διαφορετικές τους επιδράσεις. Για παράδειγμα, ορισμένες πηγές επισημαίνουν ότι η χαρακτηριστική ηρεμιστική δράση των ποικιλιών κάνναβης με ισχυρό γενετικό προφίλ Indica σχετίζεται με την υψηλή συγκέντρωση μυρσενίου.

Το μυρσένιο είναι ένα τερπένιο που βρίσκεται σε πολλά φυτά, όπως ο λυκίσκος, το θυμάρι, το λεμονόχορτο, το μάνγκο, το κάρδαμο και, φυσικά, η κάνναβη. Λέγεται ότι αναδίδει μια γήινη, ελαφρώς πικάντικη μυρωδιά ενώ, σε υψηλές συγκεντρώσεις, θεωρείται ότι ευθύνεται για την υπνηλία, η οποία είναι χαρακτηριστική σε ορισμένες ποικιλίες κάνναβης.

Εκτός από την εξέταση μεμονωμένων ενώσεων όπως τα τερπένια και τα κανναβινοειδή, είναι επίσης σημαντικό να εξετάσουμε πώς αυτές οι ενώσεις μπορούν να αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους και να αλλάζουν την εμπειρία μας. Η ικανότητα των χημικών συστατικών της κάνναβης να αλληλοεπιδρούν είναι αυτό που οι κορυφαίοι ερευνητές κάνναβης στον κόσμο ονομάζουν ως "φαινόμενο της συνέργειας".

Terpenes

INDICA VS SATIVA: ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Σε αυτό το άρθρο, ελπίζουμε ότι διαψεύσαμε μερικούς από τους μύθους σχετικά με τις διαφορές μεταξύ των ποικιλιών Indica και Sativa. Ενώ υπάρχουν σαφείς μορφολογικές διαφορές μεταξύ των καθαρών ποικιλιών Indica και Sativa, οι υπόλοιπες διαφορές είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν και περιλαμβάνουν πολύ περισσότερα από τη γενετική. Ωστόσο, οι κατηγορίες Indica και Sativa επέτρεψαν στην κοινότητα της κάνναβης να αναπτύξει μια γλώσσα με την οποία θα μπορεί να ταξινομεί και να διαφοροποιεί αυτό το συναρπαστικό φυτό.

External Resources:
  1. The Cannabis sativa Versus Cannabis indica Debate: An Interview with Ethan Russo, MD https://www.liebertpub.com
Δήλωση αποποίησης ευθύνης:
Αυτό το περιεχόμενο προορίζεται αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Οι παρεχόμενες πληροφορίες προέρχονται από έρευνες που συλλέγονται από εξωτερικές πηγές

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.