By Luke Sholl

Πώς Να Κάνετε Χρήση Κάνναβης ΥπεύθυναΠώς Να Κάνετε Χρήση Κάνναβης Υπεύθυνα

Πώς Να Κάνετε Χρήση Κάνναβης Υπεύθυνα


Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν κάνναβη. Πολλοί απολαμβάνουν να χρησιμοποιούν το φυτό ως μέσο ψυχαγωγίας για να χαλαρώσουν, να ηρεμήσουν, να ενισχύσουν τη δημιουργικότητα και να επικοινωνήσουν με άλλους. Δεν είναι μυστικό ότι η κάνναβη προκαλεί ευφορία και μας κάνει να νιώθουμε ευτυχισμένοι. Ακόμα και τα πιο τετριμμένα καθήκοντα γίνονται ξαφνικά αρκετά πιο διασκεδαστικά μετά τη χρήση κάνναβης. Αλλά αυτό το θετικό αποτέλεσμα μπορεί να έχει συνέπειες. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, οι χρήστες μπορεί να βρεθούν να εξαρτώνται από την κάνναβη ώστε να νιώσουν θετικά συναισθήματα.

Στη Royal Queen Seeds, υποστηρίζουμε την υπεύθυνη χρήση κάνναβης. Πιστεύουμε ότι το φυτό πρέπει να ενισχύει τη ζωή κάποιου και όχι να την εμποδίζει. Η υπεύθυνη χρήση βοηθά ένα άτομο να παραμείνει σε αυτό το σημείο. Αντί να εξαρτάται η λειτουργικότητα σας από το φυτό, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε ιδιαίτερες στιγμές ώστε πραγματικά να εκτιμήσετε αυτό που έχει να σας προσφέρει.

Παρακάτω, θα ανακαλύψετε τις αρχές της υπεύθυνης χρήσης κάνναβης. Αλλά πρώτα, για να θέσετε μια γερή βάση, θα μάθετε πώς λειτουργεί η κάνναβη στο σώμα και τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις που έχει η χρήση της.

Πώς Λειτουργεί η Κάνναβη στο Σώμα

Έχετε ακούσει για το ενδοκανναβινοειδές σύστημα (ECS); Αυτό το δίκτυο επιτρέπει στην κάνναβη να λειτουργεί με έναν μοναδικό τρόπο μέσα στο σώμα. Το ECS βοηθά κάθε άλλο σύστημα στο σώμα μας να λειτουργεί ομαλά. Διαθέτει τρία κύρια μέρη: υποδοχείς, μόρια σηματοδότησης που ονομάζονται ενδοκανναβινοειδή ("ενδο" σημαίνει "μέσα") και ένζυμα.

Σχεδόν κάθε κύτταρο στο σώμα διαθέτει υποδοχείς κανναβινοειδών και τα ενδοκανναβινοειδή μας συνδέονται με αυτές τις θέσεις για να επηρεάσουν διάφορες λειτουργίες. Συμμετέχουν στη ρύθμιση σχεδόν των πάντων, συμπεριλαμβανομένων των νευροδιαβιβαστών, της υγείας του δέρματος και της πυκνότητας των οστών.

Η κάνναβη περιέχει και κανναβινοειδή, μόνο που αυτά τα χημικά είναι γνωστά ως φυτοκανναβινοειδή. Στην πραγματικότητα, ήταν η ανακάλυψη των φυτοκανναβινοειδών που οδήγησε στην αποκάλυψη του ECS. Εν ολίγοις, τα φυτοκανναβινοειδή μπορούν να συνδεθούν με υποδοχείς κανναβινοειδών μέσα στο σώμα επειδή έχουν παρόμοια δομή με τα ενδοκανναβινοειδή.

Αν διαβάζετε αυτό το άρθρο, πιθανότατα έχετε ακούσει για το THC. Ως το κύριο ψυχοτρόπο συστατικό της κάνναβης, αυτό το μόριο συνδέεται με τους υποδοχείς κανναβινοειδών CB1 στον εγκέφαλο, προσφέροντας ευφορία. Κάθε φορά που καπνίζετε ένα τσιγάρο ή τρώτε ένα βρώσιμο, προσλαμβάνετε μόρια που αλλάζουν τη λειτουργία ενός από τα πιο σημαντικά συστήματα μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

Διαφορετικοί Τρόποι Κατανάλωσης Κάνναβης

Υπάρχουν πολλοί τρόποι κατανάλωσης ή με απλά λόγια χρήσης κάνναβης. Οι άνθρωποι απολαμβάνουν το φυτό εδώ και χιλιάδες χρόνια, αν και οι πρόγονοί μας περιορίζονταν στο να το καπνίζουν, να το τρώνε και να το πίνουν. Πολλοί από εμάς εξακολουθούν να απολαμβάνουν αυτές τις μεθόδους, αλλά η σύγχρονη τεχνολογία μας επιτρέπει να καταναλώνουμε κάνναβη με νέους και πιο συναρπαστικούς τρόπους.

Κάπνισμα

Μερικά από τα πιο δημοφιλή προϊόντα κάνναβης που μπορούν να καπνιστούν είναι τα άνθη, η σοκολάτα (hash), η κρυσταλλική σκόνη (kief) και η ρητίνη (dab). Εκτός από την επιλογή του τι να καπνίζουν, οι χρήστες κάνναβης μπορούν επίσης να επιλέξουν πώς θέλουν να το καπνίσουν. Οι συνήθεις μέθοδοι είναι σε τσιγάρο, σε πούρο, σε bong και σε πίπα καπνίσματος.

Το κάπνισμα κάνναβης προσφέρει ταχεία εμφάνιση αποτελεσμάτων. Κατά την εισπνοή, τα κανναβινοειδή περνούν μέσα από τις κυψελίδες των πνευμόνων στο αίμα και στη συνέχεια εισέρχονται στον εγκέφαλο. Αν και είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αισθανθείτε ευφορία, υπάρχουν ορισμένες προφανείς αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος κάνναβης. Η έκθεση της κάνναβης σε υψηλές θερμοκρασίες προκαλεί καύση, η οποία απελευθερώνει καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες.

Κάπνισμα

Άτμισμα

Το άτμισμα αξιοποιεί χαμηλότερες θερμοκρασίες από το κάπνισμα. Παρέχει αρκετή θερμότητα για την εξαγωγή των κανναβινοειδών, των τερπενίων κι άλλων χημικών ουσιών χωρίς καύση του φυτικού υλικού. Ως αποτέλεσμα, εκθέτει τους χρήστες σε λιγότερες επιβλαβείς χημικές ουσίες, ενώ η ταχύτητα εμφάνισης των αποτελεσμάτων συγκρίνεται με αυτήν του καπνίσματος.

Υπάρχουν πολλοί τύποι ατμοποιητών για να διαλέξετε, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων επιτραπέζιων μοντέλων κατάλληλων για οικιακή χρήση και φορητών στυλό ιδανικών για άτμισμα εν κινήσει. Διαφορετικοί ατμοποιητές είναι συμβατοί με διαφορετικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των ανθών (μπουμπούκια), της σοκολάτας και των συμπυκνωμάτων.

Άτμισμα

Βρώσιμα

Εάν έχετε φάει ποτέ κάποιο βρώσιμο, θα ξέρετε ότι προσφέρουν μια πολύ διαφορετική επίδραση σε σύγκριση με το κάπνισμα κάνναβης. Τα brownies, τα κέικ και τα ποτά κάνναβης προσφέρουν ισχυρότερη ευφορία και με μεγαλύτερη διάρκεια.

Γιατί όμως τα βρώσιμα είναι τόσο ισχυρά; Το μυστικό βρίσκεται στο πώς το σώμα επεξεργάζεται το THC, αφού το καταναλώσουμε. Με αυτόν τον τρόπο κατανάλωσης το μόριο περνά μέσα από το πεπτικό μας σύστημα και στη συνέχεια από το ήπαρ, το οποίο το αναγνωρίζει ως ξένη ουσία. Το ήπαρ χρησιμοποιεί ένζυμα για να το διασπάσει, τα οποία το μετατρέπουν στον μεταβολίτη 11-υδροξυ-THC που είναι ένα πολύ πιο ισχυρό μόριο.

Βρώσιμα

Υπογλώσσια Χορήγηση

Η υπογλώσσια χορήγηση αναφέρεται στην τοποθέτηση μιας ουσίας κάτω από τη γλώσσα. Στην περίπτωση των ελαίων κάνναβης, η μέθοδος αυτή παρέχει στο THC και σε άλλα κανναβινοειδή σχεδόν άμεση πρόσβαση στην κυκλοφορία του αίματος, καθώς διαχέονται μέσω ενός λεπτού στρώματος ιστού στο τριχοειδές κρεβάτι, πριν εισέλθουν στον εγκέφαλο.

Υπογλώσσια Χορήγηση

Τοπική Χρήση

Θυμάστε όταν σας είπαμε ότι το ECS καταλαμβάνει ολόκληρο το σώμα; Έτσι, έχει παρουσία και στο δέρμα, όπου ρυθμίζει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, την κυτταρική διαφοροποίηση και την ευρύτερη υγεία.

Τα προϊόντα κάνναβης τοπικής χρήσης όπως τα βάλσαμα, οι κρέμες και οι λοσιόν μπορούν να στοχεύσουν τους υποδοχείς κανναβινοειδών στο δέρμα. Ωστόσο, μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα κανναβινοειδών που εφαρμόζεται στο δέρμα θα διεισδύσει στην κυκλοφορία του αίματος, οπότε μην περιμένετε να νιώσετε ευφορία αφού βάλετε στα χέρια σας μια κρέμα πλούσια σε THC. Με βάση αυτό, ορισμένες εταιρείες έχουν αναπτύξει διαδερμικά έμπλαστρα κι άλλα συστήματα χορήγησης που ενισχύουν την απορρόφηση του THC κι άλλων κανναβινοειδών μέσω του δέρματος.

Τοπική Χρήση

Τα Αρνητικά Αποτελέσματα Της Χρήσης Κάνναβης

Η κάνναβη έχει τη φήμη ως μια ασφαλής, φυσική ουσία. Σε σύγκριση με πολλά άλλα ναρκωτικά, η κάνναβη διαθέτει ένα πολύ πιο εντυπωσιακό προφίλ ασφάλειας. Διαβάζοντας για την κάνναβη στο διαδίκτυο, θα συναντήσετε συχνά σχόλια όπως "η κάνναβη δεν σκότωσε ποτέ κανέναν" και "δεν υπάρχει ο κίνδυνος υπερβολικής δόσης από την κάνναβη". Ωστόσο, τόσο απόλυτες δηλώσεις πηγάζουν σχεδόν πάντα από την προκατάληψη. Ας ρίξουμε μια ματιά στα γεγονότα σχετικά με την ασφάλεια της κάνναβης, συμπεριλαμβανομένων των αρνητικών επιπτώσεων, της υπερβολικής δόσης και των θανάτων.

Βραχυπρόθεσμες Επιπτώσεις

Μερικές φορές οι χρήστες κάνναβης αντιμετωπίζουν οξείες αρνητικές επιπτώσεις. Τα παρακάτω μπορεί να συμβούν μόνο μετά από χρήση κάνναβης σε μικρές ποσότητες και για σύντομα χρονικά διαστήματα.

Άγχος Σύγχυση
Παράνοια  Ναυτία
Μειωμένη μνήμη Έντονη αδιαθεσία

Μακροπρόθεσμες Επιπτώσεις

Η κατάχρηση ενός καλού πράγματος μπορεί να κάνει κακό —καμία ουσία στη Γη δεν ξεφεύγει από αυτόν τον κανόνα. Η χρήση κάνναβης σε μεγάλες ποσότητες και για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, όπως:

Αλλαγή της ανάπτυξης του εγκεφάλου (κυρίως σε εφήβους) Μειωμένη ικανοποίηση και αλλοιώσεις στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου
Σύνδρομο υπεραιμίας κάνναβης Προβλήματα των πνευμόνων λόγω συχνού καπνίσματος
Κατάθλιψη (υπάρχει συσχέτιση, αλλά δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία) Αυξημένος κίνδυνος ψύχωσης

Είναι Δυνατόν Να Λάβετε Υπερβολική Δόση Κάνναβης;

Δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι από υπερβολική δόση από άτομα που χρησιμοποιούν μόνο κάνναβη. Φάρμακα όπως τα οπιοειδή προκαλούν συχνούς θανάτους από υπερβολική δόση επειδή καταστέλλουν τα αναπνευστικά κέντρα του εγκεφάλου. Η έλλειψη υποδοχέων κανναβινοειδών σε αυτές τις περιοχές σημαίνει ότι οι θάνατοι από υπερβολική δόση κάνναβης είναι σχεδόν αδύνατοι.

Είναι Επικίνδυνη Η Κάνναβη;

Δεν υπάρχει απλή απάντηση σε αυτήν την ερώτηση. Η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει και να βλάψει. Ενώ το φυτό μπορεί να επιδεινώσει τις ψυχικές ασθένειες και να προκαλέσει δυσμενείς σωματικές αντιδράσεις σε μερικούς ανθρώπους, πολλοί χρήστες έχουν πολύ καλή ανοχή σε αυτό το φυτό.

Ωστόσο, η κάνναβη μπορεί να είναι θανατηφόρα υπό πολύ σπάνιες συνθήκες. Αλλά αυτοί οι θάνατοι δεν σχετίζονται με μια τυπική υπερβολική δόση. Υπάρχουν τουλάχιστον δύο καταγεγραμμένοι θάνατοι[1] ασθενών με σύνδρομο υπεραιμίας κάνναβης. Αυτή η πάθηση προκαλεί μια τοξική αντίδραση στο THC και περιλαμβάνει συχνούς εμετούς και κοιλιακό άλγος και πιθανόν να προκαλείται από γενετική προδιάθεση.

Πώς Συγκρίνεται Η Κάνναβη Με Άλλα Φάρμακα;

Όταν εξετάζουμε τα στατιστικά στοιχεία θανάτων άλλων ναρκωτικών, είναι σαφές ότι η κάνναβη έχει πολύ υψηλότερη βαθμολογία ως προς την ασφάλεια. Τα οπιοειδή και το αλκοόλ σκοτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, ενώ οι θάνατοι που προκαλούνται άμεσα από υπερβολική δόση κάνναβης είναι σχεδόν ανύπαρκτοι.

Είναι Εθιστική η Κάνναβη;

Ο εθισμός στην κάνναβη, που είναι γνωστός και ως διαταραχή χρήσης μαριχουάνας, είναι στην πραγματικότητα μια πραγματική διάγνωση. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να διατηρήσουν μια υγιή σχέση με την κάνναβη για δεκαετίες χωρίς να υποφέρουν από εθισμό. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι εξαρτώνται από τη μαριχουάνα αφού χρησιμοποιήσουν το φυτό ακόμη και για μικρό χρονικό διάστημα.

Κάθε φορά που καταναλώνουμε THC, ενεργοποιούνται οι νευρώνες που συμμετέχουν στο κύκλωμα ανταμοιβής του εγκεφάλου και το νευρικό μας σύστημα αρχίζει να εκτιμά τη χαλάρωση και την ευφορία. Μερικοί άνθρωποι απολαμβάνουν ευχάριστα το περιστασιακό κάπνισμα κάνναβης ή ενίοτε την κατανάλωση ενός βρώσιμου και δεν αισθάνονται την ανάγκη να τροφοδοτούν συνεχώς τους υποδοχείς CB1 τους με THC. Αλλά οι γενετικές και ψυχολογικές διαφορές σημαίνουν ότι ορισμένοι χρήστες αναπτύσσουν γρήγορα μια εξοικείωση με την κάνναβη που εκδηλώνεται ως κατάχρηση.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Κατάχρησης Ναρκωτικών αναφέρει ότι περίπου το 30% των χρηστών κάνναβης[2] αντιμετωπίζουν κάποιον βαθμό εξάρτησης. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, 4 εκατομμύρια χρήστες κάνναβης πληρούσαν τα κριτήρια της διαταραχής χρήσης μαριχουάνας το 2015 και 140.000 από αυτά τα άτομα αναζήτησαν βοήθεια για την καταχρηστική σχέση τους με το φυτό.

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν διαταραχή χρήσης μαριχουάνας εμφανίζουν αρκετά χαρακτηριστικά συμπτώματα, όπως:

Λήθαργος Παράνοια
Κοινωνική απόσυρση Κατάθλιψη
Ευερεθιστότητα Απώλεια ενδιαφέροντος για προηγούμενα χόμπι
Προσπάθεια διακοπής της χρήσης μαριχουάνας αλλά επιστροφή στα παλιά μοτίβα χρήσης

Τα άτομα που αναπτύσσουν διαταραχή χρήσης μαριχουάνας συχνά ξεκινούν να χρησιμοποιούν κάνναβη περιστασιακά. Ωστόσο, αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε μια πιο καταχρηστική χρήση κάνναβης και με πιο απερίσκεπτους τρόπους.
Οι πάσχοντες μπορεί να βρεθούν να βάζουν την κάνναβη πάνω από οτιδήποτε άλλο, να καπνίζουν κάθε δύο ώρες, να αποτυγχάνουν να ολοκληρώσουν τις σύνηθες καθημερινές εργασίες και να παραμελούν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Οι Αρχές Της Υπεύθυνης Χρήσης Κάνναβης

Τώρα είστε εξοικειωμένοι με την αρνητική πλευρά της κάνναβης. Πώς είναι όμως η υγιής και υπεύθυνη χρήση κάνναβης; Μια μακροσκελής λίστα επιτυχημένων επιχειρηματιών, αθλητών και διασημοτήτων χρησιμοποιούν τακτικά κάνναβη, αλλά εξακολουθούν να έχουν μια γεμάτη και παραγωγική ζωή. Οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την κάνναβη με θετικό τρόπο, αλλά πρέπει να προσεγγίσουμε το φυτό με τη σωστή νοοτροπία.

Ο Εθνικός Οργανισμός για τη Μεταρρύθμιση των Νόμων της Μαριχουάνας (NORML) σίγουρα γνωρίζει ένα ή δύο πραγματάκια για την κάνναβη και ασχολείται ενεργά υπέρ του φυτού στις ΗΠΑ. Η ομάδα έχει επίσης προτείνει έναν κατάλογο αρχών που διέπουν την υπεύθυνη χρήση κάνναβης. Αυτές αναφέρονται παρακάτω.

Μόνο Για Ενήλικες

Οι νέοι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αλκοόλ και ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Πολλές ουσίες απλώς επηρεάζουν τα νεότερα σώματα με διαφορετικούς τρόπους. Ο ίδιος περιορισμός θα πρέπει να ισχύει και για την κάνναβη. Αν και πολλοί άνθρωποι που διαβάζουν αυτό το άρθρο θα έχουν πειραματιστεί με την κάνναβη στα εφηβικά τους χρόνια, ωστόσο το φυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου και να οδηγήσει σε διαταραχές της ψυχικής υγείας αργότερα στη ζωή.

Μην Καπνίζετε (ή Τρώτε) Και Οδηγείτε

Η κάνναβη επηρεάζει την κρίση, τον χρόνο αντίδρασης και τον συντονισμό της κίνησης, καθιστώντας μη ασφαλή την[3] κατανάλωση πριν καθίσετε πίσω από το τιμόνι. Οι υπεύθυνοι χρήστες κάνναβης δεν πρέπει ποτέ να οδηγούν μετά από κάπνισμα κάνναβης ή κατανάλωση βρώσιμων, καθώς μπορεί να θέσουν τον εαυτό τους και άλλους σε κίνδυνο.

Προσέξτε Πού Κάνετε Χρήση Κάνναβης

Ο Αμερικανός ψυχολόγος και υπέρμαχος των ψυχεδελικών ναρκωτικών Timothy Leary επινόησε τον όρο "set and setting". Ανέπτυξε αυτήν την ιδέα με σκοπό να βελτιστοποιήσει τις παραισθησιογόνες εμπειρίες και να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο ενός "bad trip". Οι χρήστες κάνναβης μπορούν επίσης να αξιοποιήσουν αυτήν την αρχή για να μειώσουν τις πιθανότητες μιας δυσάρεστης εμπειρίας ενώ είναι σε ευφορία.

Το "set" αναφέρεται στη νοοτροπία του χρήστη όταν χρησιμοποιεί κάνναβη. Το να είσαι σε καλή πνευματική κατάσταση θα αυξήσει τις πιθανότητες μιας ευχάριστης εμπειρίας. Το φυτό τείνει να μας αναγκάζει να αντιμετωπίζουμε πράγματα που αναβάλλουμε ή καταστέλλουμε, τα οποία μπορεί να είναι ανησυχητικά.

Το "setting" αναφέρεται στο πού βρίσκεστε όταν χρησιμοποιείτε κάνναβη και με ποιον είστε. Πού καπνίζετε ή ατμίζετε; Απολαμβάνετε καλύτερα το THC σε ένα μέρος γεμάτο κόσμο ή μόνοι στη φύση; Το να αντιληφθείτε
το που θα είχατε την καλύτερη εμπειρία θα κάνει τη σχέση σας με το φυτό πιο ευχάριστη και δημιουργική.

Αντισταθείτε Στην Κατάχρηση

Αυτό ακούγεται απλό, σωστά; Φυσικά, οι υπεύθυνοι χρήστες κάνναβης θα πρέπει να επιδιώκουν να αντιστέκονται στη χρήση κάνναβης σε σημείο που να βλάπτει την υγεία, την προσωπική ανάπτυξη και τα επιτεύγματα. Μερικοί από εμάς έχουμε περισσότερο έλεγχο στη χρήση κάνναβης και μπορούμε εύκολα να θέσουμε αυτό το όριο στη χρήση της. Για όσους παλεύουν με εθιστικές τάσεις, η εξεύρεση ισορροπίας θα αποτελέσει μια πολύ μεγαλύτερη πρόκληση.

Σεβαστείτε τα Δικαιώματα των Άλλων

Οι υπεύθυνοι χρήστες κάνναβης πρέπει να αναγνωρίζουν ότι δεν μοιράζονται όλοι τις απόψεις τους για την κάνναβη. Πρέπει να εξετάζουμε πώς η χρήση κάνναβης μπορεί να επηρεάζει τους άλλους. Το να καπνίσετε ένα τσιγάρο στη στάση του λεωφορείου ή στο πάρκο μπορεί να θεωρηθεί παρεμβατικό σε άτομα που δεν εκτιμούν τη μυρωδιά ή τον καπνό. Σκεφτείτε και τους γύρω σας όταν κάνετε χρήση κάνναβης, ειδικά σε δημόσιους χώρους.

Άλλα Βήματα Για Τη Διατήρηση Μιας Υπεύθυνης Σχέσης Με Την Κάνναβη

Οι παραπάνω αρχές θέτουν ένα εξαιρετικό πλαίσιο για υπεύθυνη χρήση κάνναβης, υπάρχουν όμως κι άλλα λογικά ερωτήματα που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας όσον αφορά στην ασφαλή χρήση κάνναβης.

 • Μην Κάνετε Χρήση Κάνναβης Ενώ Είστε Έγκυος Ή Θηλάζετε

Οι γυναίκες δεν πρέπει να χρησιμοποιούν κάνναβη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Τα μόρια της κάνναβης, συμπεριλαμβανομένου του THC, μπορούν να φτάσουν στο έμβρυο στη μήτρα, αλλά και μέσω του μητρικού γάλακτος μετά τη γέννηση. Η χρήση κάνναβης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να εκθέσει τα παιδιά σε κίνδυνο εμφάνισης γνωστικών, κοινωνικών και κινητικών προβλημάτων[4].

 • Μην Συνδυάζετε την Κάνναβη Με Αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ πριν από τη χρήση κάνναβης μπορεί να εντείνει τα αποτελέσματα του THC και ο συνδυασμός της κάνναβης με αλκοόλ γενικά μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα μιας αρνητικής εμπειρίας. Αν και ορισμένοι χρήστες έχουν βρει την ισορροπία ανάμεσα στις δύο ουσίες, ο συνδυασμός τους μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης ενός αισθήματος έντονης αδιαθεσίας.

 • Μην Χρησιμοποιείτε Κάνναβη Ενώ Παίρνετε Ορισμένα Φάρμακα

Συνολικά 380 φάρμακα αλληλεπιδρούν με τα κανναβινοειδή, 26 από τα οποία το κάνουν με σοβαρό τρόπο. Οι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν χρησιμοποιήσουν το φυτό εάν λαμβάνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα.

 • Σωστή Αποθήκευση των Ανθών

Η υπεύθυνη χρήση κάνναβης περιλαμβάνει επίσης την αποθήκευση του φυτού σας με ασφάλεια. Αποθηκεύστε τα άνθη της κάνναβης σας σε ένα διακριτικό και ασφαλές μέρος—ιδανικά σε ένα αεροστεγές γυάλινο δοχείο που θα κρύψει τη μυρωδιά. Κρατήστε το δοχείο σας μακριά από κατοικίδια και παιδιά. Χρησιμοποιήστε μια κλειδαριά για να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα ατυχημάτων.

Άλλα Βήματα Για Τη Διατήρηση Μιας Υπεύθυνης Σχέσης Με Την Κάνναβη

Παλεύετε Με Τη Χρήση Κάνναβης;

Η αυτοκριτική μας βοηθά να αναθεωρήσουμε τη ζωή μας, να βρούμε τομείς στους οποίους υστερούμε και να εντοπίσουμε το πού μπορούμε να βελτιωθούμε. Είναι υγιές να σκεφτόμαστε κατά καιρούς τη χρήση κάνναβης. Σας βοηθάει να ατμίζετε κάθε 30 λεπτά για να ζήσετε καλύτερα τη ζωή σας ή θα μπορούσατε να πετύχετε πολύ περισσότερα αν επιλέξετε έναν πιο υπεύθυνο τρόπο χρήσης της κάνναβης;

Εάν καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι χρησιμοποιείτε κάνναβη με ανθυγιεινό τρόπο, υπάρχουν πολλά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να το διορθώσετε. Ένα διάλειμμα ανοχής μπορεί να σας βοηθήσει να καθαρίσετε το μυαλό σας, να αναλογιστείτε τη χρήση κάνναβης και να επαναφέρετε φυσικά τον εγκέφαλό σας για να βελτιώσετε την ανταπόκρισή σας στο φυτό στο μέλλον.

- Γιατί να Κάνω ένα Διάλειμμα Ανοχής;

Πρώτα απ' όλα, το διάλειμμα ανοχής μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη ζωή σας, εάν χρησιμοποιείτε πολλή κάνναβη. Η διακοπή θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε ένα αίσθημα ελέγχου και θα σας δώσει άφθονο χρόνο για να ασχοληθείτε με άλλα πράγματα. Επιπλέον, θα δώσετε μια ανάσα στο ενδοκανναβινοειδές σας σύστημα.

Η μακροχρόνια χρήση κάνναβης με υψηλά επίπεδα THC προκαλεί μειωμένη ρύθμιση των υποδοχέων CB1, των θέσεων με τις οποίες συνδέεται το THC για να παράγει τα αποτελέσματά του. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεστε περισσότερη κάνναβη με την πάροδο του χρόνου για να νιώσετε τα ίδια αποτελέσματα. Θυμάστε τις πρώτες φορές που καπνίζατε; Μάλλον χρειάστηκε μικρή ποσότητα για να νιώσετε ευφορία. Μετά από αρκετούς μήνες χρήσης κάνναβης, η απορρύθμιση των υποδοχέων CB1 σημαίνει ότι πρέπει να καπνίζετε πολύ περισσότερο για να αισθανθείτε ευφορία του ίδιου βεληνεκούς.

Κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος ανοχής, τα κύτταρα αρχίζουν να δημιουργούν περισσότερους υποδοχείς CB1. Μετά από μερικές εβδομάδες αποχής, θα διαπιστώσετε ότι θα χρειάζεστε μικρότερη ποσότητα για να νιώσετε ευφορία. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ξανά τόσο πολλή κάνναβη για να νιώσετε ικανοποιημένοι.

- Δεν Θα Είναι Εύκολο

Η διακοπή κάθε συνήθειας απαιτεί πειθαρχία και προσπάθεια. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να κόψουν απότομα την κάνναβη, αλλά ίσως χρειαστεί να μειώσετε σταδιακά τη κατανάλωσή σας με την πάροδο του χρόνου για να διευκολύνετε την έναρξη ενός διαλείμματος ανοχής. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε κάποια συμπτώματα στέρησης εάν σταματήσετε πολύ ξαφνικά (περισσότερα γι' αυτό παρακάτω).

- Χρησιμοποιήστε Την Άσκηση Ως Υποκατάστατο

Η άσκηση χρησιμεύει ως αντίδοτο σε πολλά προβλήματα. Όχι μόνο μας κρατά σωματικά υγιείς, αλλά μας βοηθά και να διατηρούμε τον έλεγχο της ψυχικής μας υγείας. Η άσκηση αυξάνει επίσης τα επίπεδα των ενδοκανναβινοειδών μας. Η αερόβια άσκηση, όπως το τρέξιμο, το ποδήλατο και το κολύμπι, αναγκάζει το σώμα μας να παράγει υψηλότερα επίπεδα ανανδαμίνης (το μόριο της ευδαιμονίας), η οποία βοηθά στη βελτίωση της διάθεσής μας.

- Αφιερώστε Χρόνο Σε Πράγματα Που Σας Αρέσουν

Μερικές φορές, το κάπνισμα ενός τσιγάρου μπορεί να μας γεμίσει με κίνητρο και να μας βοηθήσει να επικεντρωθούμε στις δραστηριότητες για τις οποίες είμαστε παθιασμένοι. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το να νιώθουμε συνέχεια ευφορία μπορεί επίσης να συμβάλει στην τεμπελιά. Έτσι, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να αποφεύγουμε να κάνουμε πράγματα που αγαπάμε. Χρησιμοποιήστε τον ελεύθερο χρόνο και τη διανοητική σας διαύγεια για να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο σε όσα αγαπάτε. Αυτό όχι μόνο θα σας βοηθήσει να ξεχαστείτε, αλλά πιθανότατα θα δείτε την παραγωγικότητά σας να εκτοξεύεται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Στερητικό Σύνδρομο Κάνναβης

Προκαλεί έκπληξη για πολλούς χρήστες κάνναβης ότι η κάνναβη προκαλεί στερητικό σύνδρομο. Οι άνθρωποι συχνά υποθέτουν ότι, λόγω του ότι είναι φυσικό προϊόν και της σχετικής ασφάλειας, η κάνναβη δε δημιουργεί προβλήματα ακόμα και αν διακοπεί απότομα. Ευτυχώς, τα συμπτώματα διακοπής της χρήσης κάνναβης είναι πολύ λιγότερο ισχυρά από αυτά άλλων ουσιών, αλλά μπορούν ακόμα να έχουν σημαντικό ψυχικό και σωματικό αντίκτυπο. Αυτά περιλαμβάνουν:

Ευερεθιστότητα Προβλήματα στον ύπνο
Πονοκέφαλοι  Συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη
Άγχος και κατάθλιψη

Το στερητικό σύνδρομο της κάνναβης διαρκεί συνήθως τέσσερις εβδομάδες. Δείτε πώς μοιάζει το χρονοδιάγραμμα:

 • Εβδομάδα 1: Ξεκινά η ευερεθιστότητα, το άγχος και τα προβλήματα ύπνου
 • Εβδομάδα 2: Το στερητικό σύνδρομο κορυφώνεται και συχνά ξεκινούν συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη
 • Εβδομάδα 3: Τα συμπτώματα αρχίζουν να μειώνονται
 • Εβδομάδα 4: Οι κανναβινοειδείς υποδοχείς αρχίζουν να ρυθμίζονται και τα συμπτώματα εξαφανίζονται

Τα συμπτώματα στέρησης κάνναβης είναι χάλια, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τα εξομαλύνετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να κάνετε τη διαδρομή λιγότερο δύσκολη:

Μείνετε ενυδατωμένοι Μείνετε δραστήριοι, ασκηθείτε
Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή Εφαρμόστε τεχνικές χαλάρωσης, όπως ο διαλογισμός
Κοιμηθείτε νωρίς Μείνετε κοινωνικοί και αναζητήστε υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους σας

Πώς Να Καπνίζετε Κάνναβη Υπεύθυνα

Αφού κάνετε ένα διάλειμμα ανοχής, μπορείτε να επιλέξετε να αρχίσετε ξανά τη χρήση κάνναβης. Δώσατε χρόνο στον εαυτό σας να προβληματιστεί, βελτιώσατε τη διατροφή και το πρόγραμμα του ύπνου σας κι ελπίζουμε ότι ασκηθήκατε λίγο περισσότερο. Πού ταιριάζει η κάνναβη, όμως, σε αυτόν τον νέο υγιεινό τρόπο ζωής; Τι μπορείτε να κάνετε για να βεβαιωθείτε ότι η χρήση κάνναβης παραμένει ισορροπημένη; Μάθετε παρακάτω.

Επιλέξτε Την Καλύτερη Ώρα Της Ημέρας

Υπάρχει μια ώρα της ημέρας για όλα. Ο καφές λειτουργεί καλύτερα το πρωί, ενώ το χαλαρωτικό τσάι από βότανα είναι ιδανικό για το βράδυ πριν κοιμηθείτε. Τι γίνεται όμως με την κάνναβη; Συνιστούμε να αποθηκεύετε κάνναβη κατά τη διάρκεια του χρόνου διακοπής, έτσι ώστε να τη χρησιμοποιήσετε αργότερα. Η χρήση του φυτού γίνεται ξαφνικά πολύ πιο ευχάριστη μόλις ολοκληρώσετε όλες τις εργασίες της ημέρας.

Κρατήστε Κάνναβη για Κοινωνικές Συναθροίσεις

Οι συχνές συμπεριφορές μας γρήγορα γίνονται μοτίβα. Αν ξαναρχίσετε να χρησιμοποιείτε κάνναβη μόνοι σας στο σπίτι, πιθανότατα θα βρεθείτε ξανά στον ίδιο δρόμο. Γιατί να μην κρατήσετε αυτήν την υπέροχη αίσθηση ευφορίας για κοινωνικές συναθροίσεις και να τη μοιραστείτε με φίλους; Απολαύστε την κοινωνική πλευρά της κάνναβης και μοιραστείτε την εμπειρία με ανθρώπους που εκτιμάτε.

Ξεκινήστε Συντηρητικά

Θυμηθείτε, οι υποδοχείς CB1 σας μόλις πολλαπλασιάστηκαν. Μην ξεκινήσετε αμέσως να καπνίζετε ή να τρώτε βρώσιμα. Κινηθείτε συντηρητικά και βρείτε το επιθυμητό επίπεδο ευφορίας. Μόλις το φτάσετε, μείνετε για λίγο εκεί και απολαύστε το πριν τελειώσει. Δεν χρειάζεται να καταναλώσετε όλη την κάνναβη που έχετε στο σπίτι σας.

Φυλάξτε Την Κάνναβή Σας Για Ιδιαίτερες Περιστάσεις

Το κάπνισμα κάνναβης μπορεί να βελτιώσει τις εμπειρίες μας. Αντί να καπνίζετε κάνναβη στο ίδιο δωμάτιο κάθε μέρα, φυλάξτε την για κάποιες πιο αξέχαστες εμπειρίες. Ατμίστε στην παραλία ή σε ένα δασικό μονοπάτι ή φτιάξτε μπισκότα με κάνναβη πριν ξεκινήσετε για ένα κάμπινγκ.

Εξετάστε Διαφορετικά Προφίλ Κανναβινοειδών

Οι σύγχρονοι χρήστες κάνναβης δεν περιορίζονται στο THC. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε ποικιλίες υψηλής περιεκτικότητας σε CBD για απόλαυση χωρίς ευφορία. Υπάρχει πληθώρα ποικιλιών που προσφέρουν διαφορετικές αναλογίες THC και CBD, παρέχοντας τα καλύτερα στοιχεία και των δύο. Μάθετε ποιες ποικιλίες λειτουργούν καλύτερα για σας όταν πρόκειται να παραμείνετε παραγωγικοί, ισορροπημένοι και υγιείς.

Μήπως Νιώθετε Ότι Έχετε Κολλήσει;

Εάν παλεύετε να κάνετε χρήση κάνναβης με πιο υγιεινό τρόπο, δεν είστε μόνοι. Πολλοί άνθρωποι ανταποκρίνονται καλά στις συμβουλές που αναφέρονται παραπάνω, αλλά άλλοι χρειάζονται περισσότερη βοήθεια. Δεν χρειάζεται να σηκώσετε όλο αυτό το βάρος μόνοι σας. Ξεκινήστε μιλώντας με στενούς φίλους και συγγενείς για την κατάστασή σας. Εάν διαπιστώσετε ότι δεν έχετε σημειώσει ακόμη την πρόοδο που επιθυμείτε, σκεφτείτε να μοιραστείτε το πρόβλημά σας με έναν ιατρό.

External Resources:
 1. Cannabinoid Hyperemesis Syndrome Survey and Genomic Investigation https://www.liebertpub.com
 2. Is marijuana addictive? | National Institute on Drug Abuse (NIDA) https://www.drugabuse.gov
 3. Does marijuana use affect driving? | National Institute on Drug Abuse (NIDA) https://www.drugabuse.gov
 4. Cannabis use in pregnancy and breastfeeding: The pharmacist’s role https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Δήλωση αποποίησης ευθύνης:
Αυτό το περιεχόμενο προορίζεται αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Οι παρεχόμενες πληροφορίες προέρχονται από έρευνες που συλλέγονται από εξωτερικές πηγές

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.