Οδηγός Καλλιέργειας Κάνναβης από τη Royal Queen Seeds

Ο Πλήρης Οδηγός Για Την Περίοδο Άνθισης Της Κάνναβης

Flowering

Αααααχ, η περίοδος άνθισης. Μετά από αρκετές εβδομάδες φροντίδας, περιποίησης και κλαδέματος κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης, έφτασε πλέον η ώρα να εστιάσετε στο να κάνετε τις αγάπες σας να ανθίσουν. Σε αυτό το άρθρο θα σας δείξουμε πώς ακριβώς να το καταφέρετε αυτό.


ΜΠΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΝΘΙΣΗΣ

Το πότε ακριβώς θα είναι έτοιμα τα φυτά σας να ανθίσουν θα εξαρτηθεί από αρκετούς παράγοντες. Αν καλλιεργείτε σε εξωτερικό χώρο, τότε τα μωρά σας θα ξεκινήσουν να ανθίζουν μόνο κατά το τέλος του καλοκαιριού, όταν οι μέρες αρχίσουν να γίνονται μικρότερες. Αν καλλιεργείτε σε εσωτερικό χώρο, τότε θα έχετε αρκετά περισσότερο έλεγχο πάνω στην περίοδο άνθισης των φυτών σας. Οι περισσότεροι καλλιεργητές επιτρέπουν στα φυτά τους να προχωρήσουν στην περίοδο άνθισης περίπου 4 εβδομάδες μετά από την αρχή του σταδίου ανάπτυξης, αν και τυπικά μπορείτε να κρατήσετε τα φυτά στο στάδιο ανάπτυξης για όσο καιρό εσείς επιθυμείτε.

Μόλις τα φυτά ξεκινήσουν να λαμβάνουν λιγότερο φως, θα επικεντρωθούν στην ανάπτυξη των ανθών, αντί του φυλλώματος. Για να πετύχετε την καλύτερη δυνατή σοδειά, είναι καλό να τα βοηθήσετε όσο περισσότερο γίνεται, με τη ρύθμιση του φωτισμού και των συνθηκών του περιβάλλοντος, καθώς και με την παροχή των κατάλληλων θρεπτικών συστατικών.

Παρακάτω σας δίνουμε μια λεπτομερή σύνοψη μιας τυπικής περιόδου άνθισης οκτώ εβδομάδων. Αν και μερικές ποικιλίες έχουν μικρότερη και άλλες μεγαλύτερη περίοδο άνθισης, ο οδηγός αυτός θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι να περιμένετε καθώς τα φυτά σας φτάνουν στη συγκομιδή, αλλά και τι μπορείτε να κάνετε για μεγιστοποιήσετε την ποιότητα των ανθών που παράγουν σε αυτό το κρίσιμο στάδιο.

 

Φάση ανθοφορίας (εβδομάδα 1)
Φάση ανθοφορίας (εβδομάδα 2)
Φάση ανθοφορίας (εβδομάδα 3)
Φάση ανθοφορίας (εβδομάδα 4)
Φάση ανθοφορίας (εβδομάδα 5)
Φάση ανθοφορίας (εβδομάδα 6)
Φάση ανθοφορίας (εβδομάδα 7)
Φάση ανθοφορίας (εβδομάδα 8)

ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 1–3

Τι να περιμένετε: Τα άνθη επιμηκύνονται, εμφανίζονται λευκά τριχίδια (ύπεροι) και εκλύονται χαρακτηριστικά αρώματα.

Πολλοί καλλιεργητές πιστεύουν πως με το που γυρίσουν τον κύκλο φωτισμού σε συνθήκες άνθισης, τα φυτά θα σταματήσουν αμέσως να μεγαλώνουν και θα αρχίσουν να αναπτύσσουν άνθη. Η αλήθεια, ωστόσο, απέχει πολύ από αυτό.

Αντιθέτως, κατά την πρώτη εβδομάδα της περιόδου άνθισης, τα φυτά παρουσιάζουν έντονη ανάπτυξη και επιμήκυνση. Αυτή η ανάπτυξη είναι εντελώς φυσιολογική, καθώς τα φυτά προσπαθούν να ξεπεράσουν σε ύψος την υπόλοιπη βλάστηση γύρω τους, ώστε να έχουν πρόσβαση σε όσο το δυνατόν περισσότερο ηλιακό φως γίνεται, διασφαλίζοντας μεγαλύτερες πιθανότητες αναπαραγωγής. Επιπλέον, το μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ των κόμβων πάνω στον μίσχο σημαίνει περισσότερο χώρο για συστάδες ανθών και καλύτερη διείσδυση του φωτός. Το πόση ανάπτυξη μπορείτε να περιμένετε σε αυτήν την πρώτη εβδομάδα θα εξαρτηθεί από την ποικιλία που καλλιεργείτε, καθώς μερικές ποικιλίες μπορούν ακόμα και να διπλασιάσουν το μέγεθος τους σε αυτό το διάστημα.

Η δεύτερη εβδομάδα της άνθισης είναι συνήθως το διάστημα που μπορείτε να ξεκινήσετε να αναγνωρίζετε το φύλο του εκάστοτε φυτού. Τα θηλυκά θα ξεκινήσουν να αναπτύσσουν επιμήκεις ύπερους στα άνθη τους. Τα αρσενικά, από την άλλη, θα αναπτύξουν στρογγυλούς σάκους με γύρη. Αν χρησιμοποιήσατε απλούς σπόρους για την καλλιέργεια σας, απομακρύνετε άμεσα τα αρσενικά φυτά, ώστε να αποφύγετε την γονιμοποίηση των θηλυκών (εκτός και αν καλλιεργείτε με σκοπό την αναπαραγωγή).

Κάπου στην τρίτη εβδομάδα, τα φυτά θα σταματήσουν σταδιακά να αναπτύσσονται, διοχετεύοντας όλη τους την ενέργεια στα άνθη. Αν και τα άνθη θα είναι ακόμα μικρά, θα αρχίσετε να βλέπετε μερικούς κάλυκες και κάποια τριχίδια.

Video id: 484384420

ΒΕΛΤΙΣΤΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Θρεπτικά συστατικά: Οι διατροφικές απαιτήσεις ενός φυτού κάνναβης αλλάζουν σημαντικά καθώς αυτό αρχίζει να ανθίζει. Σε αυτό το πρώιμο στάδιο τα φυτά θέλουν κυρίως μείγματα θρεπτικών συστατικών που περιέχουν αρκετό φώσφορο και κάλιο. Η ακριβής φόρμουλα NPK που θα διαλέξετε είναι δική σας επιλογή—απλώς προσέξτε να μην το παρακάνετε με τη χορήγηση θρεπτικών συστατικών σε αυτό το σημείο και "κάψετε" τα φυτά σας. Επίσης, το πότε ακριβώς θα ξεκινήσετε να τους παρέχετε θρεπτικά συστατικά είναι στο χέρι σας, αν κι εμείς προτείνουμε να ξεκινήσετε από τη δεύτερη εβδομάδα.

Υπερσίτιση/έλλειψη θρεπτικών συστατικών: Η σωστή μετάβαση από την περίοδο ανάπτυξης στο στάδιο άνθισης είναι αρκετή δύσκολη υπόθεση, όσο αφορά στα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το φυτό. Ειδικά αν είστε αρχάριος, βεβαιωθείτε πως παρακολουθείτε στενά τα φυτά σας, ελέγχοντας τα τακτικά για σημάδια έλλειψης θρεπτικών συστατικών ή υπερσίτισης (νεκρά, καμένα ή κίτρινα φύλλα).

LST: Το Low-Stress Training μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να βοηθήσετε τα φυτά σας να διαχειριστούν σωστά την απότομη αύξηση του ύψους τους κατά την περίοδο άνθισης. Το LST, επίσης μπορεί να βοηθήσει το φυτό να σχηματίσει ένα ομοιόμορφο φύλλωμα, βοηθώντας τα άνθη στο κάτω μέρος του να λαμβάνουν το φως που χρειάζονται.

Θερμοκρασία: Η κάνναβη ανταποκρίνεται θετικά σε χαμηλότερες θερμοκρασίες κατά την περίοδο της άνθισης. Φυσικά, το κάθε φυτό είναι διαφορετικό και ο κάθε καλλιεργητής έχει τις δικές του συμβουλές για την ιδανική θερμοκρασία κατά την διάρκεια της άνθισης. Εμείς προτείνουμε να κρατήσετε τις ημερήσιες θερμοκρασίες γύρω στους 26°C και τις νυχτερινές κοντά στους 16–18°C. Η χαμηλή θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της νύχτας θα βοηθήσει στην καλύτερη ανάπτυξη των ανθών του φυτού.

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ, ΦΩΤΙΣΜΟΣ, ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΥΓΡΑΣΙΑ

NPK

5-7-10 περίπου

EC
1,2–1,5
ΥΓΡΑΣΊΑ
50–60% RH
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΊΑ (ημέρα/νύχτα)
26°C / 16–18°C

ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 3–4

Τι να περιμένετε: Μεγαλύτερα άνθη και πιο έντονα αρώματα.

Μέχρι την τρίτη και την τέταρτη εβδομάδα, τα φυτά σας θα έχουν σταματήσει εντελώς να αναπτύσσονται και θα έχουν εστιάσει στην ανάπτυξη των ανθών. Θα μπορείτε ήδη να αντιληφθείτε πως τα άνθη μεγαλώνουν, συνήθως σε καθημερινή βάση και αναπτύσσουν χοντρούς κάλυκες, περισσότερους λευκούς ύπερους και μια όμορφη στρώση λευκών τριχιδίων. Τα φυτά σας, παράλληλα, θα αρχίσουν αν εκλύουν έντονα αρώματα.

ΒΕΛΤΙΣΤΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Θρεπτικά συστατικά: Καθώς τα άνθη των φυτών σας αναπτύσσονται, θα χρειάζονται όλο και περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Ο ακριβής συνδυασμός τους είναι στο χέρι σας άλλα ό,τι και αν επιλέξετε βεβαιωθείτε πως παρατηρείτε στενά το πώς αντιδρούν τα φυτά σας σε τυχόν αλλαγές στο μείγμα θρεπτικών συστατικών που τους προσφέρετε. Μια συνηθισμένη φόρμουλα NPK που χρησιμοποιείται συχνά στη μέση της περιόδου άνθισης είναι η 6-10-15.

Υγρασία και κυκλοφορία αέρα: Είναι πολύ σημαντικό να προσέχετε την υγρασία και την κυκλοφορία του αέρα. Ο υγρός, στάσιμος αέρας λειτουργεί ως περιβάλλον αναπαραγωγής για τη μούχλα, τα βακτήρια και τα ζιζάνια. Γι' αυτό προτείνουμε να έχετε την σχετική υγρασία γύρω στο 40-50% και να χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες ώστε να κάνετε τον αέρα να κυκλοφορεί επαρκώς στον χώρο.

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ, ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΓΡΑΣΙΑ

NPK

6-10-15 περίπου

EC
1,5 περίπου
ΥΓΡΑΣΊΑ
50% RH
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΊΑ (ημέρα/νύχτα)
24–26°C / 16–17°C

ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 4–6

Τι να περιμένετε: Έντονη ανάπτυξη των ανθών, μεγάλα και πυκνά μπουμπούκια, καθώς και έκλυση δυνατών αρωμάτων.

Μέχρι την πέμπτη και έκτη εβδομάδα, τα φυτά θα έχουν εισέλθει στο κυρίως στάδιο της άνθισης. Τα άνθη θα είναι πλέον μεγάλα, βαριά, και γεμάτα με λευκούς ύπερους. Θα έχουν αναπτύξει μια πλούσια στρώση από τριχίδια, τα οποία θα εκλύουν ένα γλυκό και έντονο άρωμα. Αν δεν έχετε επενδύσει σε ένα εξαγωγέα αέρα με φίλτρο, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να το κάνετε.

Αν κοιτάξετε από κοντά τα φυτά σας, θα παρατηρήσετε μερικές σημαντικές διαφορές στην εμφάνιση τους. Οι κάλυκες θα είναι σημαντικά μεγαλύτεροι και τα άνθη θα φαίνονται αρκετά πιο βαριά και μεγάλα. Μερικές ποικιλίες, οι οποίες είναι ταχείας ανάπτυξης, ίσως να πλησιάζουν ήδη στην περίοδο συγκομιδής, πράγμα που σημαίνει πως τα άνθη τους θα φαίνονται ακόμη πιο ώριμα (θα έχουν περισσότερα τριχίδια και οι ύπεροι θα έχουν πιο σκούρο χρώμα).

ΒΕΛΤΙΣΤΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Θρεπτικά συστατικά: Αυτή η περίοδος (εβδομάδα 5 και 6) θεωρείται το απόγειο της άνθισης για τις περισσότερες ποικιλίες κάνναβης. Βεβαιωθείτε πως είστε κοντά στα φυτά σας και τα παρακολουθείτε συνεχώς για ενδείξεις υπερσίτισης ή έλλειψης θρεπτικών συστατικών. Ανάλογα με το μέγεθος των ανθών σας, μπορεί να χρειαστεί να αυξήσετε λίγο περισσότερο την τροφοδοσία θρεπτικών συστατικών, ώστε να τα βοηθήσετε να παράγουν την καλύτερη δυνατή συγκομιδή. Να θυμάστε πως στο στάδιο αυτό τα φυτά δεν χρειάζονται πολύ άζωτο, καθώς τους είναι πιο χρήσιμο στο στάδιο ανάπτυξης και όχι στο στάδιο της άνθισης. Εκτός από την μεγαλύτερη ποσότητα φωσφόρου και καλίου, τα φυτά που ανθίζουν χρειάζονται και περισσότερο ασβέστιο.

Στρες: Ό,τι και αν κάνετε πρέπει να μην στρεσάρετε τα φυτά σας κατά την διάρκεια της περιόδου άνθησης. Κάτι τέτοιο μπορεί να τα αποτρέψει από το να ανθίσουν ή ακόμη χειρότερα να προκαλέσει ερμαφροδιτισμό. Το στρες μπορεί να κάνει τα ανθίζοντα θηλυκά φυτά να παράγουν γύρη και να αυτό-γονιμοποιηθούν σε μια τελευταία, απεγνωσμένη προσπάθεια αναπαραγωγής, πριν πεθάνουν.

Υποστήριξη: Μπορεί να εκπλαγείτε από το πόσο βαριά μπορούν να γίνουν τα άνθη κάνναβης. Αν τα φυτά σας δυσκολεύονται να υποστηρίξουν το βάρος των ανθών τους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μερικά κλαδιά από μπαμπού ή ειδικούς συνδετήρες για φυτά ώστε να τα κρατήσετε όρθια.

Υγρασία και θερμοκρασία: Κρατήστε την υγρασία κοντά στο 30–40% από εδώ και πέρα για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα με μούχλα και ζιζάνια. Επίσης, διατηρήστε την μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία στους 25°C και τη νυχτερινή θερμοκρασία κοντά στους 16–17°C.

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ, ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΓΡΑΣΙΑ

NPK

 5-9-12 περίπου

EC
1,5–1,6
ΥΓΡΑΣΊΑ
30–40% RH
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΊΑ (ημέρα/νύχτα)
24–26°C / 16–17°C

ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 6–8

Τι να περιμένετε: Το τελευταίο στάδιο της άνθισης και η συγκομιδή.

Η έκτη, έβδομη και όγδοη εβδομάδα είναι οι τελευταίες εβδομάδες της άνθισης για τις περισσότερες ποικιλίες κάνναβης. Στο στάδιο αυτό, τα άνθη των φυτών σας θα πρέπει να είναι πυκνά, συμπαγή και γεμάτα με τριχίδια. Αυτά θα αρχίσουν να αλλάζουν χρωματικά, μεταβαίνοντας από ένα σχεδόν διάφανο σε ένα έντονο λευκό χρώμα, ενώ μερικά από αυτά θα ξεκινήσουν να παίρνουν μια χρυσή απόχρωση. Αυτή είναι η ένδειξη που δηλώνει πως έφτασε η ώρα της συγκομιδής. Μπορείτε να το επιβεβαιώσετε κάνοντας ένα "ζουμ" στα τριχίδια, χρησιμοποιώντας έναν μεγεθυντικό φακό. Οι ύπεροι θα συνεχίσουν να σκουραίνουν κατά τη διάρκεια αυτών των εβδομάδων—ένα ακόμη σημάδι που σας λέει πως ήρθε η ώρα για συγκομιδή.

Κατά τη διάρκεια αυτών των τελευταίων εβδομάδων, τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά συνεχίζουν να είναι ο φώσφορος, το κάλιο και το ασβέστιο. Δύο εβδομάδες πριν τη συγκομιδή, όμως, πρέπει να ξεκινήσετε να ποτίζετε τα φυτά σας με απλό νερό (το οποίο έχει ισορροπημένο pH). Αυτό ενθαρρύνει τα φυτά να απορροφήσουν όλα τα υπολειπόμενα θρεπτικά συστατικά, συμβάλλοντας στη διατήρηση της γεύσης τους.

Όταν πλησιάσει ο καιρός να κάνετε το τελευταίο πότισμα, μπορεί να παρατηρήσετε πως μερικά από τα φύλλα έχουν γίνει κίτρινα. Αυτό είναι φυσιολογικό, καθώς τα φυτά χρησιμοποιούν τα εναπομείναντα θρεπτικά συστατικά από τα φύλλα τους.

Τα φυτά είναι πραγματικά έτοιμα για συγκομιδή όταν η πλειοψηφία των τριχιδίων τους πάρουν ένα γαλακτώδες λευκό χρώμα. Αν πραγματοποιήσετε τη συγκομιδή νωρίτερα, τότε τα άνθη θα παράγουν ένα πιο ενεργητικό και ευφορικό αποτέλεσμα. Από την άλλη, αν κάνετε τη συγκομιδή αργότερα, τότε τα άνθη θα σας προσφέρουν μια πιο χαλαρωτική και καθηλωτική επίδραση. Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως, πιστεύεται πως τα φυτά κάνναβης παράγουν περισσότερο CBN (υποδεέστερη μορφή του THC) και μυρσένιο κατά το τέλος του κύκλου ζωή τους.

ΒΕΛΤΙΣΤΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Ξέπλυμα: Μην ξεχάσετε να ξεπλένετε τα φυτά σας με σκέτο νερό (με ισορροπημένο pH) ξεκινώντας 2 εβδομάδες πριν τη συγκομιδή.

Υγρασία: Διατηρήστε τα επίπεδα υγρασίας ανάμεσα στο 30–40% ώστε να αποφύγετε τυχόν προβλήματα με μούχλα και ζιζάνια.

Ωρίμανση των ανθών: Παρακολουθείτε στενά τα φυτά κατά τη διάρκεια της περιόδου που τα ποτίζετε μόνο με νερό. Θα ξέρετε πότε είναι έτοιμα για συγκομιδή βλέποντας τα τριχίδια τους, όπως αναφέραμε παραπάνω.

48–72 ώρες σκοταδιού: Αν θέλετε να αυξήσετε περισσότερο την δραστικότητα των ανθών σας, μπορείτε να τα αφήσετε σε πλήρες σκοτάδι για 48 με 72 ώρες πριν τη συγκομιδή. Αν και δεν πρόκειται για μια πλήρως επιβεβαιωμένη μέθοδο, μερικοί καλλιεργητές δηλώνουν με σιγουριά πως αυτό βοηθά τα φυτά να παράγουν περισσότερα τριχίδια, κάνοντας τα έτσι πιο δραστικά.

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ, ΦΩΤΙΣΜΟΣ, ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΥΓΡΑΣΙΑ

NPK

 4-7-10 περίπου

EC
1,7–1,8
ΥΓΡΑΣΊΑ
30–40% RH
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΊΑ (ημέρα/νύχτα)
24–26°C / 16–17°C

ΜΗΝ ΒΙΑΣΤΕΙΤΕ ΝΑ ΦΤΑΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ

Οι καλλιεργητές τείνουν να αγχώνονται πολύ κατά τις τελευταίες εβδομάδες της άνθισης. Προσπαθήστε να συγκρατηθείτε και να μην λάβετε τη σοδειά σας νωρίτερα απ' όταν πρέπει. Μια εβδομάδα μπορεί να σας φαίνεται αμελητέο χρονικό διάστημα, αλλά μπορεί να έχει τεράστια επίδραση στη γεύση, στην ποιότητα και στη δραστικότητα των ανθών. Βεβαιωθείτε πως τους δίνετε την απαραίτητα προσοχή καθ' όλη την διάρκεια της περιόδου άνθισης, έχετε υπομονή και θα ανταμειφθείτε με μια σοδειά κορυφαίας ποιότητας. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις τελευταίες εβδομάδες της άνθισης, το πως μπορείτε να χορηγήσετε ενισχυτικά άνθισης, να μειώσετε τον θόρυβο και πως μπορείτε να υπολογίσετε την περίοδο άνθισης βάσει των γλαστρών που χρησιμοποιείτε μπορείτε να διαβάσετε το επόμενο άρθρο της σειράς.


Μέρος. 1: βλαστήσειο. Πλήρης οδηγός για τη βλάστηση των σπόρων κάνναβης.

Μέρος. 2: το σταδιο της αναπτυξης. Καλλιεργωντας κανναβη - το σταδιο της αναπτυξης-βλαστησης.

Μέρος. 4: Οι τελευταιες εβδομαδες της ανθισης. Μετά από εβδομάδες ενθουσιασμού, η πολύ-αναμενόμενη στιγμή της συγκομιδής έχει φτάσει.

Μέρος. 5: συλλεξτε την κανναβη σας. Μάθετε κάθε βήμα της συγκομιδής της κάνναβης και της μετέπειτα διαδικασίας.

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.

Ευρετήριο Θεμάτων Οδηγού Καλλιέργειας

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
eKomi silver seal
4.7 στα 5
στα 37794 αξιολογήσεις