Οδηγός Καλλιέργειας Κάνναβης από τη Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter

Πώς να Καλλιεργήσετε Υβριδικούς Σπόρους Κάνναβης F1

F1


🚀 Καλλιέργεια Υβριδικών Σπόρων F1 Ε&A

Οι σπόροι υβριδικής μαριχουάνας F1 είναι για αρχάριους;
Βεβαίως. Λόγω της υβριδικής τους γενετικής και της αυξημένης αντοχής τους, είναι στην πραγματικότητα πιο εύκολο να καλλιεργηθούν από άλλες ποικιλίες.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των υβριδίων F1 και άλλων ποικιλιών;
Τα υβρίδια F1 δημιουργούνται με τη χρήση δύο γονέων από σειρές υψηλής ενδογαμίας. Η ενδογαμική διασταύρωση γενετικής έχει ως αποτέλεσμα ένα φαινόμενο γνωστό ως υβριδικό σθένος—ένα χαρακτηριστικό που αυξάνει σημαντικά την απόδοση των φυτών.
Πόσο καιρό διαρκεί η ανθοφορία στις υβριδικές ποικιλίες F1;
Περίπου 38–55 ημέρες για ποικιλίες αυτόματης άνθισης.
Πότε είναι έτοιμες για συγκομιδή οι υβριδικές ποικιλίες F1;
Οι ποικιλίες αυτόματης άνθισης είναι έτοιμες για συγκομιδή σε μόλις 60 ημέρες. Οι φωτοπεριοδικές ποικιλίες χρειάζονται περισσότερο χρόνο, ο οποίος εξαρτάται από το πότε θα τα μεταβείτε στο στάδιο της ανθοφορίας σε εσωτερικό χώρο. Σε εξωτερικό χώρο, μπορείτε να περιμένετε τη συγκομιδή κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου.

Οι υβριδικές ποικιλίες κάνναβης F1 προσφέρουν αυξημένη αντοχή, μεγαλύτερες σοδειές, υψηλότερες συγκεντρώσεις κανναβινοειδών και τερπενίων και απαράμιλλη ομοιομορφία. Κάθε καλλιεργητής πρέπει να βιώσει αυτό που έχουν να προσφέρουν οι συγκεκριμένες ποικιλίες τουλάχιστον μία φορά στην καλλιεργητική του καριέρα. Παρακάτω, θα μάθετε ακριβώς πώς να καλλιεργήσετε υβριδική μαριχουάνα F1, τόσο σε εσωτερικό όσο και σε εξωτερικό χώρο.

Βλάστηση

Η διαδικασία βλάστησης των υβριδικών σπόρων κάνναβης F1 είναι σχεδόν πανομοιότυπη με αυτή άλλων ποικιλιών—με μια εξαίρεση. Λόγω της ανώτερης αντοχής τους στις ασθένειες, οι υβριδικοί σπόροι F1 είναι λιγότερο πιθανό να πέσουν θύματα παθογόνων στο ριζικό σύστημα, που μπορούν να καταστρέψουν τα σπορόφυτα. Ωστόσο, δεν έχουν απόλυτη ανοσία. Εδώ είναι οι πιο συνηθισμένοι τρόποι για να βλαστήσετε τους σπόρους:

⛏️ Απευθείας σπορά

🌱 Κύβοι Φύτευσης: Οι Κύβοι Φύτευσης περιέχουν ευεργετικά μικρόβια και θρεπτικά συστατικά που βοηθούν τα σπορόφυτα στην αρχή της ζωής τους.

🥛 Μέθοδος με τη χρήση ποτηριού με νερό

🧻 Μέθοδος με τη χρήση χαρτοπετσέτας

Αν δεν επιλέξετε την απευθείας σπορά ή τους Κύβους Φύτευσης, θα χρειαστεί να τοποθετήσετε τους σπόρους σας στο καλλιεργητικό τους μέσο αφού βλαστήσουν, όταν η νεαρή ρίζα φτάσει σε μήκος τα 1–2cm. Αυτές οι συμβουλές θα βοηθήσουν τις υβριδικές ποικιλίες κάνναβης F1 να ευδοκιμήσουν σε αυτά τα κρίσιμα αρχικά στάδια:

 1. Αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα: Η χορήγηση πολύ νερού στα σπορόφυτά σας μπορεί να πνίξει τις ρίζες και να τις κάνει ευάλωτες σε ασθένειες.
 2. Εξασφαλίστε τη σωστή αποστράγγιση. Χρησιμοποιήστε περλίτη, βερμικουλίτη και πιο αμμώδες έδαφος για να βελτιώσετε την αποστράγγιση.
 3. Μην περιμένετε πολύ για να ανάψετε τα φώτα: Τα σπορόφυτα χρειάζονται φως μόλις βγουν οι βλαστοί από το έδαφος. Χωρίς επαρκές φως, θα γίνουν λεπτοί και αδύναμοι.
 4. Μη χορηγείτε θρεπτικά συστατικά: Τα σπορόφυτά σας δεν χρειάζονται πρόσθετα θρεπτικά συστατικά για τουλάχιστον μία εβδομάδα, ανάλογα με το περιεχόμενο του καλλιεργητικού σας μέσου
 5. Να ελέγχετε την υγρασία: Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα για να διατηρήσετε μια μέση σχετική υγρασία της τάξης του 70%.

Συνήθως, το στάδιο του σπορόφυτου διαρκεί περίπου μία εβδομάδα, αφού ο βλαστός βγει από την επιφάνεια του εδάφους. Μετά από αυτό, το φυτό σας θα εισέλθει στη φάση του κύκλου ανάπτυξης.

Εσωτερική Καλλιέργεια Φωτοπεριοδικών Υβριδίων F1

Τα υβριδικά φωτοπεριοδικά φυτά F1 είναι εκείνα που απαιτούν αλλαγή στον κύκλο φωτός για να ανθίσουν. Αναπτύσσονται με παρόμοιο τρόπο με τις κανονικές και τις θηλυκοποιημένες φωτοπεριοδικές ποικιλίες. Ωστόσο, αυτοί οι σπόροι παράγουν πολύ πιο ομοιόμορφα φυτά που παρουσιάζουν ανώτερες αποδόσεις και βελτιωμένα φυτοχημικά προφίλ. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις που μπορούν να ακολουθήσουν οι καλλιεργητές, όταν καλλιεργούν υβριδική κάνναβη F1 σε εσωτερικό χώρο.

Ο Βέλτιστος Φωτισμός για Υβρίδια F1

Lighting for F1

Τα φυτά χρειάζονται φωτόνια για να πραγματοποιήσουν φωτοσύνθεση, να δημιουργήσουν ενέργεια και να επιβιώσουν. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές φωτισμού, συμπεριλαμβανομένων των λαμπτήρων CFL, HID και LED. Ανεξάρτητα από τον τύπο φωτός που θα επιλέξετε, πρέπει να παρέχετε τη βέλτιστη ένταση φωτός, ώστε να είναι αρκετή για να υπάρξει φωτοσύνθεση χωρίς να προκαλέσει ελαφριά εγκαύματα.

Υπάρχουν τρεις κύριοι τρόποι για να ρυθμίσετε την ένταση του φωτός σε εσωτερικούς χώρους. Πρώτον, μπορείτε απλώς να ακολουθήσετε τις οδηγίες του κατασκευαστή σύμφωνα με τον χώρο καλλιέργειάς σας. Εάν θέλετε κάτι πιο εξεζητημένο, εξετάστε το ενδεχόμενο να επενδύσετε σε ένα λουξόμετρο. Όταν μετράτε τη φωτεινότητα, θα πρέπει να γνωρίζετε τα διαφορετικά εύρη κατά τη διάρκεια διαφορετικών σταδίων του κύκλου ανάπτυξης, οπότε δείτε παρακάτω:

 • Στάδιο σπορόφυτου: 5.000–7.000 lux
 • Στάδιο ανάπτυξης: 15.000–50.000 lux
 • Στάδιο ανθοφορίας: 45.000–65.000 lux

Στην ιδανική περίπτωση, θα χρησιμοποιήσετε έναν κβαντικό μετρητή PAR για να μετρήσετε την ένταση του φωτός σας. Κοστίζουν περισσότερο από τους μετρητές lux, αλλά παρέχουν περισσότερα και πιο χρήσιμα δεδομένα. Στοχεύστε σε ένα βέλτιστο επίπεδο PAR 300–400µmol/m²/sec για να επιτύχετε τη βέλτιστη ανάπτυξη.

Πέρα από την ένταση του φωτός, ο κύκλος φωτός διαδραματίζει επίσης θεμελιώδη ρόλο κατά την καλλιέργεια κάνναβης φωτοπεριοδικής γενετικής F1. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, οι καλλιεργητές συνήθως κρατούν τα φώτα τους σε λειτουργία για 18–24 ώρες κάθε μέρα. Για να προκαλέσετε την ανθοφορία, θα χρειαστεί να μειώσετε τον κύκλο φωτός σε 12 ώρες την ημέρα μέχρι τη συγκομιδή.

Μέσο Καλλιέργειας και Διατροφή για Υβρίδια F1

Medium and Nutrition

Παράλληλα με τον φωτισμό, το καλλιεργητικό μέσο και τα θρεπτικά συστατικά που χρησιμοποιείτε θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην απόδοση των F1 υβριδίων σας.

Όποια προσέγγιση κι αν ακολουθήσετε, πρέπει να λάβετε υπόψη τις απαιτήσεις των υβριδικών ποικιλιών F1 κατά τη διάρκεια των διαφορετικών σταδίων του κύκλου ανάπτυξης. Κατά τη βλαστική φάση, τα φυτά έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις για άζωτο. Χρησιμοποιούν αυτό το στοιχείο ως βάση για τα αμινοξέα, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία δομικών πρωτεϊνών που είναι σημαντικές για την ανάπτυξη. Εάν θέλετε να διατηρήσετε τα πράγματα όσο πιο απλά γίνεται, τα RQS Easy Grow Booster Tablets περιέχουν την τέλεια αναλογία θρεπτικών συστατικών γι' αυτό το στάδιο ανάπτυξης.

Όταν καλλιεργείτε υβριδική φωτοπεριοδική κάνναβη γενετικής F1 σε εσωτερικό χώρο, έχετε τον απόλυτο έλεγχο του πότε θα ανθίσουν τα φυτά σας. Τα άνθη θα αρχίσουν να αναπτύσσονται όταν μειώσετε τον κύκλο φωτός σε 12 ώρες σε λειτουργία και 12 ώρες εκτός λειτουργίας, καθώς αυτός ο κύκλος φωτός ξεγελάει τα φυτά και τα κάνει να πιστεύουν ότι το φθινόπωρο πλησιάζει. Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, οι απαιτήσεις των φυτών σε θρεπτικά συστατικά αλλάζουν για άλλη μια φορά, αφού απαιτούν λιγότερο άζωτο και μεγαλύτερες ποσότητες καλίου και φωσφόρου. Τα RQS Easy Bloom Booster Tablets καλύπτουν όλες αυτές τις ανάγκες.

Θερμοκρασία και Υγρασία

Οι καλλιεργητές εσωτερικού χώρου έχουν σχεδόν τον απόλυτο έλεγχο του κλίματος εντός του χώρου καλλιέργειάς τους. Χρησιμοποιήστε έναν συνδυασμό ανεμιστήρων, κλιματιστικών και θερμαντήρων (ανάλογα με το κλίμα της περιοχής σας) για να διατηρήσετε τα ακόλουθα εύρη θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας:

 • Στάδιο σπορόφυτου: 20–25°C
 • Στάδιο ανάπτυξης: 22–28°C
 • Στάδιο ανθοφορίας: 20–26°C

Θα χρειαστεί επίσης να παρακολουθείτε την υγρασία (την ποσότητα της υγρασίας στον αέρα) για να διατηρήσετε τα F1 υβριδικά φυτά κάνναβής σας χαρούμενα και υγιή. Η κάνναβη τα πάει καλά με τα υψηλά επίπεδα υγρασίας στα πρώτα στάδια της ζωής της, πριν χρειαστεί πολύ λιγότερη κατά το στάδιο της ανθοφορίας. Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες, υγραντήρες και αφυγραντήρες για να διατηρήσετε αυτά τα εύρη σχετικής υγρασίας:

 • Στάδιο σπορόφυτου: 65–70%
 • Στάδιο ανάπτυξης: 40–70%
 • Στάδιο ανθοφορίας: 40–50%

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια συσκευή που ονομάζεται θερμόμετρο-υγρόμετρο για τη μέτρηση της θερμοκρασίας και της σχετικής υγρασίας ταυτόχρονα.

Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παρασίτων

Pest Management

Οι υβριδικές ποικιλίες κάνναβης F1 έχουν ανώτερη αντοχή σε παράσιτα και ασθένειες σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ποικιλίες. Ωστόσο, δεν είναι εντελώς άτρωτες σε αυτές τις απειλές. Το Συμβούλιο Ανάπτυξης Γεωργίας και Οπωροκηπευτικών ορίζει[1] την ολοκληρωμένη διαχείριση παρασίτων (integrated pest management - IPM) ως μια συντονισμένη και προγραμματισμένη στρατηγική για την πρόληψη, τον εντοπισμό και τον έλεγχο παρασίτων, ζιζανίων και ασθενειών. Αυτά τα προβλήματα είναι σίγουρα πιο διαδεδομένα, όταν καλλιεργούνται υβριδικά στελέχη κάνναβης F1 σε εξωτερικούς χώρους, αλλά μπορούν όμως να εμφανιστούν και σε εσωτερικούς χώρους καλλιέργειας.

Όταν καλλιεργείτε υβρίδια F1 σε εσωτερικό χώρο, χρησιμοποιήστε τις ακόλουθες συμβουλές για να διατηρήσετε τα φυτά σας απαλλαγμένα από παράσιτα και ασθένειες:

 • Χρησιμοποιήστε ευεργετικά μικρόβια: Ο εμβολιασμός των ριζών των φυτών σας με μυκόρριζους μύκητες και Trichoderma μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη και να προστατεύσει το ριζικό σύστημα από παθογόνα του εδάφους.
 • Τοποθετήστε σήτες εντόμων: Τοποθετώντας σήτες εντόμων πάνω από οποιοδήποτε άνοιγμα στον χώρο καλλιέργειας σας, όπως εισόδους και εξόδους, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα φυσικό εμπόδιο για να κρατήσετε τα παράσιτα έξω.
 • Χρησιμοποιήστε κολλώδεις παγίδες: Πρόκειται για μια εξαιρετική προληπτική τεχνική, καθώς και θεραπεία, για παράσιτα όπως οι μυκητιακές σκνίπες και οι θρίπες.
 • Ακολουθήστε πρακτικές καλής υγιεινής του χώρου

Εκπαίδευση και Αποφύλλωση

Training F1

Όταν καλλιεργείτε υβριδική κάνναβη F1 σε μια καλλιεργητική σκηνή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολλές διαφορετικές τεχνικές εκπαίδευσης για να βελτιστοποιήσετε την απόδοση. Παρακάτω θα γνωρίσετε αυτές τις τεχνικές:

 • LST: Αλλιώς γνωστή ως εκπαίδευση χαμηλού στρες (low-stress training). Η τεχνική LST περιλαμβάνει το δέσιμο του κυρίως κορμού ανάπτυξης από την άκρη της γλάστρας για την προώθηση της πλευρικής ανάπτυξης και των ομοιόμορφων ανθών. Επειδή το LST δεν περιλαμβάνει ελεγχόμενη βλάβη των ιστών, δεν επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη των φυτών.
 • Super cropping: Αυτή η προηγμένη τεχνική ανάπτυξης αυξάνει κατά πολύ την απόδοση. Η τεχνική super cropping περιλαμβάνει απαλό λύγισμα και κάμψη των κλαδιών για να ελέγξετε το σχήμα του φυτού σας με τρόπο που αυξάνει την παραγωγή ανθών.
 • Lollipopping: Όπως υποδηλώνει και το όνομα αυτής της τεχνικής (lollipop - γλειφιτζούρι), το lollipopping είναι μια τεχνική κλαδέματος που αφαιρεί τα κάτω κλαδιά και σημεία ανάπτυξης ανθών για να δημιουργήσει ένα σχήμα που μοιάζει με γλειφιτζούρι. Έτσι, οδηγεί την ενέργεια προς τα πάνω, δηλαδή προς την κορυφή του φυτού, με αποτέλεσμα λιγότερα αλλά μεγαλύτερα άνθη.
 • Κορφολόγημα: Η αφαίρεση κορυφών του φυτού κάνναβης διανέμει τις αυξητικές ορμόνες σε άλλες περιοχές του φυτού, προάγοντας έτσι την πλευρική ανάπτυξη και περιορίζοντας το ύψος του. Για βέλτιστα αποτελέσματα, θυμηθείτε να εφαρμόζετε αυτήν την τεχνική αποκλειστικά σε φωτοπεριοδικά φυτά F1, όχι σε F1 αυτόματης άνθiσης.
 • Αποφύλλωση: Η ελεγχόμενη αφαίρεση των μεγάλων φύλλων βοηθά στην αύξηση της κυκλοφορίας του αέρα και στην έκθεση των ανθών σε περισσότερο φως.

Γίνεται να καλλιεργηθούν περισσότερες από μία ποικιλία στην ίδια καλλιεργητική σκηνή;

Φυσικά. Μπορείτε να καλλιεργήσετε διαφορετικές ποικιλίες υβριδικής κάνναβης F1 στην ίδια καλλιεργητική σκηνή ταυτόχρονα. Ωστόσο, θα έχετε μεγαλύτερη επιτυχία εάν καλλιεργείτε ποικιλίες με συμβατό ύψος και χρόνο ανθοφορίας. Αυτό θα βοηθήσει να αποτραπεί η επισκίαση του ενός φυτού από το άλλο και να μειωθεί η σοδειά.

Πότε και πώς πρέπει να γίνει η συγκομιδή υβριδικών φωτοπεριοδικών φυτών κάνναβης F1 εσωτερικής καλλιέργειας

Η διάρκεια του κύκλου ζωής των φωτοπεριοδικών υβριδικών φυτών F1 εξαρτάται αποκλειστικά από το πότε αρχίζει η ανθοφορία. Μετά την αλλαγή του κύκλου φωτός, θα χρειαστούν συνήθως περίπου 8–9 εβδομάδες για να ολοκληρώσουν την ανθοφορία τους. Μετά από αυτό το στάδιο, θα πρέπει να κόψετε τα φυτά σας και να επεξεργαστείτε σωστά τα άνθη σας.

Έχετε δύο επιλογές: κόψτε τα φυτά σας από τη βάση και κρεμάστε τα ανάποδα για να στεγνώσουν ή κόψτε κάθε μεμονωμένο άνθος και τοποθετήστε τα όλα μαζί σε ένα Καλάθι Αποξήρανσης.

Στεγνώστε τα άνθη σας σ' ένα σκοτεινό δωμάτιο με σχετική υγρασία γύρω στο 50%. Θα ξέρετε ότι είναι έτοιμα όταν τα κλαδιά σπάνε αντί να λυγίζουν. Μόλις στεγνώσουν, τοποθετήστε τα άνθη σας σε Γυάλινα Βάζα Αποθήκευσης με Πακέτα Ρύθμισης Υγρασίας για τουλάχιστον έξι εβδομάδες για να βελτιώσετε τη γεύση και την απαλότητά του καπνού τους.

Humidity Pack

Καλλιέργεια Υβριδικών Ποικιλιών F1 Αυτόματης Άνθισης σε Εσωτερικό Χώρο

Οι υβριδικές ποικιλίες κάνναβης F1 δεν περιορίζονται μόνο σε φωτοπεριοδικές ποικιλίες. Θα βρείτε επίσης ποικιλίες αυτόματης άνθισης όπως οι Orion F1, Titan F1 και Medusa F1. Όπως και άλλες ποικιλίες αυτόματης άνθισης, αυτές οι ποικιλίες είναι εύκολο να καλλιεργηθούν. Αναπτύσσονται σε μικρά και διακριτικά, εντυπωσιακά ισχυρά φυτά και μεταβαίνουν από τον σπόρο στη συγκομιδή μέσα σε λίγες εβδομάδες. Μπορείτε να τα καλλιεργήσετε με τον ίδιο τρόπο όπως τα αντίστοιχα φωτοπεριοδικά φυτά. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες σημαντικές διαφορές.

Διαφορές Φωτισμού

Οι ποικιλίες αυτόματης άνθισης δεν απαιτούν αλλαγή στον κύκλο φωτός για να αρχίσουν να ανθίζουν. Αντίθετα, αυτό γίνεται από ένα εσωτερικό γενετικό ρολόι. Πολλοί καλλιεργητές διατηρούν έναν σταθερό κύκλο φωτός 24 ωρών κατά τη φάση ανάπτυξης και στη συνέχεια τον μειώνουν ελαφρώς σε 20 ώρες φωτισμού κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας. Ωστόσο, μπορείτε να αφήσετε τα φώτα σας σε λειτουργία για 24 ώρες κάθε μέρα σε όλο τον κύκλο καλλιέργειας. Αυτό θα αυξήσει τη συγκομιδή, αλλά προφανώς συνοδεύεται από υψηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

Διαφορές στις Τεχνικές Εκπαίδευσης

Η εκπαίδευση των φυτών αυτόματης άνθισης οδηγεί σε βελτιωμένες αποδόσεις όταν γίνεται σωστά. Επειδή τα υβριδικά φυτά αυτόματης άνθισης F1 προσφέρουν μεγαλύτερες αποδόσεις από την αρχή, η εφαρμογή τεχνικών εκπαίδευσης αυξάνει ακόμη περισσότερο τη σοδειά. Αλλά προσέξτε! Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο εκπαίδευση χαμηλού στρες, όταν καλλιεργείτε φυτά αυτόματης άνθισης. Επειδή μεγαλώνουν τόσο γρήγορα, έχουν λίγο χρόνο για να αναρρώσουν από τεχνικές υψηλού στρες.

Πότε και πώς πρέπει να γίνεται η συγκομιδή

Θα πρέπει να πραγματοποιήσετε τη συγκομιδή, να τριμάρετε, να αποξηράνετε και να ωριμάσετε τα άνθη σας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αναφέρθηκε παραπάνω. Ενώ τα φυτά αυτόματης άνθισης απαιτούν διαφορετική προσέγγιση όταν μεγαλώνουν, δεν υπάρχουν διαφορές όσον αφορά στη συγκομιδή των ανθών και την προετοιμασία τους για χρήση.

Buy F1 Hybrids

Καλλιέργεια Υβριδικών Φωτοπεριοδικών Ποικιλιών F1 σε Εξωτερικό Χώρο

Η καλλιέργεια κάνναβης σε εξωτερικό χώρο θέτει ένα εντελώς διαφορετικό σύνολο προκλήσεων. Τα κλίμα της περιοχής, τα παράσιτα και οι ασθένειες, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και η γενική έλλειψη ελέγχου των συνθηκών καθιστούν την καλλιέργεια σε εξωτερικό χώρο ελαφρώς πιο δύσκολη, αλλά ακόμα πιο ικανοποιητική.

Ευτυχώς, τα υβριδικά φυτά κάνναβης F1 είναι πιο κατάλληλα για να αντιμετωπίσουν αυτά τα εμπόδια. Η υβριδική τους φύση, η οποία προκύπτει από τη διασταύρωση δύο γονικών σειρών υψηλής ενδογαμίας, τα καθιστά λιγότερο ευαίσθητα σε παράσιτα, ασθένειες, ξηρασία και υπερβολική υγρασία.

Σκεφτείτε την καλλιεργητική σας περίοδο

Δεν μπορείτε απλά να πατήσετε έναν διακόπτη και να αναγκάσετε τα φωτοπεριοδικά φυτά σας να αρχίσουν να ανθίζουν σε εξωτερικό χώρο. Αντίθετα, θα πρέπει να περιμένετε να ανταποκριθούν στον φυσικό κύκλο φωτός. Ωστόσο, οι μέρες αρχίζουν να κρυώνουν πολύ γρήγορα βορειότερα. Τα θερμοκήπια και τα πολυτούνελ μπορούν να παρατείνουν την καλλιεργητική περίοδο. Αυτό θα σας επιτρέψει να βγάλετε τα φυτά σας σε εξωτερικούς χώρους νωρίτερα και να τα προστατέψετε από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά τα τελευταία στάδια της ζωής τους.

Εάν καλλιεργείτε κάνναβη σε εξωτερική καλλιέργεια νοτιότερα, θεωρήστε τον εαυτό σας τυχερό! Δε χρειάζεται να αντιμετωπίσετε μια σύντομη καλλιεργητική περίοδο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαλαρώσετε. Πρέπει ακόμα να προστατεύετε τα φυτά σας από καύσωνες και ξηρασίες.

Τοποθέτηση και προστασία των φυτών

Το πού τοποθετείτε τα φυτά σας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την απόδοσή τους. Ιδανικά, τοποθετήστε τα σε μια θέση με νότιο προσανατολισμό, όπου θα δέχονται όσο το δυνατόν περισσότερο ηλιακό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επομένως, εάν ζείτε σε μια ιδιαίτερα ζεστή περιοχή, τα φυτά σας θα επωφεληθούν από κάποια σκιά αργά το απόγευμα. Αν καλλιεργείτε σε γλάστρες, απλά μετακινήστε τες, όταν ο καιρός γίνει δυσμενής. Εάν τα φυτά σας βρίσκονται στο έδαφος, τότε τοποθετήστε ένα σκίαστρο για να τα προστατεύσετε, όπως και όταν χρειάζεται.

Μέσο Ανάπτυξης

Η καλλιέργεια σε εξωτερικούς χώρους δίνει στους καλλιεργητές τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν σε γλάστρες, σε υπερυψωμένα παρτέρια ή απευθείας στο έδαφος. Εάν επιλέξετε γλάστρες, έχετε τις ίδιες επιλογές καλλιέργειας με τους καλλιεργητές εσωτερικού χώρου. Εάν προτιμάτε να καλλιεργείτε σε υπερυψωμένα παρτέρια ή απευθείας στο έδαφος, χρησιμοποιήστε αυτές τις συμβουλές για να διατηρήσετε τα υβριδικά φυτά σας κάνναβης F1 σε κορυφαία φόρμα:

 • Ξεκινήστε την κομποστοποίηση: Η κομποστοποίηση όλων των υπολειμμάτων της κουζίνας σας και των απορριμμάτων κήπου θα σας προσφέρει δωρεάν θρεπτικά συστατικά που μπορείτε να προσθέτετε στην καλλιέργειά σας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
 • Να είστε ανοιχτοί στη χρήση βιολογικών θρεπτικών συστατικών: Τα περισσότερα εδάφη σε εξωτερικούς χώρους είναι πλούσια σε βιολογική ζωή—συμπεριλαμβανομένων των ευεργετικών βακτηρίων και των παθογόνων παραγόντων. Μπορείτε να ανατρέψετε τη ζυγαριά υπέρ σας εμπλουτίζοντας τα φυτά και τα παρτέρια σας με μυκόρριζους μύκητες, Trichoderma και ριζοβακτήρια.
 • Μην οργώνετε: Αφού δουλέψετε το χώμα σας τον πρώτο χρόνο, αποφύγετε το όργωμα στη συνέχεια. Η μέθοδος χωρίς άροση διατηρεί τα μυκηλιακά δίκτυα και τους πληθυσμούς του τροφικού ιστού του εδάφους σε ακμή.
 • Χρησιμοποιήστε νεκρά σάπια φύλλα: Η προσθήκη ενός λεπτού στρώματος από κομμένα χόρτα, κομπόστ ή νεκρών φύλλων στην επιφάνεια του εδάφους σας θα προστατεύσει τον τροφικό ιστό του εδάφους και θα ξεκινήσει δυναμικά τον κύκλο των θρεπτικών ουσιών.
 • Χρησιμοποιήστε καλλιέργειες κάλυψης: Διατηρήστε το χώμα σας καλυμμένο κατά τους χειμερινούς μήνες χρησιμοποιώντας ανθεκτικές καλλιέργειες, όπως τα κουκιά και τα μπιζέλια. Αυτά τα φυτά απελευθερώνουν ενώσεις άνθρακα στο έδαφος και διατηρούν ενεργούς πληθυσμούς ωφέλιμων μικροβίων κατά τη διάρκεια της εποχής που δεν καλλιεργείτε κάνναβη.

Πρόληψη Παρασίτων και Ασθενειών

Outdoor pest prevention

Τα παράσιτα και οι ασθένειες των φυτών είναι πιο κοινά σε εξωτερική καλλιέργεια. Τα έντομα περιφέρονται ελεύθερα και οι ασθένειες μπορεί να μείνουν αδρανείς στο έδαφος για μεγάλες χρονικές περιόδους. Ωστόσο, έχετε το πλεονέκτημα όταν καλλιεργείτε υβριδικές ποικιλίες κάνναβης F1. Αυτές οι ποικιλίες είναι πολύ πιο ανθεκτικές στις ασθένειες και τα βελτιωμένα προφίλ κανναβινοειδών και τερπενίων τους είναι πιο αποτελεσματικά στην απομάκρυνση των παρασίτων.

 • Χρησιμοποιήστε δίχτυα εντόμων: Δεν χρειάζονται πολλά για να στήσετε δίχτυα εντόμων γύρω από μεμονωμένα φυτά ή ολόκληρα παρτέρια. Αυτά τα φυσικά εμπόδια είναι αποτελεσματικά στο να κρατούν τις κάμπιες, τους θρίπες, ακόμα και τα πουλιά μακριά από τα φυτά σας.
 • Αποφύγετε τα χημικά φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα: Αν και βραχυπρόθεσμα είναι αποτελεσματικά, αυτά τα χημικά βλάπτουν τον τροφικό ιστό του εδάφους και επιτρέπουν στις ασθένειες να αποκτήσουν πλεονεκτήματα στον υπόγειο μικροβιακό χώρο.
 • Μάθετε πώς να φτιάχνετε φυσικά εντομοκτόνα: Μάθετε πώς να μετατρέπετε το σκόρδο, τα φύλλα ντομάτας και τα αιθέρια έλαια σε φυσικά φυτοφάρμακα.
 • Σπείρετε συντροφικά φυτά: Η καλλιέργεια συντροφικών φυτών σε κοντινή απόσταση από τα φυτά κάνναβής σας μπορεί να βοηθήσει στην απώθηση των εντόμων, ενώ ορισμένα είδη τα προσελκύουν, απομακρύνοντάς τα έτσι από την πολύτιμη σοδειά σας.
 • Δημιουργήστε πολυκαλλιέργειες: Δεν χρειάζεται να αφιερώσετε ξεχωριστούς χώρους για τα συντροφικά φυτά σας. Επιλέξτε πολλά είδη και καλλιεργήστε τα απευθείας δίπλα στα φυτά κάνναβής σας. Αυτό όχι μόνο θα ωφελήσει το έδαφος, αλλά θα βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της εξάπλωσης ασθενειών μεταξύ των φυτών του ίδιου είδους.

Πότε πρέπει να γίνεται η συγκομιδή

Το φυτό σας θα ωριμάσει πλήρως από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο, ανάλογα με την ποικιλία και το πότε βλάστησατε τον σπόρο. Αντί να μαντεύετε την καλύτερη στιγμή για συγκομιδή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν φακό ή έναν μεγεθυντικό φακό για να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτές τις δομές:

 • Ύπεροι: Είναι μικρές τρίχες που προεξέχουν από κάθε μεμονωμένο άνθος κάνναβης. Είναι λευκές κατά το πρώιμο στάδιο της ανθοφορίας και γίνονται πορτοκαλί καθώς τα φυτά πλησιάζουν στην ωριμότητα. Επιδιώξτε να συλλέξετε τα άνθη όταν το 60–70% των ύπερων γίνουν σκούρο πορτοκαλί.
 • Τριχίδια: Είναι οι μικρές αδενικές δομές που δίνουν στα άνθη της κάνναβης την "παγωμένη" τους όψη. Όταν τα άνθη δεν είναι ακόμη ώριμα, τα τριχίδια έχουν ημιδιαφανή εμφάνιση. Ωστόσο, γίνονται πιο γαλακτώδη και αδιαφανή καθώς τα φυτά πλησιάζουν στη συγκομιδή.

Τα πολυτούνελ και τα θερμοκήπια είναι χρήσιμα κατά την όψιμη ανθοφορία. Η έντονη βροχόπτωση και τα υψηλά επίπεδα υγρασίας αυξάνουν δραστικά τον κίνδυνο ανάπτυξης μούχλας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Εξωτερική Καλλιέργεια Υβριδικής Κάνναβης F1 Αυτόματης Άνθισης

Autoflowering F1

Τα φωτοπεριοδικά φυτά τείνουν να αποδίδουν καλά σε εξωτερικούς χώρους, αλλά τι γίνεται με τα υβρίδια F1 αυτόματης άνθισης; Λοιπόν, αν γνωρίζετε κάποια βασικά πράγματα για τα φυτά αυτόματης άνθισης, θα ξέρετε ότι μπορούν να χειριστούν σχεδόν τα πάντα. Δοκιμάστε τη γενετική F1 και θα χαρίσετε στον εαυτό σας ένα φυτό ικανό να ευδοκιμήσει με ελάχιστη παρέμβαση. Συνολικά, θα πρέπει να εφαρμόσετε όλες τις παραπάνω συμβουλές στα υβριδικά φυτά αυτόματης άνθησης F1 εξωτερικού χώρου.

Πότε να φυτέψετε

Οι υβριδικές ποικιλίες F1 αυτόματης άνθισης έχουν συνολικό κύκλο ζωής 60–85 ημερών. Η ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονται δίνει στους καλλιεργητές πολύ μεγαλύτερη ευελιξία. Δε χρειάζεται να παρέμβετε αμέσως μόλις περάσει ο τελευταίος παγετός—ακόμα κι αν ζείτε σε ένα μέρος με πιο κρύο κλίμα. Αντίθετα, έχετε την ελευθερία να σπείρετε τους σπόρους αργότερα στην καλλιεργητική περίοδο. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους καλλιεργητές με περιορισμένο χώρο να επωφεληθούν από διαδοχικές σοδειές.

Όσοι έχουν περισσότερο χώρο για καλλιέργεια μπορούν να επιλέξουν να σπείρουν φωτοπεριοδικά φυτά νωρίς και να συνεχίσουν με φυτά αυτόματης άνθισης αργότερα στη διάρκεια της σεζόν. Εναλλακτικά, μπορείτε να σπείρετε φωτοπεριοδικά φυτά και φυτά αυτόματης άνθισης ταυτόχρονα, ώστε να έχετε μια σοδειά από τα αυτόματα φυτά πιο νωρίς, ενώ περιμένετε να ωριμάσουν τα υπόλοιπα.

Ιδανικό Κλίμα

Η γενετική της αυτόματης άνθισης είναι εγγενής σε μέρη όπως η Σιβηρία—ένα ψυχρό μέρος του πλανήτη με μια σύντομη καλλιεργητική περίοδο. Αν και έχουν καλή απόδοση σε θερμότερες περιοχές, αποτελούν ιδανική επιλογή για καλλιεργητές που ζουν σε βόρεια γεωγραφικά πλάτη. Θα έχετε άνθη που θα στεγνώσουν με ασφάλεια, πολύ πριν ξεκινήσει ο πρώτος παγετός.

Πότε και πώς πρέπει να γίνεται η συγκομιδή

Θα πρέπει να συλλέξετε τα υβριδικά φυτά F1 που ανθίζουν σε εξωτερικούς χώρους με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως και τα αντίστοιχα εσωτερικού χώρου. Ανάλογα με την ποικιλία, προετοιμαστείτε για τη συγκομιδή και την επεξεργασία των ανθών σας σε μόλις 60 ημέρες μετά την εμφάνιση των βλαστών από το έδαφος.


Όταν δοκιμάσετε τη γενετική F1, δε θα γυρίσετε ποτέ στην απλή γενετική

Τώρα γνωρίζετε ακριβώς πώς να φροντίζετε τις υβριδικές ποικιλίες κάνναβης F1, από τις ψηλές και ακμάζουσες φωτοπεριοδικές ποικιλίες έως τις μικρές και γρήγορες ποικιλίες αυτόματης άνθισης. Εάν έχετε συνηθίσει να καλλιεργείτε πολυ-υβριδικές ποικιλίες, τότε θα απολαύσετε το σφρίγος, την υγεία, την παραγωγικότητα και την ισχύ των υβριδικών ποικιλιών F1. Είτε επιλέξετε φωτοπεριοδικές ποικιλίες είτε ποικιλίες αυτόματης άνθισης, θα ζήσετε μια τόσο θετική εμπειρία που πιθανότατα δε θα επιστρέψετε ποτέ πίσω στις κλασσικές ποικιλίες!

External Resources:
 1. Integrated pest management (IPM) hub | AHDB https://ahdb.org.uk
Δήλωση αποποίησης ευθύνης:
Αυτό το περιεχόμενο προορίζεται αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Οι παρεχόμενες πληροφορίες προέρχονται από έρευνες που συλλέγονται από εξωτερικές πηγές

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.

Grow Guide Topic Finder

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
eKomi silver seal
4.7 στα 5
στα 37835 αξιολογήσεις