Έκθεση Καλλιέργειας
Royal Automatic - Royal Queen Seeds

Από τον Steve & Sexy Dawn

Η Royal Automatic είναι μια θηλυκοποιημένη αυτοφυής ποικιλία από την RQS και αυτή η έκθεση καλύπτει την εξαιρετικά γρήγορη περίοδο άνθισης αυτού του μοναδικού είδους.

Τέσσερις σπόροι Royal Auto μπήκαν σε κυβάκια 'Root riot' και τοποθετήθηκαν σε μια περιοχή καλλιέργειας διαστάσεων 1 μέτρου x 1 μέτρου x 2.1/2 μέτρων, η οποία διέθετε καινούριο, γυαλιστερό Mylar στους τοίχους. Χρησιμοποιήθηκαν λάμπες M/Halide 400 Watt, τοποθετημένες σε έναν γυαλισμένο κυρτό ανακλαστήρα αλόης σε απόσταση περίπου 60 εκατοστά. Για τις επόμενες 63 ημέρες αυτό ήταν το σπίτι τους (με διάφορες τροποποιήσεις που έγιναν σε αυτούς τους 2 μήνες).

Το σχέδιο για την καλλιέργεια ήταν το εξής: τρία από τα φυτά προορίζονταν να μεγαλώσουν στη βάση ενός B'Cuzz (kilomix), και 1 θα μεγάλωνε σε ένα τυπικό, φθηνό σακί χώματος καλλιέργειας τομάτας το οποίο είχε αναμιχθεί με περλίτη σε αναλογία 70/30. Μέχρι την 3η μέρα όλα τα βλαστάρια είχαν εμφανιστεί, γι' αυτό τα βάλαμε στο βασικό τους μίγμα σε γλάστρες 8,9 εκατοστών και τα ποτίσαμε καλά.

Οι επόμενες 10 μέρες πέρασαν χωρίς να εμφανιστεί κανένα πρόβλημα και μεταφέραμε σταδιακά τα φυτά όλο και πιο κοντά στις λάμπες μέχρι που τα φτάσαμε σε απόσταση 25-30 εκατοστών. Στη 14η μέρα δώσαμε μια δόση Nitrozyme 2ml (πρόκειται για οργανικό ενισχυτή ανάπτυξης) σε δύο από τα φυτά που μεγάλωναν στο μίγμα B'Cuzz.

Την 16η μέρα κόψαμε την κορυφή ενός φυτού (στο μίγμα B'Cuzz) και μεταφυτέψαμε τα τέσσερα φυτά σε γλάστρες 12,7 εκατοστών. Επίσης, δώσαμε στο φυτό που κλαδέψαμε άλλα 2 ml Nitrozyme. Ο λόγος που δεν τα φυτέψαμε κατευθείαν στις τελικές τους γλάστρες 25 εκατοστών είναι πως ο χώρος καλλιέργειας ήταν αρκετά περιορισμένος και παράλληλα ήταν γεμάτος με κλώνους που σύντομα θα χρειάζονταν μεταφύτευση.

Την 22η μέρα, το κλαδεμένο φυτό εμφάνισε τα πρώτα του άνθη. Δεν μπορούσαμε να συμπεράνουμε, όμως, αν αυτό οφειλόταν στις δυο δόσεις Nitrozyme ή όχι. Το άλλο φυτό, στο οποίο είχαμε δώσει Nitrozyme, πάντως, δεν άνθισε, αλλά συνέχιζε να ψηλώνει! Το τρίτο που δεν είχε λάβει τίποτα έδειχνε να είναι πιο εύρωστο απ' όλα, όσον αφορά στην ανάπτυξη του, ενώ το τελευταίο, το οποίο μεγάλωνε στο φθηνό χώμα, φαινόταν να τα πηγαίνει αρκετά άσχημα, για να είμαι ειλικρινής.

Την 25η μέρα το ψηλότερο φυτό ξεκίνησε να ανθίζει. Την 27η μέρα το τρίτο φυτό -και το πιο sexy- ξεκίνησε να ανθίζει. Το τέταρτο, στο φθηνό χώμα είχε φτάσει μόνο τα 10 εκατοστά σε ύψος, χωρίς να εμφανίζει σημάδια ανθοφορίας, αν και φαινόταν αρκετά υγιές.

Την 30η μέρα, η θερμοκρασία στο δωμάτιο ανέβηκε αρκετά λόγω των καιρικών συνθηκών που αντιμετωπίζαμε εκείνες τις ημέρες. Μόλις έφτασε τους 30 βαθμούς χρειάστηκε να προσθέσω έναν ακόμη ανεμιστήρα 30 εκατοστών στους άλλους δύο που ήδη λειτουργούσαν και ένα ακόμη 60 εκατοστών, ο οποίος πρόσθετε αέρα από έναν άλλο ψυχρότερο χώρο. Τα παραπάνω οδήγησαν σε πτώση της θερμοκρασίας μόλις ενός βαθμού! Επιπλέον, απομάκρυνα ελαφρώς τη λάμπα από τα φυτά κατά 15 εκατοστά, έτσι ώστε η θερμοκρασία πάνω από τα φυτά να είναι περίπου 27 με 28 βαθμούς. Τώρα, μάλιστα! Ήταν πολύ καλύτερα!

Μέχρι την 35η μέρα και τα τέσσερα φυτά είχαν ανθοφορήσει, τα δύο από αυτά εξαιρετικά καλά, (αυτά με το Nitrozyme), ενώ το τρίτο ήταν ελαφρώς πιο αργό. Το τέταρτο φυτό (αυτό στο φθηνό χώμα), ήταν πολύ παράξενο καθώς έμοιαζε με μινιατούρα. Αυτήν την περίοδο τα φυτά ξεκίνησαν να μυρίζουν αρκετά έντονα, ειδικά όταν τα φώτα ήταν σβηστά.

Την 36η μέρα μεταφυτεύσαμε τα τρία από τα τέσσερα φυτά σε φρέσκο μίγμα B'Cuzz σε γλάστρες 25 εκατοστών. Μετά από δύο μέρες έγινε εμφανές πως αυτά τα φυτά θα προκαλούσαν πρόβλημα, λόγω της εξαιρετικά έντονης μυρωδιάς τους - μύριζαν πάρα πολύ έντονα. Έχουμε ξανακαλλιεργήσει φυτά με έντονο άρωμα στο παρελθόν, αλλά αυτά ήταν το κάτι άλλο! Δεν είχαμε φίλτρα στο χώρο καλλιέργειας γιατί ποτέ δε χρειάστηκαν. Πολλά φυτά μυρίζουν έντονα κατά την περίοδο ανάπτυξης, συνήθως, όμως, δεν προκαλούν πρόβλημα. Το θέμα δεν ήταν πως είχαμε 4 φυτά σε μέρος το οποίο δεν άρμοζε σε ποικιλίες που μυρίζουν, αλλά το γεγονός πως τα φυτά αυτά μύριζαν σαν να ήταν 40!

Την 43η μέρα η μυρωδιά ήταν πια εκτός ελέγχου, ενώ και τα τέσσερα φυτά τα πήγαιναν εξαιρετικά (αν και το ένα συνέχιζε να είναι μινιατούρα). Οι άκρες των φύλλων άρχιζαν να παίρνουν μια ελαφριά κίτρινη/πράσινη απόχρωση (όπως θα περίμενε κανείς στο τέλος της ανθοφορίας, μόνο πού στην περίπτωση αυτή δεν ήταν κάτι τέτοιο!).

Καθώς δεν είχα ιδέα τι καθεστώς θρέψης να ακολουθήσω με τα φυτά αυτά αποφάσισα από νωρίς να τα ταΐζω μόνο όταν η ανάγκη τους για φαγητό γίνεται ξεκάθαρη και γι' αυτό τους έδωσα 10 ml Canna Terra Flores. Θα σας συμβούλευα να είστε φειδωλοί με τη χορήγηση θρεπτικών συστατικών σε ποικιλίες που δε γνωρίζετε καλά. Αυξήστε τις δόσεις που δίνετε μόνο όταν έχετε εξοικειωθεί με ένα φυτό.

Μέχρι την 47η μέρα η μυρωδιά ήταν τόσο δυνατή που ήταν πια αντιληπτή ακόμα και έξω από το δωμάτιο, στον κήπο. Κάθε δωμάτιο στο σπίτι μύριζε. Η μυρωδιά ήταν πάντως υπέροχη, ένα βαρύ υγρό άρωμα καφέ και μπαχαρικών. Αν σκοπεύετε να καλλιεργήσετε αυτήν την ποικιλία, το πρώτο πράγμα για το οποίο πρέπει να προνοήσετε είναι η τοποθέτηση ενός φίλτρου κορυφαίας ποιότητας.

50η μέρα και τα φυτά ανθίζουν μανιωδώς (ακόμα και το μικρό bonsai). Η παραγωγή ρητίνης δεν ήταν εντυπωσιακή στην αρχή, αλλά πλέον άρχισε να παρουσιάζει σημαντική αύξηση στη ροή της. Η μυρωδιά ήταν πιο δυνατή από ποτέ. 52η μέρα και τα φύλλα των φυτών μου δείχνουν πως θα έπρεπε να τα ταΐζω περισσότερο, όμως στο στάδιο που βρίσκονται αυτή τη στιγμή αποφάσισα να συνεχίσω ποτίζοντας τα μόνο με απλό νερό.

54η μέρα και τα φυτά πια βρίσκονται στο στάδιο "πάχυνσης". Η ανάπτυξη ανθών των τελευταίων εβδομάδων έχει επιβραδυνθεί και τώρα οι μεμονωμένες βάσεις των λουλουδιών έχουν αρχίσει να πρήζονται έντονα, καθώς εκκρίνονται μεγάλες ποσότητες ρητίνης. Το άρωμα των φυτών έχει πια φτάσει στο απόγειο του. Μπορώ να πω ειλικρινά πως δεν έχω μυρίσει κάτι πιο έντονο στη ζωή μου. Αναρωτιέμαι αν η καλλιέργεια με τη βοήθεια των λαμπτήρων M/Halide συνέβαλε στη δημιουργία αυτής της μυρωδιάς. Δεν μπορώ να καταλάβω αν κάποιος άλλος παράγοντας επηρεάζει τη μυρωδιά ή την παραγωγή ρητίνης. Θα ήταν ενδιαφέρον, πάντως, να δω αν θα μύριζαν το ίδιο έντονα αν καλλιεργούνταν κάτω από λάμπες νατρίου.

57η μέρα και το πρήξιμο των ανθών συνεχίζεται. Τα κατώτερα άνθη δύο φυτών (αυτών με το Nitrozyme) έχουν αρχίσει ήδη να γίνονται καφέ. Καθώς αυτή είναι μια νέα ποικιλία για μένα, ελέγχω συχνά τις ρίζες των φυτών. Φαίνεται πως αυτή η αυτοφυής ποικιλία δεν παράγει τεράστιες ποσότητες παχιών, τριχωτών ριζών οπότε οι γλάστρες 25 εκατοστών είναι αρκετά μεγάλες για να φιλοξενήσουν αυτά ταχέως ανθίζοντα, πράσινα μωρά.

60η μέρα και όλα τα φυτά φαίνεται πως έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους. Τα μεγαλύτερα φύλλα (και μερικά από τα μικρότερα) είχαν πάρει ένα απαλό κίτρινο/πράσινο χρώμα σε όλα τα φυτά και γι' αυτό τα αφαίρεσα. Η μυρωδιά επιτέλους υποχώρησε (δόξα το Θεό!).

Την 63η μέρα τα φυτά ήταν έτοιμα για συγκομιδή. Ήταν καλυμμένα με καφέ τριχίδια μόνο στο 1/3 - 1/2 των ανθών τους, αλλά κοιτώντας στους αδένες που παράγουν τη ρητίνη με ένα 10x μεγεθυντικό φακό, μπορούσα να δω πως στο μεγαλύτερο μέρος τους είχαν χρυσαφί χρώμα και κρεμώδη υφή.

Το κλάδεμα των φυτών ήταν αρκετά εύκολο, καθώς είχα ήδη αφαιρέσει το μεγαλύτερο μέρος των φύλλων. Κρέμασα τα κλαδιά με τους ανθούς σε μια σκοτεινή ντουλάπα με ένα μικρό ανεμιστήρα να τα φυσάει. Ήμουν σίγουρος πως δεν θα χρειάζονταν πολύ καιρό για να στεγνώσουν, καθώς ήδη τα αισθανόμουν σκληρά, βαριά και αρκετά ξερά. Μετά από 5 μέρες στην ντουλάπα τα έβαλα σε ένα βάζο (χωρίς καπάκι) και το τοποθέτησα σε άλλη σκοτεινή, στεγνή ντουλάπα με ένα ελαφρύ αεράκι να φυσάει. Μετά από 5 μέρες ήταν έτοιμα για κάπνισμα

Καθώς ξεραίνεται το Royal Automatic, εκλύεται πάλι αυτή η έντονη μυρωδιά, η οποία φεύγει σιγά-σιγά μετά από 5 με 6 μέρες. Όταν το άνθος έχει πια ξεραθεί δε μυρίζει τόσο, εκτός και αν το τρίψετε σε μικρά κομματάκια, που τότε αναβλύζουν βαθιά αρώματα καφέ, μπαχαρικών και Skunk που καταλαμβάνουν όλο το σπίτι, πριν καν το ανάψετε. Μόλις του βάλετε φωτιά θα κατακλυστείτε από έναν πυκνό μπλε καπνό, ο οποίος μυρίζει σαν ακριβό πούρο, αναμεμιγμένο με Afghan Black και με νότες καφέ και μπαχαρικών.

Το ανέβασμα που σας επιφέρει είναι στην αρχή αρκετά "βαρύ", ενώ έπειτα μετατρέπεται σε μια κοινωνική ευφορία. Όσο περισσότερο καπνίζετε τόσο περισσότερη κοινωνική ευφορία θα αισθάνεστε. Μετά από μερικές τζούρες θα αισθανθείτε τα μάτια σας να ξεραίνονται. Γενικά, πάντως, το ανέβασμα που προσφέρει διαρκεί αρκετά και είναι ανεβαστικό με ένα παράξενο και ανάμικτο τρόπο. Δεν πρόκειται να σας αφήσει βαρύ κεφάλι το πρωί, μετά από μια μεγάλη νύχτα καπνίσματος.

Η σοδειά που λάβαμε ήταν αρκετά εντυπωσιακή, καθώς όλος ο κύκλος καλλιέργειας είχε ολοκληρωθεί μέσα σε μόλις 63 ημέρες. Το φυτό που έδωσε τα περισσότερα άνθη ήταν και το ψηλότερο. Δεν του φαινόταν στην αρχή άλλα είχε εξαιρετικά συμπαγή άνθη, δίνοντας 21 γραμμάρια αποξηραμένου τελικού προϊόντος. Το επόμενο ήταν το "κλαδεμένο" φυτό, το οποίο έδωσε 19 γραμμάρια και αμέσως μετά το μεσαίου μεγέθους φυτό, το οποίο είχε ελαφρώς διαφορετική δομή ανθών και έδωσε λίγο λιγότερο από 19 γραμμάρια. Όσο για το μικρό bonsai, έδωσε 1,5 ολόκληρο γραμμάριο! Οπότε όλα τα φυτά, εκτός από το bonsai έδωσαν 59 γραμμάρια τελικού προϊόντος, μέσα σε 63 ημέρες. Επίσης δεν έπιαναν πολύ χώρο, πράγμα που σημαίνει πως μπορείτε να έχετε πολλά φυτά σε έναν χώρο.

Είναι λοιπόν οι αυτοφυείς ποικιλίες η νέα λύση για την καλλιέργεια κάνναβης; Φαίνεται άλλωστε πως προσφέρουν άνθη υψηλής ποιότητας, αρκετά μεγάλες σοδειές και σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ αναπτύσσονται όλο και περισσότερες ποικιλίες. Η καλλιέργεια αυτοφυών ποικιλιών σε εσωτερικό χώρο, όμως, μπορεί είναι αρκετά περιοριστική. Υπό κανονικές συνθήκες, όταν έχεις ένα φυτό με υψηλές αποδόσεις, μπορείς να το κλαδέψεις ή όταν τελειώσει η ανθοφορία του να το κάνεις να γυρίσει και πάλι στη περίοδο ανάπτυξης, εκθέτοντας το σε έναν κύκλο φωτός 18/6 ή 20/4. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί με τις αυτοφυείς ποικιλίες, ωστόσο, αφού με το που φυτευτούν ξεκινούν τον ανεξάρτητο, αυτοφυή κύκλο τους.

Επίσης, αν για παράδειγμα θέλετε μεγαλύτερη σοδειά, θα μπορούσατε να αφήσετε τα φυτά για μεγαλύτερο διάστημα στην περίοδο ανάπτυξης. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί με τις αυτοφυείς ποικιλίες, καθώς τα φυτά θα ανθίσουν ανεξάρτητα με τον κύκλο φωτός στον οποίο εκτίθενται. Επιπλέον, είναι καλό να έχετε κατά νου πως, αν έχετε περιορισμένο χώρο, θα μπορούσατε να τον χρησιμοποιείτε και για τις δύο περιόδους έχοντας φωτισμό 18/6 για την περίοδο ανάπτυξης, τον οποίο μετά θα αλλάξετε σε 12/12 ώστε να πραγματοποιηθεί η άνθιση. Έχοντας αυτοφυή φυτά πρέπει αναγκαστικά να χρησιμοποιείτε τον χώρο μόνο γι’ αυτά καθώς χρειάζονται τουλάχιστον ένα κύκλο φωτός 18/6 για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα, αναγκάζοντας τα υπόλοιπα (κανονικά) φυτά να μείνουν στην περίοδο ανάπτυξης (χρήσιμο για μητρικά φυτά).

Δε λέω πως οι αυτοφυείς ποικιλίες είναι κακές. Αντιθέτως. 60 μόνο μέρες από την αγορά των σπόρων μέχρι το κάπνισμα των ανθών είναι υπέροχο. Ακόμη και να λειτουργούν τα φώτα, οι ανεμιστήρες και ο υπόλοιπος εξοπλισμός για τουλάχιστον 18 ώρες την ημέρα (αντί για 12) το μέγεθος των φυτών δεν είναι ποτέ υπερβολικό, πράγμα που σημαίνει πως μπορείτε να "στριμώξετε" αρκετά σε ένα χώρο οδηγώντας έτσι σε μια μεγάλη ποσότητα ανθών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είμαστε σίγουροι πως μπορείτε να βάλετε 16 γλάστρες 23 εκατοστών σε ένα τετραγωνικό μέτρο. Με μια λάμπα 400 watt θα λάμβάνετε τουλάχιστον 300 γραμμάρια (βάσει της καλλιέργειας που αναφέρθηκε παραπάνω) ανά 60 μέρες. Στο παρελθόν έχει τύχει να περιμένω μέχρι και 90+ ημέρες για να ανθίσει ένα δωμάτιο με φυτά Sativa και να δώσουν ελάχιστα μεγαλύτερες ποσότητες.

Οπότε, αν και υπάρχει αρκετά λιγότερος έλεγχος στην ανάπτυξη των αυτοφυών φυτών και τη σοδειά που τελικά θα δώσουν, είναι καλό να αναφέρουμε πως στις κανονικές ποικιλίες το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα αυτό που θα περιμέναμε. Στην περίπτωση δε των προαναφερθέντων αυτοφυών ποικιλιών (και ειδικά του Royal Automatic) συναντάμε ανθεκτικές, σκληρές (και με αρκετά έντονη μυρωδιά) ποικιλίες, οι οποίες κάνουν αυτό ακριβώς που λέει η συσκευασία τους.

Όσο για τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται στις αυτοφυείς ποικιλίες, φαίνεται πως το Royal Automatic, χρειάζεται ενισχυτικό άνθισης όταν αρχίσουν να βγαίνουν τα πρώτα άνθη (περίπου 21-22 μέρες αφού μπει ο σπόρος στο χώμα, ίσως σε μισές δόσεις την πρώτη εβδομάδα) και μπορείτε να τα ταΐζετε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα (ή και περισσότερο αλλά με προσοχή) μέχρι και την 50η ημέρα.

Δεν είμαστε σίγουροι για τους ενισχυτές P/K, καθώς όλη η καλλιέργεια γίνεται τόσο γρήγορα που δεν ξέρουμε πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να τους προσθέσετε ή πόσο να χρησιμοποιήσετε. Σας προτείνουμε, πάντως, να χρησιμοποιήσετε ενισχυτές ανάπτυξης όσο το δυνατόν συντομότερα, όταν τα φυτά είναι ακόμα νεαρά, ώστε να καταφέρετε να μεγιστοποιήσετε την απόδοση της σύντομης περιόδου ανάπτυξης τους. Για τον ίδιο λόγο, χρειάζονται και όσο το δυνατόν περισσότερο φως τις πρώτες εβδομάδες. Όσο για το κλάδεμα της κορυφής, θα λέγαμε πως τελικά έπαιξε ελάχιστο ρόλο στην έκβαση της ανάπτυξης του φυτού.

Αν θέλετε λοιπόν, μια διαφορετική καλλιεργητική εμπειρία, με σίγουρα αποτελέσματα (μέσα σε 1.500 ώρες), τότε το Royal Automatic (ή οποιαδήποτε άλλη αυτοφυής ποικιλία από την Royal Queen Seeds) είναι η κατάλληλη επιλογή για εσάς. Να θυμάστε μόνο να μην ανοιγοκλείσετε τα μάτια σας και χάσετε τη δράση! Όλη η καλλιέργεια συμβαίνει πάρα πολύ γρήγορα.

Τα λέμε!

Steve & Sexy Dawn

ΕΙΣΤΕ 18 ΧΡΟΝΩΝ Ή ΑΝΩ;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.