The RQS Blog

.


By Luke Sumpter Reviewed by: Mr José

Οι καλλιεργητές κάνναβης μπορούν να ξεκινήσουν την καλλιέργεια των φυτών με έναν από τους παρακάτω δύο τρόπους: Μπορούν είτε να βλαστήσουν σπόρους, είτε να πάρουν μοσχεύματα από ένα μητρικό φυτό. Και οι δύο μέθοδοι παράγουν το ίδιο τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή μπουμπούκια πλούσια σε κανναβινοειδή. Ωστόσο, ακολουθούν διαφορετικές οδούς για να φτάσουν εκεί.

Μερικοί καλλιεργητές προτιμούν την ταχύτητα των κλώνων, ενώ άλλοι προτιμούν να κάνουν όλη τη διαδικασία από την αρχή, ξεκινώντας δηλαδή από τους σπόρους. Είτε είστε νέος καλλιεργητής, είτε έμπειρος, είναι σημαντικό να μάθετε και τις δύο τεχνικές, ώστε να μπορείτε να πειραματιστείτε στο μέλλον και να μεγιστοποιήσετε τα αποτελέσματα.

Τόσο οι σπόροι, όσο και οι και οι κλώνοι έχουν μοναδικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Μόλις σταθμίσετε τα χαρακτηριστικά της εκάστοτε επιλογής, θα μπορείτε να αποφασίσετε ποια διαδρομή θέλετε να ακολουθήσετε.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΑΠΟ ΣΠΟΡΟΥΣ

Μερικοί καλλιεργητές θεωρούν ότι το να ξεκινούν από τους σπόρους είναι ο πιο αγνός τρόπος καλλιέργειας της κάνναβης. Είτε αληθεύει αυτό, είτε όχι, σίγουρα προσφέρει μια βαθιά αίσθηση ικανοποίησης την ώρα της συγκομιδής.

Οι περισσότεροι οικιακοί καλλιεργητές σε όλο τον κόσμο ξεκινούν την καλλιέργεια χρησιμοποιώντας σπόρους. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι είναι εύκολα προσβάσιμοι, αλλά και νόμιμοι στις περισσότερες χώρες. Παρόλ' αυτά, τα πλεονεκτήματά τους δεν τελειώνουν εκεί. Ας συζητήσουμε για μερικούς από τους καλύτερους λόγους για να ξεκινήσετε την καλλιέργειά σας από σπόρους.

ΕΥΚΟΛΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Το διαδίκτυο έκανε πολλά πράγματα ευκολότερα και η αγορά σπόρων κάνναβης δεν αποτελεί εξαίρεση.

Σήμερα, μπορείτε εύκολα να παραγγείλετε σπόρους από το διαδίκτυο από μια μακρά λίστα με καθιερωμένες τράπεζες σπόρων (όπως η Royal Queen Seeds, φυσικά). Θα σας αποστείλουν διακριτικά συσκευασμένα πακέτα απευθείας στο γραμματοκιβώτιό σας, οπότε δεν θα χρειαστεί να φύγετε από το σπίτι σας.

Ακόμη και σε χώρες όπου η ίδια η κάνναβη παραμένει παράνομη, η παραγγελία, κατοχή και συλλογή σπόρων που δεν έχουν βλαστήσει είναι απολύτως νόμιμη. Σίγουρα δεν παρανομείτε μέχρι να φυτέψετε τους σπόρους στο έδαφος.

ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ

Οι σπόροι προσφέρουν ένα αναμφισβήτητα πιο ικανοποιητικό τελικό αποτέλεσμα και επιτρέπουν στους καλλιεργητές να ξεκινήσουν με μια νέα παρτίδα γενετικής. Αυτά τα μικρά πακέτα DNA περιέχουν έναν κωδικό που δεν έχει εκτεθεί σε κάποιο κακό περιβάλλον ανάπτυξης ή σε μια σειρά από ασθένειες. Ωστόσο, όπως θα συζητήσουμε αργότερα, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τους κλώνους.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΣΤΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

Μόλις κατακτήσετε την τέχνη της καλλιέργειας κάνναβης από σπόρους, μπορείτε να αρχίσετε να δημιουργείτε τις δικές σας ποικιλίες. Μπορείτε να διασταυρώσετε τον αγαπημένο σας θηλυκό σπόρο με έναν βραβευμένο αρσενικό και να λάβετε εκατοντάδες—αν όχι χιλιάδες—δικούς σας σπόρους στο τέλος την σεζόν.

Με άλλα λόγια, δεν θα δημιουργήσετε έναν σπόρο, αλλά τη δική σας μοναδική ποικιλία. Συνδυάστε ποικιλίες με τα αγαπημένα σας γενετικά χαρακτηριστικά για την πιο ευχάριστη και μοναδική εμπειρία καπνίσματος.

ΘΗΛΥΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΣΠΟΡΟΙ = ΙΣΧΥΡΑ ΑΝΘΗ

Αν και οι κανονικοί σπόροι αναπτύσσονται σε φυτά και των δύο φύλων, οι υψηλής ποιότητας θηλυκοποιημένοι σπόροι προσφέρουν εγγύηση 99% ότι τα φυτά που θα προκύψουν θα είναι θηλυκά.

Γιατί είναι σημαντικό αυτό; Λοιπόν, όπως γνωρίζετε, τα θηλυκά φυτά κάνναβης παράγουν κολλώδη και πλούσια σε κανναβινοειδή μπουμπούκια, δηλαδή αυτό που αναζητούν οι περισσότεροι καλλιεργητές. Αντιθέτως, τα αρσενικά παράγουν σάκους γύρης, που είναι απαραίτητοι για την αναπαραγωγή, αλλά επιζήμιοι για την απόδοση των θηλυκών φυτών με τα οποία διασταυρώνονται.

Με τους θηλυκοποιημένους σπόρους, θα εξοικονομήσετε πάρα πολύ χρόνο, καθώς δεν θα χρειαστεί να εντοπίσετε και να απομακρύνετε τα αρσενικά φυτά. Σε αντάλλαγμα, θα λάβετε φυτά εξαιρετικής ποιότητας.

ΘΗΛΥΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΣΠΟΡΟΙ = ΙΣΧΥΡΑ ΑΝΘΗ

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΑΠΟ ΣΠΟΡΟΥΣ

Αφού διαβάσετε τα παραπάνω, μπορεί να σας δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι το να ξεκινάτε με τους σπόρους είναι ιδανικό. Ωστόσο, όλα στη ζωή έχουν ένα μειονέκτημα. Έχοντας αυτό κατά νου, ας στρέψουμε τη συζήτηση στις όχι και τόσο ωφέλιμες πτυχές της χρήσης σπόρων.

ΔΕΝ ΒΛΑΣΤΑΙΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΠΑΝΤΑ

Αν και οι αξιόπιστες τράπεζες σπόρων προσφέρουν τα υψηλότερα ποσοστά βλάστησης, αυτό δεν ισχύει για όλους τους σπόρους. Δυστυχώς, ό,τι κι αν κάνετε, μερικοί σπόροι θα μείνουν ανεκμετάλλευτοι. Για αυτόν τον λόγο, προτείνουμε να ξεκινήσετε μια καλλιέργεια με αρκετούς σπόρους, ακόμη κι αν σκοπεύετε να καλλιεργήσετε μόνο ένα φυτό.

ΓΟNOΤΥΠΟΣ VS ΦΑΙΝΟΤΥΠΟΣ

Κάθε σπόρος από το ίδιο φυτό θα έχει έναν ελαφρώς διαφορετικό γονότυπο, δηλαδή έναν μοναδικό γενετικό κώδικα. Υπάρχει πάντα γενετική διακύμανση ανάμεσα σε γονείς και απογόνους, καθώς ακόμη και σε αδελφικά στελέχη.

Αυτό σημαίνει ότι οι σπόροι δεν θα παράγουν ένα ακριβές αντίγραφο ενός συγκεκριμένου γονέα και θα δείτε διαφορές μεταξύ των απογόνων κατά την καλλιέργεια. Εάν φυτέψετε δέκα από τους ίδιους σπόρους, θα παρατηρήσετε κάποια διακύμανση στο ύψος, στο χρώμα, στη γεύση και στην απόδοση.

Τα φυτά της κάνναβης αναπτύσσουν, επίσης, συγκεκριμένα χαρακτηριστικά με βάση το εξωτερικό τους περιβάλλον, έναν παράγοντα που επηρεάζει τον φαινότυπο τους. Η θερμοκρασία, η υγρασία, το φως, τα θρεπτικά συστατικά και το νερό μπορούν να επηρεάσουν τη φαινοτυπική έκφραση. Με αυτόν τον τρόπο, η επίτευξη μιας ομοιόμορφης καλλιέργειας είναι πιο δύσκολη από ό,τι με τη χρήση κλώνων.

ΠΙΟ ΑΡΓΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗ

Τέλος, οι σπόροι χρειάζονται περισσότερο χρόνο απ' ό,τι οι κλώνοι για να φτάσουν στη συγκομιδή. Μπορεί να χρειαστούν από λίγες ημέρες έως και μια εβδομάδα για να δείτε τα πρώτα σημάδια ζωής να αναδύονται από το έδαφος.

Μπορεί να μη φαίνεται πολύς καιρός, αλλά υπάρχει λόγος που οι γρήγορες ποικιλίες αυτο-άνθισης είναι τόσο δημοφιλείς—επειδή ο χρόνος από τον σπόρο έως τη συγκομιδή είναι παρόμοιος με αυτόν των κλώνων.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΑΠΟ ΚΛΩΝΟΥΣ

Για αυτούς που δεν είναι εξοικειωμένοι, οι κλώνοι είναι μοσχεύματα που λαμβάνονται από μητρικά φυτά. Μόλις ληφθούν, οι καλλιεργητές φροντίζουν ώστε το κάθε μόσχευμα να βγάλει ρίζες πριν από την εισαγωγή του στο έδαφος ή σε κάποιο υδροπονικό μέσο.

Όπως υποδηλώνει το όνομα, ένας κλώνος παρέχει ένα ακριβές γενετικό αντίγραφο του μητρικού φυτού. Αυτό μπορεί να είναι ευλογία ή κατάρα, όπως θα δείτε παρακάτω. Αρχικά, ας συζητήσουμε τα πλεονεκτήματα.

ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΘΗΛΥΚΑ ΦΥΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΝΕΑ ΘΗΛΥΚΑ

Επειδή οι κλώνοι είναι ακριβή αντίγραφα, τα μοσχεύματα που λαμβάνονται από ένα θηλυκό μητρικό φυτό θα δημιουργήσουν επίσης ένα θηλυκό φυτό. Αυτό επιτρέπει στους καλλιεργητές να μη χρειάζεται να ψάχνουν για αρσενικά φυτά, όπως με την καλλιέργεια από κανονικούς σπόρους και αποτρέπει και την ελάχιστη πιθανότητα που υπάρχει να βγει αρσενικό φυτό από θηλυκοποιημένο σπόρο.

ΟΙ ΚΛΩΝΟΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΝ ΧΡΟΝΟ

Με τους κλώνους, δεν χρειάζεται να περιμένετε να βλαστήσει ένας σπόρος και να αναπτυχθεί σε ένα δενδρύλλιο λογικού μεγέθους. Στην πραγματικότητα, παραλείπετε εντελώς αυτό το στάδιο! Απλά φροντίστε να βγάλει ρίζες το μόσχευμά σας και θα έχετε ένα φυτό που είναι άμεσα έτοιμο να αναπτυχθεί.

ΟΙ ΚΛΩΝΟΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΝ ΧΡΟΝΟ

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ

Οι κλώνοι προσφέρουν ακριβώς αυτό που σας άρεσε στο μητρικό φυτό. Ως ακριβή γενετικά αντίγραφα, θα μεταφέρουν όλα τα χαρακτηριστικά της μητέρας τους, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους, της γεύσης, της μορφολογίας και της παραγωγικότητας της. Από την άλλη πλευρά, οι σπόροι θα διαφέρουν ελαφρώς από τα φυτά από τα οποία προέρχονται λόγω γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΑΠΟ ΚΛΩΝΟΥΣ

Οι κλώνοι ξεπερνούν κατά πολύ τους σπόρους σε ορισμένα ζητήματα, αλλά δεν είναι τέλειοι. Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε, εάν αποφασίσετε να ξεκινήσετε την καλλιέργειά σας από κλώνους.

ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΕΥΡΕΤΟΙ

Θέλετε σπόρους; Πηγαίνετε να βρείτε μια τράπεζα σπόρων στο διαδίκτυο. Θέλετε κλώνους; Καλή τύχη! Δεδομένου ότι πρέπει να κοπούν από ένα ενεργό φυτό, οι κλώνοι είναι δύσκολο να βρεθούν εάν είστε οικιακός καλλιεργητής. Επιπλέον, είναι παράνομοι προτού ακόμη καταλήξουν στην κατοχή σας, γεγονός που τους καθιστά επικίνδυνους.

Μια επίσκεψη στους φίλους σας που είναι καλλιεργητές μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε κλώνους στις περισσότερες χώρες. Ρωτήστε ευγενικά και μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι με ένα ή δύο μοσχεύματα.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ

Οι σπόροι είναι σκληροί. Μπορούν να τοποθετηθούν κατευθείαν στο χώμα. Οι κλώνοι είναι ευαίσθητοι και πρέπει να αντιμετωπίζονται ανάλογα. Εάν χειριστείτε τα μοσχεύματα επιθετικά ή αν δεν τους προσφέρετε μια καλή αρχή, θα πεθάνουν πριν βγάλουν τις ρίζες τους.

Τα εύθραυστα μοσχεύματα απαιτούν, επίσης, ένα ειδικά προσαρμοσμένο περιβάλλον με ειδικές παραμέτρους που θα τους προσφέρουν το καλύτερο ξεκίνημα. Χρειάζονται βέλτιστα επίπεδα υγρασίας και σταθερές θερμοκρασίες. Για αυτούς τους λόγους, θα χρειαστεί να δημιουργήσετε επιπλέον χώρο στο δωμάτιο της καλλιέργειάς σας για να καλύψετε τις ανάγκες τους, ειδικά εάν έχετε φυτέψει ταυτόχρονα και σπόρους.

ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΑ ΚΑΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Τα μητρικά φυτά μεταδίδουν τα πάντα στους κλώνους τους, συμπεριλαμβανομένων των κακών χαρακτηριστικών τους. Το μητρικό φυτό, είτε το γνωρίζετε είτε όχι, μπορεί να έχει κάποιο υποκείμενο γενετικό πρόβλημα ή σφάλμα. Μπορεί αυτό να μην γίνει εμφανές έως ότου καλλιεργήσετε μερικούς κλώνους, αλλά τη ζημιά δεν θα την αποφύγετε.

ΣΠΟΡΟΙ Ή ΚΛΩΝΟΙ — ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΕΛΙΚΑ;

Ειλικρινά, η απάντηση είναι εντελώς υποκειμενική. Όλα εξαρτώνται από τις προσωπικές προτιμήσεις και δεξιότητες του καλλιεργητή. Οι αρχάριοι θα απολαύσουν μια πιο εύκολη διαδικασία και θα δουν καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιώντας σπόρους. Οι κλώνοι είναι πιο περίπλοκοι και προορίζονται για ελαφρώς πιο έμπειρους καλλιεργητές. Ωστόσο, οι βετεράνοι καλλιεργητές θα επιλέξουν επίσης σπόρους με σκοπό την αναπαραγωγή ή για να δουν τα φυτά τους να αναπτύσσονται από την αρχή έως το τέλος.

Όπως συμβαίνει με τα πάντα στον κόσμο της καλλιέργειας, ο πειραματισμός θα σας επιτρέψει να βρείτε τι είναι καλύτερο για εσάς. Δοκιμάστε και τα δύο και δείτε τι λειτουργεί καλύτερα σε συνδυασμό με το καλλιεργητικό σας στιλ. Καλή επιτυχία!

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.