The RQS Blog

.


By Luke Sholl

Τα τελευταία χρόνια, το άτμισμα έχει γίνει πολύ δημοφιλές. Παρόλο που η έρευνα σχετικά με το άτμισμα και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του στην υγεία βρίσκεται σε εξέλιξη, γενικά πιστεύεται ότι το άτμισμα είναι μια ασφαλέστερη και πιο υγιεινή επιλογή έναντι του καπνίσματος. Καθώς πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη κάνει τη μετάβαση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, το άτμισμα γίνεται όλο και πιο δημοφιλές ανάμεσα στους χρήστες της κάνναβης. Τι είναι, όμως, το άτμισμα και πώς διαφέρει από το κάπνισμα; Ποια είναι τα οφέλη του; Είναι όντως τόσο ασφαλές;

Τι είναι το άτμισμα;

Η μεγάλη διαφορά μεταξύ του ατμίσματος και του καπνίσματος είναι ότι το πρώτο δεν καίει την κάνναβή σας, αλλά απλώς τη θερμαίνει σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία. Η θερμότητα ενεργοποιεί τα κανναβινοειδή και τα τερπένια της κάνναβης, απελευθερώνοντάς τα σε έναν ατμό που μπορεί στη συνέχεια να εισπνευστεί. Δεδομένου ότι δεν εισπνέετε τον καπνό με τον παραδοσιακό τρόπο, το άτμισμα διατηρεί ορισμένα πρακτικά πλεονεκτήματα για την υγεία έναντι του καπνίσματος.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα οφέλη του ατμίσματος.

Vaporizer Royal Queen Seeds

Τα οφέλη του ατμίσματος

 • Είναι (πιθανότατα) πιο υγιεινό από το κάπνισμα

Παρόλο που δεν είναι δεδομένο ότι το άτμισμα είναι πραγματικά 100% ασφαλές, θεωρείται ευρέως πολύ πιο ασφαλές από το κάπνισμα. Ο λόγος είναι ότι σχεδόν όλες οι επιβλαβείς ουσίες που λαμβάνετε από το κάπνισμα παράγονται από τη διαδικασία της καύσης, ανεξάρτητα από το εάν χρησιμοποιείτε κάνναβη ή καπνό. Δεδομένου ότι ο ατμός δεν καίει την κάνναβη, δεν υπάρχει καπνός, και ως εκ τούτου εισπνέετε πολύ λιγότερες τοξίνες και ελεύθερες ρίζες.

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει σίγουρα υψηλά επίπεδα καρκινογόνων ουσιών (χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο), κι εκεί οφείλεται η κακή φήμη που έχει αποκτήσει με την πάροδο των χρόνων. Δυστυχώς, είναι πιθανό αυτές οι ενώσεις να περιέχονται και στον καπνό της κάνναβης, αν και ενδεχομένως σε μικρότερες ποσότητες. Επιπλέον, ο καπνός είναι γνωστό ότι περιέχει πίσσα και προκαλεί προβλήματα στους πνεύμονες, καθιστώντας αυτή τη μέθοδο κατανάλωσης κάνναβης εξαιρετικά ακατάλληλη για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα που σχετίζονται με την υγεία των πνευμόνων. Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε αναφορικά το κάπνισμα μαριχουάνας, η American Lung Association (Αμερικανική Ένωση για τους Πνεύμονες) διαπίστωσε ότι το κάπνισμα κάνναβης μπορεί να απελευθερώσει ακόμη περισσότερη πίσσα[1] στο σώμα, συγκριτικά με το ταμπάκο. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι καπνιστές κάνναβης συνήθως εισπνέουν βαθύτερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τους καπνιστές.

Με τη μετάβαση στο άτμισμα, μειώνεται η απειλή προς τους πνεύμονές σας. Μια μελέτη του 2007 που δημοσιεύθηκε στο Harm Reduction Journal κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το άτμισμα της κάνναβης μπορεί να μειώσει τα αναπνευστικά προβλήματα[2] που μπορεί να προκληθούν από το κάπνισμα μαριχουάνας.

Οι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με το κάπνισμα είναι αρκετοί ώστε να πειστεί πλήθος καπνιστών να επιλέξει το άτμισμα. Εκτός όμως από τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, πολλοί πιστεύουν ότι το άτμισμα είναι μια πιο ομαλή, λιγότερο βρώμικη και πιο ευχάριστη εμπειρία για το σώμα βραχυπρόθεσμα. Απλά βεβαιωθείτε ότι καθαρίζετε τακτικά τη συσκευή σας.

Είναι (πιθανότατα) πιο υγιεινό από το κάπνισμα
 • Το άτμισμα είναι πιο αποτελεσματικό και μεγιστοποιεί την ισχύ και τη βιοδιαθεσιμότητα

Οι δραστικές ενώσεις της κάνναβης είναι πολύ ευαίσθητες. Χορηγώντας κανναβινοειδή, τερπένια κλπ. στο σώμα μέσω του καπνού, καίτε την πλειονότητα των ενώσεων πριν ακόμη τις εισπνεύσετε. Χάνετε επιπλέον 15–20% των καλών ενώσεων καθώς καίγεται το μπουμπούκι σας. Αυτό καθιστά το κάπνισμα κάνναβης εξαιρετικά αναποτελεσματικό.

Δεδομένου ότι οι θερμοκρασίες που σχετίζονται με το άτμισμα είναι πολύ χαμηλότερες, και συχνά πολύ πιο συγκεκριμένες, οι δραστικές ενώσεις δεν διατηρούνται μόνο, αλλά φτάνουν και στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Ως αποτέλεσμα, οι ατμοί της κάνναβης θα είναι πιο καθαροί και ισχυροί, ενώ ταυτόχρονα δεν θα σπαταλήσετε το προϊόν σας. Ως εκ τούτου, το άτμισμα θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα με την πάροδο του χρόνου.

Το άτμισμα είναι πιο αποτελεσματικό και μεγιστοποιεί την ισχύ και τη βιοδιαθεσιμότητα
 • Μπορείτε να απολαύσετε περισσότερες γεύσεις

Εκτός από τα κανναβινοειδή που δίνουν στην κάνναβη την ισχύ της, το φυτό περιέχει επίσης αρωματικές ενώσεις που ονομάζονται τερπένια και ευθύνονται για τη γεύση της. Αυτές οι ενώσεις είναι έχουν υψηλή πτητικότητα και είναι ευαίσθητες στη θερμότητα, γεγονός που σημαίνει ότι μπορούν να καταστραφούν γρήγορα κατά την καύση. Αντίθετα, το άτμισμα μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη βελτιστοποίηση της εμπειρίας που προέρχεται από μεμονωμένα τερπένια. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι ορισμένα τερπένια έχουν διαφορετικά σημεία βρασμού, οπότε απελευθερώνονται σε ατμούς σε συγκεκριμένες, χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Για παράδειγμα, το β-καρυοφυλλένιο, ένα τερπένιο με πικάντικο και πιπεράτο άρωμα, απελευθερώνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες, περίπου στους 118°C, και η αύξηση της θερμοκρασίας θα μπορούσε να το καταστρέψει. Από την άλλη, υπάρχουν και άλλα τερπένια, όπως η λιναλοόλη, που μπορούν να αντέξουν υψηλότερες θερμοκρασίες.

Κατά το άτμισμα, μπορείτε γενικά να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία της συσκευής σας, τελειοποιώντας έτσι την εμπειρία. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να απολαύσετε το πλήρες φάσμα των γεύσεων και των αρωμάτων που χάνετε όταν καπνίζετε κάνναβη.

Μπορείτε να απολαύσετε περισσότερες γεύσεις

 • Μπορείτε να προσαρμόσετε την επίδραση

Με τον ίδιο τρόπο που μπορείτε να επηρεάσετε τη γεύση με διαφορετικές ρυθμίσεις θερμοκρασίας, μπορείτε επίσης να προσαρμόσετε την ένταση των αποτελεσμάτων. Τα περισσότερα από τα κανναβινοειδή της κάνναβής σας απελευθερώνονται όταν ατμίζετε σε υψηλότερες θερμοκρασίες, δημιουργώντας ένα πιο ισχυρό και πιο γρήγορο αποτέλεσμα. Εάν θέλετε μια πιο ήπια επίδραση, ρυθμίστε τη συσκευή σας σε χαμηλή θερμοκρασία, περίπου 150°C. Για ισχυρότερα αποτελέσματα, επιλέξτε μια μεσαία θερμοκρασία 166–187°C. Εάν θέλετε να απολαύσετε τα μέγιστα αποτελέσματα που μπορεί να σας προσφέρει η κάνναβη σας, επιλέξτε την υψηλότερη ρύθμιση θερμοκρασίας. Ωστόσο, δεν πρέπει να υπερβείτε τους 229°C, καθώς σε αυτήν την περίπτωση θα πλησιάσετε τη θερμοκρασία καύσης, η οποία θα οδηγήσει σε μείωση της ισχύος και της γεύσης της κάνναβής σας.

Μπορείτε να προσαρμόσετε την επίδραση
 • Άτμισμα ή Κάπνισμα Κάνναβης: Ποιες Είναι Οι Διαφορές;

Μια επιστημονική μελέτη του 2009 εξέτασε τις επιπτώσεις του ατμίσματος σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Για τη μελέτη[3], οι ερευνητές άτμισαν την κάνναβη σε τρεις διαφορετικές θερμοκρασίες: 170°C, 200°C και 230°C, μετρώντας την αναλογία των κανναβινοειδών προς το προϊόν (δηλαδή την καθαρότητα) του ατμού σε αυτές τις θερμοκρασίες.

Διαπιστώθηκε ότι ακόμη και σε υψηλότερες θερμοκρασίες, ο ατμός περιείχε σημαντικά λιγότερες επιβλαβείς τοξίνες από τον καπνό. Η μελέτη κατέληξε, επίσης, στο συμπέρασμα ότι τα περισσότερα από τα θεραπευτικά κανναβινοειδή, όπως η κανναβιχρωμίνη (CBC), απελευθερώνονται σε ατμούς ακριβώς λίγο πριν από τη θερμοκρασία καύσης, δηλαδή πριν τους 232°C.

Από την άλλη πλευρά, οι προσωπικές σας προτιμήσεις ενδέχεται να διαφέρουν. Αν θέλετε τη μέγιστη γεύση ή αν προτιμάτε πιο ήπιες επιδράσεις, μπορείτε να επιλέξετε το άτμισμα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Επομένως, εάν θέλετε να ξεκινήσετε το άτμισμα, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει μια συσκευή που επιτρέπει τη ρύθμιση της θερμοκρασίας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να επωφεληθείτε πλήρως από όλα τα οφέλη που μπορεί να σας προσφέρει το άτμισμα.

Επιδράσεις από Άτμισμα Vs Επιδράσεις από Κάπνισμα

Εκτός από την παροχή μιας πιο καθαρής και πιο υγιεινής εμπειρίας, οι ατμοποιητές έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς χάρη στις διαφορετικές επιδράσεις που προσφέρουν. Κι ενώ κάθε άτομο βιώνει διαφορετικά τις επιδράσεις της κάνναβης, οι περισσότεροι από όσους έχουν δοκιμάσει το άτμισμα συμφωνούν ότι προσφέρει μια πιο καθαρή επίδραση, έναντι άλλων τρόπων κατανάλωσης.

Λαμβάνοντας υπόψη τις προσωπικές μας εμπειρίες κι εκείνες άλλων χρηστών κάνναβης, εδώ θα βρείτε μερικές από τις σημαντικότερες διαφορές μεταξύ των επιδράσεων που προέρχονται από το άτμισμα, έναντι εκείνων που προσφέρει το κάπνισμα.

Επιδράσεις Ατμίσματος

 • Λιγότερες εγκεφαλικές επιδράσεις.
 • Αυξημένη λειτουργικότητα: Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι είναι πιο εύκολο να επικεντρωθούν σε εργασίες ή να παραμείνουν παραγωγικοί μετά το άτμισμα της κάνναβης, σε σύγκριση με το κάπνισμα.
 • Περισσότερη αναζωογόνηση: Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι οι επιδράσεις τείνουν να είναι πιο αναζωογονητικές και ενεργητικές.
Επιδράσεις Ατμίσματος

Επιδράσεις Καπνίσματος

 • Περισσότερες εγκεφαλικές επιδράσεις: Μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι το κάπνισμα κάνναβης τους προκαλεί ισχυρότερες εγκεφαλικές επιδράσεις, σε σύγκριση με το άτμισμα.
Επιδράσεις Καπνίσματος
 • Περισσότερη χαλάρωση ή υπνηλία: Ίσως διαπιστώσετε ότι το κάπνισμα κάνναβης παράγει μια πιο χαλαρωτική επίδραση που μπορεί να σας καθηλώσει στον καναπέ.

  Λάβετε υπόψη ότι ο σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει τις επιδράσεις είναι το χημικό προφίλ της ποικιλίας που καταναλώνετε. Ωστόσο, το γεγονός ότι το άτμισμα δεν καίει τα συμπυκνώματα ή τα άνθη σας σημαίνει ότι ίσως να προσφέρει μια εμπειρία με περισσότερη διαύγεια.

Άτμισμα ή Κάπνισμα Κάνναβης: Ποιες Είναι Οι Διαφορές;

Ευτυχώς, η κατανάλωση κάνναβης δεν είναι πλέον θέμα ταμπού. Πολλά άτομα καταναλώνουν κάνναβη για αυστηρά ιατρικούς σκοπούς, ενώ ακόμη και η ψυχαγωγική χρήση είναι πιο συχνά ανεκτή, αν και δεν είναι απολύτως νόμιμη. Αυτή η αργή αλλά σίγουρη χαλάρωση της νομοθεσίας αναφορικά με την κάνναβη ωφελεί τον τελικό καταναλωτή, ενώ δημιουργεί ταυτόχρονα ερευνητικές ευκαιρίες στον τομέα, χωρίς να ξεχνάμε την ανάπτυξη μιας προσοδοφόρας βιομηχανίας. Με τα προφανή πλεονεκτήματα του ατμού έναντι του καπνού, η επιστήμη επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα αποτελέσματα που προέρχονται από το άτμισμα της κάνναβης για τους φαρμακευτικούς χρήστες.

Σε μια μελέτη του 2015[4], 2.910 χρήστες κάνναβης διαφόρων ηλικιών (18–90) ρωτήθηκαν για τη χρήση και το άτμισμα της κάνναβης. Το 61% των συμμετεχόντων στη μελέτη δήλωσε ότι χρησιμοποίησε έναν ατμοποιητή κάποια στιγμή στη ζωή του, το 37% δήλωσε ότι είχε ατμίσει τις τελευταίες 30 ημέρες, ενώ το 20% δήλωσε ότι είχε χρησιμοποιήσει το άτμισμα για περισσότερες από 100 ημέρες κατά τη διάρκεια της ζωής του. Το 12% υιοθέτησε το άτμισμα ως προτιμώμενη μέθοδο. Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι επέλεξαν το άτμισμα ανέφεραν ότι είναι "πιο υγιεινό, πιο γευστικό, παρήγαγε καλύτερα και πιο ικανοποιητικά αποτελέσματα". Από την άλλη πλευρά, μόνο ένα μικρό ποσοστό (14%) των ατόμων που επέλεξε το άτμισμα κάνναβης, σταμάτησε το κάπνισμα εντελώς.

Μια μελέτη του 2016[5] προσπάθησε να εξετάσει τις προτιμήσεις πρόσληψης σε ασθενείς με καρκίνο που χρησιμοποιούν την κάνναβη για την ανακούφιση των συμπτωμάτων τους. Διαπιστώθηκε ότι το άτμισμα ήταν η τρίτη πιο δημοφιλής μέθοδος κατανάλωσης, μετά από τα δισκία και τα σπρέι στόματος. Μια άλλη μελέτη του 2015[6] μέτρησε τα επίπεδα στο αίμα και επιβεβαίωσε προηγούμενες μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του ατμίσματος ως μεθόδος πρόσληψης THC.

Ατμοποιητές και Ασφάλεια: Είναι Ασφαλείς Οι Ατμοποιητές;

Το 2019, το άτμισμα προκάλεσε μια τεράστια ανησυχία για τη δημόσια υγεία. Μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, σημειώθηκε στις ΗΠΑ μια ξαφνική αύξηση των νοσηλειών που σχετίζονταν με τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων και ατμοποιητών. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020[7], τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ ανέφεραν περίπου 2.800 νοσηλείες ή/και θανάτους λόγω Προβλημάτων στους Πνεύμονες που σχετίζονται με το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο ή το Άτμισμα (E-cigarette or Vaping Associated Lung Injury - EVALI).

Σύμφωνα με τον Dr Lynn D’Andrea, παιδίατρο-πνευμονολόγο στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Ουισκόνσιν, μερικά από τα πιο ανησυχητικά συμπτώματα πνευμονικών προβλημάτων που σχετίζονται με τους ατμοποιητές[8] περιλαμβάνουν εξαιρετικά γρήγορη αναπνοή με δυσκολία, απώλεια βάρους, πόνο στο στήθος και βήχα. Οι αξονικές τομογραφίες των πνευμόνων των ασθενών έδειξαν συχνά ένα περίεργο, διάχυτο μοτίβο "σπασμένου γυαλιού".

Ο μεγαλύτερος ένοχος πίσω από το ξέσπασμα του EVALI το 2019 πιστεύεται ότι είναι το οξικό άλας της βιταμίνης Ε, ένας πυκνωτικός παράγοντας που μερικές φορές χρησιμοποιείται για την παραγωγή δοχείων THC και υγρών ατμίσματος, ειδικά εκείνων που λαμβάνονται από "ανεπίσημες πηγές", όπως οι διαδικτυακοί έμποροι. Το CDC διαπίστωσε ότι[9] το οξικό άλας της βιταμίνης Ε υπάρχει σε πάνω από το 50% των δειγμάτων ηλεκτρονικών τσιγάρων/υγρών αναπλήρωσης που ελέγχθηκαν σε διάφορες πολιτείες, καθώς και δείγματα από το υγρό των πνευμόνων από ασθενείς με EVALI.

Ατμοποιητές και Ασφάλεια: Είναι Ασφαλείς Οι Ατμοποιητές;

Ευτυχώς, σύμφωνα με τα εθνικά δεδομένα, οι περιπτώσεις EVALI παρουσίασαν σταθερή πτώση από τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2019. Το CDC προτείνει διάφορες πιθανές αιτίες:

 • Αυξημένη ευαισθητοποίηση σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με το άτμισμα
 • Επιβολή του νόμου σε περιπτώσεις πώλησης παράνομων προϊόντων.
 • Απομάκρυνση του οξικού άλατος της βιταμίνης Ε από τα προϊόντα ατμίσματος.

Φυσικά, το ξέσπασμα του EVALI δημιούργησε, και καλώς, πλήθος ερωτημάτων σχετικά με το άτμισμα. Ακόμη, υπήρξε πλήθος συζητήσεων σχετικά με το αν το άτμισμα είναι όντως μια ασφαλής εναλλακτική για το κάπνισμα.

Γενικά, πιστεύουμε ακράδαντα ότι το άτμισμα της κάνναβης μπορεί να είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική για το κάπνισμα. Ωστόσο, αναγνωρίζουμε ότι το άτμισμα είναι αρκετά καινούριο. Χρειάστηκαν δεκαετίες για να μπορέσουν οι επιστήμονες να προσδιορίσουν με σαφήνεια τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία, ενώ το άτμισμα μπήκε πρόσφατα στις ζωές μας.

Πιστεύουμε, επίσης, ότι μπορεί να είναι ασφαλέστερο να ατμιστεί το άνθος της κάνναβης, παρά τα συμπυκνώματα ή τα υγρά για ηλεκτρονικά τσιγάρα, καθώς αυτά τα προϊόντα μπορεί να περιέχουν ίχνη χημικών διαλυτών ή άλλων ουσιών που θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή όταν θερμαίνονται και εισπνέονται. Ωστόσο, δεν θα έχουμε οριστικά αποτελέσματα μέχρι να υπάρξει μια πλήρης έρευνα για το άτμισμα.

Άλλοι Πιθανοί Κίνδυνοι του Ατμίσματος

Εκτός από το EVALI, υπάρχουν και άλλες ανησυχίες αναφορικά με το πώς επηρεάζει το άτμισμα την υγεία. Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), για παράδειγμα, έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την έκρηξη ορισμένων ηλεκτρονικών τσιγάρων, λόγω προβλημάτων στην μπαταρία. Αυτές οι εκρήξεις προκάλεσαν σοβαρούς τραυματισμούς[10] και, ορισμένες, αποδείχτηκαν θανατηφόρες[11]. Η έρευνα στο περιοδικό Tobacco Control[12] αναφέρει ότι υπήρξαν πάνω από 2.000 επισκέψεις στα επείγοντα λόγω έκρηξης ηλεκτρονικών τσιγάρων και εγκαυμάτων μεταξύ του 2015 και του 2017.

Εκτός από αυτές τις εκρήξεις, ο FDA έχει επίσης διερευνήσει μια πιθανή σχέση μεταξύ του ατμίσματος και των επιληπτικών κρίσεων[13], πιθανώς λόγω δηλητηρίασης από νικοτίνη (η οποία έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί επιληπτικές κρίσεις στο παρελθόν). Ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα σχετικά με αυτό το θέμα και θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να μπορέσουμε να πούμε με βεβαιότητα εάν υπάρχει ή όχι σύνδεση μεταξύ του ατμίσματος/ηλεκτρονικών τσιγάρων και επιληπτικών κρίσεων.

Τι Γίνεται Με Το Άτμισμα Του CBD;

Η κρίση EVALI φαίνεται να προκαλείται από το οξικό άλας της βιταμίνης Ε. Το CDC θεωρεί ότι το οξικό άλας της βιταμίνης Ε μπορεί να υπάρχει σε μεγαλύτερες ποσότητες σε προϊόντα κάνναβης που περιέχουν THC. Ωστόσο, αυτό δεν αποκλείει την ανίχνευση οξικού άλατος της βιταμίνης Ε και σε άλλα προϊόντα ατμίσματος, συμπεριλαμβανομένων των υγρών ατμίσματος νικοτίνης ή των φιαλιδίων CBD.

Τι Γίνεται Με Το Άτμισμα Του CBD;

Άτμισμα Ανθών με CBD Vs Άτμισμα Συμπυκνωμάτων με CBD

Εάν ανησυχείτε για τους κινδύνους που προκαλούνται στην υγεία από το άτμισμα και οι οποίοι αναφέρονται σε αυτό το άρθρο, συνιστούμε να ατμίζετε άνθη έναντι συμπυκνωμάτων, ειδικά εάν ζείτε σε μια περιοχή όπου δεν υπάρχει αυστηρή νομοθεσία για τα προϊόντα ατμίσματος. Τα έλαια κάνναβης και τα υγρά ατμίσματος παράγονται με τη χρήση διαλυτών και άλλων ενώσεων και, ενώ υπάρχουν πολλοί μεγάλοι κατασκευαστές που παράγουν καθαρά προϊόντα, τα κατώτερης ποιότητας προϊόντα μπορεί να περιέχουν ίχνη ουσιών που ενέχουν δυνητικούς κινδύνους για την υγεία.

Εάν θέλετε να ατμίσετε συμπυκνώματα CBD, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μόνο προϊόντα που συνοδεύονται από την εγγύηση μιας εταιρείας/κατασκευαστή που εμπιστεύεστε.

Τύποι Ελαίων CBD Για Άτμισμα: Υγρό Αναπλήρωσης Vs Συμπυκνώματα (Dabs) Vs Φιαλίδια

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι υγρών ατμίσματος με CBD στην αγορά:

 • Υγρό αναπλήρωσης (υγρό ατμίσματος): Αυτό το υγρό χρησιμοποιείται για να γεμίσει φιαλίδια ή επαναγεμιζόμενες συσκευές. Το υγρό αναπλήρωσης διατίθεται σε διάφορες γεύσεις και σε διαφορετικές συγκεντρώσεις CBD.
 • Φιαλίδια CBD: Πρόκειται για προ-γεμισμένα φιαλίδια μιας χρήσης που έχουν σχεδιαστεί για χρήση με συσκευές τύπου στυλό. Ανάλογα με το πού ζείτε, ενδέχεται να έχετε πρόσβαση σε μια μεγάλη ποικιλία φιαλιδίων CBD με μοναδικά προφίλ τερπενίων, διαφορετικές ποσότητες κανναβινοειδών και πολλά άλλα.
 • Συμπυκνώματα CBD (Dabs): Shatter, wax και crumble είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που δίνονται στα συμπυκνώματα CBD, ενώ στα ελληνικά συχνά αναφέρονται και ως "κερί". Αυτά τα προϊόντα παράγονται με την εξαγωγή CBD και άλλων κανναβινοειδών από διαφορετικούς τύπους φυτών κάνναβης. Έχουν σχεδιαστεί για χρήση με συσκευές ατμίσματος, πίπες που είναι φιλικές προς τα συμπυκνώματα και dab rigs.

Τι γίνεται με το CBD Πλήρους Φάσματος, Ευρέος Φάσματος και το Απομονωμένο CBD;

Τα προϊόντα CBD συνήθως κατηγοριοποιούνται ως πλήρους φάσματος, ευρέος φάσματος ή προϊόντα απομονωμένου CBD. Δείτε τι σημαίνουν αυτοί οι όροι:

 • Τα εκχυλίσματα CBD πλήρους φάσματος περιέχουν όλες τις απαραίτητες ενώσεις που υπάρχουν φυσικά στο φυτό κάνναβης. Οι ενώσεις περιλαμβάνουν άλλα κανναβινοειδή (συμπεριλαμβανομένων ιχνών THC), τερπένια και άλλα.
 • Τα προϊόντα CBD ευρέος φάσματος είναι ίδια με αυτά του πλήρους φάσματος, εκτός από μία σημαντική διαφορά: τα εκχυλίσματα ευρέος φάσματος δεν περιέχουν καθόλου THC.
 • Τα προϊόντα απομονωμένου CBD, όπως υποδηλώνει και το όνομα τους, περιέχουν μόνο CBD και αποτελούν τον πιο αγνό τύπο εκχυλίσματος.

Γενικά, προτείνουμε πάντα προϊόντα πλήρους φάσματος, καθώς παρέχουν όλα τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει το φυτό της κάνναβης. Ωστόσο, εάν υπάρχει περίπτωση να υποβληθείτε σε τυχαίες εξετάσεις ναρκωτικών, ίσως θα πρέπει να επιλέξετε προϊόντα ευρέως φάσματος ή προϊόντα απομονωμένου CBD για να αποφύγετε ένα θετικό αποτέλεσμα. Δυστυχώς, ακόμη και τα ίχνη THC μπορούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, να οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα.

Ποια είναι η Διαφορά μεταξύ του Υγρού Αναπλήρωσης με CBD και των Ελαίων/Βαμμάτων CBD;

Το υγρό αναπλήρωσης με CBD έχει σχεδιαστεί για να ατμίζεται και να εισπνέεται. Σε αυτήν την περίπτωση, οι δραστικές ενώσεις εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος μέσω των κυψελίδων των πνευμόνων και παράγουν αποτελέσματα σε μόλις 5–10 λεπτά. Ωστόσο, τα αποτελέσματα του ατμίσματος CBD τείνουν να εξασθενούν σχετικά γρήγορα.

Τα έλαια/βάμματα CBD, από την άλλη πλευρά, είναι σχεδιασμένα να λαμβάνονται υπογλώσσια ή από του στόματος. Σε αυτή την περίπτωση, οι ενώσεις του ελαίου απορροφώνται από τους βλεννογόνους κάτω από τη γλώσσα και στα μάγουλα ή από το πεπτικό σύστημα (εάν καταπιείτε το έλαιο). Τα έλαια CBD τείνουν να παράγουν αποτελέσματα εντός 20 λεπτών (ή και αργότερα σε περίπτωση κατάποσης). Ωστόσο, η κατάποση του CBD προσφέρει μια πιο αργή και σταθερή απελευθέρωση της ουσίας που μπορεί να αποδειχθεί πολύ ευεργετική για όσους αναζητούν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Δυστυχώς, μελέτες έχουν δείξει ότι η βιοδιαθεσιμότητα του από του στόματος χορηγούμενου CBD[14] είναι σχετικά κακή συγκριτικά με το υγρό ατμίσματος, πράγμα που σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να καταναλώσετε περισσότερη ποσότητα από ένα στοματικό βάμμα για να επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ωστόσο, η βιοδιαθεσιμότητα δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του CBD.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το έλαιο CBD που προορίζεται για υπογλώσσια ή από του στόματος κατανάλωση συνήθως δεν είναι κατάλληλο για άτμισμα. Τα έλαια που χρησιμοποιούνται ως βάση σε αυτές τις φόρμουλες δεν προορίζονται για θέρμανση και εισπνοή.

Άτμισμα Vs Κάπνισμα κάνναβης: Συμπεράσματα

Στη Royal Queen Seeds μπορείτε να βρείτε μια σειρά από συσκευές ατμίσματος για όλα τα βαλάντια, από εύχρηστα και οικονομικά προσιτά στυλό, όπως το Storm Vaporizer Pen, έως προηγμένους ατμοποιητές, όπως ο διάσημος Volcano Hybrid.

Επιλέξτε το άτμισμα εάν θέλετε την πιο υγιεινή, πιο αγνή, πιο γευστική και πιο ισχυρή εμπειρία κάνναβης!

External Resources:
 1. Marijuana and Lung Health | American Lung Association https://www.lung.org
 2. Decreased respiratory symptoms in cannabis users who vaporize | Harm Reduction Journal | Full Text https://harmreductionjournal.biomedcentral.com
 3. Cannabis smoke condensate III: the cannabinoid content of vaporised Cannabis sativa - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 4. Online Survey Characterizing Vaporizer Use among Cannabis Users https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 5. Clinical trials of medicinal cannabis for appetite-related symptoms from advanced cancer: a survey of preferences, attitudes and beliefs among patients willing to consider participation - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 6. Controlled Cannabis Vaporizer Administration: Blood and Plasma Cannabinoids with and without Alcohol - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 7. Outbreak of Lung Injury Associated with the Use of E-Cigarette, or Vaping, Products | Electronic Cigarettes | Smoking & Tobacco Use | CDC https://www.cdc.gov
 8. How Vaping Became a Public Health Crisis https://nymag.com
 9. Outbreak of Lung Injury Associated with the Use of E-Cigarette, or Vaping, Products | Electronic Cigarettes | Smoking & Tobacco Use | CDC https://www.cdc.gov
 10. Vape pen explodes, shattering teen's jaw amid rising concerns over batteries https://www.nbcnews.com
 11. Deadly vape explosion highlights safety gaps - The Verge https://www.theverge.com
 12. Electronic cigarette explosion and burn injuries, US Emergency Departments 2015–2017 https://tobaccocontrol.bmj.com
 13. Some E-cigarette Users Are Having Seizures, Most Reports Involving Youth and Young Adults | FDA https://www.fda.gov
 14. What is CBD Bioavailability (and Why Should You Care?) | CBD Awareness Project https://www.cbdoil.org
Δήλωση αποποίησης ευθύνης:
Αυτό το περιεχόμενο προορίζεται αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Οι παρεχόμενες πληροφορίες προέρχονται από έρευνες που συλλέγονται από εξωτερικές πηγές

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.