The RQS Blog

.


By Luke Sumpter Reviewed by: Silvia Maroto


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΡΙΧΩΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΧΙΔΙΑ;

Η λέξη τρίχωμα στα ελληνικά σημαίνει το σύνολο των τριχών σε ορισμένα μέρη του σώματος για τους ανθρώπους και σε ολόκληρο το σώμα για τα ζώα. Έτσι, ο όρος αυτός χρησιμοποιείται και για το σύνολο των τριχιδίων που αναπτύσσουν τα φυτά της κάνναβης. Καθώς είναι μικροσκοπικά, πρέπει πραγματικά να κάνετε μεγέθυνση στη ρητίνη που μοιάζει μ' ένα κρυσταλλικό πέπλο και καλύπτει τους ανθούς κάνναβης υψηλής ποιότητας για να δείτε το πλήθος των τριχιδίων, που μοιάζουν με μάζες μίσχων με μικροσκοπικά κεφάλια μανιταριών.

Αλλά να είστε προσεκτικοί καθώς ένα μεγάλο πλήθος τριχιδίων δεν εγγυάται ότι η κάνναβη είναι ισχυρή. Το λεξικό του Merriam-Webster ορίζει το τριχίδιο ως "μια νηματώδης έκφυση, ειδικότερα: Μια δομή επιδερμικής τρίχας σε ένα φυτό".

Η βοτανική σύγκριση των τριχιδίων με τις τρίχες μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση με τους ύπερους, που είναι εμφανώς ορατοί με γυμνό μάτι ως τρίχες που προεξέχουν από τους κάλυκες των ανθισμένων θηλυκών φυτών μαριχουάνας.

Το τρίχωμα της κάνναβης αξίζει έναν πιο συγκεκριμένο ορισμό φιλικό προς τους χρήστες, μια εξήγηση των λειτουργιών και της συνολικής σημασίας του.

Θα προσπαθήσουμε να σας το κάνουμε πιο ξεκάθαρο. Κατά τη γνώμη μας, είναι καλύτερο να θεωρήσουμε τα τριχίδια ως μικροσκοπικά βιολογικά εργοστάσια κανναβινοειδών που βρίσκονται κυρίως στα άνθη και στα σακχαρώδη φύλλα της κάνναβης. Πολύ απλά είναι τα πλούσια σε THC τριχίδια, που σας "ανεβάζουν" και τα πλούσια σε CBD τρίχίδια που φτιάχνουν το καλύτερης ποιότητας φάρμακο.

Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει τρεις κατηγορίες τριχιδίων που βρίσκονται στα φυτά της κάνναβης:

 1. Βολβώδη τριχίδια
 2. Άμισχα κεφαλοειδή τριχίδια
 3. Κεφαλοειδή τριχίδια με μίσχο

Είναι το νούμερο 3, τα κεφαλοειδή τριχίδια με μίσχο, που ενδιαφέρουν τους λάτρεις της κάνναβης, επειδή είναι τα μεγαλύτερα με πλάτος 50-100µm και παράγουν τα ελαιώδη φαρμακευτικά/ψυχαγωγικά παράγωγα.

WHAT ARE TRICHOMES?

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΤΡΙΧΩΜΑΤΟΣ;

Στη φύση, πιστεύεται ότι το τρίχωμα προσφέρει αρκετές βασικές λειτουργίες για την επιβίωση του φυτού κάνναβης. Η επιφανειακή επίστρωση κολλώδους ρητίνης παρέχει μια άμυνα πρώτης γραμμής ενάντια στους μύκητες, τα έντομα και τα πεινασμένα φυτοφάγα ζώα.

Μερικές μύγες κι ορισμένοι μύκητες δεν μπορούν να διαπεράσουν το φράγμα του τριχώματος, ενώ τα τερπένια θα αλλάξουν τη γεύση του φυτού, ως προστασία από τα τετράποδα γούνινα ζώα.

Επιπλέον, το τρίχωμα μπορεί επίσης να διαδραματίσει βασικό ρόλο για την καλλιέργεια κάνναβης σε δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες. Ένα στρώμα ρητίνης προσφέρει προστασία των άγριων φυτών κάνναβης από τους καταστροφικούς ανέμους από τον σιρόκο της ερήμου έως τη χιονοθύελλα της Σιβηρίας.

Το τρίχωμα χρησιμεύει ακόμη και ως οργανικό αντηλιακό για τα φυτά μαριχουάνας, προστατεύοντάς τα από τις επιδράσεις των ακτίνων UV του ήλιου. Θα διερευνήσουμε τη σχέση μεταξύ της υπεριώδους ακτινοβολίας και των τριχιδίων λίγο παρακάτω.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟ ΤΡΙΧΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΗ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ;

Το τρίχωμα είναι ένα ουσιαστικό μέρος του φυτού της κάνναβης και η απόκτηση γνώσεων σχετικά με αυτό μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις καλλιεργητικές σας δεξιότητές και, με τη σειρά του, την ποιότητα της σοδειάς σας. Χωρίς τα τριχίδια, δε θα είχαμε THC, CBD, τερπένια και τις άλλες φυτοχημικές ουσίες της κάνναβης που γνωρίζουμε κι αγαπάμε.

Εκτός από την εκμάθηση της βοτανικής τους λειτουργίας, η κατανόηση της σημασίας των διακυμάνσεων στην εμφάνιση και την ανάπτυξη των τριχιδίων θα σας βοηθήσει να προβείτε στη συγκομιδή την κατάλληλη στιγμή.

 • ΠΑΡΑΓΕΙ ΚΑΝΝΑΒΙΝΟΕΙΔΗ ΚΑΙ ΤΕΡΠΕΝΙΑ

Όλοι οι καλλιεργητές θα πρέπει να έχουν μια εκτίμηση για τον ρόλο που παίζει το τρίχωμα. Το να καταλάβετε ότι αυτοί οι μικροί, σε σχήμα μανιταριού αδένες είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή κανναβινοειδών και τερπενίων, θα σας παρακινήσει να προσέχετε ιδιαίτερα κατά το κλάδεμα, τη συγκομιδή και τον καλλωπισμό των φυτών σας.

 • ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ

Το τρίχωμα χρησιμεύει ως μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ του καλλιεργητή και του φυτού. Παρατηρώντας απλώς το χρώμα των μικρών τριχιδίων καθ' όλη τη διάρκεια του σταδίου της ανθοφορίας, μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για τη χημική τους σύνθεση. Οι έμπειροι καλλιεργητές αναγνωρίζουν από τα τριχίδια την κατάλληλη στιγμή για τη συγκομιδή των ανθών τους, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν τα μέγιστα επίπεδα κανναβινοειδών κι ευφορικών αποτελεσμάτων.

 • ΔΙΑΦΑΝΑ ΤΡΙΧΙΔΙΑ

Καθώς το φυτό σας μεταβαίνει στη φάση της ανθοφορίας, θα παρατηρήσετε την εμφάνιση των πρώτων τριχιδίων. Τα νεαρά και ανώριμα τριχίδια έχουν μια καθαρή, ημιδιάφανη εμφάνιση. Διατηρούν αυτήν την όψη για το πρώτο μέρος αυτής της φάσης, πριν αλλάξει σημαντικά η χημική τους σύσταση για πρώτη φορά.

CLEAR TRICHOMES

- ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΒΩ ΣΕ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΑΝΑ ΤΑ ΤΡΙΧΙΔΙΑ;

Όχι. Τα διάφανα τριχίδια είναι ένα σημάδι ότι τα φυτά σας χρειάζεται να ωριμάσουν κι άλλο. Αποφύγετε να είστε ανυπόμονοι και να κόβετε τα φυτά σας ενώ τα τριχίδιά σας φαίνονται έτσι, καθώς αυτό υποδηλώνει ότι δεν είναι ακόμη αρκετά ισχυρά.

 • ΝΕΦΕΛΩΔΗ ΤΡΙΧΙΔΙΑ

Τα νεφελώδη τριχίδια έχουν μια γαλακτώδη και αδιαφανή εμφάνιση. Αυτή η εμφάνιση σημαίνει ότι τώρα περιέχουν υψηλότερα επίπεδα THC μαζί με τα τερπένια που συμβάλλουν σε μια πιο ενεργητική κι εγκεφαλική επίδραση. Εάν προτιμάτε την κάνναβη που σας κάνει να νιώθετε ξύπνιοι, ζωντανοί και δημιουργικοί, θα πρέπει να αρχίσετε να σκέφτεστε τη συγκομιδή των ανθών σας σύντομα.

CLOUDY TRICHOMES

- ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΟ ΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΤΡΙΧΙΔΙΑ ΣΤΗ ΝΕΦΕΛΩΔΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ;

Τα τριχίδια παραμένουν θολά για περίπου δύο εβδομάδες. Προς το τέλος αυτού του διαστήματος, αρχίζουν να αλλάζουν ξανά όψη, υποδηλώνοντας περισσότερες εξελίξεις στη φυτοχημική τους σύνθεση.

 • ΚΕΧΡΙΜΠΑΡΕΝΙΑ ΤΡΙΧΙΔΙΑ

Προς το τέλος του σταδίου της ανθοφορίας, τα τριχίδια αποκτούν μια κεχριμπαρένια απόχρωση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εμπεριέχουν ελαφρώς λιγότερο THC και υψηλότερα επίπεδα CBN. Το THC διασπάται και μετατρέπεται σε CBN (κανναβινόλη) με την πάροδο του χρόνου και με την έκθεση στα στοιχεία της φύσης. Αυτό το μόριο τείνει να συμβάλλει σε μια ισχυρή σωματική επίδραση, γι' αυτό μαζέψτε τα άνθη σας σε αυτό το στάδιο εάν προτιμάτε τις σωματικές επιδράσεις που προκαλούν υπνηλία.

AMBER TRICHOMES
 • ΜΙΚΤΑ ΤΡΙΧΙΔΙΑ

Ανάμεσα στο νεφελώδες και το κεχριμπαρένιο στάδιο, θα παρατηρήσετε μια περίοδο όπου τα άνθη σας έχουν και τις δύο αποχρώσεις ταυτόχρονα. Αυτή είναι ίσως η καλύτερη περίοδος για τη συγκομιδή των ανθών σας, καθώς θα προσφέρουν μια επίδραση που στοχεύει τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό. Τα άνθη θα έχουν υψηλά επίπεδα THC, αλλά και μια νότα CBN.

MIXED TRICHOMES
 • ΤΟ ΦΩΣ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΙΧΙΔΙΩΝ

Τώρα που έχετε καταλάβει τη σημασία της παρουσίας του τριχώματος, θα πρέπει επίσης να σκεφτείτε πώς το φως επηρεάζει την ανάπτυξή του. Τα φυτά κάνναβης εξελίχθηκαν σε εξωτερικούς χώρους για εκατομμύρια χρόνια, επομένως είναι λογικό το φυσικό φως του ήλιου να ικανοποιεί τις απαιτήσεις τους για φωτόνια και να οδηγεί σε μεγαλύτερη παραγωγή τριχιδίων.

Αν και ο ήλιος κάνει καταπληκτική δουλειά για τους υπαίθριους καλλιεργητές, οι σύγχρονες λάμπες LED λειτουργούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να αναπαράγουν αυτή τη φυσική πηγή φωτός σε εσωτερικούς χώρους. Αυτές οι συσκευές μιμούνται το φάσμα που παρέχεται από τις ακτίνες του ήλιου κι έχουν ως αποτέλεσμα τη βελτιστοποίηση του επιπέδου παραγωγής τριχιδίων.

HOW TO INSPECT YOUR TRICHOMES

ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΤΕ ΤΑ ΤΡΙΧΙΔΙΑ ΣΑΣ

Όταν ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στα άνθη της κάνναβής σας, θα παρατηρήσετε ένα αστραφτερό στρώμα ρητίνης στην επιφάνειά τους. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερα από ένα γυμνό μάτι για να δείτε πραγματικά από κοντά αυτούς τους ζωτικούς αδένες. Ευτυχώς, οι καλλιεργητές κάνναβης έχουν εντοπίσει τα καλύτερα εργαλεία γι' αυτή τη δουλειά.

 • ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΙ ΜΕΓΕΘΥΝΤΙΚΟΙ ΦΑΚΟΙ

Χρησιμοποιούνται από κοσμηματοπώλες για την αξιολόγηση της ποιότητας των πολύτιμων λίθων, έτσι αυτές οι συσκευές κάνουν καταπληκτική δουλειά στη μεγέθυνση των τριχιδίων. Πολλοί διαθέτουν επίσης ενσωματωμένο φως που συμβάλλει στην αύξηση της ποιότητας της εικόνας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτά τα εργαλεία παράλληλα με την κάμερα του τηλεφώνου σας για να τραβήξετε φωτογραφίες των τριχιδίων σας και να παρακολουθήσετε την πρόοδό τους σε όλη τη φάση της ανθοφορίας.

 • ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ

Τα ψηφιακά μικροσκόπια συνδέονται με φορητούς υπολογιστές μέσω USB για να παρέχουν καθαρές, μεγεθυσμένες εικόνες των τριχιδίων. Χρησιμοποιήστε αυτές τις εντυπωσιακές συσκευές για να εξερευνήσετε τα φυτά σας με έναν εντελώς νέο τρόπο. Τραβήξτε φωτογραφίες για να τις μεγεθύνετε ακόμα περισσότερο χρησιμοποιώντας την ψηφιακή σας συσκευή.

Τα φορητά μικροσκόπια είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στα φυτά σας, όταν κάνετε βόλτα στον χώρο καλλιέργειας ή στον κήπο σας. Δεν απαιτούν ηλεκτρικό ρεύμα, έτσι μπορείτε να μεταφέρετε το δικό σας για να παρατηρήσετε κάτι που σας ενδιαφέρει. Το μικροσκόπιο τσέπης Carson Microbrite Plus λειτουργεί εκπληκτικά στην παρακολούθηση της ωριμότητας των τριχιδίων. Διαθέτει μεγέθυνση 120x μαζί μ' ένα LED φως για να φωτίζει αυτούς τους αστραφτερούς αδένες. Απλώς προσαρμόστε το ζουμ και την εστίαση μέχρι να έχετε τέλεια προβολή του αντικειμένου.

 • MACRO ΦΑΚΟΙ

Οι φακοί macro αυξάνουν το ζουμ των ενσωματωμένων καμερών των smartphone. Τοποθετήστε αυτές τις συσκευές στο πλάι του τηλεφώνου σας—τοποθετημένες πάνω από την πίσω κάμερα—για να τραβήξετε κοντινές φωτογραφίες των ανθών και των τριχιδίων σας. Οι macro φακοί προσφέρουν το πλεονέκτημα της λήψης στιγμιαίων εικόνων. Χρησιμοποιήστε το τηλέφωνό σας για ακόμα μεγαλύτερη μεγέθυνση σε συγκεκριμένα σημεία της εικόνας.

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΜΕ ΤΑ ΤΡΙΧΙΔΙΑ

Σε αυτό το σημείο, πιθανότατα κάνετε ήδη τη σύνδεση μεταξύ των τριχιδίων και των εκχυλισμάτων κι έχετε απόλυτο δίκιο. Εντάξει λοιπόν, επιβεβαιώσαμε ότι ένα υγιές στρώμα ρητίνης είναι υπεύθυνο για τις ιδιαίτερες ιδιότητες της κάνναβης.

Τα τριχίδια είναι τα δομικά στοιχεία όλων των ειδών συμπυκνωμάτων και του χασίς. Τα πάντα, από το τριμμένο στο χέρι Charras της Ινδικής υπο-ηπείρου μέχρι το φάρμακο CBD του Κολοράντο προέρχονται από τη ρητίνη.

Η μέθοδος εκχύλισης μπορεί να ποικίλλει από το κοσκίνισμα φυτικού υλικού που έπειτα θα συμπιεστεί, μια τεχνική παραγωγής χασίς στο Μαρόκο, έως το έλαιο κάνναβης που παράγεται μέσω βουτανίου, το οποίο πήζει όταν θερμανθεί σε χαμηλή φωτιά. Η πρώτη ύλη είναι πάντα τα τριχίδια και μπορούν εύκολα να διαχωριστούν από τα πράσινα μέρη του φυτού.

Μερικές φορές ακόμα και χωρίς να υπάρχει πρόθεση, οι κεφαλές ρητίνης κόβονται εύκολα και τα αποξηραμένα άνθη μπορεί να υποβαθμιστούν γρήγορα εάν δεν αποθηκευτούν σωστά. Γι' αυτό θυμηθείτε να χειρίζεστε τα κολλώδη άνθη με προσοχή. Τα συμπυκνώματα έχουν το επιπλέον τεράστιο πλεονέκτημα της αιώνιας διάρκειας ζωής.

Τα τριχίδια δεν είναι το παν όταν πρόκειται για την κάνναβη, αλλά σίγουρα είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Η άνοδος της χρήσης παραγώγων μεταξύ των σύγχρονων χρηστών και η διεθνής νομιμοποίηση των φαρμακευτικών προϊόντων CBD σημαίνει ότι τα τριχίδια δεν έπαιζαν ποτέ τόσο σημαντικό ρόλο στην κουλτούρα της κάνναβης.

Η Πράσινη Επανάσταση δεν είναι πλέον συνδεδεμένη με το κάπνισμα των ανθών. Η γνώση των τριχιδίων ανοίγει τις πόρτες για μαγειρική με κάνναβη, φοβερά συμπυκνώματα, βάμματα, πληθώρα φαρμάκων και νέες εκπληκτικές ανακαλύψεις που ακόμη δεν έχουμε φανταστεί.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΡΙΧΙΔΙΩΝ

Για να αυξήσετε την ποσότητα των τριχιδίων που παράγουν τα φυτά σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αρκετές δοκιμασμένες τεχνικές κατά τη φάση της ανθοφορίας. Όσο περισσότερα τριχίδια υπάρχουν στα άνθη σας, τόσο περισσότερο υλικό θα έχετε διαθέσιμο για να παράγετε χασίς, συμπυκνώματα και κιφ.

Θα χαρείτε να ακούσετε ότι οι περισσότερες από αυτές τις τεχνικές είναι εξαιρετικά απλές. Οι καλύτερες μέθοδοι περιλαμβάνουν τη σωστή επιλογή ποικιλίας, φωτισμού, χρόνου συγκομιδής και τον έλεγχο των περιβαλλοντικών παραγόντων.

ΤΡΙΧΩΜΑ: Η ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Τώρα που έχετε επίγνωση της τεράστιας σημασίας του τριχώματος, σας ενθαρρύνουμε να κατευθυνθείτε στο δωμάτιο καλλιέργειας ή στον κήπο σας και να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτές τις δομές. Αγοράστε έναν ηλεκτρονικό μεγεθυντικό φακό ή ένα μικροσκόπιο και βελτιώστε τις δεξιότητές σας στην ανάλυση των τριχιδίων. Ενώ περιμένετε να ωριμάσει η επόμενη σοδειά σας, χρησιμοποιήστε αυτές τις απλές δεξιότητες για να αυξήσετε το πλήθος των τριχιδίων στα άνθη σας.

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.