Οδηγός Καλλιέργειας Κάνναβης από τη Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter Reviewed by: Miguel Ángel Garcia

Τι είναι, πώς γίνεται και γιατί ξεπλένουμε τα φυτά κάνναβης.


Τελειώσατε επιτέλους την καλλιέργειά σας, καταλήγοντας με ένα όμορφο φυτό καλυμμένο με τεράστια άνθη και τώρα αυτά τα άνθη έχουν αποξηρανθεί, έχουν ωριμάσει και είναι έτοιμα προς κατανάλωση – ωστόσο κάτι δεν πάει καλά. Το τσιγάρο δεν ανάβει εύκολα και όταν εισπνέετε τον καπνό η αίσθηση είναι τόσο βαριά και έντονη, που νιώθετε σαν κάτι να κλωτσάει τα πνευμόνια σας, καθώς καταλήγετε να βήχετε έντονα και με διάρκεια! Η γεύση είναι σκληρή και απογοητευτική. Εάν αυτή είναι μια κατάσταση που έχετε βιώσει, το πιθανότερο είναι ότι τα φυτά σας δεν ξεπλύθηκαν σωστά πριν από τη συγκομιδή.

Αυτός ο λιγότερο ευχάριστος καπνός προκαλείται από πολύπλοκες αντιδράσεις καύσης διαφόρων μορίων, αλλάζοντας τον τρόπο που καίγεται το τσιγάρο. Το ξέπλυμα των φυτών με σκέτο νερό αφαιρεί τα περιττά θρεπτικά συστατικά από το χώμα και τα κάνει να αλλάζουν τον εσωτερικό τους μεταβολισμό και να καταναλώνουν τα αποθηκευμένα θρεπτικά συστατικά. Ευτυχώς, το ξέπλυμα της κάνναβης σας είναι μια διαδικασία που δεν χρειάζεται πολύ κόπο και είναι μια εύκολη δουλειά, η οποία θα σας κάνει να δημιουργήσετε αρωματικά και ευχάριστα στη γεύση άνθη σε χρόνο μηδέν.

Video id: 637400681

Τι είναι το ξέπλυμα;

Το ξέπλυμα ενός φυτού είναι η χρήση απλού νερού για την ενεργή αφαίρεση τυχόν θρεπτικών συστατικών από το χώμα. Μια μεγάλη ποσότητα νερού περνά μέσα από το χώμα και αποστραγγίζεται σε τακτική βάση. Οποιαδήποτε μέταλλα και θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στο χώμα απομακρύνονται με την πάροδο του χρόνου από το νερό, αφήνοντάς το καθαρό.

Γιατί, όμως, να θέλατε να αφαιρέσετε όλα τα μέταλλα από το χώμα; Αυτό δεν βλάπτει τη σοδειά σας; Όχι, στην πραγματικότητα βοηθά ουσιαστικά τη σοδειά σας. Όταν τα θρεπτικά συστατικά αφαιρούνται από το χώμα, το φυτό της κάνναβής σας αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τυχόν εναπομείναντα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν ακόμα στο φυτό. Τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί και μοιάζουν πολύ με το ανθρώπινο σώμα. Οι άνθρωποι λαμβάνουμε πολλή τροφή και ό,τι δεν χρησιμοποιούμε μετατρέπεται σε λίπος. Σε ακραίες καταστάσεις όπου η τροφή είναι σπάνια, το σώμα βασίζεται σε αυτό το αποθηκευμένο λίπος για να παράγει ενέργεια.

Καθώς το ξέπλυμα αναγκάζει την κάνναβη να χρησιμοποιήσει τυχόν εναπομείναντα θρεπτικά συστατικά που έχουν μείνει στο φυτό, δεν θα μείνει τίποτα που μπορεί να αλλοιώσει τα άνθη που συλλέξατε. Ωστόσο, αν αρχίσετε να ξεπλένετε ένα φυτό με σκέτο νερό νωρίς, αυτή η κίνηση μπορεί να του κάνει κακό, επομένως η στιγμή που θα γίνει είναι σημαντική.

Η καλύτερη στιγμή για να ξεπλύνετε την κάνναβή σας

Το ξέπλυμα συνήθως ξεκινά δύο εβδομάδες πριν από τη συγκομιδή. Εάν το φυτό έχει περίοδο ανθοφορίας οκτώ εβδομάδων, το ξέπλυμα θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί έξι εβδομάδες μετά την έναρξη του σταδίου ανθοφορίας. Είναι καλύτερα να ρίξετε μια προσεκτική ματιά στα τριχίδια του φυτού σας για να εκτιμήσετε πότε η κάνναβή σας είναι πιθανό να είναι έτοιμη για συγκομιδή. Εάν τα μικροσκοπικά τριχίδια βρίσκονται στο στάδιο που μόλις αρχίζουν να γίνονται από διαυγή θολά και γαλακτώδη, αυτό θα μπορούσε να είναι μια καλή ένδειξη ότι το φυτό μπορεί να αρχίσει να ξεπλένεται. Θα πρέπει να προσέξετε πολύ κατά την επιλογή της χρονικής στιγμής που θα αρχίσετε να χορηγείτε σκέτο νερό, έτσι ώστε η πλειονότητα των τριχιδίων να έχει αλλάξει πλήρως στο επιθυμητό χρώμα για να γίνει η συγκομιδή μετά από δύο εβδομάδες – αυτό γίνεται ευκολότερο με την εμπειρία, γι' αυτό μείνετε προσηλωμένοι!

Το ξέπλυμα μπορεί επίσης να είναι ένας καλός τρόπος για να επαναφέρετε το χώμα, ενώ ένα φυτό βρίσκεται στη βλαστική κατάσταση. Κάποια στιγμή, οι καλλιεργητές μπορεί να χορηγήσουν μεγαλύτερη ποσότητα θρεπτικών συστατικών κατά λάθος στην κάνναβή τους, με αποτέλεσμα οι άκρες των φύλλων να αρχίσουν να αλλάζουν χρώμα και να συρρικνώνονται. Αυτό ονομάζεται "κάψιμο λόγω θρεπτικών συστατικών". Το ξέπλυμα του χώματος μπορεί να αφαιρέσει τα πλεονάζοντα θρεπτικά συστατικά, βοηθώντας στην αποφυγή του προβλήματος. Ωστόσο, είναι ένα δραστικό μέτρο σε αυτή τη φάση ανάπτυξης, οπότε βεβαιωθείτε ότι το πρόβλημα είναι όντως τα θρεπτικά συστατικά και όχι κάτι άλλο πρώτα.

The best time to flush your cannabis

Το ξέπλυμα δεν γίνεται μόνο πριν τη συγκομιδή. Αυτή η τεχνική μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στη βλαστική φάση για την απομάκρυνση των περιττών θρεπτικών ουσιών από το έδαφος. Σίγουρα, τα θρεπτικά συστατικά διατηρούν το φυτό σας υγιές και εξασφαλίζουν βέλτιστες αποδόσεις, αλλά η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει αποκλεισμό των θρεπτικών συστατικών—μια κατάσταση όπου τα φυτά δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε θρεπτικά συστατικά.

Ο αποκλεισμός των θρεπτικών συστατικών μπορεί να προκληθεί τόσο από τη συσσώρευση άλατος όσο και από λανθασμένα επίπεδα pH. Μπορεί να διορθωθεί ξεπλένοντας τα προσβεβλημένα φυτά με καθαρό νερό. Τα υγρά διώχνουν τα θρεπτικά συστατικά έξω από το χώμα και ξεπλένουν τα συσσωρευμένα, επιτρέποντας στις ρίζες να προσλαμβάνουν και πάλι ελεύθερα τα θρεπτικά συστατικά.

Αποτρέψτε τον αποκλεισμό των θρεπτικών ουσιών πριν γίνει πρόβλημα

Ο αποκλεισμός των θρεπτικών ουσιών μπορεί να είναι ταλαιπωρία στην καλύτερη περίπτωση και καταστροφικός στη χειρότερη. Όπως λέει και το παλιό ρητό, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Είναι καλύτερο να λάβετε μέτρα για να αποφύγετε τον αποκλεισμό των θρεπτικών ουσιών σε αντίθεση με το να τον αντιμετωπίσετε αργότερα.

Η πρόληψη του αποκλεισμού των θρεπτικών ουσιών μπορεί να επιτευχθεί μέσω του τακτικού ξεπλύματος. Ξεπλύνετε τα φυτά σας μία φορά πριν ξεκινήσει η ανθοφορία και μία φορά στα μισά της ανθοφορίας. Έτσι, θα ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες συσσώρευσης θρεπτικών συστατικών.

Τα ένζυμα μπορούν να σας σώσουν

Μετά το ξέπλυμα για να αντιμετωπιστεί ο αποκλεισμός των θρεπτικών ουσιών ή πριν από τη συγκομιδή, μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα φυτά σας είναι σκούρα πράσινα στην όψη—ένα σημάδι περίσσειας θρεπτικών συστατικών. Σε αυτήν την περίπτωση, ορισμένοι καλλιεργητές επιλέγουν να προσθέσουν στο χώμα ειδικές φόρμουλες πλούσιες σε ένζυμα.

Αν δεν θυμάστε τίποτα από το μάθημα της βιολογίας, τα ένζυμα είναι πρωτεΐνες που καταλύουν αντιδράσεις. Βοηθούν στο ξέπλυμα του εδάφους διασπώντας άμυλα, υδατάνθρακες και θρεπτικά συστατικά. Υπάρχει μια ποικιλία προϊόντων στην αγορά που περιέχουν αποτελεσματικές φόρμουλες ενζύμων.

Εάν το σκέτο νερό δεν φαίνεται να κάνει δουλειά, αυτές οι μικρές πρωτεΐνες θα κάνουν τα θρεπτικά συστατικά να εξαφανιστούν!

How and When to Flush Marijuana Plants

Πώς να ξεπλύνετε σωστά την κάνναβη

Το ξέπλυμα των φυτών κάνναβης είναι μια απλή διαδικασία. Όποτε ήταν προγραμματισμένο να χορηγήσετε θρεπτικά συστατικά στα φυτά σας, αντ' αυτού θα τα ξεπλύνετε με σκέτο νερό. Το μη επεξεργασμένο νερό της βρύσης είναι το μόνο που χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε για το ξέπλυμα, απλά φροντίστε να βεβαιωθείτε ότι το pH είναι σε ασφαλές επίπεδο για την κάνναβη. Το νερό των περισσότερων πηγαδιών περιέχει ένα υγιές επίπεδο pH και δεν χρειάζεται επεξεργασία, αλλά εάν είναι απαραίτητο να ρυθμίσετε το pH του νερού για το ξέπλυμα, μη διστάσετε να το κάνετε. Η ρύθμιση του pH θα είναι το μόνο πράγμα για το οποίο θα πρέπει να ανησυχείτε.

Πλημμυρίστε το χώμα με όσο φρέσκο νερό μπορεί να κρατήσει. Αφήστε το για λίγα λεπτά για να συλλεχθούν όλα τα θρεπτικά συστατικά και μετά πλημμυρίστε ξανά το χώμα για να το ξεπλύνετε. Εάν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο, χρησιμοποιώντας γλάστρες, παρατηρήστε το χρώμα του νερού που αποστραγγίζεται από το κάτω μέρος. Θα πρέπει να φαίνεται λεκιασμένο και βρώμικο.

Εδώ θα σας φανεί χρήσιμος ένας μετρητής TDS (total dissolved solids) και οι ελεγκτές αγωγιμότητας. Εάν μετρήσετε τα TDS του στραγγισμένου νερού και είναι περίπου 1300ppm, η μέτρηση αυτή είναι αρκετά υψηλή. Είναι απαραίτητο να συνεχίσετε να ξεπλένετε το φυτό έως ότου αυτός ο αριθμός πέσει σε επίπεδο 50ppm ή τουλάχιστον μέχρι να φτάσει κοντά στα TDS του φρέσκου νερού που χρησιμοποιείτε για να ξεπλύνετε.

Όσον αφορά στην ηλεκτρική αγωγιμότητα (EC), οι τιμές θα θεωρούνται υψηλές στα 2.5–3.0mS/cm, επομένως θα πρέπει να συνεχίσετε να ξεπλένετε έως ότου η μέτρηση EC σας φτάσει τα 0.0–0.2mS/cm.

Το χρώμα της απορροής θα ανοίξει και θα φαίνεται πιο καθαρό. Θέλετε να απομακρύνετε όσο το δυνατόν περισσότερα διαλυμένα μέταλλα.

Πώς να ξεπλύνετε τα φυτά που καλλιεργούνται με υδροπονία

Το ξέπλυμα υδροπονικών φυτών είναι πολύ πιο εύκολο σε σύγκριση με τη διαδικασία αφαίρεσης θρεπτικών ουσιών από το χώμα. Οι καλλιεργητές που χρησιμοποιούν υδροπονία μπορούν απλώς να αδειάσουν το σύστημά τους και να αντικαταστήσουν το νερό με απλό νερό με ισορροπημένο pH.

Το ξέπλυμα υδροπονικών φυτών είναι επίσης μια πολύ πιο σύντομη διαδικασία. Μόλις διακοπεί η παροχή θρεπτικών συστατικών, τα υδροπονικά φυτά δεν θα έχουν πρόσβαση σε εξωτερικά θρεπτικά συστατικά. Εξαιτίας αυτού, θα χρειαστεί να ξεπλύνετε τα φυτά μόνο για δύο ημέρες.

Το αποτέλεσμα του ξεπλύματος της κάνναβής σας

Μετά τη συγκομιδή των ανθών, αφιερώστε τον επιπλέον χρόνο για να ωριμάσετε τα άνθη, έτσι ώστε να απολαύσετε όλα τους τα οφέλη. Μια σωστή ωρίμαση θα περιορίσει ακόμη περισσότερο αυτή τη σκληρή γεύση, αφαιρώντας παράγοντες όπως η περίσσεια χλωροφύλλης. Θα εκπλαγείτε με τη διαφορά που μπορεί να κάνει αυτή η μικρή προσπάθεια. Όλη η σκληρή δουλειά σας θα φανεί σε εκείνη την πρώτη εισπνοή αυτού του μεταξένιου, απαλού καπνού που φτάνει στο πίσω μέρος του λαιμού σας και είναι απαλός σαν μέλι. Αυτή είναι η μαγεία της φύσης. Μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα της κάνναβής σας προσθέτοντας απλώς νερό!

Πότε πρέπει να αποφύγετε να ξεπλύνετε τα φυτά σας

Η μόνη φορά που συνιστάται να αποφύγετε το ξέπλυμα είναι όταν καλλιεργείτε σε τροποποιημένο οργανικό χώμα ή υπέρ-χώμα. Αυτό το καλλιεργητικό μέσο δημιουργείται προσεκτικά με την πάροδο του χρόνου για να φιλοξενεί ωφέλιμους μικροοργανισμούς, όπως βακτήρια και μύκητες. Αυτή η ευαίσθητη βιοποικιλότητα μπορεί να απομακρυνθεί και να πάθει ζημιά από το ξέπλυμα.

Σε αυτήν την περίπτωση, ωστόσο, η απουσία ξεπλύματος δεν θα πρέπει να αποτελεί πρόβλημα, καθώς δεν προστίθενται συνθετικά ή εξωτερικά θρεπτικά συστατικά σε αυτό το μέσο καλλιέργειας. Αντίθετα, τα φυτά βασίζονται σε μικροοργανισμούς για να διασπάσουν την οργανική ύλη και να την παραδώσουν στις ρίζες.

Ξέπλυμα των Φυτών της Κάνναβης: Είναι απαραίτητο;

Τώρα ξέρετε γιατί οι καλλιεργητές κάνναβης επιλέγουν να ξεπλύνουν τα φυτά τους και πώς κάνουν αυτή τη διαδικασία. Παρόλ' αυτά, για να παρουσιάσουμε μια ισορροπημένη άποψη, θέλουμε να σας παρουσιάσουμε και την άλλη πλευρά της συζήτησης. Εάν έχετε καλλιεργήσει ποτέ κάνναβη στο παρελθόν, το πιθανότερο είναι ότι επιλέξατε να ξεπλύνετε το χώμα σας πριν τη συγκομιδή. Οι περισσότεροι από τους καλλιεργητές που γνωρίζετε πιθανώς ορκίζονται ότι αυτή η πρακτική δουλεύει. Αλλά ορισμένοι καλλιεργητές επιλέγουν να μην ξεπλύνουν τα φυτά τους. Όχι μόνο δεν βλέπουν κανένα όφελος, αλλά υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο παράγει αποτελέσματα αντίθετα από τα επιθυμητά. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν ορισμένοι καλλιεργητές, το ξέπλυμα δεν καταστρέφει και δεν αφαιρεί τα αποθηκευμένα θρεπτικά συστατικά στα φυτά. Γιατί; Επειδή οι ομοιοπολικοί δεσμοί μεταξύ αυτών των μορίων είναι ισχυροί και απαιτούνται τεχνικές που μελετώνται στην οργανική χημεία για τη διάσπασή τους. Αυτό σημαίνει ότι το ξέπλυμα δεν προκαλεί την καταστροφή της χημείας που δημιουργείται από τα φυτά. Αντίθετα, απλώς αραιώνει τα διαθέσιμα θρεπτικά συστατικά στο καλλιεργητικό μέσο.

Η ιδέα πίσω από το ξέπλυμα υποδηλώνει ότι η προσπάθεια απομάκρυνσης των υπολειπόμενων θρεπτικών ουσιών μέσα στο καλλιεργητικό μέσο αναγκάζει τα φυτά της κάνναβης να κινητοποιηθούν και να χρησιμοποιήσουν τα αποθέματά τους σε θρεπτικά συστατικά. Θεωρητικά, η διακοπή της εξωτερικής παροχής θρεπτικών ουσιών αναγκάζει τα φυτά να καταναλώνουν ό,τι έχει απομείνει, με αποτέλεσμα τα άνθη να είναι λιγότερο σκληρά και πιο αρωματικά. Ενώ το ξέπλυμα επηρεάζει τον αριθμό των ιοντικών θρεπτικών συστατικών στο καλλιεργητικό μέσο, δεν επηρεάζει άμεσα τη χημεία που υπάρχει ήδη στους φυτικούς ιστούς.

The Flushing Debate: Is It Necessary?

Κατά τη διάρκεια του ξεπλύματος, συνιστάται στους καλλιεργητές να αυξάνουν σταδιακά το pH του διαλύματος που εφαρμόζεται για να μειώσουν τη διαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών όπως ο σίδηρος, το μαγγάνιο, το βόριο, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος. Η πρακτική αυτή δημιουργεί επίσης έλλειμμα των τριών μακροθρεπτικών συστατικών: άζωτο, κάλιο και φώσφορο. Καθώς τα φυτά της κάνναβης ανιχνεύουν μια παύση στην παροχή θρεπτικών συστατικών, στρέφονται προς τα αποθηκευμένα θρεπτικά συστατικά τους και τα μεταφέρουν σε νέες και πιο παραγωγικές τοποθεσίες, όπως τα άνθη. Οι καλλιεργητές που αντιτίθενται στο ξέπλυμα υποστηρίζουν ότι αυτή η κινητοποίηση θρεπτικών ουσιών έχει ως αποτέλεσμα ακόμη περισσότερα μέταλλα και στοιχεία να εισέρχονται στον ιστό των ανθών σε σύγκριση με τη μη εφαρμογή του ξεπλύματος.

Επιπλέον, ο περιορισμός των ζωτικών θρεπτικών συστατικών κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας θέτει τα φυτά σε μια αθέμιτη οικονομία. Με στόχο τη διασφάλιση της επιβίωσης και την επίτευξη της αναπαραγωγής, τα φυτά είναι λιγότερο πιθανό να διοχετεύσουν ζωτική ενέργεια στην παραγωγή δευτερογενών μεταβολιτών, συμπεριλαμβανομένων των κανναβινοειδών και των τερπενίων. Έχοντας αυτό υπόψη, οι υποστηρικτές του ξεπλύματος υποστηρίζουν το αντίθετο. Επειδή οι δευτερογενείς μεταβολίτες παράγονται από τα φυτά για την καταπολέμηση του στρες, αναφέρουν ότι η στέρηση θρεπτικών συστατικών προκαλεί αύξηση στην παραγωγή αυτών των ενώσεων και ορισμένα ερευνητικά ευρήματα[1] υποστηρίζουν αυτήν την άποψη.

External Resources:
  1. Effects of Nitrogen Fertilization on Synthesis of Primary and Secondary Metabolites in Three Varieties of Kacip Fatimah (Labisia Pumila Blume) - PMC https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Δήλωση αποποίησης ευθύνης:
Αυτό το περιεχόμενο προορίζεται αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Οι παρεχόμενες πληροφορίες προέρχονται από έρευνες που συλλέγονται από εξωτερικές πηγές

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.

Ευρετήριο Θεμάτων Οδηγού Καλλιέργειας

eKomi silver seal
4.7 στα 5
στα 37750 αξιολογήσεις