The RQS Blog

.


By Ryan Najjar

Οι άνθρωποι απολαμβάνουν τη μαριχουάνα από την αρχαιότητα, οπότε η ξηροστομία δεν είναι κάτι καινούργιο. Αλλά, μόλις πρόσφατα, το 2006[1], αυτή η ιδιόμορφη επίδραση της κάνναβης έγινε αντικείμενο επιστημονικής έρευνας, βοηθώντας μας να την κατανοήσουμε καλύτερα.

Λόγω της ομοιότητας της ανανδαμίδης και του THC, πιστεύεται πλέον ότι όταν το THC συνδέεται με τους υποδοχείς στους υπογνάθιους αδένες[2] και τους κάνει να σταματούν να λαμβάνουν μηνύματα από το νευρικό σύστημα. Με άλλα λόγια: το THC στην κάνναβη είναι πιθανότατα η αιτία για τη μείωση της παραγωγής σάλιου στο στόμα.

Τι Προκαλεί Ξηροστομία εκτός από την Κάνναβη;

Ενώ συχνά συνδέουμε το αίσθημα της ξηροστομίας μόνο με την κάνναβη, υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί κάποιος να εμφανίσει ξηροστομία. Για αρχή, είναι πιθανό να τη νιώσετε αν δεν πίνετε τακτικά υγρά, ειδικά νερό. Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων ξηρών τροφών, όπως τα κράκερ και το παστό κρέας, μπορεί επίσης να προκαλέσει αυτά τα συμπτώματα, καθώς και η διαβίωση σε ζεστό, ξηρό καιρό. Όσοι κοιμούνται με το στόμα ανοιχτό θα γνωρίζουν επίσης την αίσθηση. Παράγουμε συνεχώς σάλιο, αλλά μπορεί να στεγνώσει γρήγορα, αν το στόμα δεν είναι κλειστό.

Είναι η Ξηροστομία Επιβλαβής για την Υγεία σας;

Είναι η ξηροστομία επιβλαβής για την υγεία σας; Δεν είναι κάτι που θα σας οδηγήσει στο νοσοκομείο, αλλά μπορεί να προκαλέσει και κάποια αξιοσημείωτα προβλήματα. Αρχικά, η ξηροστομία μπορεί να είναι αρκετά δυσάρεστη αν κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που μπορεί να σας χαλάσει τη διάθεση και να σας αποσυντονίσει.

Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ξηρό λαιμό, γεγονός που μπορεί να κάνει την κατάποση πολύ δύσκολη χωρίς τη βοήθεια νερού. Ομοίως, αν αφήσετε αυτήν την κατάσταση να συνεχιστεί για αρκετό χρονικό διάστημα, τα δόντια σας θα αρχίσουν να αποδυναμώνονται καθώς γίνονται όλο και πιο ξηρά, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο ευαίσθητα.

Η Επιστήμη πίσω από την Ξηροστομία από το Κάπνισμα Κάνναβης

Οι άνθρωποι απολαμβάνουν τη μαριχουάνα από την αρχαιότητα, οπότε η ξηροστομία δεν είναι κάτι καινούργιο. Ωστόσο, μόλις πρόσφατα, το 2006, αυτή η ιδιόμορφη επίδραση της κάνναβης έγινε αντικείμενο επιστημονικής έρευνας, η οποία μας βοηθά πλέον να την κατανοήσουμε καλύτερα.

Η Επιστήμη πίσω από την Ξηροστομία από το Κάπνισμα Κάνναβης
  • Το Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα, το Σάλιο και τα Κανναβινοειδή

Η ξηροστομία μπορεί να φαίνεται ότι είναι ξηρότητα από τον καπνό (και κάποιοι όντως έτσι πιστεύουν), αλλά αυτό δεν είναι απολύτως ακριβές. Η ξηροστομία σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο τα κανναβινοειδή, οι δραστικές ενώσεις της κάνναβης, αλληλεπιδρούν με το ανθρώπινο ενδοκανναβινοειδές σύστημα.

Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα αποτελείται από υποδοχείς κανναβινοειδών που βρίσκονται σε ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Τα κανναβινοειδή στη μαριχουάνα μπορούν να ενεργοποιήσουν αυτούς τους υποδοχείς, προκαλώντας κάθε είδους αντιδράσεις και διεργασίες. Με αυτόν τον τρόπο προκαλείται η γνωστή ευφορία της μαριχουάνας, αλλά η αλληλεπίδραση με αυτούς τους υποδοχείς κανναβινοειδών μπορεί να επηρεάσει και πολλές άλλες σωματικές διεργασίες, με την παραγωγή σάλιου να είναι μία από αυτές.

Η παραγωγή σάλιου στο στόμα μας ελέγχεται από ένα τμήμα του αυτόνομου νευρικού μας συστήματος, το οποίο είναι γνωστό ως σύστημα ανάπαυσης και πέψης. Ο εγκέφαλος στέλνει νευρικά ερεθίσματα προς τους σιελογόνους αδένες για να διεγείρει την παραγωγή σάλιου και αυτό συμβαίνει χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε κάτι γι' αυτό. Υποσυνείδητα, ο εγκέφαλός μας μπορεί επίσης να επηρεάσει αυτή τη διαδικασία. Για παράδειγμα, και μόνο η σκέψη κάποιου νόστιμου φαγητού κάνει τον εγκέφαλο να στέλνει περισσότερα ερεθίσματα στους σιελογόνους αδένες, προκαλώντας σιελόρροια.

Καθώς οι υποδοχείς κανναβινοειδών βρίσκονται σε όλα τα μέρη του σώματός μας, δεν αποτέλεσε έκπληξη όταν οι ερευνητές τους βρήκαν επίσης στους υπογνάθιους αδένες, δηλαδή στους σιελογόνους αδένες κάτω από το στόμα που είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή του περισσότερου σάλιου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η αναδαμίδη, η οποία είναι παρόμοια στη δομή με το THC, προκαλεί μειωμένη έκκριση σάλιου.

Λόγω της ομοιότητας της ανανδαμίδης και του THC, πιστεύεται πλέον ότι όταν το THC συνδέεται με τους υποδοχείς στους υπογνάθιους αδένες, τους κάνει να σταματούν να λαμβάνουν μηνύματα από το νευρικό σύστημα. Με άλλα λόγια: Το THC στην κάνναβη είναι πιθανότατα η αιτία για τη μείωση της παραγωγής σάλιου στο στόμα.

Αυτή η νέα κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το κάπνισμα κάνναβης οδηγεί σε ξηροστομία ανοίγει νέους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που σχετίζονται με την παραγωγή σάλιου. Η έρευνα ενδέχεται να βοηθήσει τους λάτρεις της κάνναβης ώστε να μπορέσουν να βρουν έναν τρόπο για να απαλλαγούν από την ενοχλητική ξηροστομία, αλλά, ταυτόχρονα, μπορεί επίσης να φανεί χρήσιμη για τη θεραπεία μιας σειράς παθήσεων όπου οι ασθενείς υποφέρουν από ξηροστομία για άλλους λόγους.

Τι Μπορείτε να Κάνετε όταν έχετε Ξηροστομία;

Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν ξηροστομία σε κάποιον βαθμό όταν καπνίζουν κάνναβη, αλλά συνήθως δεν είναι κάτι σοβαρό αν κάνετε μόνο μερικές ρουφηξιές. Μπορεί όμως να γίνει δυσάρεστο σε μεγαλύτερη κατανάλωση και το να πίνετε απλώς νερό δεν κάνει τίποτα για να ανακουφίσει τα συμπτώματα. Σίγουρα πρέπει να πίνετε νερό όταν έχετε ξηροστομία, αλλά υπάρχουν και μερικά άλλα κόλπα που μπορείτε να δοκιμάσετε.

  • Μάσημα

Το μάσημα διεγείρει την παραγωγή σάλιου και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει με την ξηροστομία. Μια τσίχλα μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεστε για να βοηθήσετε την ενεργοποίηση των αδένων.

Αν δεν σας αρέσει η τσίχλα, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε αποξηραμένο κρέας ή αποξηραμένα φρούτα. Βασικά, οποιαδήποτε τροφή που απαιτεί μάσηση μπορεί να λειτουργήσει ως εναλλακτική λύση.

Μάσημα
  • Καραμέλες / Γλειφιτζούρια

Με τον ίδιο τρόπο που το μάσημα μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για την ενίσχυση της ροής του σάλιου, μπορείτε να γλείψετε ένα γλειφιτζούρι, να πάρετε μια καραμέλα για τον βήχα ή να φάτε κάποια σκληρή καραμέλα. Το πιπίλισμα της καραμέλας ή του γλειφιτζουριού έχει το ίδιο αποτέλεσμα με το μάσημα, καθώς θα αυξήσει την παραγωγή σάλιου για να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από την ξηροστομία.

Επιπλέον συμβουλή: Οι ξινές γεύσεις ενισχύουν την παραγωγή σάλιου, οπότε μερικές καραμέλες με ξινή γεύση μπορεί να είναι καλύτερες από τις γλυκές. Αν είστε αρκετά γενναίοι, μπορείτε ακόμη και να αρχίσετε να μασάτε μια φέτα λεμόνι!

Καραμέλες / Γλειφιτζούρια
  • Φάρμακα για τον Βήχα (Καταπραϋντικά)

Σε εκείνες τις περιπτώσεις που νομίζετε ότι το μάσημα ή το γλείψιμο ενός γλειφιτζουριού δεν βοηθάει ώστε να απαλλαγείτε από μια πραγματικά δυσάρεστη κρίση ξηροστομίας, μπορείτε να δοκιμάσετε τα φάρμακα για τον βήχα. Πρόκειται για φάρμακα που καταναλώνονται από το στόμα και είναι ευρέως διαθέσιμα στο φαρμακείο. Αυτό που κάνουν είναι να επικαλύπτουν τους βλεννογόνους με μια υγρή μεμβράνη, η οποία μπορεί να αποτρέψει ή να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το αίσθημα ξηροστομίας.

Φάρμακα για τον Βήχα (Καταπραϋντικά)
  • Τσάι από Βότανα

Μαζί με το αίσθημα της δυσάρεστης ξηρότητας του στόματος έρχεται συχνά και το αίσθημα του πονεμένου και ερεθισμένου λαιμού από το κάπνισμα. Αν κοιτάξετε στα περισσότερα σύγχρονα σούπερ μάρκετ, θα βρείτε σίγουρα τσάι από βότανα. Είναι εξαιρετικά για να σας προσφέρουν ανακούφιση. Συμβουλή: Προσθέστε λίγο χυμού λεμονιού στο τσάι από βότανα για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, ώστε να βοηθήσετε το πονεμένο και ξηρό στόμα σας.

Τσάι από Βότανα
  • Περιορίστε την Πρόσληψη Ζάχαρης και Αλατιού

Αν θέλετε πραγματικά να βεβαιωθείτε ότι δεν θα αντιμετωπίσετε ξηροστομία, θα πρέπει να φροντίσετε να περιορίσετε την πρόσληψη ζάχαρης και αλατιού σε τακτική βάση, ακόμη και όταν δεν καπνίζετε.

Οι ζαχαρούχες και αλμυρές τροφές έχουν υπέροχη γεύση, αλλά μας αφυδατώνουν με πολύ γρήγορο ρυθμό. Η πιο τακτική κατανάλωσή τους θα σας οδηγήσει στο να αναπτύξετε πιο γρήγορα ξηροστομία όταν καπνίζετε. Η κατανάλωση αυτών των τροφών κατά τη διάρκεια ή μετά το κάπνισμα κάνναβης, θα οδηγήσει επίσης σε σημαντική δυσφορία.

Περιορίστε την Πρόσληψη Ζάχαρης και Αλατιού
  • Υγραντήρας

Τώρα, αν ξέρετε ότι κρατάτε το στόμα σας ανοιχτό τη νύχτα, η απόκτηση ενός υγραντήρα που θα λειτουργεί όσο κοιμάστε μπορεί να σας γλιτώσει μακροπρόθεσμα από τη δυσφορία.

Κανονικά, όταν κοιμάστε, παράγετε σάλιο που προστατεύεται από το κλειστό στόμα σας, αποκρούοντας την ξηρότητα. Ωστόσο, αν αφήνετε το στόμα σας ανοιχτό, όλο αυτό το σάλιο στεγνώνει και θα καταλήξετε με συνεχή ξηροστομία που επιδεινώνεται από το κάπνισμα. Η λειτουργία ενός υγραντήρα ενώ κοιμάστε θα σας βοηθήσει να αποφύγετε αυτήν την κατάσταση χάρη στην αφθονία υγρασίας στον αέρα.

Υγραντήρας
  • Βουρτσίστε τα Δόντια σας και Χρησιμοποιήστε Στοματικό Διάλυμα

Η πρόληψη είναι σπουδαία, αλλά μερικές φορές χρειάζεστε μια λύση επιτόπου. Ευτυχώς, μπορείτε απλά να πάτε στο μπάνιο και να βουρτσίσετε τα δόντια σας! Η μέντα στην οδοντόκρεμα θα διεγείρει τους σιελογόνους αδένες σας. Ακόμη, αν χρησιμοποιήσετε στοματικό διάλυμα και μέντες θα διασφαλίσετε ότι η ξηροστομία θα μείνει μακριά. Θα πρέπει να κρατάτε τα δόντια σας καθαρά ούτως ή άλλως, αλλά τώρα ξέρετε ότι μπορεί να σας σώσει από την ταλαιπωρία σε μια δύσκολη στιγμή!

Βουρτσίστε τα Δόντια σας και Χρησιμοποιήστε Στοματικό Διάλυμα

Πράγματα που Πρέπει να Αποφεύγετε όταν έχετε Ξηροστομία

Δεν είναι όλα τα ροφήματα κατάλληλα αν θέλετε να απαλλαγείτε από την ξηροστομία. Το μαύρο και το πράσινο τσάι μπορούν στην πραγματικότητα να στεγνώσουν ακόμα περισσότερο το στόμα σας (βασικά οτιδήποτε περιέχει καφεΐνη), οπότε θα πρέπει να τα αποφεύγετε. Μείνετε στα τσάγια από βότανα ή στο σκέτο νερό. Αν σας πιάνει λιγούρα μετά το κάπνισμα, θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε τα αλμυρά τρόφιμα και σνακ, διότι και αυτά θα επιδεινώσουν την ξηροστομία. Γι' αυτό, αποφύγετε τις τροφές με πολύ αλάτι. Το ίδιο ισχύει και για το αλκοόλ και τον καπνό.

External Resources:
  1. Inhibition of salivary secretion by activation of cannabinoid receptors - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Cannabinoid receptors in submandibular acinar cells: Functional coupling between saliva fluid and electrolytes secretion and Ca2+ signalling | Journal of Cell Science https://jcs.biologists.org
Δήλωση αποποίησης ευθύνης:
Αυτό το περιεχόμενο προορίζεται αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Οι παρεχόμενες πληροφορίες προέρχονται από έρευνες που συλλέγονται από εξωτερικές πηγές

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.