The RQS Blog

.By Miguel Ordoñez Reviewed by: Carles Doménech


Η κατάσταση έχει ως εξής: Είστε σε ένα πάρτι με μια παρέα φίλων. Ένας από αυτούς ανάβει ένα τσιγάρο κάνναβης και το μοιράζεται με την παρέα. Όλοι το καπνίζουν εκτός από εσάς. Απέχετε λόγω του ότι σε δύο μέρες θα πρέπει να υποβληθείτε σε τεστ ναρκωτικών για μια εν δυνάμει νέα πρόσληψη. Η παραμονή σας στον χώρο όμως σας αναγκάζει να εισπνεύσετε μεγάλη ποσότητα καπνού. Μήπως ρισκάρετε να χάσετε τη δουλειά;

Λόγω της συνθήκης αυτής ίσως αρχίσετε να νιώθετε άβολα. Το μυαλό σας αρχίζει να παίρνει απότομες στροφές. "Υπάρχει περίπτωση να βγει θετικό το τεστ ναρκωτικών μέσω του παθητικού καπνίσματος;". "Μήπως τα αποτελέσματα του τεστ ναρκωτικών θα λειτουργήσουν απαγορευτικά στο να με προσλάβουν; Εγώ δεν έβαλα καθόλου το τσιγάρο στο στόμα μου!".

Όσοι αγαπούν το μαγικό αυτό βότανο, πιθανότατα να έχουν έρθει αντιμέτωποι με αυτήν την κατάσταση πάρα πολλές φορές. Πρόκειται για μια συνθήκη που εγείρει ένα σοβαρό ερώτημα: Μπορεί τα αποτελέσματα ενός τεστ ναρκωτικών να βγουν θετικά λόγω του παθητικού καπνίσματος;

Ποιες Είναι οι Επιπτώσεις του Παθητικού Καπνίσματος Μαριχουάνας;

Με βάση τα δεδομένα, δεν είναι τελικά τόσο ακίνδυνο όσο πιστεύεται ότι είναι. Αυτή η μελέτη του 2016[1] σε εργαστηριακούς αρουραίους έδειξε αλλαγές στην αρτηριακή ροή για τουλάχιστον 90 λεπτά. Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι αυτά τα συμπτώματα εμφανίστηκαν μετά από μόλις ένα λεπτό έκθεσης στον καπνό της κάνναβης.

Τα παραπάνω πορίσματα οδηγούν σε ερωτήματα που αφορούν "την παθητική ευφορία". Με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών, όλα εξαρτώνται από τις εκάστοτε συνθήκες.

Ας πάρουμε ως παράδειγμα μια μελέτη του 2015[2] του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης έγιναν δύο πειράματα: Στο πρώτο 12 άτομα ήταν στριμωγμένα σε έναν μικρό χώρο χωρίς εξαερισμό για μία ώρα. Έξι από τα άτομα αυτά ήταν καπνιστές, ενώ οι άλλοι έξι όχι.

Η ομάδα που έκανε χρήση μετά από χορήγηση δέκα ''υψηλής ισχύος τσιγάρων'' που το καθένα
περιείχε 11.3% THC (όχι υψηλής δραστικότητας σύμφωνα με τα τρέχοντα ψυχαγωγικά πρότυπα). Η ομάδα που δεν έκανε χρήση άρχισε τελικά να βιώνει μια πιο ''ευχάριστη'' αίσθηση, αλλά έδειξε και μείωση της εγρήγορσης και λίγο πιο κουρασμένη.

 Παθητικό Κάπνισμα Μαριχουάνας: Τι θα Δείξει το Τεστ Ναρκωτικών?

Το δεύτερο πείραμα πραγματοποιήθηκε σε δωμάτιο με εξαερισμό. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι μη καπνιστές δεν ένιωσαν τα ίδια συμπτώματα, με εξαίρεση την αίσθηση της πείνας, που αυτή μπορεί να αποδίδεται στο γεγονός ότι το πείραμα έγινε την ώρα του μεσημεριανού φαγητού.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το παθητικό κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα ευφορίας. Ωστόσο, η πρόκληση έντονων συμπτωμάτων παρατηρείται σε ακραίες συνθήκες χωρίς καθόλου εξαερισμό.

 • Μπορεί ο Καπνός Μαριχουάνας να Απορροφηθεί από το Δέρμα ή τα Μαλλιά;

Εν συντομία, η απάντηση είναι ναι και στα δύο. Ας ξεκινήσουμε με την απορροφητικότητα των μαλλιών, η οποία, με βάση τα ερευνητικά δεδομένα, δεν αποτελεί μια τόσο απλή υπόθεση. Αυτή η διατριβή [3], για παράδειγμα, εξέθεσε ότι τα πιο σκούρα μαλλιά συγκρατούν περισσότερο THC από τα ανοιχτόχρωμα μαλλιά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι έχουν σκουρόχρωμα ή κόκκινα μαλλιά βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με όσους έχουν ξανθά μαλλιά, στην περίπτωση υποβολής σε τεστ ναρκωτικών με ανάλυση τριχών.

Η εξήγηση βασίζεται[4] στο ότι όσοι έχουν μελαχρινά μαλλιά διαθέτουν υψηλότερη συγκέντρωση μελανίνης στο σώμα τους . Η μελανίνη προφανώς συγκρατεί ορισμένα φάρμακα σε πολύ υψηλότερο ποσοστό.

Η απορροφητικότητα του δέρματος είναι αναμενόμενη, δεδομένης της ύπαρξης τοπικών θεραπειών κάνναβης. Τα κανναβινοειδή, όπως το THC και το CBD[5], είναι λιπόφιλα. Αυτό σημαίνει ότι διαλύονται πιο εύκολα μέσα σε λίπη, διευκολύνοντας τη διείσδυσή τους στο δέρμα. Ωστόσο, έχουν χαμηλότερη βιοδιαθεσιμότητα, ειδικά χωρίς ενισχυτές απορρόφησης, και δεν θα φτάσουν εύκολα στην κυκλοφορία του αίματος.

Can Marijuana Smoke Be Absorbed Through the Skin or Hair?

Τι Δείχνουν Οι Έρευνες Σχετικά με το Παθητικό Κάπνισμα Μαριχουάνας;

Παραπάνω, έγινε αναφορά στα πιθανά σωματικά και συμπεριφορικά συμπτώματα του παθητικού καπνίσματος μαριχουάνας.

Τώρα θα αναφερθούμε στο πώς η έκθεση στον καπνό κάνναβης μπορεί να επηρεάσει βιολογικά ένα άτομο κι αυτό να γίνει εμφανές μέσω δειγμάτων του σώματος, όπως με δείγμα ούρων, αίματος, σάλιου και μαλλιών.

Σε μια μελέτη του 2015[6], όπου κλήθηκαν να συμμετάσχουν συνολικά 26 άτομα, οι οκτώ ήταν χρήστες κάνναβης με μέσο όρο χρήσης τα 12 έτη και μέση ημερήσια πρόσληψη 1.5 γραμμάριο μαριχουάνας. Οι υπόλοιποι 18 συμμετέχοντες δεν ήταν χρήστες.

Όλα τα υποκείμενα της δοκιμής τοποθετήθηκαν σε έναν ειδικά σχεδιασμένο θάλαμο καπνίσματος, φορώντας χάρτινα ρούχα μιας χρήσης. Αργότερα συλλέχθηκαν δείγματα ούρων, αίματος, μαλλιών και υγρών από το στόμα, παρ' όλα αυτά αναλύθηκαν μόνο τα δείγματα ούρων.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δύο διαφορετικές ποικιλίες κάνναβης. Η μία είχε χαμηλότερη περιεκτικότητα σε THC, 5.3% και η άλλη είχε πολύ υψηλότερη, 11.3%.

Συνολικά, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στην περίπτωση "ακραίας έκθεσης σε καπνό κάνναβης", μπορεί να εμφανιστούν σε τεστ ναρκωτικών ίχνη THC, ωστόσο, αυτά θα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το όριο που καθορίζει το αν θα βγει θετικό το αποτέλεσμα του τεστ, εξαρτάται από τη συγκέντρωση της ουσίας στα δείγματα του σώματος.

Θα Βγει Θετικό το Τεστ Ναρκωτικών Μετά από Παθητική Έκθεση σε Καπνό Μαριχουάνας;

Τελικά, επηρεάζει τα αποτελέσματα ενός τεστ ναρκωτικών η έκθεση σε καπνό μαριχουάνας;

Ως επί το πλείστον, όχι. Το να υπάρχουν ίχνη THC στο σώμα σας, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα βγει θετικό ένα τεστ ναρκωτικών. Όπως προαναφέραμε, τα αποτελέσματα των τεστ ναρκωτικών εξαρτώνται από κάποιες συγκεκριμένες οριακές τιμές. Διαβάστε παρακάτω για μια πιο λεπτομερή αναφορά.

 • Τεστ Ναρκωτικών με Δείγμα Αίματος και Ούρων

Σε αντίθεση με τις εξετάσεις ούρων, οι οποίες εντοπίζουν τους μεταβολίτες THC, οι εξετάσεις αίματος εντοπίζουν το ίδιο το THC και συνήθως διεξάγονται μόνο σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Ως εκ τούτου, συνήθως διεξάγονται εξετάσεις ούρων.

Στις Η.Π.Α., το οριακό επίπεδο για το THC – συγκεκριμένα το THCCOOH – στα ούρα είναι
50ng/ml[7].  Στους μη καπνιστές που συμμετείχαν στο προαναφερθέν πείραμα βρέθηκαν επίπεδα περίπου 20ng/ml THC.

Ένα παρόμοιο πείραμα διεξήχθη στην Ολλανδία το 2010[8]. Οκτώ εθελοντές εκτέθηκαν για τρεις ώρες σε καπνό κάνναβης σε ένα coffeeshop. Το υψηλότερο επίπεδο THC που εντοπίστηκε στους συμμετέχοντες ήταν 7.8ng/ml. Αυτό το ποσοστό ήταν πολύ χαμηλότερο από την τότε οριακή τιμή που ήταν στα 25ng/ml.

 Παθητικό Κάπνισμα Μαριχουάνας: Τι θα Δείξει το Τεστ Ναρκωτικών?
 • Τεστ Ναρκωτικών με Δείγμα Σάλιου

Το 2004, έγινε μια μελέτη[9] σε πέντε ενεργούς καπνιστές μαριχουάνας. Όλοι τους τοποθετήθηκαν σε ένα δωμάτιο και αναγκάστηκαν να καπνίζουν τσιγάρα κάνναβης με πολύ χαμηλό THC, της τάξης του 1.75%. Οι συμμετέχοντες κάπνισαν για τα πρώτα 20 λεπτά, αλλά οι εθελοντές άντεξαν στην αίθουσα για τέσσερις ώρες.

Ακόμη και μετά από αυτή τη μεγάλης διάρκειάς έκθεση στον καπνό, στα δείγματα σάλιου που συλλέχθηκαν εντοπίστηκαν συγκεντρώσεις THC που κυμαίνονταν μεταξύ 3.6 και 26.4ng/ml. Αυτά τα στοιχεία υπό αυτές τις συνθήκες εξακολουθούσαν να είναι πολύ κάτω από το τρέχον όριο των 50ng/ml.

 • Τεστ Ναρκωτικών με Δείγμα Μαλλιών

Όπως προαναφέρθηκε, τα σκουρόχρωμα μαλλιά απορροφούν μεγαλύτερη ποσότητα THC, συγκριτικά με τα ανοιχτόχρωμα μαλλιά, λόγω της μελανίνης. Αυτή η απορροφητικότητα όμως μπορεί να οδηγήσει στο να βγει θετικό ένα τεστ ναρκωτικών;

Ας εξετάσουμε μια μελέτη του 2015 που βασίστηκε σε δύο πειράματα. Στο πρώτο πείραμα ο μοναδικός συμμετέχων λάμβανε 50mg THCA-A καθημερινά για διάστημα 30 ημερών. Παρόλο που η πρόσληψη ήταν υψηλή, η ποσότητα THCA-A που βρέθηκε στην ανάλυση των μαλλιών του ήταν μικρότερη από 1% κατά βάρος.

Στο δεύτερο πείραμα, οι δύο συμμετέχοντες έλαβαν δροναβινόλη, μια συνθετική μορφή THC για λήψη από το στόμα, η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της απώλειας της όρεξης. Οι δύο συμμετέχοντες έλαβαν τρεις κάψουλες των 2.5mg ημερησίως για διάστημα 30 ημερών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δεν ανιχνεύθηκε THC κατά τη δειγματοληψία τριχών του κεφαλιού, της γενειάδας και του σώματος.

 Παθητικό Κάπνισμα Μαριχουάνας: Τι θα Δείξει το Τεστ Ναρκωτικών?

Τι Μπορείτε να Κάνετε αν Ανησυχείτε για τις Επιπτώσεις του Παθητικού Καπνίσματος Μαριχουάνας

Σας παρουσιάσαμε αρκετές μελέτες. Η συνολική ετυμηγορία είναι ότι η πιθανότητα αποτυχίας σε ένα τεστ ναρκωτικών εξαιτίας της παθητικής εισπνοής καπνού κάνναβης είναι μικρή έως μηδαμινή, ειδικά σε χώρους με εξαερισμό.

Αλλά, αν εξακολουθείτε να ανησυχείτε, παρακάτω θα βρείτε μερικές πρακτικές συμβουλές:

 • Μείνετε μακριά: Εάν είστε καλεσμένοι σε ένα πάρτι και γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι θα γίνει χρήση κάνναβης, μη δεχτείτε την πρόσκληση.
 • Ενυδάτωση: Καταναλώστε άφθονο νερό περίπου 24 έως 48 ώρες πριν από το τεστ ναρκωτικών. Ο στόχος είναι να αραιωθούν τα ίχνη THC στα ούρα σας.
 • Καταναλώστε ψευδάργυρο: Ο ψευδάργυρος βοηθά στη μείωση του ποσοστού θετικότητας των τεστ ανίχνευσης THC στο σώμα σας για περίπου 12 έως 18 ώρες. Εάν κάνετε χρήση, κάντε τη ακολουθώντας τις ακριβείς συστάσεις του γιατρού σας.

Ελπίζουμε αυτό το άρθρο να σας καθησύχασε!

External Resources:
 1. One Minute of Marijuana Secondhand Smoke Exposure Substantially Impairs Vascular Endothelial Function https://www.ahajournals.org
 2. Non-Smoker Exposure to Secondhand Cannabis Smoke https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 3. Practical Aspects of Drug Testing in Human Hair https://www.samhsa.gov
 4. FAA Medical Certification & Drug Testing https://www.leftseat.com
 5. Absorption – A Complete Guide https://www.cannify.us
 6. Non-Smoker Exposure to Secondhand Cannabis Smoke https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 7. Cutoff levels for drugs and drug metabolites https://www.nrc.gov
 8. Concentrations of delta9-tetrahydrocannabinol and 11-nor-9-carboxytetrahydrocannabinol in blood and urine after passive exposure to Cannabis smoke in a coffee shop https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 9. Passive cannabis smoke exposure and oral fluid testing https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 10. https://www.researchgate.net/publication/279846256_Delta9-Tetrahydrocannabinolsaure_A_-_Studien_und_Untersuchungen_zur_Anwendung_als_Cannabis-Konsummarker_in_der_forensischen_Toxikologie
 11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4595642/
Δήλωση αποποίησης ευθύνης:
Αυτό το περιεχόμενο προορίζεται αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Οι παρεχόμενες πληροφορίες προέρχονται από έρευνες που συλλέγονται από εξωτερικές πηγές

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.