The RQS Blog

.By Miguel Ordoñez


Οι ασθματικοί είναι πολύ εξοικειωμένοι με τα συμπτώματα της στένωσης του αυλού των βρόγχων. Η ζάλη, η δύσπνοια, ο συριγμός της αναπνοής, κι άλλα παρόμοια συμπτώματα είναι γνωστά στους ασθματικούς. Οι κρίσεις άσθματος μπορεί να είναι επικίνδυνες εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Εάν ανήκετε στην κατηγορία των ασθματικών που απολαμβάνουν το κάπνισμα μαριχουάνας, ίσως τα πράγματα να είναι λίγο πιο περίπλοκα για εσάς. Από τη μια θέλετε να απολαύσετε το αγαπημένο σας βότανο και από την άλλη θέλετε να αποφύγετε την επιβάρυνση των πνευμόνων σας. Από τη μια αποφεύγετε να έρθετε αντιμέτωποι με τον καπνό ή τον ατμό, αλλά από την άλλη η ανακούφιση που μπορεί να προσφέρει το κάπνισμα μαριχουάνας σας βάζει σε πειρασμό.

Με βάση τα παραπάνω προκύπτει το εξής ερώτημα: μπορείτε ως ασθματικοί να αξιοποιήσετε τη φαρμακευτική μαριχουάνα; Αυτή θα βοηθήσει την κατάστασή σας ή θα την επιδεινώσει; Το άρθρο αυτό έχει ως στόχο να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα.

Τι είναι το άσθμα και τι το προκαλεί;

Θα γνωρίζετε ότι το άσθμα προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή και αυτόν τον χαρακτηριστικό ήχο σφυρίγματος κάθε φορά που εισπνέετε. Αλλά τι ακριβώς συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άσθματος;

Ακολουθεί μια, όχι ιδιαίτερα ελκυστική, συνοπτική περιγραφή.

Αρχικά, οι αεραγωγοί των πνευμόνων στενεύουν και διογκώνονται. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να αναπτυχθεί βλέννα στο αναπνευστικό σύστημα. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση ως μια μικρή ενόχληση, ενώ για άλλους μπορεί να αποβεί ακόμα και θανατηφόρα.

Το επόμενο αναμενόμενο ερώτημα που προκύπτει είναι: πόσο πιθανό είναι να αναπτύξω άσθμα; Εν μέρει το άσθμα είναι κληρονομικό, επομένως αν έχετε κοντινούς συγγενείς οι οποίοι είναι ασθματικοί, υπάρχει μια αρκετά μεγάλη πιθανότητα ότι κι εσείς θα αναπτύξετε άσθμα. Ένας άλλος προγνωστικός παράγοντας είναι οι αλλεργίες, καθώς αυτές συχνά συνυπάρχουν με το άσθμα.

Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί η συνεισφορά ορισμένων παραγόντων που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής σας, όπως το υπερβολικό βάρος, το αλυσιδωτό και παθητικό κάπνισμα και η έκθεση σε επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Τώρα, ποιες είναι οι αιτίες του άσθματος; Υπάρχουν αρκετοί εξωτερικοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν μια κρίση άσθματος, όπως τα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα, ορισμένα πρόσθετα τροφίμων, αλλά ακόμα και ο κρύος αέρας. Οι επιβαρυντικοί παράγοντες περιλαμβάνουν επίσης κι ορισμένες ιατρικές παθήσεις, από τις πιο απλές, όπως το κοινό κρυολόγημα, μέχρι και πιο σοβαρές, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (κοινώς γνωστή ως GERD), όπου τα οξέα του στομάχου ανεβαίνουν στον λαιμό.

Φάρμακα όπως οι β-αποκλειστές, η ιβουπροφαίνη και η ασπιρίνη μπορούν επίσης να προκαλέσουν άσθμα. Επιπλέον, το άγχος κι άλλα έντονα ή δυσάρεστα συναισθήματα είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για τις κρίσεις άσθματος.

What is Asthma and What Causes It?

Συμπτώματα άσθματος

Η εμπειρία των κρίσεων άσθματος διαφέρει από άτομο σε άτομο. Σε μερικούς ανθρώπους τα συμπτώματα εκδηλώνονται αμέσως μόλις το άτομο εκτεθεί σε ένα από τα προαναφερθέντα ερεθίσματα, ενώ άλλοι έρχονται αντιμέτωποι με τις κρίσεις άσθματος μόνο κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης ή έντονης συναισθηματικής φόρτισης.

Ανεξάρτητα από τον λόγο εκδήλωσης των συμπτωμάτων, αυτά μοιάζουν μεταξύ τους. Μια οξεία κρίση άσθματος, συμπεριλαμβάνει τα ακόλουθα:

 • Συριγμό κατά την εκπνοή. Αυτό συναντάται ιδιαίτερα στα παιδιά και είναι ένας αρκετά ανησυχητικός ήχος.
 • Δύσπνοια, που μοιάζει σαν να έχετε μόλις τρέξει μαραθώνιο.
 • Έντονος, ξηρός βήχας, συνοδευόμενος από ήχο σφυρίγματος. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως προκαλούνται από έναν ιό, όπως αυτός της γρίπης.
 • Διακοπτόμενος ύπνος, λόγω των δυσκολιών στην αναπνοή.

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, οι κρίσεις άσθματος μπορεί να αποβούν θανατηφόρες, εάν δεν υπάρχει η κατάλληλη μέριμνα. Εάν η κατάστασή επιδεινώνεται, ακόμη και μετά τη χρήση της ειδικής συσκευής εισπνοών, τα πράγματα είναι σοβαρά. Η χρήση ενός ροόμετρου είναι επίσης βοηθητική για τη μέτρηση της ροής αέρα μέσα στους πνεύμονες.

Εάν τα συμπτώματα επιμένουν και το ροόμετρο δεν παρουσιάζει ενθαρρυντικές ενδείξεις, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

Πώς επηρεάζει η κάνναβη τους ασθματικούς ασθενείς;

Παρόλο που στις μέρες μας, η νομιμοποίησή της κάνναβης έχει οδηγήσει  σε διάφορους τρόπους κατανάλωσής της, το κάπνισμα εξακολουθεί να είναι η προτιμότερη μέθοδος. Και η αλήθεια είναι ότι πολλοί καπνιστές, παρόλη την κατάσταση της υγείας τους, αδυνατούν να σταματήσουν το κάπνισμα..

Η επιστήμη λοιπόν παρενέβει, για να δώσει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα και διαφωνίες. Τον Απρίλιο, μια ομάδα ειδικών διεξήγαγε μια έρευνα[1] σε τρεις ασθματικούς ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με φαρμακευτική κάνναβη.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, ανέφεραν βελτίωση της κατάστασής τους κι έτσι οι ερευνητές αποφάσισαν να αναλύσουν τα σχετικά δεδομένα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η κάνναβη είχε βρογχοδιασταλτική επίδραση, δηλαδή ουσιαστικά χαλάρωσε τους μυς των πνευμόνων, διευρύνοντας τους αεραγωγούς. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι τα κανναβινοειδή είχαν μια κατευναστική επίδραση στους πνεύμονες.

Ωστόσο, η εισαγωγή καπνού στους πνεύμονες μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των αεραγωγών. Μπορεί επίσης να οδηγήσει στην εμφάνιση χρόνιας βρογχίτιδας, αν γίνεται κατ' επανάληψη, αν κι αυτό συνήθως δεν συμβαίνει.

How Does Cannabis Affect Asthmatic Patients?

Ενδείκνυται το κάπνισμα φαρμακευτικής μαριχουάνας για τους ασθματικούς ασθενείς;

Αφού αναφερθήκαμε σε μερικά από τα κύρια οφέλη, τώρα θα επικεντρωθούμε στους πιθανούς μακροπρόθεσμους κινδύνους του καπνίσματος σε συνδυασμό με το άσθμα:

 • Mεγάλοι σάκοι γεμάτοι υγρό, αλλιώς γνωστοί ως πομφόλυγες[2]  μπορεί εύκολα να αναπτυχθούν στους πνεύμονές σας, εάν καπνίζετε κάνναβη. Ως ασθματικοί, αυτό είναι το τελευταίο πρόβλημα με το οποίο θα θέλατε να έρθετε αντιμέτωποι.
 • OΜε την πάροδο του χρόνου, οι πομφόλυγες μπορεί να εξελιχθούν σε πνευμοθώρακα[3],  ή αλλιώς σε κατάρρευση του πνεύμονα, η οποία είναι μια απειλητική για τη ζωή πάθηση.

Οι βραχυπρόθεσμοι πιθανοί κίνδυνοι είναι επίσης ανησυχητικοί. Οι κίνδυνοι αυτοί θα μπορούσαν εύκολα να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του άσθματός σας και να καταστήσουν την καθημερινότητα σας πολύ δυσάρεστη. Πολύ πιθανόν να αντιμετωπίσετε τα ακόλουθα, αν δεν είστε προσεκτικοί με το κάπνισμα

 • Συριγμός κατά την εκπνοή
 • Δύσπνοια
 • Ανάπτυξη φλέγματος
 • Έντονος βήχας
 • Πνευμονικές λοιμώξεις

Εναλλακτικοί τρόποι κατανάλωσης κάνναβης για όσους πάσχουν από άσθμα

Εφόσον το κάπνισμα δεν αποτελεί επιλογή για τους ασθματικούς ασθενείς, μήπως υπάρχουν άλλοι τρόποι κατανάλωσης κάνναβης που μπορούν να μετριάσουν τα συμπτώματα του άσθματος; Ευτυχώς, φαίνεται να υπάρχουν αρκετοί.

Παρακάτω θα δείτε μερικές άλλες μεθόδους που μπορείτε να δοκιμάσετε:

 • Άτμισμα

Πιθανόν να έχετε ακούσει για τις διαφορές μεταξύ ατμίσματος και καπνίσματος και πιθανότατα προτιμάτε κάποια από τις δύο μεθόδους κατανάλωσης κάνναβης. Αλλά αν εστιάσουμε στην "πιο υγιεινή" επιλογή για όσους έχουν άσθμα, θα πρέπει να δούμε ποιες είναι οι φυσικές και χημικές αλλαγές που υφίσταται το μπουμπούκι όταν το ατμίζετε ή το καπνίζετε.

Στην περίπτωση του ατμίσματος, η συσκευή θερμαίνει την κάνναβη τόσο όσο χρειάζεται για να απελευθερώσει τις χημικές ουσίες που περιέχει. Αυτή η θερμότητα ενεργοποιεί τόσο τα κανναβινοειδή, όσο και τα τερπένια που περιέχει το φυτό και τα απελευθερώνει με μορφή ατμού, που στη συνέχεια εισπνέει ο χρήστης.

Το κάπνισμα, από την άλλη πλευρά, καίει το φυτικό υλικό και ως εκ τούτου το καθιστά καρκινογόνο (δηλαδή μπορεί να προκαλέσει καρκίνο εάν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες). Επιπλέον, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Πνευμόνων (ALA)[4],  ο καπνός της κάνναβης μπορεί να απελευθερώσει περισσότερη πίσσα σε σύγκριση με τον απλό καπνό.

Εάν πραγματικά χρειάζεστε να καταναλώσετε κάνναβη, πέρα από το έλαιο κάνναβης, τα βάμματα και τα βρώσιμα προϊόντα, το άτμισμα είναι μια από τις καλύτερες επιλογές. Μπορεί να μην είναι 100% ασφαλές, αλλά είναι σίγουρα καλύτερη επιλογή σε σύγκριση με το κάπνισμα, ειδικά αν έχετε άσθμα.Other Forms of Cannabis For Asthma

Vaping
 • Εισπνευστήρας

Χάρη στη νομιμοποίηση της κάνναβης, οι ειδικοί έχουν εξελίξει ο καθένας τον επιστημονικό του κλάδο, αναδεικνύοντας τα οφέλη της κάνναβης. Πλέον, ο αξιόπιστος παλιός φίλος των ασθματικών, η συσκευή εισπνοής, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κι ως ένα μέσο κατανάλωσης κάνναβης.

Οι εισπνευστήρες κάνναβης είναι παρόμοιοι με τους ατμοποιητές, από την άποψη ότι αξιοποιούν τον ατμό κι όχι τον καπνό. Η κύρια διαφορά, ωστόσο, είναι ότι με τον εισπνευστήρα μπορούν να ληφθούν δόσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Το κανναβινοειδές εισέρχεται στους πνεύμονες μέσα από ένα προωθητικό αέριο, λίγο πολύ όπως συμβαίνει και σε μια συνηθισμένη συσκευή εισπνοής. Όπως προαναφέρθηκε, αυτές οι συσκευές εισπνοής προσφέρουν ακρίβεια στη λαμβανόμενη δόση. Η ποσότητα ατμού είναι ακριβώς η ίδια σε κάθε εισπνοή, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα καταναλώνετε μεγαλύτερη από την επιθυμητή ποσότητα κι επομένως πρόκειται για μια μέθοδο κατανάλωσης, όπου δε χωρούν συμβιβασμοί. Οι συσκευές εισπνοής είναι συνήθως και για κατανάλωση THC, επομένως θα πρέπει να κοιτάξετε προσεκτικά τις ετικέτες, εάν εσάς σας ενδιαφέρει η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας CBD ή άλλων κανναβινοειδών.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των εισπνευστήρων κάνναβης, εκτός των άλλων, είναι το γεγονός ότι είναι πολύ διακριτικοί. Μπορείτε εύκολα να τους βάλετε στην τσέπη σας και να πάρετε μερικές εισπνοές όπου κι όποτε θέλετε. Ακόμα κι αν κάποιος σας δει, θα νομίζει ότι αξιοποιείτε τη συσκευή εισπνοής για το άσθμα σας. Φανταστείτε να έχετε αυτήν την ελευθερία όπου κι αν είστε!

Inhaler

Συμβατικές Θεραπείες Άσθματος Vs Κάνναβη

Η θεραπεία που θα επιλέξει ο γιατρός σας θα εξαρτηθεί σε κάθε περίπτωση από τη σοβαρότητα της κατάστασής σας. Οι συμβατικές μέθοδοι θεραπείας είναι συνήθως τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και οι ασκήσεις αναπνοών, αλλά ο εισπνευστήρας γρήγορης ανακούφισης είναι η πιο διαδεδομένη επιλογή.

Μέσω τη δυνατότητας έγχυσης THC στις συσκευές εισπνοής, οι πάσχοντες από άσθμα μπορούν να επωφεληθούν από μια άμεση ή και μια μακροπρόθεσμη ανακούφιση, στo πλαίσιo της ασθένειάς τους, που δυστυχώς δεν έχει ακόμα πραγματική θεραπεία και προκαλεί μεγάλη ταλαιπωρία.

Σίγουρα υπάρχει ανάγκη για πραγματοποίηση περισσότερων μελετών όσον αφορά στη σχέση μεταξύ κάνναβης κι άσθματος. Αλλά ας είμαστε ρεαλιστές: η κάνναβη είναι γνωστή για τις χαλαρωτικές ιδιότητές της, από τις οποίες θα μπορούσε να επωφεληθεί οποιοσδήποτε ασθματικός ασθενής. Σίγουρα δεν αποτελεί επιλογή το κάπνισμα του βοτάνου, αλλά οι εναλλακτικές μέθοδοι κατανάλωσης αξίζει σίγουρα να εξεταστούν.

Αποποίηση Ιατρικής ΕυθύνηςΗ ιατρικές πληροφορίες που αναφέρονται στην ιστοσελίδα, καθώς και οι σχετικές παραπομπές και οι σύνδεσμοι, έχουν μόνο εκπαιδευτικό χαρακτήρα και δεν παρέχουν επαγγελματικές ιατρικές ή νομικές συμβουλές.

Η Royal Queen Seeds δεν εγκρίνει, υποστηρίζει ή προωθεί τη νόμιμη ή παράνομη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Η Royal Queen Seeds δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για το πληροφοριακό υλικό των αναφορών στις σελίδες μας ή στις σελίδες προς τις οποίες παρέχουμε συνδέσμους, οι οποίες εγκρίνουν, υποστηρίζουν ή προωθούν νόμιμη ή παράνομη χρήση ναρκωτικών ή παράνομες δραστηριότητες. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον Ιατρό/Ειδικό υγειονομικής περίθαλψης σας, πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε προϊόντα/μεθόδους που αναφέρονται σε αυτόν τον ιστότοπο, μέσω αναφορών, παραπομπών ή συνδέσμων.

External Resources:
 1. Medical Cannabis in Asthmatic Patients - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 2. Bullae: Pictures, Treatment, Symptoms, and More https://www.healthline.com
 3. Pneumothorax (Collapsed Lung): Types, Symptoms, and Risks https://www.healthline.com
 4. Marijuana and Lung Health | American Lung Association https://www.lung.org
 5. Encyclopédie Larousse en ligne - bulle pulmonaire https://www.larousse.fr
 6. Pathologies - Réagir en cas d'urgence : Pneumothorax | ameli.fr | Assuré https://www.ameli.fr
 7. Catalogue en ligne OFDT Documentation https://bdoc.ofdt.fr
 8. Bulla. Diccionario médico. Clínica Universidad de Navarra. https://www.cun.es
 9. Neumotórax: Síntomas, diagnóstico y tratamiento. Clínica Universidad de Navarra https://www.cun.es
 10. Lungenzysten: einfaches Bild – viele Ursachen https://healthcare-in-europe.com
 11. Pneumothorax – Wikipedia https://de.wikipedia.org
Δήλωση αποποίησης ευθύνης:
Αυτό το περιεχόμενο προορίζεται αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Οι παρεχόμενες πληροφορίες προέρχονται από έρευνες που συλλέγονται από εξωτερικές πηγές

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.