The RQS Blog

.By Luke Sumpter


Τίποτα δεν είναι χειρότερο από το να επενδύετε χρόνο, κόπο και χρήμα για να ξεκινήσετε μια καλλιέργεια κάνναβης, η οποία στη συνέχεια διαπιστώνετε οτι έχει προσβληθεί από απρόσκλητους επισκέπτες που καταστρέφουν τα πολύτιμα φυτά σας. Πέρα από τα ακάρεα κι άλλα ζωύφια, ένα άλλο παράσιτο της κάνναβης είναι οι σκνίπες. Μάθετε πώς να εντοπίζετε, να προλαμβάνετε και να εξοντώνετε τις σκνίπες, αξιοποιώντας τον παρακάτω οδηγό!

Τι ειναι οι σκνιπες;

Οι σκνίπες είναι μικροσκοπικά, σκουρόχρωμα, βραχύβια ζωύφια που μοιάζουν με μικρές μύγες. Εάν το φυτό σας έχει προσβληθεί από σκνίπες, θα τις δείτε να χοροπηδούν στο έδαφος. Σε αντίθεση με ορισμένα άλλα παράσιτα της κάνναβης, οι σκνίπες δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τα φύλλα ή τα άνθη του φυτού, καθώς ζουν στο έδαφος. Αντ' αυτού, οι προνύμφες ροκανίζουν τις ρίζες και τις καταστρέφουν. Δεδομένου ότι το ριζικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξη ενός φυτού, μια προσβολή από σκνίπες μπορεί να αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για την καλλιέργεια σας.

Ευτυχώς, οι σκνίπες δεν είναι τα χειρότερα παράσιτα με τα οποία μπορείτε να έρθετε αντιμέτωποι. Εάν έχετε ώριμα φυτά με ισχυρό ριζικό σύστημα, οι σκνίπες ενδεχομένως να αποτελέσουν έναν περισσότερο ενοχλητικό παρά καταστροφικό επισκέπτη. Από την άλλη πλευρά, αποτελούν σοβαρή απειλή για τα νεαρά φυτά και τα σπορόφυτα. Μια μαζική προσβολή, εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να αποτελέσει απειλή και για μεγαλύτερα φυτά.

Απο που προερχονται οι σκνιπες;

Οι σκνίπες σχεδόν πάντα εμφανίζονται όταν υπάρχει έντονη υγρασία στο δωμάτιο καλλιέργειάς, που συνήθως σημαίνει ότι ποτίζονται υπερβολικά τα φυτά κάνναβης.

 • Κύκλος ζωής

Οι σκνίπες περνούν από τέσσερα στάδια κατά την ανάπτυξή τους: αυγό, προνύμφη, νύμφη κι ενήλικο έντομο. Σε ευνοϊκές, θερμές και υγρές συνθήκες, οι ενήλικες θηλυκές σκνίπες εναποθέτουν εκατοντάδες αυγά στο έδαφος. Οι προνύμφες τρέφονται για περίπου δύο εβδομάδες και στη συνέχεια μετατρέπονται σε νύμφες κοντά στην επιφάνεια του εδάφους. Μετά από 3–7 ημέρες παραμονής στο στάδιο της νύμφης, οι ενήλικες σκνίπες αναδύονται και ζουν για περίπου οκτώ ημέρες. Χρειάζονται περίπου 3–4 εβδομάδες για να αναπτυχθούν από τα αυγά τους.

Καθώς τα αυγά βρίσκονται λίγο πολύ διαρκώς παντού γύρω μας, το μόνο που απαιτείται για να εμφανιστούν σκνίπες είναι υγρές συνθήκες και οργανική ύλη. Πολλές φορές, τα αυγά προϋπάρχουν μέσα σε μη αποστειρωμένο χώμα του εμπορίου.

Απο που προερχονται οι σκνιπες;

Τι κανουν οι σκνιπες στα φυτα κανναβης;

Οι ρίζες των φυτών κάνναβής, δεν αποτελούν την αγαπημένη τροφή των σκνιπών. Προτιμούν να καταβροχθίζουν μύκητες και αποσυντιθέμενη ύλη στο έδαφος. Όμως, γίνονται επικίνδυνες όταν υπάρχει έλλειψη οργανικής ύλης στο χώμα. Στην περίπτωση αυτή, οι προνύμφες καταβροχθίζουν και βλάπτουν τα ριζικά τριχίδια και τις ίδιες τις τρυφερές ρίζες των φυτών κάνναβης.

Συμπτώματα προσβολής από σκνίπες:

 • Όταν καταστρέφονται οι ρίζες, τα φυτά μπορεί να παρουσιάσουν διάφορα σημάδια ασθένειας, όπως κίτρινα φύλλα, μαρασμό, καθώς και κηλίδες και πτώση φύλλων.
 • Μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών (ασθενική ανάπτυξη, αποχρωματισμός των φύλλων κ.λπ.) παρά το ισορροπημένο pH και την επάρκεια σε θρεπτικά συστατικά.
 • Τα σπορόφυτα αποδυναμώνονται, λυγίζουν και πεθαίνουν ("ξεραίνονται").
 • Καχεκτική ανάπτυξη και χαμηλές αποδόσεις.

Πως να εντοπισετε μια προσβολη απο σκνιπες

Μια προσβολή από σκνίπες είναι σχετικά εύκολα ανιχνεύσιμη. Τις σκνίπες, αν κι έχουν μικρό μέγεθος, μπορείτε να τις δείτε, πλησιάζοντας τα φυτά σας. Θα τις συναντήσετε με τις εξής μορφές:

 • Μικροσκοπικές "μύγες" που σέρνονται και πηδούν στο χώμα γύρω από τα φυτά σας.
 • Λευκά σκουλήκια που κινούνται στο χώμα. Δεν είναι τόσο εύκολο να εντοπιστούν, καθώς είναι πολύ μικροσκοπικά και μπορεί να είναι κρυμμένα μέσα στο χώμα.
 • Διάφορα άλλα ανεξήγητα προβλήματα στα φυτά, όπως, μεταξύ άλλων, φύλλα χλωμά, με κηλίδες ή καφέ άκρες και πτώση των φυτών. Τα σημάδια μπορεί να ποικίλλουν και να εμφανίζονται με την μορφή άλλων προβλημάτων και ασθενειών στα φυτά σας.

Πως να απομακρυνετε τις σκνιπες απο τα φυτα κανναβης

Υπό μια οπτική, η παρουσία σκνιπών μπορεί να λειτουργήσει κι ευεργετικά, καθώς σας προειδοποιεί να ρυθμίσετε κατάλληλα τη συχνότητα ποτίσματος. Η εμφάνισή τους σχεδόν πάντα μαρτυρά ότι τα φυτά σας λαμβάνουν υπερβολική ποσότητα νερού. Ευτυχώς, μπορείτε εύκολα να απαλλαγείτε από την παρουσία τους:

 • Μειώστε τη συχνότητα ποτίσματος

Το πρώτο και πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επανεξετάσετε τη ρουτίνα ποτίσματος. Αφήστε το χώμα να στεγνώσει πλήρως μεταξύ των ποτισμάτων—αυτό είναι απόλυτα ασφαλές. Τις περισσότερες φορές, αν το κάνετε αυτό, το πρόβλημα με τις σκνίπες θα διορθωθεί από μόνο του.

 • Κίτρινες κολλώδεις παγίδες

Προμηθευτείτε κίτρινες κολλώδεις παγίδες από κατάστημα με κηπευτικά είδη και τοποθετήστε τις γύρω από τα φυτά σας. Αυτές οι παγίδες προσελκύουν τις σκνίπες, οι οποίες στη συνέχεια προσκολλώνται πάνω τους. Να ξέρετε ότι οι παγίδες αυτές από μόνες τους δεν θα εξαλείψουν εντελώς μια προσβολή από σκνίπες. Όμως, είναι ένας καλός δείκτης για το αν υπάρχουν (ακόμα) σκνίπες και λειτουργούν προστατευτικά για το εδαφικό υπόστρωμά σας. 

Πως να απομακρυνετε τις σκνιπες απο τα φυτα κανναβης
 • Έλαιο Neem

Σε περίπτωση προσβολής από παράσιτα, δεν χρειάζεται να λάβετε σκληροπυρηνικά μέτρα με χημικά εντομοκτόνα. Το έλαιο Neem μπορεί να σας βοηθήσει να θέσετε υπό έλεγχο την κατάσταση κι επιπλέον λειτουργεί προληπτικά. Εφαρμόστε το στο ανώτερο στρώμα του εδάφους για να εξαλείψετε τις προνύμφες.

 • Διατομίτης

Ο διατομίτης αποτελεί μια άλλη εναλλακτική λύση για να απαλλαγείτε από τα ζωύφια με φυσικό τρόπο. Ρίξτε τη λεπτή σκόνη στο χώμα γύρω από τα φυτά σας. Η παρέμβαση αυτή θα εξαλείψει τους βλαβερούς οργανισμούς σε χρόνο μηδέν.

 • Χρήση ανεμιστήρα

Η αξιοποίηση ενός απλού ανεμιστήρα που φυσάει απαλά αέρα πάνω στο χώμα, έχει πολλά πλεονεκτήματα. Ένα από αυτά είναι το ότι δημιουργεί ανυπόφορες συνθήκες διαβίωσης για τα ζωύφια. Επιπλέον, στεγνώνει το χώμα πιο γρήγορα, έτσι ώστε για να εξαλειφθούν οριστικά οι σκνίπες.

 • Βακτήρια BT 

Ορισμένοι καλλιεργητές αξιοποιούν τα βακτήρια Bacillus thuringiensis για να απαλλαγούν από τις κάμπιες. Υπάρχει ένα είδος αυτών των βακτηρίων, το Bacillus thuringiensis israelensis, που είναι αποτελεσματικό ενάντια στις σκνίπες. Απλά προσθέστε νερό.

Πως να αποτρεψετε την εμφανιση των σκνιπων

Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία—παρακάτω προτείνουμε κάποιους τρόπους πρόληψης της εμφάνισης αυτών των ανεπιθύμητων επισκεπτών.

 • Σπανιότερο πότισμα!

Αυτό που θα πρέπει να κρατήσετε κατά νου είναι να είστε φειδωλοί όσο αφορά στην ποσότητα νερού που δίνετε στα φυτά σας! Οι υγρές και ζεστές συνθήκες δημιουργούν ένα ελκυστικό περιβάλλον για τις σκνίπες. Επιτρέψτε λοιπόν στο χώμα να στεγνώσει. Αν δεν είστε σίγουροι πότε πρέπει να ποτίσετε το φυτό σας, μπορείτε να κάνετε το "τεστ βάρους". Απλά σηκώστε το φυτό σας με τη γλάστρα του και συγκρίνετε το βάρος του όταν είναι πλήρως ποτισμένο σε σχέση με το όταν είναι στεγνό το χώμα. Ποτίστε το φυτό σας μόνο όταν η γλάστρα είναι αισθητά ελαφρύτερη.

 • Κάλυψη εδάφους

Δεδομένου ότι οι σκνίπες ζουν κι αναπαράγονται στο χώμα, μια λύση θα ήταν να το καλύψετε με άμμο, χαλίκι ή περλίτη για να δημιουργήσετε αφιλόξενες συνθήκες. Λάβετε υπόψη σας, ωστόσο, ότι ενώ η κάλυψη του χώματος μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση των σκνιπών, εάν το έδαφος είναι υπερβολικά υγρό, το πρόβλημα δεν θα επιλυθεί.

 • Αποστείρωση εδάφους

Ορισμένες φορές, δεν μπορείτε να αποτρέψετε την εμφάνιση των εντόμων, όπως για παράδειγμα όταν αυτά υπάρχουν ήδη στο χώμα. Για να είστε σίγουροι, μπορείτε να αποστειρώσετε το χώμα προτού φυτέψετε τα φυτά σας σε αυτό. Για να το κάνετε αυτό, τοποθετήστε λίγο χώμα σε ένα επίπεδο ταψί, κατάλληλο για τοποθέτηση σε φούρνο και καλύψτε το με αλουμινόχαρτο. Τοποθετήστε ένα θερμόμετρο κρέατος στο κέντρο του και "ψήστε" για τουλάχιστον 30 λεπτά στους 82–93°C. Εντωμεταξύ, βεβαιωθείτε για την καθαρότητα τόσο των γλαστρών, όσο και του χώρου καλλιέργειας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο για κάθε είδους ασθένεια και προσβολή από μύκητες και παράσιτα.

 • Αξιοποίηση εναλλακτικών μέσων καλλιέργειας

Εάν διαπιστώσετε ότι τα φυτά κάνναβης  δέχονται συχνά επισκέψεις από "ζωύφια", εξετάστε το ενδεχόμενο καλλιέργειας σε εναλλακτικό μέσο. Όταν καλλιεργείτε κάνναβη σε κοκοφοίνικα, περλίτη ή υδροπονικά, οι προσβολές από παράσιτα είναι λιγότερο πιθανές.

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.