The RQS Blog

.By Miguel Ordoñez

Έχουμε αφιερώσει πολύ χρόνο σε αυτό το blog συζητώντας τα οφέλη της χρήσης κάνναβης.

Προσφέρει πρωτίστως ανακούφιση και χαλάρωση, ενώ πολλοί απλοί χρήστες δεν αντιμετωπίζουν σημαντικές παρενέργειες. Ωστόσο, εάν καπνίζετε ιδιαίτερα συχνά, θα διαπιστώσετε ότι οι ημέρες χωρίς κάνναβη είναι κάπως περίεργες. Φυσικά, μιλάμε για τα συμπτώματα στέρησης.


Μπορεί να είναι πιο σύνηθες να μιλάμε για συμπτώματα στέρησης από τα οπιοειδή, το αλκοόλ κι άλλες παρόμοιες ουσίες, αλλά οι αρνητικές σωματικές και ψυχικές αισθήσεις που προκύπτουν από τη στέρηση της κάνναβης είναι αξιοσημείωτες με τον δικό τους τρόπο. Μπορεί να μην είναι τόσο δύσκολο όσο το να σταματήσετε τις προαναφερθείσες ουσίες, αλλά αξίζει να γνωρίζετε τι θα υπομείνετε και πώς μπορείτε να ανακουφίσετε τα συμπτώματα.

Τι Είναι Το Στερητικό Σύνδρομο Της Κάνναβης;

Είτε πρόκειται για άσκηση, γλυκά, κατανάλωση έξι φλιτζανιών δυνατού καφέ ημερησίως, το σώμα σας θα συνηθίσει σε οτιδήποτε κάνετε ή καταναλώνετε τακτικά. Αν αλλάξατε ξαφνικά συνήθειες, το σώμα μας θα εισέλθει σε κατάσταση σοκ και θα αντιδράσει αναλόγως.

Οι άνθρωποι που κάνουν χρόνια χρήση κάνναβης —παρόλο που μπορεί να απογοητευτείτε— δεν εξαιρούνται από την εμφάνιση παρόμοιων συμπτωμάτων στέρησης. Μια απότομη διακοπή μετά από μια περίοδο χρόνιας χρήσης συχνά οδηγεί σε επιπτώσεις που επηρεάζουν τη σωματική, συναισθηματική και συμπεριφορική ευεξία του ατόμου.

Λόγω του πόσο μπορεί να επηρεάσει ένα άτομο, το σύνδρομο στέρησης της κάνναβης (γνωστό ως cannabis withdrawal syndrome ή CWS) ταξινομείται ως μια ψυχική διαταραχή.

Αλλά είναι τόσο επιζήμιο όσο τα συμπτώματα στέρησης από άλλες ουσίες, όπως η κοκαΐνη, το αλκοόλ και τα οπιοειδή;

Όχι ακριβώς. Σίγουρα, τα συμπτώματα μπορεί να σας αποδυναμώσουν, αλλά κανένα από αυτά δεν οδηγεί σε απειλητικές για τη ζωή συνέπειες.

Τι Προκαλεί Το Στερητικό Σύνδρομο Κάνναβης;

Τι είναι, λοιπόν, αυτό που προκαλεί συμπτώματα στέρησης;

Ακόμη κι αν δεν είστε πολύ εξοικειωμένοι με την κάνναβη, είναι πολύ πιθανό να γνωρίζετε το THC. Είναι, φυσικά, το κύριο ψυχοδραστικό συστατικό της μαριχουάνας. Καθώς αυξάνετε την κατανάλωση, ας πούμε, από μία φορά το μήνα σε κάθε βράδυ, ο εγκέφαλός σας αναπτύσσει μεγαλύτερη αντοχή στο THC.

Σε αυτό το σημείο, σε κάποιο βαθμό, το σώμα σας εξαρτάται από το THC. Εάν πρόκειται να ασχοληθούμε με την επιστημονική πλευρά, αυτή η διαδικασία αναφέρεται στους υποδοχείς CB1 στο κεντρικό νευρικό σύστημα (συγκεκριμένα στο σύστημα ενδοκανναβινοειδών) που απευαισθητοποιούνται μετά από επαναλαμβανόμενες αλληλεπιδράσεις με την ίδια ουσία. Αντίστοιχα, δεδομένου ότι αυτοί οι υποδοχείς χειρίζονται πολλές άλλες λειτουργίες πέρα από την επεξεργασία της κάνναβης, ορισμένες λειτουργίες στον εγκέφαλο μεταβάλλονται με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για την κανναβιδιόλη (γνωστή και ως CBD). Δεν έχει ψυχοτρόπες επιδράσεις, σε αντίθεση με το THC και δεν αλληλεπιδρά άμεσα με τους υποδοχείς των ενδοκανναβινοειδών. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, είναι εύκολα κατανοητό ότι ακόμη και η καθημερινή χρήση πιθανότατα δε θα σας οδηγήσει σε προβλήματα.

What Causes Cannabis Withdrawal?

Συμπτώματα Στερητικού Συνδρόμου Κάνναβης

Ιδού μερικά από τα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι κάθε φορά που έχουν στερητικό σύνδρομο λόγω της μαριχουάνας.

Πρόκειται, συνήθως, για ήπια επεισόδια σωματικών και συναισθηματικών διαταραχών, αλλά μπορεί να απαιτείται επαγγελματική βοήθεια εάν επιμένουν κι επιδεινωθούν.

 • Ευερεθιστότητα: Ξεκινά ως ήπια ενόχληση, αλλά μπορεί να κλιμακωθεί σε παράλογη επιθετικότητα. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι όταν αρχίζουν να μην καταναλώνουν κάνναβη.
 • Προβλήματα ύπνου: Οι χρόνιοι χρήστες μαριχουάνας που ξαφνικά τη σταματούν συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως η αϋπνία, οι έντονοι εφιάλτες και οι νυχτερινές εφιδρώσεις.
 • Πονοκέφαλοι: Οι έντονοι πονοκέφαλοι αποτελούν μέρος της λίστας συμπτωμάτων στέρησης μαριχουάνας. Συνήθως ξεκινούν περίπου τρεις ημέρες μετά τη διακοπή και μπορεί να διαρκέσουν μέχρι την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα.
 • Συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη: Θα έχετε τη συνήθη έντονη εφίδρωση που συνοδεύεται από πυρετό και ρίγη.
 • Άγχος και κατάθλιψη: Τα συναισθήματα παράνοιας μαζί με τη συνεχιζόμενη θλίψη και την ξαφνική απώλεια ενδιαφέροντος για καθημερινές δραστηριότητες αποτελούν μέρος της λίστας των συμπτωμάτων.

Πόσο Διαρκούν Τα Συμπτώματα Του Στερητικού Συνδρόμου Της Κάνναβης;

Το χρονικό διάστημα εμφάνισης των συμπτωμάτων ποικίλλει από το ένα άτομο στο άλλο. Αλλά τα χειρότερα από αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες αφότου το άτομο μειώσει τη συνηθισμένη κατανάλωση κάνναβης.

Για να έχετε μια ιδέα, αυτό είναι ένα κατά προσέγγιση χρονοδιάγραμμα για το τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια και μετά από αυτήν την περίοδο των δύο εβδομάδων.

Εβδομάδα 1

Αρχίζει να εμφανίζεται ψυχική και σωματική αδυναμία. Τα επεισόδια ευερεθιστότητας συνήθως εμφανίζονται πρώτα, ακολουθούμενα από άγχος και προβλήματα ύπνου.

Εβδομάδα 2

Τα συμπτώματα του στερητικού συνδρόμου βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ιδίως κοντά στο δεκαήμερο. Στους χρόνιους χρήστες, θα αρχίσουν να εμφανίζονται οι πονοκέφαλοι και τα συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη.

Εβδομάδα 3

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το άτομο θα αρχίσει να αισθάνεται ότι τα συμπτώματά του μειώνονται. Η δυσφορία αρχίζει να εξασθενεί και μπορεί να επιστρέψει στις κανονικές του συνήθειες.

Εβδομάδα 4

Ακριβώς όπως και οι πνεύμονες επιστρέφουν σε πλήρη υγεία μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς κάπνισμα, οι υποδοχείς κανναβινοειδών του εγκεφάλου θα επιστρέψουν στη λειτουργία τους με την πάροδο του χρόνου. Μέχρι την τέταρτη εβδομάδα, όλα τα συμπτώματα στέρησης θα πρέπει να έχουν εξαλειφθεί.

Μπορεί Το Στερητικό Σύνδρομο Κάνναβης Να Προκαλέσει Ψύχωση;

Παλιότερα, πολλά δείγματα προπαγανδιστικής γραφής αναφέρονταν στην υποτιθέμενη επίδραση της κάνναβης στην ψυχική υγεία ενός ατόμου.

Στην πραγματικότητα, η εν λόγω μελέτη του 2007[1] αναφέρεται σε μια προηγούμενη έρευνα που υποστηρίζει ότι 1 στους 4 χρήστες κάνναβης διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν σχιζοφρένεια "ή μια σχετική ψυχωτική διαταραχή". Για όσους σκοπεύουν να ασχοληθούν με την κάνναβη για πρώτη φορά, αυτές δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικές πληροφορίες.

Είναι, όμως, τόσο ανησυχητικό όσο ακούγεται; Αυτή η πιο πρόσφατη μελέτη επί του θέματος, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2017[2], προσφέρει μια διαφορετική οπτική. Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, οι συντάκτες της έρευνας ισχυρίζονται ότι η παρατεταμένη χρήση κάνναβης μπορεί να οδηγήσει σε "ελαφριά έως μέτρια" συμπτώματα στέρησης που επηρεάζουν τη διάθεση και τη συμπεριφορά ενός ατόμου. Στη χειρότερη περίπτωση, ίσως χρειαστεί να επισκεφθείτε τα εξωτερικά ιατρεία για να αντιμετωπίσετε την ταλαιπωρία, αλλά τίποτα πέρα από αυτό. Εκτός από αυτό, δεν υπήρχαν ενδείξεις που να δείχνουν ότι η κάνναβη οδηγεί άμεσα σε τέτοιου είδους ψυχικές διαταραχές.

Πραγματικά, η μόνη φορά που κάποιος θα χρειαζόταν ιατρική φροντίδα λόγω χρόνιας χρήσης ή στερητικού συνδρόμου από την κάνναβη, θα ήταν αν είχε κάποια προϋπάρχουσα ψυχική νόσο. Ακόμα και τότε, σε ορισμένες περιπτώσεις, η φροντίδα στα εξωτερικά ιατρεία θα ήταν αρκετή.

Τώρα, για να εξαφανιστεί εντελώς το στερητικό σύνδρομο από την κάνναβη, θα πρέπει να απέχετε πλήρως από την κάνναβη και σχεδόν οποιαδήποτε άλλη διεγερτική ουσία. Έτσι, για παράδειγμα, εάν αντικαταστήσετε τη χρήση κάνναβης με καπνό και αλκοόλ, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επιδεινωθεί η κατάστασή σας και πιθανότατα θα καταλήγατε να χρησιμοποιείτε την κάνναβη με τον ίδιο ρυθμό που κάνατε στο παρελθόν.

Πώς Να Αποτρέψετε Και Να Διαχειριστείτε Το Στερητικό Σύνδρομο Της Κάνναβης;

Λένε ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, αλλά είναι επίσης χρήσιμο να γνωρίζουμε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ανακούφιση τυχόν δυσάρεστων συμπτωμάτων μιας συγκεκριμένης πάθησης.

Αγαπητέ αναγνώστη, η τύχη είναι με το μέρος σας! Θα σας παρέχουμε λύσεις για την αποτροπή του στερητικού συνδρόμου της κάνναβης και θα σας δώσουμε μερικές ιδέες για το τι μπορείτε να κάνετε, εάν το βιώνετε ήδη.

Ιδού μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αποτρέψετε το εν λόγω στερητικό σύνδρομο. Εάν ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές, οι πρώτες 72 ώρες της ζωής σας μετά από χρόνια χρήση θα πρέπει να είναι αρκετά πιο ομαλές.

 • Μείνετε Ενυδατωμένοι

Το νερό είναι ζωή, όπως λένε. Δεδομένου ότι τα σώματά μας αποτελούνται από 60–63% νερό (αναφερόμενοι στον μέσο νεαρό ενήλικο άνδρα), κατανοούμε ότι είναι απαραίτητο για την επιβίωση και την ευημερία μας.

Θα πρέπει να πίνετε περίπου 12 ποτήρια την ημέρα μόλις βγάλετε την κάνναβη από τη ζωή σας. Τα ποτά με ζάχαρη και καφεΐνη δεν συνιστώνται σε αυτό το σημείο, καθώς μπορούν να σας αφυδατώσουν και να σας κάνουν να νιώσετε χειρότερα, οπότε θα πρέπει να αποφύγετε τα αναψυκτικά και τους καφέδες.

Cannabis Withdrawal
 • Ιδρώστε

Υπάρχει πολύ ερευνητικό υλικό στο διαδίκτυο για να ενημερωθείτε σχετικά με τα οφέλη της τακτικής άσκησης. Σίγουρα, η επιθυμία για το τέλειο σώμα είναι ένα κίνητρο. Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση, θα βοηθήσει στην απελευθέρωση των συσσωρευμένων τοξινών από την παρατεταμένη χρήση κάνναβης.

Αφιερώστε τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα για άσκηση. Μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε είδος γυμναστικής, αλλά φροντίστε να είναι κάτι που σας αρέσει.

Cannabis Withdrawal

 • Φάτε Πιο Υγιεινά

Σίγουρα, μια γενναιόδωρη μερίδα από μπέργκερ, πατάτες, πίτσα και παγωτό μπορεί να είναι ικανοποιητική για τον ουρανίσκο, αλλά θα νιώσετε να "βαραίνετε" και να είσαι ευερέθιστοι, αν ακολουθήσετε αυτό το διατροφικό μοτίβο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν βιώνετε ήδη στερητικό σύνδρομο, η κακή διατροφή θα επιδεινώσει την κατάσταση.

Έτσι, προς το παρόν, μπορείτε να επιλέξετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, μαζί με λίγο άπαχο κρέας. Ταυτόχρονα με αυτό, αν βρείτε τη σωστή συνταγή στο διαδίκτυο, θα συνειδητοποιήσετε ότι το καλό φαγητό δεν είναι πάντα μια άνοστη και μίζερη εμπειρία.

Cannabis Withdrawal
 • Εξασκηθείτε Στις Τεχνικές Χαλάρωσης

Όπως αναφέραμε, το άγχος είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα του στερητικού συνδρόμου της κάνναβης. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για την καταπολέμησή του, αλλά η εξάσκηση στις τεχνικές χαλάρωσης είναι μια από τις πιο δοκιμασμένες, αληθινές κι απλές στρατηγικές.

Μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό το να εξασκηθείτε στον διαλογισμό της ενσυνειδητότητας. Για εκείνους που δεν είναι εξοικειωμένοι, αυτή η τεχνική αναφέρεται μόνο στον διαλογισμό που έχει ως σκοπό το να εστιάσετε στη στιγμή, αντί να σκεφτείτε προηγούμενα συμβάντα ή μελλοντικές δυνατότητες. Το μόνο που χρειάζεστε είναι δέκα λεπτά την ημέρα για να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε το μυαλό σας. Πέραν του γεγονότος ότι σας βοηθά να επικεντρωθείτε στη στιγμή γενικά, η πρακτική θα σας διδάξει να γνωρίζετε πότε προκύπτει άγχος και στη συνέχεια πώς να το εξαλείψετε με ήπιο, αλλά γρήγορο τρόπο.

Cannabis Withdrawal

 • Βελτιώστε Την Τελετουργία Του Ύπνου

Ο επαρκής ύπνος καλής ποιότητας είναι ένας άλλος τρόπος αντιμετώπισης των συμπτωμάτων στέρησης. Όπως κι ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας, η βελτίωση της τελετουργίας του ύπνου απαιτεί εξάσκηση με στόχο τη δημιουργία μιας ρουτίνας.

Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ξεκινήσετε είναι να κοιμάστε την ίδια ώρα κάθε βράδυ. Θα βοηθήσει στην ομαλοποίηση του κιρκαδικού ρυθμού του σώματός σας, γεγονός που σημαίνει ότι θα γνωρίζετε πότε θα πρέπει να ξυπνήσετε και πότε να προετοιμαστείτε για ύπνο. Αυτή η προσαρμογή, με τη σειρά της, θα βελτιώσει σταδιακά τις συνήθειες αναφορικά με τον ύπνο.

Cannabis Withdrawal

 • Ζητήστε Βοήθεια Από Άτομα Γύρω Σας

Οι φίλοι σας, τα αγαπημένα σας πρόσωπα και οι συγγενείς σας θα είναι πάντα εκεί για να παρέχουν υποστήριξη, είτε σωματική είτε συναισθηματική. Έτσι, εάν χρειάζεστε βοήθεια σε κάποιο σημείο της διαδρομής, μη διστάσετε να τη ζητήσετε.

Βοηθά το να έχετε θετικούς ανθρώπους γύρω σας για να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Καταπολέμηση Του Στερητικού Συνδρόμου Της Κάνναβης

Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασής σας, τα συμπτώματα στέρησης θα ποικίλλουν. Μπορεί να είναι πολύ ελαφριά, ήπια, δύσκολα ή μια σκληρή μάχη.

Ανεξάρτητα από το ποια είναι η εμπειρία σας, θα χρειαστείτε αρκετή θέληση για να ανακάμψετε. Απλώς λάβετε υπόψη αυτές τις συμβουλές γιατί είναι δεδομένο ότι θα σας βοηθήσουν.

External Resources:
 1. Reefer madness https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 2. The cannabis withdrawal syndrome: current insights https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Δήλωση αποποίησης ευθύνης:
Αυτό το περιεχόμενο προορίζεται αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Οι παρεχόμενες πληροφορίες προέρχονται από έρευνες που συλλέγονται από εξωτερικές πηγές

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.