The RQS Blog

.By Luke Sumpter


Τα τσιγάρα που στρίβονται με καπνό (spliffs) είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους για να απολαύσει κανείς την κάνναβη. Ειδικά στις Ευρωπαϊκές χώρες, η προσθήκη καπνού κάνει την καύση του τσιγάρου πιο αργή και ομοιόμορφη, ενώ πολλοί καπνιστές απολαμβάνουν και την πρόσθετη επήρεια της νικοτίνης που συνδυάζεται με τις χαλαρωτικές επιδράσεις της κάνναβης.

Παρά τα κάποια οφέλη της, η συχνή κατανάλωση καπνού προκαλεί πολυάριθμα προβλήματα, όπως καρκίνο και παθήσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα. Όσοι χρησιμοποιούν καπνό στα τσιγάρα τους θα χαρούν να μάθουν ότι υπάρχει πλέον μια πληθώρα εναλλακτικών επιλογών που προσφέρουν σταθερή και αργή καύση, ενώ παράλληλα πολλές από αυτές προσθέτουν και μοναδικές επιδράσεις που θα ενισχύσουν περαιτέρω την εμπειρία καπνίσματος.

1. ΝΤΑΜΙΑΝΑ

Top 10 Υποκατάστατα Καπνού Για Τσιγάρα Κάνναβης

Η νταμιάνα είναι ένα ενδιαφέρον βότανο με πλούσια ιστορία. Χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τους Αζτέκους ως θεραπεία για την ανικανότητα κι έκτοτε θεωρείται πως έχει αφροδισιακές επιδράσεις ενισχύοντας τη σεξουαλική επιθυμία και απόδοση. Η νταμιάνα επίσης χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά για τη θεραπεία των πονοκεφάλων, της κατάθλιψης, της νυκτουρίας και της δυσκοιλιότητας.

Το βότανο έχει επίσης ελαφριές ψυχοδραστικές επιδράσεις που προκαλούν ευφορία στον χρήστη λόγω της παρουσίας ουσιών που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο. Την επόμενη φορά που θα καπνίσετε με τον/την σύντροφο σας, πασπαλίστε λίγη αποξηραμένη νταμιάνα στο τσιγάρο σας και απολαύστε τα αποτελέσματα.

2. KRATOM

Top 10 Υποκατάστατα Καπνού Για Τσιγάρα Κάνναβης

Το kratom γνωστό και με το επιστημονικό όνομα Mitragyna speciosa είναι μέλος της οικογένειας του καφέ και είναι ενδημικό είδος της Νοτιoανατολικής Ασίας. Έχει προσελκύσει σημαντικό ενδιαφέρον για την ικανότητά του να βοηθάει τους χρήστες οπιοειδών να απεξαρτηθούν, ενώ ως υποκατάστατο οπιοειδών έχει ταυτόχρονα και σημαντικές εφαρμογές στην καταπράυνση του χρόνιου πόνου.

Το kratom χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Το μάσημα των φύλλων του βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο, ενώ παράλληλα ενισχύει και τα επίπεδα ενέργειας του χρήστη.

Οι επιδράσεις του φυτού εξαρτώνται άμεσα από τη δοσολογία. Μικρές δόσεις γύρω στα 1–5g επιφέρουν διεγερτικές επιδράσεις που συνήθως αρχίζουν στα πρώτα 10 λεπτά μετά την κατανάλωση και διαρκούν έως και 90 λεπτά. Αυτές οι επιδράσεις προσφέρουν αυξημένα επίπεδα ενέργειας και διαύγεια.

Οι μεσαίες δόσεις, γύρω στα 5–15g έχουν επιδράσεις που μοιάζουν με εκείνες των οπιοειδών. Μπορούν να διαρκέσουν για αρκετές ώρες και καταπραΰνουν τον πόνο, ενώ χαλαρώνουν το μυαλό, βοηθώντας παράλληλα και στα συμπτώματα απεξάρτησης από πολλά οπιοειδή.

Μπορείτε να πασπαλίσετε την κατάλληλη ποσότητα kratom στα τσιγάρα σας, ώστε να πετύχετε τις επιθυμητές επιδράσεις. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κάνετε πρώτα την απαραίτητη έρευνα για να βεβαιωθείτε πως οι επιδράσεις του είναι συμβατές με τυχόν παθήσεις που μπορεί να έχετε, καθώς έχουν αναφερθεί επιπλοκές από τη χρήση του φυτού.

3. KANNA

Top 10 Υποκατάστατα Καπνού Για Τσιγάρα Κάνναβης

Η kanna η αλλιώς Sceletium tortuosum είναι ένα βότανο γνωστό για τις επιδράσεις του στην ενίσχυση της διάθεσης, της χαλάρωσης και στην καταπολέμηση του άγχους. Οι μικρές δόσεις συνήθως φέρνουν διεγερτικά αποτελέσματα, ενώ οι μεγαλύτερες συνήθως χαλαρώνουν και καταπραΰνουν. Οι επιδράσεις της λοιπόν είναι αρκετά ευέλικτες κάνοντας την kanna μια ιδανική προσθήκη σε κάθε εμπειρία καπνίσματος. Οι καπνιστές μπορούν να διαλέξουν τη σχετική δοσολογία κάθε φορά για να πετύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Μερικοί χρήστες έχουν αναφέρει πως η kanna τους βοηθά στη βελτίωση της διάθεσης σε κοινωνικές περιστάσεις, συμβάλλοντας στην αυτοπεποίθηση και την καταπολέμηση του κοινωνικού στρες. Γι' αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξισορροπήσει και τυχόν στρεσογόνα περιστατικά που μπορεί να σχετίζονται με την κατανάλωση κάνναβης. Παρόλ' αυτά, πολλοί έχουν αναφέρει πως η kanna ενισχύει μερικές από τις επιδράσεις της κάνναβης.

Για μια ακόμη φορά, βεβαιωθείτε πως κάνατε την απαραίτητη έρευνα σχετικά με το φυτό, ώστε να είστε βέβαιοι πως είναι ασφαλές για κατανάλωση. Σε μερικούς ανθρώπους, για παράδειγμα, αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

4. ΛΕΒΑΝΤΑ

Top 10 Υποκατάστατα Καπνού Για Τσιγάρα Κάνναβης

Αυτό το διάσημο και θεραπευτικό βότανο είναι εύκολα προσβάσιμο και βρίσκεται σε πολλούς κήπους ανά τον κόσμο. Τα εκπληκτικά αρώματα που αναβλύζουν από αυτό το φυτό οφείλονται εν μέρει στην παρουσία του τερπενίου λιναλοόλη, που συναντάται επίσης και σε αρκετά είδη κάνναβης. Αυτό το τερπένιο μπορεί να προσθέσει μερικές πραγματικά ενδιαφέρουσες γεύσεις στα τσιγάρα σας.

Ο ρόλος της λεβάντας σε ένα τσιγάρο κάνναβης δεν περιορίζεται μόνο στον εμπλουτισμό της γεύσης. Το λεγόμενο "entourage effect" καθιστά προφανές το γεγονός πως τα κανναβινοειδή, όπως το THC και το CBD, συνεργάζονται με τα τερπένια για να ενισχύσουν τα αποτελέσματα τους και να αλλάξουν την ευφορία που επιφέρουν.

Το κάπνισμα λεβάντας λέγεται πως βοηθά στη νευρικότητα και την αϋπνία, ενώ μπορεί να συνεισφέρει και σε μια πιο ομαλή εμπειρία καπνίσματος.

5. ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ

Top 10 Υποκατάστατα Καπνού Για Τσιγάρα Κάνναβης

Το συναντάμε πολύ συχνά σε νόστιμα γαστρονομικά πιάτα. Το δενδρολίβανο είναι ένα ακόμη βότανο που υπάρχει συχνά σε κήπους. Εκτός από τη νόστιμη γεύση του, το δενδρολίβανο σχετίζεται με τη βελτίωση των νοητικών λειτουργιών, αλλά και της μνήμης, λόγω των δραστικών συστατικών που βρίσκονται στο φυτό. Το βότανο μπορεί επίσης να βοηθήσει στις φλεγμονές και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

6. ΛΥΚΙΣΚΟΣ

Top 10 Υποκατάστατα Καπνού Για Τσιγάρα Κάνναβης

Αυτό το βότανο βρίσκεται συνήθως σε μια μεγάλη ποικιλία από μπύρες, αλλά μπορεί επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο και στα τσιγάρα. Ο λυκίσκος είναι στην πραγματικότητα μέρος της ίδιας φυτικής οικογένειας με την κάνναβη, καθώς περιέχει το τερπένιο μυρσένιο, το οποίο εντοπίζεται και στα δύο είδη. Αυτό το τερπένιο σχετίζεται τόσο με ηρεμιστικές, όσο και με αντικαταθλιπτικές επιδράσεις, καθιστώντας το μια ευχάριστη συμπληρωματική προσθήκη σε ένα τσιγάρο κάνναβης.

Ο λυκίσκος λέγεται πως είναι επικίνδυνος όταν καπνίζεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οπότε είναι καλύτερο να ατμίζεται.

7. ΝΕΠΕΤΑ

Top 10 Υποκατάστατα Καπνού Για Τσιγάρα Κάνναβης

Η νεπέτα, η οποία είναι γνωστή και ως μαγιοβότανο, catnip ή επιστημονικά Nepeta cataria είναι πρωταγωνιστής σε πολλά βίντεο με γάτες που την καταναλώνουν κι εμφανίζουν έπειτα ισχυρές ψυχοδραστικές επιδράσεις. Το βότανο παράγει επίσης μερικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα στον άνθρωπο, αλλά είναι λιγότερο έντονα. Η προσθήκη της νεπέτας σε ένα τσιγάρο μπορεί να προσφέρει καταπραϋντικά αποτελέσματα, παρέχοντας συναισθήματα χαλάρωσης και ανακούφισης από το άγχος.

8. GREENGO

Top 10 Υποκατάστατα Καπνού Για Τσιγάρα Κάνναβης

Το greengo είναι μια πολύ πιο υγιεινή εναλλακτική λύση του καπνού που συμβάλλει στη σταθερή καύση. Αυτό το μείγμα είναι ένας συνδυασμός παπάγιας, μέντας, φουντουκιού και ευκαλύπτου. Το greengo δεν περιέχει νικοτίνη και δεν είναι καθόλου εθιστικό. Παράγει επίσης πολύ λιγότερη πίσσα από τον καπνό.

9. ΣΚΟΥΤΕΛΛΑΡΙΑ

Top 10 Υποκατάστατα Καπνού Για Τσιγάρα Κάνναβης

Η σκουτελλάρια λειτουργεί ως ένα εξαιρετικό υποκατάστατο του καπνού, όταν αναζητάτε ήπιες και χαλαρωτικές επιδράσεις. Το βότανο χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την ανακούφιση από το άγχος, καθώς και για τη μείωση της έντασης και του στρες. Αυτό καθιστά το βότανο μια εξαιρετική προσθήκη στις ποικιλίες Indica. Υπάρχουν πολλά είδη σκουτελλάριας με ποικίλα αποτελέσματα, οπότε φροντίστε να βρείτε το κατάλληλο για εσάς.

10. ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ

Top 10 Υποκατάστατα Καπνού Για Τσιγάρα Κάνναβης

Το φασκόμηλο είναι ένα άλλο βότανο που βρίσκεται σε πολλούς κήπους και ράφια κουζίνας. Γνωρίζατε, όμως, ότι μπορεί επίσης να προστεθεί σε ένα τσιγάρο για να ενισχύσει τη χαλάρωση και την ηρεμία; Το λευκό φασκόμηλο, ειδικότερα, είναι γνωστό γι' αυτά τα αποτελέσματα του. Το αποξηραμένο βότανο θα σας βοηθήσει επίσης να γεμίσετε το τσιγάρο σας, ενώ θα συμβάλλει και στη σταθερή καύση.

11. Φύλλα & Ρίζες Δενδρομολόχας

Top 10 Υποκατάστατα Καπνού Για Τσιγάρα Κάνναβης

Η δενδρομολόχα (ή αλθαία) είναι ένα βότανο που συναντάται στην Ευρώπη, τη Δυτική Ασία και τη Βόρεια Αφρική. Πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί τη χρησιμοποίησαν για διάφορους σκοπούς, ενώ έρευνες ανακάλυψαν μια σειρά από ενδιαφέροντα φυτοχημικά στο φυτό.

Όταν καπνίζεται, η ρίζα και τα φύλλα της παράγουν μια χαλαρωτική επίδραση στο σώμα και το μυαλό. Αν και έχει πολύ πιο ήπια επίδραση από την κάνναβη, το φυτό προσφέρει ηρεμία και μειώνει την ένταση. Μπορείτε να το προσθέσετε στα τσιγάρα σας ώστε να απολαμβάνετε μια έξτρα χαλαρωτική αίσθηση καθώς καπνίζετε το απόγευμα.

Σας συμβουλεύουμε να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε αυτό το βότανο για να αποκλείσετε τυχόν αλληλεπιδράσεις του με άλλα φάρμακα ή παθήσεις.

12. Βερμπάσκο

Top 10 Υποκατάστατα Καπνού Για Τσιγάρα Κάνναβης

Το βερμπάσκο (ή φλόμος) είναι ένα κοινό βότανο που χρησιμοποιείται σε μείγματα καπνίσματος. Το φυτό παράγει έναν πυκνό, απαλό καπνό που έχει καταπραϋντική και δροσιστική αίσθηση, η οποία μπορεί να αντισταθμίσει τη σκληρότητα της εισπνοής κάνναβης.

Όπως η κάνναβη, το βερμπάσκο χρησιμεύει ως μια πλούσια πηγή φυτοχημικών, όπως φλαβονοειδή, αλκαλοειδή, σαπωνίνες και τερπένια. Εκτός από το ότι βοηθά στη βραδεία και σταθερή καύση του τσιγάρου, το φυτό προσφέρει και κάποιες μοναδικές επιδράσεις.

Ένα τσιγάρο γεμάτο βερμπάσκο θα προσφέρει μια αίσθηση βαθιάς χαλάρωσης που γειώνει το σώμα και καθαρίζει το μυαλό. Βελτιώστε τις επιδράσεις της κάνναβης και σκεφτείτε μόνο το παρόν με αυτό το ισχυρό βότανο.

13. Λεονότις

Top 10 Υποκατάστατα Καπνού Για Τσιγάρα Κάνναβης

Το φυτό λεονότις (ή λεοντοουρά), επίσης γνωστό και ως "wild dagga" ή "lion's tail", έχει μερικές ομοιότητες με την κάνναβη και είναι ένα τέλειο συνοδευτικό βότανο για κάθε τσιγάρο. Εγγενές είδος της Νότιας Αφρικής, αυτό το μέλος της οικογένειας Lamiaceae διαθέτει ψυχοδραστικές ιδιότητες. Το όνομα "dagga" προέρχεται από τη λέξη "dacha" που στη γλώσσα των αυτόχθων Khoikhoi σημαίνει κάνναβη.

Αυτό το είδος φτάνει σε ύψος τα 2 μέτρα, παράγει αρωματικά, σκούρα πράσινα φύλλα και ανθίζει με όμορφα, φωτεινά, πορτοκαλί λουλούδια που μοιάζουν με ουρές. Οι ντόπιοι χρησιμοποιούσαν τα φύλλα, τις ρίζες, τον φλοιό, τα λουλούδια και τους μίσχους για να κάνουν παραδοσιακά βοτανικά παρασκευάσματα.

Όταν καπνίζεται, τα φύλλα και τα λουλούδια παράγουν ένα χαλαρωτικό αποτέλεσμα που ορισμένοι περιγράφουν ως μια ήπια εκδοχή της κάνναβης.

Πώς να φτιάξετε ένα φυτικό μείγμα καπνίσματος

Συνιστούμε να πειραματιστείτε ξεχωριστά με τα παραπάνω βότανα για να εκτιμήσετε τα αποτελέσματά τους. Ωστόσο, αφού βρείτε το αγαπημένο σας, γιατί να μείνετε μόνο σε ένα; Χρησιμοποιώντας τις απλές οδηγίες που δίνονται παρακάτω, μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας μείγματα βοτάνων για να δημιουργήσετε τσιγάρα με πολύ έντονες επιδράσεις.

Φόρμουλα για φυτικά μείγματα καπνίσματος

Όταν φτιάχνετε το δικό σας φυτικό μείγμα, χρησιμοποιήστε αυτή τη φόρμουλα για να πετύχετε την τέλεια ισορροπία. Ένα καλό μείγμα αποτελείται από τέσσερα διακριτά συστατικά:

 • Βασικά βότανα: Αυτή είναι η βάση του μείγματος. Χρησιμοποιήστε τα χύμα για να δώσετε στο μείγμα δομή και να βοηθήσετε τα τσιγάρα σας να καούν ομοιόμορφα και αργά.
 • Βότανα δράσης/γεύσης: Ένα καλό μείγμα αποτελείται συνήθως από 1–3 βότανα δράσης. Αυτά προσφέρουν φυτοχημικά που υποστηρίζουν τις επιδράσεις του μείγματος και προσθέτουν μοναδικές γεύσεις.
 • Στυπτικά βότανα: Αυτά τα βότανα προσθέτουν ισορροπία στο μείγμα και συμβάλλουν σε μια ολοκληρωμένη γεύση και αίσθηση του καπνού.
 • Ισχυρά βότανα: Αυτά τα βότανα προσθέτουν λίγη ένταση στο μείγμα. Τα ισχυρά φυτοχημικά τους προσθέτουν ένα ευχάριστο "τσίμπημα" όταν χρησιμοποιούνται σε μικρές αλλά αποτελεσματικές ποσότητες.

Αναλογίες

Τώρα που γνωρίζετε τα βασικά στοιχεία, ας μιλήσουμε για τις αναλογίες! Η προσθήκη κάθε βοτάνου στην επιθυμητή ποσότητα θα δημιουργήσει ένα γευστικό μείγμα που προσφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δείτε τις ιδανικές αναλογίες κάθε μείγματος βοτάνων παρακάτω:

 • Βασικά βότανα: 40%
 • Βότανα γεύσης/δράσης: 40%
 • Στυπτικά βότανα: 15%
 • Ισχυρά βότανα: 5%

Παράδειγμα συνταγής μείγματος βοτάνων

Για να σας βοηθήσουμε στην αφομοίωση των παραπάνω πληροφοριών, δημιουργήσαμε ένα υπόδειγμα συνταγής χρησιμοποιώντας τις 13 εναλλακτικές λύσεις καπνού που αναφέρονται παραπάνω. Μη διστάσετε να ενσωματώσετε αυτό το μείγμα στα τσιγάρα σας ή απλά να χρησιμοποιήσετε τη συνταγή ως βάση για να γίνετε δημιουργικοί. Με αυτή τη συνταγή δημιουργείται ένα μείγμα που ζυγίζει 500g, είναι δηλαδή αρκετό για μερικές μεγάλες συνεδρίες καπνίσματος.

Βασικά βότανα (200g):

 • 100g βερμπάσκο
 • 100g ρίζα δενδρομολόχας

Βότανα δράσης (200g):

 • 100g νταμιάνα
 • 100g λυκίσκος

Στυπτικό βότανο:

 • 75g λεβάντα

Ισχυρά βότανα (25g):

 • 12.5g νεπέτα
 • 12.5g σκουτελλάρια
Top 10 Υποκατάστατα Καπνού Για Τσιγάρα Κάνναβης

Οδηγίες

1. Προμηθευτείτε τα βότανα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε.

2. Αφαιρέστε τους μίσχους και αλέστε τα μεγάλα κομμάτια ώστε να γίνουν σκόνη.

Top 10 Υποκατάστατα Καπνού Για Τσιγάρα Κάνναβης

3. Ζυγίστε τα βότανα ώστε να υπολογίζετε με ακρίβεια τις ποσότητες που χρησιμοποιείτε.

4. Τοποθετήστε τις ποσότητες που ζυγίσατε σε ένα μεγάλο τάπερ ή σε μια πλαστική σακούλα και ανακινήστε έντονα για 30 δευτερόλεπτα.

Top 10 Υποκατάστατα Καπνού Για Τσιγάρα Κάνναβης

5. Ανοίξτε το δοχείο και χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να ανακατέψετε το μείγμα για άλλα 30 δευτερόλεπτα.

6. Αδειάστε το περιεχόμενο σε ένα μεγάλο βάζο και φυλάξτε το σε δροσερό, σκιερό μέρος.

Top 10 Υποκατάστατα Καπνού Για Τσιγάρα Κάνναβης

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.