Περιλαμβάνει ΔΩΡΕΑΝ προϊόντα
Η Ιστορία της Κάνναβης: Όλα Όσα Χρειάζεται Να Γνωρίζετε
Η κάνναβη έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της δημοτικότητας των συμπληρωμάτων CBD. Η κάνναβη, παρόλ' αυτά, δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά αντιθέτως θεωρείται ένα από τα πρώτα φυτά που καλλιεργήθηκαν από τον άνθρωπο.
Όλως παραδόξως, η ιστορία της κάνναβης, που αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες, συνήθως δεν συμπεριλαμβάνεται σε βιβλία ιστορίας και δεν ακούγεται σε αίθουσες διδασκαλίας. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε την πλούσια ιστορία της και την εξέλιξη της από ένα φυτό που χρησιμοποιούνταν κυρίως ως τρόφιμο και στην κλωστοϋφαντουργία, σε μια τεράστια τάση στην υγεία και την ιατρική.
Περιεχόμενα:
ΚΙΝΑ: ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ
Οι πρώτες αναφορές για την καλλιέργεια της κάνναβης προέρχονται από την αρχαία Κίνα. Το Xia Xiao Zheng, για παράδειγμα, είναι ένα αρχαίο κινεζικό κείμενο που αποτελεί μια από τις παλαιότερες πραγματείες περί γεωργικής στον κόσμο. Συγκαταλέγει την κάνναβη ανάμεσα στις πιο αρχαίες καλλιέργειες της Κίνας. Αρχαιολογικά ευρήματα από διάφορες πηγές σε όλη τη χώρα επιβεβαιώνουν ότι οι Κινέζοι στηρίχθηκαν σε μεγάλο βαθμό στην καλλιέργεια της κάνναβης.
Σύμφωνα με ιστορικούς, οι Κινέζοι αρχικά καλλιέργησαν την κάνναβη ως τροφή, χάρη στους εξαιρετικά θρεπτικούς σπόρους της. Καθώς οι γεωργικές τους διαδικασίες εξελίχθηκαν, οι Κινέζοι έμαθαν ότι μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν στελέχη κάνναβης για να παράγουν ίνες για χαρτί, σχοινιά, ρούχα και άλλα. Τα πρώτα σχοινιά και το πρώτο χαρτί από κάνναβη πιστεύεται ότι έχουν εμφανιστεί στην Κίνα γύρω στο 2.800 π.Χ. Η καλλιέργεια κάνναβης, ωστόσο, λέγεται ότι ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, περίπου το 8000 π.Χ..
Οι πρώτες καλλιέργειες κάνναβης, έχουν εντοπιστεί στις πρώιμες αγροτικές κοινότητες, γύρω από τους ποταμούς Wei και τον Κίτρινο ποταμό στην Ανατολική Κίνα. Η ύφανση των ινών κάνναβης φαίνεται να ξεκίνησε πριν από τουλάχιστον 10.000 χρόνια, συμπίπτοντας χρονολογικά με την έναρξη της αγγειοπλαστικής.
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Μουσείο Κάνναβης, η κάνναβη έγινε τόσο σημαντική για την αρχαία κινεζική κοινωνία που η Κίνα ονομάστηκε «η γη της κάνναβης και της μουριάς». Η μουριά χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή μεταξιού. Σπουδαία αρχαία κινεζικά κείμενα όπως Το Βιβλίο των Τραγουδιών και Τα Χρονικά, συγκαταλέγουν την κάνναβη ανάμεσα στις έξι κύριες καλλιέργειες που φυτεύτηκαν από τους Κινέζους.
Οι Κινέζοι αναφέρονταν στην κάνναβη ως "ma" (麻). Οι μεταφράσεις ποικίλλουν, με ορισμένες πηγές να υποστηρίζουν ότι η έννοια αυτή σημαίνει «φυτό με δύο τμήματα», υποδηλώνοντας ότι τα φυτά κάνναβης μπορεί να είναι είτε αρσενικά, είτε θηλυκά. Στα ιατρικά κείμενα, η κάνναβη αναφέρεται μερικές φορές και ως "da ma" (大麻), που σύμφωνα με ορισμένες πηγές μεταφράζεται ως "μεγάλη κάνναβη" ή ώς "μεγάλο μούδιασμα" ανάλογα με τα συμφραζόμενα.
Οι Κινέζοι χρησιμοποίησαν επίσης την κάνναβη ως φάρμακο. Οι πρακτικές της αρχαίας κινεζικής ιατρικής αποδίδονται στον ** αυτοκράτορα Shennong, έναν μυθικό αυτοκράτορα ο οποίος λέγεται ότι μύησε τον κινεζικό λαό στα φυτικά φάρμακα. Το πιο γνωστό του έργο είναι το Shennong Bencaojing, ένα αρχαίο βιβλίο που περιέχει πάνω από 360 καταχωρήσεις φυτών με τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες.
Το έργο του αυτοκράτορα Shennong πιστεύεται ότι έθεσε τα θεμέλια για την Pen Ts'ao - την παλαιότερη φαρμακοποιία στον κόσμο - η οποία συνιστά την κάνναβη για ρευματικούς πόνους, εντερική δυσκοιλιότητα, ελονοσία και πολλά άλλα.
Η ΚΑΝΝΑΒΗ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
Η κάνναβη πιστεύεται ότι μεταφέρθηκε από την Κίνα στην ινδική υπο-ήπειρο γύρω στο 2.000 π.Χ. Η κάνναβη ήδη αναπτυσσόταν φυσικά στους πρόποδες διάφορων περιοχών, όπως το Πακιστάν, το Νεπάλ, το Καζακστάν και η Ινδία. Ωστόσο, η κάνναβη στην Ινδία χρησιμοποιούνταν με διαφορετικούς τρόπους.
Η κάνναβη διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη θρησκεία και την πνευματικότητα στην Ινδία και στις γύρω περιοχές. Αυτό αναφέρεται σε διάφορα αρχαία κείμενα, όπως το Atharva Veda, το οποίο περιγράφει την κάνναβη ως ένα από τα πέντε βασικά φυτά. Σύμφωνα με τον Δρ. Uma Dhanabalan από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, τα κείμενα αυτά δηλώνουν ότι η κάνναβη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βελτιώσει τη μνήμη, να καταπολεμήσει τη λέπρα και πολλά άλλα. Η κάνναβη πιστεύεται επίσης ότι είναι το αγαπημένο φαγητό του ινδουιστικού θεού Shiva.
Άλλες ουσίες που προέρχονται από την κάνναβη, όπως το bhang (ένα ρόφημα γάλακτος με κάνναβη), το charas (είδος χειροποίητου χασίς) και το ganja (λουλούδι κάνναβης), επίσης είχαν κεντρικό ρόλο στις θρησκευτικές και πνευματικές κουλτούρες αυτών των περιοχών, όπως άλλωστε συμβαίνει και σήμερα.
Η κάνναβη παρουσιάζει επίσης μια πλούσια ιστορία ως φάρμακο στην Ινδία. Το Sushruta Samhita, ένα αρχαίο ιατρικό κείμενο στη σανσκριτική γλώσσα, αναφέρει το bhanga (που πιστεύεται ότι είναι η κάνναβη) ως φαρμακευτικό φυτό που μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του φλέγματος, της διάρροιας και της φλεγμονής. Άλλα ινδικά κείμενα αναφέρουν την κάνναβη ως παυσίπονο, αφροδισιακό και πολλά άλλα. Ωστόσο, θεωρείται ότι οι Κινέζοι εισήγαγαν τις γεωργικές και βιομηχανικές χρήσεις κάνναβης στην Ινδία, μέσω του εμπορίου ινών κάνναβης, υφασμάτων και άλλων.
Οι παραγωγοί κάνναβης στην Ινδία καλλιέργησαν κάνναβη και χρησιμοποίησαν το νερό για να υποβοηθήσουν τη διάσπαση των ινών κάνναβης και την προετοιμασία τους για επεξεργασία. Η πρακτική αυτή εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σήμερα σε ορισμένα μέρη του κόσμου όπου καλλιεργείται κάνναβη για την παραγωγή υφασμάτων.
ΚΑΝΝΑΒΗ: ΑΠΟ ΑΠΛΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΖΗΤΗΤΟ ΠΡΟΙΟΝ
Από το 800 έως το 200 π.Χ., τα προϊόντα της κάνναβης και η ίδια η κάνναβη ήταν στο επίκεντρο του υγιούς εμπορίου στην Ασία, το οποίο έφτανε μέχρι τη Βόρεια Αφρική και την Ανατολική Μεσόγειο. Μέχρι το 200 π.Χ., η κάνναβη είχε φτάσει στην αρχαία Ελλάδα και ακόμη και στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Μέχρι το 500 μ.Χ., η κάνναβη είχε εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Ασία, όπου χρησιμοποιήθηκε για σχοινιά, υφάσματα, φάρμακα και πολλά άλλα
Η ΚΑΝΝΑΒΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΝΕΟΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
Η κάνναβη διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανακάλυψη και στον αποικισμό του Νέου Κόσμου, ως πρώτη ύλη για σχοινιά και πανιά που χρησιμοποιήθηκαν στα πρώτα πλοία που έφεραν τους άνδρες και τις γυναίκες σε μέρη όπως η Αμερική, η Αυστραλία και σε πολλά άλλα. Η κάνναβη κατείχε κεντρικό ρόλο και στην οικοδόμηση των αυτοκρατοριών που κυριάρχησαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Το 1553, για παράδειγμα, ο Άγγλος βασιλιάς Ερρίκος VIII ανέθεσε στους αγρότες της Αγγλίας να καλλιεργήσουν κάνναβη για την ανάπτυξη της αυτοκρατορίας, επιβάλλοντας τους πρόστιμο σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Μέχρι το 1616, η κάνναβη καλλιεργούνταν στο Jamestown, τον πρώτο μόνιμο αγγλικό οικισμό στην Αμερική. Εδώ, η κάνναβη χρησίμευε ως καύσιμο για λάμπες, ως πρώτη ύλη για ρούχα, καθώς και για σχοινιά και ξάρτια για πλοία. Μέχρι το 1619, η Γενική Συνέλευση της Βιρτζίνια έδωσε εντολή στους αγρότες των αποικιών να καλλιεργήσουν κάνναβη, μια εντολή που θεωρείται σήμερα ως ο πρώτος νόμος για την κάνναβη στον Νέο Κόσμο
Κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου 17ου, 18ου και 19ου αιώνα, η κάνναβη συνέχισε να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις ΗΠΑ. Ξεκινώντας από τη χρήση της για την κατασκευή των πρώτων επαναστατικών σημαιών Old Glories και φτάνοντας μέχρι τις αναφορές σε αυτή σε πρώιμα έγγραφα, φαίνεται ότι η κάνναβη βρίσκεται στην καρδιά της ανάπτυξης των ΗΠΑ, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μέχρι τη δεκαετία του 1850, η απογραφή των ΗΠΑ εντόπισε περίπου 8.400 φυτείες κάνναβης σε ολόκληρη τη χώρα
Αλλά οι Αμερικανοί δεν ήταν οι μόνοι που καλλιεργούσαν κάνναβη κατά τη νεότερη εποχή. Την εποχή εκείνη, ευρωπαϊκά έθνη όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ελβετία καλλιεργούσαν επίσης κάνναβη, αναγνωρίζοντας τις δυνατότητές της ως βιομηχανικό εργαλείο, φάρμακο και πολλά άλλα.
Η ΚΑΝΝΑΒΗ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20ο ΚΑΙ 21ο ΑΙΩΝΑ
Ο 20ος αιώνας ήταν μια μεταβατική περίοδος για την κάνναβη καθώς πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο άρχισαν να περιορίζουν ή να ποινικοποιούν την κάνναβη και άλλα ναρκωτικά. Ταυτόχρονα, ορισμένες χώρες (όπως οι ΗΠΑ) επέστρεψαν στις εθνικές βιομηχανίες κάνναβης για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του πολέμου. Ωστόσο, ο διεθνής πόλεμος κατά των ναρκωτικών στιγμάτισε καθοριστικά την κάνναβη οδηγώντας στην αδράνεια ορισμένων βιομηχανιών κάνναβης σε κάποιες χώρες. Η αμερικανική βιομηχανία κάνναβης - η οποία προηγουμένως άκμαζε - παρήγαγε την τελευταία συγκομιδή της το 1957 στο Ουισκόνσιν.
Κάποιες άλλες χώρες ακολούθησαν τα χνάρια της. Η Γερμανία, για παράδειγμα, απαγόρευσε την κάνναβη από το 1982 έως το 1996. Το Ηνωμένο Βασίλειο απαγόρευσε την κάνναβη πολύ νωρίτερα, από το 1928 έως το 1993. Εν τω μεταξύ, ορισμένες άλλες χώρες κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανή τη βιομηχανία κάνναβης, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας, της Ρουμανίας και της Γαλλίας. Η Ρουμανία και Γαλλία συγκαταλέγονται ανάμεσα στις χώρες με την μεγαλύτερη παραγωγή κάνναβης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ
Σήμερα, η κάνναβη ξαναήρθε στο προσκήνιο. Μετά από χρόνια απαγόρευσης σε πολλές χώρες του κόσμου, οι άνθρωποι αρχίζουν να επανασυνδέονται με την κάνναβη και καταλαβαίνουν ότι είναι κάτι περισσότερο από μια ψυχοτρόπος ουσία.
Ένας από τους λόγους για τους οποίους η βιομηχανία κάνναβης άρχισε να ακμάζει ξανά, οφείλεται στην ανάδειξη του CBD. Η βιομηχανία της κανναβιδιόλης (CBD) στις ΗΠΑ προβλέπεται ότι θα αξίζει 16 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025. Όλες οι χώρες επιτέλους αφυπνίζονται για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αυτής της εκρηκτικής αλλαγής.
Ο Αμερικανικός Νόμος περί Γεωργίας του 2018, για παράδειγμα, απομάκρυνε την κάνναβη από τον ομοσπονδιακό κατάλογο των απαγορευμένων ναρκωτικών των ΗΠΑ. Χάρη στην τεράστια δυναμική του CBD ως προϊόν υγείας και ευεξίας, χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς αλλά και πολλές άλλες, τελικά κινούνται προς την αναζωπύρωση της βιομηχανίας κάνναβης.