Οδηγός Καλλιέργειας Κάνναβης από τη Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter

Ένας οδηγός καλλιέργειας κάνναβης σε εξωτερικό χώρο για το 2024.


Η καλλιέργεια κάνναβης σε εξωτερικό χώρο έχει πολλά πλεονεκτήματα. Εκτός από το γεγονός πως είναι μια απολαυστική εμπειρία, επιτρέπει στους καλλιεργητές να έχουν μεγαλύτερα φυτά, πετυχαίνοντας έτσι μεγαλύτερες αποδόσεις. Διαβάστε παρακάτω ώστε να μάθετε περισσότερα για το πώς να καλλιεργήσετε κάνναβη σε εξωτερικό χώρο.

Καλλιεργεια κανναβης σε εξωτερικο vs σε εσωτερικο χωρο: οι διαφορες

Η καλλιέργεια εξωτερικού χώρου συνήθως απαιτεί περισσότερο χώρο, άπλετο ηλιακό φως, βρόχινο νερό, αέρα και φυσικά την όρεξη του να καλλιεργείς στη φύση.

Παρόλ' αυτά, όμως, έχει και κάποιες συγκεκριμένες απαιτήσεις. Τα φυτά είναι πιο ευάλωτα σε απειλές, όπως τα ζιζάνια, τα φυτοφάγα ζώα, οι καύσωνες και οι χαμηλές θερμοκρασίες.

Η καλλιέργεια σε εσωτερικό χώρο προσφέρει στα φυτά μια μορφή καταφυγίου κι έτσι οι καλλιεργητές έχουν τον πλήρη έλεγχο του χώρου στον οποίο μεγαλώνουν τα φυτά. Μπορούν με ευκολία να αλλάξουν το επίπεδο της θερμοκρασίας και της υγρασίας, ενώ τα φυτά τους είναι προστατευμένα από πολλούς αστάθμητους παράγοντες.

Οι καλλιεργητές εσωτερικού χώρου, λοιπόν, έχουν συνήθως λιγότερο χώρο στη διάθεση τους, λιγότερες δυνατότητες για μεγάλες συγκομιδές και πρέπει να δαπανούν ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για το ρεύμα που χρειάζεται ο εξοπλισμός τους.

Καλλιεργεια κανναβης σε εξωτερικο χωρο

Ήλιος, καθαρός αέρας, χώμα. Η καλλιέργεια κάνναβης σε εξωτερικό χώρο προσφέρει μια πληθώρα ευεργετικών στοιχείων για τους καλλιεργητές, αλλά και για τα φυτά. Ο χρόνος που περνάτε έξω στη φύση και τα λεφτά που γλιτώνετε από τους λογαριασμούς ρεύματος είναι μερικά από τα σημαντικότερα.

Τα πλεονεκτηματα της καλλιεργειας σε εξωτερικο χωρο

 • Μεγαλύτερα φυτά
 • Περισσότερος χώρος
 • Δωρεάν νερό
 • Ηλιακό φως (φθηνότερο από το ηλεκτρικό ρεύμα)
 • Δεν χρειάζεται ρύθμιση του κύκλου φωτός
 • Ο αέρας απωθεί τη μούχλα
 • Συντροφικά φυτά
 • Ευεργετικά έντομα
 • Έδαφος πλούσιο σε γηγενή μικρόβια
 • Ευκαιρία για εφαρμογή αναγεννητικών μεθόδων

Επιλογη τοποθεσιας

Αφού αποφασίσετε πώς θέλετε να καλλιεργήσετε σε εξωτερικό χώρο θα πρέπει να επιλέξετε το πού θα τοποθετήσετε τα φυτά σας. Βρείτε μια περιοχή που έχει σταθερή θερμοκρασία, επαρκές ηλιακό φως και προσφέρει καταφύγιο από τις καιρικές συνθήκες.

Βεβαιωθείτε ότι ο κήπος / η θέση των φυτών σας είναι σύμφωνη με τα παρακάτω, όταν καλλιεργείτε στην ευρώπη το 2024.

 • Η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 21°C
 • Η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 30°C
 • Τα φυτά μπορούν να δέχονται 6–8 ώρες ηλιακού φωτός κάθε μέρα (αν το σημείο βλέπει νότια, τότε είναι ιδανικό)
 • Προστασία από καταρρακτώδεις βροχές και καύσωνες (π.χ. αδιάβροχες μεμβράνες, θερμοκήπιο)

Καλλιεργεια κανναβης σε εξωτερικο vs σε εσωτερικο χωρο: οι διαφορες

Τοποθεσίες Καλλιέργειας

Ως ένα ανθεκτικό φυτό, η κάνναβη θα αναπτυχθεί με ευκολία σε πολλές τοποθεσίες. Μερικοί καλλιεργητές έχουν άπλετο χώρο στους κήπους τους, ενώ άλλοι ίσως είναι πιο περιορισμένοι.

 • Μπαλκόνι

Η προσβασιμότητα των μπαλκονιών τα κάνει ένα εξαιρετικό μέρος για καλλιέργεια κάνναβης. Μερικές μεταβλητές, όμως, αποτελούν μειονεκτήματα τα οποία μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το μέγεθος της σοδειάς σας.

Πλεονεκτήματα
Μειονεκτήματα
Φρέσκος αέρας και φυσικό φως Τα μπαλκόνια με βόρειο προσανατολισμό έχουν σχεδόν μηδαμινή πρόσβαση σε ηλιακό φως
Τα μπαλκόνια με νότιο προσανατολισμό δέχονται φως όλη την ημέρα Τα μπαλκόνια σε υψηλούς ορόφους εκθέτουν τα φυτά σε έντονους ανέμους
Λιγότερο νερό και μειωμένη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος -
 • Ταράτσα / Βεράντα

Η καλλιέργεια κάνναβης σε ταράτσα έχει μερικά πρόσθετα πλεονεκτήματα, σε σύγκριση με την καλλιέργεια σε μπαλκόνι. Έχει όμως κι αυτή, τα δικά της αρνητικά.

Πλεονεκτήματα
Μειονεκτήματα
Οι ταράτσες δέχονται ηλιακό φως όλη την ημέρα, αν δεν υπάρχουν γύρω τους ψηλά κτίρια Μεγαλύτερη έκθεση σε αδιάκριτα βλέμματα από αέρος
Καλή προσφορά βρόχινου νερού Τα φυτά είναι πιο ευάλωτά σε καταιγίδες και έντονους καύσωνες
Καλύτερη κάλυψη από τους γείτονες, σε σύγκριση με τα μπαλκόνια -
 • Ιδιωτικός Κήπος

Οι ιδιωτικοί κήποι είναι από τα καλύτερα μέρη για να καλλιεργήσετε κάνναβη. Οι καλλιεργητές συχνά "χάνονται" στην ηρεμία που προσφέρουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Πλεονεκτήματα
Μειονεκτήματα
Άπλετος χώρος Μεγάλη απειλή από ζιζάνια
Ευκαιρία για καλλιέργεια συντροφικών φυτών και δημιουργία πολυκουλτούρας Κίνδυνος για εμφάνιση μούχλας του χώματος, όπως το Fusarium
Απόκρυψη φυτών από την κοινή θέα -
 • Αντάρτικη Καλλιέργεια

Η αντάρτικη καλλιέργεια επιτρέπει στους καλλιεργητές να καλλιεργήσουν φυτά έξω από το σπίτι τους. Επιλέγοντας μια κρυμμένη τοποθεσία έξω στη φύση, μπορείτε να έχετε μεγάλες σοδειές με χαμηλό ρίσκο.

Πλεονεκτήματα
Μειονεκτήματα
Μυστικότητα Τα φυτά είναι εκτεθειμένα στον κακό καιρό και τις πλημμύρες
Χαμηλός κίνδυνος Μεγάλος κίνδυνος από ζιζάνια και ασθένειες
Φτηνή, δεν απαιτεί σχεδόν καθόλου χρήματα Τα φυτά σας μπορεί να ανακαλυφθούν από πεζοπόρους
 • Θερμοκήπιο

Τα θερμοκήπια συνδυάζουν τα καλύτερα στοιχεία των δύο κόσμων. Επωφελούνται από το φυσικό ηλιακό φως, ενώ παρέχουν τη ζέστη και την προστασία ενός εσωτερικού χώρου.

Πλεονεκτήματα
Μειονεκτήματα
Μπορείτε να επεκτείνετε την περίοδο ανάπτυξης Τα φυτά μπορούν να νιώσουν έντονο στρες κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα
Προστασία από μερικά είδη ζιζανίων Ο στάσιμος αέρας και η υγρασία μπορούν να αποτελέσουν πρόβλημα αν δεν υπάρχει καλό σύστημα εξαερισμού

Παράγοντες Που Πρέπει Να Λάβετε Υπόψη Όταν Επιλέγετε Τοποθεσία

Κάθε καλλιεργητική τοποθεσία έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ενώ μερικοί καλλιεργητές είναι περιορισμένοι σε ένα μόνο μέρος, άλλοι μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους αρκετές τοποθεσίες. Έτσι, πολλές φορές επιλέγουν να καλλιεργήσουν σε πολλά διαφορετικά σημεία.

 • Πότισμα

Το πότισμα μπορεί να είναι αρκετά κουραστικό. Σε εξωτερικό χώρο τα φυτά θα δέχονται το βρόχινο νερό, αλλά κινδυνεύουν από περιόδους ξηρασίας. Το πότισμα ενός ολόκληρου κήπου κάνναβης μπορεί να είναι μια αρκετά απαιτητική εργασία. Γι' αυτό είναι καλή ιδέα να τοποθετήσετε κάποιο σύστημα ποτίσματος, ώστε τα φυτά σας να ποτίζονται απλά και χωρίς κόπο.

Αν επιλέξετε τον δρόμο της αντάρτικης καλλιέργειας είναι καλό να γνωρίζετε πως έτσι είναι εύκολο να παραμελήσετε τα φυτά σας, καθώς αυτά θα βρίσκονται μακριά από το σπίτι. Προσπαθήστε να βρείτε μια τοποθεσία κοντά σε κάποιο ρυάκι, ώστε να μην χρειάζεται να κουβαλάτε βαριά δοχεία ή μπουκάλια με νερό για να τα ποτίσετε.

 • Παρτέρια ή Γλάστρες;

Οι γλάστρες σας επιτρέπουν να μεταφέρετε με ευκολία τα φυτά σε περίπτωση που χρειαστεί. Αυτό είναι ιδανικό για στιγμές που οι καιρικές συνθήκες γίνονται επικίνδυνες. Οι έξυπνες γλάστρες και οι αεριζόμενες γλάστρες επίσης συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση των μυκητιασικών μολύνσεων και επιτρέπουν τον επαρκή αερισμό των ριζών.

Από την άλλη, τα υπερυψωμένα παρτέρια επιτρέπουν στους καλλιεργητές να έχουν πολλαπλά συντροφικά είδη μέσα στο ίδιο τετράγωνο καλλιέργειας. Αυτό δεν ενισχύει απλά την βιοποικιλότητα του εδάφους αλλά δημιουργεί και μια προστατευτική ασπίδα από φυτά που απωθούν τα ζιζάνια, προσελκύοντας ταυτόχρονα είδη ωφέλιμων εντόμων.

 • Πώς η Φωτορύπανση Επηρεάζει Τα Φυτά Κάνναβης

Η υπερβολική έκθεση σε φωτορύπανση από τις λάμπες του δρόμου μπορεί να κάνει τα φυτά να μείνουν επ' άπειρον (ή να γυρίσουν) στο στάδιο ανάπτυξης. Οι καλλιεργητές που αντιμετωπίζουν ένα τέτοιο πρόβλημα θα ήταν καλό να επιλέξουν ποικιλίες αυτόματης άνθισης. Αυτά τα είδη αναπτύσσονται γρήγορα και δεν χρειάζονται έναν συγκεκριμένο κύκλο φωτός για να ξεκινήσει η άνθιση τους.

 • Ζημιές από τον Άνεμο

Όσοι καλλιεργούν σε μπαλκόνια, ταράτσες ή κήπους είναι καλό να φτιάξουν ανεμοφράκτες ή τοιχάκια, αν μένουν σε περιοχή με δυνατούς ανέμους. Αν σκοπεύετε να εφαρμόσετε εδαφοκάλυψη, διαλέξτε ένα βαρύ προϊόν και τοποθετήστε πάνω του πέτρες αντί, για ροκανίδια και άχυρο.

 • Ώρες Φωτός

Προσπαθήστε να καλλιεργήσετε τα φυτά σας στην πιο ηλιόλουστη τοποθεσία που έχετε στη διάθεση σας. Τα φυτά χρειάζονται τουλάχιστον έξι ώρες αδιάκοπης έκθεσης σε ηλιακό φως για να αναπτυχθούν σωστά.

 • Ασφάλεια

Αν καλλιεργείτε σε ανοιχτό κήπο ή στο μπαλκόνι του πρώτου και δεύτερου ορόφου, τα φυτά σας είναι εκτεθειμένα σε άλλους λάτρεις της κάνναβης. Βεβαιωθείτε πως προστατεύετε επαρκώς τα φυτά σας από κλέφτες και πεινασμένα ζώα.

Παράγοντες Που Πρέπει Να Λάβετε Υπόψη Όταν Επιλέγετε Τοποθεσία

Γενετικα χαρακτηριστικα

Αφού επιλέξετε την επιθυμητή τοποθεσία, θα πρέπει να βρείτε και το κατάλληλο είδος κάνναβης για την καλλιέργεια σας. Εδώ, θα πρέπει να λάβετε υπόψη το καλλιεργητικό περιβάλλον σας και τι είδους επιδράσεις αναζητάτε από την κάνναβη.

Εάν κατοικείτε σε βόρειες περιοχές κι έχετε μικρότερη περίοδο καλλιέργειας, οι γρήγορες και ανθεκτικές ποικιλίες αυτο-άνθισης είναι μια καλή επιλογή. Για όσους ζουν πιο νότια, τα πανύψηλα φυτά Sativa που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανθίσουν είναι μια καλή επιλογή, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα υβρίδια.

Ψάχνετε για μια συγκεκριμένη γεύση; Εξερευνήστε τα προφίλ τερπενίων των ποικιλιών που σκέφτεστε να επιλέξετε. Αυτό θα σας δώσει τη δυνατότητα να απολαύσετε την κάνναβη σας ενεργοποιώντας μια ακόμη αίσθηση—τη γεύση. Προτιμάτε φρουτώδεις ή γήινες γεύσεις; Μήπως σας αρέσουν τα εσπεριδοειδή ή η καραμέλα;

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα δεδομένα της τράπεζας σπόρων για να εκτιμήσετε το μέγεθος, τον χρόνο άνθισης και την απόδοση ενός συγκεκριμένου είδους. Εάν μπορείτε να καλλιεργήσετε σε εξωτερικό χώρο χωρίς περιορισμούς, επιλέξτε ένα ψηλό και εξαιρετικά παραγωγικό είδος. Εάν πρέπει να είστε πιο διακριτικοί, επιλέξτε μια μικρότερη και πιο διακριτική ποικιλία.

Βλαστηση

Η πρώτη φάση της ζωής του φυτού κάνναβης είναι η βλάστηση. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο σπόρος σας θα σχηματίσει την πρώτη του ρίζα και θα εξελιχθεί σε σπορόφυτο. Η βλάστηση απαιτεί τρεις συγκεκριμένους παράγοντες: σκοτάδι, υγρασία και ενυδάτωση. Μαζί, αυτά τα στοιχεία θα ενεργοποιήσουν τον σπόρο σας, ενώ το χώμα προσφέρει το καλύτερο μέσο για να αναπτυχθεί!

Οι καλλιεργητές σε θερμά κλίματα μπορούν να τοποθετήσουν τα φυτά τους απευθείας σε γλάστρες ή παρτέρια κήπου σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, τα φυτά απαιτούν υψηλή υγρασία κατά το στάδιο του σπορόφυτου, οπότε καλό θα ήταν να εξετάσετε και την επιλογή του θερμοκηπίου.

Όσοι ζουν σε ψυχρότερα κλίματα μπορούν να έχουν ένα προβάδισμα τοποθετώντας τα φυτά τους σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της ψυχρής άνοιξης. Μεταφυτεύστε τα απευθείας στο χώμα ή σε μεγαλύτερες γλάστρες σε εξωτερικούς χώρους, όταν ο καιρός ζεσταθεί.

Πριν βλαστήσετε τους σπόρους σας, εξασφαλίστε χώμα υψηλής ποιότητας. Το βιολογικό χώμα παρέχει όλα όσα χρειάζονται τα φυτά σας για να ευδοκιμήσουν: θρεπτικά συστατικά, ωφέλιμα βακτήρια και μύκητες.

Για να βλαστήσετε τους σπόρους σας, ανοίξτε μια τρύπα στην επιφάνεια του χώματος σε ένα παρτέρι ή σε μια γλάστρα. Τοποθετήστε τον σπόρο στην τρύπα και καλύψτε τον απαλά με χώμα. Προσθέστε λίγο νερό. Θα δείτε τον πρώτο βλαστό να αναδύεται μέσα σε 2–7 ημέρες.

Το στάδιο του σπορόφυτου θα διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες. Φροντίστε να παρέχετε σταθερό φωτισμό, επίπεδα υγρασίας γύρω στο 70% και να ποτίζετε με φειδώ.

Germinating

Συντηρηση του φυτου

Η φάση της ανάπτυξης ξεκινά μόλις τελειώσει το στάδιο της βλάστησης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα φυτά σας θα επικεντρωθούν στη φωτοσύνθεση και στην παραγωγή ενέργειας για την ανάπτυξή τους. Μπορείτε να αναμένετε μια ραγδαία παραγωγή μεγάλων φύλλων καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της φάσης. Για να συντηρήσετε τα φυτά σας, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τα εξής:

Ποτίστε μόνο αφού στεγνώσουν τα ανώτερα 3–5cm του εδάφους. Εάν δεν περιμένετε όσο χρειάζεται, το φυτό σας μπορεί να γίνει ευάλωτο στο σάπισμα των ριζών και σε άλλες δυσάρεστες παρενέργειες.

Ελέγχετε περιστασιακά το χώμα σας και βεβαιωθείτε ότι το pH παραμένει εντός του εύρους 6.0–7.0—το βέλτιστο pH για απορρόφηση θρεπτικών ουσιών.

Μερικά Λόγια για το Πότισμα

Στόχος είναι να ποτίζετε τα φυτά σας κάθε φορά που τα ανώτερα εκατοστά του εδάφους στεγνώνουν εντελώς. Διαφορετικά, οι ρίζες των φυτών κινδυνεύουν να σαπίσουν. Εάν σκοπεύετε να κάνετε διακοπές κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, δημιουργήστε ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ποτίσματος, ώστε να διασφαλίσετε πως τα φυτά σας θα παραμείνουν ενυδατωμένα.

Αποτροπη ζιζανιων

Ως μία από τις κύριες προκλήσεις για τους υπαίθριους καλλιεργητές, τα παράσιτα και τα ζιζάνια μπορούν να αντιμετωπιστούν και να προληφθούν χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες μεθόδους:

 • Αρπακτικά έντομα: Εισαγάγετε αρπακτικά έντομα, όπως πασχαλίτσες και παρασιτικές σφήκες για την προστασία των φυτών σας από είδη παρασίτων.
 • Συντροφικά φυτά: Φυτέψτε βασιλικό, μελισσόχορτο ή άνηθο, ώστε να απωθούν τα έντομα.
 • Ευεργετικοί μύκητες: Το έδαφος που περιέχει μυκορριζικούς μύκητες μπορεί να βοηθήσει στη δέσμευση και θανάτωση νηματωδών—μικροοργανισμών που ζουν στο έδαφος και προσβάλλουν τις ρίζες της κάνναβης.
 • Φυσικά εμπόδια: Μπορείτε να τοποθετήσετε φράκτες με συρματόπλεγμα και άλλα εμπόδια για να αποτρέψετε τα μεγάλα ζώα, όπως τα ελάφια και τα πουλιά, να φάνε τη σοδειά σας.

Προστασία Ενάντια στη Γονιμοποίηση

Θα πρέπει να προστατεύσετε τα φυτά σας από τη γονιμοποίηση για να παράγετε τα καλύτερα δυνατά άνθη. Τα επικονιασμένα άνθη είναι μικρότερα, φορτωμένα με σπόρους και λιγότερο δραστικά. Αν και τα επικονιαστικά είδη μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά τον κήπο σας, οι καλλιεργητές θα πρέπει να αναγνωρίσουν και να απομακρύνουν εγκαίρως τα αρσενικά φυτά από τον χώρο της καλλιέργειας.

Εάν τυχαίνει να καλλιεργείτε κανονικούς σπόρους κάνναβης, θα πρέπει να ενεργήσετε εγκαίρως, αναγνωρίζοντας το φύλο των φυτών σας για να αποτρέψετε τη γονιμοποίηση.

Ημερολογιο εξωτερικης καλλιεργειας 2024

Αυτό το ημερολόγιο έχει διαμορφωθεί με βάση το μέσο κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη. Εάν ζείτε σε μια τοποθεσία με πιο ακραίο κλίμα (ή σε διαφορετικό ημισφαίριο), αξίζει να εξετάσετε τις σχετικές συνθήκες ανάπτυξης.

Επίσης, διαφορετικά είδη θα αναπτυχθούν πολύ πιο γρήγορα ή πιο αργά από άλλα. Πρέπει να λάβετε υπόψη σας τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά της ποικιλίας που επιλέξατε.

Θα παρατηρήσετε επίσης ότι το ημερολόγιό μας περιλαμβάνει την εποχή του χρόνου, τη θέση του φεγγαριού και του ήλιου. Πολλοί καλλιεργητές κινούνται με βάση τον κύκλο του φεγγαριού, λόγω του τρόπου με τον οποίο αυτό το ουράνιο σώμα επηρεάζει τις διακυμάνσεις της υγρασίας, του χυμού των φυτών και των ανεπαίσθητων ενεργειών.

 • Βλαστηση σε εσωτερικο χωρο

Αρχίστε να μπαίνετε σε μια διαδικασία βλάστησης των σπόρων σας σε εσωτερικό χώρο γύρω στις 9 Μαρτίου, εάν ζείτε σε περιοχή με δροσερό κλίμα. Αυτή η ημερομηνία πέφτει λίγο πριν την πανσέληνο και οδηγεί σε μεγαλύτερα και πιο αρωματικά μπουμπούκια.

Η εαρινή ισημερία είναι στις 20 Μαρτίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο ήλιος διασχίζει τον ουράνιο ισημερινό, σηματοδοτώντας την πρώτη ημέρα της άνοιξης. Οι μεγαλύτερες μέρες και το αυξημένο ηλιακό φως σημαίνουν πως η καλλιεργητική περίοδος έχει ξεκινήσει! Ο σπόρος θα χρειαστεί περίπου 2–7 ημέρες για να ολοκληρώσει τη βλάστηση του και να εισέλθει στο βλαστικό στάδιο.

Outdoor Grower’s Calendar 2023

 • Σταδιο βλαστησης / καλλιεργεια σε εσωτερικο χωρο

Το στάδιο βλάστησης έχει διάρκεια περίπου 2 εβδομάδες, μέχρι να ξεκινήσει η ανάπτυξη. Συνεχίστε να έχετε τα φυτά σε εσωτερικό χώρο αν κατοικείτε σε ψυχρές περιοχές μέχρι τα μέσα Απριλίου, ώστε να ικανοποιήσετε τις ανάγκες του φυτού σε θερμότητα και φως.

 • Σπορα και μετακινηση σε εξωτερικο χωρο

Αν κατοικείτε σε μέρος με πιο θερμό κλίμα, τώρα είναι η στιγμή για να βάλετε τους σπόρους στο χώμα. Μπορείτε επίσης να μετακινήσετε και τα φυτά που έχετε σε εσωτερικό χώρο έξω και να τα μεταφυτεύσετε στο χώμα ή σε μεγαλύτερη γλάστρα.

Αν αποφασίσετε να προσαρμόσετε την καλλιέργεια σας με βάση τον σεληνιακό κύκλο, προσπαθήστε να κάνετε τη μεταφύτευση καθώς το φεγγάρι μειώνεται σε μέγεθος και φτάνει στο στάδιο της ημισελήνου.

Μετά τη μεταφύτευση, τα φυτά θα ριζώσουν στο έδαφος και θα συνεχίσουν την ανάπτυξη, αυξάνοντας σημαντικά τη μάζα τους. Η άφιξη του καλοκαιριού θα τα κάνει να απολαύσουν άπλετο φως, συνεχίζοντας έτσι την ανάπτυξη τους προς τα πάνω, καθώς ο Βόρειος Πόλος φτάνει στο μέγιστο σημείο κλίσης ως προς τον ήλιο.

 • Κορυφή και προπόνηση

Αφού περάσει λίγος καιρός και τα φυτά ριζώσουν καλά, οι καλλιεργητές μπορούν και να τα εκπαιδεύσουν. Αυτό μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της σοδειάς σας. Επίσης θα "απλώσει" τον θόλο του φυτού κάνοντας τη διαχείριση του αρκετά πιο εύκολη.

Τεχνικές όπως η low-stress training μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια του Ιουνίου και του Ιούλιου, μέχρι και τις αρχές Αυγούστου. Μετά από αυτό, το φυτό θα ξεκινήσει να μπαίνει στο στάδιο άνθισης, όπου η περαιτέρω εκπαίδευση δεν θα είναι πλέον ευεργετική.

Προσπαθήστε να εκπαιδεύσετε τα φυτά σας καθώς η σελήνη αυξάνεται σε μέγεθος και πλησιάζει τη φάση του μισοφέγγαρου. Ιδανικά όταν βρίσκεται σε κάποιον αστερισμό του νερού.

 • Ζευγαρωμα

Πριν εμφανιστούν τα άνθη, τα φυτά σας θα μπουν στο στάδιο της προ-άνθισης. Εκμεταλλευτείτε αυτήν την περίοδο ώστε να διασφαλίσετε πως η καλλιέργεια σας δεν περιέχει τυχόν ανεπιθύμητα αρσενικά που θα μπορούσαν να γονιμοποιήσουν τις μικρές κυρίες σας. Η προ-άνθιση ξεκινά στους κόμβους—στα σημεία όπου τα κλαδιά συναντούν τον κύριο μίσχο.

Τα θηλυκά προάνθη έχουν έναν μικρό βολβό και προεξέχοντα τριχίδια ή ύπερους. Αντιθέτως, τα αρσενικά προάνθη έχουν έναν άτριχο βολβό. Απομακρύνετε τα αρσενικά φυτά, αν δεν έχετε σκοπό να παράγετε σπόρους.

 • Κλαδεμα

Τα φυτά σας έχον πια φτάσει στο στάδιο της άνθισης. Καθώς πλησιάζει η φθινοπωρινή ισημερία, οι μέρες θα αρχίσουν να μικραίνουν και τα φυτά να ξεκινήσουν να ανθίζουν. Τακτοποιήστε τα, έτσι ώστε κάθε μπουμπούκι να δέχεται επαρκή ποσότητα φωτός.

Κλαδέψτε τα γύρω στα μέσα Ιουλίου με τέλη Αυγούστου, ώστε να προετοιμαστείτε για τη συγκομιδή. Κόψτε τα προεξέχοντα φύλλα, καθώς η σελήνη μειώνεται σε μέγεθος.

 • Συγκομιδη

Η πιο συναρπαστική στιγμή της καλλιέργειας καταφτάνει ανάμεσα στα μέσα Σεπτεμβρίου και τα μέσα Νοεμβρίου. Ήρθε η ώρα να απολαύσετε τους κόπους σας και να μαζέψετε τα πολύτιμα άνθη σας. Ο καιρός και θα έχει αρχίσει να ψυχραίνει πια και οι μέρες θα έχουν ξεκινήσει να μικραίνουν, καθώς πλησιάζει το χειμερινό ηλιοστάσιο.

Πραγματοποιήστε τη συγκομιδή των ανθών σας, καθώς το φεγγάρι μικραίνει στον ουρανό.

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 στα 5
στα 37827 αξιολογήσεις