The RQS Blog

.


By Luke Sumpter Reviewed by: Silvia Maroto


Ποτέ δεν ήταν πιο εύκολο να ξεκινήσετε την καλλιέργεια κάνναβης. Η τεράστια ποσότητα προϊόντων και διαθέσιμων επιλογών μπορεί να σας μπερδεύει, αλλά όλα προορίζονται για να κάνουν τη ζωή σας ευκολότερη. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα νέα συστήματα θα είναι φθηνότερα ή πιο αποτελεσματικά από τις παραδοσιακές μεθόδους φροντίδας των φυτών σας. Εξαρτάται πραγματικά από την κλίμακα της καλλιέργειάς σας και τους στόχους σας.

ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ Vs ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ

Φαίνεται ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές σχολές σκέψης. Η πρώτη περιλαμβάνει μια σύγχρονη παραγωγή μονοκαλλιέργειας με υψηλή ποσότητα πετροχημικών, όπου οι αποστειρωμένες συνθήκες και η ακριβής μέτρηση των μεταβλητών αποσκοπούν στη μεγιστοποίηση της παραγωγής. Τα εμφιαλωμένα θρεπτικά συστατικά με αυστηρές τιμές αζώτου-φωσφόρου-καλίου (NPK) κι ένα μικρό εύρος pH χρησιμοποιούνται για την ελαχιστοποίηση των ελλείψεων και την υποστήριξη της ισχυρής ανάπτυξης.

Η άλλη σχολή υποστηρίζει τον οργανικό ή "φυσικό" τρόπο, με τον οποίο τα φυτά καλλιεργούνται χωρίς την επίδραση πετροχημικών. Σε αυτό το σενάριο, αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι ταΐζετε τη μικροβιολογία του εδάφους, η οποία με τη σειρά της τροφοδοτεί άμεσα τις ρίζες με τις σωστές αναλογίες συστατικών.

Οι νέοι, άπειροι καλλιεργητές χρειάζονται λίγο χρόνο για να διερευνήσουν τις πτυχές της κάθε μεθόδου, είτε πρόκειται για οργανική, είτε για συνθετική καλλιέργεια. Αναλύστε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και μετά προχωρήστε! Σίγουρα θα αλλάξετε γνώμη σε πολλά θέματα καθώς αυξάνεται η εμπειρία σας.

ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΑ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ;

Με την πάροδο του χρόνου, σύντομα θα αρχίσετε να παρατηρείτε ότι τα περισσότερα από τα εμφιαλωμένα προϊόντα είναι υπερβολικά ακριβά, χαλάνε ή αντικαθίστανται εύκολα έναντι ελάχιστων χρημάτων με τα δικά σας παρασκευάσματα.

Λάβετε υπόψη ότι τα περισσότερα εμφιαλωμένα λιπάσματα, είτε είναι συνθετικά είτε οργανικά, χάνουν μέρος της αξίας τους λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό. Είναι επίσης εξαιρετικά περίπλοκο να αναμιγνύετε όλα όσα χρειάζεται ένα φυτό σε μια σταθεροποιημένη φιάλη. Υπάρχουν όρια στη χημεία και στη φυσιολογία των φυτών. Η άνεση που προσφέρει το προϊόν μειώνει ταυτόχρονα και τη θρεπτική του αξία.

ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΛΙΠΑΣΜΑ

Η δημιουργία του δικού σας λιπάσματος μπορεί να είναι μια αρκετά εθιστική διαδικασία. Όχι μόνο θα εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα μακροπρόθεσμα, αλλά θα αρχίσετε επίσης να καταλαβαίνετε τη διατροφή των φυτών σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Θα μάθετε επίσης να αναγνωρίζετε τι ακριβώς χρειάζονται και τελικά θα έχετε μεγαλύτερες σοδειές, με πιο νόστιμα μπουμπούκια.

Πετάτε το χώμα υψηλής ποιότητας μετά από κάθε καλλιέργεια ή υπερτροφοδοτείτε τα φυτά σας με θρεπτικά συστατικά και πρόσθετα χωρίς σημαντική αύξηση της απόδοσης;

Εάν ναι, συνεχίστε την ανάγνωση.

Πώς Και Γιατί Να Φτιάξετε Σπιτικά Οργανικά Λιπάσματα

ΣΠΙΤΙΚΟ ΛΙΠΑΣΜΑ: ΤΙ ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΦΥΤΑ;

Παρόλο που δεν θα εμβαθύνουμε πολύ σε αυτό το θέμα, θα παραθέσουμε γρήγορα μερικές βασικές έννοιες. Σίγουρα έχετε δει την ένδειξη "NPΚ" που αναφέραμε προηγουμένως. Αυτά είναι τα μακροθρεπτικά συστατικά, οι σημαντικότεροι παίκτες στην υγεία και στην ανάπτυξη ενός φυτού.

  • Ν - άζωτο
  • P - φωσφόρος:
  • Κ - κάλιο

Μαζί με αυτά τα μακροθρεπτικά, έχουμε επίσης και τα μικροθρεπτικά συστατικά που αναφέρονται ως ιχνοστοιχεία. Πρόκειται για μέταλλα και ορυκτά χρειάζονται τα φυτά σε πολύ μικρές ποσότητες, αλλά είναι εξίσου σημαντικά με τα NPK για την υγιή ανάπτυξη του φυτού. Ως παράδειγμα, αναφέρουμε τα εξής: ασβέστιο, μαγνήσιο, χαλκός, σίδηρος, ψευδάργυρος, μαγγάνιο, κοβάλτιο, ιώδιο, σελήνιο, μολυβδαίνιο.

Περιλαμβάνουμε επίσης τις βιταμίνες και τα οξέα εδώ, μαζί με άλλες οργανικές ενώσεις.

Οι κατασκευαστές λιπασμάτων αναμιγνύουν αυτά τα στοιχεία και προσπαθούν να τα σταθεροποιήσουν με χημικό τρόπο για να βελτιωθεί η εμφιάλωση, η μεταφορά και η διάρκεια ζωής του προϊόντος. Οποιαδήποτε σειρά θρεπτικών συστατικών αντανακλά τη νοοτροπία της εκάστοτε εταιρείας όσον αφορά σε ένα πλήρες πρόγραμμα διατροφής. Έτσι, όλοι ισχυρίζονται ότι το δικό τους προϊόν είναι καλύτερο από αυτό των άλλων.

Το μυστικό για τη βέλτιστη συγκομιδή είναι η σωστή αναλογία αυτών των συστατικών και η χορήγησή τους την κατάλληλη στιγμή. Υπό αυτήν την έννοια, τα προϊόντα θρεπτικών ουσιών είναι αρκετά βολικά.

Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να συναγωνιστεί το σπιτικό λίπασμα. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η συνήθης επιλογή των καλύτερων καλλιεργητών. Μετά από μια περίοδο πειραματισμού, θα καταλάβετε γρήγορα πόσο εύκολο είναι και πόση βελτίωση προσφέρει το οργανικό λίπασμα στον κήπο σας.

ΓΙΑΤΙ ΟΡΓΑΝΙΚΟ;

Ο κύριος λόγος για την παραγωγή οργανικών θρεπτικών συστατικών είναι αρκετά απλός: είναι εξαιρετικά φθηνά (ή δωρεάν) και μπορείτε να τα φτιάξετε στην πίσω αυλή ή στην κουζίνα σας με απλές οικιακές συσκευές. Συχνά είναι πολύ εύκολο να φτιαχτούν, δεν είναι επικίνδυνα και εν τέλει είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

Η κομποστοποίηση, για παράδειγμα, μπορεί να σας εξοικονομήσει πολλά χρήματα. Μετά τη συγκομιδή, το έδαφος που χρησιμοποιήσατε πρέπει να "επαναφορτιστεί". Οι περισσότεροι καλλιεργητές που χρησιμοποιούν εσωτερικούς χώρους και σκηνές, απλώς πετούν το χρησιμοποιημένο χώμα και αγοράζουν μια νέα σακούλα. Αυτό σημαίνει ότι βάζουν και βγάζουν σακούλες, αγοράζοντας νέο χώμα κάθε φορά. Εάν ξεκινήσετε την κομποστοποίηση όλων των οργανικών απορριμμάτων από τα τρόφιμα μαζί με το χρησιμοποιημένο χώμα σας, τα αποτελέσματα θα είναι μαγικά. Το έδαφος ανακυκλώνεται και επαναφορτίζεται με όλη την απαραίτητη μικροβιολογία και την υψηλής ποιότητας τροφή που χρειάζονται τα φυτά σας. Θα περιέχει τα πάντα: NPK, ιχνοστοιχεία και πλήθος αγρο-βακτηρίων και μυκήτων για να αποικίσουν τη ριζόσφαιρά σας.

Η ΚΑΝΝΑΒΗ "ΠΕΙΝΑΕΙ" ΠΟΛΥ

Ωστόσο, η κάνναβη μπορεί να πεινάει πολύ και—αν στόχος σας είναι αυτά τα ιδιαίτερα επιθυμητά, βαριά και πυκνά μπουμπούκια— θα πρέπει να συμπληρώσετε τις βασικές συνθήκες του εδάφους. Δεδομένου ότι πρακτικά δεν ταΐζετε τα φυτά σας απευθείας όταν καλλιεργείτε στο χώμα, σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να αρχίσετε να παρασκευάζετε τα δικά σας βακτήρια. Ο τεχνικός όρος είναι Ενεργά Αεριζόμενο Τσάι Κομπόστ (AACT από τα αρχικά στα αγγλικά), αλλά στην αργκό ονομάζεται "ωφέλιμο τσάι βακτηρίων", χυτεύματα σκουληκιών ή τσάι κομπόστ.

Ανεξάρτητα από τον όρο που επιλέγετε, είναι εύκολο να το φτιάξετε. Ετοιμαστείτε να εκπλαγείτε. Όχι μόνο θα δημιουργήσετε εκατομμύρια οργανισμούς που θα προστατεύσουν και θα θρέψουν τις ρίζες σας, αλλά θα εξαγάγετε επίσης τις καλύτερες ορυκτές και μυκητιακές ιδιότητες αυτών των εδαφών σ' ένα τσάι, το οποίο μπορείτε να εφαρμόσετε απευθείας στις ρίζες σας ή να το χρησιμοποιήσετε ως σπρέι φυλλώματος για προστασία έναντι των πιο κοινών ασθενειών.

Πώς Και Γιατί Να Φτιάξετε Σπιτικά Οργανικά Λιπάσματα

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΔΑΦΟΥΣ

Εάν καλλιεργείτε σε εξωτερικούς χώρους ή/και η ποιότητα του εδάφους σας χρειάζεται σοβαρή βελτίωση, θα βρείτε παρακάτω ορισμένες κοινές τροποποιήσεις.

ΠΗΓΕΣ ΜΑΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ

Εάν χρειάζεστε ενίσχυση στο άζωτο (N), μπορείτε να προσθέσετε χυτεύματα σκουληκιών, κοπριά πουλερικών, λίπασμα καρκινοειδών ή/και γκουανό νυχτερίδας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ανθρώπινα ούρα, αλλά φροντίστε να τα αραιώσετε σε αναλογία 10:1 μέρη νερού προς ούρα. Διαφορετικά, τα ούρα θα γίνουν αμμωνία και θα βλάψουν τα φυτά σας. Ποτέ μην ουρείτε απευθείας στα φυτά σας γιατί έτσι θα κάψετε τις ρίζες.

Εάν χρειάζεστε μια ενίσχυση φωσφόρου (P), βράστε μερικές φλούδες μπανάνας και βρέξτε το χώμα σας. Επιτρέψτε να υπάρξει μια ελαφρά ζύμωση για βέλτιστη έναρξη. Το λίπασμα από οστά και ψάρια, η κοπριά πουλερικών και οι αλεσμένες πέτρες είναι επίσης εξαιρετικές πηγές φωσφόρου. Οι αλεσμένες πέτρες, για παράδειγμα, είναι μια πηγή αργής απελευθέρωσης, αποτελώντας έτσι μια εξαιρετική μακροπρόθεσμη πηγή φωσφόρου.

Εάν χρειάζεστε ενίσχυση καλίου (Κ), η φλούδα μπανάνας, το γκουανό νυχτερίδας, το ιχθυάλευρο, τα φύκια, η στάχτη από ξύλο, το κομπόστ και οι πυριτικοί βράχοι είναι εξαιρετικές πηγές.

Όσον αφορά στα μικροθρεπτικά συστατικά, θα πρέπει να εστιάσετε την προσοχή σας στο ασβέστιο και το μαγνήσιο, καθώς αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά, ειδικά κατά την άνθιση. Μόνο αφού φτάσουν σε βέλτιστα επίπεδα μπορούν τα άλλα ιχνοστοιχεία να λειτουργήσουν πλήρως.

ΠΗΓΕΣ ΜΙΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ
  • Ασβέστιο - ασβεστόλιθος, άργιλος, κιμωλία, γύψος
  • Μαγνήσιο - δολομίτης, θειικό μαγνήσιο (άλατα Epsom)
  • Άλλα ιχνοστοιχεία - αζωμίτης (ιχνοστοιχεία και χουμικό οξύ)

Είναι πολύ σπάνιο να απαιτείται ενίσχυση με άλλα ιχνοστοιχεία. Είναι παρόντα στη συντριπτική πλειονότητα των εδαφών και των πετρωμάτων. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες από τις τροποποιήσεις που προτείναμε θα παρέχουν υπερβολικά πολλά ιχνοστοιχεία, αν κι αυτό δεν είναι κακό.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΚΟΠΡΙΑ

Οι συνταγές για κοπριά είναι τόσο παλιές όσο και η ίδια η γεωργία. Ο άνθρωπος άρχισε να παρατηρεί ότι εκεί όπου τα ζώα έκαναν τις ανάγκες τους, οι χλωρίδα άνθιζε. Η κοπριά, μέχρι σήμερα, εξακολουθεί να είναι μια από τις κύριες γεωργικές εισροές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η σπιτική κοπριά είναι μια φανταστική πηγή αζώτου-φωσφόρου-καλίου αργής απελευθέρωσης, αλλά δημιουργεί δύο προβλήματα μέσου κινδύνου. Εάν δεν έχει γίνει σωστά το κομπόστ και η ζύμωση, ενδέχεται να αναπτυχθούν επιβλαβή παθογόνα για ανθρώπους, ζώα και φυτά. Μπορεί επίσης να είναι λίγο δύσκολο να την ισορροπήσετε με το χώμα σας. Δεν υπάρχει λοιπόν σωστή ή λάθος επιλογή όσον αφορά στη συνταγή κοπριάς, καθώς εξαρτάται από την περιοχή σας. Μιλήστε με τους τοπικούς αγρότες για να κατανοήσετε τι λειτουργεί καλύτερα.

Πρόβατα Ισορροπημένη και πλούσια, αλλά απαιτεί ζύμωση
Κατσίκια Παρόμοια με τα πρόβατα, αλλά ισχυρότερη
Αγελάδες Όχι τόσο πλούσια, αλλά βρίσκεται εύκολα και είναι εύχρηστη
Χοίροι Δεν προσφέρει σημαντικά αποτελέσματα
Πουλερικά Πολύ πλούσια, αλλά συνήθως εξαιρετικά ισχυρή σε άζωτο-φώσφορο-κάλιο. Φροντίστε να την αραιώσετε.
Κουνέλια Καλύτερη για κομποστοποίηση και παραγωγή σκουληκιών, πολύ πλούσια
Ιπποειδή Εύκολη στη χρήση και εξαιρετική για λουλούδια σε γλάστρες
Πώς Και Γιατί Να Φτιάξετε Σπιτικά Οργανικά Λιπάσματα

ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΑΡΑΠΕΡΑ - ΕΠΙΛΕΞΤΕ VEGANIC!

Εάν έχετε περιβαλλοντική συνείδηση, ιδού μια σύντομη σημείωση για τα "οργανικά" λιπάσματα. Τα πετροχημικά λιπάσματα είναι πραγματικά επιβλαβή για το περιβάλλον, αλλά το ίδιο ισχύει και για τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως τα οστεάλευρα ή τα ιχθυάλευρα, μεταξύ άλλων.

Πρώτα απ' όλα, η οργανική ετικέτα δεν είναι συνώνυμη του καλού, του καλύτερου ή του σωστού. Εάν ενδιαφέρεστε πραγματικά για το περιβάλλον, αναζητήστε το πιστοποιητικό OMRI στα μπουκάλια.

Αυτά τα ζωικά υποπροϊόντα είναι βιομηχανικά υπολείμματα που υποβάλλονται σε χημική επεξεργασία και αφυδατώνονται για να εκμεταλλευτούν οι εταιρείες μέσω της βιομηχανικής διαδικασίας μέχρι και το τελευταίο χιλιοστό πρώτης ύλης. Απέχουν πολύ από το να είναι "οργανικά". Περιέχουν απλώς μη αλλοιωμένες οργανικές πρώτες ύλες προτού υποστούν επεξεργασία με συνθετικά χημικά. Είναι πολύ καλύτερα από τα πετροχημικά, αλλά και πάλι, οι περιβαλλοντική μας συνείδηση και οι προσπάθειες ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη δεν πρέπει να σταματούν εκεί.

Ο θρυλικός, βραβευμένος συντάκτης κάνναβης, συγγραφέας, δημιουργός και ακτιβιστής Kyle Kushman βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της veganic (φυτικής) καλλιέργειας κάνναβης. Τα αποτελέσματα είναι σαφή. Εάν σέβεστε τα εκατομμύρια χρόνια φυσικής επιλογής, θα είστε σε θέση να επιτύχετε τη βέλτιστη γενετική. Σταματήστε να προσπαθείτε να εξαπατήσετε τη Μητέρα Φύση. Έχει μεγάλη εμπειρία στους πειραματισμούς κι έχει άφθονο χρόνο.

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΠΕΡΙΠΛΟΚΟ

Εάν είστε αρχάριος, ενδέχεται να κουραστείτε από την πληθώρα των πληροφοριών. Πώς θα μπορούσατε να πετάξετε τα πρακτικά μπουκάλια σας και να λερώσετε τα χέρια σας με την κοπριά των αγελάδων;

Δεν το προτείνουμε αυτό. Στην πραγματικότητα, έχουμε εξετάσει το θέμα επιφανειακά. Έχουν γραφεί ολόκληρα βιβλία για αυτό το ζήτημα. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμπυκνώσουμε τόσες πολλές πληροφορίες σε τόσο λίγες λέξεις και να τις κάνουμε χρήσιμες σε ρεαλιστικό επίπεδο. Ελπίζουμε ότι αυτές οι πληροφορίες θα αποτελέσουν τον σπόρο που θα σας οδηγήσει στη σωστή κατεύθυνση.

Κυρίως, κατανοήστε ότι αφού καταφέρετε να ξεπεράσετε τη φάση της μάθησης, όλα είναι πολύ απλά!

ΒΑΣΙΚΑ ΣΠΙΤΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ

Για να σας δώσουμε μια προοπτική, χρειάζεστε μόνο μια σακούλα χούμους σκουληκιών υψηλής ποιότητας (εάν δεν κάνετε κομποστοποίηση), έναν κάδο, μια ισχυρή αντλία και μια ελαφρόπετρα: σε 48 ώρες, θα μπορούσατε να αναπαράγετε αρκετά αερόβια βακτήρια, μύκητες και ιχνοστοιχεία για να αυξήσετε δραματικά την παραγωγή των φυτών σας. Κάντε το αυτό κάθε μονή εβδομάδα κατά τη διάρκεια ενός κύκλου καλλιέργειας για να απολαύσετε 20-40% αύξηση της απόδοσης. Είναι τόσο απλό.

Σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, μπορείτε να κάνετε λίπασμα τα απορρίμματα της κουζίνας σας, όπως τα κρεμμύδια και τα κελύφη αυγών ή τις σαλάτες που δεν καταναλώσατε. Ακόμα, μπορείτε να χρησιμοποιήστε τους βλαστούς και τα φύλλα από την τελευταία σας καλλιέργεια! Προσθέστε μερικά σκουλήκια για να ενισχύσετε τη λιπασματοποίηση σας και σύντομα θα εξοικονομήσετε πολλά χρήματα από το χώμα, ανακυκλώνοντάς το και δημιουργώντας ένα κορυφαίο μέσο ανάπτυξης!

Δεν θέλετε να πληρώσετε για εκχύλισμα φυκιών; Εάν ζείτε κοντά στη θάλασσα, απλώς μαζέψτε φύκια και κάντε τη δική σας έγχυση φυκιών. Και αν καταφέρετε να το κάνετε σωστά, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό από την εμφιαλωμένη έκδοση.

Πώς Και Γιατί Να Φτιάξετε Σπιτικά Οργανικά Λιπάσματα

ΜΕΤΑΒΕΙΤΕ ΑΡΓΑ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Εάν δεν έχετε εμπειρία, μην αγχωθείτε με όλους αυτούς τους νέους όρους. Μοιάζουν αρκετά, αλλά είναι όλα ελαφρώς διαφορετικά. Το κόλπο είναι να κατανοήσετε το βασικό μέσο ανάπτυξης και ποιες εισροές χρειάζεστε για να έχετε εξαιρετικά αποτελέσματα. Ακόμα και τα καθαρά υδροπονικά συστήματα μπορούν να επωφεληθούν από οργανικά πρόσθετα.

Δεν σας προτείνουμε να απορρίψετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο εμπόριο. Αντίθετα, αρχίστε να τα χρησιμοποιείτε συνδυαστικά με τα οργανικά, σπιτικά λιπάσματα. Προχωρήστε αργά.

Κάντε ένα επιπλέον βήμα κάθε φορά. Στο τέλος, θα παρατηρήσετε ότι τα φυτά σας μεγαλώνουν καλύτερα, ενώ ταυτόχρονα εξοικονομείτε χρήματα.

Οι μικρές αλλαγές, όπως η προσθήκη τσαγιού λιπασματοποίησης, θα συμβάλουν προς τη βελτίωση. Τα φυτά σας θα αναπτυχθούν πιο δυνατά και το χώμα σας δεν θα χάσει γρήγορα τα θρεπτικά του συστατικά.

Εφόσον διαβάσατε αυτό το άρθρο, έχετε κάνει τη μισή διαδρομή προς ένα πλήρως βιώσιμο μοντέλο. Μη διστάσετε να πειραματιστείτε και να προσαρμόσετε τη μεθοδολογία σας για ένα πιο πράσινο αύριο.

ΧΥΜΟΣ ΖΥΜΩΜΕΝΩΝ ΦΥΤΩΝ (FPJ)

Ο ζυμωμένος φυτικός χυμός είναι ένας φθηνός κι εύκολος τρόπος παροχής θρεπτικών συστατικών στα φυτά της κάνναβης. Αυτή η εντελώς φυσική και οργανική μέθοδος αξιοποιεί τα ευεργετικά βακτήρια για να διασπάσει τα φυτά σε εύκολα απορροφούμενα θρεπτικά συστατικά. Είναι ένας απλός τρόπος δημιουργίας εξαιρετικού χώματος στον κήπο σας. Το FPJ είναι ένα προϊόν που χρησιμοποιείται συνήθως στην Κορεατική Φυσική Γεωργία, η οποία είναι μια ολιστική προσέγγιση της καλλιέργειας που επιδιώκει να βελτιώσει την υγεία του εδάφους μέσω της χρήσης αυτόχθονων μικροοργανισμών και της αποφυγής χημικών.

Οι αγρότες δημιουργούν FPJ χρησιμοποιώντας φυτά και βότανα με μεγάλη θρεπτική αξία, όπως σύμφυτο, αγριαψιθιά, τσουκνίδα, λεβιθόχορτο, αλόη βέρα, εκουιζέτο, άγριο σπανάκι και γαϊδουράγκαθο. Μερικά από αυτά τα φυτά θεωρούνται κοινά ζιζάνια και αναπτύσσονται στους περισσότερους κήπους. Είναι μια υπέροχη δωρεάν πηγή φυτικής διατροφής! Είναι καλύτερο να μαζέψετε τα νεαρά μέρη αυτών των φυτών, τα οποία είναι ιδιαίτερα θρεπτικά.

Ορισμένοι καλλιεργητές επιλέγουν να χρησιμοποιούν φρούτα αντί για φυτά για να δημιουργήσουν χυμό φρούτων που έχουν υποστεί ζύμωση (FFJ). Η ιδέα εδώ είναι η ίδια: αυτά τα φυσικά προϊόντα περιέχουν έναν πλούτο θρεπτικών ουσιών που μπορούν να απελευθερωθούν από ευεργετικά βακτήρια. Τα δημοφιλή φρούτα περιλαμβάνουν πεπόνια, βερίκοκα, μούρα, ντομάτες και γλυκές πιπεριές.

Ανεξάρτητα από την πρώτη ύλη που χρησιμοποιείτε, φυτά ή φρούτα, τα βακτήρια είναι οι πραγματικοί ήρωες εδώ. Αυτά τα μικροσκοπικά όντα διεξάγουν τη μεταβολική διαδικασία της ζύμωσης. Εξάγουν ενέργεια από μόρια και διασπoύν μεγαλύτερα μόρια σε μικρότερα. Ουσιαστικά, απελευθερώνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι αποθηκευμένα στα φρούτα και τα φυτά.

Αυτοί οι μικροοργανισμοί τρέφονται με ζάχαρη και μετατρέπουν την πηγή ενέργειας σε αλκοόλ. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, δημιουργούν μια σούπα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, η οποία θα παρέχει στο φυτό σας πολλά από τα μέταλλα που απαιτούνται για υγιή ανάπτυξη. Η ζάχαρη προστίθεται επίσης για να βοηθήσει την εξαγωγή των θρεπτικών συστατικών και χυμών από το φυτικό υλικό. Αυτό συμβαίνει μέσω της διαδικασίας που ονομάζεται όσμωση, η οποία αναφέρεται στην κίνηση των μορίων του διαλύτη από μια περιοχή χαμηλής συγκέντρωσης σε μια περιοχή υψηλής συγκέντρωσης.

Πώς Και Γιατί Να Φτιάξετε Σπιτικά Οργανικά Λιπάσματα

ΠΩΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΧΥΜΟ ΦΥΤΩΝ/ΦΡΟΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΟΣΤΕΙ ΖΥΜΩΣΗ

Το να φτιάξετε τον δικό σας χυμό φρούτων/φυτών στο σπίτι είναι εξαιρετικά εύκολο. Επιλέξτε από τη λίστα των παραπάνω φυτών ή φρούτων κι ας ξεκινήσουμε.

ΒΗΜΑ 1

Ξεφλουδίστε και κόψτε σε κύβους τα φρούτα που έχετε επιλέξει. Εάν χρησιμοποιείτε φυτά, κόψτε τα σε μικρότερα κομμάτια. Εάν χρησιμοποιείτε φυτά ή φρούτα από τον κήπο σας, μην τα πλένετε! Διαθέτουν ευεργετικά βακτήρια που θα ενισχύσουν τη διαδικασία της ζύμωσης.

ΒΗΜΑ 2

Ζυγίστε τα φρούτα ή τα φυτά σας πριν τα τοποθετήσετε σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο ή ένα δοχείο. Προσθέστε ίση ποσότητα μαύρης ζάχαρης και πολτοποιήστε το φυτικό υλικό με ένα μεγάλο κουτάλι. Ανακατέψτε τα πάντα για να διανείμετε τη ζάχαρη σε όλο το φυτικό υλικό.

ΒΗΜΑ 3

Καλύψτε το άνοιγμα του βάζου ή του δοχείου σας με ένα τουλπάνι. Χρησιμοποιήστε μια ελαστική ταινία για να μείνει σταθερό. Οι μικρές τρύπες στο ύφασμα θα επιτρέψουν στο διοξείδιο του άνθρακα που δημιουργείται μέσω της ζύμωσης να διαφύγει. Αποθηκεύστε το μείγμα σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 7–14 ημέρες.

ΒΗΜΑ 4

Σουρώστε το μείγμα με ένα λεπτό κόσκινο και τοποθετήστε το σε φιάλες για αποθήκευση. Φυλάξτε τα δοχεία στο ψυγείο μέχρι να είστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσετε.

ΒΗΜΑ 5

Προσθέστε τέσσερις κουταλιές της σούπας μείγμα σε περίπου 3.5 λίτρα νερού κι εφαρμόστε το διάλυμα ψεκάζοντας το φύλλωμα ή χρησιμοποιήστε το για πότισμα.

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.