RQS Critical bud

Έκθεση καλλιέργειας: Critical από την Royal Queen Seeds

Από τους Steve & Dawn

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Μερικές φορές η ζωή σου χαμογελά και συμβαίνουν συνέχεια καλά πράγματα. Όπως όταν χάνεις ένα πεντάευρω και μετά από λίγα λεπτά βρίσκεις ένα εικοσάρικο. Ή όταν από το πουθενά ο συνεργάτης σου επιμένει να συνεχίσετε να ασχολείστε με τη φαντασίωση που είχατε όλη σας τη ζωή (και μετά σου δίνει το πεντάευρω που έχασες νωρίτερα, επειδή το βρήκε στο πάτωμα). Μερικές φορές συμβαίνουν όλα αυτά μαζί και όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι καλό να έχεις μερικά καλά γονίδια στην καλλιεργητική σου γωνιά, γιατί όπως ήδη ξέρουν πολλοί καλλιεργητές, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να σου χαμογελά η τύχη, ειδικά όταν αυτή το κάνει για τις προσπάθειες της καλλιέργειας σου.

Πρόσφατα μου συνέβη ένα παρόμοιο γεγονός και γι' αυτό ξεκίνησα μια ακόμη έκθεση καλλιέργειας, αυτή τη φορά σχετικά με το Critical (θηλυκοποιημένο) από την εκπληκτική Royal Queen Seeds.

ΔΙΑΤΑΞΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

Έτσι, λοιπόν, ξεκίνησε η καλλιέργεια και έξι υπέροχοι, μικροί σπόροι μπήκαν και κυβάκια με χώμα Root Riot, ενώ τοποθετήθηκαν σε διασπορέα με ενδοδαπέδια θέρμανση, υπό το φως λαμπτήρα M/Halide 400W. Το φως τέθηκε σε λειτουργία 18/6 ωρών (τα φυτά ήταν σε απόσταση 60 εκατοστών από τον λαμπτήρα). Δύο ανεμιστήρες 15 εκατοστών και ένας ιονιστής 46 εκατοστών συνέβαλαν στο να διατηρείται ο χώρος διαστάσεων 1μ x 1μ 2,1/2μ (ύψος), δροσερός.

Το μίγμα που χρησιμοποίησα για ολόκληρη την καλλιέργεια (συμπεριλαμβανομένων και των κλώνων) ήταν το B' Cuzz Kilomix από την Atami με επιπλέον περλίτη (περίπου 10-15% περισσότερο), ώστε οι ρίζες να έχουν ένα έξτρα ευάερο μίγμα. Το Critical είναι αρκετά δραστήριο σαν φυτό, τόσο στο στάδιο του σπόρου, αλλά ακόμη περισσότερο όταν είναι κλώνος, οπότε το "έξτρα ευάερο μίγμα" είναι μια έξυπνη κίνηση.

ΣΤΑΔΙΟ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ

Μετά από τρεις μέρες και οι έξι σπόροι είχαν βλαστήσει, οπότε άνοιξα τις οπές εξαερισμού του διασπορέα και την επόμενη μέρα έκλεισα την ενδοδαπέδια θέρμανση. Την 5η μέρα μετέφερα όλα τα βλαστάρια σε γλάστρες 9 εκατοστών με το έτοιμο μίγμα και τα έβαλα λίγο πιο κοντά στη λάμπα (περίπου στα 45 εκατοστά). Μέσα στις επόμενες μέρες τα έβαζα όλο και πιο κοντά, μέχρι την 8η μέρα, που τα έβαλα ακριβώς κάτω από τη λάμπα (περίπου στα 23-25 εκατοστά).

Η καλλιέργεια συνέχισε ομαλά και τη 15η μέρα τα μετέφερα σε γλαστράκια 15 εκατοστών (ο περιορισμένος χώρος και τα πολλά φυτά προϋποθέτουν τη χρήση γλαστρών σχετικά μικρού μεγέθους, ενώ η μεταφορά σε μεγαλύτερες γλάστρες είναι καλό να γίνεται μόνο όταν αυτό είναι απαραίτητο).

Έχοντας αποφασίσει από την αρχή πως θα αφήναμε τα φυτά να αναπτυχθούν κανονικά (χωρίς κλαδέματα), δεν τα πειράξαμε καθόλου και έτσι μεγάλωσαν πολύ γρήγορα. Ήταν σύντομα απαραίτητο να τα μεταφυτέψουμε και έτσι την 25η μέρα τα τοποθετήσαμε στις γλάστρες, όπου θα πραγματοποιούνταν και η άνθιση τους. Τέσσερα από τα έξι φυτά μεταφέρθηκαν σε γλάστρες 25 εκατοστών, τρεις από τις οποίες ήταν 5 με 7 εκατοστά βαθύτερες από τις άλλες.

ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΘΙΣΗΣ

Μέχρι τότε είχαμε δώσει δύο φορές στα φυτά Canna Terra Vega (την 8η μέρα μισή δόση και την 20η ολόκληρη δόση ή 10ml ανά λίτρο). Η ανάπτυξη τους ήταν τόσο έντονη που ακόμη και η (προσεκτική) μεταφύτευση τους δύο φόρες δεν είχε καμία επίπτωση στον ρυθμό με τον οποίο μεγάλωναν και την 25η μέρα ήταν έτοιμα να μεταφερθούν στο "δωμάτιο καλλιέργειας". Εδώ τοποθετήθηκαν υπό το φως 2 λαμπτήρων Son t plus 400 watt σε ένα χώρο 2μ x 1μ x 2μ (ύψος) μαζί με άλλα ανθίζοντα φυτά και έναν ανεμιστήρα 45 εκατοστών.

Μόλις 6 μέρες μετά την έκθεση τους σε κύκλο φωτός 12/12 και τα τέσσερα ξεκίνησαν να ανθίζουν (δύο από αυτά ξεκίνησαν να τεντώνονται) και εκείνη τη στιγμή ξεκίνησα να τα ταΐζω με πλήρεις δόσεις Canna Terra Flores μαζί με κάθε πότισμα. Επίσης, στο σημείο αυτό, έκοψα τέσσερα μοσχεύματα από τα δύο πιο εύρωστα φυτά (περισσότερα γι' αυτό θα πούμε αργότερα).

Μέχρι την 22η μέρα, υπό το ίδιο καθεστώς έκθεσης στο φως, τα φυτά είχαν αρχίσει να ανθίζουν σαν τρελά ενώ παρήγαγαν αρκετή ρητίνη. Σε αυτό το σημείο διπλασίασα τις δόσεις (20 ml ανά λίτρο), ενώ τα ξέπλενα με σκέτο νερό σε κάθε πέμπτο πότισμα. Καθώς άνθιζαν τόσο έντονα τους έδωσα τέσσερις δόσεις (μέσα σε τέσσερις μέρες) συμπληρώματος PK 13/14. Μέχρι την 31η μέρα είχε γίνει προφανές πως δύο από τα τέσσερα φυτά θα προσέφεραν εξαιρετικές σοδειές και ευτυχώς τα δύο από τα μοσχεύματα που έκοψα νωρίτερα ήταν από αυτά τα φυτά.

Για τις επόμενες περίπου δέκα ημέρες, όλα τα φυτά αυξήθηκαν σε βάρος και ειδικά τα δύο από αυτά. Μέχρι την 38η μέρα είχα μειώσει τις δόσεις στα κανονικά τους επίπεδα και έτσι την 42η μέρα σταμάτησα να τους δίνω θρεπτικά συστατικά και συνέχισα με σκέτο νερό. Την 47η μέρα παρατήρησα πως μερικοί από τους ύπερους των ανθών άρχισαν να γίνονται καφέ και την 51η μέρα με καθεστώς φωτός 12/12, ένας έλεγχος με 8x μεγεθυντικό φακό έδειξε πως οι αδένες που παρήγαγαν τη ρητίνη σε δύο από τα φυτά (τα πιο κοντά) είχαν αρχίσει να γίνονται γαλακτώδεις. Τα δύο άλλα, ψηλότερα φυτά, ωστόσο δεν απείχαν πολύ.

ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ & ΩΡΙΜΑΝΣΗ

Το ίδιο απόγευμα κόψαμε τα άνθη και τα κρεμάσαμε ώστε να στεγνώσουν. Υπάρχει κάποιου είδους διαφοροποίηση στη δομή των φυτών και των ανθών τους, καθώς τα δύο ψηλότερα φυτά είχαν σκληρά άνθη που έμοιαζαν με σβώλους, τα οποία είχαν μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους κατά μήκος του φυτού. Τα δύο πιο κοντά φυτά είχαν πιο "μαλακά", αραιά άνθη, αλλά είχαν πιο πυκνή ανάπτυξη ανθών (και άρα περισσότερα άνθη) σε όλο το φυτό.

Η μυρωδιά δεν είχε διακυμάνσεις από φυτό σε φυτό καθώς όλα εξέπεμπαν γήινα και πικάντικα αρώματα καθώς άνθιζαν (το άρωμα των ψηλότερων φυτών έφερνε λίγο σε hash/skunk) και αν και ήταν αρκετά έντονη η μυρωδιά, δεν αποτελούσε πρόβλημα.

Τα άνθη έμειναν για περίπου δέκα μέρες σε μια σκοτεινή ντουλάπα, ώστε να στεγνώσουν και έπειτα πέρασαν μια σύντομη περίοδο ωρίμανσης (20 με 30 ημέρες σε γυάλινο βάζο), ώστε να φτάσουν στις πραγματικές τους δυνατότητες. Για τη σοδειά και το κάπνισμα θα μιλήσουμε αφού πούμε μερικά πράγματα για την τέχνη της κλωνοποίησης του Critical.

ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ

Πόσους ανθρώπους ξέρετε που είναι καλοί στην κλωνοποίηση; Ξέρω ανθρώπους που μπορούν να βγάλουν και το τελευταίο γραμμάριο από τα φυτά τους, κάθε φορά και ακόμη και με κλειστά μάτια. Ωστόσο, όταν τους ζητάς να πάρουν μοσχεύματα τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς θα διστάσουν. Φυσικά υπάρχουν και οι άλλοι, το άλλο μισό, που το πετυχαίνουν κάθε φορά. Αυτοί που διστάζουν, πάντως, συνήθως διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: αυτούς που πιστεύουν πως η κλωνοποίηση είναι ένα παράξενο πράγμα βγαλμένο από το "Harry Potter" το οποίο προορίζεται μόνο για μάγους και εκείνους που δυνητικά θα το επιχειρούσαν, αλλά το κάνουν τόσο μεγάλο θέμα που είναι λες και η ζωή τους εξαρτάται από αυτό.

Ο λόγος που μερικοί έχουν μεγαλύτερη επιτυχία στην κλωνοποίηση από άλλους πιστεύουμε ότι σχετίζεται με το τι είδους άνθρωπος είσαι, όχι με το πόσο καλός καλλιεργητής είσαι. Κάποιος που είναι θετικός, αισιόδοξος και λίγο τυχερός, θα έχει συνήθως περισσότερες επιτυχίες από κάποιον που βλέπει τη ζωή με πιο σοβαρό και αρνητικό μάτι. Όλοι οι πετυχημένοι καλλιεργητές κλώνων που ξέρω είναι χαλαροί, ευχάριστοι και θετικοί άνθρωποι, ενώ το αντίθετοι ισχύει για τους μη πετυχημένους, οι οποίοι συνήθως είναι αρνητικοί και πεισματάρηδες.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, παρακάτω αποτυπώνουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να πραγματοποιήσετε επιτυχώς μια κλωνοποίηση (ή οτιδήποτε άλλο). Αρχικά βεβαιωθείτε πως η όλη αντίληψη που έχετε για το θέμα των κλώνων δεν είναι τίποτα άλλο παρά αυτό: "Αν πετύχει, πέτυχε και δεν αν δεν πετύχει, δεν πειράζει"! Αν αντιμετωπίσετε την κλωνοποίηση σαν μια μυστηριώδη, παράξενη επιστήμη, τότε μάλλον θα αποτύχετε. Βεβαιωθείτε, επίσης, πως έχετε μια καινούργια, κοφτερή λεπίδα ή έναν σουγιά, διάλυμα κλωνοποίησης, λίγο χώμα "Root Riot", κυβάκια χώματος (από την Growth Technology) ή κάτι παρόμοιο, ενισχυτή οργανικής ανάπτυξης Nitrozyme (δεν είναι απαραίτητο) και έναν μικρό θερμαινόμενο διασπορέα (απαραίτητο).

Όταν πήρα μοσχεύματα από το Critical, περίμενα μέχρι τα φυτά να αρχίσουν να ανθίζουν, ώστε να διαλέξω από ποια να πάρω κλώνους. Αν είστε καινούργιος στην κλωνοποίηση, όμως (ή δεν είχατε πολλές επιτυχίες με τους κλώνους μέχρι τώρα), θα πρότεινα να πάρετε τα μοσχεύματα σας κατά την περίοδο της ανάπτυξης (με κύκλο φωτός 18/6), καθώς τα φυτά βρίσκονται σε μια έντονα δραστήρια περίοδο ανάπτυξης και θα είναι πιο εύκολο να ριζώσουν.

Μόλις αποφάσισα από ποια φυτά θα πάρω κλώνους, ετοίμασα μια περιοχή σε πάγκο κουζίνας με κυβάκια χώματος τα οποία είχαν ποτιστεί με χλιαρό νερό. Θα χρειαστείτε ένα κατσαβίδι ή κάτι παρόμοιο για να να κάνετε τις τρύπες στα κυβάκια, (μην υποθέτετε πως οι τρύπες στα κυβάκια είναι εξίσου καλές με αυτές που μπορείτε να κάνετε αν τα τρυπήσετε μόνοι σας). Θα χρειαστείτε, επίσης, ένα ποτήρι 500ml χλιαρού νερού, στο οποίο θα τοποθετήσετε το φρεσκοκομμένο φυτικό υλικό, διάλυμα για κλώνους και ένα μαχαίρι.

Βεβαιωθείτε πως όλα είναι καθαρά (και αυτό δε σημαίνει ένα απλό ξεσκόνισμα, αλλά σχολαστικό καθάρισμα με αντισηπτικό και ζεστό νερό). Είναι επίσης πολύ σημαντικό να προθερμάνετε τον διασπορέα για μερικές ώρες, πριν βάλετε μέσα τα μοσχεύματα.

Έτσι, λοιπόν, με τα δύο επιλεγμένα φυτά Critical να είναι έτοιμα και να περιμένουν, κοίταξα το ψηλότερο μέρος των φυτών για να βρω δύο ιδανικά σημεία που θα μπορούσα να κόψω. Ιδανικά, θέλετε να πάρετε ένα υγιές κλαδί, το οποίο βρίσκεται στο ανώτερο 1/3 του φυτού (με ένα Critical το οποίο πέρασε έντονη περίοδο ανάπτυξης θα έχετε αρκετά να διαλέξετε). Πάρτε το μαχαίρι και τοποθετήστε το δέκα εκατοστά κάτω από το σημείο όπου αρχίζει το κλαδί (ή τουλάχιστον δύο με τρεις κόμβους κάτω από το κλαδί), απομακρύνετε όλα τα φύλλα στην περιοχή, εκτός από αυτά στην αρχή του κλαδιού και τα αμέσως επόμενα προς τα κάτω. Κόψτε τα φύλλα κοντά στον μίσχο, προσέχοντας να μην τον τραυματίσετε.

Έχοντας πάει λοιπόν δέκα εκατοστά (ή τουλάχιστον τρεις-τέσσερις κόμβους) κάτω από το σημείο που αρχίζει το κλαδί, τοποθετήστε την λεπίδα και κόψτε περίπου 2,5 εκατοστά ή ακόμη καλύτερα 5 εκατοστά κάτω από τον κόμβο που επιλέξατε και αμέσως τοποθετήστε όλο το μόσχευμα, με τη μεριά που κόψατε να κοιτάει προς τα κάτω, στο ποτήρι με το χλιαρό νερό. Τώρα βάλτε το μαχαίρι σας μέσα στο νερό και κάντε μια τομή 45 μοιρών κάτω από τον κατώτερο κόμβο (χωρίς να αφαιρέσετε το μόσχευμα από το νερό). Μπορείτε πλέον να αισθάνεστε ασφαλείς, καθώς μοσχεύματα σαν αυτό μπορούν να αφεθούν στο νερό για μέρες μέχρι να φυτευτούν. Όπως και να έχουν τα πράγματα, αφήστε το στο ποτήρι για τουλάχιστον δύο λεπτά. Αυτό θα επιτρέψει στο μόσχευμα να απορροφήσει νερό και όχι αέρα στον μίσχο του μετά από το σοκ που υπέστη, σώζοντας το έτσι από τον θάνατο.

Έχοντας, τώρα, το διάλυμα για κλώνους έτοιμο και ένα κυβάκι με χώμα στο οποίο έχουμε κάνει μια ωραία, μικρή τρύπα, βγάζουμε γρήγορα τον κλώνο από το νερό και τον βουτάμε στο διάλυμα. Συνήθως βουτάω τουλάχιστον τα δύο τρίτα του μοσχεύματος στο διάλυμα για περίπου 20 δευτερόλεπτα. Το μόσχευμα μετά πρέπει τοποθετηθεί προσεχτικά στο χώμα και αφού γίνει αυτό πιέζουμε το κυβάκι ώστε να βεβαιωθούμε πως ο κλώνος έχει στερεωθεί επιτυχώς. Είναι απαραίτητο να σημειωθεί πως πρέπει να χειρίζεστε το μόσχευμα, καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας με απόλυτη προσοχή και πολύ απαλές κινήσεις. Οποιαδήποτε αδέξια και απότομη κίνηση ή εφαρμογή έντονης πίεσης θα μειώσει τις πιθανότητες να ριζώσει.

Τώρα πρέπει να βάλουμε το κυβάκι στον δίσκο του και να το τοποθετήσουμε κατευθείαν μέσα στον διασπορέα με κλειστούς τους ανεμιστήρες. Όταν τοποθετήσουμε όλα τα μοσχεύματα στον διασπορέα μπορούμε να τα ψεκάσουμε με ένα μίγμα ενίσχυσης ανάπτυξης Nitrozyme. Είναι ένα πραγματικό bonus γι' αυτά, καθώς λαμβάνουν έξτρα θρεπτικά συστατικά και ένζυμα, τα οποία είναι απαραίτητα για μια καλή αρχή. Ο διασπορέας χρειάζεται καλό φωτισμό αλλά - προσοχή - όχι υπερβολική θερμότητα. Στην περίπτωση του Critical είχα τοποθετήσει τον λαμπτήρα M/Halide 400w, σε απόσταση 45 εκτατοστών από τον διασπορέα, ενώ είχα και έναν ανεμιστήρα να φυσάει πάνω από τη μονάδα συνεχώς. Μετά από τέσσερις ημέρες ψέκασα τα μοσχεύματα ξανά με το διάλυμα Nitrozyme.

Την 7η μέρα, άρχισα να ανοίγω τον εξαερισμό του διασπορέα. Μετά από εννιά ημέρες και τα τέσσερα μοσχεύματα είχαν αναπτύξει ένα καλό ριζικό σύστημα, οπότε και τα μεταφύτεψα σε γλαστράκια 9 εκατοστών (με το ίδιο μίγμα χώματος που χρησιμοποιούσα για το Critical) και τα τοποθέτησα σε απόσταση 45 εκατοστών από τον λαμπτήρα. Για τις υπόλοιπες 24 ώρες τα παρακολουθούσα προσεκτικά, ενώ την πρώτη νύχτα που πέρασαν με έκθεση σε φως τα ψέκασα για άλλη μια φορά με Nitrozyme. Την επόμενη μέρα μετακίνησα και τα τέσσερα μοσχεύματα πιο κοντά στη λάμπα (στα 30 με 35 εκατοστά).

Την 14η μέρα (23η μέρα από το κόψιμο) μετέφερα τα μοσχεύματα σε γλάστρες 25 εκατοστών και τους έδωσα μισή δόση Canna Terra Vega, ενώ την ίδια νύχτα τους έδωσα και ένα ακόμη ψέκασμα με ενισχυτικό ανάπτυξης και μια δόση ενισχυτικού 2ml διαλυμένο σε ένα λίτρο νερού.

Για τις επόμενες επτά ημέρες τα μοσχεύματα αναπτύσσονταν σαν τρελά, ενώ την 21η μέρα (από τη στιγμή που μπήκαν σε γλάστρα) μετέφερα δύο φυτά στο δωμάτιο άνθισης και τα τοποθέτησα στο καλύτερο σημείο ταΐζοντας τα με μια πλήρη δόση Canna Terra Flores. Μέχρι την 7η μέρα (12/12) και τα δύο φυτά είχαν αρχίσει να ανθίζουν. Τη 15η μέρα η παραγωγή ανθών και ρητίνης βρισκόταν στο απόγειό της. Μαζί με τη διπλή δόση Terra Flores που τους έδινα με κάθε πότισμα αποφάσισα (εξαιτίας της ανάπτυξης τους) να τους δώσω και μια πλήρη δόση μίγματος PK13/14 (5ml ανά λίτρο) από τη 17η μέχρι και την 21η μέρα (12/12).

Την 30η μέρα, δύο από τα φυτά φαίνονταν να τα πηγαίνουν εξαιρετικά. Το ένα ήταν πιο κοντό από το άλλο και έκανε αυτό ακριβώς που έκανε και η μαμά του: άνθιζε γεμίζοντας με πυκνούς, κοντούς ανθικούς κόμβους σε όλο το μήκος των τεσσάρων μίσχων του. Το ψηλότερο φυτό έκανε και αυτό ότι έκανε η μαμά του: δημιουργούσε πιο αραιά, συμπαγή και μεγάλα άνθη γεμάτα ρητίνη.

Την 31η μέρα τους προσέφερα για ένα ακόμη τριήμερο με ενισχυτικό PK 13/14 βάζοντας 3 ml ανά λίτρο. Την 35η μέρα (12/12), λόγω του πρόσκαιρου ξεκορφύσματος και της χρήσης ενισχυτικών ανάπτυξης, και τα δύο φυτά είχαν ξεπεράσει τις μαμάδες τους στην παραγωγή ανθών. Το ψηλότερο είχε αναπτύξει συμπαγή, βαριά άνθη και χρειαζόταν πλέον στηρίγματα. Επίσης, μείωσα την παροχή θρεπτικών ουσιών σε μία μόνο δόση ανά πότισμα.

44η μέρα και τα άνθη είχαν τελειώσει τη ραγδαία ανάπτυξη τους. Τώρα γέμιζαν σε όγκο και ξεκίνησαν να πρήζονται, ενώ η παραγωγή ρητίνης και των δύο φυτών συνεχιζόταν με έντονους ρυθμούς. Από το σημείο αυτό και μέχρι τη συγκομιδή, δόθηκε σκέτο νερό στα φυτά. Την 46η μέρα και τα δύο φυτά είχαν γεμίσει με βαριά ρητινώδη άνθη. Το πιο κοντό είχε και μερικούς ύπερους οι οποίοι είχαν αρχίσει να γίνονται καφέ. Θα θέλαμε να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο πως θα ήταν καλύτερο, τελικά, να είχαμε μεταφυτέψει τα φυτά σε γλάστρες 35-40 εκατοστών αντί για 25 εκ., καθώς η ποικιλία Critical είναι αρκετά άπληστη και υπό φυσιολογικές συνθήκες παράγει ένα μεγάλο ριζικό σύστημα, ώστε να υποστηρίξει την ανάγκης της για θρεπτικά συστατικά.

48η μέρα και τα φυτά είχαν αρχίσει να παίρνουν καφέ χρώμα, αν και οι αδένες παραγωγής ρητίνης ήταν ακόμα διαφανείς. Δυο μέρες αργότερα, το 1/8 των υπέρων των ανθών είχαν γίνει καφέ ενώ οι αδένες ρητίνης του κοντού φυτού ξεκίνησαν να θολώνουν. Είχε έρθει η ώρα της συγκομιδής!

Μετά το κόψιμο το τριμάρισμα και το κρέμασμα των ανθών για να στεγνώσουν, ένα πράγμα είχε γίνει ξεκάθαρο: αυτές οι 2 κυρίες είχαν αποδώσει περισσότερο σε μικρότερο χρόνο, (71 ημέρες μετά τη φύτευση) από τους τέσσερις προγόνους τους μαζί. Τα τέσσερα Critical που μεγάλωσαν από σπόρο απέδωσαν ένα αποξηραμένο βάρος τελικού προϊόντος 13, 18, 21 και 24 γραμμαρίων αντίστοιχα. Σύνολο 76 γραμμάρια μέσα σε 79 ημέρες. Οι δύο κλώνοι, από την άλλη, απέδωσαν ένα αποξηραμένο βάρος τελικού προϊόντος 32 (το ψηλό φυτό) και 49 γραμμαρίων (το κοντό φυτό) καταλήγοντας σε ένα σύνολο 81 γραμμαρίων, μέσα σε 71 ημέρες από τη στιγμή που φυτεύτηκαν (80 ημέρες από τη στιγμή που κόπηκαν). Οι δύο κλώνοι, λοιπόν, είχαν περισσότερη από τη διπλάσια απόδοση από αυτή των τεσσάρων φυτών που καλλιεργήθηκαν από σπόρο.

Πρέπει να αναφερθεί πως τα άνθη αυτής της ποικιλίας (ειδικά ο πιο κοντός φαινότυπος) είναι αρκετά ευπαθή στην εμφάνιση μούχλας. Γι΄αυτό η καλή κυκλοφορία αέρα (χωρίς πολλή υγρασία) ανάμεσα στα άνθη κατά το τελευταίο μισό της περιόδου άνθισης είναι αρκετά σημαντική. Όπως και να 'χει, είναι καλό να έχετε το νου σας σε περίπτωση που εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Η γνώμη μου για το Critical είναι πως αν κάνετε καλή επιλογή, ξεκορφύσετε το φυτό μια-δυο φορές από την αρχή, το κρατήσετε στην περίοδο ανάπτυξης για λίγο περισσότερο, του δώσετε αρκετές δόσεις θρεπτικών συστατικών και ενισχυτικών, ενώ το έχετε σε μεγάλες γλάστρες με άπλετο φως, χρησιμοποιώντας 2 λαμπτήρες Son's 600w (αντί για 2 των 400w), αυτή η ποικιλία έχει τεράστιες δυνατότητες.

Όταν το Critical είναι αποξηραμένο δε μυρίζει πολύ έντονα. Μόλις όμως το σπάσετε, αναβλύζει μια χαρακτηριστική μυρωδιά με γήινους τόνους - που θυμίζουν καβουρδισμένο αμύγδαλο και μπαχάρια - και ελαφριές νότες που θυμίζουν υγρό αναπτήρα. Αυτή η μυρωδιά μετριάζεται καθώς ωριμάζει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εξαφανίζεται εντελώς και δεν επηρεάζει το υπέροχο, γευστικό του κάπνισμα. Η μόνη δυσκολία που θα αντιμετωπίσετε απ' ότι φαίνεται δεν είναι η καλλιέργεια, η κλωνοποίηση ή η αποξήρανση αλλά το τρίψιμο. Έχει τόση πολλή ρητίνη που μόλις το ακουμπήσετε θα καταλήξετε με κολλημένα χαρτάκια και κομμάτια καπνού (αν χρησιμοποιείτε) στα δάχτυλα σας και στο πάτωμα!

Όσο για το κάπνισμα του και οι δύο ποικιλίες του Critical είναι παραπλήσιες. Η γεύση θυμίζει Hash και λίγο κρέας, ενώ τα πιο συμπαγή άνθη φέρνουν λίγο σε Skunk. Το σωματικό χαλάρωμα που προσφέρει είναι πολύ ευχάριστο και δυνατό (όχι όμως καθηλωτικό), ενώ συνοδεύεται από ένα ευχάριστο ανέβασμα. Μετά από μερικές τζούρες θα νιώσετε πως έχετε κολλήσει στον καναπέ, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αντιθέτως, θα δείτε πως μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα απλά με διαφορετικούς ρυθμούς. Ανακαλύψαμε, επίσης, πως η ευφορία που προσφέρει αργεί να έρθει και γι' αυτό μπορείτε να κάνετε δύο με τρεις τζούρες πριν η πρώτη σας χτυπήσει πραγματικά. Δεν είναι ένα ανέβασμα με πολύ μεγάλη διάρκεια, αλλά αυτό είναι καλό, καθώς μπορείτε να περάσετε ένα ολόκληρο απόγευμα χαλαρώνοντας και να σηκωθείτε το επόμενο πρωί με καθαρό κεφάλι.

Το Critical, λοιπόν, φαίνεται να έχει όλα τα απαραίτητα. Είναι πανεύκολο στην καλλιέργεια και την κλωνοποίηση, έχει εξαιρετικές αποδόσεις, αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και το κάπνισμα του είναι πρώτης τάξεως. Για άλλη μια φορά η Royal Queen Seeds κατάφερε να προσφέρει (θηλυκοποιημένα) γενετικά χαρακτηριστικά κορυφαίας ποιότητας σε τιμές που μας κάνουν χαρούμενους. Αν είστε από αυτούς που (για οποιοδήποτε λόγο) δυσκολεύονται με την κλωνοποίηση, σας προτείνουμε την Critical ανεπιφύλακτα καθώς είναι μια ιδανική ποικιλία για να αναπτύξετε τις ικανότητες σας.

Τα λέμε την επόμενη φορά!
Steve & Dawn

ΕΙΣΤΕ 18 ΧΡΟΝΩΝ Ή ΑΝΩ;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.