Οδηγός Καλλιέργειας Κάνναβης από τη Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter Reviewed by: Andreu Francés

Το Χρονοδιάγραμμα Καλλιέργειας Της Κάνναβης

Μια επισκόπηση των 5 σταδίων της καλλιέργειας κάνναβης.

Η καλλιέργεια κάνναβης συνοδεύεται από πολλές ανησυχίες. Έτσι, η ίδια η καλλιέργεια κάνναβης μπορεί να χωριστεί σε πέντε διακριτά στάδια, ανεξάρτητα από το ποιους σπόρους έχετε επιλέξει.

Ξεκινωντας

Video id: 484396327

Πριν αρχίσετε να πετάτε αυθόρμητα τους σπόρους στο έδαφος, σκεφτείτε τι είδους καλλιεργητής θέλετε να είστε. Πρόκειται για καλλιέργεια εσωτερικού χώρου ή για καλλιέργεια εξωτερικού χώρου; Έχετε τον εξοπλισμό που απαιτεί το περιβάλλον ανάπτυξης που έχετε επιλέξει; Έχετε φροντίσει να συλλέξετε σπόρους που θα ευδοκιμήσουν στο συγκεκριμένο περιβάλλον, εσωτερικό ή εξωτερικό; Σχετικά με το τελευταίο ζήτημα, ένας φιλόδοξος καλλιεργητής θα πρέπει να γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ φυτών φωτοπεριόδου και αυτοφυών φυτών κάνναβης. Υπάρχουν μερικές βασικές διαφορές που πρέπει να σημειώσετε.

Φυτα φωτοπεριοδου

Το βασικό χαρακτηριστικό ενός φυτού φωτοπεριόδου είναι η ικανότητά του να αναπτύσσεται απεριόριστα—αρκεί να τηρηθεί ο κύκλος φωτός/σκότους 18/6–24/0. Παρακάτω αυτό θα αναλυθεί περαιτέρω, αλλά γενικά αυτό σημαίνει ότι αυτά τα φυτά μπορούν να συγχωρήσουν περισσότερα λάθη κατά την καλλιέργειά τους. Σημαίνει, επίσης, ότι μπορείτε να διασφαλίσετε ότι το φυτό σας θα αποδώσει στο έπακρο, μόλις αρχίσει η ανθοφορία. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε για τη μετάβαση από την ανθοφορία στη συγκομιδή είναι να προσαρμόσετε τον κύκλο φωτισμού σε 12/12. Η εν λόγω προσαρμογή μπορεί να φανεί ακόμη πιο χρήσιμη σε περίπτωση που είστε σε θέση να δημιουργήσετε απεριόριστους κλώνους του βελτιστοποιημένου φυτού σας. Το κύριο μειονέκτημα είναι ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να είναι έτοιμα για συγκομιδή σε σύγκριση με τα φυτά αυτόματης ανθοφορίας. Ωστόσο, θα έχετε μεγαλύτερη σοδειά και συνήθως πιο ισχυρά άνθη μόλις φτάσουν σε αυτό το σημείο.

Φυτα αυτο-ανθοφοριας

Η διαφοροποίηση τους από τα φυτά φωτοπεριόδου φαίνεται και από τις αντίστοιχες ονομασίες των ποικιλιών. Ανεξάρτητα από το αν πιστεύετε ότι το φυτό είναι έτοιμο, θα αρχίσει να ανθίζει σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ανάλογα με τον γενετικό προγραμματισμό της ποικιλίας. Κατά μία έννοια, αυτά τα φυτά είναι ιδανικά για τους αρχάριους καλλιεργητές, επειδή απαιτούνται λιγότερες γνώσεις σχετικά με τον φωτισμό και την προσαρμογή του κύκλου φωτός. Από την άλλη πλευρά, λόγω του περιορισμένου χρόνου ανάπτυξης, τα λάθη κοστίζουν παραπάνω. Αυτό δεν είναι ιδανικό για αρχάριους, αλλά το γεγονός ότι χρειάζονται μόνο δυόμισι μήνες από τη βλάστηση μέχρι τη συγκομιδή είναι σίγουρα ελκυστικό. Τα αυτόματης άνθισης φυτά τείνουν να παράγουν μικρότερες, όχι τόσο ισχυρές σοδειές σε σύγκριση με τα αντίστοιχα φωτοπεριοδικά, αλλά οι εξελίξεις των τελευταίων ετών γεφυρώνουν αυτό το χάσμα.

Τα 5 σταδια καλλιεργειας της κανναβης

Τώρα που είστε εξοικειωμένοι με τις διαφορές μεταξύ των ποικιλιών φωτοπεριόδου και των αυτοφυών ποικιλιών, μπορούμε να δούμε πιο συγκεκριμένα το κάθε στάδιο κατά την καλλιέργεια κάνναβης.

Σταδιο 1: βλαστηση σπορου — 1–7 ημερες

The Cannabis Cultivation Timeline

Εάν στην παρούσα φάση το φυτό σας είναι ένας απλός σπόρος, να ξέρετε ότι η δικιά σας δουλειά από τώρα και στο εξής θα υπαγορεύσει την επιτυχημένη ή μη πορεία του. Η βλάστηση είναι το στάδιο κατά το οποίο βγαίνει η πρώτη ρίζα από τον σπόρο και διαρκεί μεταξύ 1–7 ημερών. Η μέθοδος της υγρής χαρτοπετσέτας αποτελεί κλασική προσέγγιση σε αυτό το στάδιο, αλλά έτσι προκύπτει και το πρώτο λάθος στα πλαίσια της διαδικασίας–μια νεαρή ρίζα γεμάτη μικροσκοπικές ίνες. Θα μπορούσατε να φυτέψετε τον σπόρο απευθείας στο έδαφος, αλλά θα πρέπει να διασφαλίσετε πρώτα ότι η θερμοκρασία και η υγρασία έχουν ρυθμιστεί κατάλληλα.

Αν θέλετε να διατηρήσετε όλους τους σπόρους σας ασφαλείς και καθαρούς, συνιστούμε τη χρήση του Starter Kit της Royal Queen Seeds, ενός πακέτου που περιέχει όλο τον βασικό εξοπλισμό. Με αυτό, θα εξασφαλιστεί η καθαρότητα των σπόρων σας και η απρόσκοπτη βλάστησή τους. Μόλις τα φυτά σας φτάσουν σε ύψος 2-3 εκατοστών, μπορείτε να τα μεταφέρετε σε ένα καταλληλότερο περιέκτη για να αναπτυχθούν.

Σταδιο 2: βλαστικο σταδιο — 2 εβδομαδες

The Cannabis Cultivation Timeline

Το βλαστικό στάδιο είναι το αμέσως επόμενο στάδιο μετά τη βλάστηση του σπόρου. Σε αυτό το στάδιο απαιτούνται περίπου 18 ή περισσότερες ώρες φωτός ανά ημέρα. Μετά από περίπου δύο εβδομάδες κατάλληλης φροντίδας, θα πλησιάζει πλέον το στάδιο βλαστικής ανάπτυξης.

Σε αυτό το σημείο αρχίζει να διαμορφώνεται το φυτό κάνναβης. Στην αρχή, κάθε φύλλο θα έχει τη μορφή λεπίδας. Στην αρχή θα υπάρχει μια λεπίδα με ραβδώσεις σε κάθε φύλλο, αλλά οι λεπίδες θα φτάσουν πιο κοντά στον τυπικό αριθμό των 5–7 "δάχτυλων" μέχρι το τέλος αυτής της περιόδου. Μέχρι να εμφανίσουν τα αληθινά τους φύλλα, όμως, τα φυτά θεωρούνται σπορόφυτα. Μαζί με τον αυξανόμενο αριθμό των λεπίδων, το ζωντανό πράσινο χρώμα είναι μια ακόμα ένδειξη ενός υγιούς φυτού. Για να διατηρηθεί η υγεία των φυτών, τα δύο βασικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε είναι το νερό και η καθαριότητα. Τα σπορόφυτα είναι ακόμα εύθραυστα, επομένως χρειάζονται μόνο λίγο πότισμα. Η καθαριότητα είναι απαραίτητη για την προφύλαξη από ασθένειες και από τη μούχλα. Το τέλειο σπίτι για φυτά κάνναβης είναι ένας διασπορέας, ιδανικά με 70% σχετική υγρασία και θερμοκρασία 20-25°C, είτε με λαμπτήρες CFL, είτε με LED.

Στάδιο 3: Φάση Ανάπτυξης — 2 Εβδομάδες έως την Αιωνιότητα

The Cannabis Cultivation Timeline

Η βλαστική ανάπτυξη συνδέεται κανονικά με μια μεταφύτευση σε κάποιο σημείο, καθώς τα φυτά ξεπερνούν το αρχικό μέσο τους, είτε πρόκειται για κύβο Rockwool είτε για χάρτινο ποτήρι γεμάτο με χώμα ή κοκοφοίνικα. Η συνεχής ανάπτυξη της ριζικής ζώνης και η έντονη διακλάδωση είναι οι κορυφαίες προτεραιότητες για τον καλλιεργητή. Το βέλτιστο περιβάλλον για βλαστική ανάπτυξη είναι σχετική υγρασία RH 50–75% και εύρος θερμοκρασίας 20–28ºC, κάτω από λαμπτήρες είτε LED είτε αλογόνου μετάλλου (MH).

Οι καλλιεργητές αυτοφυών ποικιλιών έχουν ακόμα λιγότερο χρόνο για χάσιμο, συγκριτικά με τους καλλιεργητές φυτών φωτοπεριόδου, καθώς το στάδιο ανθοφορίας έρχεται γρηγορότερα–σε μόλις 2-3 εβδομάδες βλαστικής ανάπτυξης. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πολλοί καλλιεργητές αυτοφυών ποικιλιών φυτεύουν τους σπόρους τους απευθείας στο τελικό δοχείο ανάπτυξης τους. Ο χρόνος ξεκινά να μετρά αντίστροφα στην περίπτωση των αυτόματων ποικιλιών από τη στιγμή της βλάστησης.

Οι ποικιλίες φωτοπεριόδου μπορούν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται, αρκεί να τηρούνται οι κατάλληλες συνθήκες, όπως οι 18 ώρες φωτός. Το γεγονός αυτό έχει επιτρέψει στους καλλιεργητές εσωτερικού χώρου να διατηρούν τα μητρικά φυτά τους για πολλά χρόνια και αποτελεί και τον κύριο λόγο για τον οποίο τα φυτά εξωτερικού χώρου φυτεύονται την Άνοιξη. Είτε πρόκειται για εσωτερικό, είτε για εξωτερικό χώρο, οι 18+ ώρες φωτός διευκολύνουν επίσης τη λήψη μοσχευμάτων.

Αυτό είναι το στάδιο για να μεταφυτεύσετε τα φωτοπεριοδικά φυτά στα τελικά δοχεία, τουλάχιστον μερικές εβδομάδες πριν από τη μετάβαση στην άνθιση ή πριν από το καλοκαίρι σε εξωτερικό χώρο.

Οι ποικιλίες φωτοπεριόδου μπορούν να παραμείνουν στο στάδιο ανάπτυξης για εβδομάδες ή και μήνες, επιτρέποντας όλα τα είδη κλαδέματος και εκπαίδευσης για την ενίσχυση της απόδοσης τους, όπως οι μέθοδοι FIM, LST ή ακόμα και ScrOG. Στην περίπτωση, όμως, των αυτοφυών ποικιλιών, οι καλλιεργητές πιέζονται από τον χρόνο.

Σταδιο 4: ανθοφορια — 6–12 εβδομαδες

The Cannabis Cultivation Timeline

Σε αυτό το στάδιο, τόσο οι καλλιεργητές, όσο και τα φυτά εστιάζουν στην παραγωγή μπουμπουκιών. Έτσι, ο καλλιεργητής ήδη μπορεί να φαντασιώνεται την κρυστάλλινη συγκομιδή μαριχουάνας του, καθώς αυτή πλησιάζει. Το ποσοστό σχετικής υγρασίας πρέπει να μειωθεί στο 40-50% και η θερμοκρασία θα πρέπει να διατηρείται στους 20-28°C.

Τα φυτά κάνναβης θα σας δώσουν ένα πρώτο σημάδι για το φύλο τους κατά την πρώιμη φάση της ανθοφορίας. Συνήθως μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες ανθοφορίας, στα θηλυκά φυτά θα αναπτυχθούν ύπεροι ή "τριχίδια" που επιβεβαιώνουν τη θηλυκότητα τους.

Αν διακρίνετε κάτι που μοιάζει με ένα τσαμπί σταφυλιών (σάκος γύρης) και αναδύεται ανάμεσα από τις συστάδες λουλουδιών ή βρίσκεται οπουδήποτε στο στέλεχος του φυτού, τότε έχετε ένα αρσενικό φυτό κάνναβης. Αν διακρίνετε και τριχίδια και σάκους γύρης στο ίδιο φυτό, τότε έχετε ένα ερμαφρόδιτο φυτό, το οποίο πρέπει να αφαιρέσετε αμέσως.

Η ώθηση προς την άνθιση στις ποικιλίες φωτοπεριόδου, εξαρτάται από τις ώρες φωτός που λαμβάνουν. Σε εσωτερικούς χώρους, απαιτούνται 12 ώρες φωτός και 12 ώρες σκότους, για να προωθηθεί τεχνητά η ανάπτυξη των ανθών.

Στην περίπτωση καλλιέργειας εξωτερικού χώρου, η Μητέρα Φύση υπαγορεύει το χρονοδιάγραμμα του καλλιεργητή και η ανθοφορία ξεκινά μόνο το Καλοκαίρι/Φθινόπωρο. Καθώς οι ώρες του φυσικού φωτός μειώνονται, η ανθοφορία γίνεται πιο σταδιακά και διαρκεί περισσότερο. Οι καλλιεργητές στο βόρειο ημισφαίριο δεν έχουν μετονομάσει τον Οκτώβριο (October) σε "Croptober" (crop - σοδειά), τυχαία.


Fastest Flowering Strains

Quick One
Quick One
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Easy Bud
Easy Bud
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Royal CBDV
Royal CBDV
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Epsilon F1
F1
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
F1
Titan F1
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Watermelon
Watermelon
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Royal Cheese
Royal Cheese
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Speedy Chile
Speedy Chile
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Purple Queen
Purple Queen
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Royal CBG
Royal CBG
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Milky Way F1
F1
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Tatanka Pure CBD
Tatanka Pure CBD
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Weeks
Weeks
Weeks
Weeks
Weeks
Weeks
Weeks
Weeks
Weeks
Weeks
Weeks
Weeks

Φυσικά τα φυτά αυτόματης άνθισης δεν ακολουθούν τους κανόνες λόγω της Ruderalis καταγωγής τους, επομένως θα αρχίσουν να ανθίζουν σε περίπου ένα μήνα μετά τη βλάστηση. Οι ποικιλίες αυτο-άνθισης χρειάζονται 18+ ώρες φωτός για να ανθοφορήσουν και είναι πιο παραγωγικές σε έναν κύκλο φωτός-σκότους. Στην περίπτωση των ποικιλιών φωτοπεριόδου, κάτι τέτοιο θα εμπόδιζε την ανθοφορία.

Η ανθοφορία γενικά διαρκεί 7-10 εβδομάδες στην περίπτωση των ποικιλιών φωτοπεριόδου Indica, καθώς και για τις υβριδικές ποικιλίες. Στην περίπτωση των κατά βάση Sativa ποικιλιών, η ανθοφορία μπορεί να διαρκέσει 10-14 εβδομάδες, έως ότου το άνθος φτάσει σε πλήρη ωρίμανση.

Στην περίπτωση των αυτοφυών ποικιλιών, η ανθοφορία διαρκεί μόνο 30-45 ημέρες και προκύπτει μέσω μιας πολύ ξαφνικής μετάβασης. Οι θηλυκοί αυτοφυείς σπόροι είναι μια σοφή επιλογή για αρχάριους που δεν θέλουν ένα τελικό προϊόν γεμάτο σπόρους.

Είναι πάντα καλύτερο να αξιολογείτε το εάν ένα φυτό κάνναβης είναι έτοιμο για συγκομιδή, εξετάζοντας πολύ προσεκτικά την περιεκτικότητα των μπουμπουκιών του σε ρητίνη. Χρησιμοποιώντας έναν οικονομικό μεγεθυντικό φακό για να βεβαιωθείτε ότι τα μπουμπούκια ρητίνης είναι γαλακτώδη και κεχριμπαρένια και όχι διαφανή, μπορείτε να ξεκινήσετε τη συγκομιδή χωρίς αναστολές.

Έχοντας πλέον σιγουρευτεί ότι έχετε μια ώριμη συγκομιδή μαριχουάνας, μπορείτε να βγάλετε το ψαλίδι κλαδέματος και να ξεκινήσετε τη συγκομιδή. Μετά από δύο εβδομάδες αργής αποξήρανσης σε χάρτινες σακούλες ή κρεμώντας τη συγκομιδή σας σε θερμοκρασία δωματίου και με περίπου 50% σχετική υγρασία στον χώρο, έχετε πλέον φτάσει πολύ κοντά στην τελική επιβράβευση για τον κόπο σας.

The Cannabis Cultivation Timeline

Σταδιο 5: συγκομιδη και ωριμανση — 1–2 μηνες

Η συγκομιδή είναι το πιο ευχάριστο μέρος της διαδικασίας. Για να τα πάρουμε με την σειρά, το πρώτο πράγμα που πρέπει να δούμε είναι τα τριχίδια του φυτού. Πρόκειται για αδένες που περιέχουν τα περισσότερα κανναβινοειδή και τερπένια του φυτού. Καθώς ξεκινά η φάση της ανθοφορίας, τα τριχίδια είναι ημιδιαφανή. Όταν παρατηρήσετε ότι το 60% ή και παραπάνω των τριχιδίων έχει πάρει ένα γαλακτώδες χρώμα, έχει έρθει η ώρα για συγκομιδή. Ορισμένοι καλλιεργητές θα περιμένουν έως ότου πραγματοποιηθεί αυτή η αλλαγή στο 90% των τριχιδίων περίπου, έτσι ώστε το τελικό προϊόν να έχει ακόμα πιο χαλαρωτικές ιδιότητες. Για περαιτέρω πληροφορίες επί του θέματος, διαβάστε το blog μας σχετικά με τη συγκομιδή κάνναβης.

Θα πρέπει επίσης να παρατηρήσετε το φύλλωμα. Η μέγιστη ωριμότητα υποδεικνύεται και από την αύξηση των κίτρινων φύλλων. Αυτό δείχνει ότι τα μπουμπούκια κάνουν πλήρη χρήση των θρεπτικών συστατικών, ακριβώς όπως θα έπρεπε. Μόλις παρατηρήσετε και τις δύο παραπάνω ενδείξεις, σημαίνει ότι έχει έρθει η ώρα να προχωρήσετε στο τριμάρισμα και στο στάδιο της ωρίμανσης.

Το υγρό τριμάρισμα πραγματοποιείται σύντομα μετά τη συγκομιδή, ενώ τα μπουμπούκια διατηρούν ακόμα υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Σε αυτήν την περίπτωση, τα μπουμπούκια έχουν κολλώδη υφή και αυτό περιπλέκει τη διαδικασία λίγο, αλλά συνολικά αυτός ο τρόπος είναι πολύ πιο διαδεδομένος και απλός. Το ξηρό τριμάρισμα, αν έχετε τον απαραίτητο χώρο, είναι πιο εύκολο αφού δεν "μπουκώνει" το ψαλίδι σας. Το μειονέκτημα είναι ότι απαιτείται πολύ περισσότερος χρόνος για το στέγνωμα των μπουμπουκιών μετά τη συγκομιδή.

Τέλος, όσον αφορά στην ωρίμανση, εάν πραγματοποιήσατε υγρό τριμάρισμα, θα πρέπει πρώτα να αποξηράνετε τα μπουμπούκια σας, ενώ στην περίπτωση ξηρού τριμαρίσματος, τα μπουμπούκια φυσικά δεν χρειάζονται αποξήρανση. Πάρτε μερικά αεροστεγή γυάλινα βάζα και γεμίστε τα δύο τρίτα τους με μπουμπούκια. Η ωρίμανση στοχεύει στην εξάλειψη της υπολειπόμενης υγρασίας, των σακχάρων και της χλωροφύλλης, εξασφαλίζοντας ένα ποιοτικό τελικό προϊόν. Θα πρέπει να ανοίγετε το βάζο μία ή δύο φορές ανά ημέρα για τις πρώτες δύο εβδομάδες για να ανανεώνεται ο αέρας και για να ελέγχετε για τυχόν εμφάνιση μούχλας. Αφού το προϊόν στεγνώσει παραπάνω, θα χρειαστεί να ελέγχετε το περιεχόμενο μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Μετά από λίγες εβδομάδες, τα μπουμπούκια σας θα είναι έτοιμα για χρήση! Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αποξήρανση και την ωρίμανση του βοτάνου σας, ρίξτε μια ματιά στα blogs μας Κορυφαίες Συμβουλές Για Να Στεγνώσουν Και Να Ωριμάσουν Με Επιτυχία Τα Φρέσκα Μπουμπούκια Κάνναβης και Πώς Να Ωριμάσετε Τα Άνθη Κάνναβης Σας.

The Cannabis Cultivation Timeline

For more info on drying and curing your herb, check our blogs Top Tips To Successfully Dry And Cure Your Fresh Cannabis Buds and How to Cure Your Cannabis Buds.

Royal Queen Seeds Genetics

Royal Queen Seeds produces some of europe’s best cannabis seeds, ensuring hobby growers everywhere have access to the finest marijuana strains around.

Buy at RQS

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.

Grow Guide Topic Finder

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
eKomi silver seal
4.7 στα 5
στα 37835 αξιολογήσεις