The RQS Blog

.By Luke Sumpter


Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, το κάπνισμα κάνναβης περιλαμβάνει γέλια, καλή διάθεση, πείνα και ευφορία. Σκεφτείτε το χθεσινό βράδυ καπνίσματος (ή ό,τι μπορείτε να θυμηθείτε από αυτό). Το πιο πιθανό είναι ότι καπνίσατε, φάγατε κάτι, μιλούσατε με βαριά φωνή και μετά πήγατε για ύπνο. Δεν είναι υπέροχο;

Παρόλο που η κάνναβη μας φέρνει στιγμές χαράς και ευχαρίστησης τις περισσότερες φορές, ενίοτε τα πράγματα πάνε λίγο διαφορετικά. Σε κάποιο σημείο, όλοι οι καπνιστές θα βιώσουν τη σκοτεινή πλευρά του φυτού.

Για τον έναν ή τον άλλο λόγο, η κάνναβη μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε αγχωμένοι, παρανοϊκοί και αμήχανοι. Αυτά τα συναισθήματα μπορούν ακόμη και να κλιμακωθούν, φτάνοντας σε πανικό.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Και από πού προέρχονται αυτά τα συναισθήματα; Συνεχίστε την ανάγνωση για να εξερευνήσετε τι προκαλεί μια κακή εμπειρία με την κάνναβη, πώς να τη σταματήσετε και πώς να την αποτρέψετε στο μέλλον.

Τι είναι μια κακή εμπειρία με την κάνναβη;

Η κάνναβη έχει την τάση να μας οδηγεί σε βαθιές σκέψεις. Όταν είμαστε νηφάλιοι, περνάμε από τη μία σκέψη στην άλλη σε κλάσματα δευτερολέπτου. Οι σκέψεις μπαίνουν στο μυαλό και αντικαθίστανται σχεδόν αμέσως, καθώς αποσπάται η προσοχή μας ή χάνετε το ενδιαφέρον μας.

Αυτός ο κανονικός τρόπος λειτουργίας αλλάζει όταν είμαστε υπό την επήρεια κάνναβης. Η κάνναβη μας βοηθά να εστιάσουμε λεπτομερώς σε κάθε σκέψη. Παρόλο που αυτό το χαρακτηριστικό μας βοηθά όταν γράφουμε ένα βιβλίο, ζωγραφίζουμε έναν πίνακα ή κάνουμε φιλοσοφικές συζητήσεις με φίλους μας, δημιουργεί πολλά προβλήματα όταν προκύπτουν αρνητικές σκέψεις.

Όταν βρισκόμαστε σε κακή ψυχική διάθεση ή σε μια επικίνδυνη κατάσταση, η κάνναβη ενισχύει τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας και μπορεί να προκαλέσει μια κακή αντίδραση. Μπορούμε εύκολα να βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου οι αρνητικές σκέψεις περιστρέφονται στο μυαλό μας μέχρι να γίνουν πιο σύντομες οι αναπνοές μας, να διασταλούν οι κόρες μας και να μας κυριεύσει το άγχος.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει τίποτα που θα πρέπει να σας ανησυχεί. Ακριβώς όπως η κάνναβη καθιστά τη γεύση του φαγητού μοναδική και τη μουσική αξεπέραστη, προσφέρει την ίδια ενισχυτική επίδραση στις σκέψεις μας, είτε είναι θετικές, είτε αρνητικές.

Τι είναι μια κακή εμπειρία με την κάνναβη;
 • Είναι η κάνναβη ψυχεδελική;

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι η κάνναβη λειτουργεί ως ψυχεδελικό, οδηγώντας στο ερώτημα: μπορείτε να μεταβείτε σε μια κατάσταση απώλειας της συνείδησης με την κάνναβη; Σίγουρα, τα πράγματα μπορεί να γίνουν έντονα με την κάνναβη μερικές φορές, αλλά δρα με διαφορετικό τρόπο από τα κλασικά ψυχεδελικά όπως το DMT, το LSD, η ψιλοκυβίνη και η μεσκαλίνη.

Αυτές οι ισχυρές ουσίες καθορίζονται από την ικανότητά τους να προκαλούν έντονα και μακροχρόνια οράματα, συναισθηματικές αλλαγές και παραμορφωμένη αντίληψη. Αυτό επιτυγχάνεται, εν μέρει, παρεμβαίνοντας προσωρινά στη σηματοδότηση σεροτονίνης στον εγκέφαλο.

Αντίθετα, η κάνναβη παράγει τις επιδράσεις της μέσω του συστήματος ενδοκανναβινοειδών. Το THC, το ενεργό μόριο, συνδέεται με τους υποδοχείς CB1 στον εγκέφαλο, όπου ασκεί τις ψυχοδραστικές του επιδράσεις. Πολλά διαφορετικά τερπένια (οι χημικές ουσίες που προσδίδουν στην κάνναβη τη χαρακτηριστική μυρωδιά της) προσθέτουν επίσης ενεργειακά ή χαλαρωτικά αποτελέσματα στο μείγμα.

Ωστόσο, η ένταση και η ψευδο-ψυχεδελική φύση της κάνναβης αλλάζει όταν οι άνθρωποι την καταναλώνουν ως τρόφιμο. Εδώ, το THC μετατρέπεται σε μια πιο ισχυρή χημική ουσία με μεγαλύτερη διάρκεια, γνωστή ως 11-υδροξυ-THC.

Αν και πολλοί χρήστες περιγράφουν την κατανάλωση βρώσιμης κάνναβης ως μια ψυχεδελική εμπειρία, οι ψευδαισθήσεις είναι σπάνιες και δε λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως τα περισσότερα «πραγματικά» ψυχεδελικά.

Τι μπορεί να προκαλέσει μια κακή εμπειρία με την κάνναβη;

Πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν σε μια κακή εμπειρία ή σε μια κακή αντίδραση στην κάνναβη, από τη διάθεσή σας πριν το κάπνισμα, έως την υπερβολική κατανάλωση. Μπορεί να έχει έντονο αντίκτυπο τόσο σε αρχάριους καπνιστές, όσο και έμπειρους χρήστες. Δείτε παρακάτω μερικούς από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι βιώνουν μια κακή εμπειρία με την κάνναβη.

 • Πολύ Ισχυρές Ποικιλίες

Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας THC παραμένει ο πιο κοινός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι βιώνουν μια κακή εμπειρία με την κάνναβη. Το υπερβολικό κάπνισμα ή η υπερβολική κατανάλωση αυτής της ψυχοδραστικής χημικής ουσίας γίνονται όλο και πιο συνήθη, απλά και μόνο επειδή οι ποικιλίες της κάνναβης γίνονται ισχυρότερες καθώς περνά ο χρόνος. Τις δεκαετίες του '60 και του '70, οι λάτρεις της κάνναβης είχαν στη διάθεσή τους ποικιλίες κακής ποιότητας και με χαμηλά επίπεδα THC. Αν ήταν τυχεροί, θα έπαιρναν κάποιο υψηλής ποιότητας, εισαγόμενο χασίς. Στη σύγχρονη εποχή, απολαμβάνουμε κλινικές, κλαμπ κάνναβης και καφετέριες που προσφέρουν κάνναβη υψηλής ποιότητας.

Τα μέσα επίπεδα THC στις ποικιλίες της κάνναβης έχουν αυξηθεί ραγδαία, με μια περιεκτικότητα 30% να μην είναι ασυνήθιστη. Οι αρχάριοι καπνιστές μπορούν εύκολα να «βρεθούν στα δίχτυα» των ισχυρών ποικιλιών, με αποτέλεσμα να έχουν μια κακή εμπειρία.

 • Βρώσιμα

Τα βρώσιμα στέλνουν το μυαλό σε άλλους πλανήτες. Ακόμα κι αν καταναλώνετε κάνναβη για αρκετά χρόνια, η βρώσιμη εμπειρία μπορεί εύκολα να σας κατακλύσει. Η ισχύς, η διάρκεια και η κάπως ψυχεδελική πτυχή της έχουν ελάχιστη ομοιότητα με όσα νιώθετε όταν καπνίζετε κάνναβη.

Εάν δεν προσέξετε και φάτε πολύ περισσότερο από όσο μπορείτε να χειριστείτε, πιθανότατα θα έχετε μια κακή εμπειρία με την κάνναβη.

Τι μπορεί να προκαλέσει μια κακή εμπειρία με την κάνναβη;
 • Dabbing

Η κατανάλωση μέσω δοχείων χτυπά το σώμα και το μυαλό με τεράστια επίπεδα THC. Τα ισχυρά συμπυκνώματα θα ενεργοποιήσουν το σύστημα ενδοκανναβινοειδών με έναν τρόπο που δεν είχατε βιώσει ποτέ στο παρελθόν. Ακόμα και οι έμπειροι καπνιστές θα δυσκολευτούν κατά τη διάρκεια της πρώτης τους εμπειρίας.

Το dabbing θα προσφέρει την ίδια ποσότητα THC που βρίσκεται σε ένα τσιγάρο κάνναβης. Ωστόσο, η διαφορά είναι ότι θα εισπνεύσετε όλα αυτά τα κανναβινοειδή με μία μόνο ρουφηξιά.

 • Διάθεση

Ο τρόπος με τον οποίο καταναλώνετε την κάνναβη επηρεάζει την επίδραση, αλλά και τη διάθεσή σας. Η κάνναβη λειτουργεί ως μεγεθυντικός φακός στα προβλήματά σας. Εάν έχετε μια αγχωτική εργασία που αναβάλλετε, οικονομικές ανησυχίες που αυξάνονται ή συναισθήματα που καταπιέζετε, η κάνναβη θα τα επαναφέρει από το προσκήνιο του μυαλού σας.

Ο Αμερικανός ψυχολόγος και υποστηρικτής των ψυχεδελικών Timothy Leary μίλησε για τη σημασία της «στάσης και του σκηνικού» για τα ψυχεδελικά ναρκωτικά. Η «στάση» αναφέρεται στην είσοδο στην εμπειρία με μια καθαρή και διαυγή διάθεση, ενώ το «σκηνικό» αναφέρεται σε ένα βέλτιστο και χαλαρωτικό εξωτερικό περιβάλλον.

Η ίδια αρχή ισχύει και για την κάνναβη. Προσπαθήστε να επιλύσετε τα προβλήματά σας ή —τουλάχιστον— προετοιμάστε ένα σχέδιο αντιμετώπισης, προτού καπνίσετε για να αποφύγετε αυτή τη δυσάρεστη εμπειρία. Ωστόσο, μερικές φορές αυτό το λάκτισμα προς τη σωστή κατεύθυνση είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε.

Συμπτώματα μιας κακής εμπειρίας με την κάνναβη

Μια κακή εμπειρία με την κάνναβη μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους, από ανεπιθύμητες οπτικές παραισθήσεις έως και ένα αίσθημα παράνοιας. Δείτε ποια είναι τα πιο συνήθη συμπτώματα μιας κακής εμπειρίας με την κάνναβη.

 • Παραισθήσεις

Οι παραισθήσεις είναι σπάνιες όταν καπνίζετε ή τρώτε κάνναβη, αλλά μπορεί να προκύψουν. Όποιος έχει φτιάξει πολλά κέικ, μπορεί να διηγηθεί ανέκδοτα με εξωγήινους και γεωμετρικά τοπία.

Ρεαλιστικά μιλώντας, είναι απίθανο να έχετε παραισθήσεις μετά το υπερβολικό κάπνισμα κάνναβης, Αλλά τα βρώσιμα είναι μια διαφορετική ιστορία. Ακόμη και μια δόση της τάξης των 10mg από του στόματος μπορεί να κάνει τους περισσότερους έμπειρους καπνιστές να αρχίσουν να αισθάνονται άγχος, ενώ μεγαλύτερες δόσεις μπορούν να οδηγήσουν σε παραισθήσεις, αυταπάτες και ταχυκαρδία.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες συγκλίνουν και μπορούν να οδηγήσουν σε μια κακή εμπειρία, ειδικά αν ο χρήστης δεν είναι έμπειρος.

Συμπτώματα μιας κακής εμπειρίας με την κάνναβη
 • Έντονη Παράνοια/Άγχος

Θυμάστε την τάση για την οποία μιλήσαμε προηγουμένως; Το γεγονός ότι η κάνναβη σας κάνει να σκέφτεστε υπερβολικά; Λοιπόν, αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί μερικές φορές να κάνει τους χρήστες να νιώσουν εξαιρετικά άβολα, όταν βιώνουν μια κακή αντίδραση στην κάνναβη. Αυτός ο τύπος σας κοιτάζει έντονα; Μήπως σας έπεσε το πορτοφόλι σας; Μήπως να κοιτάξετε ξανά για να είστε σίγουρος; Γνωρίζει αυτός ο άγνωστος ότι είμαι υπό την επήρεια κάνναβης;

Αυτές είναι μερικές κοινές ερωτήσεις που οι άνθρωποι αρχίζουν να σκέφτονται όταν βιώνουν μια πολύ ισχυρή εμπειρία. Η κάνναβη πρέπει να είναι μια διασκεδαστική και ευχάριστη εμπειρία, και σίγουρα όχι αρνητική. Αυτά τα συναισθήματα είναι ένα σημάδι ότι έχετε υπερβεί την ιδανική δόση για εσάς και ότι θα πρέπει να τη μειώσετε την επόμενη φορά.

 • Φόβος

Η κατανάλωση βρώσιμων ή η εισπνοή συμπυκνωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε μια βαθιά αίσθηση φόβου στους απροετοίμαστους. Από τις ανησυχίες για τις ευθύνες της ζωής, έως τον υπαρξιακό τρόμο, αυτός ο φόβος μπορεί να χτυπήσει σκληρά και ξαφνικά.

 • Σωματικά Συμπτώματα

Μια κακή εμπειρία μπορεί να εκδηλωθεί και με σωματικά συμπτώματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα εξής:

 • Εφίδρωση
 • Αυξημένος καρδιακός ρυθμός
 • Δυσφορία του στομάχου
 • Μούδιασμα
 • Τρέμουλο

Πώς να αποφύγετε μια κακή εμπειρία με την κάνναβη

Τελικά, μια κακή εμπειρία με την κάνναβη προέρχεται είτε από την ψυχική σας κατάσταση, είτε από την υπερβολική κατανάλωση. Παρακάτω θα μάθετε πώς να αποφύγετε μια κακή εμπειρία κάνναβης. Ιδού τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε.

Καθαρίστε το μυαλό σας

Εάν κάτι σας ενοχλεί, μην καπνίζετε. Πηγαίνετε μια βόλτα, αναλύστε τα συναισθήματά σας, διαλογιστείτε και αναπνεύστε. Καπνίστε μόνο όταν φτάσετε σε μια κατάσταση εσωτερικής γαλήνης.

Ελέγξτε το περιβάλλον σας

Είναι πιο πιθανό να έχετε μια κακή εμπειρία στην πόλη ή σε οποιοδήποτε μέρος όπου δεν θα έπρεπε να βρίσκεστε ενώ είστε υπό την επήρεια κάνναβης. Καπνίστε στην άνετη κρεβατοκάμαρα του σπιτιού σας, στη φύση ή στην παραλία για να σας εντυπωθεί η όμορφη ατμόσφαιρα.

Ξεκινήστε συντηρητικά και προχωρήστε αργά

Πάρετε τον χρόνο σας. Κάντε μερικές ρουφηξιές κάθε φορά, περιμένετε να αντιδράσει το σώμα σας και, στη συνέχεια, προχωρήστε. Εάν χρησιμοποιείτε dab rig ή βρώσιμα, μη νιώσετε την ανάγκη να ξεπεράσετε τους άλλους. Επιλέξτε μια χαμηλή δόση. Μπορείτε πάντα να καταναλώσετε περισσότερο αργότερα, αν χρειαστεί.

Πώς να σταματήσετε μια κακή εμπειρία με την κάνναβη

Κατά τη διάρκεια μιας κακής εμπειρίας, μπορεί να νιώσετε συγκλονισμένοι και αβοήθητοι. Αλλά, μην ανησυχείτε. Σκεφτείτε ότι θα τελειώσει σύντομα. Μέχρι τότε, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να χαλαρώσετε και να μειώσετε την ένταση της εμπειρίας:

Αναπνοή

Όταν έχουμε μια απόκριση πάλης ή φυγής, οι αναπνοές μας γίνονται πιο σύντομες. Πάρτε βαθιές ανάσες από την κοιλιά για να ενημερώσετε το νευρικό σας σύστημα ότι είστε ασφαλείς και έτοιμοι να χαλαρώσετε.

Πηγαίνετε μια βόλτα

Κινηθείτε για να ενισχύσετε τη ροή του αίματος. Ο καθαρός αέρας θα καθαρίσει το μυαλό σας και η κίνηση θα επιταχύνει τον μεταβολισμό του THC στο σώμα σας.

Πάρτε λίγο CBD

Αυτό το μη ψυχοδραστικό κανναβινοειδές θα σας χαλαρώσει και θα μειώσει την επίδραση του THC.

Πιείτε ένα αφέψημα από βότανα

Το δεντρολίβανο και το μελισσόχορτο περιέχουν το χαλαρωτικό τερπένιο βήτα-καρυοφυλλένιο, το οποίο θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Καλό θα ήταν να έχετε αυτά τα βότανα στο ντουλάπι σας σε περίπτωση που τα χρειαστείτε.

«Μιλήστε» με τον εαυτό σας

Θυμηθείτε, ότι θα επιστρέψετε σύντομα στη νηφαλιότητα. Θεωρήστε αυτήν την εμπειρία ένα μάθημα. Τα σκοτεινά πράγματα έχουν έρθει στην επιφάνεια. Η κάνναβη μόλις σας έδειξε τι πρέπει να κάνετε για να βελτιώσετε τη ζωή σας και να γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας.

Πόσο διαρκεί μια κακή εμπειρία με την κάνναβη;

Μια κακή εμπειρία που είναι απόρροια του καπνίσματος κάνναβης θα διαρκέσει περίπου 1–2 ώρες. Ωστόσο, η απόκριση του σώματός σας, πιθανότατα, θα μειώσει αυτό το χρονικό πλαίσιο. Εάν αρχίσετε να νιώθετε ταραγμένοι και φοβισμένοι, τα υψηλά επίπεδα αδρεναλίνης και άλλων ορμονών θα σας βοηθήσουν να επανέλθετε στη νηφαλιότητα πολύ πιο γρήγορα.

Οι κακές εμπειρίες που προέρχονται από βρώσιμα κάνναβης διαρκούν πολύ περισσότερο, μεταξύ 6–8 ωρών, ανάλογα με τη δόση.

Υπάρχει υπερβολική δόση κάνναβης;

Όχι, τουλάχιστον όχι θανατηφόρα. Το κάπνισμα ή η υπερβολική κατανάλωση κάνναβης μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς επιδράσεις, αλλά όχι σε υπερβολική δόση με την κλασική έννοια. Τα ναρκωτικά, όπως τα οπιοειδή, αποτελούν τον πραγματικό κίνδυνο όσον αφορά στην υπερβολική δόση, καθώς δρουν στους υποδοχείς σε περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την αναπνοή. Ωστόσο, δεν υπάρχουν υποδοχείς κάνναβης σε αυτήν την περιοχή.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μια κακής εμπειρίας με την κάνναβη και της αδιαθεσίας που προέρχεται από την κάνναβη;

Μια κακή εμπειρία με την κάνναβη περιλαμβάνει άγχος, στρες και πανικό. Όσοι βιώνουν μια κακή εμπειρία μπορεί να νιώθουν κάποιες σωματικές ενοχλήσεις, ωστόσο η αδιαθεσία είναι μια έντονα δυσάρεστη σωματική κατάσταση και είναι εντελώς διαφορετική.

Η αδιαθεσία προέρχεται από υπερβολική κατανάλωση κάνναβης και εκδηλώνεται με σωματικές παρενέργειες, όπως η ναυτία και μια ακαταμάχητη υπνηλία. Παρόλ' αυτά, οι άνθρωποι μπορούν να βιώσουν μια έντονα δυσάρεστη σωματική κατάσταση, χωρίς να έχουν μια κακή εμπειρία.

Όταν βιώσετε οποιοδήποτε από τα δύο, θα πρέπει να θυμάστε ότι δε θα αργήσει να τελειώσει. Πιείτε λίγο νερό, ένα ζεστό τσάι, αναπνεύστε και θυμηθείτε ότι όλα θα πάνε καλά.

Μόλις αντιμετωπίσετε μια κακή εμπειρία, θα ξέρετε πόσο ενοχλητική είναι. Εάν δείτε έναν φίλο σε παρόμοια κατάσταση, βοηθήστε τον. Χρησιμοποιήστε τις συμβουλές από αυτό το άρθρο για να διευκολύνετε τη μετάβασή του σε μια κατάσταση ηρεμίας.

Προωθούμε την Υπεύθυνη Χρήση ΚάνναβηςΗ RQS τονίζει τη σημασία της υπεύθυνης κατανάλωσης κάνναβης.

Ενώ πολλά άτομα χρησιμοποιούν κάνναβη συχνά χωρίς επιπλοκές, ορισμένα μπορεί να είναι επιρρεπή στο να αναπτύξουν δυσμενείς συμπεριφορές. Πιστεύουμε ότι το βότανο πρέπει να βελτιώνει τη ζωή κάποιου, όχι να την εμποδίζει.

Η υπεύθυνη χρήση περιλαμβάνει περιορισμό της κατανάλωσης μόνο από ενήλικες, άρνηση χειρισμού αυτοκινήτων ή μηχανημάτων υπό την επιρροή και προσπάθεια αντίστασης στην υπερβολική χρήση.

Stay Cultivated.

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.