ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΔΩΜΑΤΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

ΜΕΡΟΣ 1 / ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΕΡΑΣΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΩΣ

Αρχικά πρέπει να σιγουρευτείτε πως ο χώρος σας θα είναι εντελώς αδιαπέραστος από το φως. Για να έχετε κορυφαία αποτελέσματα άνθισης τα φυτά χρειάζεται να βρίσκονται καθημερινά για 12 ώρες στο σκοτάδι και 12 ώρες στο φως. Η διακοπή της δωδεκάωρης περιόδου σκοταδιού οδηγεί σε μικρές σοδειές ή ακόμα χειρότερα, σε αποτυχημένες. Γι' αυτό πρέπει να σιγουρευτείτε πως ο χώρος που θα χρησιμοποιήσετε είναι αδιαπέραστος από το φως. Αν περνάει το φως τότε μπορείτε να προμηθευτείτε μια ειδική αδιαπέραστη από το φως κολλητική ταινία ώστε να καλύψετε τις τρύπες και τις σχισμές. Ένας χώρος ο οποίος διαπερνάται από το φως μπορεί εύκολα να χαλάσει τη σοδειά σας γιατί θα μπερδέψει τα φυτά. Ένα από τα προβλήματα που μπορείτε να αποφύγετε πολύ εύκολα είναι η δημιουργία αρσενικών ανθών πάνω στα θηλυκά φυτά εξαιτίας του στρες που υπόκεινται. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τα αρσενικά άνθη μπορούν να γονιμοποιήσουν μια ολόκληρη θηλυκή φυτεία, με αποτέλεσμα να καταλήξετε με άνθη γεμάτα σπόρο

growing space for cannabis

Ένας καλός καλλιεργητής πάντα ελέγχει τα φυτά του ώστε να απομακρύνει εγκαίρως τυχόν αρσενικά άνθη. Το αρσενικό λουλούδι χρειάζεται λίγο καιρό ώστε να διασκορπίσει τη γύρη του. Κάτι άλλο που συμβαίνει συχνά είναι τα φυτά να δυσκολεύονται να ανθίσουν λόγω των ακτινών φωτός που περνούν στο χώρο καλλιέργειας και έτσι να αποδίδουν ισχνές σοδειές. Δώστε μεγάλη προσοχή σε τυχόν ηλεκτρικές συσκευές που έχετε αφήσει στο χώρο, οι οποίες συνήθως έχουν μικροσκοπικούς λαμπτήρες οι οποίοι με το φως που εκπέμπουν θα επηρεάσουν το "νυχτερινό ύπνο" των φυτών σας. Τοποθετείστε ένα μικρό κομμάτι κολλητικής ταινίας η οποία είναι αδιαπέραστη από το φως, πάνω στους μικρούς λαμπτήρες ώστε να μην ενοχλούνται τα φυτά σας.

ΜΕΡΟΣ 2 / ΑΕΡΟΣΤΕΓΑΣΗ

Όταν ανθίσουν τα φυτά και ξεκινήσουν να παράγουν μεγάλα, όμορφα άνθη τότε ξεκινούν να εκλύουν και τη χαρακτηριστική μυρωδιά τους. Τα φυτά μας θα παράγουν μια χαρακτηριστική και πολλές φορές έντονη μυρωδιά γεγονός που καθιστά την αεροστέγαση του χώρου εξαιρετικά σημαντική. Ο χώρος καλλιέργειας πρέπει να έχει ελάχιστες ή ακόμα καλύτερα καμία σχισμή ώστε η έντονη αυτή μυρωδιά να μην μπορεί να δραπετεύσει. Με το που ανθίσουν τα φυτά σας θα ξεκινήσετε να τα επισκέπτεστε τόσο συχνά που πολύ σύντομα θα συνηθίσετε τη μυρωδιά. Έτσι μπορείτε εύκολα να νομίζετε πως τα φυτά σας μυρίζουν ελάχιστα ή καθόλου, ενώ στη πραγματικότητα οι συγκάτοικοι και οι γείτονες σας υποφέρουν. Ένας ακόμη παράγοντας που κάνει την αεροστέγαση του χώρου τόσο σημαντική είναι ο έλεγχος τους κλίματος στο χώρο καλλιέργειας. Η δημιουργία ενός καλού κλίματος είναι εξαιρετικά σημαντική αν θέλετε να έχετε τη μέγιστη απόδοση από τα φυτά σας. Γι' αυτό λοιπόν όταν έρθει η ώρα να φτιάξετε το χώρο σας βεβαιωθείτε πως καμία ανεπιθύμητη μυρωδιά δε μπορεί να δραπετεύσει, αλλά και πως τυχόν ρεύματα αέρα δε μπορούν να εισέλθουν. Ένας καλός χώρος καλλιέργειας λειτουργεί σαν καραντίνα, όπου τίποτα δεν μπορεί να μπει ή να βγει χωρίς την άδεια σας.

indoor marijuana growing

ΜΕΡΟΣ 3 / ΚΛΙΜΑ

Μόλις ολοκληρωθούν οι προηγούμενες εργασίες και καταφέρουμε να φτιάξουμε ένα σωστό χώρο καλλιέργειας, τότε ο επόμενος στόχος που πρέπει να θέσουμε είναι η επίτευξη του ιδανικού κλίματος, μέσα στο οποίο τα φυτά μας θα γίνουν πραγματικοί γίγαντες, μεγαλώνοντας και ανθίζοντας ταχύτατα. Επειδή το κλίμα πρέπει να είναι ομοιόμορφο και συνεχές σε όλη την έκταση του καλλιεργητικού σας χώρου θα χρειαστούμε έναν εξαεριστήρα (ή περισσότερους από έναν) ώστε να διασφαλίσουμε πως υπάρχει η σωστή ανακύκλωση και κίνηση αέρα μέσα στο χώρο. Αυτό θα επηρεάσει και την τελική ανάπτυξη των φυτών κάνοντας τα πιο δυνατά και παχιά ιδιαίτερα στο μίσχο τους, οδηγώντας έτσι σε πλουσιότερες σοδειές από αυτές άλλων φυτών που καλλιεργήθηκαν χωρίς εξαερισμό. Αν έχετε να διαθέσετε μερικά χρήματα παραπάνω, τότε ίσως να θέλετε να επενδύσετε σε έναν θερμοστάτη, υδροστάτη ή θερμό-υδροστάτη. Μπορείτε να συνδέσετε το θερμοστάτη στην εξάτμιση του εξαεριστήρα, το οποίο θα σας επιτρέψει να θέσετε την επιθυμητή μέγιστη θερμοκρασία - π.χ. κοντά στους 28 βαθμούς - για το χώρο σας. Αν η θερμοκρασία ανέβει πάνω από το όριο που έχετε θέσει τότε ο εξαεριστήρας θα τεθεί σε λειτουργία ώστε να χαμηλώσει τη θερμοκρασία στους 28 βαθμούς. Ο υδροστάτης μπορεί επίσης να συνδυαστεί με την εξάτμιση του εξαεριστήρα ώστε να βεβαιώσετε πως διατηρείται η κατάλληλη υγρασία στην ατμόσφαιρα του χώρους σας. Αν η η υγρασία στο χώρο σας φτάσει σε υψηλά επίπεδα τότε ο υδροστάτης θα διώξει λίγο από τον αέρα ώστε να επιτευχθούν τα σωστά επίπεδα υγρασίας. Με έναν απλό διακόπτη μπορείτε να ρυθμίσετε την ταχύτητα με την οποία λειτουργεί ο εξαεριστήρας, ώστε να δουλεύει συνεχόμενα σε χαμηλή ταχύτητα και να προσθέτει φρέσκο αέρα στο χώρο σας.

ΜΕΡΟΣ 4 / ΥΓΡΑΣΙΑ

Για να μπορέσουμε να ρυθμίζουμε την υγρασία στον αέρα του χώρου που καλλιεργούμε θα χρειαστούμε έναν υγραντήρα. Δεν είναι πολύ ακριβοί και είναι μια καλή επένδυση για το μέλλον. Συνήθως διαθέτουν και δικό τους υδροστάτη ώστε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ρυθμίσετε την υγρασία στο επίπεδο που θέλετε και ο υγραντήρας θα κάνει τα υπόλοιπα. Θα δείτε πως θα σας είναι εξαιρετικά χρήσιμος, ιδίως κατά την περίοδο άνθισης.

Ένα φυτό μπορεί να αποδώσει έως και 2 φορές περισσότερο σε υγρή ατμόσφαιρα, ενώ αυτό θα συμβάλλει σημαντικά και στη συντόμευση της περιόδου ανάπτυξης. Το αν θα έχετε μικρό ή μεγάλο χώρο καλλιέργειας μπορεί να έχει πολύ μεγάλη διαφορά. Το να αφήσετε τα επίπεδα υγρασίας να αυξηθούν κατά τις πρώτες εβδομάδες είναι εξαιρετικά εύκολο σε ένα μικρό χώρο αλλά δοκιμάστε κάτι τέτοιο σε έναν μεγάλο χώρο και θα δείτε πως υπάρχουν μερικές επιπλοκές. Ενώ απαιτεί την ίδια διαδικασία, θα χρειαστείτε αρκετά περισσότερο και ακριβό εξοπλισμό ώστε να το πετύχετε και ως αρχάριος αυτό είναι κάτι που δεν θέλετε να κάνετε καθώς προσπαθείτε να ξοδέψετε όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα γίνεται. Οπότε αντ' αυτού μπορείτε να κάνετε μια καλή επένδυση μονώνοντας το χώρο σας. Πρέπει επίσης να διασφαλίσετε πως στη μια μεριά του χώρου, υπάρχουν τρύπες κάπου χαμηλά ώστε να μπορεί να εισέρχεται φρέσκος αέρας. Αυτές οι τρύπες θα επιτρέψουν νέο αέρα, πλούσιο σε CO2 να εισέλθει στο χώρο καλλιέργειας. Στην άλλη μεριά του χώρου, κάπου στη κορυφή (ή στο ταβάνι) πρέπει να τοποθετηθεί μια αντλία αναρρόφησης. Αυτή θα ρουφάει και θα απομακρύνει το ζεστό αέρα. Ο θερμός αέρας πηγαίνει προς τα πάνω και γι΄αυτό άλλωστε θέλουμε να τοποθετήσουμε την αντλία στο υψηλότερο δυνατό σημείο του χώρου. Βάζοντας και ένα φίλτρο άνθρακα στην αντλία μπορούμε ταυτόχρονα να απομακρύνουμε και τυχόν δυνατές οσμές που εκλύονται από τα φυτά.

Το φίλτρο άνθρακα και η αντλία αέρα λειτουργούν συνεργατικά και είναι άκρως απαραίτητα στην δημιουργία ενός χώρου καλλιέργειας σαν αυτόν που θέλουμε να φτιάξουμε. Ένα φίλτρο άνθρακα είναι αρκετό ώστε να χρησιμοποιηθεί για πέντε σοδειές ή περίπου για ένα χρόνο. Η αντλία πρέπει να έχει το κατάλληλο μέγεθος ανάλογα με το αυτό του χώρου καλλιέργειας, οπότε πρώτα πρέπει να υπολογίσετε πόσο μεγάλος είναι και μετά να την εγκαταστήσετε. Πηγαίνοντας πίσω στα σχολικά χρόνια, ας θυμηθούμε πως το γινόμενο μήκος x πλάτος x ύψος ισούται με τον όγκο του χώρου που μετράμε. Πάντα να προμηθεύεστε αντλία με λίγο μεγαλύτερη ισχύ από αυτή που αντιστοιχεί στο χώρο σας.

Κατά τη διάρκεια των ζεστών μηνών του καλοκαιριού, η διατήρηση της θερμοκρασίας του χώρου σας σε ένα καλό επίπεδο μπορεί να έχει τεράστια σημασία. Γι' αυτό και όπως αναφέρθηκε παραπάνω, επιλέγουμε αντλία η οποία να έχει μεγαλύτερη δυνατότητα από αυτή που αντιστοιχεί στο χώρο μας - για παράδειγμα, για έναν χώρο 500 τ.μ. μπορούμε να επιλέξουμε μια αντλία εξαερισμού η οποία ενδείκνυται για χώρους 750 ή 1000 τ.μ..

cannabis grow tent

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που προσφέρει μια μεγάλη αντλία είναι πως κατά τους ψυχρούς μήνες του χειμώνα μπορούμε να αφήσουμε την αντλία να λειτουργεί σε χαμηλές στροφές, χρησιμοποιώντας ελάχιστη ενέργεια και να ανεβάζουμε την ένταση της κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ώστε να διατηρεί τη θερμοκρασία κάτω από 30 βαθμούς. Μια μεγάλή αντλία εξαερισμού που λειτουργεί στο μισό της μέγιστης ταχύτηταςτης κάνει πολύ λιγότερο θόρυβο από μια μικρή αντλία που δουλεύει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της.

Επίσης, αν αποφασίσετε να μεγαλώσετε το χώρο καλλιέργειας σας στο μέλλον δε χρειάζεται να αγοράσετε καινούργια αντλία. Δε μπορείτε ποτέ να αγοράσετε αντλία που είναι πολύ μεγάλη, μόνο μια που είναι πολύ μικρή. Δεν έχει νόημα να έχετε εξαερισμό ο οποίος δουλεύει στο μέγιστο για να προμηθεύει με φρέσκο αέρα το χώρο σας ενώ μπορεί να γίνει η ίδια δουλεία με ένα σύστημα εξαερισμού που μπορεί να το κάνει με τη μίση προσπάθεια. Τοποθετώντας της εσοχές εισαγωγής αέρα στο κάτω μέρος του χώρου και τον εξαερισμό στο πάνω, δημιουργούμε ένα ρεύμα το οποίο θα προσφέρει στα φυτά πλούσιο φρέσκο αέρα καθώς πηγαίνει από τη μια μεριά στην άλλη. Αυτό είναι ιδανικό για τα φυτά, τα οποία μπορούν έτσι να απολαύσουν στο μέγιστο τον φρέσκο με CO2 αέρα πριν αυτός απορροφηθεί και απομακρυνθεί από το χώρο. Για να κρατήσετε μακριά τυχόν ζιζάνια μπορείτε να χρησιμοποιήστε μια κάλτσα από νάυλον ή ειδικές κάλτσες τοποθετώντας τες πάνω από τις εσοχές απ' όπου μπαίνει ο αέρας ώστε να μην μπορεί να εισέλθει τίποτα στο χώρο σας διασφαλίζοντας έτσι πως δεν υπάρχει περίπτωση να μολυνθούν τα φυτά. Μην ξεχνάτε πως δεν πρέπει να μπαίνει καθόλου φως μέσα από αυτές τις εσοχές. Οι σωλήνες PVC με κλίση μπορεί να φανούν εξαιρετικά χρήσιμοι σε αυτήν την περίπτωση, καθώς επιτρέπουν στον αέρα να μπαίνει εμποδίζοντας παράλληλα τις ακτίνες του ήλιου.

Υπάρχουν χιλιάδες τρόποι για να διαμορφώσετε το χώρο σας ώστε να διαθέτει τον κατάλληλο εξαερισμό. Όλοι λειτουργούν, αλλά πρέπει να έχετε δύο βασικούς κανόνες στο μυαλό σας: Κατά προτίμηση τοποθετήστε τα σημεία απ' όπου θα μπαίνει ο αέρας κάπου χαμηλά και μην ξεχνάτε πως δεν πρέπει ποτέ να μπαίνει φως από αυτές τις εσοχές. Στην περίπτωση που δεν μπορείτε να κάνετε πουθενά τρύπα ώστε να μπει η αντλία, τότε καλό θα ήταν να αγοράσετε μια φτηνή πόρτα και να κάνετε σε αυτήν την τρύπα για τον εξαερισμό. Αυτή είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται συχνά από επαγγελματίες καλλιεργητές.

ΜΕΡΟΣ 5 / ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Αρκετά με τα λόγια- ήρθε η ώρα να ξεκινήσει η πραγματική δουλειά: το χτίσιμο του χώρου καλλιέργειας σας. Δεν χρειάζεστε και πολλά: ένα μόνο τετραγωνικό μέτρο αρκεί, στην σοφίτα ή στο υπόγειο, ή σε ένα κενό δωμάτιο. Τι θα χρειαστούμε: ένα συρραπτικό πιστόλι για ξύλο, ένα πριόνι, ασπρόμαυρο πλαστικό, ένα τρυπάνι, βίδες, ψαλίδι, μερικές ξύλινες σανίδες - και ένα τετραγωνικό μέτρο χώρου. Αυτό που θα φτιάξουμε είναι μια "προφύλαξη" γύρω από το χώρο καλλιέργειας. Αν υποθέσουμε πως χρησιμοποιείτε ένα μόνο τετραγωνικό μέτρο για καλλιέργεια σε ένα μεγάλο χώρο τότε πρέπει να διαχωρίσετε αυτό το χώρο από τον υπόλοιπο ώστε να ο δεύτερος να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ό,τι άλλο θέλετε. Αν δεν το κάνετε αυτό, τότε η μυρωδιά που θα εκλύεται από τα φυτά όταν ανθίσουν θα πνίξει όλο το δωμάτιο.

Το μεγάλο πλεονέκτημα που προσφέρει η κατασκευή της προφύλαξης είναι το γεγονός πως το φως από τη λάμπα που θα χρησιμοποιήσετε θα μπορέσει να αξιοποιηθεί στο έπακρο από τα φυτά. Το φως ισούται με βάρος - και με αυτό εννοούμε πως όσο περισσότερο φως παίρνει ένα φυτό τόσο μεγαλύτερη σοδειά θα αποδώσει. Φτιάχνοντας, λοιπόν, ένα πλαίσιο γύρω από το τετραγωνικό μέτρο καλλιέργειας που είναι καλυμμένο με λευκό αντανακλαστικό πλαστικό, θα μπορέσετε να κρατήσετε το φως μέσα στο χώρο καλλιέργειας κατευθύνοντας το πάνω στα φυτά σας. Αν δεν το κάνετε τότε το φως θα απλωθεί σε όλο το δωμάτιο χάνοντας έτσι ένα μεγάλο μέρος του, το οποίο κανονικά προοριζόταν για τα φυτά σας. Βεβαιώνοντας πως οι περιοχές γύρω από τα φυτά σας είναι καλυμμένες με αντανακλαστικό λευκό πλαστικό είναι ο φθηνότερος τρόπος ώστε να καταφέρετε να αυξήσετε τη σοδειά σας. Δεν υπάρχει λύση φθηνότερη ή πιο εύκολη από αυτή. Το Mylar είναι αυτή τη στιγμή το καλύτερο υλικό στην αγορά για την ανάκλαση του φωτός πάνω στα φυτά σας. Είναι λίγο ακριβότερο από το ασπρόμαυρο πλαστικό αλλά αντανακλά το 99% του φωτός που εκπέμπει η λάμπα σας στέλνοντας κατευθείαν πάνω στα φυτά σας. Το Mylar χρειάζεται να κρεμαστεί όσο πιο ίσια γίνεται ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί στο μέγιστο.

indoor marijuana growing

Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον καλλιεργητικό σας χώρο να βεβαιωθείτε πως τα τοιχώματα έχουν τη δυνατότητα να αντανακλούν το φως. Αυτό μπορεί να γίνει όπως είπαμε και παραπάνω είτε με το να έχουν οι τοίχοι λευκό χρώμα είτε με τη χρήση κρεμασμένου πλαστικού.

Η κατασκευή του πλαισίου είναι περίπου μισή ώρα δουλειά αφού έχετε συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα υλικά. Κόψτε 8 κομμάτια ξύλου μήκους 1,2 μέτρων και 6 κομμάτια μήκους 1,7 μέτρων. Το μήκος των 1,7 μέτρων προτείνεται για χώρους όπου το ταβάνι είναι αρκετά ψηλό. Το μήκος που θα διαλέξετε είναι καλό να είναι ελαφρώς μικρότερο από το ύψος του δωματίου στο οποίο θα καλλιεργήσετε. Αν το δωμάτιο σας έχει 2 μέτρα ύψος, τότε κόψτε 8 κομμάτια με μήκος 1,97 μέτρα. Με άλλα λόγια, αφαιρέστε μερικά εκατοστά από το πραγματικό ύψος του δωματίου σας. Το 1ο Βήμα είναι πολύ απλό: Φτιάχνουμε ένα ξύλινο πλαίσιο ενώνοντας δύο κομμάτια με πλάτος 1,2 μέτρων με δύο κομμάτια ύψους 1,70 μέτρων (τα μέτρα είναι συμβολικά για το παράδειγμα που δόθηκε). Αυτό μπορεί να γίνει πολύ εύκολα και γρήγορα με ένα μηχανικό τρυπάνι, με το οποίο μπορούμε να ανοίξουμε τρύπα στα σημεία των σανίδων που θέλουμε να ενώσουμε και έπειτα να τα βιδώσουμε κάνοντας να κολλήσουν. Όταν είναι έτοιμο το ξύλινο πλαίσιο μας, μπορούμε να τοποθετήσουμε το ασπρόμαυρο πλαστικό πάνω του χρησιμοποιώντας ένα συρραπτικό πιστόλι για ξύλο. Όσο πλαστικό περισσεύει μπορεί εύκολα να απομακρυνθεί με ένα ψαλίδι η μαχαίρι όταν τελειώσετε. Μόλις ετοιμάσαμε τη πρώτη μας περίφραξη. Πάνω της πρέπει τώρα να τοποθετήσουμε ένα ακόμη πλαίσιο, χρησιμοποιώντας δύο σανίδες 1,2 μέτρων και μόνο ένα κομμάτι ξύλου μήκους 1,70 μέτρων. Χρησιμοποιούμε τη σανίδα 1,70 μέτρων του πλαισίου που μόλις ετοιμάσαμε και απλά τοποθετούμε σε αυτήν δύο επιπλέον κομμάτια 1,20 μέτρων και ένα κομμάτι 1,70 μέτρων. Τοποθετούμε και στα νέα κομμάτια ασπρόμαυρο πλαστικό και αφού το κάνουμε κόβουμε τα κομμάτια που περισσεύουν.

Τώρα που ενώσαμε τα δύο κομμάτια του πλαισίου μεταξύ τους πρέπει να κάνουμε το ίδιο και από την άλλη πλευρά ενώνοντας το νέο ''κομμάτι" που θα φτιάξουμε με αυτό που έχουμε ετοιμάσει. Έτσι τώρα έχουμε τρία κομμάτια με αντανακλαστική επιφάνεια κολλημένα μεταξύ τους. Ήρθε η ώρα να βάλετε την κατασκευή στο χώρο που έχετε επιλέξει να καλλιεργήσετε (ένα τετραγωνικό μέτρο). Όπως προσέξατε η περίφραξη είναι λίγο μεγαλύτερη από τον καλλιεργητικό χώρο. Αυτό συμβαίνει ώστε να αφήσουμε χώρο για εξαεριστήρα και άλλα εργαλεία που θα χρειαστούν. Ως τελευταίο βήμα πρέπει να φτιάξουμε ακόμη ένα πλαίσιο με δύο κομμάτια ξύλου 1,20 μέτρων και δύο κομμάτια 1,70 μέτρων.

Το τελευταίο πλαίσιο θα λειτουργήσει ως πόρτα στον χώρο καλλιέργειας. Την τοποθετούμε απέναντί από την ανοιχτή πλευρά της περίφραξης που έχουμε ήδη φτιάξει, ώστε ο χώρος μας να είναι πλήρως απομονωμένος. Τώρα το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανοίγετε την πόρτα για να ελέγξετε τα φυτά σας. Λόγω του πλαισίου, το φως από τη λάμπα θα μένει μέσα στο χώρο και θα καταλάβετε πόσο μεγάλη διαφορά θα κάνει αυτό στην καλλιέργεια σας αργότερα, όταν έρθει η ώρα να λάβετε τη σοδειά σας. Η μυρωδιά που εκλύουν τα φυτά, επίσης θα παραμένει μέσα στο χώρο, ενώ μπορεί να απομακρυνθεί πολύ εύκολα με μια αντλία αναρρόφησης ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον υπόλοιπο χώρο και για άλλο σκοπό. Οι δημιουργικοί καλλιεργητές μπορούν να κάνουν θαύματα με τον καλλιεργητικό τους χώρο.

cannabis indoor growing tent

ΜΕΡΟΣ 6 / ΡΑΦΙ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗΣ

Ένας χώρος καλλιέργειας πρέπει να παραμένει συμμαζεμένος, και γι' αυτό εμείς επιλέγουμε να φτιάχνουμε και ένα ράφι περισυλλογής μέσα στο οποίο μπορούν να τοποθετηθούν τα φυτά. Για να το κάνουμε αυτό φτιάχνουμε ένα πλαίσιο με πλάτος 1,10 μέτρων, ύψος στα 15 εκατοστά και μήκος της επιλογής σας ενώ πρέπει και αυτό να το καλύψουμε με ασπρόμαυρο πλαστικό (διασφαλίζοντας πως δεν υπάρχει καμία τρύπα).

Το πλεονέκτημα που θα προσφέρει αυτό το ράφι είναι ένας καθαρότερος καλλιεργητικός χώρος αφήνοντας ελάχιστες πιθανότητες σε τυχόν ασθένειες να εξαπλωθούν. Όλα τα σκουπίδια, όπως το χώμα, τα νεκρά φύλλα, και το πλεονάζον νερό θα πηγαίνει κατευθείαν σε αυτό το ράφι. Μόλις ολοκληρωθεί η συγκομιδή, θα μπορείτε πολύ απλά να το καθαρίσετε με μια κίνηση και να είστε και πάλι έτοιμος για τη νέα σοδειά. Αν δεν χρησιμοποιείτε ράφι περισυλλογής, όπως κάνουν πολλοί καλλιεργητές, τότε σύντομα θα δείτε τον χώρο σας να μετατρέπετε σε ένα μέρος με βρωμιά και χώματα σε όλα τα σημεία. Το ράφι περισυλλογής βοηθά σημαντικά και στην περίπτωση που θέλετε να ξεπλύνετε μια καλλιέργεια. Το ξέπλυμα είναι η απομάκρυνση πλεοναζόντων θρεπτικών συστατικών και λιπασμάτων από τη γλάστρα του φυτού. Δίνοντας στα φυτά μεγάλη ποσότητα νερού τα θρεπτικά κατάλοιπα και άλατα των λιπασμάτων ξεπλένονται και απομακρύνονται από το φυτό.

Μερικοί καλλιεργητές, επιλέγουν να ξεπλένουν τις γλάστρες τους κάθε 2 εβδομάδες ώστε να διατηρούν το φυτό όσο πιο υγιές γίνεται. Με το ράφι περισυλλογής μπορείτε να ξεπλύνετε τα φυτά σας ευκολά και απλά και χωρίς να χρειάζεται να βρωμίσετε το χώρο. Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι το γεγονός πως όταν καλλιεργείτε σε χώμα μπορείτε να αφήσετε το ράφι περισυλλογής να γεμίσει το νερό αφήνοντας έτσι τα φυτά να πάρουν τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται από το νερό. Αυτή είναι η ίδια διαδικασία σαν μια γλάστρα που στέκεται πάνω σε ένα πιατάκι / δίσκο. Χονδρικά έχετε φτιάξει και εσείς έναν μεγάλο δίσκο. Το θετικό αποτέλεσμα από αυτό είναι πως τα φυτά δεν πρόκειται να υπέρ-γονιμοποιούνται γιατί αυτά από μόνα τους θα αποφασίζουν πόσο από το λίπασμα και τα θρεπτικά συστατικά θα απορροφήσουν. Αν πρέπει να φύγετε για 3-4 μέρες τότε μπορείτε να γεμίσετε το ράφι περισυλλογής και έτσι τα φυτά θα έχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά για τις μέρες που θα λείπετε. Έτσι, λοιπόν, το ράφι λειτουργεί και σαν αυτόματο σύστημα ποτίσματος.

Αργότερα μπορείτε πολύ εύκολα να αλλάξετε το σύστημα ύδρευσης που χρησιμοποιείτε και να το κάνετε παλιρροιακό (ebb and flow),
Για να ανακεφαλαιώσουμε, ο στόχος μας είναι να κάνουμε έναν αεροστεγή, αδιαπέραστο από το φως χώρο στον οποίο ο φρέσκος και πλούσιος σε CO2 αέρας εισέρχεται από το κάτω μέρος του, κυκλοφορεί σε αυτόν και τελικώς εξέρχεται από την άλλη μεριά. Μια επαρκώς μεγάλη αντλία αναρρόφησης θα βεβαιώσει πως ο αέρας κυκλοφορεί στο χώρο σας ενώ οι εξαεριστήρες θα αναμιγνύουν το φρέσκο εισερχόμενο αέρα με αυτόν που έχει θερμανθεί από τις λάμπες ώστε η θερμοκρασία να είναι ομοιόμορφη σε όλο το χώρο. Προσθέστε μόνο αντανακλαστικούς τοίχους ώστε να μεγιστοποιήσετε την επίδραση του φωτός από τη λάμπα και ένα ράφι περισυλλογής για να μπορείτε να διατηρήσετε το χώρο καθαρό και συμμαζεμένο. Και Ιδού! Ο χώρος σας είναι πλέον έτοιμος για καλλιέργεια!

ΕΙΣΤΕ 18 ΧΡΟΝΩΝ Ή ΑΝΩ;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.