Οδηγός Καλλιέργειας Κάνναβης από τη Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter

Λάβετε απαντήσεις σε 9 από τις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με την αποξήρανση και την ωρίμανση της κάνναβης.


Ήρθε ώρα της συγκομιδής! Αφού παρακολουθήσατε τα φυτά σας να μεγαλώνουν και να ανθίζουν, ήρθε επιτέλους η ώρα να συλλέξετε τα άνθη σας που κερδίσατε με τόσο κόπο. Αλλά για να μπορέσετε να απολαύσετε λίγο από το δικό σας Kush, θα χρειαστεί να αποξηράνετε και να αφήσετε να ωριμάσει η φρεσκοκομμένη σοδειά σας. Παρακάτω, θα μοιραστούμε τις απαντήσεις μας σε ορισμένες συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία αποξήρανσης και ωρίμανσης, ώστε να μεγιστοποιήσετε τη γεύση και τη δραστικότητα της σοδειάς σας.

Ποια ειναι η διαφορα μεταξυ αποξηρανσης και ωριμανσης;

Η αποξήρανση, όπως υποδηλώνει και το όνομά της, περιλαμβάνει το στέγνωμα των φρέσκων ανθών, ώστε να περιέχουν λιγότερη υγρασία και να μπορούν να καπνιστούν ή να ατμιστούν σωστά. Η ωρίμανση, από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνει την αποθήκευση των ανθών σας σε κλειστά δοχεία για μια περίοδο τουλάχιστον δύο εβδομάδων. Αυτό βοηθά στην εξέλιξη της γεύσης και του αρώματος των ανθών σας καθώς ωριμάζουν.

Γιατι χρειαζεται να αποξηρανω και να ωριμασω την κανναβη μου;

Η αποξήρανση των ανθών της κάνναβης εξυπηρετεί πολλές σημαντικές λειτουργίες που τελικά αυξάνουν την ποιότητα και τη διάρκεια ζωής του τελικού προϊόντος.

Τα φρεσκοκομμένα άνθη κάνναβης περιέχουν σημαντική ποσότητα υγρασίας, η οποία πρέπει να αφαιρεθεί πριν από το κάπνισμα. Γιατί; Πρώτον, το κάπνισμα φρέσκων ανθών παράγει έναν πολύ σκληρό καπνό με ελάχιστη γεύση—αν τα άνθη είναι σε θέση να αναφλεγούν. Η αφαίρεση της υγρασίας συμβάλλει στη μείωση της σκληρότητας και αφήνει το τερπενικό προφίλ να λάμψει. Δεύτερον, οι μύκητες ευδοκιμούν σε σκοτεινές και υγρές συνθήκες. Με τη σωστή αποξήρανση των μπουμπουκιών σας, θα μειώσετε δραματικά τις πιθανότητες να εμφανιστεί μούχλα.

Τοποθετώντας μεμονωμένα άνθη σε μια σχάρα αποξήρανσης —ή κρεμώντας ολόκληρα κλαδιά σε ένα δωμάτιο αποξήρανσης— θα μειώσετε την περιεκτικότητα των ανθών σας σε νερό κατά 10–15%. Αυτή η διαδικασία αφαιρεί το νερό από τα εξωτερικά στρώματα κάθε ανθού, αλλά θα χρειαστεί να βάλετε τα άνθη σας για ωρίμανση για να απαλλαγείτε από την υγρασία βαθύτερα μέσα τους.

Η ωρίμανση είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί βοηθά στη διατήρηση της κάνναβής σας, ώστε να μπορεί να αποθηκευτεί και να αντέξει με την πάροδο του χρόνου—διατηρώντας παράλληλα τη μοναδική της γεύση και μεγιστοποιώντας την ισχύ της. Όταν συλλέξετε τα άνθη περιέχουν υπερβολικά σάκχαρα κι άμυλα, γι' αυτόν τον λόγο δέχονται επίθεση από αερομεταφερόμενα βακτήρια κι ένζυμα. Με την ωρίμανση των ανθών σας, στην πραγματικότητα ενθαρρύνετε την αποικοδόμηση αυτών των θρεπτικών συστατικών, δημιουργώντας έναν πιο απαλό, πιο γευστικό τελικό καπνό.

Video id: 706464699

Ποιος ειναι ο καλυτερος τροπος για το τριμμαρισμα των ανθων μου;

Υπάρχουν δύο κύριες μέθοδοι τριμμαρίσματος των ανθών σας κατά τη συγκομιδή. Το υγρό τριμμάρισμα που γίνεται αμέσως μετά τη συγκομιδή και το στεγνό τριμμάρισμα, που πραγματοποιείται μετά την αποξήρανση και πριν την ωρίμανση. Ιδανικά, συνιστούμε το τριμμάρισμα των ανθών σας να γίνεται ενώ τα άνθη σας είναι ακόμα υγρά, καθώς η διαδικασία  είναι πιο εύκολη, έχει μεγαλύτερη ακρίβεια και δεν κινδυνεύετε να χάσετε τη ρητίνη από την ανάδευση, όπως κάνετε όταν χειρίζεστε στεγνά άνθη. Έτσι, το στεγνό τριμμάρισμα μπορεί να δημιουργήσει ένα εξαιρετικά περιποιημένο προϊόν που αξίζει μια εξέχουσα θέση λόγω εμφάνισης.

Μετα τη συγκομιδη και το τριμμαρισμα, πως μπορω να αποξηρανω καλυτερα τα ανθη μου;

Προκειμένου τα άνθη σας να αποξηρανθούν ομοιόμορφα, θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι ο αέρας μπορεί να κινείται ελεύθερα, ερχόμενος σε επαφή μαζί τους από όλες τις πλευρές. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να κρεμάσετε τα κομμένα και τριμμαρισμένα κλαδιά σας ή να χρησιμοποιήσετε σχάρες, εάν χειρίζεστε μεμονωμένα άνθη ή μικρά κλαδιά. Εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε σχάρες, να έχετε κατά νου ότι θα πρέπει να γυρίζετε τους ανθούς σας τακτικά για να βεβαιωθείτε ότι δε θα συμπιεστούν από τη μία πλευρά.

Ποιο ειναι το βελτιστο επιπεδο υγρασιας που πρεπει να στοχευεις κατα την αποξηρανση της κανναβης;

Για καλύτερα αποτελέσματα, θα πρέπει να κρεμάσετε ή να τοποθετήσετε με άλλο τρόπο τους κομμένους ανθού σας σε ένα σκοτεινό δωμάτιο με καλή κυκλοφορία αέρα και σχετική υγρασία περίπου 45–55%.

Ιδέες Αποξήρανσης Μαριχουάνας: Πώς να Αποξηράνετε τα Άνθη

Η αποξήρανση κάνναβης σε χαρτόκουτα προσφέρει μία από τις πιο εύκολες λύσεις. Απλώς βάλτε τα τριμμαρισμένα άνθη σας σε χαρτόκουτα και τοποθετήστε τα στην άδεια σκηνή καλλιέργειας ή στο δωμάτιο αποξήρανσης. Βάλτε ένα υγρόμετρο σε κάθε κουτί για να μπορείτε να ελέγχετε τη θερμοκρασία και την υγρασία.

Η αποξήρανση μέσω κρεμάσματος των κλαδιών σε μια τέντα ή ντουλάπα είναι επίσης μια καλή μέθοδος χαμηλού κόστους. Αφαιρέστε ολόκληρα τα κλαδιά από τα φυτά σας, κόψτε τα μικρά σακχαρώδη φύλλα και κρεμάστε τα ανάποδα. Σε μεγαλύτερο χώρο αποξήρανσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ανεμιστήρα για να εξασφαλίσετε μια ελεύθερη ροή αέρα.

Τα ράφια λειτουργούν επίσης καλά, όταν χρειάζεται να αποξηράνετε μεγάλες ποσότητες ανθών. Τριμμάρετε καλά τα άνθη σας, απλώστε τα ομοιόμορφα και τοποθετήστε ένα υγρόμετρο σε κάθε ράφι.

Το Καλάθι Αποξήρανσης της RQS κάνει εξαιρετική δουλειά στην αποξήρανση των ανθών κάνναβης. Απλώς κρεμάστε το και γεμίστε το ομοιόμορφα με τριμμαρισμένα άνθη. Μπορείτε να το διατηρήσετε στον χώρο αποξήρανσής σας ή σε κάποιον άλλο κατάλληλο χώρο.

Ποσος χρονος χρειαζεται για τη σωστη αποξηρανση της κανναβης;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τον χρόνο που χρειάζεται για να αποξηρανθεί η κάνναβη.

Το μέγεθος των ανθών σας θα επηρεάσει προφανώς τον χρόνο αποξήρανσης, καθώς τα μεγαλύτερα, πυκνότερα άνθη θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να στεγνώσουν από τα μικρότερα. Ο τρόπος που θα επιλέξετε να κόψετε τα φυτά σας θα παίξει επίσης σημαντικό ρόλο. Θυμηθείτε ότι τα κλαδιά των φυτών σας κρατούν το περισσότερο νερό, οπότε αν κρεμάσετε μεγάλα κλαδιά, αυτά θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να στεγνώσουν από τα μικρότερα κλαδιά ή τα μεμονωμένα άνθη. Τέλος, η θερμοκρασία, η υγρασία και η ροή αέρα στον χώρο αποξήρανσης θα έχει επίσης μεγάλο αντίκτυπο στον χρόνο που χρειάζεται για να στεγνώσει η κάνναβή σας.

Γενικά, το στάδιο της αποξήρανσης διαρκεί περίπου 7–12 ημέρες, ανάλογα με τους παραπάνω παράγοντες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα άνθη σας θα χάσουν πολύ νερό, που σημαίνει ότι θα συρρικνωθούν σε μέγεθος και θα χάσουν επίσης πολύ βάρος.

Video id: 484380359

Πως καταλαβαινω οτι τα ανθη μου εχουν αποξηρανθει σωστα και ειναι ετοιμα για ωριμανση;

Υπάρχει ένας απλός τρόπος για να μάθετε εάν τα άνθη σας είναι στεγνά: Απλώς πάρτε ένα μικρό κλαδί και προσπαθήστε να το λυγίσετε. Αν σπάσει, τα άνθη σας είναι στεγνά και είστε έτοιμοι να προχωρήσετε στη διαδικασία ωρίμανσης. Εάν λυγίσουν, χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο για να στεγνώσουν.

Πως μπορω να ωριμασω τα ανθη μου;

Εάν κάνατε υγρό τριμμάρισμα στα άνθη σας, θα είστε έτοιμοι να προχωρήσετε στο στάδιο της ωρίμανσης μόλις τα άνθη σας στεγνώσουν. Εάν επιλέξετε στεγνό τριμμάρισμα, από την άλλη πλευρά, θα θέλετε να το κάνετε πριν προχωρήσετε στην ωρίμανση.

Μόλις τα άνθη σας αποξηρανθούν και τριμμαριστούν, τοποθετήστε τα σε μεγάλα βάζα με φαρδύ στόμιο (τα βάζα mason ή τα βάζα για μαρμελάδα είναι τέλεια). Γεμίστε τα βάζα περίπου στα ¾ της χωρητικότητάς τους, ώστε να υπάρχει χώρος για επιπλέον αέρα και να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης μούχλας ή ωιδίου που καταστρέφει τη συγκομιδή σας. Μόλις γεμίσετε τα βάζα σας, αποθηκεύστε τα σε ένα στεγνό, σκοτεινό περιβάλλον (όπως ένα ντουλάπι κουζίνας) κι ελέγξτε τα άνθη σας τουλάχιστον μία φορά την ημέρα για δύο εβδομάδες.

Κορυφαίες Συμβουλές Για Αποξήρανση Και Ωρίμανση Των Φρέσκων Ανθών Κάνναβης

Κατά τη διάρκεια αυτού του ελέγχου, κρατήστε τα βάζα σας ανοιχτά για να επιτρέπεται η ανταλλαγή του αέρα και επιθεωρήστε κάθε έναν ανθό σας ξεχωριστά για σημάδια μούχλας. Εάν βρείτε ένα μολυσμένο άνθος, φροντίστε να το αφαιρέσετε αμέσως από το βάζο του για να αποφύγετε την εξάπλωση του μύκητα.

Αυτή η διαδικασία συνεχούς ελέγχου των ανθών σας θα τραβήξει την υπερβολική υγρασία από τα βάζα σας και θα επιτρέψει στον καθαρό αέρα να στεγνώσει τα άνθη σας. Μετά από περίπου δύο εβδομάδες, μπορείτε να αρχίσετε να απολαμβάνετε την κάνναβή σας, αλλά όσο περισσότερο περιμένετε, τόσο το καλύτερο.

Ποιο ειναι το βελτιστο επιπεδο υγρασιας για την ωριμανση της κανναβης;

Θα πρέπει να στοχεύσετε σε ένα επίπεδο υγρασίας περίπου στο 62% όταν ωριμάζετε τα άνθη σας. Αυτή η αύξηση της περιεκτικότητας σε υγρασία θα ενυδατώσει ελαφρώς τα άνθη σας, βελτιώνοντας τη γεύση και την απαλότητά τους, ενώ παράλληλα θα αποτρέψει το σχηματισμό μούχλας.

Video id: 509743497

Ποσο διαρκει η διαδικασια ωριμανσης;

Οι περισσότεροι καλλιεργητές θα ωριμάσουν τη κάνναβη τους για περίπου έναν μήνα. Ωστόσο, η ωρίμανση για 4–8 εβδομάδες θα ενισχύσει πραγματικά τη γεύση και το άρωμα των ανθών σας.

Πως μπορω να αποθηκευσω καλυτερα τους ανθους μου μολις αποξηρανθουν κι ωριμασουν;

Μόλις ολοκληρώσετε την ωρίμανση, μπορείτε να κρατήσετε τα άνθη σας στα ίδια βάζα, σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος. Δεν χρειάζεται πλέον να ελέγχετε τα άνθη σας τόσο συχνά, γι' αυτό φροντίστε να κρατάτε τα βάζα σας καλά κλεισμένα για να μη στεγνώσουν πολύ τα άνθη σας. Εάν έχετε πολλά άνθη, σκεφτείτε να επενδύσετε σε πακέτα υγρασίας ή κάτι παρόμοιο για να διατηρήσετε τα άνθη σας φρέσκα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.

Ευρετήριο Θεμάτων Οδηγού Καλλιέργειας

eKomi silver seal
4.7 στα 5
στα 37794 αξιολογήσεις