Οδηγός Καλλιέργειας Κάνναβης από τη Royal Queen Seeds

Ξεκινώντας Με Την Καλλιέργεια Κάνναβης

Ξεκινώντας Με Την Καλλιέργεια Κάνναβης

Ξεκινώντας με την καλλιέργεια κάνναβης: ένας οδηγός για αρχάριους καλλιεργητές.

Θέλετε να καλλιεργήσετε στο σπίτι, αλλά δεν ξέρετε από πού να αρχίσετε; Μην αγχώνεστε! Ο οδηγός για τη καλλιέργεια κάνναβης που συντάξαμε θα σας μάθει ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε. Μάθετε τώρα πώς να καλλιεργείτε σαν επαγγελματίας!

ΜΑΘΕΤΕ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΟΔΗΓΟΥΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ

Αν θέλετε να μάθετε να καλλιεργείτε κάνναβη, τότε μόλις έχετε κάνει το πρώτο βήμα που χρειάζεται. Διαβάζετε ήδη αυτόν τον οδηγό καλλιέργειας. Αν και μπορεί να υπάρχουν ακόμη αρκετοί τεχνικοί όροι τους οποίους δεν καταλαβαίνετε, η εξοικείωση με την καλλιέργεια κάνναβης στο σπίτι θα σας βοηθήσει όταν έρθει η ώρα να σχεδιάσετε και να δημιουργήσετε μια μεγαλύτερη καλλιέργεια.

Όπως κάθε τέχνη, έτσι και αυτή, απαιτεί προσπάθεια. Σε συνδυασμό με τον αυτόν τον οδηγό, το **Blog κάνναβης της Royal Queen Seeds θα σας βοηθήσει σημαντικά, παρέχοντας σας πληθώρα πληροφοριών, tips και χρήσιμων τεχνικών σχετικά με την καλλιέργεια. Μπορείτε επίσης να ρίξετε μια ματιά στα παρακάτω άρθρα ώστε να μάθετε ακόμη περισσότερα και να κάνετε μια δυνατή αρχή στην εκπαίδευση σας:

• 7 Κανάλια Στο Youtube Που Πρέπει να Παρακολουθεί Κάθε Λάτρης Της Κάνναβης
• 10 Απαραίτητα Apps Για Κάθε Λάτρη Της Κάνναβης
• Τα 10 Καλύτερα Βιβλία Για Την Κάνναβη

Αν επιθυμείτε να έχετε αλληλεπίδραση με άλλους καλλιεργητές, τότε βεβαιωθείτε πως επισκέπτεστε και μερικά δημοφιλή forum καλλιέργειας. Έτσι, μπορείτε να συνομιλήσετε με αρχάριους και έμπειρους καλλιεργητές, δίνοντας και παίρνοντας συμβουλές σχετικά με την καλλιέργεια κάνναβης. Φυσικά, θα πρέπει να είστε λίγο επιφυλακτικός με τις πληροφορίες που διαβάζετε σε αυτά τα forum, καθώς πολλές φορές οι γνώσεις που παρέχουν δεν υποστηρίζονται από τις απαραίτητες έρευνες ή μελέτες.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, όσο αποκτάτε εμπειρία σίγουρα θα συμβούν και κάποια πράγματα που δεν τα περιμένατε. Γι' αυτό αρχίστε την εξάσκηση από τώρα και εξοικειωθείτε με τους παρακάτω σημαντικούς παράγοντες.

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Προφανώς τα φυτά κάνναβης δεν μεγαλώνουν από το τίποτα. Γι' αυτό, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να προμηθευτείτε σπόρους. Η συλλογή σπόρων κάνναβης της RQS διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία πιστοποιημένων σπόρων, οι οποίοι έχουν μερικά από τα καλύτερα ποσοστά βλάστησης στην αγορά.

Και τώρα το δύσκολο: Η επιλογή των ποικιλιών. Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσετε ορισμένα πράγματα, ώστε να μην σας καταβάλλει η μεγάλη ποικιλία διαθέσιμων χαρακτηριστικών. Για να καταφέρετε, λοιπόν, να διαλέξετε τα γενετικά χαρακτηριστικά που είναι ιδανικά για εσάς, ας δούμε μερικές βασικές διαφορές μεταξύ των ειδών sativa και indica.

INDICA

Τα φυτά Indica είναι κοντά και έχουν φαρδιά φύλλα και μίσχους. Η περίοδος άνθισης τους είναι σχετικά σύντομη και παράγουν μεγαλύτερα, πυκνότερα άνθη. Οι ποικιλίες Indica είναι αυτές που οι λάτρεις της κάνναβης αποκαλούν ως "νυχτερινές" ποικιλίες καθώς παρέχουν χαλαρωτικές επιδράσεις, ιδανικές για το βράδυ και ειδικά πριν τον ύπνο.

Άλλες επιδράσεις που σχετίζονται με τις ποικιλίες Indica είναι οι εξής:

- Καθήλωση στον καναπέ
- Υπνηλία
- 'Όρεξη για φαγητό
- Σωματική επίδραση
- Βαθιά χαλάρωση

Μερικές από τις πιο διάσημες Indica ποικιλίες μας: ICE, Northern Light, Blue Mystic, και O.G. Kush.

 

 • Indica leaf INDICA / caratteristiche
 • Couch-lock
 • Chilling
 • Appetite
 • Body High
 • Deep relaxation
 • Sleep Aid
 • Pain + Nausea Relief
 • Stress + Anxiety Relief
 • Sativa leaf SATIVA
 • Energy
 • Stimulating
 • Head High
 • Uplifting
 • Creativity
 • Fight Depression

SATIVA

Σε αντίθεση με τις Indica ποικιλίες, οι Sativa γίνονται αρκετά ψηλές, έχουν πιο λεπτά φύλλα και μακρύτερους μίσχους. Επίσης, χρειάζονται αρκετά περισσότερο χρόνο ώστε να ανθίσουν, σε σύγκριση με τις ποικιλίες Indica. Οι επιδράσεις τους είναι συνήθως ενεργητικές και ευφορικές.

Other effects commonly associated with sativas include:

- Πνευματική διέγερση
- Σωματική ενέργεια
- Δημιουργικότητα
- Ευφορία

Μερικές από τις διάσημες Sativa ποικιλίες μας: Power FlowerAmnesia HazeHaze BerryRoyal Moby.

Στη σύγχρονη εποχή, ελάχιστες ποικιλίες είναι αμιγώς Indica ή Sativa. Οι περισσότερες ποικιλίες είναι υβρίδια, ένα γενετικό μείγμα Sativa και Indica. Στα υβρίδια μπορούν να υπερτερούν τα Indica ή τα Sativa γενετικά χαρακτηριστικά ή μπορούν ακόμη και να διαθέτουν μια ισορροπημένη αναλογία γενετικών χαρακτηριστικών 50/50. Γι' αυτό η μορφολογία και οι επιδράσεις των υβριδικών ποικιλιών ποικίλουν αρκετά ανάλογα με τους διάφορους γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Έτσι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα βασικά τους χαρακτηριστικά για να σας βοηθήσουν στην επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας.

Δεν υπάρχει καλύτερο ή χειρότερο όταν επιλέγετε ένα είδος. Οι αρχάριοι συνήθως επιλέγουν κυρίως Indica ποικιλίες, καθώς καλλιεργούνται ευκολότερα και χρειάζονται λιγότερο χρόνο μέχρι να ανθίσουν.

ΑΥΤΟΦΥΕΙΣ

Οι αυτοφυείς ποικιλίες ή όπως είναι ευρέως γνωστές οι ποικιλίες αυτόματης άνθισης, εξαλείφουν μερικές από τις επιπλοκές που συνοδεύουν την καλλιέργεια κάνναβης. Συνήθως είναι υβριδικές ποικιλίες που περιέχουν κατά κύριο λόγο Indica ή Sativa γενετικά χαρακτηριστικά, έχοντας όμως μία σημαντική διαφορά: περιέχουν και γενετικά χαρακτηριστικά ενός ακόμη είδους κάνναβης, το οποίο είναι γνωστό ως Ruderalis. Αυτά τα γονίδια επιτρέπουν στις αυτοφυείς ποικιλίες να ανθίσουν με βάση την ηλικία τους και όχι βάσει του κύκλου φωτός στον οποίο εκτίθενται, όπως τα κανονικά είδη που ανήκουν στο φάσμα των ποικιλιών φωτοπεριόδου. Επιπλέον, τα αυτοφυή είδη συνήθως φτάνουν σε μικρότερα μεγέθη απ' τους συγγενείς τους, κάτι που μπορεί να είναι σημαντικό για όσους διαθέτουν περιορισμένο χώρο. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την καλλιέργεια των αυτο-ανθιζόμενων σπόρων μπορείτε να διαβάσετε τον οδηγό μας: Πώς να Καλλιεργήσετε Αυτοφυείς Ποικιλίες Κάνναβης. Σε αυτόν τον οδηγό θα συνεχίσουμε μιλώντας για τις κλασικές ποικιλίες (θηλυκοποιημένες, φωτοπεριόδου) κάνναβης.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΟ ΜΕΣΟ

Μόλις αποκτήσετε τους σπόρους σας θα χρειαστεί να βρείτε τα κατάλληλα δοχεία, μέσα στα οποία θα οποία θα προσθέσετε το χώμα για την καλλιέργεια των φυτών σας. Τις περισσότερες φορές, μερικές γλάστρες 7-11 λίτρων θα κάνουν καλά την δουλειά. Βεβαιωθείτε πως οι γλάστρες έχουν τρύπες στη βάση τους, ώστε να μπορεί να φεύγει το πλεονάζον νερό. Στα φυτά κάνναβης δεν αρέσει η υγρασία.

Τι είδους χώμα χρειάζεστε; Γενικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα περισσότερα είδη χώματος, αν και τα φτηνότερα δεν είναι συνήθως ιδανικά για την καλλιέργεια κάνναβης. Μερικά χώματα περιέχουν ελάχιστα θρεπτικά συστατικά και δεν διαθέτουν την απαραίτητη διαπερατότητα αέρα, ένα χαρακτηριστικό που είναι εξαιρετικά σημαντικό για την υγιή ανάπτυξη των ριζών. Αν από την άλλη έχετε ένα καλό χώμα, τότε μπορείτε να το κάνετε ακόμα καλύτερο προσθέτοντας του περλίτη, ένα άμορφο ηφαιστειακό πέτρωμα, το οποίο μοιάζει με μικρές λευκές πέτρες. Αυτό συμβάλλει στην βελτίωση της διαπερατότητας του χώματος από το νερό και τον αέρα και θα βοηθήσει σημαντικά τα φυτά σας.

Πλέον μπορείτε να βρείτε και χώματα τα οποία προορίζονται ειδικά για την καλλιέργεια κάνναβης. Αυτά περιέχουν ένα ιδανικό μείγμα θρεπτικών συστατικών, ώστε να υποστηρίξουν τα φυτά σας κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης και να μην χρειαστεί να προσθέσετε κάτι εσείς για τις πρώτες εβδομάδες. Τα περισσότερα χώματα υψηλής ποιότητας συνήθως είναι αναμειγμένα και με περλίτη.

Τι δεν πρέπει να κάνετε: Να πάτε στον κήπο σας και να πάρετε χώμα από εκεί. Όχι μόνο αυτό το χώμα δεν θα περιέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αλλά πολύ πιθανόν να είναι και γεμάτο με έντομα, μύκητες και άλλες ακαθαρσίες, τις οποίες σίγουρα δεν θέλετε στον καλλιεργητικό σας χώρο.

GROWING MEDIUM

ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Η κάνναβη χρειάζεται φως για να αναπτυχθεί και χρειάζεται ακόμη περισσότερο για να ανθίσει. Ο εξοπλισμός φωτισμού που θα επιλέξετε θα παίξει σημαντικό ρόλο στο πως θα εξελιχθεί η καλλιέργεια σας.

ΕΙΔΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ

Αν πάτε σε ένα κατάστημα με καλλιεργητικό εξοπλισμό ή κάνετε μια έρευνα στο Internet θα βρείτε μια μεγάλη γκάμα καλλιεργητικών λαμπτήρων—μερικοί είναι ιδανικοί για την περίοδο ανάπτυξης, άλλοι για την περίοδο άνθισης και άλλοι και για τις δύο περιόδους. Για να μην περιπλέξουμε τα πράγματα περισσότερο, προτείνουμε να επιλέξετε έναν λαμπτήρα ο οποίος κάνει για όλα τα στάδια καλλιέργειας. Τα τελευταία χρόνια, οι λαμπτήρες LED έχουν γίνει αρκετά φθηνοί και αποτελούν μια καλή επιλογή, καθώς καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια από άλλα είδη όπως τα φώτα HID. Βεβαιωθείτε πως οι λαμπτήρες που θα αγοράσετε είναι "πλήρους φάσματος", ή διαθέτουν διακόπτη που σας επιτρέπει να προσαρμόσετε το φάσμα φωτός για να καλύψετε τις διαφορετικές ανάγκες των φυτών κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης και της περιόδου άνθισης. Αν από την άλλη χρειάζεστε λιγότερο φως, όπως στην περίπτωση των βλαστών ή των νεαρών φυτών στο στάδιο ανάπτυξης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λαμπτήρες φθορισμού.

ΕΝΤΑΣΗ

Τα Watt των λαμπτήρων σας είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τον καλλιεργητικό σας χώρο. Για να έχετε ένα σεβαστό επίπεδο συγκομιδής και ποιότητας χρειάζεστε ένα λαμπτήρα νατρίου, έντασης τουλάχιστον 400–600W, ή τον αντίστοιχο λαμπτήρα LED. Φυσικά, μπορείτε να προμηθευτείτε και λάμπες μεγαλύτερης έντασης, όπως αυτές των 1000 ή 2000W, ή μικρότερης έντασης 150–250W, αλλά οι λαμπτήρες 400–600W είναι η μέση και συνήθως η καλύτερη επιλογή. Θα σας βοηθήσουν να λάβετε καλές αποδόσεις χωρίς να καταναλώνουν υπερβολικά πολύ ρεύμα.

Ένας λαμπτήρας νατρίου 400W μπορεί να αποδώσει γύρω στα 200g ανθών ανά m², ενώ ένας λαμπτήρας 600W μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 300g/m². Προφανώς και αυτά είναι απλώς εκτιμήσεις. Αν λάβετε μεγαλύτερη συγκομιδή, τότε είστε τυχερός. Οι έμπειροι καλλιεργητές μπορούν να πετύχουν ως και 300g/m² με έναν λαμπτήρα 400W και έως 400g/m² με ένα λαμπτήρα 600W και ιδανικές συνθήκες.

Όταν έρθει η ώρα να αγοράσετε τον καλλιεργητικό λαμπτήρα που θα χρησιμοποιήσετε, βεβαιωθείτε πως διαβάσατε τις τεχνικές προδιαγραφές που δίνει ο κατασκευαστής. Να θυμάστε πως οι κατασκευαστές των πολύ φθηνών λαμπτήρων LED εξυμνούν υπερβολικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά των προϊόντων τους. Αν δεν μπορείτε να αποφασίσετε τι είδους λαμπτήρα θέλετε να αγοράσετε, μπορείτε να συμβουλευτείτε τα διάφορα καλλιεργητικά forum που υπάρχουν στο Internet.

ΚΥΚΛΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ

Εκτός και αν καλλιεργείτε αυτοφυή είδη, θα χρειαστεί να εκθέτετε τα φυτά σας στο φως για συγκεκριμένες ώρες την ήμερα, ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκονται.

Στάδιο Ανάπτυξης: 18-6

Το στάδιο ανάπτυξης μπορεί να διαρκέσει για όσο εσείς επιθυμείτε. Συνήθως, όμως, οι καλλιεργητές αφήνουν τα φυτά τους στο στάδιο ανάπτυξης για 3 με 4 εβδομάδες ή μέχρι τα φυτά τους να φτάσουν στο επιθυμητό μέγεθος. Ένας τυπικός κύκλος φωτός για αυτήν την περίοδο είναι 18 ώρες φωτός και 6 ώρες σκοταδιού.

Στάδιο Άνθισης: 12-12

Για την περίοδο άνθισης αλλάξτε τον κύκλο φωτισμού σε 12-12. Βεβαιωθείτε πως η περίοδος σκοταδιού δεν διακόπτεται, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να αποτρέψει τα φυτά σας από το να ανθίσουν.

Μπορείτε να διατηρήσετε με ευκολία αυτά τα ωράρια αν συνδέσετε τον λαμπτήρα σας με ένα χρονοδιακόπτη.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΣ

AIRFLOW AND VENTILATION

Αν και μπορεί να μην φαίνεται το ίδιο σημαντικό όσα ο φωτισμός, ένας εξαγωγέας αέρα ή ένας ανεμιστήρας (με φίλτρο ενεργού άνθρακα) μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά στην καλλιέργεια σας. Τα φυτά κάνναβης χρειάζονται το διοξείδιο του άνθρακα (CO₂) ώστε να αναπτυχθούν και το λαμβάνουν από τον αέρα γύρω τους.

Αν καλλιεργείτε σε εσωτερικό χώρο και δεν προσφέρετε την απαραίτητη κυκλοφορία αέρα στα φυτά σας, τότε αυτά θα χρησιμοποιήσουν όλο το CO₂. Μόλις συμβεί αυτό, η ανάπτυξη τους θα επιβραδυνθεί, ενώ μπορεί να επηρεαστεί ακόμα και η υγεία των φυτών. Ένας εξαγωγέας αέρα θα απομακρύνει τον αέρα που διαθέτει χαμηλές ποσότητες CO₂ και θα τον αντικαθιστά με φρέσκο, πλούσιο σε διοξείδιο του άνθρακα.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα που προσφέρει η χρήση ενός εξαγωγέα αέρα με φίλτρο ενεργού άνθρακα είναι η εξουδετέρωση της μυρωδιάς που εκλύει η κάνναβη κατά τη διάρκεια της άνθισης. Αυτό θα σας βοηθήσει να κρατήσετε ένα χαμηλό προφίλ για όσο καιρό καλλιεργείτε. Τα φίλτρα άνθρακα περιέχουν έναν σωλήνα με ενεργό άνθρακα, ο οποίος συνδέεται με το σύστημα εξαερισμού. Τα φίλτρα άνθρακα φυσικά δεν διαρκούν για πάντα. Συνήθως χρειάζονται αντικατάσταση με από περίπου 5 σοδειές.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΑΕΡΑ

Για να διασφαλίσετε πως ο αέρας που μπαίνει στον καλλιεργητικό σας χώρο διαμοιράζεται ομοιόμορφα, θα χρειαστείτε και έναν τουλάχιστον ανεμιστήρα. Κάνοντας τον αέρα να πηγαίνει σε όλα τα σημεία του χώρου, ο ανεμιστήρας διασφαλίζει πως το CO₂, η θερμότητα και η υγρασία κατανέμονται ομοιόμορφα σε όλο τον χώρο. Με αυτόν τον τρόπο, θα διαχέεται η θερμότητα που εκλύουν οι λαμπτήρες και θα μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης μούχλας.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε και μερικούς ακόμη ανεμιστήρες, οι οποίοι θα φυσάνε προς το μέρος των φυτών σας. Ο αέρας θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν δυνατότερους και πιο παχείς μίσχους, επιτρέποντάς τους να υποστηρίξουν και μεγαλύτερες σοδειές.

ΘΡΕΨΗ

Τα φυτά κάνναβης δεν μπορούν να ζήσουν μόνο με φως και αγάπη. Πρέπει να τους δώσουμε και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ώστε να αναπτυχθούν.

Το φυτό της κάνναβης έχει διαφορετικές διατροφικές απαιτήσεις, ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, τα φυτά χρειάζονται υψηλές ποσότητες αζώτου και καλίου, ενώ είναι καλό να τους δίνετε και μια σεβαστή ποσότητα φωσφόρου. Για την άνθιση, χρειάζεται να μειώσουμε τα επίπεδα αζώτου, να αυξήσουμε τα επίπεδα του φωσφόρου, ενώ τα επίπεδα του καλίου παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Λόγω αυτού, τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά για φυτά κάνναβης διατίθενται με δύο (τουλάχιστον) μπουκαλάκια—ένα για το στάδιο ανάπτυξης και ένα για το στάδιο άνθισης.

Δεν χρειάζεται να περιπλέκετε περισσότερο τα πράγματα. Αν καλλιεργείτε σε εσωτερικό χώρο, έχετε ένα καλό χώμα και αφήσετε τα φυτά σας στο στάδιο ανάπτυξης για τέσσερις εβδομάδες, δεν χρειάζεται να τους δώσετε θρεπτικά συστατικά. Κάτι τέτοιο θα είναι απαραίτητο μόνο κατά το στάδιο άνθισης, όταν θα αλλάξουν πια οι απαιτήσεις των φυτών σας.

NITROGEN, PHOSPHORUS, AND POTASSIUM (NPK)

ΑΖΩΤΟ, ΦΩΣΦΟΡΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΟ (ΝPK)

Τα λιπάσματα και τα μίγματα θρεπτικών συστατικών είναι βασισμένα σε τρία βασικά στοιχεία: το άζωτο, τον φώσφορο και το κάλλιο. Περιέχουν επίσης και ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος και το ασβέστιο. Η αναλογία αζώτου, φωσφόρου και καλίου που περιέχει ένα προϊόν συνήθως δίνεται από μια ακολουθία τριών αριθμών, όπως 3-1-6 ή 0-4-5. Αυτό δείχνει τα επίπεδα N-P-K (nitrogen- phosphorus-potassium). Όπως αναφέραμε παραπάνω, το άζωτο και το κάλλιο είναι εξαιρετικά σημαντικά για την περίοδο ανάπτυξης, ενώ κατά τη διάρκεια της άνθισης τα ηνία αναλαμβάνει ο φώσφορος.

Να θυμάστε πως τα βλαστάρια και τα νεαρά φυτά θα έχουν συνήθως διαφορετικές απαιτήσεις από τα μεγάλα φυτά. Τα βλαστάρια για παράδειγμα, χρειάζονται λίγα (ή και καθόλου) θρεπτικά συστατικά. Η προσθήκη υπερβολικής ποσότητας θρεπτικών συστατικών είναι από τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι αρχάριοι καλλιεργητές. Το χειρότερο είναι πως τα συμπτώματα ενός άρρωστου, υπερτροφικού φυτού είναι παρόμοια με αυτά που θα εμφανίσει το φυτό όταν του λείπουν θρεπτικά συστατικά, όπως το κιτρίνισμα των φύλλων. Αν αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα, προτείνουμε να κάνετε ένα καλό ξέπλυμα στα φυτά σας και να ξεκινήσετε από την αρχή, δίνοντας τους τις προτεινόμενες ποσότητες θρεπτικών συστατικών.

pH

Τα επίπεδα pH του νερού/διαλύματος θρεπτικών συστατικών είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας για τη σωστή πρόσληψη τους. Τα θρεπτικά συστατικά μεταβάλλουν το pH του νερού και του χώματος (μερικά περισσότερο από άλλα). Όταν καλλιεργούμε σε χώμα τα επίπεδα του pH, είναι καλό να μένουν κοντά στο 6,0 ή 7,0. Αν το pH απέχει πολύ από αυτές τις τιμές, τότε το φυτό μπορεί να μην είναι σε θέση να λάβει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ακόμη και όταν αυτά υπάρχουν στο χώμα, οδηγώντας σε ένα φαινόμενο που λέγεται "nutrient lockout"—συσσώρευση θρεπτικών συστατικών. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να κάνει τα φυτά σας να αρρωστήσουν. Γι' αυτό είναι σημαντικό να παρακολουθείτε το pH της καλλιέργειας σας και να ρυθμίζετε το νερό/διάλυμα με προϊόντα που αυξάνουν ή μειώνουν το pH.

ΝΕΡΟ

Το κακό πότισμα είναι ένα ακόμη συχνό λάθος που κάνουν οι αρχάριοι καλλιεργητές. Πολλές φορές τείνουν να υπερ-ποτίζουν τα φυτά, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα, όπως οι μυκητιάσεις και η προσβολή των φυτών από ζιζάνια.

Η αλήθεια είναι πάντως πως το σωστό πότισμα δεν είναι κάτι δύσκολο. Είναι πάντα προτιμότερο να ποτίζετε λιγότερο τα φυτά σας, παρά περισσότερο. Επιτρέψτε στο χώμα να στεγνώσει ανάμεσα σε κάθε πότισμα. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να καταλάβετε αν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ο πρώτος είναι να βάλετε το δάχτυλο σας σε βάθος 3 εκατοστών μέσα στο χώμα. Αν είναι στεγνό, τότε μπορείτε να ποτίσετε το φυτό. Ένας ακόμη καλύτερος τρόπος για να καταλαβαίνετε το πότε ένα φυτό θέλει πότισμα είναι το βάρος της γλάστρας του. Αν είναι αρκετά ελαφριά τότε μάλλον ήρθε η ώρα να το ποτίσετε. Υπενθυμίζουμε και πάλι πως είναι καλύτερο να μείνουν για λίγο καιρό απότιστα τα φυτά, παρά να τα υπερ-ποτίζετε.

ΞΕΠΛΥΜΑ

Το ξέπλυμα είναι η διαδικασία κατά την οποία χορηγείτε απλό νερό στα φυτά σας. Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για να κάνετε κάτι τέτοιο:

Επειδή τα φυτά είναι άρρωστα

Με το πέρας του χρόνου, συσσωρεύονται άλατα στο χώμα όταν τροφοδοτείτε τα φυτά με μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Αυτό μπορεί να αλλάξει το pH κάνοντας το υπερβολικά όξινο. Ως αποτέλεσμα, τα φυτά θα αρρωστήσουν και δεν θα είναι ικανά να προσλάβουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Για να απομακρύνετε τα άλατα, γεμίστε τις γλάστρες των φυτών σας με τη διπλάσια ποσότητα νερού, σε σύγκριση με την ποσότητα που θα τους δίνατε κανονικά. Μόλις το κάνετε αυτό, περιμένετε να στεγνώσει το χώμα και χορηγήστε τους την προτεινόμενη ποσότητα θρεπτικών στοιχείων. Αν είστε τυχερός, τα φυτά θα ανακάμψουν και θα επανέλθουν στη φυσιολογική τους κατάσταση.

Επειδή πλησιάζει η συγκομιδή

Πολλοί καλλιεργητές επιλέγουν να ξεπλένουν τα φυτά τους πριν τη συγκομιδή. Το ξέπλυμα απομακρύνει τα άλατα που μπορεί να υπάρχουν στο χώμα και αναγκάζει τα φυτά να χρησιμοποιήσουν τα θρεπτικά συστατικά που έχουν αποθηκευμένα στα φύλλα τους. Αυτό θα συμβάλλει στη βελτίωση της γεύσης που θα έχουν τελικά τα άνθη. Για να ξεπλύνετε πριν την συγκομιδή, σταματήστε τη χορήγηση θρεπτικών συστατικών και δώστε στα φυτά μόνο νερό (με το κατάλληλο pH) για τις τελευταίες 2 εβδομάδες.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Όλα αυτά μπορεί να σας φαίνονται πολλά στην αρχή, ειδικά αν ξεκινάτε τώρα με την καλλιέργεια κάνναβης. Μην ανησυχείτε, όμως. Σιγά σιγά θα αποκτήσετε τις απαραίτητες γνώσεις και όλα θα σας φαίνονται ξεκάθαρα. Μην ξεχνάτε πως ακόμη και ο πιο έμπειρος καλλιεργητής ήταν κάποτε αρχάριος. Πάντα θα συμβαίνουν λάθη και γι' αυτό είναι σημαντικό να μην τα αφήνετε να σας αποκαρδιώσουν. Αντιθέτως, κάθε λάθος είναι μια ευκαιρία να μάθετε κάτι καινούργιο και να γίνετε καλύτεροι. Σας διαβεβαιώνουμε πως δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός μέχρις ότου να μπορείτε και εσείς να καλλιεργείτε κάνναβη σαν επαγγελματίας.

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.

Grow Guide Topic Finder

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
eKomi silver seal
4.7 στα 5
στα 37835 αξιολογήσεις