By Luke Sumpter


Η συνεχής ανάπτυξη της βιομηχανίας της κάνναβης σημαίνει ότι οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε αυτή με όλο και λιγότερους περιορισμούς. Ακόμα και οι χώρες που απαγορεύουν το βότανο επιτρέπουν στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση να το χρησιμοποιούν σε διάφορες μορφές. Έχοντας αυτό κατά νου, ποια είναι λοιπόν η σχέση μεταξύ της κάνναβης και της πολλαπλής σκλήρυνσης; Πώς μπορεί να επηρεάσει την πάθηση το CBD; Παρακάτω θα αναφέρουμε μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να βοηθήσει η κάνναβη στην αντιμετώπιση αυτής της αυτοάνοσης πάθησης.

Τι Είναι Η Πολλαπλή Σκλήρυνση;

Η πολλαπλή σκλήρυνση (multiple sclerosis - MS) είναι μια ισόβια πάθηση που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Ως αυτοάνοση ασθένεια, προκαλείται από το ίδιο το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες βασιζόμαστε στις λειτουργίες αυτού του συστήματος καθώς μας προστατεύει από εξωγενείς απειλές, όπως οι ιοί και τα βακτήρια. Ωστόσο, μερικές φορές τα κύτταρα του δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τα κύτταρα του οργανισμού και τα αντιμετωπίζουν σαν απειλές.

Στην πολλαπλή σκλήρυνση, λοιπόν, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος επιτίθενται σ' ένα τμήμα των νευρικών κυττάρων γνωστό ως στρώμα μυελίνης. Απαρτίζεται από πρωτεΐνες και λιπαρά και πρόκειται για μια μονωτική ουσία που σχηματίζεται γύρω από τις νευρικές ίνες, ώστε να συμβάλλει στην αγωγιμότητα των ηλεκτρικών σημάτων. Αυτά τα σήματα χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν μια μεγάλη ποικιλία φυσιολογικών διαδικασιών, όπως η σύσπαση των μυών και η λειτουργία των νευροδιαβιβαστών.

Καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο στρώμα μυελίνης, προκαλούνται βλάβες στο νευρικό σύστημα. Αυτά τα προβλήματα αποτρέπουν τον εγκέφαλο από το να μπορεί να στείλει μηνύματα στο υπόλοιπο σώμα. Η κατάσταση μπορεί να φτάσει σε τέτοιο σημείο που να προκληθεί μόνιμη ζημιά στις νευρικές ίνες, ενώ με τον χρόνο δημιουργείται ουλώδης ιστός εκεί οπού η μυελίνη προσπαθεί να επουλωθεί.

Τύποι Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι με τους οποίους ξεκινά η Πολλαπλή Σκλήρυνση. Περίπου 8 στους 10 ασθενείς διαγιγνώσκονται με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση (RRMS). Αυτή η μορφή της ασθένειας χαρακτηρίζεται από περιόδους όπου τα συμπτώματα επιδεινώνονται ή υποτροπιάζουν. Τα επεισόδια μπορούν να διαρκέσουν από μερικές μέρες έως και μερικούς μήνες.

Ωστόσο, τα συμπτώματα βελτιώνονται ελαφρώς όταν σταματήσει το επεισόδιο—μια περίοδος γνωστή και ως ύφεση ή υποχώρηση. Αυτά τα μικρά "παράθυρα" μεταξύ των επεισοδίων μπορούν να διαρκέσουν έως και μερικά χρόνια. Περίπου το 50% των ασθενών με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση θα βιώσουν και τη δευτεροπαθή προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση (SPMS) μέσα σε 15–20 χρόνια από την αρχική διάγνωση. Αυτή η μορφή της ασθένειας επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου χωρίς τα ενδιάμεσα διαλείμματα.

Περίπου 1 στους 10 ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση διαγιγνώσκεται με πρωτοπαθή προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση (PPMS). Αυτή η μορφή της ασθένειας συνοδεύεται από συμπτώματα που επιδεινώνονται με γραμμική πορεία, χωρίς τα σκαμπανεβάσματα της πρώτης μορφής που αναφέραμε παραπάνω.

Τύποι Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Παράγοντες Που Προκαλούν Την Πολλαπλή Σκλήρυνση

Ο ακριβής λόγος που εμφανίζεται η ΠΣ παραμένει άγνωστος. Αν και θεωρείται μια αυτοάνοση ασθένεια, οι επιστήμονες δεν έχουν καταλάβει ακόμη τι κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα να ξεκινά να επιτίθεται στα στρώματα μυελίνης. Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι παράγοντες που φαίνεται πως παίζουν ρόλο στην αύξηση των πιθανοτήτων να εμφανιστεί η ασθένεια. Αυτοί είναι:

 • Ηλικία: Η ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά πλήττει κυρίως ανθρώπους που είναι 20–40.
 • Φύλο: Οι γυναίκες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση.
 • Οικογενειακό ιστορικό: Υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανιστεί ΠΣ σε άτομα που έχουν ιστορικό της ασθένειας στην οικογένειά τους.
 • Φυλή: Η ασθένεια φαίνεται να πλήττει ανθρώπους από τη Βόρεια Ευρώπη πολύ περισσότερο από όσο άτομα στην Ασία, την Αφρική και την Αμερική.
 • Επίπεδα βιταμίνης D: Τα μειωμένα επίπεδα βιταμίνης λόγω χαμηλής έκθεσης στον ήλιο μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης ΠΣ.
 • Μολύνσεις: Μερικά παθογόνα, όπως ο ιός Epstein-Barr, σχετίζονται με την ανάπτυξη της Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

Συμπτώματα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Ο εκφυλισμός της μυελίνης μπορεί να προκαλέσει μια πληθώρα από προβλήματα. Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι:

Μούδιασμα Αδυναμία
Αίσθηση ηλεκτρισμού σε σημεία του σώματος Σπασμοί
Τρέμουλο Ασταθές βάδισμα
Μερική ή πλήρης απώλεια της όρασης Δυσκολία στην ομιλία
Κούραση Ζαλάδα
Δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης και των εντέρων

Τρόποι Αντιμετώπισης της Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για την ΠΣ, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης μεμονωμένων συμπτωμάτων της ασθένειας. Μερικοί από τους πιο σημαντικούς είναι:

 • Μυϊκοί πόνοι: Αυτό το σύμπτωμα αντιμετωπίζεται κυρίως με παυσίπονα και φυσιοθεραπεία.
 • Ψυχολογικά προβλήματα: Μερικοί ασθενείς ανταποκρίνονται θετικά στη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, ενώ άλλοι χρειάζονται αντικαταθλιπτικά.
 • Νευρικοί πόνοι: Φαρμακευτικές αγωγές, όπως η γκαμπαπεντίνη, βοηθούν σημαντικά στο να κρατηθεί υπό έλεγχο ο πόνος.
 • Προβλήματα κινητικότητας: Η άσκηση, η φυσιοθεραπεία, και οι αναπηρικές καρέκλες μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων κινητικότητας.
 • Σπασμοί: Η φυσιοθεραπεία και οι διατάσεις μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των σπασμών αλλά συχνά χρησιμοποιούνται και φαρμακευτικές αγωγές, όπως η κλοναζεπάμη και η γκαμπαπεντίνη.

Φαρμακευτική Κάνναβη και Συμπτώματα Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Η ΠΣ δυστυχώς συνοδεύεται από μια μακρά λίστα συμπτωμάτων. Πώς σχετίζεται λοιπόν η φαρμακευτική κάνναβη με αυτά; Πριν ανακαλύψουμε περισσότερα για την έρευνα γύρω από την κάνναβη και τα συμπτώματα της ΠΣ θα μας βοηθούσε να δούμε πώς ακριβώς λειτουργεί η κάνναβη στο σώμα μας.

Λίγα Λόγια για το Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα

Εκτός από τα περισσότερα γνωστά συστήματα, όπως το νευρικό και το καρδιαγγειακό, διαθέτουμε κι ένα ενδοκανναβινοειδές σύστημα (ECS). Όπως και τα άλλα φυσικά μας συστήματα, έτσι και το ECS παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς λειτουργεί το σώμα μας. Έτσι όπως το αναπνευστικό σύστημα μας βοηθά να ανασαίνουμε και το νευρικό σύστημα μας επιτρέπει να αισθανόμαστε, το ECS συμβάλει στην επίτευξη της ομοιόστασης (βιολογικής ισορροπίας). Με απλά λόγια, βοηθά τα υπόλοιπα συστήματα να λειτουργούν στο βέλτιστο επίπεδο.

Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει μέρη του ECS σε όλο το σώμα, από το νευρικό σύστημα και το δέρμα μέχρι και τα κόκαλα. Συμβάλουν στη λειτουργία μιας μεγάλης λίστας λειτουργιών, από τη ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών, μέχρι τη δημιουργία οστέινού ιστού. Το κλειδί αυτού του ζωτικού συστήματος είναι μία σειρά από υποδοχείς κανναβινοειδών, διαβιβαστικών μορίων (ενδοκανναβινοειδή) κι ενζύμων που παράγουν αλλά και διασπούν αυτά τα μόρια.

Το ενδιαφέρον με την κάνναβη; Το βότανο περιέχει μια οικογένεια χημικών που ονομάζονται κανναβινοειδή. Αυτά τα μόρια αλληλεπιδρούν με το ECS και το ρυθμίζουν με διάφορους τρόπους επηρεάζοντας έτσι ένα από τα πιο σημαντικά συστήματα του σώματός μας.

Λίγα Λόγια για το Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα

Φαίνεται λοιπόν ότι το ECS παίζει συχνά σημαντικό ρόλο σε διάφορες παθήσεις. Όταν αυτό το σύστημα διαταράσσεται, διαταράσσεται και η ομοιόσταση που μερικές φορές μπορεί να εκδηλωθεί ως ασθένεια. Για παράδειγμα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ορισμένα άτομα που έχουν διαγνωστεί με ΠΣ εμφανίζουν και δυσρυθμισμένο ECS.

Έρευνα που διεξήχθη στο Università Tor Vergata στην Ιταλία μέτρησε τα επίπεδα ενδοκανναβινοειδών[1] σε 26 ασθενείς με ΠΣ, 25 υγιή άτομα και ποντίκια που χρησίμευαν ως προκλινικό μοντέλο της ΠΣ. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι οι ασθενείς με υποτροπιάζουσα ΠΣ είχαν υψηλότερα επίπεδα ανανδαμίδης (ένα από τα κύρια ενδοκανναβινοειδή) σε δείγματα εγκεφαλονωτιαίου υγρού και περιφερικών λεμφοκυττάρων (κύτταρα του ανοσοποιητικού). Οι ερευνητές βρήκαν επίσης αυξημένα επίπεδα ανανδαμίδης στα ποντίκια, οδηγώντας τους στο συμπέρασμα ότι η ΠΣ σχετίζεται με σημαντικές διαταραχές του ECS.

Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για να καταλάβουμε πώς ακριβώς η χρήση του ECS θα μπορούσε να βοηθήσει να χτυπηθεί η ρίζα της ΠΣ. Προς το παρόν, η πλειονότητα των μελετών έχει επικεντρωθεί στο εάν η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων της πάθησης.

 • Κάνναβη και Σπαστικότητα

Η σπαστικότητα οδηγεί σε αισθήματα ακαμψίας σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και μπορεί να δυσκολέψει σημαντικά την κίνησή τους. Αυτό το σύμπτωμα επηρεάζει την ποιότητα ζωής και συχνά συνοδεύεται από πόνο και αδυναμία. Μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη διερευνούν τη δυνατότητα της κάνναβης να μειώνει τη σπαστικότητα κι επομένως να αυξάνει την ποιότητα ζωής σε ασθενείς με ΣΚΠ.

Μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή που διεξήχθη το 2012 εξέτασε την κάνναβη έναντι εικονικού φαρμάκου[2] σε ασθενείς με σπαστικότητα ανθεκτική στη θεραπεία. Μελλοντικές μελέτες ελπίζουν να επαναλάβουν αυτά τα θετικά ευρήματα και να έρθουν πιο κοντά στην κατανόηση του πώς η κάνναβη θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαχείριση αυτού του συμπτώματος.

Οι δυνατότητες της μαριχουάνας στη θεραπεία των μυϊκών σπασμών και της σπαστικότητας έχει οδηγήσει πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να νομιμοποιήσουν φάρμακα που έχουν ως βάση την κάνναβη γι' αυτόν τον σκοπό. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου διέθεσε το σπρέι για στοματική χρήση Sativex (nabiximols) σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή σπαστικότητα. Το παρασκεύασμα περιέχει ίσες ποσότητες THC και CBD. Αν και δε λειτουργεί για όλους τους ασθενείς, η Εταιρεία Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας αναφέρει ότι το Sativex έχει θετική επίδραση στην πλειονότητα των ασθενών[3].

 • Κάνναβη και Πόνος

Οι άνθρωποι έχουν αξιοποιήσει την κάνναβη για να αντιμετωπίσουν τον πόνο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Πιθανότατα δε θα σας εκπλήξει το ότι το ECS παίζει επίσης βασικό ρόλο στις οδούς σηματοδότησης του πόνου. Δεκάδες ανέκδοτες αναφορές πασχόντων από χρόνιο πόνο αναφέρουν ότι το THC μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της δυσφορίας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Τι λένε όμως οι έρευνες;

Μια μελέτη ανασκόπησης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Pharmacology εξέτασε προηγούμενες μελέτες που διερεύνησαν τις αναλγητικές επιδράσεις του βοτάνου[4]. Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι ο μηχανισμός δράσης του περιλαμβάνει τα κανναβινοειδή που αλληλεπιδρούν με την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών από τις νευρικές απολήξεις και ότι οι μετα-αναλύσεις κλινικών δοκιμών δείχνουν μέτρια στοιχεία για την κάνναβη σε περιπτώσεις χρόνιου πόνου. Απαιτούνται μελλοντικές κλινικές δοκιμές υψηλής ποιότητας για τον προσδιορισμό των αναλγητικών επιδράσεων διαφορετικών κανναβινοειδών σε ασθενείς με ΠΣ.

Κάνναβη και Πόνος
 • Κάνναβη κι Έλεγχος της Ουροδόχου Κύστης

Καθώς η ΠΣ εξελίσσεται, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να βλάψει μέρη του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού που ευθύνονται για τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης. Γνωστή ως ακράτεια ουροδόχου κύστης, αυτή η έλλειψη ελέγχου μπορεί να κάνει τους ασθενείς να αισθάνονται ότι πρέπει να χρησιμοποιούν συχνά κι άμεσα την τουαλέτα. Είναι ενδιαφέρον πως οι ερευνητές διερευνούν τον ρόλο της κάνναβης στον έλεγχο της ουροδόχου κύστης[5] σε ασθενείς με ΠΣ. Πολλά κανναβινοειδή δείχνουν να είναι πολλά υποσχόμενα σε αυτόν τον τομέα, συμπεριλαμβανομένου και του CBG[6] (κανναβιγερόλη).

 • CBD και Κινητικότητα

Και ποιος δεν έχει ακούσει για το CBD (κανναβιδιόλη); Αυτό το μη ψυχοτρόπο κανναβινοειδές έχει γίνει διάσημο χάρη στη διαύγεια και τη χαλάρωση που προσφέρει. Αυτό το μόριο έχει πολύ διαφορετικό μηχανισμό δράσης από το THC. Ωστόσο, όπως υποδηλώνει η παρουσία του στο Sativex, το έλαιο CBD και η πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας θα μπορούσαν να είναι ένα συμβατό ζευγάρι.

Μια μελέτη ανασκόπησης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Neurology αναλύει τα διαθέσιμα στοιχεία και τη δράση του CBD στην κινητικότητα[7], την κόπωση, τη φλεγμονή, την κατάθλιψη και τη σπαστικότητα. Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης το πώς η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει ορισμένους ασθενείς να μειώσουν τη χρήση φαρμακευτικών αγωγών. Φυσικά, αυτή η έρευνα, που βρίσκεται σε εξέλιξη, προσφέρει ενδιαφέρουσες ιδέες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οριστικά ευρήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του CBD.

Οι Διαφορές Μεταξύ της Φαρμακευτικής Κάνναβης και του Sativex

Ενώ ορισμένες χώρες επιτρέπουν στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση να έχουν πρόσβαση στο Sativex, συνεχίζουν να μην επιτρέπουν τη χρήση ανθών, εκχυλισμάτων κι άλλων παρασκευασμάτων κάνναβης. Έχει όμως πραγματικά σημασία αυτό; Κατά πάσα πιθανότητα, ναι.

Το Sativex παρέχει ακριβή αναλογία THC και CBD 1:1. Αυτό το μείγμα φαίνεται να λειτουργεί για ορισμένους ασθενείς, αλλά η κάνναβη προσφέρει πολλά περισσότερα από αυτά τα δύο κανναβινοειδή. Το βότανο παράγει επίσης πάνω από 100 άλλα κανναβινοειδή και 200 τερπένια. Εκτός από το γεγονός πως αυτά παράγουν τα δικά τους μοναδικά αποτελέσματα, αυτές οι ενώσεις μπορούν να συνεργαστούν με το THC και το CBD για να προκαλέσουν τα βέλτιστα αποτελέσματα. Η έρευνα παραμένει ακόμα σε πρωταρχικά στάδια, αλλά είναι πιθανό να δούμε εξατομικευμένα εκχυλίσματα ή ακόμη και προσαρμοσμένα χημειοθεραπευτικά σκευάσματα για ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση κάποια στιγμή στο μέλλον.

THC VS CBD για την Πολλαπλή Σκλήρυνση

Οι δύο αυτές ενώσεις φαίνονται να είναι πολλά υποσχόμενες σε πολλές μελέτες. Το THC παράγει ένα ψυχοτρόπο αποτέλεσμα που ορισμένοι ασθενείς βρίσκουν αρνητικό. Ωστόσο, άλλοι εκτιμούν αυτήν την ιδιότητα και πιστεύουν ότι ωφελεί την ψυχική τους κατάσταση.

Συνολικά, το THC και το CBD έχουν πολύ διαφορετικές επιδράσεις στο ECS. Ενώ το THC συνδέεται απευθείας με τους κύριους υποδοχείς, το CBD επηρεάζει τα επίπεδα ενδοκανναβινοειδών μας και συνδέεται με άλλους υποδοχείς που οι ερευνητές ταξινομούν ως μέρος του "διευρυμένου ενδοκανναβινοειδούς συστήματος". Η κάνναβη και τα συστατικά της επηρεάζουν διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους και γι' αυτό, αν και πολλοί ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση περιορίζονται σε συνταγογραφούμενα φάρμακα με βάση την κάνναβη, ορισμένοι μπορεί να διαπιστώσουν ότι προτιμούν το ένα κανναβινοειδές έναντι του άλλου, εάν τους δοθεί η ελευθερία να πειραματιστούν.

Πώς να Χρησιμοποιήσετε τη Φαρμακευτική Κάνναβη για την Αντιμετώπιση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι χρήσης της κάνναβης. Συνοψίζονται σε μεγάλο βαθμό στις προσωπικές προτιμήσεις τους καθενός αλλά κυρίως στην πρόσβαση. Δείτε μερικούς από τους πιο δημοφιλείς τρόπους χρήσης παρακάτω:

Κάπνισμα

Το κάπνισμα της κάνναβης εισάγει κανναβινοειδή και τερπένια σχεδόν απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος για ταχεία έναρξη των αποτελεσμάτων. Ωστόσο, εκθέτει επίσης τους χρήστες σε επικίνδυνες καρκινογόνες ουσίες.

Άτμισμα

Το άτμισμα χαρακτηρίζεται από την ίδια ταχύτητα με το κάπνισμα. Ωστόσο, αυτές οι συσκευές χρησιμοποιούν χαμηλότερες θερμοκρασίες κι εκθέτουν τους χρήστες σε λιγότερες τοξίνες.

Κατανάλωση από το στόμα

Η κατανάλωση κάνναβης από το στόμα στέλνει τα κανναβινοειδή στον οργανισμό μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη διάρκεια επιδράσεων. Το THC μετατρέπεται επίσης σε 11-υδροξυ-THC στο ήπαρ, το οποίο παράγει ένα πιο ισχυρό ψυχοτρόπο αποτέλεσμα. Το CBD μπορεί επίσης να ληφθεί μέσω της στοματικής οδού. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν έλαιο CBD για τη μυϊκή σπαστικότητα και για άλλα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Υπογλώσσια χορήγηση

Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει την τοποθέτηση ελαίων κι εκχυλισμάτων απευθείας κάτω από τη γλώσσα. Εδώ, τα κανναβινοειδή διαχέονται στην κυκλοφορία του αίματος γρηγορότερα, με αποτέλεσμα την ταχύτατη έναρξη των αποτελεσμάτων.

Ποιοι Είναι οι Κίνδυνοι από τη Χρήση Φαρμακευτικής Κάνναβης για την Πολλαπλή Σκλήρυνση;

Αν και η κάνναβη έχει σχετικά καλό προφίλ ασφάλειας, συνοδεύεται επίσης από το δικό της σύνολο παρενεργειών. Δείτε τις παρενέργειες των δύο πιο κοινών κανναβινοειδών παρακάτω.

THC
Αυξημένος καρδιακός ρυθμός Ξηροστομία
Άγχος Εξασθενημένη μνήμη
Μειωμένος χρόνος αντίδρασης Πανικός
Επιδείνωση προβλημάτων ψυχικής υγείας
CBD
Αλλαγές στην Όρεξη Διάρροια
Απώλεια βάρους Κόπωση 
Αλληλεπίδραση με φάρμακα

Καθώς η έρευνα για την ανακάλυψη του ρόλου της κάνναβης και των συστατικών της στη θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης συνεχίζεται, οι ασθενείς πιθανότατα θα αποκτήσουν πρόσβαση σε προσαρμοσμένα προϊόντα και οδηγίες δοσολογίας που καθιστούν τη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης ακόμα πιο ασφαλή.

Φυσικά, εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή αμφιβολίες σχετικά με τη χρήση φαρμακευτικής κάνναβης για την ΠΣ θα πρέπει πάντα να τις συζητάτε με έναν ιατρό.

External Resources:
 1. The endocannabinoid system is dysregulated in multiple sclerosis and in experimental autoimmune encephalomyelitis - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 2. Smoked cannabis for spasticity in multiple sclerosis: a randomized, placebo-controlled trial https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 3. Sativex (nabiximols) | Multiple Sclerosis Society UK https://www.mssociety.org.uk
 4. Frontiers | Cannabinoids and Pain: New Insights From Old Molecules | Pharmacology https://www.frontiersin.org
 5. The effect of cannabis on urge incontinence in patients with multiple sclerosis: a multicentre, randomised placebo-controlled trial (CAMS-LUTS) - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 6. Effect of Non-psychotropic Plant-derived Cannabinoids on Bladder Contractility: Focus on Cannabigerol - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 7. Cannabidiol to Improve Mobility in People with Multiple Sclerosis https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Δήλωση αποποίησης ευθύνης:
Αυτό το περιεχόμενο προορίζεται αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Οι παρεχόμενες πληροφορίες προέρχονται από έρευνες που συλλέγονται από εξωτερικές πηγές

ΕΙΣΤΕ 18 ΧΡΟΝΩΝ Ή ΑΝΩ;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.