Οδηγός Καλλιέργειας Κάνναβης από τη Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter Reviewed by: Gloria Payá

Η Ανατομία Του Φυτού Της Κάνναβης: Από Την Κορυφή...Έως Τη Ρίζα

Cannabis Plant Anatomy: From The Bottom To The Top


Χωρίς αμφιβολία, η κάνναβη διεκδικεί τον τίτλο του πιο όμορφου φυτού στη Γη—από τα λαμπερά τριχίδια και τα χαρακτηριστικά της φύλλα, έως το περίπλοκο ριζικό της σύστημα. Πολλοί καλλιεργητές συχνά κάθονται απλά και θαυμάζουν τα εκπληκτικά αυτά φυτά που καλλιεργούν.

Αν και τα άνθη προσελκύουν το περισσότερο ενδιαφέρον—και δικαίως—κάθε τμήμα αυτού του σύνθετου φυτού έχει μια καθοριστική και ενδιαφέρουσα λειτουργία. Ως καλλιεργητής, αυτή η γνώση θα σας βοηθήσει να εξοικειωθείτε με την ανατομία του φυτού κάνναβης. Με αυτόν το τρόπο, θα μάθετε να ξεχωρίζετε με μια ματιά τι ακριβώς χρειάζεται το φυτό σας, τι χρειάζεται λιγότερο και πότε πρέπει να γίνει η συγκομιδή.

Εξερευνήστε τον αναλυτικό οδηγό μας παρακάτω για να δείτε το φυτό κάνναβης υπό νέο πρίσμα.

ΜΥΚΟΡΡΙΖΑ

Αν και δεν είναι γενετικά μέρος του φυτού κάνναβης, οι μυκόρριζες σχηματίζουν μια αμοιβαία επωφελή σχέση με τις ρίζες της κάνναβης, η οποία βοηθά και τα δύο είδη να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν. Αυτοί οι μύκητες εμφανίζονται σε όλη τη φύση και σχηματίζουν μια συναρπαστική συμβιωτική σχέση με έως και το 90% των φυτικών ειδών.

ΜΥΚΟΡΡΙΖΑ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Οι μυκορριζικοί μύκητες αναπτύσσουν μια συμβιωτική σχέση με τα φυτά κάνναβης. Αυτά τα είδη σχηματίζουν δίκτυα λεπτών ινών στο έδαφος—γνωστά ως μυκήλιο—και παράγουν ένζυμα για τη διάσπαση της οργανικής ύλης.

Μετά την απελευθέρωση των θρεπτικών ουσιών από το υπόστρωμα, το μυκήλιο τις απορροφά και τις μεταφέρει στα φυτά. Επειδή οι ρίζες κάνναβης δεν είναι ικανές για αυτή την εντυπωσιακή λειτουργία, πρέπει να συνεργαστούν με το μυκήλιο για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά. Ευτυχώς, τα φυτά παράγουν σάκχαρα κατά τη φωτοσύνθεση και μεταφέρουν πολλά από αυτά τα μόρια στις ρίζες. Εδώ, ανταλλάσσουν αυτά τα πλούσια σε ενέργεια εκκρίματα με θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να εκπληρώσουν σημαντικές λειτουργίες.

Οι μυκόρριζες λειτουργούν τελικά ως επέκταση του ριζικού συστήματος. Όχι μόνο διαλύουν την οργανική ύλη για να απελευθερώσουν θρεπτικά συστατικά, αλλά επίσης συλλέγουν αυτά τα σημαντικά μόρια από περιοχές που τα φυτά δε θα μπορούσαν να φτάσουν. Τελικά, οι μυκορριζικοί μύκητες παίζουν θεμελιώδη ρόλο στη διατροφή των φυτών, καθώς επίσης και στη βιολογία και τη χημεία του εδάφους.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Αυτή η σύντηξη μεταξύ φυτών και μυκήτων εμφανίζεται στη ριζόσφαιρα ή στη ριζική ζώνη. Το μυκήλιο σχηματίζει μια δομή που μοιάζει με θήκη γύρω από την άκρη της ρίζας που περιβάλλει τα φυτικά κύτταρα στον φλοιό της ρίζας. Τα νήματα του μυκηλίου εκτείνονται στο έδαφος, όπου διασπούν την οργανική ύλη και σε μερικές περιπτώσεις συνδέουν το ένα φυτό με το άλλο, σχηματίζοντας ένα βιολογικό διαδίκτυο.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΜΥΚΟΡΡΙΖΩΝ

Οι μυκορριζικοί μύκητες υπάρχουν φυσικά σε πολλούς διαφορετικούς τύπους εδάφους. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη μυκορριζικών μυκήτων. Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτή τη σχέση συνεργασίας, εφαρμόστε δοκιμασμένα και πιστοποιημένα προϊόντα μυκορριζικών μυκήτων κατά τη φύτευση ή τη μεταφύτευση.

ΣΠΟΡΟΙ

Χωρίς σπόρους, δε θα υπήρχε η κάνναβη. Αυτά τα μικρά σπόρια, κρύβουν μέσα τους ζωή μεταδίδοντας το DNA στην επόμενη γενιά για να εξασφαλίσουν συγκομιδές για τα επόμενα χρόνια.

ΣΠΟΡΟΙ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Μετά τη γονιμοποίηση, τα θηλυκά φυτά κάνναβης αρχίζουν να σχηματίζουν ένα μόνο κύτταρο ή ζυγωτό. Μετά από λίγο, αυτό το κύτταρο χωρίζεται σε δύο κύτταρα, και στη συνέχεια σε τέσσερα—διπλασιάζοντας το μέγεθος του γρήγορα. Μετά από αρκετό κυτταρικό πολλαπλασιασμό, ο σπόρος σχηματίζει μια πολυκυτταρική δομή με τη μορφή ενός εμβρύου.

Αυτή η δομή αποτελείται από μια εμβρυϊκή ρίζα—το ριζίδιο—έναν εμβρυϊκό βλαστό και δύο φύλλα κοτυληδόνας. Όταν διασκορπίζονται από τη φύση ή από ανθρώπινο χέρι, οι σπόροι βλασταίνουν, εάν οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες. Χρειάζονται σημαντική υγρασία και σκοτάδι για να ξεκινήσει ο κύκλος ζωής τους.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Οι σπόροι κάνναβης σχηματίζονται μέσα στα άνθη, ξεκινώντας τη ζωή τους μέσα σε ένα περίβλημα που μοιάζει με δάκρυ, γνωστό ως τριχωτός μίσχος του άνθους. Αυτό το περίβλημα ανοίγει κατά την ωρίμανση και αποκαλύπτει έναν συμπαγή καφέ σπόρο έτοιμο να φυτευτεί.

ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΕΤΕ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΚΑΝΑΒΒΗΣ

Ο τριχωτός μίσχος του άνθους διατηρεί τους σπόρους κάνναβης ασφαλείς, μέχρι να είναι έτοιμοι να αποκολληθούν από το άνθος. Οι καλλιεργητές πρέπει να διατηρούν τα φυτά τους καλά ποτισμένα και να τους παρέχουν όσα θρεπτικά συστατικά χρειάζονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Συλλέξτε τους σπόρους μόνο όταν είναι τελείως ώριμοι. Οι νεότεροι σπόροι εμφανίζονται μικροί με ανοιχτό μπεζ χρώμα. Οι παλαιότεροι σπόροι είναι μεγάλοι, έχουν σκούρο καφέ χρώμα και συχνά διαθέτουν ριγέ μοτίβο. Αφαιρέστε τους σπόρους με το χέρι και φυλάξτε τους σε αεροστεγή σακούλα ή βάζο.

ΡΙΖΕΣ

Οι ρίζες είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ανατομίας των φυτών κάνναβης. Το ριζικό σύστημα υποστηρίζει το φυτό και το διατηρεί ενυδατωμένο, ενώ παράλληλα εκτελεί πολύ πιο περίπλοκες και ζωτικές λειτουργίες.

ΡΙΖΕΣ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Οι ρίζες κάνναβης εκπληρώνουν πολυάριθμες λειτουργίες ύψιστης σημασίας για την επιβίωση των φυτών. Απορροφούν νερό που απαιτείται για τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών και αποθηκεύουν θρεπτικές ουσίες. Έχετε βιώσει ποτέ τον τρόμο να παρακολουθείτε τις καλλιέργειες σας να υποφέρουν από μια θυελλώδη καταιγίδα; Τότε, μπορείτε να ευχαριστήσετε το ριζικό δίκτυο που κρατάει το φυτό σας σταθερό στο έδαφος.

Οι ρίζες λειτουργούν επίσης ως πλατφόρμα επικοινωνίας μέσω της οποίας τα φυτά μπορούν να επηρεάσουν τον μικροβιακό κόσμο της ριζόσφαιρας. Οι ρίζες δεν λαμβάνουν μόνο θρεπτικά συστατικά από το έδαφος. Πολλά θρεπτικά συστατικά είναι κλειδωμένα στην οργανική ύλη. Χρειάζονται ευεργετικούς οργανισμούς—βακτήρια, μύκητες, σκουλήκια—για να απελευθερώσουν αυτά τα μόρια.

Τα φυτά δημιουργούν σάκχαρα κατά τη φωτοσύνθεση και πολλά από αυτά τα γλυκά χημικά απελευθερώνονται στη ριζόσφαιρα από τις ρίζες. Αυτά τα σάκχαρα προσελκύουν βακτήρια που παραμένουν στην περιοχή της ρίζας. Αφού τελειώσουν, τα βακτήρια απελευθερώνουν θρεπτικά συστατικά που μπορούν να προσλάβουν οι ρίζες. Τα φυτά ανταλλάσσουν επίσης σάκχαρα με μυκορριζικούς μύκητες (που αναφέρονται παραπάνω), μορφές ζωής ικανές να αποικοδομήσουν την οργανική ύλη.

Ναι—οι ρίζες των φυτών καλλιεργούν αποτελεσματικά τα μικρόβια. Απίστευτο, έτσι;

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Οι ρίζες βρίσκονται στη βάση του κορμού. Επεκτείνονται στο έδαφος και σχηματίζουν ένα δίκτυο ριζικών ινών που διατηρούν τα φυτά ασφαλή, ενυδατωμένα και τους παρέχουν τροφή.

ΣΤΕΜΜΑ ΡΙΖΑΣ

Ο κορμός εγείρεται από το άνω μέρος του ριζικού συστήματος, γνωστό ως στέμμα ρίζας. Αυτό το τμήμα του συστήματος διαθέτει ανατομικές διαφορές από τις υπόλοιπες ρίζες. Λόγω της αλλαγής από ρίζα σε βλαστικό ιστό, μια μετατόπιση στο αγγειακό σύστημα εμφανίζεται σε αυτό το σημείο. Τα στέμματα της ρίζας πρέπει επίσης να εκτίθενται ελαφρώς στον αέρα για να λαμβάνουν οξυγόνο, ένα άλλο στοιχείο ζωτικής σημασίας για τη ζωή των φυτών.

ΤΡΟΠΟΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΤΩΝ ΡΙΖΩΝ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Οι καλλιεργητές αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα με τις ρίζες όσων αφορά στο πότισμα. Το υπερβολικό πότισμα οδηγεί σε κακή πρόσληψη νερού και θρεπτικών συστατικών και μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στη σήψη των ριζών. Το ελάχιστο πότισμα θα λιμοκτονήσει τα φυτά σας καθώς προσπαθούν να μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά.

Κατά γενικό κανόνα, τοποθετήστε το δάχτυλό σας στο έδαφος για να εκτιμήσετε το επίπεδο υγρασίας του. Ποτίζετε τα φυτά κάνναβης μόνο όταν τα 3 πρώτα εκατοστά του εδάφους στεγνώσουν εντελώς. Μπορείτε επίσης να φροντίσετε τις ρίζες χρησιμοποιώντας κλάδεμα αέρος. Με την καλλιέργεια κάνναβης σε υφασμάτινες γλάστρες, θα βοηθήσετε τα φυτά σας να αναπτύξουν ένα πυκνό και καλά αεριζόμενο ριζικό σύστημα.

Video id: 265566358

ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Τα φυτά κάνναβης δημιουργούν κόμπους στις ρίζες, όταν αφήνονται να αναπτυχθούν σε έναν μικρό χώρο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών και ασταθή, κακώς ανεπτυγμένα φυτά. Πάντα να φροντίζετε να γίνεται εγκαίρως η μεταφύτευση και να χρησιμοποιείτε γλάστρα στο σωστό μέγεθος.

Οι ρίζες δεν είναι μόνες στο έδαφος. Μοιράζονται το σπίτι τους με εκατομμύρια μικρόβια. Αν και μερικοί από αυτούς τους οργανισμούς είναι φιλικοί, άλλοι μπορεί να προκαλέσουν την καταστροφή. Το πύθιουμ, ένα παθογόνο ρίζας, μπορεί να προσβάλει τις ρίζες και ακόμη και να νεκρώσει ολόκληρα φυτά. Ως εκ τούτου, θα θέλατε να μάθετε πώς να διατηρείτε το μέσο ανάπτυξης σας απαλλαγμένο από αυτήν την ασθένεια.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ;

Περιμένετε! Πριν ρίξετε τις ρίζες στο δοχείο για κομποστοποίηση, θα πρέπει να γνωρίζετε τα εντυπωσιακά οφέλη τους. Οι ρίζες κάνναβης περιέχουν μια σειρά χημικών ουσιών που κάποιοι πολιτισμοί έχουν[1] χρησιμοποιήσει για αιώνες (αν όχι χιλιετίες) για να φτιάχνουν τσάι και βάμματα.

Ωστόσο, τα αλκαλοειδή εντός των ριζών δεν είναι κατάλληλα για όλους. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ετοιμάσετε μια παρτίδα τσάι από ρίζες κάνναβης.

ΚΟΤΥΛΗΔΟΝΕΣ

Αυτά τα μικροσκοπικά φύλλα είναι το πρώτο σημάδι ανάπτυξης των φυτών κάνναβης μετά τη βλάστηση. Αναδύονται από το έδαφος ως δύο μικρά φύλλα, αν και μερικές φορές εμφανίζονται ως τριάδα. Αυτά τα φύλλα σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο όσο αφορά στη φωτοσύνθεση και καθορίζουν την πρώιμη περίοδο ανάπτυξης των φυτών.

Τελικά, τα πρώτα αληθινά φύλλα θα εμφανιστούν από τη μέση των κοτυληδόνων. Καθώς το φυτό ωριμάζει, οι κοτυληδόνες γίνονται κίτρινες, ξεραίνονται και πέφτουν στο έδαφος.

ΚΟΤΥΛΗΔΟΝΕΣ

ΚΟΡΜΟΣ

Ο κορμός της κάνναβης προσφέρει υποστήριξη πάνω από το έδαφος, αποτελούμενος από τους κόμβους και τα κλαδιά. Αυτός ο κεντρικός κορμός επιτρέπει στα φυτά κάνναβης να αναπτυχθούν απευθείας προς τα πάνω, ενώ τα κλαδιά αναπτύσσονται πλευρικά.

ΚΟΡΜΟΣ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Ο κορμός προσδίδει δομή και σχήμα στο φυτό. Προσφέρει υποστήριξη στα κλαδιά που φέρουν φύλλα και επιτρέπει στο φύλλωμα να κάνει φωτοσύνθεση. Ο κορμός περιλαμβάνει επίσης το ξύλωμα, έναν ιστό που μεταφέρει νερό, ο οποίος ξεκινά από τις ρίζες και εκτείνεται σε όλες τις περιοχές του φυτού.

ΣΧΗΜΑ

Ο κορμός της κάνναβης είναι άκαμπτος και ανθεκτικός. Αναπτύσσεται απευθείας προς τα πάνω και μπορεί να γίνει αρκετά μεγάλος. Κάποιες μεγαλύτερες ποικιλίες Sativa  δημιουργούν μακρύτερο κορμό που μοιάζει περισσότερο με ξύλο πάρα με μαλακό φυτικό ιστό.

ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΟΥΝ ΟΙ ΚΟΡΜΟΙ;

Οι καλλιεργητές συχνά κλαδεύουν τα φυτά και δημιουργούν δύο κορμούς, μέσω τεχνικών όπως το main-lining. Άλλες μέθοδοι, όπως το LST, αναγκάζουν τον κορμό να αναπτύσσεται παράλληλα με το έδαφος, αναγκάζοντας κάθε κλαδί να ανεβαίνει προς τα πάνω. Η εκπαίδευση του κορμού προσφέρει πολλά οφέλη, όπως αυξημένη παραγωγικότητα, περισσότερη έκθεση στο φως και καλύτερο αερισμό.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΡΜΟΥΣ ΚΑΝΑΒΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ;

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι κορμοί κάνναβης περιέχουν μια μικρή ποσότητα κανναβινοειδών. Αυτό σημαίνει ότι αξίζουν κάτι περισσότερο από μια θέση στον σωρό κομποστοποίησης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κορμούς για να φτιάξετε συμπυκνώματα, τσάγια, βούτυρο THC, ακόμη και ποτό κάνναβης.

ΚΛΑΔΙΑ

Χωρίς κλαδιά, τα φυτά κάνναβης θα ήταν ουσιαστικά ένα ραβδί. Αυτά τα παρακλάδια σχηματίζουν έναν πυκνό θόλο γεμάτο με ρητινώδη άνθη.

ΚΛΑΔΙΑ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Τα κλαδιά διαδραματίζουν υποστηρικτικό ρόλο, προεξέχοντας από τον κύριο κορμό και προσδίδουν δομή στα φύλλα διευκολύνοντας τη φωτοσύνθεση. Τα κλαδιά περιέχουν επίσης ξύλωμα και μεταφέρουν νερό και θρεπτικά συστατικά στα φύλλα και τα λουλούδια.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Τα κλαδιά προεξέχουν από τον κεντρικό κορμό, ξεκινώντας κοντά στη βάση του φυτού και φτάνοντας μέχρι την κορυφή.

ΚΟΜΒΟΙ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΟΝΑΤΙΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ

Οι κόμβοι είναι τα σημεία στα οποία τα κλαδιά συναντιούνται μεταξύ τους ή με τον κεντρικό κορμό. Τα άνθη κάνναβης σχηματίζονται σε αυτά τα σημαντικά ανατομικά σημεία. Τα τμήματα ανάμεσα στους κόμβους είναι γνωστά ως μεσογονάτια διαστήματα.

Παράφυλλα

Μετά από χιλιάδες χρόνια καλλιέργειας, η ανθρωπότητα έχει μάθει πολλά για το φυτό της κάνναβης. Ωστόσο, ορισμένα στοιχεία για το συγκεκριμένο βότανο εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστα, όπως για παράδειγμα κάποια δεδομένα που αφορούν στην ανατομία του. Τα παράφυλλα είναι μικρές, φυλλοειδείς αποφύσεις που σχηματίζονται στους κόμβους του φυτού κάνναβης—στα σημεία όπου τα κλαδιά τέμνονται με τον κυρίως μίσχο.

Τα παράφυλλα εμφανίζονται είτε σε ζεύγη, είτε μόνα τους, είναι λεπτά και μοιάζουν με λεπίδες. Επειδή εμφανίζονται στα ίδια σημεία με τους ύπερους, οι καλλιεργητές κάποιες φορές τα θεωρούν λανθασμένα ως προάγγελους της ανθοφορίας.

Οι βοτανολόγοι δεν έχουν ακόμη εξακριβώσει τον ακριβή ρόλο των παραφύλλων, αλλά πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην προστασία των νέων φύλλων που αναπτύσσονται.

ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΟΥΝ ΤΑ ΚΛΑΔΙΑ;

Όπως οι κορμοί, οι καλλιεργητές μπορούν να εκπαιδεύσουν τα κλαδιά για να αυξήσουν την απόδοση και να βελτιώσουν τη συνολική δομή του φυτού. Η τεχνική super cropping βοηθά τους καλλιεργητές να επιτύχουν αυτά τα αποτελέσματα, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνη. Μάθετε πώς να επιδιορθώσετε σπασμένα κλαδιά σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε όπως περιμένατε.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΤΑ ΚΛΑΔΙΑ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ;

Τα κλαδιά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κανναβινοειδή και έχουν παρόμοια υφή με τους κορμούς. Χρησιμοποιήστε τα με τον ίδιο τρόπο, όπως τους κορμούς για την παραγωγή τσαγιού, εκχυλισμάτων και ακόμη και κομπόστ.

ΦΥΛΛΑ ΤΥΠΟΥ ΒΕΝΤΑΛΙΑ

Αυτά τα μεγάλα φύλλα βοηθούν τα φυτά να παράγουν όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα τους επιτρέπουν να αναπνέουν.

ΦΥΛΛΑ ΤΥΠΟΥ ΒΕΝΤΑΛΙΑ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Τα φύλλα τύπου βεντάλια είναι ο μεγαλύτερος τύπος φύλλου που παρατηρείται στα φυτά κάνναβης. Αυτές οι δομές είναι άμεσα αναγνωρίσιμες και λειτουργούν ως σταθμοί παραγωγής ενέργειας, προάγοντας τη φωτοσύνθεση. Διαθέτουν επίσης μικρές οπές, γνωστές ως στόματα, που βοηθούν στη διαπνοή και την πρόσληψη CO₂.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Τα φύλλα τύπου βεντάλια βρίσκονται κατά μήκος όλων των κλαδιών που προεξέχουν από τον κορμό.

ΣΧΗΜΑ

Αυτά τα μεγάλα φύλλα κάνναβης διαφέρουν ανάλογα με τη μορφολογία της εκάστοτε ποικιλίας. Στις ποικιλίες όπου κυριαρχούν τα γονίδια Sativa παρατηρούνται φύλλα με εννέα λεπτά "δάχτυλα". Τα μεγάλα φύλλα των ποικιλιών Indica συχνά διαθέτουν επτά "δάχτυλα", τα οποία είναι πολύ πιο πλατιά. Τα φυτά Ruderalis διαθέτουν μικρότερα φύλα τύπου βεντάλια με μόνο πέντε "δάχτυλα", δύο από τα οποία είναι πολύ μικρότερα και βρίσκονται κοντά στον μίσχο του φύλλου.

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΑΣ ΠΟΥΝ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΤΥΠΟΥ ΒΕΝΤΑΛΙΑ

Οι έμπειροι καλλιεργητές βασίζονται σε αυτά τα φύλλα για να ελέγχουν την κατάσταση της υγείας των φυτών τους. Ο αποχρωματισμός, ο μαρασμός ή το κατσάρωμα τους μπορεί να ενημερώσει τους καλλιεργητές για το ποια θρεπτικά συστατικά λείπουν ή εάν ένα φυτό ποτίζεται λίγο ή υπερβολικά.

ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΟΥΝ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΥΠΟΥ ΒΕΝΤΑΛΙΑ

Η αφαίρεση αυτών των φύλλων—γνωστή ως αποφύλλωση—είναι μία τεχνική που εφαρμόζεται από πολλούς καλλιεργητές. Η αφαίρεση των περιττών μεγάλων φύλλων βελτιώνει τον αερισμό, αυξάνει την έκθεση στο φως και μειώνει τον κίνδυνο μούχλας.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΥΠΟΥ ΒΕΝΤΑΛΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ;

Μετά τα άνθη, τα φύλλα τύπου βεντάλια είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός πόρος που προέρχεται από τα φυτά κάνναβης. Περιέχουν μια μικρή ποσότητα κανναβινοειδών και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξετε:

 • Hash (Σοκολάτα)
 • Εκχυλίσματα
 • Βάμματα
 • Τσάι
 • Φρέσκα smoothies
 • Σαλάτες

ΖΑΧΑΡΟΦΥΛΛΑ

Όταν κοιτάζετε τα πολύτιμα άνθη της κάνναβης σας, θα παρατηρήσετε ότι περιβάλλονται από μικρά, αγκαθωτά φύλλα. Αυτά είναι τα ζαχαρόφυλλα. Παρόλο που είναι μικρά, είναι εξίσου ζωτικής σημασίας με τα μεγαλύτερα φύλλα τύπου βεντάλια.

ΖΑΧΑΡΟΦΥΛΛΑ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Ως βιολογικά ηλιακά πάνελ, τα ζαχαρόφυλλα πραγματοποιούν επίσης φωτοσύνθεση. Αναπτύσσονται μέσα στα ώριμα άνθη και χρησιμεύουν μονάδες παραγωγής "ζάχαρης".

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Τα ζαχαρόφυλλα προεξέχουν από τα άνθη κάνναβης. Ορισμένες ποικιλίες έχουν ελάχιστα ζαχαρόφυλλα, ενώ άλλες διαθέτουν κεντρικές συστοιχίες ανθών που περιλαμβάνουν πληθώρα τέτοιων δομών.

ΣΧΗΜΑ

Τα ζαχαρόφυλλα είναι αγκαθωτά και μακριά και πολλές φορές το σχήμα τους μοιάζει με την αιχμή ενός δόρατος.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΤΑ ΖΑΧΑΡΟΦΥΛΛΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ;

Τα ζαχαρόφυλλα πήραν το όνομά τους από την επίστρωση τους που μοιάζει με ζάχαρη και καταλαμβάνει την επιφάνειά τους. Τα τριχίδια που είναι υπεύθυνα για αυτήν την αστραφτερή αισθητική παράγουν εντυπωσιακά επίπεδα κανναβινοειδών—όχι τόσο υψηλά, ωστόσο, όσο στα άνθη, αλλά μεγαλύτερα από οποιοδήποτε άλλο μέρος του φυτού. Αφού κόψετε τα λουλούδια σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζαχαρόφυλλα για να φτιάξετε:

 • Bubble Hash
 • Βούτυρο Κάνναβης
 • Κιφ

ΤΡΙΜΑΡΙΣΜΑ

Μετά τη συγκομιδή των ανθών σας, θα χρειαστείτε ένα ψαλίδι για να τριμάρετε τα ζαχαρόφυλλα και να φτιάξετε όμορφα περιποιημένα μπουμπούκια. Έχετε δύο επιλογές: Μπορείτε να τις τριμάρετε αμέσως, μια πρακτική που είναι γνωστή ως υγρό τριμάρισμα ή να περιμένετε μέχρι να στεγνώσουν.

ΑΝΘΗ

Άνθη κάνναβης: ο κύριος λόγος για τον οποίο οι καλλιεργητές βάζουν σπόρους στο έδαφος. Αυτά τα πυκνά άνθη διαθέτουν όλα τα φυτοχημικά που λαχταρούν οι καλλιεργητές—από ψυχοδραστικά κανναβινοειδή, έως νόστιμα τερπένια.

ΑΝΘΗ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Τα άνθη κάνναβης είναι τα αναπαραγωγικά όργανα των θηλυκών φυτών. Διαθέτουν μια δομή που, όταν γονιμοποιείται με γύρη, αρχίζει να σχηματίζει σπόρους.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Τα άνθη κάνναβης σχηματίζονται στους κόμβους των κορμών και των κλαδιών.

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΑΡΣΕΝΙΚΩΝ, ΘΗΛΥΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΜΑΦΡΟΔΙΤΩΝ ΦΥΤΩΝ

Φυσικά, δεν είναι όλα τα φυτά θηλυκά. Τα αρσενικά φυτά δεν παράγουν άνθη. Αντ' αυτού, παράγουν σάκους γύρης που ανοίγουν και διασκορπίζουν τη γύρη στον αέρα. Όταν αυτή η ουσία προσγειώνεται σε θηλυκά άνθη, τα γονιμοποιεί, πυροδοτώντας τον σχηματισμό σπόρων.

Αν και η κάνναβη έχει ξεχωριστά αρσενικά και θηλυκά φυτά, μερικές φορές ορισμένα φυτά μπορούν να διαθέτουν τόσο αρσενικά, όσο και θηλυκά αναπαραγωγικά όργανα. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω του περιβαλλοντικού στρες ή της γενετικής. Αυτά τα φυτά είναι γνωστά ως ερμαφρόδιτα.

ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙΑ ΠΟΠ ΚΟΡΝ

Growing cannabis flowers doesn’t always go to plan. Genetics, poor light exposure, and other environmental conditions can lead to smaller and inferior “popcorn buds”, which you’ll want to learn how to avoid.

Η καλλιέργεια ανθών κάνναβης δεν προχωρά πάντα σύμφωνα με το σχέδιο. Η γενετική, η κακή έκθεση στο φως και άλλες περιβαλλοντικές συνθήκες μπορούν να οδηγήσουν σε μικρότερα και κατώτερα μπουμπούκια που μοιάζουν με ποπ κορν και σίγουρα θα θέλατε να μάθετε πώς να αποφύγετε.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΤΑ ΑΝΘΗ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα κανναβινοειδή από τα άνθη κάνναβης με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο. Πειραματιστείτε με όλους τους παρακάτω για να ανακαλύψετε τον αγαπημένο σας:

 • Κάπνισμα
 • Άτμισμα
 • Εκχυλίσματα
 • Έλαια
 • Βρώσιμα
 • Τσάι

ΚΑΛΥΚΕΣ

Οι κεντρικές συστοιχίες ανθών (colas) που δημιουργούν πολλές ποικιλίες κάνναβης μοιάζουν με μια μονάδα, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούνται από πολλά διαφορετικά μικρά μέρη, συμπεριλαμβανομένων των καλύκων.

ΚΑΛΥΚΕΣ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Αυτή η δομή έχει σχήμα Που μοιάζει με δάκρυ και προστατεύει τα αναπαραγωγικά όργανα του θηλυκού ανθού. Βρίσκεται στη βάση του και ξεφλουδίζει, καθώς αυτός αρχίζει να ωριμάζει. Θα δείτε τους κάλυκες πρώτα να εμφανίζονται ως πρώιμοι ανθοί, λίγο πριν ξεκινήσει το στάδιο της ανθοφορίας.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Οι κάλυκες σχηματίζονται στους κόμβους, καθώς τα φυτά κάνουν τη μετάβαση τους από το βλαστικό στάδιο στο στάδιο της ανθοφορίας.

ΥΠΕΡΟΙ ΚΑΙ ΣΤΙΓΜΑΤΑ

Οι ύπεροι και τα στίγματα περιλαμβάνονται επίσης στις μικροδομές που απαρτίζουν τα άνθη κάνναβης.

ΥΠΕΡΟΙ ΚΑΙ ΣΤΙΓΜΑΤΑ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Οι ύπεροι είναι τα αναπαραγωγικά όργανα των ανθών κάνναβης και περιέχουν ένα και μόνο ωάριο που δημιουργεί δύο προεξέχοντα στίγματα.

Τα στίγματα είναι δομές που μοιάζουν με τρίχες που προεξέχουν από τον κάλυκα και είναι πλήρως εκτεθειμένες στον αέρα. Στέκονται ίσια και δυνατά, με την ελπίδα ότι μερικά σωματίδια γύρης θα μπορούσαν να πετάξουν προς το μέρος τους.

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΑΣ ΠΟΥΝ ΟΙ ΥΠΕΡΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΙΓΜΑΤΑ;

Οι καλλιεργητές μπορούν να κοιτάξουν το χρώμα των ύπερων για να διαπιστώσουν πόσο ώριμο έχει γίνει το φυτό κάνναβης. Τα νεαρά άνθη έχουν λευκές, ελαφρώς πρασινωπές τρίχες που μετατρέπονται σε βαθύ πορτοκαλί, καφέ ή κόκκινο, όταν τα μπουμπούκια είναι έτοιμα για συγκομιδή.

Μπορείτε επίσης να επιθεωρήσετε τους ύπερους για να δείτε αν ένα αρσενικό έχει γονιμοποιήσει το φυτό σας. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε ένα τσιμπιδάκι και ξεφλουδίστε ελαφρά τον βραχίονα στη βάση της δομής.

ΤΡΙΧΙΔΙΑ

Τα τριχίδια είναι αυτά που κάνουν την κάνναβη τόσο μοναδική. Αυτοί οι αδένες παράγουν όλα τα φυτοχημικά που οδήγησαν στην καλλιέργεια κάνναβης σε σχεδόν κάθε χώρα της Γης.

ΤΡΙΧΙΔΙΑ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Τα τριχίδια είναι μικροί αδένες σε σχήμα μανιταριού που καταλαμβάνουν την επιφάνεια των ανθών και των φύλλων κάνναβης. Παράγουν μια ρητίνη πλούσια σε κανναβινοειδή, τερπένια και φλαβονοειδή. Στη φύση, τα φυτά παράγουν αυτούς τους δευτερεύοντες μεταβολίτες για την προστασία τους από τα παράσιτα και από την υπερβολική θερμότητα. Η ρητίνη βοηθά επίσης τη γύρη να κολλήσει στα άνθη.

Η μαγεία κρύβεται στη βολβοειδή κορυφή των τριχιδίων. Εδώ, παράγονται υψηλά επίπεδα THC, CBD και τερπενίων όπως το μυρσένιο, το καρυοφυλλένιο και το πινένιο. Τα τριχίδια παράγουν πολύ διαφορετικά επίπεδα αυτών των φυτοχημικών, ανάλογα με την εκάστοτε ποικιλία.

ΜΠΟΡΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΟΥΝ ΤΑ ΤΡΙΧΙΔΙΑ;

Δεν μπορούν να "εκπαιδευτούν" ακριβώς, αλλά μπορούν να επηρεαστούν. Οι καλλιεργητές μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα τριχιδίων χρησιμοποιώντας **διάφορες  τεχνικές, όπως η κατάλληλη επιλογή γονιδίων, η ποιότητα του εδάφους, ο φωτισμός και το ελεγχόμενο στρες.

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΑΣ ΠΟΥΝ ΤΑ ΤΡΙΧΙΔΙΑ

Εκτός από το ότι δείχνουν το πόσο ισχυρός θα γίνει ο ανθός, τα τριχίδια βοηθούν επίσης τους καλλιεργητές να προσδιορίσουν το πότε πρέπει να προχωρήσουν στη συγκομιδή. Τα διαφανή τριχίδια δείχνουν ότι τα άνθη είναι ακόμη μικρά και ανώριμα. Με την πάροδο του χρόνου, θα αναπτύξουν μια αδιαφανή και γαλακτώδη εμφάνιση. Όταν γίνονται γαλακτώδη, με μερικά να παίρνουν μια πορτοκαλί απόχρωση, είναι καιρός να συγκομιδή.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΤΑ ΤΡΙΧΙΔΙΑ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ;

You can dislodge trichomes from the surface of flowers to create high-potency concentrates that provide more intense effects and superior flavours. You can use trichomes to make:

 • Charas
 • Κιφ
 • Hash (Σοκολάτα)
External Resources:
 1. Cannabis Pharmacology: The Usual Suspects and a Few Promising Leads - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Δήλωση αποποίησης ευθύνης:
Αυτό το περιεχόμενο προορίζεται αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Οι παρεχόμενες πληροφορίες προέρχονται από έρευνες που συλλέγονται από εξωτερικές πηγές

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.

Ευρετήριο Θεμάτων Οδηγού Καλλιέργειας

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
eKomi silver seal
4.7 στα 5
στα 37794 αξιολογήσεις