Η Ανατομία του Φυτού της Μαριχουάνας

Τόσο οι καλλιεργητές, όσο και οι χρήστες για φαρμακευτικούς ή ψυχαγωγικούς λόγους, οφείλουν να γνωρίζουν την ανατομία του φυτού της κάνναβης. Όπως και με τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αξίζει να ξέρει κανείς τα βασικά. Ειδάλλως, πιθανώς να επιστρέψετε από τα ψώνια σας με πράσινες μπανάνες και σάπιες ντομάτες.

Δε χρειάζεται να αποκτήσετε πτυχίο στη βοτανολογία, αλλά η γνώση των βασικών της φυτοτομίας, είναι βοηθητική. Τέτοιες πληροφορίες αφορούν για παράδειγμα στο εάν χάνετε τον χρόνο σας καλλιεργώντας αρσενικά φυτά ή στο πως να εντοπίσετε ερμαφρόδιτα φυτά ή ακόμη και στο τι ακριβώς είναι ο κάλυκας. Θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα και σε πολλά άλλα.

Ώρα να ρίξουμε μια ματιά στα επιμέρους τμήματα του φυτού της κάνναβης από τις ρίζες μέχρι το άνθος. Επιπλέον, θα γίνει αναφορά στην λειτουργία του κάθε τμήματος, χρησιμοποιώντας σχετικούς όρους.

ΡΙΖΕΣ

Cannabis Roots

Κάτω από την επιφάνεια του καλλιεργητικού μέσου, όλες οι ρίζες συνεργάζονται ώστε να εξασφαλίσουν θρεπτικές ουσίες για το φυτό της κάνναβης. Η ρίζα αποτελείται από έναν κεντρικό άξονα από τον οποίο ξεκινούν πολλές δευτερεύουσες ρίζες, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται μια ινώδης μάζα.

Οι ρίζες αποτελούν μέρος του αγγειακού συστήματος του φυτού της κάνναβης. Εσωτερικά, το ξύλωμα είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά μεταλλικών στοιχείων από τις ρίζες στα υπόλοιπα τμήματα του φυτού. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ξύλωμα λειτουργεί σαν υδραυλικό σύστημα για το φυτό.

ΦΥΛΛΑ ΚΟΤΥΛΗΔΟΝΩΝ

Cotyledon Leaves

Η κοτυληδόνα είναι ένα εμβρυικό φύλλο που εμφανίζεται στα σπορόφυτα. Οι κοτυληδόνες σχηματίζονται κατά την εμβρυογέννεση, παράλληλα με το μερίστρωμα της ρίζας και του βλαστού. Αποτελεί το πρώτο φύλλο που εμφανίζεται κατά την βλάστηση. Το πράσινο χρώμα των κοτυληδόνων είναι ένδειξη παρουσίας χλωροφύλλης, η οποία επιτρέπει στα μικρά φύλλα να προχωρήσουν σε φωτοσύνθεση κατά τα πρώτα αναπτυξιακά στάδια. Πολύ σύντομα μετά από αυτό, εμφανίζονται και τα πρώτα πραγματικά φύλλα. Η κάνναβη θεωρείται δικοτυλήδονο φυτό, του οποίου το έμβρυο έχει δύο κοτυληδόνες. Η αφύσικη όμως ανάπτυξη, μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση 3 ή και 4 κοτυληδόνων. 

ΚΥΡΙΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΦΥΤΟΥ ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΑ

Cannabis Stem

Το κύριο στέλεχος ξεκινά από τις ρίζες και υποστηρίζει την κάθετη ανάπτυξη του φυτού της κάνναβης. Κανονικά το κύριο στέλεχος αποτελεί την κεντρική αγγειακή οδό μεταφοράς νερού και μεταλλικών στοιχείων από τις ρίζες. Επίσης, είναι ενσωματωμένο στον φλοιό, ο οποίος θα αναφερθεί στη συνέχεια. Η δευτερεύουσα ανάπτυξη προκύπτει από το κεντρικό στέλεχος του φυτού, συγκεκριμένα από τους κόμβους των φύλλων.

Η διακλάδωση προκύπτει σε ζευγάρια, από ένα κόμβο φύλλων σε κάθε μεριά του κεντρικού στελέχους. Η απόσταση ανάμεσα στα κλαδιά ονομάζεται ''μεσογονάτιο διάστημα'. Σε γενικές γραμμές οι ποικιλίες που είναι κατά βάση Indica παρουσιάζουν μικρότερα μεσογονάτια διαστήματα σε σχέση με τις ποικιλίες Sativa.

Περιστασιακά, οι μεταλλάξεις μπορούν να προκαλέσουν ακανόνιστες διακλαδώσεις. Τα μεταλλαγμένα φυτά κάνναβης μπορούν να είναι ανθεκτικά και παραγωγικά αλλά οι περισσότεροι καλλιεργητές τα αφαιρούν κατευθείαν. Εμείς είμαστε της άποψης πως εάν φαίνονται υγιή, καλό θα ήταν να υποστηριχθεί η επιβίωσή τους.

ΜΕΓΑΛΑ ΦΥΛΛΑ

Cannabis Fan Leaves

Τα μεγάλα φύλλα είναι συμμετρικά και αναπτύσσονται σε ζευγάρια, ξεκινώντας από το κεντρικό στέλεχος και από τα κλαδιά. Τα φύλλα αυτά βοηθούν στο να διακρίνει κανείς την Indica από τη Sativa μαριχουάνα. Τα χαρακτηριστικά φύλλα Indica είναι σκούρα και πλατιά, ενώ οι ποικιλίες Sativa παρουσιάζουν λεπτά φύλλα ανοιχτού πράσινου χρώματος. Τα υβρίδια είναι ένας συνδυασμός και των δύο.

Μια σημαντική λειτουργία των μεγάλων φύλλων είναι το ότι συλλέγουν τον ήλιο για το φυτό της κάνναβης. Απορροφούν όλο το διαθέσιμο φως και εσωτερικά το φλοίωμα μεταφέρει την ηλιακή ενέργεια στο υπόλοιπο φυτό. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το φλοίωμα λειτουργεί σαν τις ηλεκτρικές καλωδιώσεις μέσα στους τοίχους των σπιτιών.

Τα μεγάλα φύλλα είναι απαραίτητα για τη φωτοσύνθεση και ποτέ δεν πρέπει να κλαδεύονται υπερβολικά. Τα μεγάλα φύλλα που δημιουργούν σκιά μπορούν να αφαιρεθούν προς το τέλος της περιόδου ανθοφορίας, εάν εμποδίζουν τα μπουμπούκια που βρίσκονται χαμηλότερα.

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΟ ΤΩΝ ΘΗΛΥΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΡΣΕΝΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Cannabis Male and Female

Η φούντα είναι απλά η κορυφή του ανθού του φυτού της θηλυκής κάνναβης. Φυσικά, αξιοποιώντας μεθόδους με στόχο την οριζόντια και όχι κατακόρυφη ανάπτυξη, όπως: Topping, LST και ScrOG, αυξάνονται οι φούντες. Στην ουσία, όλα τα μπουμπούκια στην κορυφή του φυτού θεωρούνται φούντες. Ο όρος "μπουμπούκια" χρησιμοποιείται για όλους τους ανθούς που αναδύονται από διάφορα σημεία του κοτσανιού. Η ύπαρξη ενός λευκού τριχιδίου στον κόμβο του φύλλου πριν την ανθοφορία, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι το φυτό είναι θηλυκού γένους.

Τα αρσενικά φυτά δεν παράγουν μπουμπούκια κατά την ανθοφορία, η οποία ξεκινά περίπου δύο εβδομάδες νωρίτερα σε σύγκριση με τα θηλυκά. Τα αρσενικά φυτά δεν είναι απαραιτήτως τα μεγαλύτερα και δυνατότερα. Παράγουν στήμονες με ανθήρες γεμάτους γύρη.

Είναι καλύτερο να μη βιάζεται κανείς να βγάλει συμπεράσματα, έως ότου να μπορεί να διακρίνει τις πρώτες μορφές λουλουδιών. Εάν απουσιάζει το άσπρο τριχίδιο και διακρίνεται κάτι που μοιάζει με τσαμπί από σταφύλια (ανθήρες γεμάτοι γύρη), τότε πρόκειται για αρσενικό φυτό.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΛΥΚΕΣ

Cannabis Calyx

Τα μπουμπούκια δεν είναι απλά ένα μάτσο φύλλα με κολλώδη ρητίνη. Οι κάλυκες είναι μικρές συστάδες, σαν δάκρυ, που απαρτίζουν το μπουμπούκι της κάνναβης. Τα φύλλα αναπτύσσονται ανάμεσα και γύρω από τους κάλυκες. Ο κάλυκας καθίσταται ορατός με γυμνό μάτι, κατά τα μεταγενέστερα στάδια ανθοφορίας, όταν τα μπουμπούκια ξεκινούν να διαστέλλονται.

Μόνο τα μη-επικονιασμένα λουλούδια ανθίζουν σε αφθονία. Όταν ο ύπερος επικονιαστεί, ο κάλυκας λειτουργεί σαν ωοθήκη ή αλλιώς σαν εκκολαπτήριο σπόρων.

Κάποια μπουμπούκια είναι πολύ σκληρά, αποτελούμενα από συμπαγείς συστάδες πολλών μικρών καλύκων. Άλλα μπουμπούκια αποτελούνται από μεγαλύτερους κάλυκες με πιο χαλαρούς σχηματισμούς. Γενικά, το μπουμπούκι της Indica είναι πιο σφιχτό, ενώ το μπουμπούκι των αυθεντικών απογόνων της Sativa είναι πιο αεράτο και χαλαρό.

ΥΠΕΡΟΙ ΟΧΙ ''ΤΡΙΧΙΔΙΑ''

Cannabis Pistils

Οι ύπεροι είναι ευρέως γνωστοί ως τα ''τριχίδια'' των μπουμπουκιών. Οι ύπεροι βοηθούν στη διάκριση ανάμεσα στο θηλυκό και στο αρσενικό φυτό της κάνναβης. Πριν την ανθοφορία, τα θηλυκά φυτά εμφανίζουν κάποιες ελάχιστες φορές ύπερους στους κόμβους των φύλλων, απωθώντας τον καλλιεργητή.

Κατά την περίοδο ανθοφορίας αλλάζουν χρώμα και από άσπροι γίνονται πορτοκαλο-κόκκινοι, καθώς το μπουμπούκι ωριμάζει. Αυτοί οι ύπεροι αποτελούν τα αναπαραγωγικά όργανα του θηλυκού φυτού, εμπεριέχοντας ωάρια.

Οι ύπεροι αρχικά προέρχονται από τους κάλυκες και ουσιαστικά εξυπηρετούν στην σύλληψη της γύρης. Το θηλυκό φυτό της κάνναβης θέλει να γονιμοποιηθεί και όσο αυτό δε συμβαίνει κατά την ανθοφορία, επικεντρώνεται στην παραγωγή λουλουδιών.

ΡΗΤΙΝΗ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Cannabis Resin

Τα τριχίδια είναι η λαμπερή, κολλώδης, ρητινώδης επικάλυψη των μπουμπουκιών της κάνναβης. Καθώς η ανθοφορία προχωρά, οι κάλυκες και τα γύρω μικρά κρυστάλλινα φύλλα, γεμίζουν, θα έλεγε κανείς, με μικροσκοπικά κοτσανάκια καλυμμένα με 'μανιτάρια'. Αυτά, κατά την περίοδο ανθοφορίας, σταδιακά αλλάζουν χρώμα και από διαφανή, γίνονται άσπρα και στη συνέχεια πορτοκαλί.

Αυτά τα τριχίδια είναι πολύτιμα, γιατί αποτελούν τα μικροσκοπικά εργαστήρια κανναβινοειδών, που προσδίδουν στα μπουμπούκια της κάνναβης τις ιδιότητες που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε. Το χασίς (σοκολάτα) και όλα τα αγαπημένα παράγωγα της κάνναβης, εξάγονται από αυτά τα τριχίδια.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ! ΓΥΡΗ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ

Θα υπάρξει πρόβλημα στο δάσος - 'ganja', εάν γύρη εισέλθει στους ύπερους των ανθισμένων θηλυκών φυτών κάνναβης. Τα αρσενικά φυτά κάνναβης έχουν στήμονες, αντί για υπέρους και παράγουν μικρούς γυρεόκοκκους, που περιέχουν -ναι, καλά το μαντέψατε- γύρη.

Αυτοί οι ανθήρες ή γυρεόκοκκοι είναι κρεμαστοί και συνήθως έχουν χρώμα πράσινο/κιτρινωπό. Τα ερμαφρόδιτα φυτά επίσης έχουν συνήθως πράσινο/κιτρινωπούς γυρεόκοκκους, οι οποίοι ξεπροβάλλουν ανάμεσα στους κάλυκες και τους ανθούς. Αυτοί είναι γνωστοί ως ''nanners''.

Εάν ένα φυτό διαθέτει γυρεόκοκκους, θα πρέπει αμέσως να αφαιρεθεί, ειδάλλως θα επηρεάσει και τα υπόλοιπα φυτά. Καλό θα ήταν να εντοπίσετε και να αφαιρέσετε το συντομότερο δυνατόν τα αρσενικά και ερμαφρόδιτα φυτά. Οι αντίξοες συνθήκες ανάπτυξης μπορούν να οδηγήσουν στο να αποκτήσει το φυτό χαρακτηριστικά τόσο αρσενικού όσο και θηλυκού γένους. Επομένως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον χώρο ανάπτυξης των φυτών.

External Resources:
  1. Cannabis Pharmacology: The Usual Suspects and a Few Promising Leads - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Δήλωση αποποίησης ευθύνης:
Αυτό το περιεχόμενο προορίζεται αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Οι παρεχόμενες πληροφορίες προέρχονται από έρευνες που συλλέγονται από εξωτερικές πηγές

ΕΙΣΤΕ 18 ΧΡΟΝΩΝ Ή ΑΝΩ;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.