ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ - ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ SOG ΚΑΙ SCROG

ΜΕΡΟΣ 1 / ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Πριν να μπορέσουμε να εστιάσουμε την προσοχή μας στην περίοδο άνθισης θα πρέπει να έχουμε διασφαλίσει πως έχουμε μεγαλώσει μεγάλα, υγιή άνθη και μάλιστα όσο πιο σύντομα γίνεται κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης. Το μέγεθος και η υγεία τους θα καθορίσει κατά μεγάλο ποσοστό και το μέγεθος της τελικής σοδειάς μας. Η ιδέα είναι να μετατρέψουμε τα βλαστάρια, κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης, σε εύρωστα υγιή φυτά.

Για να είμαστε σίγουροι πως τα φυτά θα αναπτύξουν έναν δυνατό μίσχο είναι καλό να υπάρχει ένας ανεμιστήρας στον χώρο καλλιέργειας. Αυτό θα διασφαλίσει πως υπάρχει ένα ισορροπημένο κλίμα σε όλο το χώρο, αναμιγνύοντας τον ψυχρό με τον ζεστό αέρα και προσφέροντας ένα απαλό αεράκι για τα φυτά σας. Αυτό θα παρακινήσει τα φυτά να ενδυναμώσουν τους μίσχους τους, κάνοντας τους πιο παχείς και άρα ικανότερους να υποστηρίξουν μεγαλύτερα άνθη.

Ανεμιστήρας για καλλιέργεια κάνναβης
Ανεμιστήρας για καλλιέργεια κάνναβης. Θα καταλάβετε το πλεονέκτημα που προσφέρει η χρήση ενός ανεμιστήρα αρκετά σύντομα. Το φυτό προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες εξαιρετικά γρήγορα. Απλώς ενεργοποιήστε τον ανεμιστήρα και στρέψτε τον προς τα φυτά σας.

Θα καταλάβετε το πλεονέκτημα που προσφέρει η χρήση ενός ανεμιστήρα αρκετά σύντομα. Το φυτό προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες εξαιρετικά γρήγορα. Απλώς ενεργοποιήστε τον ανεμιστήρα και στρέψτε τον προς τα φυτά σας. Τα φυτά θα αρχίσουν να κινούνται προς όλες τις κατευθύνσεις.Μετάδοση από λίγες ημέρες θα παρατηρήσετε πως τα φυτά έχουν σταματήσει να κινούνται. Αυτό συμβαίνει γιατί αντέδρασαν θετικά στο ρεύμα αέρα αναπτύσσοντας ισχυρούς μίσχους που τους επιτρέπει να μένουν ακλόνητα.

Αν το επιθυμείτε μπορείτε να αυξήσετε την ταχύτητα του ανεμιστήρα, αν αυτός διαθέτει τέτοια επιλογή. Κάντε το αεράκι αρκετά δυνατό ώστε να κάνετε πάλι τα φυτά να κινούνται μπρος-πίσω. Μετά από λίγο καιρό τα φυτά θα έχουν ενισχύσει ακόμη περισσότερο τους μίσχους ώστε να μπορούν και πάλι να παραμένουν ακίνητα μπροστά στο ρεύμα αέρα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι πως τα φυτά σας θα είναι πλέον δυνατά και μυώδη, πράγμα που θα σας ωφελήσει εξαιρετικά στο μέλλον.

Διασφαλίζοντας πως υπάρχει ένα καλό ρεύμα αέρα κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης μπορείτε να αυξήσετε το μέγεθος της σοδειάς σας χωρίς σχεδόν κανένα επιπλέον έξοδο. Καλλιεργώντας υπό το φως δυνατών λαμπτήρων μπορείτε πραγματικά να αναπτύξετε τεράστια άνθη, τα οποία συνήθως είναι τόσο βαριά ώστε να κάνουν τα κλαδιά του δέντρου σας να σπάσουν αν δεν είναι αρκετά δυνατά. Όπως θα έχετε ήδη καταλάβει μέχρι τώρα, αν είχατε προηγούμενες σοδειές από τον κήπο σας, τα φυτά με το δυνατότερο μίσχο και κλαδιά είναι αυτά που παράγουν και τα περισσότερα άνθη, αν και υπάρχουν φυσικά και εξαιρέσεις.

 

ΜΕΡΟΣ 2 / ΩΡΑ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ

Μετά από λίγο καιρό θα πρέπει να ξεκινήσετε να δίνετε λίπασμα στα φυτά σας ώστε να μπορείτε να υποστηρίξετε την ραγδαία ανάπτυξη που θα έχουν υπό το φως των λαμπτήρων. Όσο καλύτερο είναι το χώμα στο οποίο καλλιεργείτε (όσο περισσότερα θρεπτικά στοιχεία περιέχει), τόσο περισσότερο μπορείτε να περιμένετε πριν ξεκινήσετε να τους δίνετε θρεπτικά στοιχεία. Παρ' όλ' αυτά όμως είναι καλό να τους δίνετε λίγο λίπασμα που και που ακόμα και αν τα φυτά σας μεγαλώνουν σε χώμα με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία.

Με τη συχνή τροφοδότηση λιπάσματος θα είστε σίγουροι πως το μέσο που χρησιμοποιείτε δεν πρόκειται ξαφνικά να βρεθεί χωρίς θρεπτικά στοιχεία καθώς συμπληρώνετε συνεχώς τα αποθέματα του. Υπό κανονικές συνθήκες, ένα καλό μίγμα χώματος θα χρειαστεί συμπληρώματα μετά από περίπου τρεις εβδομάδες ανάπτυξης του φυτού αλλά με συχνή προσθήκη λιπάσματος, τα θρεπτικά στοιχεία που περιέχει μπορούν να διατηρηθούν έως και πέντε με έξι εβδομάδες. Αυτό θα οδηγήσει σε λιγότερα προβλήματα, καθώς αν αφήσετε το χώμα χωρίς να το υποβοηθήσετε θα καταλάβετε πως ξαφνικά θα πρέπει να του δώσετε μεγάλες ποσότητες λιπάσματος.

Αυτό δεν είναι πρόβλημα απαραίτητα, αλλά μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική δοκιμασία για νέους καλλιεργητές, οι οποίοι δεν ξέρουν ακόμα πόσο τροφή μπορεί να αντέξει το φυτό και έτσι μπορεί να καταλήξουν πολύ σύντομα με ένα φυτό με κίτρινα φύλλα. Η θρέψη (ή διατροφή) είναι κάτι που πρέπει να χτίσετε βαθμιαία καθώς το φυτό περνά από τη μια φάση της ζωής του στην επόμενη. Το μικρό βλαστάρι χρειάζεται ελάχιστη ή και καθόλου τροφή, ενώ είναι καλύτερα να περιμένετε τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν του δώσετε το πρώτο του γεύμα.

Καλλιέργεια μαριχουάνας σε εσωτερικό χώρο. Εβδομάδα πρώτη.
Η θρέψη είναι κάτι που πρέπει να χτίσετε βαθμιαία καθώς το φυτό περνά από τη μια φάση της ζωής του στην επόμενη.

Γι' αυτό είναι καλό να χρησιμοποιείτε το μισό από την ποσότητα που αναγράφει το μπουκάλι του προϊόντος. Το EC του μίγματος θρέψης είναι καλό να είναι κοντά στο 1,4 ανάλογα με ποια μάρκα ή λίπασμα χρησιμοποιείτε. Μόλις τα φυτά μεγαλώσουν περισσότερο, μπορείτε να ξεκινήσετε να τους δίνετε μεγαλύτερες δόσεις. Έτσι μπορείτε να προσθέτετε κάθε φορά λίγα περισσότερα θρεπτικά συστατικά στο μίγμα. Αυτό βοηθάει στην αποφυγή τυχόν ελλείψεων, κάτι που μπορεί να συμβεί αν βάζετε κάθε φορά την ίδια ποσότητα θρεπτικών συστατικών στο μίγμα σας.

Εσείς μπορείτε να δίνετε την ίδια ποσότητα θρεπτικών συστατικών στο φυτό σας αλλά αυτό μεγαλώνει όλο και περισσότερο, οπότε χρειάζεται περισσότερα και αυτό είναι κάτι που πρέπει όλοι οι καλλιεργητές να έχουν στο νου τους./p>

Γι' αυτό και εγώ δεν είμαι μεγάλος θαυμαστής της προσχεδιασμένης καλλιέργειας, καθώς κάθε καλλιεργητικός χώρος και κάθε φυτό είναι ξεχωριστό. Πρέπει να δείτε τα φυτά σας και μετά να αποφασίσετε τι είναι καλύτερο γι' αυτά.

 

ΜΕΡΟΣ 3 / ΤΥΠΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ

Οι πιο συχνές ελλείψεις που πιθανώς να αντιμετωπίσετε είναι αυτές του αζώτου, του καλίου ή του φωσφόρου. Ιδίως κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης τα φυτά σας είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε ελλείψεις αζώτου και καλίου. Σύμφωνα με τη δική μου εμπειρία οι ελλείψεις καλίου είναι πιο συχνές.

Μια έλλειψη αζώτου φαίνεται εύκολα καθώς οι άκρες των φύλλων αρχίζουν να γίνονται κίτρινες και έπειτα το ίδιο αρχίζει να συμβαίνει στο υπόλοιπο μέρος του φυτού μέχρι τον μίσχο του. Το φυτό ρουφάει όλο το άζωτο από τα φύλλα του καθώς δεν έχει από που αλλού να το λάβει.

Γι' αυτό τα παλιά φύλλα εξαντλούν τα θρεπτικά τους στοιχεία καθώς αυτά διοχετεύονται από το φυτό στα σημεία του όπου αναπτύσσονται νέα. Η έλλειψη καλίου είναι η πιο κοινή έλλειψη που συναντάμε και είναι εύκολα αναγνωρίσιμη καθώς τα φύλλα ξεκινούν να κιτρινίζουν από έξω προς τα μέσα, κοντά στο κέντρο του φύλλου, εκεί όπου βρίσκεται η κεντρική αρτηρία του.

Είναι εύκολο να την ξεχωρίσετε από την προηγούμενη έλλειψη αζώτου. Μερικές φορές μπορεί να υπάρχουν και οι δύο ελλείψεις ταυτόχρονα και τότε το φύλλο θα αρχίσει να γίνεται κίτρινο από την άκρη και από την εξωτερική του πλευρά.

Ένα φυτό κάνναβης χρειάζεται βοήθεια
Οι πιο συχνές ελλείψεις που πιθανώς να αντιμετωπίσετε είναι αυτή του αζώτου, του καλίου ή του φωσφόρου. Ιδίως κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης τα φυτά σας είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε ελλείψεις αζώτου και καλίου.

Από την άλλη, κατά την περίοδο άνθισης είναι αρκετά πιθανό να συναντήσετε ελλείψεις φωσφόρου ή/και ελλείψεις καλίου. Η έλλειψη φωσφόρου αναγνωρίζεται πιο δύσκολα, αλλά συνήθως φαίνεται από τη σκούρη-μωβ απόχρωση που παίρνουν τα φυτά. Η άνθιση τους επίσης επηρεάζεται και συνήθως διακόπτεται γι' αυτό αν συμβεί κάτι τέτοιο καταλήγουν να γίνονται μικρότερα. Το πιο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως αυτές οι ελλείψεις αν έχουν σύντομη χρονική διάρκεια δεν τραυματίζουν το φυτό. Οι ελλείψεις λοιπόν μαθαίνονται και αντιμετωπίζονται εύκολα.

Δίνοντας επιπλέον θρεπτικά στοιχεία στα φυτά σας θα δείτε τα φύλλα των φυτών σας να αποκτούν και πάλι το έντονο πράσινο χρώμα τους. Θα τραφούν μέχρι να χορτάσουν με φρέσκο άζωτο, φώσφορο και κάλιο. Γι' αυτό λοιπόν ως αρχάριος καλλιεργητής είναι προτιμότερο να τρέφετε τα φυτά σας λίγο λιγότερο από όσο πρέπει παρά περισσότερο. Έτσι θα μάθετε καλύτερα τα όρια του φυτού. Ξεκινήστε να τους δίνετε λίγο λίπασμα και παρακολουθήστε τη πορεία τους. Αν αντιμετωπίσετε προβλήματα των οποίων τα αίτια δεν γνωρίζετε, τότε ξέρετε πως η κατάσταση είναι σοβαρή.

Αν έχετε μάθει να αναγνωρίζετε τις διάφορες ελλείψεις, τότε μπορείτε κατευθείαν να ψάξετε για άλλα αίτια τα οποία ίσως προκαλούν το πρόβλημα. Γι' αυτό είναι καλή ιδέα, όταν ξεκινάτε να καλλιεργείτε να πάρετε ένα φυτό και να πειραματιστείτε πάνω του δίνοντας ελάχιστα η καθόλου θρεπτικά στοιχεία, περιμένοντας έτσι να εμφανίσει τις διάφορες ελλείψεις που αναφέραμε παραπάνω. Μόλις εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια προσπαθήστε να τις αναγνωρίσετε παίρνοντας συμβουλές από forum στο ίντερνετ και ζητώντας συμβουλές από φίλους και γνωστούς. Μόλις αποκτήσετε την απαραίτητη εμπειρία, θα μπορείτε να αντιμετωπίσετε πολύ πιο εύκολα τυχόν προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν σε μελλοντικές σοδειές.

 

ΜΕΡΟΣ 4 / ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

Κάθε αρχάριος καλλιεργητής είναι ένας εξαίρετος καλλιεργητής αρκεί να μην έχει αχρωματοψία. Για να μάθετε να ελέγχετε την τροφή που δίνετε στα φυτά σας πρέπει να ξοδέψετε χρόνο μαζί τους και να τα παρατηρείτε. Είναι τόσο απλό

Όταν τα φυτά σας είναι πλήρη από κάθε άποψη θα έχουν ένα όμορφο πράσινο χρώμα και μια λάμψη πάνω σε όλα τα φύλλα τους. Αυτό είναι το βέλτιστο σημάδι ανάπτυξης και άνθισης που προσπαθούσαμε να επιτύχουμε. Αν μετά από ένα σύντομο διάστημα αφού κάνατε αυτήν την παρατήρηση αν δεν αυξήσετε τις ποσότητες των θρεπτικών συστατικών που τους δίνετε, τότε μπορεί να εμφανιστούν ορισμένες ελλείψεις.

Φύλλα κάνναβης με λαχανί
Για να μάθετε να ελέγχετε την τροφή που δίνετε στα φυτά σας πρέπει να ξοδέψετε χρόνο μαζί τους και να τα παρατηρείτε. Είναι τόσο απλό.

Απλά κοιτάξτε τα φύλλα των φυτών σας και θα παρατηρήσετε πως θα αρχίσουν σιγά-σιγά να παίρνουν ένα πιο απαλό πράσινο χρώμα (λαχανί). Όταν τα φυτά σας αρχίζουν να γίνονται λαχανί, είναι μια καλή ένδειξη πως χρειάζονται επιπλέον τροφή, και αν δεν δώσετε σημασία για πολύ καιρό τα φύλλα θα αρχίσουν να γίνονται κίτρινα.

Βλέπετε λοιπόν πως είναι αρκετά εύκολο να καταλάβετε αν τα πράγματα πάνε λάθος. Μερικά φύλλα που έχουν μεγαλύτερη ηλικία και δέχονται ελάχιστο ή καθόλου φως θα γίνουν αυτόματα κίτρινα.

Το φυτό δεν χρειάζεται άλλο αυτά τα φύλλα και απομακρύνει τα θρεπτικά στοιχεία από αυτά διοχετεύοντας τα σε άλλα σημεία που τα έχουν περισσότερη ανάγκη.

Φύλλα κάνναβης με κίτρινο χρώμα
Η υπερβολική θρέψη θα αποτελέσει σύντομα πρόβλημα από την συσσώρευση αλάτων στο μίγμα του χώματος ή από την υπερβολική προσθήκη θρεπτικών συστατικών στα φυτά σας. Γι' αυτό μην βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα πως έχετε κάποια έλλειψη θρεπτικών συστατικών μόνο και μόνο επειδή μερικά φύλλα έγιναν κίτρινα.

Η υπερβολική θρέψη θα αποτελέσει σύντομα πρόβλημα από την συσσώρευση αλάτων στο μίγμα του χώματος ή από την υπερβολική προσθήκη θρεπτικών συστατικών στα φυτά σας..

Η υπερβολική θρέψη θα αποτελέσει σύντομα πρόβλημα από την συσσώρευση αλάτων στο μίγμα του χώματος ή από την υπερβολική προσθήκη θρεπτικών συστατικών στα φυτά σας.

Τα άλατα μπορούν να απομακρυνθούν χρησιμοποιώντας ένα παρασκεύασμα ενζύμων. Αυτό το προϊόν διασφαλίζει πως οι νεκρές ρίζες απομακρύνονται, κάτι που είναι εξαιρετικά χρήσιμο καθώς το φυτό φτιάχνει συνεχώς νέες ρίζες και αφήνει τις παλιές να πεθάνουν όπως και τα άλατα που του χορηγούνται. Το παρασκεύασμα που αναφέρθηκε παραπάνω δεν εξαλείφει πλήρως τις πιθανότητες εμφάνισης υπερβολικής θρέψης, αλλά σίγουρα τις μειώνει και παράλληλα κάνει το μέσο που χρησιμοποιείτε υγιέστερο, κάτι που τα φυτά σας θα εκτιμήσουν μεγαλώνοντας και ανθίζοντας πολύ περισσότερο.

 

ΜΕΡΟΣ 5 / ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΘΡΕΨΗ

Όταν καταφέρετε να κάνετε τα φυτά σας να έχουν ένα υπέροχο σκούρο πράσινο χρώμα, πρέπει να προσέχετε. Από εδώ και στο εξής κάθε υπερβάλλουσα προσθήκη θρεπτικών στοιχείων μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα υπερβολικής θρέψης, αφού τα φυτά έχουν περισσότερο φαγητό απ' όσο χρειάζονται. Γι' αυτό είναι καλό να περιμένετε πριν τους δώσετε φαγητό, τουλάχιστον μέχρι να δείτε τα φυτά να αποκτούν και πάλι ένα πιο χλωμό χρώμα.

Τι να κάνετε για να μην συμβεί κάτι τέτοιο;
Αν δεν είστε σίγουρος πως τα φυτά σας χρειάζονται τροφή, είναι καλύτερο να τα αφήσετε ατάιστα λίγο περισσότερο. Για να διευκολύνετε τον εαυτό σας υπάρχουν και εργαλεία όπως οι μετρητές pH και EC.

Σημειώστε πόσες μέρες περνούν πριν το πάθουν αυτό. Αν για παράδειγμα συμβαίνει μετά από μια-δυο ημέρες, κρατήστε μια σημείωση στο μυαλό σας, ταΐστε τα και αυτά θα επιστρέψουν στο σκούρο πράσινο χρώμα τους. Αφού δημιουργήσετε αυτό το πρόγραμμα μπορείτε να τους δίνετε φαγητό κάθε δύο ημέρες καθώς τώρα πια έχετε ελέγξει πόσο διάστημα πρέπει να περάσει για να χρειαστούν τροφοδότηση.

Αν δεν είστε σίγουρος πως τα φυτά σας χρειάζονται τροφή, είναι καλύτερο να τα αφήσετε ατάιστα λίγο περισσότερο. Για να διευκολύνετε τον εαυτό σας υπάρχουν και εργαλεία όπως οι μετρητές pH και EC. Το pH δείχνει τα επίπεδα οξύτητας του μέσου σας τα οποία επηρεάζουν την ευκολία με την οποία το φυτό μπορεί να απορροφήσει ορισμένες ουσίες και άρα και σε ποιες ποσότητες πρέπει αυτές να δίνονται. Με τον μετρητή EC μπορείτε να υπολογίσετε με ακρίβεια τα επίπεδα θρεπτικών συστατικών που πρόκειται να δώσετε στα φυτά σας. Μέσω αυτού μπορείτε να αυξήσετε ομοιόμορφα τη δόση θρεπτικών συστατικών που τους δίνετε καθώς αυτά μεγαλώνουν.

Αυτές οι συσκευές είναι χρήσιμες αν θέλετε να τα κάνετε όλα τέλεια αλλά δεν είναι απαραίτητες. Γι' αυτό και προτείνεται ένας αρχάριος καλλιεργητής να ξεκινήσει με χώμα, καθώς σε αυτό οι παραπάνω συσκευές δεν είναι απαραίτητες. Το χώμα λειτουργεί σαν δικλείδα ασφαλείας. Μόλις αποκτήσετε τις βασικές ικανότητες καλλιέργειας μπορείτε να πάρετε και τους μετρητές EC και pH ώστε να διευκολυνθείτε και να μεγαλώσετε ακόμη πιο εύρωστα φυτά.

 

ΜΕΡΟΣ 6 / ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

Οι δύο πιο κοινές μέθοδοι καλλιέργειας είναι ηSOGκαι ηSCROG.

SOG

Sog ή αλλιώς Sea Of Green σημαίνει πως έχουμε πολλά φυτά ανά τετραγωνικό μέτρο και τους δίνουμε ελάχιστες ή καμία ημέρα πριν τα βάλουμε κατευθείαν στην περίοδο ανάπτυξης. Το αποτέλεσμα αυτού είναι πως τα φυτά παράγουν ελάχιστα ή καθόλου κλαδιά στο πλάι και η ανάπτυξη τους γίνεται μόνο κατακόρυφα. Έτσι καταλήγετε με έναν στύλο από άνθη.

SOG
Αν δεν είστε σίγουρος για το αν τα φυτά σας θέλουν τροφή, τότε είναι καλύτερο να τα αφήσετε για λίγο ακόμα. Για να διευκολυνθείτε υπάρχουν και εργαλεία όπως οι μετρητές pH και EC.

Αυτή η μέθοδος είναι ιδιαίτερα αγαπητή από τους εμπορικούς καλλιεργητές. Δίνοντας λίγο παραπάνω χρόνο ανάπτυξης στα φυτά σας αυτά θα αναπτύξουν πλαϊνά κλαδιά και έτσι θα έχετε θαμνώδη φυτά κάτι που προτιμάται από τους περισσότερους καλλιεργητές.

Αν έχετε λίγα φυτά σε ένα τετραγωνικό μέτρο τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο SCROG.

 

SCROG

Στη μέθοδο SCROG θα αφαιρέσουμε το ανώτερο άνθος του φυτού. Είναι στην ουσία μια μέθοδος "επικάλυψης".

Το κύριο άνθος βρίσκεται στη μέση του φυτού, στον κεντρικό μίσχο. Γύρω από αυτόν αναπτύσσονται τα νέα φύλλα και κλαδιά. Όταν κόψουμε αυτό το μέρος του φυτού, τότε αυτό θα σταματήσει να μεγαλώνει σε ύψος. Έτσι λοιπόν το φυτό εστιάσει όλες του τις προσπάθειες για ανάπτυξη στα υπόλοιπα κλαδιά του τα οποία βρίσκονται στο πλάι.

Όλα τα πλαϊνά κλαδιά λοιπόν θα γίνουν δυνατότερα. Έτσι θα έχετε ένα φαρδύ φυτό με πλαϊνά κλαδιά που είναι όλα περίπου στο ίδιο μήκος.

SCROG
Αν δεν είστε σίγουρος για το αν τα φυτά σας θέλουν τροφή, τότε είναι καλύτερο να τα αφήσετε για λίγο ακόμα. Για να διευκολύνετε τον εαυτό σας υπάρχουν και εργαλεία όπως οι μετρητές pH και EC.

Τα περισσότερα άνθη θα αναπτυχθούν στα ανώτερα στρώματα του φυτού, καθώς εκεί είναι που πέφτει και το περισσότερο φως. Το φυτό θα είναι πιο κοντό αλλά φαρδύτερο. Για να επωφεληθείτε πλήρως από αυτή τη μέθοδο είναι καλό να κόψετε το πάνω μέρος του από νωρίς, περίπου μετά από δύο εβδομάδες ανάπτυξης και τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν την ημέρα που έχετε κανονίσει να ξεκινήσει η περίοδος άνθισης.

Πρέπει να δώστε λίγο χρόνο στο φυτό ώστε να συνηθίσει αυτή τη διαδικασία. Με αυτό το τρόπο μπορείτε να πετύχετε μεγάλες σοδειές με λίγα φυτά.

 

ΜΕΡΟΣ 7 / ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΔΙΧΤΥ

Ένας έμπειρος χρήστης της μεθόδου SCROG θα τοποθετήσει συνήθως ένα δίχτυ πάνω από τα φυτά πράγμα που θα κάνει τα κλαδιά τους να είναι ωραία και αναλογικά απλωμένα. μεγιστοποιώντας με αυτό το τρόπο την ποσότητα του φωτός που δέχονται. Όταν το φυτό ανθίσει θα δείτε τα αποτελέσματα καθώς θα έχετε μια υπέροχη στρώση ανθών.

Με τη μέθοδο SOG θα έχετε στο τέλος ένα τεράστιο άνθος με μερικά ακόμη μικρότερα άνθη στα πλαϊνά του φυτού ενώ με τη μέθοδο SCROG θα έχετε πολλά μεσαίου-μεγέθους άνθη.

Ένα πλεονέκτημα της τελευταίας μεθόδου είναι το γεγονός πως υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να πιάσει μούχλα το φυτό σας, καθώς έχετε πολλά μικρά άνθη αντί για ένα μεγαλύτερο. Γι' αυτό αν μένετε σε περιβάλλον με αρκετή υγρασία ή έχετε πρόβλημα με την υψηλή υγρασία του αέρα στον καλλιεργητικό σας χώρο, είναι καλό να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο SCROG, η οποία μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης μούχλας. Η σοδειά και από τις δύο μεθόδους είναι περίπου η ίδια αν τις εφαρμόσετε σωστά. Πολλά εξαρτώνται και από το είδος του φυτού που καλλιεργείτε. Μερικές ποικιλίες είναι καλύτερες για καλλιέργεια με τη μέθοδο SCROG, ενώ άλλες για τη μέθοδο SOG.

Μέθοδος καλλιέργειας κάνναβης SCROG
Τα κλαδιά που βρίσκονται στα χαμηλότερα στρώματα δέχονται λίγο ή ελάχιστο φως και γι' αυτό θα αναπτύξουν αφράτα χνουδωτά άνθη. Απομακρύνοντας τα θα βελτιώσετε τη κυκλοφορία του αέρα κάτω από τα φυτά και όλη η διαθέσιμη ενέργεια θα στέλνεται στα υψηλότερα άνθη.

Αν χρησιμοποιείται τη μέθοδο SOG, τότε είναι καλύτερο να καλλιεργείτε ένα φυτό που είναι γνωστό για τη δημιουργία ενός τεράστιου άνθους στη κορυφή του και το οποίο παράγει επιμήκη άνθη με ελάχιστα παρακλάδια.

Με τη μέθοδο SCROG είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε μια ποικιλία η οποία έχει πολλά πλαϊνά κλαδιά και πάνω απ' όλα παράγει αρκετά άνθη πάνω σε αυτά, ενώ παράλληλα αναπτύσσει και έναν υγιή, δυνατό μίσχο. Αν αποφασίσετε τελικώς να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο SCROG τότε σας συμβουλεύουμε να αφαιρέσετε τα κατώτερα κλαδιά του φυτού καθώς θέλουμε να διασφαλίσουμε πως όλη η διαθέσιμη ενέργεια θα κατευθύνεται προς τα κλαδιά που βρίσκονται στα ανώτερα στρώματα, όπου και καταλήγει το περισσότερο φως από τους λαμπτήρες.

Τα κλαδιά που βρίσκονται στα χαμηλότερα στρώματα δέχονται λίγο ή ελάχιστο φως και γι' αυτό θα αναπτύξουν αφράτα χνουδωτά άνθη. Απομακρύνοντας τα θα βελτιώσετε την κυκλοφορία του αέρα κάτω από τα φυτά και όλη η διαθέσιμη ενέργεια θα στέλνεται στα υψηλότερα άνθη. Αυτό μπορείτε να το κάνετε και στη μέθοδο SOG αν παρατηρήσετε πως το φύλλωμα γίνεται πολύ πυκνό. Αφαιρώντας τα χαμηλότερα κλαδιά σε μια καλλιέργεια SOG, αυτά που βρίσκονται ψηλά θα αναπτυχθούν καλύτερα, θα μεγαλώσουν και έτσι θα βρίσκονται πιο κοντά στην πηγή του φωτός, αποκτώντας περισσότερα άνθη ως αποτέλεσμα.

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές των παραπάνω μεθόδων με τις οποίες μπορείτε να πειραματιστείτε. Μερικοί καλλιεργητές, κόβουν όλα τα πλαϊνά κλαδιά κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης και αφήνουν μόνο τα 4-6 πιο αναπτυγμένα κλαδιά πάνω στο φυτό. Για να κάνουμε τα φυτά μας να νιώθουν όσο πιο άνετα γίνεται θα σας συνιστούσα να τους δίνετε μόνο χλιαρό νερό - κοντά στους 23 βαθμούς.

Αν βάλετε το χέρι σας θα το νιώσετε ελαφρώς κρύο αλλά αυτό δεν ισχύει. Το κρύο νερό προκαλεί σοκ στις ρίζες και μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη και την άνθιση. Τέλος, θα ήθελα να προσθέσω πως η περίοδος ανάπτυξης είναι το ίδιο σημαντική με περίοδο άνθισης, αν όχι περισσότερο. Αποτελεί τη βάση για μια σωστή περίοδο άνθισης. Όσο καλύτερος είστε ως καλλιεργητής στην περίοδο ανάπτυξης, τόσο πιο γρήγορα θα μπορείτε να κάνετε τα φυτά σας να φτάσουν το βέλτιστο μέγεθος γλιτώνοντας αρκετό χρόνο και χρήματα για ηλεκτρισμό.