Sea Of Green (SOG) & Screen Of Green (SCROG) - Τεχνικές Καλλιέργειας Κάνναβης Για Υψηλότερες Αποδόσεις

Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΚΑΤΕΧΕΙ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΗ ΘΕΣΗ

Όλες οι τεχνικές καλλιέργειας, με οποιαδήποτε μέθοδο ή μέσο και αν συνδυαστούν, προϋποθέτουν την ύπαρξη χαρούμενων και υγειών φυτών. Δίνοντας στα φυτά την καλύτερη δυνατή φροντίδα θα είναι εύρωστα και υγιή σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός τεχνικών καλλιέργειας, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μεγιστοποιήσετε την αποδοτικότητα του χώρου σας κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και έτσι να καταφέρετε να έχετε μεγαλύτερες σοδειές. Παρολ' αυτά καμία τεχνική δεν πρόκειται να σας βοηθήσει αν τα φυτά δεν σφύζουν από ζωή.

Για να διατηρήσετε υγιή τα φυτά πρέπει να έχετε ιδανικές συνθήκες στο καλλιεργητικό σας περιβάλλον, ώστε να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη της κάνναβης. Αυτές περιλαμβάνουν το καλλιεργητικό μέσο το μέγεθος της γλάστρας, το είδος και η ένταση του φωτισμού, το pH του νερού, τα θρεπτικά συστατικά και τις ώρες που τροφοδοτείτε τα φυτά, τη θερμοκρασία και τα επίπεδα υγρασίας. Μόλις έχετε τακτοποιήσει όλους αυτούς τους παράγοντες, τα υγιή φυτά σας θα είναι έτοιμα να κάνουν ό,τι επιθυμείτε. Τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία από τις πολλές low-stress τεχνικές καλλιέργειας (LST) για να αυξήσετε τη συγκομιδή σας.

Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΚΑΤΕΧΕΙ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΗ ΘΕΣΗ

Oι LST ή αλλιώς Low-Straining Techniques είναι εξαιρετικά χρήσιμες και συμφέρουσες όταν καλλιεργείτε σε σπίτι, όπου συνήθως ο χώρος είναι περιορισμένος. Το τεχνητό φως έχει χαμηλή διαπεραστικότητα και η ένταση του φωτός μειώνεται εκθετικά όσο αυξάνεται η απόσταση του από τα φυτά. Οι τεχνικές LST μεγιστοποιούν την απόδοση ανά τετραγωνικό μέτρο χρησιμοποιώντας αποτελεσματικά το φως.

Δύο δημοφιλείς μέθοδοι low-stress training καλλιέργειας, οι οποίες αυξάνουν τη συγκομιδή είναι η sea of green (SOG) και η screen of green (ScrOG). Κάθε τεχνική χρησιμοποιείται για να μεγιστοποιηθεί η απόδοση ανά τετραγωνικό μέτρο. Μπορεί να τις μισεί το autocorrect αλλά τα φυτά κάνναβης λατρεύουν τη SOG και τη ScrOG.

SOG

Η Sea of green είναι μια τεχνική χειρισμού της κάνναβης η οποία οδηγεί στην καλλιέργεια πολλών μικρών φυτών σε μικρές γλάστρες σε κάθε τετραγωνικό μέτρο του χώρου. Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι πως τα φυτά περνούν μικρότερο χρονικό διάστημα στη φάση της ανάπτυξης, ενώ παράγουν όσα περισσότερα άνθη γίνεται δεδομένου του χώρου που τους δίνεται. Με τη SOG, τα άνθη είναι έτοιμα πιο γρήγορα, πράγμα που σας επιτρέπει να έχετε μια επιπλέον συγκομιδή μέσα στον χρόνο.

SCROG

H Screen of green είναι μια τεχνική η οποία έχει τους ίδιους στόχους με τη SOG - να αυξήσει την απόδοση ανά τετραγωνικό μέτρο, όσο περισσότερο γίνεται. Σε αυτήν την τεχνική χρησιμοποιούνται μεγαλύτερες γλάστρες για να φιλοξενούν μεγαλύτερα συστήματα ριζών για μεγαλύτερα φυτά. Τα σημεία όπου φυτρώνουν τα λουλούδια ενθαρρύνονται λυγίζοντας τα φυτά και κάνοντας τα να αναπτυχθούν οριζοντίως. Ακόμα και με λιγότερα φυτά, ο καλλιεργητικός χώρος γεμίζει με μια επιφάνεια από πράσινο έχοντας λιγότερα φυτά, τα όποια όμως έχουν μια πληθώρα ομοιογενών λουλουδιών.

SOG SCROG

SCROG ή SOG;

SOG: Τα φυτά με λιγότερα πλευρικά κλαδιά ενθαρρύνονται στο να αναπτύξουν ένα μεγάλο κεντρικό άνθος. Τα φυτά δε χρειάζονται κλάδεμα, ενώ χρειάζονται ελάχιστη προσοχή εκτός από τα απαραίτητα. Χρειάζεται λοιπόν λιγότερος χρόνος για κλάδεμα ανά εβδομάδα - όπως θα κάνατε και με μεγαλύτερα φυτά - για να οδηγηθείτε στα ίδια αποτελέσματα.

ScrOG: Σε αυτή τη μέθοδο χρησιμοποιείται ένα πλέγμα με αρκετά μεγάλα κενά, ώστε να μην παρεμποδίζεται η ανάπτυξη των κλαδιών και των φύλλων. Αυτό μπορεί να γίνει με ένα απλό σύρμα, με πλαστικό δίχτυ, με καλώδια ή και κλωστές τα οποία έχουν στερεωθεί σε ένα πλαίσιο. Ο σκοπός αυτού του πλέγματος είναι να καθοδηγεί συνεχώς την ανάπτυξη των φυτών σε οριζόντια θέση. Αυτά που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν υπανάπτυκτα πλευρικά κλαδιά ή ελαφρώς ανεπτυγμένα κλαδιά, γίνονται τώρα ένα υγιές, εύρωστο σύστημα κλαδιών με αρκετή έκθεση στο φως και πυκνά λουλούδια.

ΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ

Οι τεχνικές SOG και ScrOG είναι ιδανικές για καλλιεργητές με περιορισμένο χώρο, καθώς χρειάζονται ελάχιστο ύψος και κάθε τετραγωνικό εκατοστό της επιφάνειας χρησιμοποιείται αποδοτικά. Δεν υπάρχει ανάγκη για πολύ χώρο όπως θα χρειαζόταν κανονικά ένα ακλάδευτο φυτό για να παράγει μια μεγάλη συγκομιδή. Οι παραγωγοί SOG παράγουν μεγάλα, συμπαγή άνθη, αποφεύγοντας τα κακής ποιότητας άνθη που παράγονται πολλές φορές λόγω της έλλειψης σωστού φωτισμού.

Συνήθως, η τεχνική SOG ενθαρρύνει την ανάπτυξη της κορυφής ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κεντρικό σύμπλεγμα ανθών. Η μέθοδος ScrOG όμως κάνει το αντίθετο. Αποθαρρύνει την ανάπτυξη του κεντρικού άνθους ώστε το φυτό να μπορέσει να αναπτύξει πολλά ομοιογενή άνθη.

Space

ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ

Η επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας παίζει και αυτή σημαντικό ρόλο στην αποδοτική χρήση του χώρου.

SOG: Προτιμώνται συνήθως ποικιλίες και υβρίδια τα οποία τείνουν να παράγουν έναν μεγάλο κεντρικό άνθος με μικρότερα πλευρικά άνθη. Ποικιλίες Indica και κυρίως Indica υβρίδια έχουν αυτό το μορφολογικό χαρακτηριστικό. Μόλις τα φυτά φτάσουν ένα συγκεκριμένο ύψος, συνήθως κοντά στα 20 με 30 εκατοστά ξεκινά η αλλαγή στον κύκλο φωτός 12 προς 12, ώστε να αρχίσει η άνθιση. Τα φυτά αναπτύσσουν σχεδόν εξ' ολοκλήρου ένα μεγάλο, κεντρικό άνθος, ενώ τα πλευρικά κλαδιά απαρτίζονται από μεμονωμένα άνθη. Μερικοί προτιμούν να χρησιμοποιούν αυτόν τον κύκλο φωτός και καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης, ώστε να αναπτυχθούν μόνο μικρά φυτά.

ScrOG: Για αυτήν την τεχνική προτιμώνται ποικιλίες που από τη φύση τους παράγουν πολλά και διάσπαρτα άνθη. Ποικιλίες Sativa και κυρίως Sativa υβρίδια έχουν αυτό το μορφολογικό χαρακτηριστικό. Αυτά τα ψηλά και γεμάτα κλαδιά φυτά, των οποίων τα χαμηλότερα άνθη μπορεί να μην αναπτυχθούν πλήρως αν το φυτό αφεθεί ακλάδευτο, δέχονται φως σε όλα τους τα μέρη, πράγμα που ενθαρρύνει την πιο έντονη και πυκνή παραγωγή ανθών. Δεν είναι απαραίτητο να καλλιεργήσετε με αυτόν τον τρόπο μόνο τις Sativa ποικιλίες, καθώς και οι ποικιλίες Ιndica ανταποκρίνονται εξίσου καλά.

ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗ ΓΛΑΣΤΡΑ

SOG: Υπολογίστε πως η πυκνότητα των φυτών θα είναι περίπου 9 -12 φυτά/m² και να θυμάστε πως οι γλάστρες θα πρέπει να δίνουν αρκετό χώρο στα φυτά ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν ένα επαρκές σύστημα ριζών, ώστε να είναι υγιή και σταθερά. Ο παραπάνω υπολογισμός σας επιτρέπει να πάρετε γλάστρες με διάμετρο 20 ή 30 εκατοστά. Υπάρχει σίγουρα χώρος και για ελαφρώς μεγαλύτερες γλάστρες αλλά χρειάζεται να υπάρχει λίγος χώρος ανάμεσα τους ώστε να μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα φυτά και να συμβάλλετε στη συντήρηση τους.

ScrOG: Το μέγεθος των γλαστρών καθορίζεται από το πόσα φυτά θα επιλέξετε να καλλιεργήσετε μέσα σε ένα συγκεκριμένο ένα χρονικό διάστημα. Ένα φυτό σε μια γλάστρα 20 λίτρων μπορεί να γεμίσει ένα ολόκληρο τετραγωνικό μέτρο. Παρομοίως, 4 φυτά σε γλάστρες των 10 λίτρων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να γεμίσουν το ίδιο χώρο σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να έχετε έως και 4 διαφορετικές ποικιλίες. Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας όσον αφορά στην αναλογία φυτών/m² με τη μέθοδο ScrOG - εξαρτάται καθαρά από τους στόχους και την υπομονή σας.

ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗ ΓΛΑΣΤΡΑ

ΚΛΑΔΕΜΑ & ΤΡΙΜΜΑΡΙΣΜΑ

SOG: Σε πιο δραστήριες αναπτυξιακά ποικιλίες ή σε αυτές που έχουν πολλά πλευρικά κλαδιά που μπορεί να γεμίσουν τον χώρο, όπως οι ποικιλίες Sativa και τα υβρίδια τους, αφαιρούνται τα κατώτερα στρώματα ώστε να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη ενός μεγαλύτερου κεντρικού άνθους και να αυξηθεί η διείσδυση του φωτός σε ολόκληρο το φυτό. Η παραπάνω διαδικασία βοηθά επίσης στην επίτευξη μιας υγιούς κυκλοφορίας αέρα σε ολόκληρο το φυτό αλλά και πάνω από το καλλιεργητικό μέσο.

ScrOG: Τα φυτά κλαδεύονται από νωρίς ώστε να βοηθηθεί η ανάπτυξη των κλαδιών του φυτού, ενώ μπορεί να χρειαστεί επιπλέον τριμάρισμα σε αρκετά σημεία για να γεμίσει η επιφάνεια. Στην τεχνική Sea of Green θέλουμε η ανάπτυξη να γίνεται μόνο πάνω στην ανώτερη επιφάνεια και οποιαδήποτε άλλη βλάστηση κάτω από αυτήν κόβεται, καθώς δεν πρόκειται να λαμβάνει επαρκές φως. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένας χώρος κάτω από την επιφάνεια, ώστε να διασφαλίζεται η κυκλοφορία του αέρα σε ολόκληρο το φυτό και στην καλλιεργητική επιφάνεια.

Και στις δύο περιπτώσεις, η διαπνοή από την επιφάνεια των φύλλων και η εξάτμιση από το καλλιεργητικό μέσο παίζουν και αυτές σημαντικό ρόλο στην υγεία του φυτού.

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ, ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ, ΠΩΣ ΟΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ

Οι Low-Stress τεχνικές καλλιέργειας έχουν αποδειχθεί πως είναι εξαιρετικά επιτυχημένες, για τους οικιακούς και εμπορικούς καλλιεργητές κάνναβης. Η κάθε μία έχει τα δικά της πλεονεκτήματα, ενώ και οι δύο αξιοποιούν πλήρως τον χώρο που τους δίνεται. Κάνοντας πειραματισμούς και με τις δύο τεχνικές θα καταφέρετε να αποφασίσετε ποια από τις δύο σας ταιριάζει περισσότερο.

ΕΙΣΤΕ 18 ΧΡΟΝΩΝ Ή ΑΝΩ;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.