Reviewed by: Gloria Payá

Προετοιμασία της Βιολογικής Καλλιέργειας Κάνναβης σε Εξωτερικό Χώρο 

Προετοιμασία της Βιολογικής Καλλιέργειας Κάνναβης σε Εξωτερικό Χώρο


Μετά τους δύσκολους μήνες του χειμώνα, όταν επιτέλους η μέρα μεγαλώνει ξανά και οι πρώτες ακτίνες ζεστασιάς γίνονται πάλι αισθητές, έντονος ενθουσιασμός πλημμυρίζει την ατμόσφαιρα. Ήρθε επιτέλους ο καιρός να καλωσορίσουμε την άνοιξη και άρα και την περίοδο της υπαίθριας καλλιέργειας κάνναβης!

Αλλά μην ετοιμάσετε ακόμα τους σπόρους σας, καθώς οι βιαστικές κινήσεις, δεν έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα. Θα πρέπει να επενδυθεί πρώτα χρόνος στην καλύτερη δυνατή προετοιμασία του υπαίθριου κήπου κάνναβης, για την εξασφάλιση υγιών φυτών και εξαιρετικής σοδειάς που θα σας ανταμείψει με ζουμερά και αρωματικά μπουμπούκια κάνναβης.

Γιατί Να Καλλιεργήσετε Την Κάνναβη Βιολογικά;

Για την υπαίθρια καλλιέργεια κάνναβης, ο καλύτερος δρόμος που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι αυτός της βιολογικής καλλιέργειας. Ο λόγος είναι απλός: Πολλοί ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι η βιολογική καλλιέργεια έχει καλύτερα αποτελέσματα. Η κάνναβη θα είναι πιο νόστιμη, πιο αρωματική και πιο πλούσια σε ρητίνη!

Επιπλέον, μια κατάλληλα προετοιμασμένη βιολογική καλλιέργεια, ενισχύει την αντίσταση των φυτών έναντι των δυσμενών καιρικών φαινομένων και των παρασίτων, κάτι εξαιρετικά σημαντικό στην περίπτωση της υπαίθριας καλλιέργειας.

Και τέλος, η βιώσιμη, οργανική γεωργία, δεν βλάπτει το οικοσύστημα. Ποια συνθήκη θα μπορούσε να είναι ιδανικότερη από την καλλιέργεια ποιοτικής κάνναβης, υιοθετώντας πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον;

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τη σωστή προετοιμασία του βιολογικού κήπου κάνναβης, για μια αποδοτική υπαίθρια καλλιέργεια!

Επιλέξτε Το Καλύτερο Σημείο Για Την Υπαίθρια Καλλιέργεια Κάνναβης

Το πρώτο σας βήμα θα πρέπει να είναι η εύρεση της κατάλληλης τοποθεσίας στον κήπο σας για να ευδοκιμήσουν τα φυτά σας. Η κάνναβη αγαπά το φως. Ιδανικά, η τοποθεσία που θα επιλέξετε θα πρέπει να βλέπει προς τον νότο. Τα φυτά σας θα πρέπει να είναι άμεσα εκτεθειμένα σε άφθονο ηλιακό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας και μερικώς εκτεθειμένα στο φως, κατά το απόγευμα και το βράδυ.

Επιπλέον σημαντικοί παράγοντες για ένα ευνοϊκό περιβάλλον ανάπτυξης:

 • Προστασία Από Τα Δυσμενή Καιρικά Φαινόμενα

Βεβαιωθείτε ότι τα φυτά κάνναβης δεν θα είναι εκτεθειμένα σε ισχυρούς ανέμους και έντονα καιρικά φαινόμενα. Τοποθετώντας τα φυτά σας κάτω από ένα υπόστεγο ή κοντά σε ένα φράχτη, θα είναι περισσότερο προστατευμένα από τον αέρα και από τυχόν δυνατές  βροχοπτώσεις. Εναλλακτικά, μπορείτε να φυτέψτε την κάνναβη σε γλάστρες για να έχετε τη δυνατότητα να την μετακινήσετε, σε περίπτωση έκθεσης της σε κακοκαιρία.

 • Ιδιωτικότητα/Διακριτικότητα

Πιθανόν να θέλετε να κρατήσετε τα αδιάκριτα βλέμματα των γειτόνων και των περαστικών μακριά από τα φυτά σας. Σε κάθε περίπτωση, σίγουρα δεν θα θέλετε μετά από κατάλληλη προετοιμασία και αφοσίωση, να κλέψει κάποιος τους καρπούς των κόπων σας. Μπορείτε να ρίξτε μια ματιά σε κάποιες επιπλέον χρήσιμες συμβουλές για να εξασφαλίσετε την ιδιωτικότητα των καλλιεργειών σας.

 • Προσβασιμότητα

Η προσβασιμότητα είναι επίσης κάτι που θα πρέπει να λάβετε υπόψη, ειδικά αν καλλιεργείτε στην άγρια φύση. Δεν θα ήταν πρακτικό να τοποθετήσετε τα φυτά σας σε μια απομακρυσμένη και δυσπρόσιτη περιοχή. Θυμηθείτε ότι τα φυτά σας θα χρειάζονται πότισμα και τακτική φροντίδα, ακόμα κι αν πρόκειται για καλλιέργεια στην άγρια φύση. Η τοποθεσία που θα επιλέξετε, θα πρέπει από τη μια να είναι εύκολα προσβάσιμη και από την άλλη να μην είναι πολυσύχναστη. 

Επιλέξτε Το Καλύτερο Σημείο Για Την Υπαίθρια Καλλιέργεια Κάνναβης

Φύτευση Σε Γλάστρα ή Στο Έδαφος;

Εάν καλλιεργείτε κάνναβη σε εξωτερικό χώρο, έχετε κάποιες εναλλακτικές επιλογές. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να τοποθετήσετε τα φυτά σας σε μια κρυμμένη τοποθεσία μακριά από το σπίτι σας αξιοποιώντας φυσικό έδαφος ή θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε ειδικό φυτόχωμα για κάνναβη, για να είστε σίγουροι για την ποιότητά του. Απλώς σκάψτε μια τρύπα και γεμίστε την με το φυτόχωμα. Μπορείτε να καταλάβετε εάν το φυσικό έδαφος είναι φτωχό από την αμμώδη και ανοιχτόχρωμη εμφάνισή του.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα καλλιέργειας σε γλάστρες. Αυτή η επιλογή έχει κάποια πλεονεκτήματα, εκ των οποίων το πιο προφανές είναι η δυνατότητα μετακίνησης. Για παράδειγμα, σε περίπτωση καταιγίδας, μπορείτε να μεταφέρετε τις γλάστρες σε ένα προστατευμένο σημείο. Επίσης, εάν διαπιστώσετε πως διέρχεται περισσότερος κόσμος από ότι θα θέλατε από το σημείο που έχετε επιλέξει για την καλλιέργειά σας, μπορείτε απλώς να μετακινήσετε τα φυτά σας σε μια άλλη τοποθεσία.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της καλλιέργειας σε γλάστρες; Υπάρχει η περίπτωση τα φυτά σας να περιοριστούν λόγω του μικρού μεγέθους του περιέκτη τους. Μπορείτε, όμως, να επιλέξετε μεγάλες γλάστρες, έτσι ώστε τα φυτά σας να αναδείξουν το πλήρες δυναμικό τους. Κατά τη γνώμη μας, τα πλεονεκτήματα της χρήσης γλαστρών υπερτερούν των σχετικών μειονεκτημάτων της.

Εάν διαθέτει ο κήπος σας παρτέρια, μπορείτε να φυτέψετε την κάνναβη, απευθείας στο έδαφος, έξω από το σπίτι σας. Αυτό, φυσικά, προϋποθέτει ότι κάτι τέτοιο είναι ασφαλές. Εάν οι συνθήκες το επιτρέπουν, το ριζικό σύστημα των φυτών σας θα μπορέσει να επεκταθεί, γεγονός το οποίο οδηγεί σε τεράστιες αποδόσεις.

Τι Είδους Εδαφικό Υπόστρωμα Ενδείκνυται Για Την Υπαίθρια Καλλιέργεια Κάνναβης;

Όταν καλλιεργείτε κάνναβη σε εξωτερικό χώρο, το κατά πόσο είναι υγιές το εδαφικό υπόστρωμα, αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την αποδοτικότητα των καλλιεργειών σας. Η καταλληλότητα του οργανικού εδαφικού υποστρώματος προάγει την εκτεταμένη ανάπτυξη των ριζών και την πλούσια και ζωντανή βλάστηση. Επίσης, η καλή ποιότητα του εδάφους καθιστά τα φυτά λιγότερο επιρρεπή σε παράσιτα και ασθένειες και αυτό αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα στην περίπτωση των υπαίθριων καλλιεργειών.

Διερευνήστε Το Είδος Του Εδαφικού Υποστρώματος

Η κάνναβη δεν αναπτύσσεται εξίσου καλά σε όλα τα εδαφικά υποστρώματα. Άλλα εδαφικά υποστρώματα ενδείκνυνται για λουλούδια και άλλα για λαχανικά. Επομένως, θα πρέπει να γνωρίζετε εκ των προτέρων το είδος του εδαφικού σας υποστρώματος. Χαρακτηριστικά, όπως η υφή, η σύνθεση, η πυκνότητα και η καλή αποστράγγιση, επηρεάζουν σημαντικά την καταλληλότητα του εδάφους. Το ιδανικό εδαφικό υπόστρωμα για κάνναβη είναι συνήθως σκούρο και πλούσιο, αλλά όχι πολύ συμπαγές. Επίσης, θα πρέπει να έχει ταυτόχρονα καλή κατακράτηση νερού και αποστράγγιση και θα πρέπει να είναι πλούσιο σε επιθυμητές θρεπτικές ουσίες. Επιπλέον, η τιμή του pH θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 6–7.

 • Pro tip: Εάν δεν σκοπεύετε να καλλιεργήσετε 100% βιολογικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εδαφικό υπόστρωμα του εμπορίου, ειδικά φτιαγμένο για καλλιέργεια κάνναβης. Το φυτόχωμα αξιόπιστων παραγωγών, συνήθως διαθέτει τη βέλτιστη σύνθεση, υφή και το κατάλληλο pH για μια επιτυχημένη συγκομιδή. Τις περισσότερες φορές, στην περίπτωση των έτοιμων φυτοχωμάτων, δεν χρειάζεται επιπλέον προσθήκη θρεπτικών συστατικών για τις πρώτες 3–4 εβδομάδες ανάπτυξης.

Στην περίπτωση βιολογικής καλλιέργειας, όπου θα εμπλουτίσετε το έδαφος με κομπόστ, περιττώματα σκουληκιών και άλλες οργανικές ουσίες, θα αναλάβουν οι μικροοργανισμοί να μετατρέψουν την ύλη σε θρεπτικά συστατικά για τα φυτά σας. Η φύση θα μεριμνήσει για τα πάντα—δεν θα χρειαστεί να προσθέσετε επιπλέον θρεπτικά συστατικά!

Διερευνήστε Το Είδος Του Εδαφικού Υποστρώματος

Χρησιμοποιήστε Το Κατάλληλο Χώμα για Θηλυκοποιημένη Κάνναβη ή για Κάνναβη Αυτόματης Άνθισης

Ο τρόπος ανάπτυξης της θηλυκοποιημένης κάνναβης (γνωστή και ως κάνναβη φωτοπεριόδου) και της κάνναβης αυτό-άνθισης, είναι διαφορετικός. Τα άνθη της αυτόματης κάνναβης είναι συνήθως πολύ μικρότερα, αλλά αναπτύσσονται και ανθίζουν πιο γρήγορα. Λόγω του ότι ανθίζουν αυτόματα μετά από μερικές εβδομάδες, τυχόν σημαντικά λάθη, δεν συγχωρούνται.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να διευκολύνετε την ανάπτυξη των αυτόματων ανθών σας. Το φυτόχωμα για τα φυτά αυτό-άνθισης πρέπει είναι πιο ευάερο και καλά στραγγιζόμενο σε σύγκριση με την περίπτωση της θηλυκοποιημένης κάνναβης. Επίσης, το εδαφικό υπόστρωμα θα πρέπει να είναι πλούσιο, σκουρόχρωμο και χωρίς υπερβολική προσθήκη λιπάσματος, το οποίο μπορεί να κάψει τα αυτόματα φυτά σας.

 • Pro tip: Προσθέστε 10–15% περλίτη για να κάνετε το έδαφος πιο αφράτο και για να βελτιώσετε την αποστράγγιση.

Βελτιστοποίηση Υπαίθριου Εδαφικού Υποστρώματος

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι βελτιστοποίησης του υπαίθριου εδαφικού σας υποστρώματος, με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης των φυτών, ανεξάρτητα από τον τρόπο καλλιέργειας.

 • Συμπληρώματα Πυριτίου

Το πυρίτιο υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στο έδαφος. Τα φυτά το λατρεύουν και θα σας ανταμείψουν με την υγιή τους ανάπτυξη, εάν έχουν πρόσβαση σε αυτό. Ο εμπλουτισμός του εδάφους με συμπληρώματα πυριτίου προσφέρει πολλά οφέλη:

 • Βελτιώνει την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών
 • Προωθεί την ταχύτερη ανάπτυξη
 • Προστατεύει τα φυτά από την τοξικότητα των μετάλλων
 • Αυξάνει την ανθεκτικότητα και ενισχύει τον φυτικό ιστό
 • Αυξάνει την ανθεκτικότητα των φυτών έναντι των παρασίτων και των ασθενειών

 • Περλίτης

Ο περλίτης είναι ένα θερμικά επεξεργασμένο ορυκτό που βελτιώνει εξαιρετικά την ποιότητα του εδάφους. Αυτές οι λευκές, ελαφριές πετρούλες κάνουν το έδαφος πιο αφράτο και βελτιώνουν την αποστράγγιση του. Ο περλίτης επίσης βοηθά ως έναν βαθμό στην κατακράτηση νερού. Προσθέστε περίπου 10–15% περλίτη στο φυτόχωμα σας.

 • Υδροαπορροφητικά Πολυμερή

Τα υδροαπορροφητικά πολυμερή, που μοιάζουν με μικρές μαλακές μπάλες, προστίθενται στο έδαφος για να κάνουν ακριβώς αυτό που προδίδει η ονομασία τους, δηλαδή να απορροφήσουν, να συγκρατήσουν και να αποθηκεύσουν το νερό. Τα υδροαπορροφητικά πολυμερή είναι ιδανικά για υπαίθρια καλλιέργεια, ειδικά εάν αυτή βρίσκεται στην άγρια φύση και δεν μπορείτε να την επισκέπτεστε συχνά. Χάρη σε αυτά, τα φυτά σας, θα μπορούν να αντέξουν ακόμη και υπό συνθήκες έντονης ξηρασίας.

Δημιουργήστε Τα Δικά Σας Μοναδικά Μείγματα Εδαφικού Υποστρώματος

Αφού εξοικειωθείτε με τη βιολογική καλλιέργεια, πιθανόν να μην θέλετε να ξανά χρησιμοποιήσετε ορυκτά λιπάσματα. Οι πιο έμπειροι καλλιεργητές φτιάχνουν συχνά δικά τους μοναδικά μείγματα εδαφικού υποστρώματος και συμπληρώματα εδάφους. Αυτό έχει πολλά πλεονεκτήματα (και ορισμένα μειονεκτήματα):

Πλεονεκτήματα:

 • Το σπιτικό φυτόχωμα είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, οπότε θα είναι λιγότερο πιθανό να χρειαστεί να αξιοποιηθούν χημικά λιπάσματα.
 • Έχετε τον έλεγχο της πηγής από την οποία λαμβάνουν τα φυτά σας τα θρεπτικά τους συστατικά.
 • Η απουσία χημικών ουσιών καθιστά την γεύση των μπουμπουκιών πιο φυσική και το κάπνισμα γίνεται ηπιότερο και πιο γευστικό.
 • Είναι βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον.
 • Εξοικονομεί χρήματα μακροπρόθεσμα.
 • Θα βιώσετε μια αίσθηση επιτυχίας έχοντας δημιουργήσει εσείς οι ίδιοι το εδαφικό σας υπόστρωμα.

Μειονεκτήματα:

 • Η όλη διαδικασία απαιτεί χρόνο και ορισμένο κόπο.
 • Κοστίζει περισσότερο από την αγορά μιας σακούλας έτοιμου φυτοχώματος.

Δημιουργήστε Τα Δικά Σας Μοναδικά Μείγματα Εδαφικού Υποστρώματος

Τα Θρεπτικά Συστατικά Που Χρειάζεται Η Κάνναβη Για Να Ευδοκιμήσει Σε Εξωτερικό Χώρο

Πέρα από καλό χώμα, άφθονο ήλιο, οξυγόνο και αγάπη, η κάνναβη χρειάζεται και θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθεί. Τι ακριβώς είναι αυτά τα θρεπτικά συστατικά και πώς αποκτούν πρόσβαση σε αυτά, τα φυτά κάνναβης;

 • Μακροθρεπτικά Συστατικά

Τα θρεπτικά συστατικά για την κάνναβη διαχωρίζονται στα λεγόμενα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά. Τα μακροθρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν τα τρία κύρια θρεπτικά συστατικά—άζωτο (N), φωσφόρο (P) και κάλιο (K)—καθώς και τα δευτερεύοντα θρεπτικά συστατικά— ασβέστιο (Ca), μαγνήσιο (Mg) και θείο (S). Ονομάζονται ''μάκρο''-θρεπτικά συστατικά επειδή απαιτούνται σχετικά μεγάλες ποσότητες αυτών των συστατικών, για να αναπτυχθεί σωστά η κάνναβη.

 • Μικροθρεπτικά Συστατικά

Υπάρχουν επίσης τα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως είναι μεταξύ πολλών άλλων, ο ψευδάργυρος (Zn), ο σίδηρος (Fe) και ο χαλκός (Cu). Αυτά τα ιχνοστοιχεία είναι σημαντικά για τη διασφάλιση της υγείας της κάνναβης σας, αλλά τα φυτά χρειάζονται μικρότερη ποσότητα τέτοιων συστατικών για να αναπτυχθούν, σε σύγκριση με την περίπτωση των μακροθρεπτικών συστατικών.

Ένα καλό οργανικό φυτόχωμα, περιέχει τόσο μάκρο-, όσο και μικροθρεπτικά συστατικά, τα οποία συμβάλλουν στην καλή υγεία και παραγωγικότητα της κάνναβης.

 • Μικροοργανισμοί: Το Μυστικό Στις Βιολογικές Καλλιέργειες

Στην περίπτωση της βιολογικής καλλιέργειας, ο στόχος δεν είναι να εμπλουτίσετε το έδαφος με θρεπτικά συστατικά, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της συμβατικής καλλιέργειας με ορυκτά λιπάσματα. Αντίθετα, ο στόχος είναι να δημιουργήσετε το τέλειο περιβάλλον για την δραστηριοποίηση των μικροοργανισμών που υπάρχουν στο έδαφος. Οι μικροοργανισμοί του εδάφους μετατρέπουν την οργανική ύλη σε θρεπτικά συστατικά, όπως ακριβώς συμβαίνει στη φύση –– δεν χρειάζονται χημικά! Οι μικροοργανισμοί και η ευημερία τους είναι επομένως το κλειδί για τη βιολογική καλλιέργεια φυτών.

Εμπλουτισμός Οργανικού Εδαφικού Υποστρώματος

Για να μετατρέψετε το φυτόχωμα σας σε ένα οργανικό περιβάλλον, όπου θα ευδοκιμήσουν ευεργετικοί μικροοργανισμοί, μπορείτε να προσθέσετε σε αυτό τα εξής:

 • Περιττώματα σκουληκιών

Κι όμως καλά διαβάσατε! Ο εμπλουτισμός του εδάφους με περιττώματα σκουληκιών είναι μια από τις παλαιότερες και πιο αποτελεσματικές μεθόδους που αξιοποιείται στα πλαίσια της βιολογικής καλλιέργειας. Δεν χρειάζεται να έχετε τη δική σας φάρμα σκουληκιών για να αποκτήσετε πρόσβαση σε περιττώματα των σκουληκιών (αν και θα μπορούσατε), καθώς διατίθενται σε γεωπονικά καταστήματα.

 • Bokashi

Η bokashi είναι μια ιαπωνική μέθοδος κομποστοποίησης που χρησιμοποιεί ωφέλιμους μικροοργανισμούς για τη ζύμωση των τροφικών αποβλήτων και τη μετατροπή τους σε φιλικό προς το περιβάλλον λίπασμα. Μερικοί την θεωρούν ακόμη καλύτερη και από το κλασικό κομπόστ, καθώς το τελικό προϊόν περιέχει περισσότερο άζωτο. Επιπλέον, σε σύγκριση με την κλασική διαδικασία κομποστοποίησης, η bokashi απαιτεί λιγότερο χρόνο και  χώρο. Είναι λίγο σαν μίνι κομποστοποίηση και φυσικά, είναι ιδανική για την καλλιέργεια κάνναβης!

 • Μυκορριζικοί Μύκητες

Οι μυκορριζικοί μύκητες αποτελούν έναν τύπο ευεργετικών μυκήτων που συνδέονται μέσω μιας συμβιωτικής σχέσης με τα φυτά κάνναβης. Καθώς συνεργάζονται με τις ρίζες του φυτού, αυτοί οι μύκητες αυξάνουν την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών και ωφελούν την υγεία των φυτών και με πολλούς άλλους τρόπους. Η προσθήκη μυκορριζικών μυκήτων στο έδαφος, μια και μόνο φορά αρκεί, ώστε η κάνναβη να αποκομίσει τα σχετικά οφέλη για όλα τα επόμενα στάδια ανάπτυξής της.

Εμπλουτισμός Οργανικού Εδαφικού Υποστρώματος

 • Νηματώδεις

Οι νηματώδεις είναι ένα άλλο είδος μικροσκοπικών ζωντανών οργανισμών που ωφελούν τα φυτά σας. Είναι εχθροί ορισμένων κοινών παρασίτων κάνναβης, όπως διάφοροι επιβλαβείς μύκητες, κάμπιες, προνύμφες μύγας και πολλά άλλα. Οι νηματώδεις, μαζί με κάποια ευεργετικά έντομα, όπως οι πασχαλίτσες, αποτελούν μια αποτελεσματική μορφή άμυνας για τις βιολογικές καλλιέργειες!

 • Ένζυμα

Υπάρχουν ευεργετικοί μικροοργανισμοί στο έδαφος, οι οποίοι εκκρίνουν ένζυμα για να διευκολύνουν τη διάσπαση μεγάλων μορίων και για να προχωρήσουν σε αυτή γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα. Με την προσθήκη ενζύμων στο έδαφος, γίνεται ευκολότερη η διάσπαση της οργανικής ύλης από τους μικροοργανισμούς, η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε θρεπτικά συστατικά.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα βιολογικά λιπάσματα, όπως bat guano, chicken manure, bone meal και kelp meal.

Περισσότερες Συμβουλές Για Μια Επιτυχημένη Υπαίθρια Βιολογική Καλλιέργεια Κάνναβης

Πέρα από την κατάλληλη τοποθεσία και το κατάλληλο εδαφικό υπόστρωμα, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη στην περίπτωση των υπαίθριων βιολογικών καλλιεργειών.

Χρήση Συντροφικών Φυτών

Τα συντροφικά φυτά είναι αυτά που φυτεύονται ανάμεσα ή κοντά στα φυτά κάνναβης. Μπορούν να προσφέρουν σε εσάς και στα φυτά σας πολλά οφέλη:

 • Τα συντροφικά φυτά μεγάλου μεγέθους, όπως η τσουκνίδα ή η φασολιά, βοηθούν στο να καμουφλάρονται τα φυτά κάνναβης.
 • Μπορούν να προσφέρουν φυσική προστασία από τον άνεμο και τα καιρικά φαινόμενα.
 • Ορισμένα συντροφικά φυτά, όπως το σκόρδο και η μέντα, λειτουργούν ως φυσικά εντομοαπωθητικά.
 • Οι έντονη μυρωδιά ορισμένων συντροφικών φυτών επικαλύπτει το αδιάκριτο άρωμα της κάνναβης.
 • Ορισμένα συντροφικά φυτά μπορούν να συμβάλλουν στην κατάλληλη προετοιμασία του εδάφους για την υποδοχή της κάνναβης.

Καλλιέργεια με ROLS & No-Till

Με την μέθοδο ROLS ανακυκλώνεται το βιολογικό ζωντανό εδαφικό υπόστρωμα. Πιο συγκεκριμένα, προστίθεται συνεχώς οργανική ύλη στο έδαφος, μια διαδικασία που ακολουθεί και από μόνη της η φύση. Επιστρέφοντας τα θρεπτικά συστατικά και τη ζωτικότητα στο έδαφος, η μέθοδος ROLS διασφαλίζει ότι το ανώτερο στρώμα του έδαφος παραμένει υγιές, οδηγώντας σε υψηλής ποιότητας καλλιέργειες. Η μέθοδος ROLS αποτελεί μια από τις σύγχρονες προσεγγίσεις στο πλαίσιο της βιολογικής γεωργίας, μαζί με τη μέθοδο no-till.

Σύμφωνα με τη μέθοδο no-till το εδαφικό υπόστρωμα δεν σκάβεται, οργώνεται, αναδεύεται κ.λ.π., όπως συμβαίνει στην περίπτωση της συμβατικής καλλιέργειας. Σκοπός είναι το έδαφος, χωρίς παρεμβάσεις, να λειτουργήσει σαν ένα ζωντανό οικοσύστημα που ανανεώνεται αυτόνομα, αξιοποιώντας έναν συνδυασμό ωφέλιμων βακτηρίων, χρήσιμων μυκήτων και άλλων ζωντανών μικροοργανισμών.

Οφέλη αξιοποίησης αυτών των μεθόδων:

 • Βελτιώνουν τη βιολογική δραστηριότητα του εδάφους και αυξάνουν την ποσότητα της διαθέσιμης οργανικής ύλης.
 • Ελαχιστοποιούν τη διάβρωση του εδάφους και την εξάτμιση του νερού.
 • Ενισχύουν την οργανική ύλη του εδάφους, ακολουθώντας τους νόμους της φύσης.
 • Το φυτόχωμα μπορεί να χρησιμοποιείται κατ' επανάληψη για πολλά χρόνια.

Συμβουλές Για Την Επαναχρησιμοποίηση Του Εδαφικού Υποστρώματος

Όσον αφορά στην επαναχρησιμοποίηση του εδαφικού υποστρώματος, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε για να το ξανά αξιοποιήσετε είναι να το αποστειρώσετε για να απομακρύνετε τυχόν επιβλαβή βακτήρια και μύκητες. Μόλις το παλιό φυτόχωμα σας είναι καθαρό, μπορείτε να το αναζωογονήσετε με φυσικά λιπάσματα, όπως κομπόστ, bat guano, περιττώματα σκουληκιών, blood meal κ.λ.π. Επίσης, μπορείτε να βελτιώσετε τη δομή του εδαφικού σας υποστρώματος προσθέτοντας λίγο περλίτη, άμμο και βερμικουλίτη.

Συμβουλές Για Την Επαναχρησιμοποίηση Του Εδαφικού Υποστρώματος

Εδαφοκάλυψη (Mulch): Γιατί Ενδείκνυται Στις Βιολογικές Καλλιέργειες

Η κάλυψη του εδάφους παρέχει παρόμοια οφέλη με την προσθήκη κομπόστ, αλλά έχει και τα δικά της πλεονεκτήματα. Η εδαφοκάλυψη είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και επίσης λειτουργεί ως φυσικό φράγμα για γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια, καθώς πολύ απλά δεν προσελκύει αυτούς τους οργανισμούς. Επίσης, κάτω από το προστατευτικό στρώμα της εδαφοκάλυψης, το έδαφος διατηρείται συνεχώς ενυδατωμένο και καλά αεριζόμενο.

Η εδαφοκάλυψη το φθινόπωρο, λίγο μετά τη συγκομιδή, δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για το φύτεμα των σπόρων την άνοιξη. Κατά τους χειμερινούς μήνες, η οργανική ύλη της εδαφοκάλυψης διασπάται, εμπλουτίζοντας το έδαφος με θρεπτικά συστατικά και ευεργετικούς μικροοργανισμούς. Άνοιξη, μπορείς να έρθεις άφοβα, καθώς ένα ιδανικό περιβάλλον περιμένει για να υποδεχτεί τις καλλιέργειες βιολογικής κάνναβης!

Πλεονεκτήματα της εδαφοκάλυψης:

 • Μειώνει τη διάβρωση και τη συμπύκνωση του εδάφους
 • Διατηρεί το έδαφος στη βέλτιστη θερμοκρασία
 • Εμπλουτίζει το έδαφος με θρεπτικά συστατικά
 • Βελτιώνει το επίπεδο υγρασίας του εδάφους
 • Μειώνει τον κίνδυνο παρασίτων και ασθενειών
 • Βοηθά στη μείωση της συσσώρευσης άλατος στο έδαφος
 • Συμβάλλει στην ανάπτυξη ισχυρών ριζών
 • Βελτιώνει τη συνολική ανθεκτικότητα των φυτών

5 Βήματα Για Τη Φροντίδα Του Εδαφικού Υποστρώματος Τον Χειμώνα

Τον χειμώνα, όταν η θερμοκρασία πέφτει στους 7°C ή ακόμη πιο κάτω, η βιολογική δραστηριότητα στο έδαφος σταματά. Για τον λόγο αυτό, η βελτίωση του εδαφικού υποστρώματος κατά τους κρύους μήνες, αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα. Παρόλ' αυτά, κάτι τέτοιο είναι εφικτό, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

 • Εφαρμόστε Τη Μέθοδο Της Εδαφοκάλυψης (Mulch)

Tο φθινόπωρο, στη φύση μπορεί κανείς να βρει εύκολα πολύ καλό υλικό εδαφοκάλυψης, όπως πεσμένα φύλλα. Ιδανικά, μπορείτε να προσθέσετε στα φύλλα και επιπλέον οργανική ύλη, όπως κομματάκια ξύλου, για να διατηρήσετε το χώμα σας υγιές!

 • Μην Παρεμβαίνετε Στο Εδαφικό Υπόστρωμα

Στο τέλος της σεζόν, το χρησιμοποιημένο χώμα των καλλιεργειών σας θα περιέχει πολλά είδη φρέσκιας οργανικής ύλης, όπως ρίζες και μύκητες. Σε αυτό το σημείο, η ύλη αυτή δεν είναι πολύ χρήσιμη, καθώς πρέπει πρώτα να αποσυντεθεί, μέσα στους επόμενους μήνες. Για αυτόν τον λόγο, είναι καλύτερο να μην παρεμβαίνετε εσείς αλλά να αφήνετε τη Μητέρα Φύση να κάνει τη δουλειά της, όπως εκείνη ξέρει καλύτερα. Κατά την άνοιξη, όλα αυτά τα οργανικά υλικά στο χώμα θα είναι πλέον πολύτιμα! Οποιαδήποτε επιπλέον παρέμβαση στο έδαφος θα αποτρέψει ή θα επιβραδύνει τη φυσική και ιδανική ροή των πραγμάτων.

 • Καλλιεργήστε Πράσινα Λαχανικά

Τα φυτά που είναι ανθεκτικά στο κρύο, όπως τα όσπρια και ορισμένα είδη χόρτων ή λουλουδιών μπορούν να προστατεύσουν το έδαφος από τη διάβρωση κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Επιπλέον, ορισμένα από αυτά τα φυτά, όπως τα χειμωνιάτικα φασόλια, αναπτύσσουν μεγάλο ριζικό σύστημα, το οποίο βελτιώνει τη σύσταση του εδάφους και αυξάνει την περιεκτικότητα του σε οργανική ύλη. Όταν θα κόψετε τα φυτά αυτά την άνοιξη, ορισμένα, όπως τα χειμωνιάτικα μπιζέλια, θα αφήσουν στο έδαφος αποθέματα αζώτου, το οποίο είναι ιδανικό για την καλλιέργεια κάνναβης!

5 Βήματα Για Τη Φροντίδα Του Εδαφικού Υποστρώματος Τον Χειμώνα

 • Μην Προχωρήσετε Στην Απομάκρυνση Των Άγριων Χόρτων

Αν και η έντονη παρουσία των αγριόχορτων δεν είναι επιθυμητή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, κατά τη διάρκεια του χειμώνα τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Κατ' αρχάς, τα αγριόχορτα τον χειμώνα είναι συνήθως λιγότερο επιβλητικά στον χώρο και επίσης δεν εμποδίζουν την ανάπτυξη της κάνναβης, καθώς έχει ήδη πραγματοποιηθεί η συγκομιδή της. Επιπλέον, ορισμένα είδη φυτών, όπως η στελλάρια, προστατεύουν το έδαφος από τη διάβρωση. Άλλα φυτά, όπως οι πικραλίδες και το κάρδαμο, βελτιώνουν την υφή του εδάφους και την αποστράγγιση του με τις μεγάλες ρίζες τους. Μόλις ξεκινήσει η καλλιεργητική περίοδος την άνοιξη, μπορείτε απλώς να κόψετε τα φυτά αυτά και να τα προσθέσετε στο κομπόστ σας.

 • Καλύψτε Τον Κήπο Σας Με Κομπόστ

Η προσθήκη μιας προστατευτικής στρώσης από κομπόστ έχει παρόμοια οφέλη με την προσθήκη ενός προστατευτικού στρώματος mulch. Απλώς προσθέστε ένα παλιό χαλί ή μια κουβέρτα πάνω από το κομπόστ για να εξασφαλίσετε την απαραίτητη μόνωση, επιτρέποντας παράλληλα στην υγρασία να εισχωρήσει στο έδαφος. Με αυτόν τον τρόπο η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σχετικά υψηλή, οδηγώντας σε ένα πλούσιο εδαφικό υπόστρωμα κατά την άνοιξη. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να αφαιρέσετε την κουβέρτα και να επιτρέψετε στο έδαφος να αναπνεύσει για μερικές ημέρες. Όλα είναι πλέον έτοιμα για να προχωρήσετε στην ανοιξιάτικη σας καλλιέργεια κάνναβης!

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.