Περιλαμβάνει ΔΩΡΕΑΝ προϊόντα
Μούχλα Κάνναβης: Εντοπισμός, Πρόληψη και Αντιμετώπιση
Ενώ θα ακούσετε και θα δείτε έντομα να κυκλοφορούν τριγύρω, δεν είναι τα μόνα έμβια όντα που τους αρέσει να τρώνε κάνναβη. Όπως αποδεικνύεται, η μούχλα, ένας πολύ μικρότερος, άπιαστος εχθρός, ορέγεται τη γεύση της. Ας δούμε πώς μπορείτε να προστατεύσετε την καλλιέργειά σας από τα πιο κοινά είδη μούχλας, προλαμβάνοντας και αντιμετωπίζοντάς την.
Πώς να εντοπίσετε, να καταπολεμήσετε και να αποτρέψετε τη μούχλα από το να βλάψει τα φυτά κάνναβής σας.
Περιεχόμενα:
Είτε καλλιεργείτε κάνναβη είτε οποιαδήποτε άλλο φυτό, η μούχλα αποτελεί μεγάλη απειλή για κάθε καλλιέργεια, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Αυτός ο αρχικά αόρατος εχθρός μπορεί να κερδίσει γρήγορα μια θέση στον κήπο σας, να μειώσει την απόδοση, ακόμα και να καταστρέψει τους ανθούς μετά τη συγκομιδή. Καθώς προχωράμε, θα μάθουμε ακριβώς τι είναι η μούχλα, θα σας παρουσιάσουμε τα πιο κοινά είδη, θα δείξουμε πώς να την αποτρέψετε και θα μάθουμε πώς να την αντιμετωπίσετε, εάν την εντοπίσετε στα φυτά σας.
Τι Είναι Η Μούχλα;
Η λέξη "μούχλα" πιθανότατα φέρνει στον νου σας ζοφερές εικόνες σήψης κι αποσύνθεσης. Ενώ η μούχλα δε φαίνεται όμορφη καθώς καταβροχθίζει φυτά κάνναβης, παίζει όμως έναν από τους πιο θεμελιώδεις ρόλους στη φύση.
Ένας τύπος μύκητα, η "μούχλα", περιλαμβάνει μια μεγάλη ταξινομικά ομάδα διαφορετικών ειδών. Όπως κι άλλοι μύκητες, διακλαδίζονται ενώ σχηματίζουν ένα πολυκύτταρο δίκτυο μικρών νηματίων (υφές), σχηματίζοντας μια πυκνή μάζα ινών γνωστή ως μυκήλιο.
Η μούχλα δε διαθέτει πεπτικό σύστημα. Αντίθετα, εξάγει ένζυμα που διασπούν ουσίες, όπως η φυτική ύλη και το ξύλο, από το εξωτερικό του σώματός τους. Με αυτά τα χαρακτηριστικά, μπορούμε να πούμε ότι παίζουν τον ρόλο των μεγάλων αποικοδομητών της φύσης. Διασπούν τα απόβλητα, τη φυτική ύλη και τα νεκρά ζώα σε μικρότερα σωματίδια, επιστρέφοντάς τα στο έδαφος για να συνεχίσουν τον κύκλο της ζωής.
Από Πού Προέρχεται Η Μούχλα
Η μούχλα ανήκει στο βασίλειο των μυκήτων, το οποίο εμφανίστηκε ως εξειδικευμένος κλάδος αυτού του γενεαλογικού δέντρου πριν από περίπου 1.5 δισεκατομμύρια χρόνια. Τα 100.000 διαφορετικά είδη που εμφανίστηκαν έκτοτε έχουν προσαρμοστεί στο δικό τους μοναδικό περιβάλλον.
Ως επί το πλείστον, όμως, η μούχλα αγαπά την υγρασία και θα πάει όπου βρει τις βέλτιστες συνθήκες. Αυτό ισχύει επίσης για πολλά φυτά, αλλά, σε αντίθεση με τα φυτά, η μούχλα δεν πραγματοποιεί φωτοσύνθεση. Αντίθετα, απαιτεί οργανική ύλη—η οποία περιλαμβάνει άνθη κάνναβης—ως εξωτερική παροχή τροφής. Πολλά είδη μούχλας ευνοούνται επίσης από τον στάσιμο αέρα, γι' αυτό η μούχλα ευδοκιμεί σε μέρη όπως τα μπάνια και τα ντουλάπια της κουζίνας.
Σπόροι και Αναπαραγωγή
Η μούχλα αναπαράγεται στέλνοντας συστάδες σπόρων στον αέρα. Μπορούν να παρομοιαστούν με τους σπόρους ενός φυτού, αν και συμπεριφέρονται με πολύ διαφορετικό τρόπο. Βλέπετε, αντί να στέλνουν πραγματικούς σπόρους, περιμένουν τη στιγμή που θα προσγειωθούν σ' ένα ευνοϊκό περιβάλλον. Αν έρθει ποτέ αυτή η στιγμή, στέλνουν τις υφές σε αναζήτηση τροφής.
Μερικά σπόρια είναι ασεξουαλικά και ζευγαρώνουν επιτυχώς με τον εαυτό τους, δημιουργώντας την επόμενη γενιά. Άλλα σπόρια δημιουργούν υφές που απαιτούν σύντροφο ζευγαρώματος. Τα υφικά κύτταρα από δύο διαφορετικά σπόρια βρίσκουν το ένα το άλλο, ζευγαρώνουν και οι πυρήνες τους συγχωνεύονται, δημιουργώντας ένα ζυγωτό ικανό για περαιτέρω αναπαραγωγή.
Αιτίες Μούχλας
Όπως έχουμε αναφέρει προηγουμένως, η μούχλα θα αρχίσει να μολύνει, να αποσυνθέτει και να βλάπτει τα φυτά κάνναβης μόνο όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες. Τα σπόρια μούχλας υπάρχουν στον αέρα γύρω μας—και στα τα φυτά μας—ανά πάσα στιγμή.
Μερικά είδη μπορεί να βρίσκονται σε αδράνεια και να αρχίσουν να δρουν μόνο όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές. Άλλα είδη κρύβονται στο έδαφος και περιμένουν την ευκαιρία να αρχίσουν να τρέφονται με ευαίσθητα ριζικά συστήματα. Πολλά από αυτά, όπως ανακαλύπτουν οι έμπειροι καλλιεργητές κάνναβης, οικειοποιούνται το έδαφος που ευνοεί την ύπαρξή τους, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν.
Κίνδυνοι
Αν και η μούχλα φαίνεται ακίνδυνη—επειδή θα την καθαρίσετε και θα την ξεχάσετε—ορισμένα είδη ωστόσο αποτελούν πραγματική απειλή για την ανθρώπινη υγεία.
Μούχλα υπάρχει παντού, σε σημείο που όλα τα άνθη κάνναβης θα έχουν λίγη (εκτός από αυτά που καλλιεργούνται σε απολυμασμένους εσωτερικούς χώρους). Αν και τις περισσότερες φορές είναι αδρανής σε μικρές ποσότητες, ακόμη και μικροσκοπικές ποσότητες τοξικής μούχλας μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα.
Τώρα, οι περισσότεροι άνθρωποι διαθέτουν ένα πλήρως λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα ικανό να αμύνεται από την περιστασιακή έκθεση στη μούχλα. Ωστόσο, τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε αυτή και είναι επιρρεπή σε ζητήματα όπως λοιμώξεις των πνευμόνων, όταν εκτίθενται στη μούχλα.
Κοινοί Τύποι Μούχλας
Αν και θα θέλαμε να ανησυχούμε μόνο για έναν τύπο, διάφορα είδη μούχλας θα μπορούσαν να επιτεθούν στα φυτά της κάνναβής σας. Για να διασφαλίσετε ότι οι καλλιέργειές σας παραμένουν ασφαλείς, εσείς κι όλοι οι άλλοι καλλιεργητές κάνναβης θα πρέπει να εξοικειωθείτε με αυτά τα κοινά είδη μούχλας της κάνναβης. Ακόμη και μια βασική γνώση των χαρακτηριστικών, των σημαδιών και των συμπτωμάτων αυτών των ειδών μούχλας θα βοηθήσει τους καλλιεργητές να τα αποτρέψουν και να τα αντιμετωπίσουν, εάν εμφανιστούν.
Βοτρύτης (Σάπισμα Ανθού)
Ο βοτρύτης, επίσης γνωστός ως γκρίζα μούχλα, εισέρχεται συχνά στα φυτά μέσω πληγών κι ανοιγμάτων, αν και τα υγιή φυτά είναι επίσης ευάλωτα.
Ο βοτρύτης εξαπλώνεται μέσω αερομεταφερόμενης μετάδοσης και τα σπόρια του είναι σχεδόν πάντα παρόντα στον αέρα. Μια ανοιχτή πληγή ή ορισμένες άλλες συνθήκες, μπορεί να επιτρέψουν στα σπόρια να πολλαπλασιαστούν, μολύνοντας ενδεχομένως ολόκληρα φυτά και τα γειτονικά τους.
Συμπτώματα:
- Μικρές μαύρες κουκκίδες αρχίζουν να σχηματίζονται στις μολυσμένες περιοχές.
- Έπειτα αρχίζουν να σχηματίζονται μεγάλα ασαφή γκρι μπαλώματα.
- Τα τμήματα του φυτού που βρίσκονται πάνω από το έδαφος, όπως τα άνθη και τα φύλλα, αρχίζουν να συρρικνώνονται, να γίνονται καφέ και να πεθαίνουν.
- Οι άκρες των φύλλων αλλάζουν χρώμα από πράσινο, σε κίτρινο και σε καφέ, καθώς προχωρά.
- Ο βοτρύτης αναπτύσσεται γρήγορα σε υγρά περιβάλλοντα.
Αιτίες:
- Βλάβη που προκαλεί ευαίσθητα ανοιχτά τραύματα.
- Το δροσερό και υγρό περιβάλλον ευνοεί την εξάπλωση, κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο.
- Μπορεί να προκύψει και ως αποτέλεσμα κακών συνθηκών αποθήκευσης.
Πρόληψη:
- Διατηρήστε τα εργαλεία καλλιέργειας καθαρά, ειδικά πριν από την αποφύλλωση και το κλάδεμα.
- Ελέγξτε τα επίπεδα υγρασίας εσωτερικού χώρου και του θερμοκηπίου χρησιμοποιώντας ανεμιστήρες κι αισθητήρες υγρασίας.
Αντιμετώπιση:
- Κλαδέψτε τα εμφανώς μολυσμένα μέρη.
- Αφαιρέστε τα μολυσμένα μέρη από τον κήπο/θερμοκήπιο και κάψτε τα ή θάψτε τα.
- Αποστειρώστε τα εργαλεία κλαδέματος μετά τον χειρισμό των φυτών.
- Εξοπλίστε την περιοχή καλλιέργειας με ανεμιστήρα, υγρόμετρο κι αισθητήρα για να εμποδίσετε τα επίπεδα υγρασίας να φτάσουν σε επικίνδυνα επίπεδα.
Ωίδιο
Ενώ όλα αναφέρονται με ένα όνομα, υπάρχουν στην πραγματικότητα πολλοί τύποι ωιδίου. Όποιο κι αν είναι το είδος, ωστόσο, εμφανίζεται συχνά στο φύλλωμα των φυτών κάνναβης, δημιουργώντας ένα λεπτό στρώμα σπορίων που μοιάζει με σκόνη. Η μόλυνση αρχικά μοιάζει με μικρά νησιά υφών, που τελικά γίνονται μεγάλα μπαλώματα που κυριαρχούν στις πιο κάτω σειρές φύλλων.
Το μυκήλιο εξαπλώνεται με την πάροδο του χρόνου κι έρχεται σε επαφή με τα κλαδιά, τους μίσχους, ακόμη και τα άνθη. Στη συνέχεια, στα προχωρημένα στάδια της μόλυνσης, το μυκήλιο αρχίζει να παράγει σπόρια στα πιο εκτεθειμένα φύλλα.
Συμπτώματα:
- Λευκά, κονιοποιημένα μπαλώματα μυκηλίου αρχίζουν να σχηματίζονται στα μεγάλα φύλλα.
- Η ανάπτυξη παραμένει στάσιμη και τα φύλλα παραμορφώνονται.
- Ο φυτικός ιστός αποχρωματίζεται.
- Τα νεότερα φύλλα κι άνθη εμφανίζονται μολυσμένα.
Αιτίες:
- Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επιτρέπουν στα σπόρια να βλαστήσουν και στις υφές να αρχίσουν να μολύνουν τα φυτά.
- Το ωίδιο ευδοκιμεί σε υψηλή υγρασία και θερμοκρασία. Τα θερμοκήπια, για παράδειγμα, παρέχουν το τέλειο περιβάλλον για μόλυνση.
Πρόληψη:
- Διατηρήστε αρκετό χώρο μεταξύ των φυτών για να αποτρέψετε την επαφή μεταξύ τους, η οποία μπορεί να ενισχύσει τη μετάδοση του ωιδίου.
- Διατηρήστε μια καλή ροή αέρα στο δωμάτιο καλλιέργειας ή στο θερμοκήπιό σας για να μειώσετε την υγρασία.
- Χρησιμοποιήστε έναν αφυγραντήρα, εάν καλλιεργείτε σε περιβάλλον ιδιαίτερα πλούσιο σε υγρασία.
- Φυτέψτε σε εξωτερικούς χώρους υπό το πλήρες φως του ήλιου, αν είναι δυνατόν.
- Παρέχετε καλή αποστράγγιση του εδάφους και αποφύγετε το πότισμα από πάνω.
Αντιμετώπιση:
- Σκουπίστε τα μολυσμένα φύλλα με μια υγρή χαρτοπετσέτα.
- Χρησιμοποιήστε σπρέι φυλλώματος με έλαιο neem.
Μούχλα Αιθάλης
Η μούχλα αιθάλης, που πήρε το όνομά της από τη σκοτεινή και λεπιώδη εμφάνισή της, στην πραγματικότητα δεν προσβάλλει άμεσα τα φυτά κάνναβης. Αντίθετα, καταβροχθίζει τα περιττώματα από έντομα που τρέφονται από τους χυμούς της.
Λόγω των διατροφικών συνηθειών αυτής της μούχλας, οι προσβολές από παράσιτα συνήθως δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την εμφάνισή της. Έντομα όπως οι αφίδες, τα τζιτζίκια και οι λευκές μύγες είναι ένας ιδιαίτερα καλός δείκτης, καθώς εκκρίνουν μια συγκεκριμένη ουσία που ονομάζεται μελίτωμα. Θα προσελκύσει μούχλα αιθάλης με μεγάλη επιτυχία και μια σταθερή παροχή τροφής θα της επιτρέψει να παραμείνει δυνατή.
Ευτυχώς, είναι εύκολο να την αναγνωρίσουμε, αφού παίρνει κυριολεκτικά την όψη αιθάλης. Μικρά μαύρα μπαλώματα θα εξαπλωθούν μέχρι να κυριαρχήσουν στις επιφάνειες των μεγάλων φύλλων, διαταράσσοντας τη φωτοσύνθεση κι εμποδίζοντας την ανάπτυξη των φυτών. Ακριβώς όπως μπορούν να εντοπιστούν γρήγορα, οι λοιμώξεις από μούχλα αιθάλης μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν και να προληφθούν σε χρόνο μηδέν.
Φουζάριο
Ένας ιδιαίτερα καταστροφικός μύκητας, το φουζάριο, μπορεί ενδεχομένως να καταστρέψει μια ολόκληρη καλλιέργεια κάνναβης. Αυτό το είδος μπορεί να μείνει αδρανές για χρόνια προτού γίνει ενεργό κι εμφανές—καθιστώντας πολύ πιο δύσκολο το να εντοπιστεί σε σύγκριση με άλλα.
Όταν προσβάλει τα φυτά, το κάνει με αγριότητα. Το παθογόνο επιτίθεται πρώτα στις ρίζες, προκαλώντας τη σήψη τους. Τελικά, το ριζικό σύστημα χάνει την ικανότητα να στέλνει θρεπτικά συστατικά και νερό στο φυτό, με αποτέλεσμα τον ορατό μαρασμό. Οι καλλιεργητές έχουν λίγες επιλογές όταν ξεκινά το φουζάριο. Επομένως, η λήψη προληπτικών μέτρων παραμένει η καλύτερη λύση.
Μούχλα στο Χώμα
Χωρίς μικροσκόπιο και μια εις βάθος γνώση της μικροβιολογίας, είναι δύσκολο να πει κανείς ακριβώς ποιες μορφές ζωής ζουν στο έδαφός σας. Ευτυχώς, οι καλλιεργητές μπορούν να λάβουν μέτρα για να μειώσουν την παρουσία παρασιτικών μυκήτων και μικροβίων.
Αυτές οι στρατηγικές περιλαμβάνουν:
- Εμπλουτισμός με Bacillus subtilis: Αυτό το είδος βακτηρίων που κατοικεί στο έδαφος έχει αντιμυκητιακές ιδιότητες και καταπολεμά τον βοτρύτη και το ωίδιο.
- Χαλκός: Η κάνναβη χρειάζεται αυτό το μικροθρεπτικό συστατικό για να εκπληρώσει πολλές σημαντικές φυσιολογικές λειτουργίες. Μπορεί επίσης να βοηθήσει να κρατήσει μακριά τις βλαβερές μούχλες χάρη στις μυκητοκτόνες ιδιότητές του.
- Γλιοκλάδιο: Αυτός ο ευεργετικός μύκητας δρα ως παράσιτο και παράγει τοξικές ενώσεις που είναι επιζήμιες για τα επιβλαβή είδη μυκήτων.
- Τριχόδερμα: Αυτός ο εύχρηστος μύκητας περιπολεί το έδαφος και μπορεί να αναστείλει ασθένειες που προκαλούνται από το φουζάριο.
Πότε Εμφανίζεται Συνήθως Η Μούχλα
Τα σπόρια μυκήτων που είναι πάντα παρόντα, εμφανίζονται όταν το περιβάλλον έχει τις κατάλληλες συνθήκες. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι οι μολύνσεις από μούχλα μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας κάνναβης.
Βλαστική Φάση
Η βλαστική φάση ξεκινά όταν ωριμάζουν τα σπορόφυτα κι αρχίζει η ανάπτυξη. Συνεπάγεται ταχεία ανάπτυξη και παραγωγή μεγάλων φύλλων—δηλαδή των εστιών φωτοσύνθεσης της κάνναβης.
Το ωίδιο εμφανίζεται συνήθως όταν τα φυτά αρχίζουν να μεγαλώνουν και να αναπτύσσουν μεγάλα, πλατιά φύλλα (το ιδανικό τους σπίτι). Τα φυτά που καλλιεργούνται σε περιορισμένο χώρο καλλιέργειας, συμπεριλαμβανομένων και των θερμοκηπίων, είναι πιο ευαίσθητα από αυτά που καλλιεργούνται με αρκετό κενό μεταξύ τους.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι καλλιεργητές πρέπει να εξασφαλίζουν χαμηλά επίπεδα υγρασίας και να κάνουν ό,τι μπορούν για να αυξήσουν τη ροή αέρα και τον εξαερισμό. Όχι μόνο η κυκλοφορία του αέρα θα μειώσει την υγρασία, αλλά θα βοηθήσει και να μην προσγειωθούν τα αιωρούμενα σπόρια στα φυτά.
Φάση Ανθοφορίας
Η φάση της ανθοφορίας ξεκινά μετά από τρεις εβδομάδες περίπου στις ποικιλίες αυτόματης άνθησης κι όταν ο κύκλος φωτός γίνει 12/12 στις ποικιλίες φωτοπεριόδου (ή στην εξωτερική καλλιέργεια, όταν αλλάξει η εποχή). Σε αντίθεση με τα μεγάλα φύλλα, τα ώριμα άνθη είναι πυκνά, κολλώδη και διαθέτουν θύλακες στάσιμου αέρα, καθιστώντας τα ιδανικά για την εμφάνιση μούχλας.
Συγκεκριμένα, σ' ένα μη βέλτιστο περιβάλλον, τα άνθη κάνναβης παρέχουν ένα ιδανικό μικροπεριβάλλον τόσο για τον βοτρύτη όσο και για το ωίδιο. Ωστόσο, η στρατηγική για την αντιμετώπιση και την πρόληψη παραμένει ίδια: μειώστε την υγρασία και διατηρήστε τον αέρα φρέσκο.
Επίσης, φροντίστε να ποτίζετε τα φυτά σας στη βάση τους, απευθείας στο χώμα. Το πότισμα από πάνω θα δημιουργήσει τις ιδανικές συνθήκες που χρειάζονται αυτά τα είδη μούχλας για να πολλαπλασιαστούν.
Ωρίμανση
Η ωρίμανση πραγματοποιείται μετά τη συγκομιδή και την αποξήρανση των ανθών κάνναβης. Συνήθως πραγματοποιείται σε γυάλινα βάζα και αυτή η διαδικασία βοηθά τα άνθη να παραμείνουν φρέσκα, βελτιώνοντας τη γεύση και την επίδρασή τους. Ακόμα και σε αυτές τις φαινομενικά ασφαλείς συνθήκες, ωστόσο, δεν μπορείτε να αποτρέψετε την εμφάνιση της μούχλας. Εξάλλου, δε θα ραγίσει κάτι την καρδιά ενός καλλιεργητή περισσότερο από μια προσβολή μούχλας ακριβώς στη γραμμή του τερματισμού.
Για να αποφευχθεί η καταστροφή, οι καλλιεργητές πρέπει να διασφαλίσουν ότι ακολουθούν διαδικασίες ωρίμανσης, οι οποίες στεγνώνουν σωστά τα άνθη, αποτρέποντας την εμφάνιση μούχλας. Εάν μπορείτε, τοποθετήστε ένα υγρόμετρο στο βάζο ωρίμανσης για να παρακολουθείτε τα επίπεδα υγρασίας, "αερίστε" τα βάζα σας καθημερινά (ανοίξτε τα για να μπει καθαρός αέρας) κι ελέγξτε τα άνθη σας για να αποκλείσετε την ανάπτυξη μυκήτων.
Πώς Να Αποτρέψετε Τη Μούχλα
Φυσικά, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Ακολουθούν μερικοί εύκολοι κι αποτελεσματικοί τρόποι για να βεβαιωθείτε ότι η μούχλα δε θα εμφανιστεί στην καλλιέργεια της κάνναβής σας.
Σε Εσωτερικό Χώρο
Οι καλλιεργητές εσωτερικού χώρου έχουν την πολυτέλεια να ελέγχουν σχεδόν κάθε πτυχή του καλλιεργητικού τους περιβάλλοντος. Χρησιμοποιήστε τις παρακάτω συμβουλές για να διατηρήσετε τα φυτά σας χωρίς μούχλα.
- Τοποθετήστε ένα υγρόμετρο στον χώρο της καλλιέργειάς σας για να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία και την υγρασία.
- Τοποθετήστε έναν ανεμιστήρα κι εξαερισμό για να επιτρέπετε στον αέρα να κινείται ελεύθερα.
- Τοποθετήστε έναν αφυγραντήρα, εάν τα επίπεδα υγρασίας είναι πολύ υψηλά.
- Ελέγχετε τα φυτά καθημερινά για σημάδια ασθένειας.
- Διατηρήστε τη θερμοκρασία περίπου στους 24°C, αν είναι δυνατόν.
- Αποφυλλώστε τα φυτά προς το τέλος της φάσης ανάπτυξης για να αυξήσετε τη ροή του αέρα μέσα από τα κλαδιά τους.
- Προτιμήστε ποικιλίες γνωστές για την αντοχή τους στη μούχλα.
Σε Εξωτερικό Χώρο
Όσοι καλλιεργούν σε εξωτερικό χώρο έχουν πολύ λιγότερο έλεγχο στο περιβάλλον της καλλιέργειάς τους. Καθώς τα φυτά είναι εκτεθειμένα στα καιρικά φαινόμενα, τα πράγματα μπορεί να γίνουν λίγο πιο δύσκολα. Δεν είναι αδύνατο όμως! Χρησιμοποιήστε τις παρακάτω συστάσεις για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες μόλυνσης από μύκητες.
- Καλλιεργείτε τα φυτά υπό το πλήρες φως του ήλιου, εάν/όποτε είναι δυνατόν.
- Φυτέψτε σε φορητά δοχεία που μπορούν να μετακινηθούν με ασφάλεια κατά τη διάρκεια κακών καιρικών συνθηκών.
- Τοποθετήστε προσωρινούς μουσαμάδες κατά τη διάρκεια παρατεταμένων βροχερών περιόδων.
- Εγκαταστήστε ανεμιστήρες κι εξαερισμό σε θερμοκήπια.
- Απομακρύνετε τα φυτά, ώστε να μην αγγίζουν το ένα το άλλο.
- Εμπλουτίστε τα παρτέρια και τα δοχεία σας με τριχόδερμα για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης του φουζάριο.
- Επιλέξτε ποικιλίες με γενετική που είναι γνωστό ότι αντιστέκεται στις μυκητιασικές λοιμώξεις.