Οδηγός Καλλιέργειας Κάνναβης από τη Royal Queen Seeds


By Luke Sumpter Reviewed by: Mr José


Οι περισσότεροι ξεκινούν να καλλιεργούν κάνναβη με ένα ουτοπικό όραμα. Φαντάζονται μια σειριακή, εύκολη διαδικασία από τον σπόρο στη συγκομιδή, χωρίς πολλά εμπόδια. Παρόλο που υπάρχουν πολύ πιο δύσκολα πράγματα από την καλλιέργεια κάνναβης, αυτό το χόμπι περιλαμβάνει μια μεγάλη λίστα από προκλήσεις. Μία από αυτές είναι σίγουρα το "κάψιμο" των φυτών κάνναβης λόγω υπερβολικής χορήγησης θρεπτικών συστατικών.

Ευτυχώς, κάθε πρόκληση είναι και μια ευκαιρία για μάθηση, αφού αυτή η εμπειρία θα σας κάνει τελικά καλύτερους καλλιεργητές. Μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το έγκαυμα στα φυτά κάνναβης λόγω υπερβολικού λιπάσματος παρακάτω, όπου θα δούμε τι το προκαλεί, πώς μπορείτε να το αναγνωρίσετε και συμβουλές πρόληψης.

Έγκαυμα Κάνναβης Λόγω Υπερβολικού Λιπάσματος

Το έγκαυμα λόγω υπερβολικού λιπάσματος είναι η παγίδα στην οποία πέφτουν πολλοί ενθουσιασμένοι, αρχάριοι καλλιεργητές. Το "κάψιμο" των φυτών είναι ουσιαστικά ένα είδος στρες που προκαλείται στα φυτά όταν τους παρέχετε υπερβολικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών ή όταν αναμιγνύετε πολλά και διαφορετικά λιπάσματα. Οι αρχάριοι καλλιεργητές πολλές φορές πιστεύουν ότι η χορήγηση άφθονου λιπάσματος θα κάνει τα φυτά τους να ευδοκιμήσουν. Αυτό, όμως, δεν ισχύει. Συχνά, ένα έγκαυμα στο φυτό μπορεί να προκληθεί από ένα απλό ανθρώπινο λάθος. Ευτυχώς, η ζημιά μπορεί να διορθωθεί πριν καταστρέψει τη σοδειά σας. Ωστόσο, μπορεί να βλάψει μια σοδειά σε οποιοδήποτε στάδιο του κύκλου καλλιέργειας.

Σε αντίθεση με τα ζώα (συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων), τα φυτά δεν παχαίνουν όταν λαμβάνουν πολλή τροφή. Εξάλλου, τα φυτά είναι μια εντελώς διαφορετική κατηγορία οργανισμών. Χρειάζονται μια ισορροπημένη και συνεχή ροή χημικών αντιδράσεων για να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν. Προσπαθήστε να τα παχύνετε δίνοντας τους πολύ λίπασμα και γρήγορα θα απογοητευτείτε.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν έγκαυμα στα φυτά κάνναβης λόγω λιπάσματος:

Tο μίγμα των θρεπτικών συστατικών Η ανάμιξη μεγαλύτερων ποσοτήτων από τις ενδεδειγμένες κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε φάσης της καλλιέργειας.
Υπερβολικό πότισμα Τα φυτά χρειάζονται μια ξηρή περίοδο για να λειτουργούν σωστά, καθώς και πρόσβαση σε οξυγόνο.
Ενισχυτές άνθισης Η χρήση διάφορων ενισχυτικών άνθισης πολύ συχνά ή σε μεγάλες συγκεντρώσεις.
Διεγερτικά ανάπτυξης Η χρήση διεγερτικών ανάπτυξης πολύ συχνά μπορεί να οδηγήσει σε νανισμό και σε έγκαυμα λόγω της υπερβολικής πρόσληψης θρεπτικών συστατικών
"Ζεστό" μέσο καλλιέργειας Η περίσσεια θρεπτικών συστατικών στο μέσο καλλιέργειας μπορεί να το κάνει πολύ πλούσιο (ή "ζεστό"). Όταν οι ποσότητες είναι πολύ μεγάλες, τα φυτά κάνναβης δεν μπορούν να αντέξουν και αρχίζει να εμφανίζεται το έγκαυμα. Η φρέσκια κοπριά ή το τεχνητά εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά χώμα είναι οι συνήθεις ύποπτοι.
Ξερό χώμα Αν αφήσετε το χώμα να ξεραθεί πολύ, αυτό μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση αλάτων. Ξαφνικά, το πότισμα μπορεί να κάνει τα άλατα να κινηθούν όλα μαζί, γεγονός που μπορεί να κάνει το φυτό να λάβει μεγάλη ποσότητα και να καεί.
Χαμηλός φωτισμός Τα φυτά κάνναβης χρειάζονται φως για να επιβιώσουν και να παράγουν ενέργεια. Ο χαμηλός φωτισμός μπορεί να οδηγήσει σε κάψιμο λόγω λιπάσματος, ακόμα και αν το χορηγείτε σε μικρές ποσότητες.

Γιατί όμως τα σημάδια του εγκαύματος ξεκινούν από τις άκρες των φύλλων; Τα φυτά προσπαθούν να διοχετεύσουν ομοιόμορφα τα περίσσεια θρεπτικά συστατικά στους ιστούς τους. Έτσι, τα θρεπτικά συστατικά φτάνουν στις άκρες των φύλλων, δεν μπορούν να προχωρήσουν άλλο και γι' αυτό συσσωρεύονται πρώτα εκεί.

Quemadura de nutrientes en la marihuana
  • Μπορεί η Κάνναβη να Ανακάμψει από ένα Έγκαυμα λόγω Υπερβολικού Λιπάσματος;

Τα καλά νέα είναι πώς, ναι! Ή τουλάχιστον τις περισσότερες φορές. Εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασής σας. Τα φυτά κάνναβης που έχουν υποστεί ήπια εγκαύματα για μικρές χρονικές περιόδους έχουν καλές πιθανότητες να ανακάμψουν και να παράγουν μια ικανοποιητική σοδειά. Ωστόσο, εάν δεν παρακολουθείτε τα φυτά σας και το πρόβλημα εξελιχθεί μπορεί να τα σκοτώσει και να μηδενίσει τις πιθανότητες να λάβετε σοδειά.

Συνεχίστε την ανάγνωση για να ανακαλύψετε το πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Θα Ανακάμψουν τα Φυτά Κάνναβης μετά από Έγκαυμα λόγω Υπερβολικής Πρόσληψης Θρεπτικών Συστατικών;

Το άζωτο είναι η πιο σημαντική ένωση που περιέχεται στα λιπάσματα για την κάνναβη, ειδικά κατά τη διάρκεια του βλαστικού σταδίου. Η τοξικότητα του αζώτου μπορεί γρήγορα να δημιουργήσει σοβαρά συμπτώματα.

Οι πρώιμες ενδείξεις ότι υπάρχει συσσώρευση θρεπτικών συστατικών που μπορεί να "κάψει" τα φυτά σας είναι:

Τα πολύ σκούρα πράσινα φύλλα
Οι έντονα πράσινες, σχεδόν φωσφοριζέ άκρες των φύλλων
Η κάμψη των άκρων των φύλλων σε γωνία 90°
Οι τίγρεις και τα branques μετατρέπονται σε fosc vermell, magenta ή λιλά.
Τα μικρά φύλλα και οι άκρες από τους κάλυκες κιτρινίζουν και πέφτουν. Σε αντίθεση με το κιτρίνισμα των φύλλων κατά τη διάρκεια της άνθισης, σε αυτήν την περίπτωση τα μικρά φύλλα που βρίσκονται μέσα στα άνθη θα παραμείνουν διογκωμένα καθώς κιτρινίζουν και θα διαλυθούν γρήγορα σαν να ξεράθηκαν

Άλλες ενδείξεις ότι τα φυτά σας υποφέρουν από έγκαυμα είναι οι κίτρινες, καμένες άκρες των φύλλων. Εάν πρόκειται για έγκαυμα λόγω υπερβολικής πρόσληψης θρεπτικών συστατικών, το πρόβλημα θα είναι εμφανές σε ολόκληρο το φυτό. Οι μικρής έκτασης κιτρινισμένες ή καμένες άκρες των φύλλων είναι κάτι συνηθισμένο και δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί. Όταν το κιτρίνισμα γίνεται πιο έντονο ή προχωράει, όμως, σημαίνει ότι ήρθε η ώρα για να αναλάβετε δράση. Με το που αρχίσουν τα φύλλα και κατσαρώνουν ή γίνονται καφέ, είναι σίγουρα χαμένα.

Ένα έγκαυμα μπορεί να εμφανιστεί σταδιακά, εάν η υπερβολική ποσότητα θρεπτικών συστατικών είναι λίγο μεγαλύτερη από την ενδεδειγμένη. Μπορεί, όμως, και να εμφανιστεί γρήγορα και να προχωράει για μερικές ημέρες. Στο χειρότερο σενάριο πρόκειται για μια χρόνια υπερβολική πρόσληψη λιπάσματος, η οποία θα κάνει την καλλιέργειά σας να κιτρινίσει και να χαλάσει μόλις σε μια νύχτα, με κατσαρωμένα φύλλα και απουσία σπαργής. Σε αυτήν την περίπτωση η ανάκαμψη μπορεί να είναι αδύνατη ή να πάρει περισσότερο χρόνο σε σύγκριση με το να ξεκινούσατε την καλλιέργεια από την αρχή.

Τα άνθη μπορούν επίσης να επηρεαστούν από την υπερβολική πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Κατά τη διάρκεια του σταδίου της ανθοφορίας, η κάνναβη αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί τα θρεπτικά συστατικά. Η ανάγκη για άζωτο πέφτει σχεδόν στο μηδέν, ενώ η ζήτηση για άλλες ενώσεις, όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο, αυξάνεται.

Η υπερβολική χορήγηση οποιουδήποτε πρόσθετου θα προκαλέσει τον ίδιο τύπο εγκαύματος.

Cómo identificar la quema de nutrientes en el cannabis

Πώς να Αντιμετωπίσετε το Έγκαυμα Λόγω Υπερβολικού Λιπάσματος

Όταν τα σημάδια που σας δίνει το φυτό σας δείχνουν ότι πρόκειται για έγκαυμα, αφαιρέστε προσεκτικά τα τμήματα του φυτού που έχουν επηρεαστεί. Κόψτε όλα τα φύλλα που έχουν επηρεαστεί. Εντοπίστε πού συνδέονται οι κάλυκες πίσω στο κλαδί τους και αφαιρέστε ολόκληρο το άνθος, εάν θέλετε να είστε σίγουροι. Τα καμένα άνθη και φύλλα θα σαπίσουν. Όσο το δυνατόν πιο σύντομα, θα πρέπει να ξεπλύνετε το μέσο καλλιέργειας με καθαρό νερό με ισορροπημένο pH. Εάν ποτίζετε τα φυτά σας μέσω δεξαμενής, μετρήστε το περιεχόμενό της χρησιμοποιώντας έναν μετρητή pH/EC και προσαρμόστε προσθέτοντας φρέσκο νερό.

Εάν αναμιγνύετε θρεπτικά συστατικά στο νερό καθημερινά, σταματήστε. Λιγότερη ποσότητα θρεπτικών συστατικών μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα στην κάνναβη. Κρατήστε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι μπορείτε να έχετε ικανοποιητικά αποτελέσματα και με σκέτο νερό για όλη τη διάρκεια της ζωής του φυτού.

Πριν επιστρέψετε στο προηγούμενο πρόγραμμα χορήγησης θρεπτικών συστατικών, χρησιμοποιήστε ένα ειδικό τονωτικό για φυτά για να επαναφέρετε το φυτό σας. Η βιόσφαιρα της ρίζας θα έχει επηρεαστεί, όπως και τα πράσινα μέρη του φυτού. Τα τονωτικά με νιτρικό άργυρο, χουμικά και φουλβικά οξέα, βιταμίνες και μέταλλα είναι ιδανικά για να αποκαταστήσουν την υγεία του φυτού.

Όταν πια επιστρέψετε στο κανονικό πρόγραμμα χορήγησης των θρεπτικών συστατικών, χρησιμοποιήστε μόνο τα ¾ της προτεινόμενης δόσης για να αποφύγετε κάποιο νέο έγκαυμα. Τα φυτά γρήγορα θα ανακτήσουν τη ζωντάνια τους και θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν. Θυμηθείτε να προσαρμόσετε την καλλιεργητική περίοδο, λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο που χάθηκε, όταν τα φυτά σας ταλαιπωρούνταν. Η προσθήκη χρόνου στη φωτοπερίοδο βλάστησης δεν θα βλάψει τα φυτά. Εάν το κάψιμο συνέβη κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας ή σε φυτά αυτόματης άνθισης, τότε θα πρέπει απλώς να αποδεχτείτε ότι θα έχετε μικρότερη σοδειά.

Vídeo aneu: 637400681
  • Υδροπονικά Συστήματα

Γνωρίζετε τα συμπτώματα, αλλά μάλλον αναρωτιέστε πώς μπορείτε να διορθώσετε το έγκαυμα λόγω υπερβολικού λιπάσματος. Ευτυχώς, για όσους καλλιεργούν με υδροπονικές μεθόδους είναι πιο εύκολο. Σε αντίθεση με όσους καλλιεργούν σε χώμα, οι υδροπονικοί καλλιεργητές μπορούν να αφαιρέσουν όλο το νερό (δηλαδή το μέσο στο οποίο καλλιεργούν) σε μόλις μερικά λεπτά. Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα εγκαύματος λόγω υπερβολικής χορήγησης θρεπτικών συστατικών στην υδροπονική σας καλλιέργεια, μπορείτε απλώς να αδειάσετε τη δεξαμενή και να αντικαταστήσετε το διάλυμα με ένα καινούριο που δεν θα περιέχει τόσα θρεπτικά συστατικά και θα έχει το ιδανικό pH.

Η καταγραφή της ποσότητας των θρεπτικών συστατικών που χορηγείτε είναι πολύ χρήσιμη σε αυτήν την περίπτωση. Ελέγξτε πόση ποσότητα χορηγούσατε όταν τα φυτά σας εμφάνισαν σημάδια εγκαύματος λόγω λιπάσματος και ξεκινήστε να χορηγείτε τη μισή ποσότητα. Θα πρέπει να παρατηρήσετε αμέσως μια αλλαγή στα φυτά σας. Όταν διορθώσετε την αναλογία, τα συμπτώματα θα σταματήσουν να επεκτείνονται σχεδόν αμέσως. Τα φύλλα που έχουν επηρεαστεί δε θα ανακάμψουν, αλλά θα μπορέσετε να σώσετε τον υπόλοιπο υγιή φυτικό ιστό.

Cómo remediar la quema de nutrientes

Πρόληψη του Εγκαύματος Λόγω Υπερβολικού Λιπάσματος

Η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη στρατηγική, οπότε είναι μια πολύ καλή ιδέα να αποκτήσετε καλές συνήθειες που μειώνουν τον κίνδυνο λαθών. Αρχικά, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τα σωστά θρεπτικά συστατικά για το κάθε στάδιο της καλλιέργειας. Ακόμα και τότε, είναι καλό να χρησιμοποιείτε τα ¾ της προτεινόμενης δοσολογίας που αναγράφεται στη συσκευασία του προϊόντος. Μερικές φορές, η πρόταση του κατασκευαστή μπορεί να είναι υπερβολικά ισχυρή και να οδηγήσει σε λάθη.

Δείτε μερικές από τις καλύτερες τεχνικές για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκαύματος λόγω υπερβολικού λιπάσματος παρακάτω.

  • Χρησιμοποιήστε Γραφήματα Χορήγησης Θρεπτικών Συστατικών

Διαφορετικά φυτά κάνναβης αντιδρούν διαφορετικά στην ίδια ποσότητα θρεπτικών συστατικών. Χρειάζεται λίγος πειραματισμός για να ανακαλύψετε πώς ανταποκρίνονται συγκεκριμένες ποικιλίες. Ένας πρόχειρος κανόνας είναι να θεωρήσετε ότι οι συνιστώμενες δόσεις που αναγράφονται σε πίνακες πάνω στη συσκευασία είναι το ανώτατο όριο. Εάν τα φυτά σας είναι επιρρεπή σε εγκαύματα λόγω υπερβολικού λιπάσματος ξεκινήστε με μια πολύ χαμηλότερη δόση. Χορηγώντας το 50% της δόσης που προτείνεται θα σας βοηθήσει να αποφύγετε να "κάψετε" τα φυτά σας.

  • Χρησιμοποιήστε Λιπάσματα που είναι Ειδικά για Κάνναβη

Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε θρεπτικά συστατικά που είναι σχεδιασμένα ειδικά για τα φυτά της κάνναβης. Αυτά τα λιπάσματα είναι εξειδικευμένα και πολλά προϊόντα είναι σχεδιασμένα ακόμα και για συγκεκριμένα στάδια της καλλιέργειας.

  • Λάβετε Υπόψη τις Διαφορετικές Ανάγκες κατά την Περίοδο Ανάπτυξης και την Ανθοφορία

Τα φυτά κάνναβης έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες, καθώς προχωράμε στον κύκλο της καλλιέργειας. Προτιμούν υψηλότερα επίπεδα αζώτου κατά τη βλαστική φάση, έτσι ώστε να τα βοηθήσει να αναπτύξουν πλούσια, μεγάλα φύλα. Από την άλλη, προτιμούν υψηλότερα επίπεδα φωσφόρου και καλίου κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας. Εάν προσθέσετε πολύ άζωτο στη φάση της ανθοφορίας, να αναμένετε να εμφανιστούν συμπτώματα εγκαύματος.

Παρακολουθήστε τα PPM

Μπορείτε να προλάβετε ένα έγκαυμα λόγω υπερβολικού λιπάσματος καταγράφοντας τις τιμές των μερών ανά εκατομμύριο (parts per million - ppm) και της ηλεκτρικής αγωγιμότητας (EC), μετρώντας τα διαλύματα που χορηγείτε, αλλά και την απορροή σας. Και οι δύο αυτές τιμές αποτελούν ενδείξεις για την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που περιέχονται στα διαλύματά σας και στο μέσο της καλλιέργειάς σας.

Παρακάτω, θα βρείτε μια μικρή αναφορά στο τι τιμές πρέπει να έχετε κατά τις βασικές φάσεις της ανάπτυξης σε διαφορετικά μέσα καλλιέργειας. Οι τιμές της απορροής που είναι πολύ υψηλές υποδηλώνουν τη συσσώρευση αλάτων και υψηλό κίνδυνο εγκαύματος λόγω υπερβολικής πρόσληψης θρεπτικών συστατικών.

Χώμα Υδροπονία
Βλαστάρι 350-400ppm | EC (ms/cm) 0,7-0,8 400-500ppm | EC (ms/cm) 0,8-1
Φάση Ανάπτυξης 500-750ppm
EC 1,0-1,5
600-850ppm
EC 1,2-1,7
Φάση Ανθοφορίας 750-900ppm
EC 1,5-1,8
850-1100ppm
EC 1,7-2,2

*Χρησιμοποιήθηκε η κλίμακα PPM 500

Πώς να Μετρήσετε τα PPM και την Ηλεκτρική Αγωγιμότητα (EC)

Για να μετρήσετε τα ppm θα χρειαστείτε έναν μετρητή TDS (total dissolved solids - συνολικά διαλυμένα στερεά). Βαθμονομήστε τη συσκευή σας, βεβαιωθείτε ότι δείχνει στο μηδέν και τοποθετήστε τη μέσα στο διάλυμα που θέλετε να ελέγξετε. Για να μετρήσετε την ηλεκτρική αγωγιμότητα (EC), θα χρειαστεί να προσθέσετε έναν μετρητή αγωγιμότητας στην εργαλειοθήκη σας. Αυτές οι συσκευές σας επιτρέπουν να μετρήσετε την αλατότητα ενός διαλύματος με το πάτημα ενός κουμπιού. Έτσι, μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την περίσσεια αλάτων,

Χρησιμοποιήστε έναν μετρητή EC/pH για να ελέγξετε την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών κάθε φορά, είτε φτιάχνετε εσείς το μίγμα καθημερινά, είτε χρησιμοποιείτε δεξαμενές. Ξεπλύνετε με νερό τα υδροπονικά συστήματα, τα μέσα καλλιέργειας και τα χώματα για να αποφύγετε τη συσσώρευση αλάτων κοντά στις ρίζες.

Εάν καλλιεργείτε κάνναβη χρησιμοποιώντας ένα υδροπονικό σύστημα, μπορείτε να μειώσετε τη συγκέντρωση των θρεπτικών συστατικών που χορηγείτε. Αυτό θα σας βοηθήσει να βρείτε την κατάλληλη αναλογία, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο εγκαύματος. Δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Βάλτε λιγότερη ποσότητα και διαλύστε τη σε μεγαλύτερη ποσότητα νερού για να καλύψετε τις ανάγκες των δικών σας φυτών.

Όταν μετράτε τα θρεπτικά συστατικά, χρησιμοποιήστε μια συσκευή μέτρησης που έχει συγκεκριμένη χωρητικότητα. Εάν το διάλυμα είναι 10ml ανά λίτρο, χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι ή μια μεζούρα των 10ml, για παράδειγμα. Μειώστε την πιθανότητα του ανθρώπινου λάθους όσο το δυνατόν περισσότερο. Είναι πολύ εύκολο να χορηγήσετε υπερβολική ποσότητα, εάν δεν διαβάσετε σωστά τη γραμμή ενός βαθμονομημένου ποτηριού. Εάν δείτε το ποτήρι από πάνω, η ποσότητα θα είναι πάντα ελαφρώς μεγαλύτερη. Βεβαιωθείτε ότι πάντα φέρνετε το ποτήρι στο ύψος των ματιών σας για να το ελέγξετε.

  • Μια Μικρή Αναφορά στο Οργανικό Χώμα

Ένα από τα πολυάριθμα πλεονεκτήματα του να καλλιεργείτε σε οργανικό χώμα είναι ότι παρέχει μια ζώνη προστασίας από οργανισμούς γύρω από το ριζικό σύστημα. Τα φυτά που καλλιεργούνται σε χώμα είναι περισσότερο ανθεκτικά στην υπερβολική χορήγηση θρεπτικών συστατικών και σε άλλους στρεσογόνους παράγοντες. Ένα οργανικό χώμα που έχει προετοιμαστεί κατάλληλα δεν έχει ανάγκη από πρόσθετα θρεπτικά συστατικά για ολόκληρο τον κύκλο της καλλιέργειας, εξαλείφοντας τον κίνδυνο εγκαύματος.

Μην Μπερδέψετε Άλλα Προβλήματα με το Έγκαυμα Λόγω Υπερβολικού Λιπάσματος

Πολλές παθήσεις κάνουν τα φυτά της κάνναβης να αναπτύξουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά του εγκαύματος λόγω υπερβολικού λιπάσματος. Θυμηθείτε, τα βασικά συμπτώματα του εγκαύματος λόγω θρεπτικών συστατικών είναι:

Οι κίτρινες ή καφέ άκρες των φύλλων Οι άκρες των φύλλων γίνονται εύθραυστες και κυρτώνουν
Ο αποχρωματισμός ξεκινά να απλώνεται στο φύλλο η συνηθισμένες κηλίδες και σημάδια
Φύλλα σγουρά και σε σχήμα νυχιών

Οι αιτίες του εγκαύματος λόγω υπερβολικού λιπάσματος είναι:

Η περίσσεια θρεπτικών συστατικών σε μη κατάλληλα προετοιμασμένη κοπριά ή πολύ συμπυκνωμένες συνθετικές φόρμουλες
Το ξερό χώμα Τα χαμηλά επίπεδα φωτισμού

Μερικές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών και τοξικές ουσίες μπορεί να δημιουργήσουν συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα του εγκαύματος. Επομένως, πρέπει να μπορείτε να ξεχωρίσετε το κάθε πρόβλημα, για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε τα ανάλογα μέτρα.

  • Έγκαυμα λόγω Υπερβολικού Λιπάσματος VS Τοξικότητα Αζώτου

Τα φυτά κάνναβης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το άζωτο. Αυτό το βασικό μακροθρεπτικό είναι το κύριο συστατικό των αμινοξέων και των ενζύμων. Ωστόσο, η υπερβολική χορήγηση αζώτου μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα. Η τοξικότητα του αζώτου έχει παρόμοια βασικά συμπτώματα με το έγκαυμα λόγω θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω:

Καφέ και κίτρινες άκρες των φύλλων Κύρτωση των φύλλων που τα κάνει να μοιάζουν με δαγκάνες

Παρόλ' αυτά, τα συμπτώματα που κάνουν την τοξικότητα του αζώτου να ξεχωρίζει από το έγκαυμα είναι:

Τα σκούρα φύλλα Τα πολύ γυαλιστερά ή απαλά φύλλα
Τα τελείως κίτρινα φύλλα
Quema de nutrientes vs. toxicidad por nitrógeno
  • Έγκαυμα λόγω Υπερβολικού Λιπάσματος VS Έλλειψη Θρεπτικών Συστατικών

Η έλλειψη αζώτου εμφανίζεται όταν ένα φυτό κάνναβης δεν έχει αρκετή πρόσβαση σε αυτό το βασικό θρεπτικό συστατικό. Ευτυχώς, τα συμπτώματα αυτού του προβλήματος δεν μοιάζουν με εκείνα του εγκαύματος λόγω υπερβολικού λιπάσματος, αλλά περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

Μαραμένα φύλλα Εντελώς κίτρινα φύλλα
Quema de nutrientes Vs deficiencia nutricional

Έγκαυμα Λόγω Υπερβολικού Λιπάσματος VS Υπερβολικό Πότισμα (ή Ανεπαρκές Πότισμα)

Ακόμα και το πολύ (ή το υπερβολικά λίγο) νερό μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην καλλιέργειά σας. Τα φυτά που έχουν λάβει υπερβολικά πολύ ή υπερβολικά λίγο νερό εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα με τα φυτά που υποφέρουν από έγκαυμα λόγω υπερβολικού λιπάσματος, συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω:

Κύρτωση των φύλλων που τα κάνει να μοιάζουν με δαγκάνες Κηλίδες ή σημάδια

Ωστόσο, τα συμπτώματα που θα σας κάνουν να στραφείτε στο νερό είναι:

Ο μαρασμός των φυτών Τα μαραμένα φύλλα
Τα εντελώς κίτρινα φύλλα Τα χάλκινα σημάδια

Άλλες ενδείξεις μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεχωρίσετε αυτά τα δύο προβλήματα. Για παράδειγμα, τα φυτά που έχουν ποτιστεί υπερβολικά διατρέχουν κίνδυνο λόγω του κορεσμένου μέσου καλλιέργειας, ενώ τα φυτά που δεν λαμβάνουν επαρκή ποσότητα νερού έχουν ένα πολύ ξερό μέσο καλλιέργειας. Τα φυτά που αντιμετωπίζουν έγκαυμα λόγω υπερβολικού λιπάσματος μπορεί να έχουν ξερό χώμα, αλλά μπορεί και να έχουν τέλεια νωπό χώμα και πάλι να εμφανίζουν συμπτώματα.

Quema de nutrientes Vs riego excesivo (o insuficiente)
  • Έγκαυμα Λόγω Υπερβολικού Λιπάσματος VS Στρες Λόγω Θερμότητας

Το στρες λόγω θερμότητας μπορεί να συμβεί εάν οι κορυφές των φυτών είναι πολύ κοντά στις λάμπες ή είναι εκτεθειμένες σε συνθήκες καύσωνα σε εξωτερικό χώρο. Τα φυτά που υποφέρουν από στρες λόγω θερμότητας επίσης εμφανίζουν κύρτωση των φύλλων. Παρόλ' αυτά, μόνο τα φύλλα που είναι κοντά στην πηγή του φωτός θα εμφανίσουν αυτά τα συμπτώματα στην αρχή, ενώ στην περίπτωση του εγκαύματος τα συμπτώματα εμφανίζονται οπουδήποτε στο φυτό.

Quemadura de nutrientes Vs estrés térmico

Τώρα Είστε Έτοιμοι να Αποφύγετε και να Αντιμετωπίσετε το Έγκαυμα Λόγω Υπερβολικού Λιπάσματος

Συγχαρητήρια, μόλις αποκτήσατε περισσότερες γνώσεις! Τώρα γνωρίζετε τους καλύτερους τρόπους για να αποφύγετε ένα έγκαυμα στα φυτά σας, αλλά και να το αντιμετωπίσετε, εάν δείτε τα σημάδια. Κρατήστε κατά νου ότι τα φυτά κάνναβης εξαρτώνται από τα υγιή φύλλα για τη φωτοσύνθεση και την παραγωγή ενέργειας—γι' αυτό και το έγκαυμα μπορεί να προκαλέσει τόση πολλή ζημιά.

Επίσης, θυμηθείτε ότι κάθε φυτό κάνναβης είναι μοναδικό. Κάθε ποικιλία και διαφορετικό φυτό της ίδιας ποικιλίας μπορεί να ανταποκριθεί διαφορετικά στα λιπάσματα. Εάν δείτε τα σημάδια να εμφανίζονται, μειώστε την ποσότητα που χορηγείτε. Και αν είστε υπέρμαχοι της πρόληψης, ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε μετρητές TDS και EC.

Το έγκαυμα λόγω υπερβολικού λιπάσματος μπορεί να είναι ένα πρόβλημα που διογκώνεται σταδιακά ή μια καταστροφή που γίνεται μέσα σε μια νύχτα. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση μπορεί να σώσει τη σοδειά σας. Μην πανικοβληθείτε εάν τα φυτά σας καούν λίγο. Εντάξει, μπορείτε να πανικοβληθείτε λίγο, αλλά μετά εφαρμόστε τις παραπάνω συμβουλές για να βοηθήσετε τα φυτά σας να ανακάμψουν και να γίνουν πάλι υγιή και ζωηρά.

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 στα 5
στα 37835 αξιολογήσεις