Οδηγός Καλλιέργειας Κάνναβης από τη Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter

Αν δεν χρησιμοποιείτε κλώνους, η καλλιέργεια των φυτών κάνναβης ξεκινά με τη βλάστηση των σπόρων σας. Εάν οι σπόροι σας δεν φυτρώσουν, για οποιονδήποτε λόγο, η καλλιέργειά σας θα τελειώσει πριν καν έχει την ευκαιρία να ξεκινήσει. Αλλά αν γνωρίζετε τους λόγους πίσω από τα προβλήματα βλάστησης, οι πιθανότητές σας να ξεκινήσετε καλά την καλλιέργειά σας θα αυξηθούν σημαντικά!


Γιατί οι Σπόροι της Κάνναβής σας Δε Βλασταίνουν

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να αποτρέψουν τη βλάστηση των σπόρων της κάνναβης. Εδώ είναι μερικοί από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους οι σπόροι σας μπορεί να μη "σκάσουν":

1. Η Μέθοδος Βλάστησής των Σπόρων σας Δεν Λειτουργεί

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι βλάστησης των σπόρων κάνναβης και διαφορετικοί καλλιεργητές έχουν τις αγαπημένες τους. Σε γενικές γραμμές, δεν συνιστούμε να αλλάξετε τη μέθοδο βλάστησής σας, εάν αυτή που χρησιμοποιείτε είναι επιτυχής εδώ και αρκετό καιρό, καθώς το στάδιο της βλάστησης και του σπορόφυτου είναι λίγο εμπειρικό.

Εάν, ωστόσο, αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη βλάστηση των σπόρων της κάνναβής σας, ίσως χρειάζεται να αναθεωρήσετε την τεχνική σας. Στην RQS, συνιστούμε να βλαστήσετε τους σπόρους σας με έναν από τους δύο τρόπους που ακολουθούν:

  • Ανάμεσα σε υγρές χαρτοπετσέτες σε σκοτεινό μέρος ή δωμάτιο
  • Απευθείας σε αποστειρωμένο, υγρό χώμα—όπως ορίζει η φύση

Άλλες μέθοδοι βλάστησης (όπως το μούλιασμα των σπόρων σε νερό) μπορεί να είναι δημοφιλείς, αλλά, τουλάχιστον από την εμπειρία μας, δεν παρέχουν τα βέλτιστα ποσοστά βλάστησης.

Germination

2. Σας Λείπει ο Κατάλληλος Εξοπλισμός

Μερικές φορές, ο σωστός εξοπλισμός μπορεί να κάνει τη διαφορά. Δεδομένου ότι το στάδιο της βλάστησης μπορεί να είναι τόσο δύσκολο για τους αρχάριους καλλιεργητές, δημιουργήσαμε μια σειρά προϊόντων ειδικά σχεδιασμένων για να απλοποιήσουμε τη διαδικασία όσο το δυνατόν περισσότερο. Επομένως, εάν δυσκολεύεστε να βλαστήσετε τους σπόρους σας, εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε τα παρακάτω:

  • Κύβοι Φύτευσης: Κατασκευασμένοι από υψηλής ποιότητας τύρφη και κοκοφοίνικα, τα Κυβάκια Φύτευσης της RQS είναι σχεδιασμένα να διατηρούν την υγρασία ενώ παρέχουν στους σπόρους σας τον χώρο και τον αέρα που χρειάζονται για να βλαστήσουν σωστά. Επιπλέον, κάνουν τη μεταφύτευση εξαιρετικά εύκολη και είναι κατάλληλοι και για σπόρους αυτόματης άνθισης, καθώς μπορείτε να τους φυτέψετε απευθείας στις τελικές τους γλάστρες.
  • Easy Start: Περιέχοντας αποστειρωμένο χώμα εμπλουτισμένο με ωφέλιμα βακτήρια, τα γλαστράκια του Easy Start δημιουργούν το τέλειο σπίτι για τους σπόρους σας, μεγιστοποιώντας με τη σειρά τους τα ποσοστά βλάστησης. Απλώς διαλύστε το πακέτο Bacto που περιλαμβάνεται (γεμάτο με ευεργετικά βακτήρια) σε νερό, μουλιάστε τα γλαστράκια του Easy Start στο διάλυμα για 10 δευτερόλεπτα και σπείρετε τους σπόρους σας!
  • Starter Kit: Το Starter Kit μας έρχεται εξοπλισμένο με το Easy Start, για αυτόματης άνθισης ή θηλυκοποιημένους σπόρους και το Propagator Pro με περλίτη και ήπια φώτα LED χαμηλών βατ. Ενώ τα γλαστράκια του Easy Start παρέχουν το τέλειο χώμα εκκίνησης για τους σπόρους σας, το Propagator Pro βοηθά στη δημιουργία του τέλειου περιβάλλοντος για να βλαστήσουν και να αναπτυχθούν οι σπόροι σας.

3. Κακής Ποιότητας Σπόροι

Έχετε μια σακούλα με "άγνωστης προέλευσης σπόρους" από την τοπική σας πηγή ή "φτηνούς σπόρους" από έναν άγνωστο πωλητή στο διαδίκτυο; Αν ναι, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα βλαστήσουν. Οι αξιόπιστες τράπεζες σπόρων, όπως η Royal Queen Seeds, δοκιμάζουν πάντα τους σπόρους για την ποιότητα και το ποσοστό βλάστησής τους.

Για να ξεκινήσετε καλά την καλλιέργειά σας, η προμήθεια ποιοτικών σπόρων κάνναβης είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε. Όχι μόνο τα ποσοστά των σπόρων που βγάζουν ρίζα θα είναι καλύτερα, αλλά τα φυτά σας θα αναπτυχθούν επίσης πιο υγιή με καλύτερες αποδόσεις κατά τη συγκομιδή.

Video id: 484382081

4. Ακατάλληλη Αποθήκευση

Ακριβώς όπως τα τρόφιμα, οι σπόροι είναι ζωντανοί οργανισμοί που πρέπει να αποθηκευτούν σωστά, διαφορετικά θα υποβαθμιστούν, θα πεθάνουν ή δεν θα βλαστήσουν. Όταν αποθηκεύετε τους σπόρους σας, κρατήστε τους μακριά από το φως, τις ακραίες θερμοκρασίες και την υγρασία. Ένα σκοτεινό ντουλάπι με σταθερές θερμοκρασίες είναι μια χαρά. Για μακροχρόνια αποθήκευση, τοποθετήστε τους σπόρους σε ένα σφραγισμένο δοχείο και φυλάξτε τους στο ψυγείο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σωστή αποθήκευση των σπόρων κάνναβης, ανατρέξτε στο blog μας και δείτε το άρθρο μας σχετικά με το Πώς να Διατηρήσετε τους Σπόρους σας.

Vídeo aneu: 747962506

5. Διαχείριση Σπόρων με Γυμνά Χέρια

Ο χειρισμός των σπόρων της κάνναβής σας με γυμνά χέρια μπορεί να τους μολύνει με όλα τα είδη οργανισμών, όπως βακτήρια και μύκητες. Δυστυχώς, οι σπόροι και τα σπορόφυτα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτούς τους τύπους επιβλαβών παθογόνων.

Για να αποφύγετε την αλλοίωση των σπόρων σας, αποφύγετε τον περιττό χειρισμό. Χρησιμοποιήστε καθαρά γάντια και μερικά απολυμασμένα τσιμπιδάκια ή κάτι παρόμοιο. Αυτό θα ελαχιστοποιήσει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης των σπόρων σας.

MANEJAR LAS SEMILLAS DIRECTAMENTE CON LAS MANOS

6. Σπόροι Θαμμένοι Πολύ Ρηχά ή Πολύ Βαθιά

Όταν φυτεύετε απευθείας στο χώμα, μη βάζετε τους σπόρους σας πολύ βαθιά. Εάν είναι πολύ κάτω, δεν θα έχουν πρόσβαση σε αρκετό οξυγόνο και η υγρασία στο έδαφος μπορεί να τους χαλάσει και να τους κάνει να σαπίσουν.

Ομοίως, εάν οι σπόροι σας είναι πολύ κοντά στην επιφάνεια, υπάρχει κίνδυνος να στεγνώσουν πριν φυτρώσουν ή να αναδυθούν αλλά να μην μπορούν να αποβάλλουν το κέλυφος. Το ιδανικό είναι να τοποθετήσετε τους σπόρους σας σε βάθος περίπου 0.5–1.0cm και απλώς να τους καλύψετε ελαφρά με χώμα.

Not Too Shallow Nor Too Deep

7. Μη Χρήση Νέου ή Αποστειρωμένου Χώματος και Γλαστρών

Ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που εμποδίζουν τη βλάστηση των σπόρων είναι οι μύκητες. Παλιό, επαναχρησιμοποιημένο χώμα που δεν είναι αποστειρωμένο είναι πιθανό να περιέχει μούχλα και άλλους επιβλαβείς οργανισμούς όπως βακτήρια και έντομα.

Οι σπόροι σας μπορεί να μη φυτρώσουν καθόλου ή να βγουν από το χώμα αλλά να πεθάνουν μέρες αργότερα. Τα σπορόφυτα μπορεί ξαφνικά να λυγίσουν και να γίνουν καφέ από μια ασθένεια γνωστή ως "απόσβεση". Το υπερβολικό πότισμα, η κακή αποστράγγιση και η έλλειψη αερισμού θα αυξήσουν επίσης την πιθανότητα το φυτό να μαραθεί και να πεθάνει.

Λύση: Φυτέψτε τους σπόρους σας μόνο σε ένα αποστειρωμένο (δηλαδή νέο) μείγμα γλάστρας, καθώς αυτό δεν θα περιέχει αυτούς τους επιβλαβείς οργανισμούς. Αλλά το υπόστρωμά σας δεν είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να προσέχετε. Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι τα δοχεία σας είναι καθαρά, καθώς μπορούν επίσης να μεταφέρουν μούχλα και άλλα επιβλαβή παθογόνα. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με μύκητες, είναι καλύτερο να απαλλαγείτε από τους σπόρους και το μολυσμένο καλλιεργητικό μέσο και να ξεκινήσετε από την αρχή.

8. Υπερβολική Υγρασία

Εάν το υπόστρωμά σας δεν στραγγίζει καλά, το υπερβολικό νερό στο έδαφος θα εμποδίσει τους σπόρους σας να έχουν πρόσβαση σε οξυγόνο και θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη μυκήτων. Μπορείτε να βελτιώσετε την αποστράγγιση του νερού του εδάφους σας προσθέτοντας λίγο περλίτη. Επίσης, φροντίζετε πάντα τα δοχεία φύτευσης να έχουν τρύπες στο κάτω μέρος για να στραγγίζει το νερό.

Εάν χρησιμοποιείτε κάποιου είδους κάλυψη για να διατηρείτε την υγρασία μέσα, βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν τρύπες και στο υλικό. Σηκώνετε συχνά το κάλυμμα για να επιτρέπεται η ανταλλαγή φρέσκου αέρα. Αφαιρέστε το κάλυμμα αμέσως μόλις το σπορόφυτό σας έχει βγάλει το κέλυφός του.

9. Έλλειψη Υγρασίας

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, οι σπόροι χρειάζονται υγρασία για να βλαστήσουν. Διατηρήστε το χώμα σας υγρό αλλά όχι βρεγμένο. Η καλύτερη προσέγγιση είναι να χρησιμοποιήσετε έναν ψεκαστήρα χειρός με ρύθμιση απαλού ψεκασμού. Χρησιμοποιήστε μια διάφανη κουκούλα βλάστησης ή μεμβράνη για να μη στεγνώσει το χώμα.

10.Σπόροι που Πνίγονται

Σε ορισμένους καλλιεργητές αρέσει να βλασταίνουν τους σπόρους τους σε ένα ποτήρι νερό. Ενώ αυτή η μέθοδος είναι τεχνικά βιώσιμη, υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να πνιγούν οι σπόροι εάν αφεθούν για πολύ καιρό μέσα στο νερό. Εξάλλου, οι σπόροι χρειάζονται μια καλή παροχή οξυγόνου για να αναπτυχθούν.

Αντ' αυτού, βλαστήστε τους σπόρους σας απευθείας στο χώμα ή ακόμα καλύτερα, χρησιμοποιήστε το Starter Kit της Royal Queen Seeds.

Vídeo aneu: 356435387

11. Επιτρέποντας στους Σπόρους να Βλαστήσουν για Πολύ Μεγάλο Χρονικό Διάστημα

Εάν αφήσετε τους σπόρους σας να βλαστήσουν για πολύ καιρό, η ασφαλής φύτευσή τους θα γίνει δύσκολη. Ο λόγος γι' αυτό είναι ότι όσο περισσότερο οι ρίζες εκτίθενται στον αέρα και το φως, τόσο πιο πιθανό είναι να καταστραφούν. Επιπλέον, όσο μεγαλύτερη είναι η ρίζα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος τυχαίας βλάβης κατά τη μεταφύτευση.

Προσέχετε τους σπόρους σας και φυτέψτε τους όταν η ρίζα έχει μέγεθος 1–2cm το πολύ.

12. Κακή Ποιότητα Νερού

Ενώ το νερό της βρύσης μπορεί να είναι καλό για πιο ώριμα φυτά κάνναβης, μπορεί να είναι πρόβλημα για τους σπόρους και τα σπορόφυτα. Το νερό της βρύσης περιέχει χλώριο, φθόριο και άλατα που μπορεί να είναι επιζήμια για την υγιή ανάπτυξη και μπορεί ακόμη και να εμποδίσουν τη βλάστηση των σπόρων.

Χρησιμοποιήστε εμφιαλωμένο νερό για τη βλάστηση. Εάν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε νερό βρύσης, γεμίστε έναν κουβά με ζεστό νερό και αφήστε το να καθίσει για μία μέρα. Αυτό επιτρέπει στο χλώριο να εξατμιστεί, ώστε το νερό να είναι ασφαλέστερο για το στάδιο της βλάστησης.

13. Πολύ Υψηλή Θερμοκρασία

Οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες στο περιβάλλον βλάστησής σας μπορεί να οδηγήσουν σε αργή και καθυστερημένη ανάπτυξη και μπορεί να προκαλέσουν ξήρανση του εδάφους σας. Η βέλτιστη θερμοκρασία για τη βλάστηση των σπόρων είναι στους 20–25°C.

Εάν οι σπόροι σας βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο και οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές, δείτε αν μπορείτε να τους δροσίσετε με μερικούς ανεμιστήρες ή ανοίγοντας τα παράθυρα. Εάν αυτό δε γίνεται, σκεφτείτε να εγκαταστήσετε ένα κλιματιστικό για το δωμάτιο που καλλιεργείτε για να διατηρήσετε τις θερμοκρασίες ιδανικές.

-15 °C ⚠️ Danger Zone
17 °C Ideal Night Temperature
23 °C Ideal Day Temperature
+25 °C ⚠️ Danger Zone

14. Πολύ Χαμηλή Θερμοκρασία

Ομοίως, όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές, αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια ολόκληρη σειρά από προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της βλάστησης των σπόρων. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο άλλων φυτικών ασθενειών. Τι μπορείτε να κάνετε όμως γι' αυτό; Εάν θέλετε να καλλιεργήσετε σε εξωτερικό χώρο, μη βάζετε τα φυτά έξω πολύ νωρίς. Αντίθετα, αφήστε τους σπόρους να βλαστήσουν σε κάποιον εσωτερικό χώρο και αφήστε τα σπορόφυτά σας να αναπτυχθούν για μερικές εβδομάδες.

Δώστε τη δέουσα προσοχή και δείτε πότε οι τοπικές θερμοκρασίες είναι αρκετά υψηλές για να μεταφέρετε τα φυτά σας έξω. Συνήθως, αξίζει τον κόπο να περιμένετε μερικές εβδομάδες για υψηλότερες ανοιξιάτικες θερμοκρασίες!

TEMPERATURA DEMASIADO BAJA

15. Πάρα Πολύ Φως

Οι σπόροι δεν χρειάζονται φως για να βλαστήσουν. Στην πραγματικότητα, το πολύ φως μπορεί να μειώσει την πιθανότητα να σκάσουν. Χρειάζεται να ανησυχείτε για την παροχή φωτός μόλις τα σπορόφυτά σας βγουν πραγματικά από το έδαφος. Φροντίστε όμως να ξεκινήσετε με χαμηλή ένταση φωτός, πριν την αυξήσετε σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.

16. Παράσιτα, Πουλιά, Έντομα…

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι σπόροι της κάνναβης αποτελούν βασικό συστατικό πολλών τύπων σπόρων πουλιών! Ναι, καλά καταλάβατε, τα πουλιά αγαπούν τους σπόρους κάνναβης όπως και εσείς. Ωστόσο, τα πουλιά δεν είναι τα μόνα πλάσματα που τρώνε τους σπόρους σας.

Μεταξύ άλλων πλασμάτων, τα μυρμήγκια είναι ιδιαίτερα πρόθυμα να τρώνε τις ρίζες από τους σπόρους που έχουν φυτρώσει. Για να διατηρήσετε τους σπόρους σας ασφαλείς, χρησιμοποιήστε δίχτυα πτηνών, παγίδες μυρμηγκιών και άλλα προληπτικά μέτρα όπως έλαιο neem ή παγίδες γυμνοσαλιάγκων. Ελέγχετε συχνά τους σπόρους σας, ώστε να μπορείτε να εντοπίσετε τις προσβολές και να ενεργήσετε κατάλληλα, πριν γίνουν πρόβλημα.

17. Πολύ Συμπαγές Έδαφος

Εάν το χώμα σας είναι πολύ συμπαγές, αυτό μπορεί να αποτρέψει τη βλάστηση των σπόρων σας. Το συμπαγές έδαφος στερεί από τους σπόρους το οξυγόνο και η κακή αποστράγγιση θα αυξήσει τον κίνδυνο ασθενειών και μούχλας. Χρησιμοποιώντας τα (καθαρά) χέρια σας, καλύψτε τους σπόρους σας με ένα ελαφρύ στρώμα χώματος.

18. Πολύ Χαλαρό Έδαφος

Όταν το χώμα είναι πολύ χαλαρό, πολύς αέρας περιβάλλει τον σπόρο και έτσι δεν μπορεί να απορροφήσει σωστά την υγρασία. Αφού τοποθετήσετε τους σπόρους σας, χτυπήστε ελαφρά το χώμα με τα δάχτυλά σας. Όταν προσθέτετε περλίτη για να κάνετε το χώμα σας πιο ευάερο, περίπου 10–20% είναι αρκετό.

Soil

19. Πολύ "Ζεστό" Χώμα

Το χώμα που είναι πολύ "ζεστό" σημαίνει ότι περιέχει πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους σπόρους και τα σπορόφυτα, καθώς δεν χρειάζονται καθόλου θρεπτικά συστατικά. Για τον λόγο αυτό, είναι καλύτερο να μη χορηγείτε θρεπτικά συστατικά κατά τις πρώτες εβδομάδες της ανάπτυξής τους.

Πολλά εμπορικά διαθέσιμα χώματα είναι πολύ "ζεστά" για βλάστηση, καθώς περιέχουν επίπεδα θρεπτικών συστατικών που είναι πιο κατάλληλα για ώριμη κάνναβη. Χρησιμοποιήστε ένα ελαφρύ μέσο ή χώμα που δεν περιέχει λίπασμα, ειδικά για τα ευαίσθητα νεαρά φυτά κατά το στάδιο της βλάστησης.

20. Πυκνοφυτεμένες Γλάστρες

Μετά τη βλάστηση των σπόρων σας, οι ρίζες των φυτών της κάνναβής σας θα θέλουν άφθονο χώρο για να αναπτυχθούν, οπότε βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε γλάστρες επαρκούς μεγέθους. Από την άλλη πλευρά, καλλιεργήστε μόνο έναν σπόρο σε κάθε γλάστρα, ώστε να μην ανταγωνίζονται για το διαθέσιμο φως ή τα θρεπτικά συστατικά στο έδαφος.

Εάν ο χώρος ή οι πόροι σας είναι περιορισμένοι, είναι καλύτερο να καλλιεργήσετε λιγότερα φυτά που μπορούν να ακμάσουν, παρά να καλλιεργήσετε πάρα πολλά φυτά σε περιορισμένο χώρο.

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.

Ευρετήριο Θεμάτων Οδηγού Καλλιέργειας

eKomi silver seal
4.7 στα 5
στα 37750 αξιολογήσεις