Οδηγός Καλλιέργειας Κάνναβης από τη Royal Queen Seeds


By Steven Voser Reviewed by: Mr José

Η παρασκευή ενός σπιτικού υπέρ-χώματος για καλλιέργεια κάνναβης είναι πολύ πιο αποδοτική από την αγορά χώματος κι εμφιαλωμένων θρεπτικών συστατικών που αγοράζονται από καταστήματα—και δεν είναι τόσο δύσκολο να φτιαχτεί.


Κάποια έτοιμα μίγματα χώματος, που μπορείτε να προμηθευτείτε από καταστήματα ειδών κηπουρικής, είναι κατάλληλα για καλλιέργεια κάνναβης, αλλά μέχρι ένα σημείο. Για βέλτιστα αποτελέσματα κατά την καλλιέργεια κάνναβης στο σπίτι, συνιστούμε τη χρήση ειδικού χώματος για κάνναβη ή την κατάλληλη προετοιμασία του δικού σας χώματος Συνεχίστε την ανάγνωση για οδηγίες βήμα προς βήμα σχετικά με τον τρόπο προετοιμασίας του δικού σας μείγματος χώματος για καλλιέργεια κάνναβης.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΣΑΣ ΥΠΕΡ-ΧΩΜΑΤΟΣ;

Όπως σε πολλές πτυχές της καλλιέργειας, υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στη δημιουργία του δικού σας χώματος για καλλιέργεια κάνναβης. Τα πλεονεκτήματα, ωστόσο, υπερτερούν κατά πολύ των μειονεκτημάτων κι ενθαρρύνουμε κάθε καλλιεργητή να προσπαθήσει να προετοιμάσει το δικό του χώμα τουλάχιστον μία φορά.

Πλεονεκτηματα

Το σπιτικό χώμα καλής ποιότητας είναι πλούσιο σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά, πράγμα που σημαίνει ότι εξαρτάται λιγότερο από τα χημικά λιπάσματα.

Η καλλιέργεια με σπιτικό χώμα σας δίνει τον πλήρη έλεγχο ως προς το από πού λαμβάνουν τα φυτά σας τα θρεπτικά συστατικά. Αν θέλετε να καλλιεργήσετε βιολογικά, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος.

Ο ανθός που έχει καλλιεργηθεί χωρίς χημικά θρεπτικά συστατικά προσφέρει απίστευτη, φυσική γεύση όπως κανένας άλλος. Το κάπνισμά του αναμένεται να είναι πιο γευστικό και απαλό.

Οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στα θρεπτικά διαλύματα μπορεί να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στο τοπικό περιβάλλον. Από την άλλη πλευρά, η χρήση του δικού σας σπιτικού χώματος είναι απολύτως βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον.

Μειονεκτηματα

Η προετοιμασία του δικού σας χώματος απαιτεί χρόνο, κάτι που αποτελεί μια πολυτέλεια που δεν την έχουν όλοι οι καλλιεργητές. Εάν το μίγμα σας είναι φτωχό, τα φυτά δε θα ευδοκιμήσουν. Ένα φτωχό μίγμα είναι αυτό που περιέχει υπερβολικά πολλά ή πολύ λίγα θρεπτικά συστατικά. Ευτυχώς, σε αυτό το άρθρο θα μάθετε πώς να προετοιμάσετε κατάλληλα το δικό σας μίγμα χώματος.

Η προετοιμασία του δικού σας χώματος απαιτεί μεγαλύτερη αρχική επένδυση σε σύγκριση με την αγορά κανονικού χώματος και κάποιων εμφιαλωμένων θρεπτικών συστατικών. Θα πρέπει να το λάβετε υπόψη αυτό εάν καλλιεργείτε με περιορισμένο προϋπολογισμό, αλλά επίσης να θυμάστε ότι τα αποτελέσματα σίγουρα αξίζουν τον κόπο.

ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΚΑΝΝΑΒΗ

Η προετοιμασία του δικού σας χώματος ειδικά για κάνναβη σας επιτρέπει να δημιουργήσετε ένα πλούσιο μέσο καλλιέργειας για τα φυτά σας από την πρώτη στιγμή, αντί να παρέχετε θρεπτικά συστατικά στα φυτά σας όταν προκύπτει η ανάγκη χρησιμοποιώντας ανόργανα ή οργανικά λιπάσματα. Το χώμα παίζει δύο βασικούς ρόλους στη διαδικασία καλλιέργειας κάνναβης. Πρώτα απ' όλα, συγκρατεί τα φυτά κάνναβης, διατηρώντας τα ριζωμένα και προστατευμένα από τον άνεμο. Δεύτερον, και το πιο σημαντικό, χρησιμεύει ως μέσο μεταφοράς θρεπτικών ουσιών και νερού στις ρίζες των φυτών σας. Για να κατανοήσουμε καλύτερα το χώμα και πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα σπιτικό μείγμα για να γονιμοποιήσουμε και να καλλιεργήσουμε τα φυτά κάνναβης, βοηθά να κατανοήσουμε τα βασικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν τα φυτά κάνναβης.

Εκτός από το νερό, η κάνναβη χρειάζεται τρία βασικά θρεπτικά συστατικά ή _μακροθρεπτικά_: άζωτο (N), φωσφόρο (P) και κάλιο (K). Όταν αγοράζετε λιπάσματα, θα βρείτε προϊόντα με διάφορες συγκεντρώσεις αυτών των θρεπτικών συστατικών που έχουν σχεδιαστεί για χρήση σε διαφορετικά στάδια του κύκλου καλλιέργειας. Ακολουθεί μια σύντομη περιγραφή για το πώς αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν τα φυτά κάνναβης να αναπτυχθούν:

Άζωτο

Είναι ένα από τα κύρια συστατικά της χλωροφύλλης κι ένα βασικό δομικό στοιχείο σημαντικών αμινοξέων.

Φωσφόρος

Είναι απαραίτητος για την παραγωγή ATP και φωσφολιπιδίων, τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κυτταρικών μεμβρανών.

Κάλιο

βοηθά στην ενεργοποίηση της φωτοσύνθεσης, ρυθμίζει την πρόσληψη CO₂ μέσω των στομάτων στα φύλλα του φυτού και βοηθά στην ενίσχυση των κυτταρικών τοιχωμάτων.

Το άζωτο, ο φώσφορος και το κάλιο αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών συστατικών στα περισσότερα λιπάσματα που θα βρείτε σε ένα κατάστημα κηπουρικής ή ένα κατάστημα καλλιέργειας. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά, γνωστά ως μικροθρεπτικά συστατικά, που παίζουν επίσης βασικούς ρόλους στην υγιή διατήρηση των φυτών και τα βοηθούν να παράγουν τους καλύτερους δυνατούς ανθούς.

Μερικά από αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά είναι το ασβέστιο, ο σίδηρος, το θείο, ο ψευδάργυρος, το βόριο, το μαγγάνιο και ο χαλκός. Αυτά μπορούν να βρεθούν στη φύση σε πράγματα όπως η κοπριά νυχτερίδας (bag guano), τα περιττώματα σκουληκιών, η μελάσα, τα φύκια, οι κόκκοι του καφέ κι άλλα.

NPK Ratio

Όταν προετοιμάζετε το δικό σας υπέρ-χώμα για κάνναβη, έχετε την ευκαιρία να προετοιμάσετε ένα πλούσιο μέσο για τα φυτά σας εξ αρχής, αντί να τροφοδοτείτε τα φυτά σας με βάση τις ανάγκες της φάσης ανάπτυξης που βρίσκονται, χρησιμοποιώντας χημικά λιπάσματα. Η σκληρή δουλειά και η προσπάθεια που καταβάλλετε για την προετοιμασία του δικού σας φυσικού και οργανικού χώματος πριν από τη σπορά των σπόρων σας θα αποδώσει τα μέγιστα όσον αφορά στη γεύση και στην ποιότητα της συγκομιδής.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΥΠΕΡ-ΧΩΜΑ

Η προετοιμασία του δικού σας υπέρ-χώματος μπορεί να ακούγεται τρομακτική, αλλά πραγματικά δεν είναι. Στην πραγματικότητα, η ιδέα είναι πολύ απλή. Θα ξεκινήσετε με κάποιο οργανικό χώμα καλής ποιότητας και θα το εμπλουτίσετε με φυσικά συστατικά εκ των προτέρων. Μόλις έρθει η ώρα να σπείρετε τους σπόρους σας, θα έχετε έτοιμο ένα πλούσιο μέσο καλλιέργειας που θα παρέχει στα φυτά σας όλα όσα χρειάζονται για να παράγουν όμορφους κι αρωματικούς ανθούς.

ΒΗΜΑ 1: ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΧΩΜΑ ΣΑΣ

Η επιλογή του σωστού χώματος για τα φυτά κάνναβης είναι εξαιρετικά σημαντική. Θυμηθείτε, η κάνναβη προτιμά καλά αεριζόμενο, διαπερατό κι ελαφρώς όξινο έδαφος (το pH 6–6.5 είναι ιδανικό). Εάν είναι δυνατόν, επιλέξτε ένα οργανικό χώμα που περιέχει φυσικά συστατικά όπως περιττώματα σκουληκιών, κομπόστ, κοκοφοίνικα, άμμο κι άλλα. Ενώ αυτά τα χώματα είναι γενικά πιο ακριβά, θα δείτε μια αξιοσημείωτη διαφορά στην υγεία των φυτών σας και στην ποιότητα και το μέγεθος της συγκομιδής σας.

Ορισμένα άλλα συστατικά που πρέπει να αναζητήσετε σε οργανικά εδάφη αναφέρονται παρακάτω:

Σφάγνο Κοπριά Γκουανό
Κλασική Κοπριά Σκόνη από βράχο
Άμμος Ίνες κοκοφοίνικα
Φυσικά λιπάσματα
(όπως K-Mag)
Ξύσματα Πεύκου
Περλίτης Βερμικουλίτης

Εάν δεν μπορείτε να βρείτε ένα οργανικό χώμα καλής ποιότητας με τουλάχιστον μερικά αυτά τα συστατικά, μην απογοητεύεστε. Απλώς πηγαίνετε στο τοπικό φυτώριο ή στο κέντρο κηπουρικής και αγοράστε ένα ουδέτερο χώμα για γλάστρες. Και πάλι, επιλέξτε κάτι ελαφρώς όξινο, εάν είναι δυνατόν.

ΒΗΜΑ 2: ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΩΜΑΤΟΣ ΣΑΣ

Ξεκινήστε τοποθετώντας το χώμα σας σε ένα μεγάλο δοχείο, απλώστε το με ένα πιρούνι κήπου για να βεβαιωθείτε ότι είναι καλά αερισμένο. Μόλις είναι ωραίο κι αεράτο, θα πρέπει να ξεκινήσετε τον εμπλουτισμό του με περισσότερα φυσικά συστατικά για να δημιουργήσετε ένα πλούσιο μέσο καλλιέργειας για τα φυτά κάνναβης.

Ορισμένα πράγματα που πρέπει να προσθέσετε στο χώμα σας αναφέρονται παρακάτω:

Κοπριά σκουληκιών Κόκκοι καφέ ή/και
φύλλα τσαγιού
Κελύφη αυγών Φλούδες λαχανικών
και φρούτων
Κομπόστ Ίνες κοκοφοίνικα
Περλίτης Βερμικουλίτης
Άμμος Κόκαλα ζώων σε σκόνη
Αίμα ζώων σε σκόνη Φωσφορικό άλας
Άλατα Epsom Ασβέστης
Δολομίτης Οργανικό λίπασμα
σε μορφή pellet

Απλά προσθέστε αυτά τα συστατικά στο χώμα σας και ανακατέψτε για να αναμειχθούν ομοιόμορφα.

Η "σωστή" ποσότητα κάθε συστατικού που χρησιμοποιείτε στο υπέρ-χώμα σας θα εξαρτηθεί από την ποιότητα του αρχικού χώματός σας και τον χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας πριν από τη φύτευση. Εάν είναι δυνατόν, ετοιμάστε το χώμα σας τουλάχιστον έξι μήνες πριν φυτέψετε. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περισσότερα από τα συστατικά που αναφέρονται παραπάνω, καθώς θα έχουν χρόνο να διασπαστούν σωστά.

Μόλις το κάνουν, θα δημιουργήσουν ένα πλούσιο χώμα για τα φυτά σας, παρόμοιο με αυτό που είχαν στη φύση. Αυτό το υπέρ-χώμα θα είναι πλούσιο σε άζωτο, φώσφορο και κάλιο, καθώς και όλα τα άλλα μικροθρεπτικά συστατικά που αναφέραμε προηγουμένως.

Αυτή η διαδικασία, ωστόσο, απαιτεί χρόνο. Το κομπόστ, για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί από μερικούς μήνες, έως χρόνια για να είναι έτοιμο και θα πρέπει να το λάβετε υπόψη κατά τον προγραμματισμό της καλλιέργειάς σας. Μόνο τα απορρίμματα λαχανικών ή φρούτων μπορεί να χρειαστούν μερικούς μήνες για να διαλυθούν.

Εάν θέλετε να φυτέψετε αμέσως, μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε μερικά από τα συστατικά που αναφέρονται παραπάνω. Θα πρέπει απλώς να είστε πιο προσεκτικοί καθώς θα διατρέχετε τον κίνδυνο να δημιουργήσετε ένα πραγματικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά (ή "ζεστό") χώμα που μπορεί να κάψει τα φυτά σας. Σαν γενικό κανόνα για να ξεκινήσετε, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναλογίες μεταξύ χώματος κι άλλων συστατικών:

- 4 μέρη χώματος εκκίνησης
- 1 μέρος κοπριάς σκουληκιών
- 1 μέρος ίνες κοκοφοίνικα
- 1 μέρος περλίτη/βερμικουλίτη (για επιπλέον αποστράγγιση)
- 2.5–5% κοπριά γκουανό
- 2.5% σκόνη από οστά ή/και αίμα ζώων

Όταν προσθέτετε μικροθρεπτικά συστατικά, όπως άλατα epsom, αζωμίτη, ασβέστη και δολομίτη στο χώμα σας, να διαβάζετε πάντα τις οδηγίες συσκευασίας. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι πραγματικά ισχυρά και μπορούν να προκαλέσουν υπερσυγκέντρωση θρεπτικών ουσιών όταν δεν χρησιμοποιούνται σωστά.

How To Create Your Own Cannabis Super Soil Mix

ΒΗΜΑ 3: ΞΕΠΛΥΝΕΤΕ ΤΟ ΥΠΕΡ-ΧΩΜΑ ΣΑΣ (ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΦΥΤΕΨΕΤΕ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ)

Εάν δεν έχετε μήνες για να προετοιμάσετε το δικό σας υπέρ-χώμα, εδώ είναι ένας απλούστερος και πιο γρήγορος τρόπος για να προετοιμάσετε το δικό σας χώμα για καλλιέργεια κάνναβης στο σπίτι.

Στα δοχεία που σκοπεύετε να καλλιεργήσετε, συνδυάστε:

- 3 μέρη οργανικού χώματος εκκίνησης
- 1 μέρος περλίτη
- 1 μέρος κοπριάς σκουληκιών
- ½ φλιτζάνι πράσινη άμμο
- ⅓ φλιτζάνι κοπριά γκουανό
- ½ φλιτζάνι ασβέστη δολομίτη

Ανακατέψτε τα όλα μαζί χρησιμοποιώντας το πιρούνι κήπου σας, στη συνέχεια εμποτίστε το χώμα για τουλάχιστον δύο ημέρες σε καθαρό νερό, διατηρώντας το υγρό παντού. Αυτό θα διασφαλίσει ότι το χώμα σας δεν θα είναι πολύ ισχυρό για τα φυτά σας. Αφήστε το νερό να τρέξει και το χώμα να στεγνώσει κυρίως πριν από τη φύτευση. Μόλις φυτέψετε, φροντίστε να χρησιμοποιείτε απλό νερό για τουλάχιστον τα τρία πρώτα ποτίσματα.

ΒΗΜΑ 4: ΜΗ ΦΥΤΕΨΕΤΕ ΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΥΠΕΡ-ΧΩΜΑ ΣΑΣ

Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι το σπιτικό υπερ-χώμα είναι πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για σπόρους, νεαρά φυτά ή κλώνους. Αυτά τα νεαρά φυτά είναι πολύ ευαίσθητα και θα καούν λόγω των θρεπτικών συστατικών σε τόσο ισχυρό χώμα. Αντ' αυτού, θα χρειαστεί να βλαστήσετε τους σπόρους σας και να διατηρήσετε τα νεαρά φυτά σας σε ουδέτερο εδαφικό υπόστρωμα για τουλάχιστον τις πρώτες δύο εβδομάδες. Η μεταφύτευση μπορεί να γίνει μόνο αφότου ριζώσουν καλά τα φυτά σας και αναπτύξουν τρεις ή περισσότερους κόμβους με μεγάλα φύλλα.

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 στα 5
στα 37835 αξιολογήσεις