Οδηγός Καλλιέργειας Κάνναβης από τη Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter

Ελλείψεις θρεπτικών συστατικών: Πώς να τις αποφύγετε και να τις διορθώσετε.


Όπως κι εμείς, έτσι και τα φυτά της κάνναβης χρειάζονται μια ποικίλη και υγιεινή διατροφή για να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν. Χρειάζονται τη σωστή ποσότητα θρεπτικών ουσιών για να εκπληρώσουν σημαντικές φυσιολογικές λειτουργίες κι αν λείπει ένα κομμάτι του παζλ, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί και οι αποδόσεις ενδέχεται να επηρεαστούν.

Ευτυχώς, το φυτό της κάνναβης μπορεί να επικοινωνήσει πολύ καλά αυτό που χρειάζεται. Εάν υπάρξει κάποια έλλειψη θρεπτικών ουσιών, στέλνει συχνά ένα σήμα, όπως ενδείξεις ότι μαραίνεται, έχει αποχρωματισμό ή κατσαρά φύλλα, για να ενημερώσει τον καλλιεργητή για το τι χρειάζεται.

Πριν διερευνήσουμε το πώς μπορούμε να αποτρέψουμε και να διορθώσουμε κάθε έλλειψη θρεπτικών συστατικών, πρέπει να γνωρίζουμε μερικά βασικά στοιχεία.

Video id: 207447241

ΜΑΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ VS ΜΙΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Τα μακροθρεπτικά συστατικά είναι μέταλλα που χρειάζονται τα φυτά κάνναβης σε μεγάλες ποσότητες. Αυτά περιλαμβάνουν το άζωτο, τον φώσφορο και το κάλιο. Όπως τα λίπη, οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της ανθρώπινης διατροφής, η κάνναβη χρειάζεται αυτά τα σημαντικά μέταλλα σε μεγάλες ποσότητες για να πραγματοποιήσει βασικές διεργασίες.

Τα μικροθρεπτικά συστατικά είναι μέταλλα και στοιχεία που απαιτούνται σε πολύ μικρότερες ποσότητες. Ωστόσο, είναι εξίσου ζωτικής σημασίας για την υγεία των φυτών. Αυτά περιλαμβάνουν τον σίδηρο, τον ψευδάργυρο, το θείο, το βόριο κι άλλα. Σκεφτείτε τα σαν τα μέταλλα και τις βιταμίνες στην ανθρώπινη διατροφή. Δεν χρειαζόμαστε μεγάλες ποσότητες από αυτά, αλλά αν υπήρχε έλλειψή τους δεν θα αργούσαμε να αρρωστήσουμε.

ΚΙΝΗΤΑ VS ΑΚΙΝΗΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Η γνώση της διαφοράς μεταξύ κινητών κι ακινήτων θρεπτικών συστατικών μπορεί να βοηθήσει τους καλλιεργητές να διαγνώσουν τις ελλείψεις με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Τα κινητά θρεπτικά συστατικά είναι μέταλλα που μπορούν να μεταφερθούν σε ολόκληρο το φυτό, καθώς και σε περιοχές που χρειάζονται περισσότερο. Για παράδειγμα, ο φώσφορος που είναι αποθηκευμένος σε παλαιότερα και μεγαλύτερα φύλλα μπορεί να κατευθυνθεί προς τη νεότερη ανάπτυξη, εάν εμφανιστεί κάποια έλλειψη. Επομένως, η έλλειψη ενός κινητού θρεπτικού συστατικού θα γίνει πρώτα αισθητή στην παλαιότερη ανάπτυξη.

Τα ακίνητα θρεπτικά συστατικά παραμένουν κλειδωμένα στη θέση τους και τα φυτά δεν μπορούν να τα αναδιανείμουν. Για παράδειγμα, εάν υπάρξει έλλειψη ψευδαργύρου, τα σημάδια θα εμφανιστούν πρώτα στη νεότερη ανάπτυξη, καθώς το φυτό δεν μπορεί να μετατοπίσει τα μέταλλα.

ΚΙΝΗΤΑ VS ΑΚΙΝΗΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ (Σύμβολα) ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΦΥΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΕΛΛΕΙΨΗ
Άζωτο
(N)
Κινητά Παλαιά φύλλα
Φωσφόρος
(P)
Κινητά Παλαιά φύλλα
Κάλιο
(K)
Κινητά Παλαιά φύλλα
Ασβέστιο
(Ca)
Ακίνητα Νέα φύλλα
Θείο
(S)
Ακίνητα Νέα φύλλα
Μαγνήσιο
(Mg)
Κινητά Παλαιά φύλλα
Σίδηρος
(Fe)
Ακίνητα Νέα φύλλα
Μαγγάνιο
(Mn)
Ακίνητα Νέα φύλλα
Βόριο
(B)
Ακίνητα Νέα φύλλα
Μολυβδαίνιο
(Mo)
Ακίνητα Νέα φύλλα
Ψευδάργυρος
(Zn)
Ακίνητα Νέα φύλλα

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ PH

Το χώμα σας μπορεί να συγκρατεί όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το φυτό σας, αλλά δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά, εάν το pH δεν είναι το κατάλληλο. Τα φυτά της κάνναβης ευδοκιμούν σε έδαφος με pH μεταξύ 6.0 και 6.5. Σε οποιαδήποτε άλλη χαμηλότερη ή υψηλότερη τιμή οι ρίζες των φυτών θα δυσκολευτούν να απορροφήσουν βασικά θρεπτικά συστατικά—ένα φαινόμενο γνωστό κι ως αποκλεισμός θρεπτικών συστατικών. Η χορήγηση σκέτου νερού μπορεί να αποτρέψει αυτό το φαινόμενο. Παρακολουθήστε τις τιμές σας χρησιμοποιώντας έναν μετρητή pH. Μπορείτε επίσης να αλλάξετε το pH του εδάφους σας χρησιμοποιώντας αυτές τις τεχνικές.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Οι εξελίξεις στην επιστήμη του εδάφους έχουν δείξει ότι η ριζόσφαιρα (η ζώνη της ρίζας) είναι γεμάτη ζωή. Εκεί, ένα πολύπλοκο δίκτυο μικροοργανισμών λειτουργεί σε συνεργασία με το ριζικό σύστημα. Το έδαφος χρειάζεται μια βέλτιστη ισορροπία βακτηρίων και μυκήτων για να διασπάσει την οργανική ύλη και να απελευθερώσει θρεπτικά συστατικά για χρήση από τα φυτά.

Η εστίαση στην κομποστοποίηση και στη δημιουργία "ζωντανού" χώματος παρέχει μακροπρόθεσμη πρόληψη έναντι των ελλείψεων των θρεπτικών ουσιών και υποστηρίζει την ακμάζουσα βιοποικιλότητα εντός της ριζόσφαιρας. Αυτή η ωφέλιμη ζωή θα βοηθήσει τις αποδόσεις σας να αυξηθούν.

Ωστόσο, οι καλλιεργητές μπορούν να αναλάβουν πιο άμεση δράση βραχυπρόθεσμα. Ο ψεκασμός στο φύλλωμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γρήγορη διόρθωση, όταν τα φυτά έχουν έλλειψη σε κάποια θρεπτικά συστατικά. Με αυτόν τον τρόπο, τα θρεπτικά συστατικά παρακάμπτουν τις ρίζες και απορροφώνται κατευθείαν από τα φύλλα.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ

Ακολουθεί μια λίστα με τις βασικές ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, καθώς και πώς να τις αποτρέψετε και να τις διορθώσετε, εάν εμφανιστούν.

ΑΖΩΤΟ

Ως ένα κινητό μακροθρεπτικό συστατικό, το άζωτο παίζει σημαντικό ρόλο στη φωτοσύνθεση και στον σχηματισμό ζωτικών φυτικών πρωτεϊνών. Η έλλειψη αζώτου μπορεί να οδηγήσει σε κιτρίνισμα και πέσιμο των παλαιότερων φύλλων, στον τελικό αποχρωματισμό ολόκληρου του φυτού και σε μειωμένες αποδόσεις.

ΑΖΩΤΟ
How to prevent
 • Διατηρήστε το pH εντός του βέλτιστου εύρους (6.0–6.5).
 • Ξεκινήστε με ένα μείγμα γεμάτο θρεπτικά συστατικά.
 • Ξεκινήστε την κομποστοποίηση για να διασφαλίσετε ένα θρεπτικό μέσο στο μέλλον.
 • Οι μυκορριζικοί μύκητες σχετίζονται με τα βακτήρια σταθεροποίησης του αζώτου. Προσθέστε τους στο χώμα σας για να αυξήσετε τα επίπεδα αζώτου.
How to fix
 • Η πλειονότητα των οργανικών λιπασμάτων περιέχει αρκετό άζωτο για να διορθώσει την έλλειψη. Δοκιμάστε ιχθυάλευρο, κοπριά, άλφα άλφα ή πτεράλευρο.
 • Προσαρμόστε το pH ανάλογα.
 • Εφαρμόστε ένα τσάι κομπόστ ως σπρέι φυλλώματος για μια λύση ταχείας δράσης.
 • Αυξήστε την ποσότητα αζώτου στο κομπόστ σας χρησιμοποιώντας απορρίμματα κουζίνας, κλαδεμένα τμήματα φυτών και κομμάτια γρασιδιού.

ΦΩΣΦΟΡΟΣ

Ο φωσφόρος δρα επίσης ως μακροθρεπτικό συστατικό στο φυτό της κάνναβης. Όντας ένα κινητό θρεπτικό συστατικό, τα φυτά μπορούν να κατευθύνουν το μέταλλο στις περιοχές που το χρειάζονται περισσότερο. Ο φωσφόρος παίζει σημαντικό ρόλο στη φωτοσύνθεση και στη σύνθεση των πρωτεϊνών και είναι ένα βασικό συστατικό του DNA. Η έλλειψη φωσφόρου μπορεί να εκδηλωθεί ως κόκκινοι/μοβ βλαστοί, καφέ κηλίδες στα φύλλα και ξερά φύλλα.

ΦΩΣΦΟΡΟΣ
How to prevent
 • Χρησιμοποιήστε χώμα με υψηλή περιεκτικότητα σε οργανικές ύλες.
 • Αυξήστε τον ρυθμό απορρόφησης χρησιμοποιώντας καλά αεριζόμενο χώμα.
 • Χρησιμοποιήστε μυκορριζικούς μύκητες στο χώμα σας για να βελτιώσετε την πρόσληψη φωσφόρου. Αυτοί οι μικροοργανισμοί βοηθούν στη μετατροπή των αδιάλυτων φωσφορικών στοιχείων σε διαθέσιμα μόρια.
 • Προσθέστε περισσότερη κοπριά στο κομπόστ σας.
How to fix
 • Αυξήστε το pH μέχρι την υψηλότερη επιτρεπτή τιμή: το φυτό σας θα μπορεί να απορροφήσει τον φώσφορο ευκολότερα.
 • Προσθέστε χυτεύματα σκουληκιών και ιχθυάλευρο στο χώμα σας.
 • Εφαρμόστε ένα οργανικό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φωσφορικά άλατα.
 • Μπορεί να ποτίζετε υπερβολικά το φυτό. Να προσθέτετε νερό μόνο όταν έχουν στεγνώσει τα άνω 3cm του χώματος για να αποφύγετε να έχετε ένα πολύ συμπαγές μέσο.
 • Μετακινήστε τα φυτά σας σε μια πιο ζεστή τοποθεσία ή προσθέστε έναν μουσαμά για να παγιδεύσετε τη θερμότητα. Τα φυτά δυσκολεύονται να απορροφήσουν τον φώσφορο σε θερμοκρασίες κάτω των 15°C.

ΚΑΛΙΟ

Κάλιο: το τρίτο και τελευταίο μακροθρεπτικό συστατικό. Βοηθά στη ρύθμιση της πρόσληψης CO₂ και παίζει ρόλο στη φωτοσύνθεση. Αυτό το κινητό θρεπτικό συστατικό βοηθά επίσης στην παραγωγή ATP (κυτταρική μονάδα ενέργειας). Η έλλειψη καλίου εμφανίζεται ως καφέ και κίτρινα άκρα στα φύλλα, φύλλα που γυρίζουν προς τα πάνω ή με υπερβολικό "τέντωμα" του φυτού.

ΚΑΛΙΟ
How to prevent
 • Να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε λιπάσματα. Η τακτική τροφοδοσία του φυτού σας μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση αλάτων και να διακόψει την πρόσληψη καλίου.
 • Βάλτε το κομπόστ σας στάχτη από ξύλα κι αλεύρι από φύκια.
 • Μην ποτίζετε υπερβολικά.
How to fix
 • Ξεπλύνετε το χώμα με νερό.
 • Μετρήστε και ρυθμίστε το pH για να διορθώσετε τον πιθανό αποκλεισμό θρεπτικών ουσιών.
 • Προσθέστε κοπριά κοτόπουλου στο χώμα.
 • Εφαρμόστε οργανικά φύκια ως σπρέι φυλλώματος.

ΑΣΒΕΣΤΙΟ

Κρίσιμο για την υγεία των φυτών, αυτό το ακίνητο μικροθρεπτικό συστατικό βοηθά στη συγκράτηση των τοιχωμάτων των φυτικών κυττάρων. Η ανεπάρκεια ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει σε νέα ανάπτυξη —ρίζες και νεαρά φύλλα— που σχηματίζονται εσφαλμένα και τυλίγονται μεταξύ τους.

ΑΣΒΕΣΤΙΟ
How to prevent
 • Προσθέστε δολομιτικό ασβεστόλιθο/ασβέστη κήπου στο καλλιεργητικό μέσο.
 • Ένα pH 6.2 παρέχει το καλύτερο περιβάλλον για την πρόσληψη ασβεστίου.
 • Προσθέστε πολλά κελύφη αυγών στο οργανικό κομπόστ σας.
 • Δημιουργήστε μια φάρμα σκουληκιών! Τα χυτεύματα σκουληκιών παρέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου.
How to fix
 • Εφαρμόστε ένα συμπλήρωμα καλίου-μαγνησίου.
 • Αύξηση ή μείωση του pH στο 6.2.
 • Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού ενυδατωμένο ασβέστη σε 4 λίτρα νερού και χρησιμοποιήστε το διάλυμα για να ποτίσετε τα φυτά σας.

ΘΕΙΟ

Αν και απαιτείται σε πολύ μικρές ποσότητες, αυτό το βασικό κι ακίνητο θρεπτικό συστατικό συμβάλλει στον σχηματισμό ζωτικών ενζύμων και πρωτεϊνών. Η έλλειψη θείου θα οδηγήσει σε κιτρίνισμα της νέας ανάπτυξης και σε αποχρωματισμό στις κάτω πλευρές των φύλλων.

ΘΕΙΟ
How to prevent
 • Βάλτε κοπριά στο κομπόστ σας.
 • Οι μύκητες και τα βακτήρια είναι το κλειδί για την απελευθέρωση θείου στο χώμα. Χρησιμοποιήστε τεχνικές και προσθέστε μερικούς μυκορριζικούς μύκητες, εάν καλλιεργείτε σε γλάστρες.
How to fix
 • Τα άλατα Epsom είναι πλούσια σε θείο. Προσθέστε 1–2 κουταλάκια του γλυκού άλατα Epsom σε περίπου 4 λίτρα νερού και συμπληρώστε μέχρι να εξαφανιστούν τα συμπτώματα.
 • Προσαρμόστε το pH στο βέλτιστο εύρος, εάν απαιτείται.

ΜΑΓΝΗΣΙΟ

Χωρίς αυτό το φορητό μικροθρεπτικό συστατικό, η φωτοσύνθεση δεν θα ήταν δυνατή. Το μέταλλο "κάθεται" στην καρδιά του μορίου της χλωροφύλλης κι επιτρέπει την απορρόφηση του φωτός. Η ανεπάρκεια μαγνησίου θα έχει ως αποτέλεσμα μικρότερη ανάπτυξη και το φυτό θα δείχνει καταβεβλημένο. Τα φύλλα θα γίνουν κίτρινα, θα στεγνώσουν και τελικά θα γίνουν καφέ.

ΜΑΓΝΗΣΙΟ
How to prevent
 • Συμπεριλάβετε δολομιτικό ασβεστόλιθο στο καλλιεργητικό μέσο.
 • Χρησιμοποιήστε κομπόστ πλούσιο σε κοπριά.
 • Διατηρήστε καλή ισορροπία pH.
How to fix
 • Ξεπλύνετε το μέσο με νερό με pH 6.0, εάν το pH δεν είναι στο βέλτιστο εύρος.
 • Τα άλατα Epsom παρέχουν επίσης μαγνήσιο. Προσθέστε 1–2 κουταλάκια του γλυκού άλατα Epsom σε περίπου 4 λίτρα νερού και εφαρμόστε μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

ΣΙΔΗΡΟΣ

Ο σίδηρος παίζει ουσιαστικό ρόλο στον σχηματισμό της χλωροφύλλης. Το στοιχείο αποτελεί επίσης μέρος πολλών ενζύμων κι ορισμένων σημαντικών χρωστικών. Συνολικά, αυτό το ακίνητο μικροθρεπτικό συστατικό βοηθά τα φυτά να πραγματοποιήσουν μεταβολικές κι ενεργειακές διεργασίες. Εάν το φυτό σας παρουσιάζει έλλειψη σιδήρου, θα παρατηρήσετε ότι η νέα ανάπτυξη στην κορυφή του φυτού γίνεται έντονα κίτρινη.

ΣΙΔΗΡΟΣ
How to prevent
 • Βοηθήστε τα φυτά σας να απορροφήσουν τον υπάρχοντα σίδηρο προσθέτοντας μυκορριζικούς μύκητες στο έδαφος. Αυτοί οι οργανισμοί που δρουν συνεργατικά βοηθούν στη μεταφορά του σιδήρου στο ριζικό σύστημα και πέραν αυτού.
 • Ελέγξτε το pH του χώματός σας για να είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει αποκλεισμός θρεπτικών ουσιών.
 • Προσθέστε κοπριά κοτόπουλου, απορρίμματα κουζίνας και φύκια στον σωρό κομποστοποίησης.
How to fix
 • Διατηρήστε το ιδανικό επίπεδο pH.
 • Ξεπλύνετε το μέσο καλλιέργειας και προσθέστε ένα συμπλήρωμα σιδήρου.
 • Χρησιμοποιήστε μια μικρή ποσότητα λιπάσματος αζώτου για να μειώσετε το pH και να καταστήσετε τον σίδηρο πιο προσβάσιμο.

ΜΑΓΓΑΝΙΟ

Το μαγγάνιο είναι ένα στοιχείο που συχνά παραβλέπεται στον κόσμο της καλλιέργειας κάνναβης. Ωστόσο, αυτό το ακίνητο μικροθρεπτικό συστατικό παίζει θεμελιώδη ρόλο στη φυσιολογία της κάνναβης. Βοηθά τη φωτοσύνθεση, την αναπνοή, την απορρόφηση αζώτου και την επιμήκυνση των ριζικών κυττάρων, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει τις ρίζες από παθογόνους μικροοργανισμούς.
Η έλλειψη μαγγανίου εμφανίζεται ως ένας ανοιχτός πράσινος αποχρωματισμός κοντά στη βάση της νέας ανάπτυξης. Αυτό τελικά επεκτείνεται στις άκρες κι αρχίζουν να εμφανίζονται καφέ κηλίδες.

ΜΑΓΓΑΝΙΟ
How to prevent
 • Το μη ισορροπημένο pH συχνά ενισχύει την έλλειψη μαγγανίου. Να μετράτε συχνά το pH του χώματός σας και διατηρήστε το στο βέλτιστο εύρος για να διασφαλίσετε ότι τα φυτά σας μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό το μέταλλο.
 • Φτιάξτε ένα κομπόστ πλούσιο σε μαγγάνιο προσθέτοντας ανανά, ντομάτες, κράνμπερι και καρότα.
How to fix
 • Ξεπλύνετε τα δοχεία σας.
 • Κλαδέψτε κάθε επηρεαζόμενη ανάπτυξη που δεν ανακάμπτει.
 • Προσθέστε σπρέι φυκιών στο φύλλωμα.

ΒΟΡΙΟ

Το βόριο λειτουργεί παράλληλα με το ασβέστιο για να ενισχύσει τα φυτικά κυτταρικά τοιχώματα και να βοηθήσει στην κυτταρική διαίρεση. Οι καλλιεργητές έχουν αδυναμία σε αυτό το ακίνητο θρεπτικό συστατικό, καθώς βοηθά στη διαδικασία επικονίασης. Η έλλειψη βορίου θα οδηγήσει σε συμπτώματα, όπως η έλλειψη σπαργής, η μειωμένη γονιμότητα, η κακή φυτική ανάπτυξη και η καταστροφή της νέας ανάπτυξης. Τα νέα φύλλα θα ξεπροβάλλουν μπλεγμένα, τα μικρά φύλλα που βγαίνουν από τα άνθη θα μαραθούν και τα φύλλα θα παρουσιάσουν έναν κιτρινωπό-καφέ αποχρωματισμό.

ΒΟΡΙΟ
How to prevent
 • Μην αφήνετε τα φυτά να στεγνώνουν συχνά.
 • Αποφύγετε τον αποκλεισμό θρεπτικών ουσιών, αλλά μην τροφοδοτείτε το φυτό υπερβολικά.
 • Μην αφήνετε τα επίπεδα υγρασίας να πέσουν κάτω από το 25%.
 • Χρησιμοποιήστε καλά στραγγιζόμενο, αεριζόμενο έδαφος.
 • Προσθέστε γενναιόδωρες ποσότητες μήλων, μπανανών, μπρόκολου και ρεβιθιών στο κομπόστ σας.
How to fix
 • Ξεπλύνετε το μέσο και στοχεύστε σε ένα ιδανικό εύρος pH.
 • Ανακατέψτε ένα κουταλάκι του γλυκού βορικό οξύ σε 4 λίτρα νερού και απλώστε στα προσβεβλημένα φυτά.

ΜΟΛΥΒΔΑΙΝΙΟ

Ένα άλλο λιγότερο γνωστό θρεπτικό συστατικό είναι το μολυβδαίνιο, το οποίο βοηθά στον σχηματισμό δύο βασικών ενζύμων που μετατρέπουν το νιτρικό σε νιτρώδες και μετά σε αμμωνία. Τα φυτά χρησιμοποιούν την τελευταία για να παράγουν αμινοξέα, τα οποία τελικά γίνονται πρωτεΐνες. Εάν τα φυτά σας έχουν ανεπάρκεια μολυβδαινίου, θα αρχίσουν να εμφανίζουν κόκκινο και ροζ αποχρωματισμό στις άκρες της νέας ανάπτυξης. Τα φύλλα θα αρχίσουν επίσης να γίνονται κίτρινα και θα έχουν στίγματα. Ευτυχώς, η ανεπάρκεια μολυβδαινίου είναι αρκετά σπάνια.

ΜΟΛΥΒΔΑΙΝΙΟ
How to prevent
 • Διατηρήστε το pH μεταξύ 6.0–6.5.
 • Ξεκινήστε την ανάπτυξή σας με καλής ποιότητας, ζωντανό κομπόστ.
 • Ρίξτε περιστασιακά φασόλια, μπιζέλια, δημητριακά κι ωμούς καρπούς στο κομπόστ σας.
How to fix
 • Ξεπλύνετε και ρυθμίστε το pH.
 • Ψεκάστε τα φυτά με σπρέι φυκιών.
 • Ποτίστε τα φυτά με ένα τσάι κομπόστ με χυτεύματα σκουληκιών.

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ

Τα φυτά δεν χρειάζονται πολύ ψευδάργυρο, αλλά αν δεν έχουν αρκετό, θα αρρωστήσουν. Ο ψευδάργυρος σχηματίζει μέρη πρωτεϊνών, μεμβρανών κι αυξητικών ορμονών. Αυτό το ακίνητο μικροθρεπτικό συστατικό ρυθμίζει επίσης τη λειτουργία των ενζύμων και σταθεροποιεί το DNA και το RNA. Τι συμβαίνει όμως όταν υπάρχει έλλειψη ψευδάργυρου; Τα συμπτώματα έλλειψης εκδηλώνονται με αργή νέα ανάπτυξη, ενώ η απόσταση μεταξύ των κόμβων μειώνεται και τα φύλλα ζαρώνουν και γίνονται κίτρινα. Τελικά, τα νέα φύλλα θα έχουν ένα κιτρινωπό και καφέ-κόκκινο χρώμα στις άκρες.

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ
How to prevent
 • Ένα υπερβολικά αλκαλικό pH προκαλεί τις περισσότερες ελλείψεις ψευδαργύρου. Διατηρήστε το pH στο ιδανικό επίπεδο.
 • Αυξήστε τα επίπεδα ψευδαργύρου στο κομπόστ σας χρησιμοποιώντας περισσεύματα κολοκύθας.
 • Τα καλά μικρόβια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόσληψη ψευδαργύρου. Να θυμάστε ότι πρέπει να προσθέστε ευεργετικούς μύκητες στο καλλιεργητικό σας μέσο.
How to fix
 • Μειώστε το αλκαλικό pH στο ιδανικό εύρος.
 • Σταματήστε το υπερβολικό πότισμα.
 • Χρησιμοποιήστε σπρέι ιχθυάλευρου ή φυκιών για να αυξήσετε γρήγορα τα επίπεδα ψευδαργύρου.

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.

Ευρετήριο Θεμάτων Οδηγού Καλλιέργειας

eKomi silver seal
4.7 στα 5
στα 37794 αξιολογήσεις