Οδηγός Καλλιέργειας Κάνναβης από τη Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter Reviewed by: Silvia Maroto


Η μελάσα χρησιμεύει ως σημαντικό εργαλείο στο οπλοστάσιο πολλών καλλιεργητών βιολογικής κάνναβης. Αυτή η γλυκιά και κολλώδης ουσία εισάγει άφθονα σάκχαρα και ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά στο καλλιεργητικό μέσο, τροφοδοτώντας τόσο τα ίδια τα φυτά όσο και τα ευεργετικά μικρόβια του εδάφους.

Τι Είναι η Μελάσα;

Η μελάσα είναι μια σκούρα και γλυκιά ουσία, που προέρχεται από την επεξεργασία σακχάρων από πηγές όπως τα παντζάρια και το ζαχαροκάλαμο[1]. Η μελάσα είναι το υπόλειμμα που μένει από τη διαδικασία κρυστάλλωσης της ζάχαρης, από την οποία δεν μπορεί να ληφθεί άλλη ζάχαρη με φυσικές μεθόδους. Φτιάχνεται βράζοντας, για παράδειγμα, το χυμό του ζαχαροκάλαμου, μέχρι να εξατμιστεί μερικώς το νερό, σχηματίζοντας ένα σιροπιασμένο ημικρυσταλλοποιημένο[2] προϊόν.

 • Γιατί Είναι Σημαντική η Ζάχαρη Για Την Κάνναβη;

Μπορεί να σας φανεί παράξενο, αλλά η ζάχαρη είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή και ισχυρή ανάπτυξη των φυτών κάνναβης[3]. Η ζάχαρη όχι μόνο είναι υπεύθυνη για τον ενεργειακό μεταβολισμό, αλλά χρησιμεύει επίσης ως ένας τύπος χημικού αγγελιοφόρου που συμβάλλει στην προώθηση της υγείας σε όλο τον κύκλο ζωής της κάνναβης[4]. Η παραγωγή και η διανομή σακχάρων είναι κάτι που κάνει φυσικά η κάνναβη, αλλά επίσης μπορεί να χρησιμοποιήσει βοήθεια με τη μορφή διαφόρων πρακτικών και συμπληρωμάτων, όπως η μελάσα.

Ποια Είναι τα Οφέλη της Μελάσας για τα Φυτά Κάνναβης;

Ενώ μερικές φορές χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό ή μαγειρικό συστατικό, η μελάσα χρησιμοποιείται επίσης για τη βελτίωση της υγείας και της απόδοσης των φυτών κάνναβης. Αυτό το κολλώδες σιρόπι περιέχει μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών που βοηθούν στην ανάπτυξη των φυτών και στην υγεία του χώματος, όπως:

 • Υδατάνθρακες: Αυτά τα απλά σάκχαρα χρησιμεύουν ως ζωογόνος πηγή ενέργειας για τα ωφέλιμα μικρόβια που βρίσκονται στο χώμα. Καθώς προσθέτετε βακτήρια και μύκητες στη ριζόσφαιρα, αυτά πολλαπλασιάζονται και βοηθούν τα φυτά να αξιοποιήσουν θρεπτικά συστατικά.
 • Ασβέστιο: Αυτό το μέταλλο παίζει καθοριστικό ρόλο στη φυσιολογία των φυτών, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των ιστών και στη δομική ακεραιότητα των κυτταρικών τοιχωμάτων.
 • Σίδηρος: Αυτό το βασικό φυτικό μικροθρεπτικό συστατικό παίζει θεμελιώδη ρόλο στις μεταβολικές διεργασίες, όπως η σύνθεση DNA, η αναπνοή και η φωτοσύνθεση.
 • Σελήνιο: Το σελήνιο βοηθά στη μείωση του στρες των φυτών και ενεργοποιεί σημαντικά αντιοξειδωτικά και ένζυμα.
 • Χαλκός: Ο χαλκός βοηθά τα φυτά να δημιουργούν ενέργεια και να αναπνέουν, ενώ παράλληλα παίζει ρόλο στη διάσπαση των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών.
 • Μαγνήσιο: Το μαγνήσιο αποτελεί τον πυρήνα του μορίου της χλωροφύλλης στον φυτικό ιστό, πράγμα που σημαίνει ότι τυχόν ελλείψεις μπορεί να οδηγήσουν σε έλλειψη χλωροφύλλης και σε καθυστέρηση της ανάπτυξης.
¿Cómo beneficia la melaza a las plantas de marihuana?

Τύποι Μελάσας

Τώρα γνωρίζετε τα πολλά οφέλη που μπορεί να προσφέρει η μελάσα στον καλλιεργητή κάνναβης, από βασικά φυτικά θρεπτικά συστατικά μέχρι σάκχαρα που τροφοδοτούν τη μικροβιακή ζωή[5]. Όταν ψάχνετε να αγοράσετε μελάσα, θα ανακαλύψετε γρήγορα πόσοι διαφορετικοί τύποι υπάρχουν. Δείτε τις διαφορές παρακάτω για να επιλέξετε ποια μορφή είναι ιδανική για την κάνναβη.

 • Ελαφριά Μελάσα

Η ελαφριά μελάσα, γνωστή και ως "πρώτη" ή "γλυκιά" μελάσα, είναι λιγότερο πλούσια και πιο ανοιχτόχρωμη από άλλες επιλογές. Φτιάχνεται από το πρώτο βράσιμο είτε χυμού παντζαριού είτε ζαχαροκάλαμου. Η ελαφριά μελάσα είναι, όπως μπορείτε να μαντέψετε, ανοιχτόχρωμη και προσφέρει μια πιο ήπια ή πιο γλυκιά γεύση. Είναι, λοιπόν, πιο εύκολο να καταναλωθεί, επειδή μόνο ένα μικρό ποσοστό της ζάχαρης έχει εξαχθεί. Θα βρείτε ελαφριά μελάσα κυρίως σε αρτοσκευάσματα, μαρινάδες και σάλτσες.

Melaza
 • Μεσαία ή Σκούρα Μελάσα

Η σκούρα ή "δεύτερη" μελάσα έχει πιο βαθύ χρώμα και γίνεται μετά το δεύτερο βράσιμο του ζαχαροκάλαμου ή του χυμού παντζαριού. Αυτοί οι τύποι έχουν πολύ πιο δυνατή γεύση από την ανοιχτή μελάσα και το σκούρο χρώμα προέρχεται από την αυξημένη συγκέντρωση υδατανθράκων. Η μαύρη μελάσα είναι λιγότερο γλυκιά και παρέχει επίγευση μπισκότων με τζίντζερ.

Melaza
 • Blackstrap Μελάσα

Η μελάσα Blackstrap πάει την πυκνότητα και το σκούρο χρώμα της μελάσας σε άλλο επίπεδο. Προκύπτει από έναν τρίτο βράσιμο, και ως εκ τούτου είναι πολύ λιγότερο γλυκιά και πολύ πιο πικρή από τις άλλες. Η μελάσα Blackstrap είναι εξαιρετικά παχύρρευστη, πυκνή και εμφανίζεται συχνά σε αλμυρές συνταγές, όπως τα φασόλια φούρνου

Melaza
 • Μελάσα Treacle

Πολύ πιο ελαφριά. Αν και πιο γλυκιά από όλα τα είδη μελάσας, έχει επίσης μια ελαφρώς πικρή επίγευση. Ωστόσο, όπως και η κλασική μελάσα, έτσι και η μελάσα treacle προέρχεται από το βράσιμο του ωμού χυμού. Οι κατασκευαστές απλώς αφαιρούν το σιρόπι από το βρασμό νωρίτερα στη διαδικασία.

Melaza
 • Θειούχα VS Μη Θειούχα Μελάσα

Μερικές φορές, οι κατασκευαστές προσθέτουν διοξείδιο του θείου στη μελάσα τους. Αυτό δρα ως συντηρητικό και ενισχύει τη διάρκεια ζωής του προϊόντος. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία μπορεί να επηρεάσει τη γεύση της μελάσας και επίσης να την καταστήσει ακατάλληλη για χρήση στον κήπο.

Όσον αφορά στη γεύση, η προσθήκη διοξειδίου του θείου αφήνει τη μελάσα με μια χημική γεύση. Αυτό το συντηρητικό σκοτώνει επίσης τα μικρόβια, πράγμα που σημαίνει ότι θα βλάψει τις ευεργετικές κοινότητες μικροβίων που υπάρχουν στο χώμα σας. Για τον λόγο αυτό, να επιλέγετε πάντα μη θειούχα μελάσα για χρήση στον κήπο.

Μελάσα ή Μέλι;

Εάν η μελάσα περιέχει σάκχαρα που βοηθούν τα μικρόβια να ευδοκιμήσουν και τα φυτά να αναπτυχθούν, γιατί να μη χρησιμοποιήσετε μέλι; Το μέλι περιέχει άφθονη ζάχαρη και λειτουργεί ακόμη και ως διεγερτικό ριζοβολίας κατά την κλωνοποίηση μοσχευμάτων. Ωστόσο, η μελάσα φέρνει κάτι παραπάνω από ζάχαρη στο παιχνίδι. Μεγάλες ποσότητες βασικών θρεπτικών συστατικών καθιστούν τη μελάσα την καλύτερη επιλογή όταν στοχεύετε σε τεράστιες σοδειές.

Πώς και Πότε να Χρησιμοποιήσετε τη Μελάσα στην Καλλιέργεια Κάνναβης

Λοιπόν, έχοντας κατά νου τις παραπάνω γνώσεις, πώς πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη μελάσα όταν πρόκειται να καλλιεργήσετε κάνναβη; Ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω τεχνικές για να ανακαλύψετε διαφορετικούς τρόπους χρήσης της μελάσας στον κήπο ή στον χώρο της καλλιέργειάς σας.

Ποιος Τύπος Μελάσας Είναι ο Καλύτερος για την Κάνναβη;

Πριν εμβαθύνουμε στο πώς να τη χρησιμοποιήσουμε, ας καταλάβουμε ποιος είναι ο καλύτερος τύπος μελάσας για χρήση. Συνιστούμε να στοχεύσετε σε μη θειούχα μελάσα blackstrap. Αυτή η παχιά και σκούρα μορφή της προσφέρει μια πολύ πιο συμπυκνωμένη πηγή σακχάρων που θα εκτοξεύσει τη μικροβιακή ζωή στο χώμα σας.

Χρήση Μελάσας στο Χώμα

Μπορείτε να ενισχύσετε το χώμα σας με μελάσα γρήγορα και εύκολα. Υπάρχουν δύο τρόποι για να την προσθέσετε στο καλλιεργητικό σας μέσο, είτε μέσω νερού είτε σε ξηρή μορφή.

Πότισμα με Μελάσα

Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να ποτίσετε τα φυτά σας με μελάσα:

 1. Γεμίστε ένα ποτιστήρι με χλιαρό νερό.
 2. Προσθέστε 4–5 ml μελάσας ανά λίτρο νερού και ανακατέψτε καλά.
 3. Διατηρήστε αυτή τη συγκέντρωση σε όλη τη βλαστική φάση και χορηγήστε το διάλυμα 1–2 φορές την εβδομάδα.
 4. Παρακολουθήστε προσεκτικά για τυχόν σημάδια καψίματος λόγω υπερβολικών θρεπτικών συστατικών και σταματήστε να ποτίζετε εάν δείτε κάτι ανησυχητικό.
 5. Αυξήστε τη δόση σε 8–10 ml κατά το στάδιο της ανθοφορίας για να καλύψετε την αυξημένη ζήτηση για κάλιο.
Riego con melaza

Βελτιώστε το Χώμα με Ξηρή Μελάσα

Η ξηρή μελάσα είναι ένα μείγμα από κόκκους εμποτισμένους με μελάσα. Δείτε πώς να το χρησιμοποιήσετε.

 1. Χρησιμοποιήστε μια σέσουλα για να μετρήσετε 500g μελάσας.
 2. Εφαρμόστε αυτόν τον όγκο για κάθε 4–6 m² εδάφους για να εμπλουτίσετε το καλλιεργητικό σας μέσο στην αρχή του κύκλου της καλλιέργειας.
 3. Εφαρμόστε την ίδια ποσότητα ακριβώς κάτω από το χώμα της επιφάνειας στην αρχή της φάσης της ανθοφορίας.
Mejora el suelo con melaza seca

Χρήση Μελάσας Ψεκάζοντας τα Φύλλα

Οι ψεκασμοί φυλλώματος επιτρέπουν στα θρεπτικά συστατικά να περάσουν απευθείας από τα φύλλα μέσω της επιδερμίδας και των μικροσκοπικών στομάτων (πόροι). Αυτό επιτρέπει στους καλλιεργητές να αντιμετωπίζουν γρήγορα τυχόν σημάδια έλλειψης.

Για να φτιάξετε το δικό σας σπρέι φυλλώματος μελάσας, ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

 1. Προσθέστε ένα λίτρο χλιαρό νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού.
 2. Προσθέστε ένα τέταρτο του κουταλιού του γλυκού μελάσα στο μπουκάλι.
 3. Αναμείξτε καλά το διάλυμα ανακατεύοντας και ανακινώντας.
 4. Ψεκάστε γενναιόδωρα στα φύλλα των φυτών της κάνναβής σας.
 5. Εφαρμόστε ξανά μία φορά κάθε δύο εβδομάδες σε όλο τον κύκλο ανάπτυξης.

Χρησιμοποιήστε τη Μελάσα ως Φυτικό Εντομοκτόνο

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τον παραπάνω τύπο μελάσας για να αντιμετωπίσετε τα παράσιτα[6]. Αυτό το παρασκεύασμα όχι μόνο θα μεταφέρει βασικά θρεπτικά συστατικά απευθείας μέσω των φύλλων, αλλά θα βοηθήσει επίσης στην πρόληψη και την απομάκρυνση των εντόμων που προκαλούν ζημιά στα φύλλα, τους μίσχους και τα κλαδιά.

Αυτή η φόρμουλα λειτουργεί καλά στην αντιμετώπιση των παρασιτικών εντόμων, όπως οι αφίδες, οι λευκές μύγες και οι δαντέλες.

Uso de melaza para pulverización foliar

Χρήση Μελάσας σε Τσάι Κομπόστ

Το τσάι κομπόστ αξιοποιεί τη δύναμη της μικροβιακής ζωής και τα κρίσιμα θρεπτικά συστατικά[7]. Αυτές οι φόρμουλες ενισχύουν τα φυτά με ζωογόνες ουσίες που συμβάλλουν στην ενίσχυση της υγείας των φυτών και στην αύξηση της παραγωγικότητάς τους.

Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού μη θειούχα μελάσα blackstrap στο παρασκεύασμα τσαγιού κομπόστ για να προσφέρετε περισσότερους υδατάνθρακες και μέταλλα που ενισχύουν την απόδοση.

Συμβουλές για τη Χρήση Μελάσας στην Καλλιέργεια Κάνναβης

Η χρήση των παραπάνω συνταγών και μεθόδων θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την υγεία των φυτών και του χώματός σας, βελτιώνοντας παράλληλα τις σοδειές στην πορεία. Οι συμβουλές που παρουσιάζονται παρακάτω θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ικανότητά σας να χρησιμοποιείτε τη μελάσα κατά την καλλιέργεια της κάνναβης. Μάθετε πότε να σταματήσετε να τη χρησιμοποιείτε, πώς να τη συνδυάζετε με άλλες ουσίες και ποιες είναι οι καλύτερες εναλλακτικές λύσεις.

 • Πότε να Σταματήσετε να Χρησιμοποιείτε Μελάσα

Η χρήση μελάσας μπορεί να γίνει προβληματική υπό ορισμένες συνθήκες[8]. Για παράδειγμα, είναι πιθανό να χορηγήσετε στα φυτά σας υπερβολική ποσότητα. Όταν προσθέτετε πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά στο χώμα, οι ρίζες και τα φύλλα μπορεί να καούν. Εάν εντοπίσετε σημάδια εγκαύματος λόγω θρεπτικών συστατικών, σταματήστε να εφαρμόζετε μελάσα μέχρι να λυθεί το πρόβλημα.

 • Συνδυασμός Μελάσας με Ριζοβακτήρια

Η μελάσα βοηθά στην τροφοδοσία των μικροβίων που υπάρχουν ήδη στο χώμα. Αλλά μπορείτε να προσθέσετε μια επιπλέον πινελιά στο παρασκεύασμά σας προσθέτοντας και ριζοβακτήρια[9]. Αυτός ο τύπος βακτηρίων κάνει πολλά καλά βοηθώντας στην απελευθέρωση θρεπτικών συστατικών και καταπολεμώντας τα παθογόνα.

 • Μελάσα VS Συμπληρώματα του Εμπορίου

Ρίξτε μια ματιά στη λίστα συστατικών σε πολλά βιολογικά συμπληρώματα. Παρατηρείτε κάτι κοινό; Πολλά από αυτά περιέχουν μελάσα! Η μελάσα επιτυγχάνει πολύ παρόμοια αποτελέσματα με πολλές έτοιμες λύσεις που διατίθενται στα ράφια. Ωστόσο, ορισμένα από αυτά τα προϊόντα περιέχουν πρόσθετα καλούδια και ορισμένοι καλλιεργητές προτιμούν απλώς να χρησιμοποιούν αυτά τα συμπληρώματα αντί να αφιερώνουν χρόνο για να φτιάξουν τα δικά τους.

 • Εναλλακτικές λύσεις αντί για Μελάσα

Η μελάσα είναι εύκολα ένα από τα φθηνότερα και πιο αποτελεσματικά ενισχυτικά χώματος που κυκλοφορούν. Ωστόσο, εάν δεν μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε μελάσα, υπάρχουν μερικές εναλλακτικές που λειτουργούν επίσης καλά. Αυτές αναφέρονται παρακάτω:

 • Μέλι
 • Αγαύη
 • Σιρόπι καλαμποκιού

Γιατί η Μελάσα Είναι Εξαιρετική για την Υγιή Ανάπτυξη των Φυτών Κάνναβης

Η μελάσα περιέχει μια τεράστια ποικιλία από βασικά μέταλλα που χρειάζονται για να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν τα φυτά κάνναβης. Παράλληλα με αυτό το τεράστιο όφελος, βοηθά στη ζωή του χώματος τροφοδοτώντας το με ωφέλιμα βακτήρια και μύκητες. Αυτό επιτρέπει στη συνέχεια στα φυτά να αξιοποιήσουν ακόμα περισσότερα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν ήδη στο χώμα. Και το καλύτερο; Η μελάσα είναι φθηνή, αλλά εξαιρετικά αποτελεσματική!

External Resources:
 1. The effects of fulvic acid and sugar cane molasseson yield and qualities of tomato https://irjabs.com
 2. Experimental investigation of molasses as a sole nutrient for the production of an alternative metabolite biosurfactant https://www.sciencedirect.com
 3. The Effects of Sugar Beet Molasses Applications on Root Yield and Sugar Content of Sugar Beet https://www.biotechstudies.org
 4. Effect of Molasses and Organic Fertilizer in Soil fertility and Yield of Spinach in Khotang, Nepal https://www.nepjol.info
 5. Evaluation of baker's yeast strains exhibiting significant growth on Japanese beet molasses and compound analysis of the molasses types https://www.sciencedirect.com
 6. Effect of Molasses as a Spray Additive for Control of the Bollworm and Tobacco Budworm https://academic.oup.com
 7. Effect of Molasses on Regrowth of E. coli O157:H7 And Salmonella in Compost Teas https://www.tandfonline.com
 8. Efecto del uso de melaza y microorganismos eficientes sobre la tasa de descomposición de la hoja de caña (Saccharum officinarum) https://dialnet.unirioja.es
 9. Plant Associated Rhizobacteria for Biocontrol and Plant Growth Enhancement https://www.frontiersin.org
Δήλωση αποποίησης ευθύνης:
Αυτό το περιεχόμενο προορίζεται αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Οι παρεχόμενες πληροφορίες προέρχονται από έρευνες που συλλέγονται από εξωτερικές πηγές

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 στα 5
στα 37827 αξιολογήσεις