Οδηγός Καλλιέργειας Κάνναβης από τη Royal Queen Seeds

By Max Sargent

Το να γνωρίζετε πότε πρέπει να γυρίσετε την καλλιέργεια σας από το στάδιο ανάπτυξης στο στάδιο της ανθοφορίας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για να εξασφαλίσετε την επιτυχία των φυτών σας. Αυτό συμβαίνει επειδή η μετάβαση που γίνεται πολύ νωρίς μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερη συνολική σοδειά. Αντίθετα, η αργοπορημένη μετάβαση μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική ανάπτυξη ή καμένα άνθη. Η απόφαση για το πότε θα γίνει η μετάβαση θα πρέπει να βασίζεται στην προσεκτική εξέταση πολλών παραγόντων, όπως η ηλικία του φυτού, το μέγιστο ύψος που μπορεί να αποκτήσει το φυτό στον χώρο που διαθέτετε, ο τύπος της ποικιλίας (ή των ποικιλιών) που καλλιεργείτε, ο τρόπος που μεγάλωσε το φυτό (από σπόρο ή κλώνο) και η μέθοδος καλλιέργειας που χρησιμοποιείτε.

Κατά τη μετάβαση, οι καλλιεργητές πρέπει να γνωρίζουν όλες αυτές τις συνθήκες και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να επηρεάσουν το τελικό προϊόν. Δεδομένου ότι κάθε καλλιέργεια είναι μοναδική, οι καλλιεργητές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν αντιγράφουν τις μεθόδους και τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται από άλλους. Μπορεί πραγματικά να έχετε δραματικά διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που σκοπεύατε.

Έχει Σημασία η Ηλικία των Φυτών;

Κατά βάση—όχι πραγματικά. Ορισμένοι καλλιεργητές πιστεύουν ότι τα φυτά που καλλιεργούνται από σπόρους πρέπει να ωριμάσουν 60 ημέρες στη βλαστική κατάσταση. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα νεαρά σπορόφυτα δεν μπορούν να αρχίσουν να ανθίζουν σωστά για 2–3 εβδομάδες. Ωστόσο, όταν καλλιεργείτε από κλώνους, η ηλικία δεν αποτελεί πρόβλημα. Οι καλλιεργητές μπορούν να περάσουν στο στάδιο της ανθοφορίας μόλις ο κλώνος δημιουργήσει ένα συμπαγές ριζικό σύστημα.

Σε βέλτιστες συνθήκες, τα φυτά θα πρέπει να διατηρούνται στο βλαστικό τους στάδιο για περίπου 60 ημέρες. Αυτή η χρονική περίοδος θα πρέπει να δώσει στο φυτό την ευκαιρία να μεγιστοποιήσει την απόδοση και να εγκλιματιστεί στις συνθήκες της καλλιέργειας. Αυτό είναι σημαντικό γιατί οι επιπλοκές και τα λάθη είναι πολύ πιο δύσκολο να διορθωθούν κατά το στάδιο της ανθοφορίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η χρονική περίοδος είναι απλώς μια σύσταση. Εάν η μέγιστη απόδοση δεν αποτελεί προτεραιότητα ή εάν οι συνθήκες στον χώρο σας δεν επιτρέπουν να υπάρξει ένα μεγάλο βλαστικό στάδιο, τα φυτά μπορούν να ανθίσουν πολύ πριν από το σημείο αναφοράς των 60 ημερών.

Vegetative to Flowering

Παράγοντας #1: Μέγιστο Ύψος του Φυτού

Το πιο σημαντικό είναι ο διαθέσιμος χώρος για να αναπτυχθούν τα φυτά σας. Όσο περισσότερο διατηρούνται τα φυτά στη βλαστική κατάσταση, τόσο πιο ψηλά θα γίνουν. Ως εκ τούτου, το να φυτεύετε τα φυτά σας για πολύ καιρό σε περιορισμένο χώρο μπορεί να οδηγήσει σε κατάσταση υπερβολικής ανάπτυξης. Τα φυτά που γίνονται πολύ ψηλά μπορεί ενδεχομένως να φτάσουν πολύ κοντά σε φωτιστικά και να υποστούν κάποια ζημιά ως αποτέλεσμα. Ιδανικά, δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε τα φυτά σας να πλησιάζουν περισσότερο από 30 εκατοστά από τα φώτα. Αυτή είναι μια πρόχειρη εκτίμηση. Ωστόσο, οι καλλιεργητές κινδυνεύουν να κάψουν τα άνθη τους εάν τους επιτρέψουν να πλησιάσουν πιο κοντά.

Φροντίστε να λάβετε υπόψη το είδος των λαμπών που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια. Ορισμένοι λαμπτήρες είναι πιο θερμοί από άλλους, και αυτό σίγουρα θα επηρεάσει την ελάχιστη απόσταση που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των φυτών και των λαμπών. Το πόσο καιρό αφήνετε τα φυτά σας να παραμείνουν σε πρόγραμμα ανάπτυξης θα πρέπει επίσης να εξαρτάται από το είδος της ποικιλίας που καλλιεργείτε.

Παράγοντας #2: Ποικιλίες—Indica ή Sativa;

Οι γενετικές διαφορές μεταξύ των ποικιλιών Indica και Sativa πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη μετάβαση στο στάδιο της ανθοφορίας. Αυτό συμβαίνει επειδή τα φυτά Indica και τα Sativa συμπεριφέρονται διαφορετικά κατά την ανθοφορία. Οι ποικιλίες Indica είναι γνωστές για την παραγωγή μικρότερων, παχύτερων, πιο θαμνωδών φυτών σε σύγκριση με τις αντίστοιχες Sativa. Τυπικά, θα κερδίσουν μόνο το 25–50% του ύψους τους στο στάδιο της ανθοφορίας. Συγκριτικά, οι ποικιλίες Sativa είναι γνωστές για το ύψος τους και για την ικανότητά τους να συνεχίζουν να ψηλώνουν σε όλο το στάδιο της ανθοφορίας. Είναι γνωστό ότι διπλασιάζουν το ύψος τους από την πρώτη ημέρα της ανθοφορίας μέχρι τη συγκομιδή.

Λάβετε υπόψη ότι αυτά τα χαρακτηριστικά ισχύουν για τις γνήσιες ποικιλίες Sativa και Indica. Οι περισσότερες ποικιλίες θα επιδείξουν χαρακτηριστικά αντιπροσωπευτικά και των δύο εφόσον δεν είναι 100% Indica ή Sativa. Όταν ασχολείστε με υβρίδια, φροντίστε να ερευνήσετε τη γενετική σύνθεση του φυτού, ώστε να έχετε μια καλύτερη ιδέα για το τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας. Ένας βασικός εμπειρικός κανόνας για την καλλιέργεια υβριδίων είναι να περιμένουμε ότι το φυτό θα γίνει διπλάσιο σε ύψος από αυτό που είναι στο τέλος της βλαστικής του κατάστασης.

Sativa or Indica Strains Grow at different Speed

Παράγοντας #3: Κλώνοι ή Σπόροι;

Η μέθοδος φύτευσης που επιλέγεται για την καλλιέργεια θα επηρεάσει επίσης τον χρόνο της μετάβασης. Η διαφορά μεταξύ της καλλιέργειας από σπόρους ή κλώνους θα επηρεάσει τον ρυθμό της ανάπτυξης του ριζικού συστήματος του φυτού. Εάν το φυτό δεν έχει δημιουργήσει ένα συμπαγές ριζικό σύστημα, τότε μπορεί να υπάρξουν προβλήματα και επιπλοκές κατά το στάδιο της ανθοφορίας.

Οι κλώνοι μπορούν να ψηλώσουν πολύ γρήγορα, αναγκάζοντας τους καλλιεργητές να κάνουν τη μετάβαση στην ανθοφορία με βάση μόνο το μέγεθος του φυτού. Ωστόσο, οι καλλιεργητές θα πρέπει να φροντίσουν να δώσουν στους κλώνους τους τον απαραίτητο χρόνο για να εδραιωθούν πριν από την ανθοφορία. Τα σπορόφυτα μπορούν να μεταβούν πολύ νωρίτερα, αλλά να θυμάστε ότι θα χρειαστούν 2–3 εβδομάδες μέχρι να είναι έτοιμα να το κάνουν.

Related story

Παράγοντας #4: Μέθοδοι Καλλιέργειας

Διαφορετικές μέθοδοι καλλιέργειας όπως η μέθοδος sea of green (SOG), η μέθοδος screen of green (ScrOG), το lollipopping και το super cropping μπορούν όλες να επηρεάσουν τον χρόνο της μετάβασης. Ανάλογα με τη μέθοδο που θα επιλέξετε, ο χρόνος ανθοφορίας σας πιθανότατα θα είναι διαφορετικός.

  • Sea of Green (SOG)

Αυτή η μέθοδος βασίζεται σε φυτά που ανθίζουν νωρίς, έτσι ώστε να παράγουν μόνο ένα κεντρικό, μεγάλο άνθος. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται συνήθως με ποικιλίες Indica που βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους στον χώρο καλλιέργειας. Όταν χρησιμοποιείται αυτή η μέθοδος, τα φυτά πρέπει να μεταβαίνουν σtην άνθιση όταν φτάσουν σε ύψος μεταξύ 15–30cm.

  • Screen of Green (ScrOG)

Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί ένα πλέγμα που τοποθετείται οριζόντια πάνω από τα φυτά. Το πλέγμα τοποθετείται συνήθως 30–60cm πάνω από τη βάση των φυτών. Αυτό τους επιτρέπει να αναπτυχθούν μέσα από αυτό. Όταν χρησιμοποιείται αυτή η μέθοδος, τα φυτά πρέπει να παραμείνουν σε βλαστική κατάσταση για αρκετά περισσότερες εβδομάδες από ό,τι με τη μέθοδο SOG.

Sea of Green and Screen of Green, SOG vs SCROG

  • Lollipopping

Το Lollipopping είναι μια τεχνική που περιλαμβάνει την αφαίρεση των χαμηλότερων φύλλων και κλαδιών του φυτού που λαμβάνουν πολύ λίγο έως καθόλου φως. Επειδή τα φυτά χρειάζονται φως για να αναπτυχθούν, αυτές οι περιοχές θα παράγουν μικρότερους ανθούς και θα τραβήξουν ενέργεια από το φυτό που θα μπορούσε να δαπανηθεί κάπου αλλού καλύτερα. Αφαιρώντας τα κάτω φύλλα και τις θέσεις των ανθών, το φυτό μπορεί να εστιάσει την ενέργειά του στα ανώτερα άνθη που γίνονται πιο πυκνά και πιο χοντρά. Αυτή η μέθοδος συνήθως περιλαμβάνει μετάβαση στην ανθοφορία με βάση το ύψος. Τα φυτά Sativa συνήθως είναι έτοιμα για μετάβαση όταν φτάσουν τα 30–45 cm, καθώς μεγαλώνουν πάρα πολύ κατά το στάδιο της ανθοφορίας. Τα φυτά Indica είναι έτοιμα για μετάβαση όταν φτάσουν σε ύψος περίπου 100cm, δίνοντάς τους περισσότερο χρόνο στη φάση της ανάπτυξης.

  • Super Cropping

Αυτή η μέθοδος έχει σχεδιαστεί για να παράγει πολύ μεγάλες σοδειές από έναν ελάχιστο αριθμό φυτών. Ως εκ τούτου, τα φυτά που καλλιεργούνται με αυτή τη τεχνική πρέπει να παραμείνουν στο στάδιο της ανάπτυξης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το super cropping περιλαμβάνει την κάμψη των άνω κλαδιών προς τα κάτω, έτσι ώστε να μπορεί να φτάσει περισσότερο φως στα κάτω μέρη του φυτού. Αυτό διατηρεί το ύψος του φυτού υπό έλεγχο καθ' όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας και επιτρέπει μια μεγαλύτερη περίοδο ανάπτυξης.

Lollipopping and Super Cropping

Εξωτερικοί Παράγοντες

Συνήθως, οι καλλιεργητές εξωτερικού χώρου επιτρέπουν στα φυτά τους να ανθίσουν μόνα τους. Αυτό συμβαίνει συνήθως μετά τα μέσα του καλοκαιριού, όταν οι μέρες γίνονται μικρότερες από 12 ώρες. Οι καλλιεργητές εξωτερικού χώρου θα πρέπει να φροντίζουν ώστε τα φυτά τους να μη λαμβάνουν κανενός είδους φως τη νύχτα. Αυτό περιλαμβάνει πηγές φωτός, όπως φώτα κήπου, φώτα δρόμου ή προβολείς.

Ωστόσο, τα φυτά εξωτερικού χώρου δεν χρειάζεται απαραίτητα να αφεθούν στην τύχη τους. Ομοίως με τα φυτά εσωτερικού χώρου, μπορεί επίσης να χρειαστεί να ανθίσουν λόγω αλλαγής των συνθηκών. Ορισμένα κλίματα απλά δεν προσφέρουν στα φυτά αρκετό χρόνο για να ανθίσουν πριν την έλευση του χειμώνα. Άλλα κλίματα μπορεί να απαιτήσουν από έναν καλλιεργητή να μεταβεί σε ανθοφορία για να κρατήσει το φυτό σε συγκεκριμένο ύψος. Επιπλέον, ορισμένοι καλλιεργητές επιλέγουν να μεταβούν στην ανθοφορία για να συλλέξουν πολλαπλές σοδειές την ίδια σεζόν.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, το να αναγκάσεις τα φυτά εξωτερικού χώρου να ανθίσουν είναι μια απλή διαδικασία. Οι καλλιεργητές εξωτερικού χώρου συνήθως κάνουν τη μετάβαση στην ανθοφορία καλύπτοντας τα φυτά τους, έχοντας ως αποτέλεσμα τη μείωση της έκθεσης στο φως. Οι καλλιεργητές που καλλιεργούν σε θερμοκήπια πρέπει απλώς να καλύπτουν τα παράθυρά τους.

Related story

Τι να Περιμένετε Κατά την Ανθοφορία

Για τις περισσότερες ποικιλίες κάνναβης, η περίοδος ανθοφορίας θα διαρκέσει κάπου από 7 έως 10 εβδομάδες. Αυτό που συμβαίνει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα διαφέρει από εβδομάδα σε εβδομάδα και από ποικιλία σε ποικιλία. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι μπορείτε να περιμένετε κατά την περίοδο της ανθοφορίας, ανατρέξτε στον εβδομαδιαίο οδηγό ανθοφορίας της Royal Queen Seeds.

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 στα 5
στα 37827 αξιολογήσεις