Οδηγός Καλλιέργειας Κάνναβης από τη Royal Queen Seeds


By Steven Voser


Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να παρέμβετε στην ανάπτυξη ενός φυτού κάνναβης για να βελτιώσετε την ποιότητα και το μέγεθος της σοδειάς. Μία από αυτές τις μεθόδους, η αποφύλλωση, περιλαμβάνει την απογύμνωση ενός φυτού από το υπερβολικό φύλλωμά του για να βελτιωθεί η διείσδυση του φωτός και η ροή του αέρα.

Αν και είναι μια αμφιλεγόμενη μέθοδος, πιστεύουμε ακράδαντα στην ικανότητά της να βελτιώνει την ποιότητα και το μέγεθος των σοδειών κάνναβης.

Τι είναι η αποφύλλωση κάνναβης;

Αν και είναι αρκετά απλή ως τεχνική, υπάρχει σίγουρα κάποιος κίνδυνος με την αποφύλλωση. Συγκεκριμένα, είναι πολύ εύκολο να αφαιρέσετε υπερβολικά πολλά φύλλα από ένα φυτό, να σταματήσετε την ανάπτυξή του και να αφαιρέσετε κόμβους που θα μπορούσαν να έχουν αναπτύξει υπέροχα άνθη.

Πολλοί καλλιεργητές αμφισβητούν την αποφύλλωση. Εξάλλου, γιατί ένα φυτό να σπαταλήσει ενέργεια για την ανάπτυξη περιττών φύλλων; Λοιπόν, στη φύση, τα φυτά κάνναβης χρησιμοποιούν τα φύλλα τους για να αποθηκεύουν θρεπτικά συστατικά για στρεσογόνες περιόδους όπως ξηρασίες, ελλείψεις θρεπτικών ουσιών και προσβολές από παράσιτα.

Ωστόσο, όταν καλλιεργείτε σε εσωτερικό χώρο, μεγάλο μέρος αυτού του πλεονάζοντος φυλλώματος γίνεται περιττό. Άλλωστε, σε αντίθεση με την άγρια φύση, τα φυτά εσωτερικού χώρου αναπτύσσονται σε προσεκτικά ελεγχόμενα περιβάλλοντα με, ιδανικά, τέλεια επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας και χαμηλό κίνδυνο παρασίτων. Σε αυτό το περιβάλλον, το παχύ φύλλωμα γίνεται περισσότερο βάρος.

Εκεί έρχεται η αποφύλλωση. Αφαιρώντας μέρος αυτού του πλεονάζοντος φυλλώματος, όχι μόνο απελευθερώνετε μέρος της ενέργειας του φυτού σας (μειώνοντας την ποσότητα του φυλλώματος που χρειάζεται για να διατηρηθεί ζωντανό), αλλά βοηθάτε το φυτό σας να χρησιμοποιεί καλύτερα την περιορισμένη πηγή φωτός του. Τέλος, η αποφύλλωση βελτιώνει επίσης τη ροή του αέρα γύρω από τα φυτά σας, η οποία με τη σειρά της βοηθά στη μείωση των προβλημάτων θερμοκρασίας/υγρασίας και του κινδύνου παρασίτων/μούχλας.

Σημείωση: Μερικοί καλλιεργητές μπερδεύουν την αποφύλλωση με την τεχνική lollipopping. Ενώ και το lollipopping αφορά στην αφαίρεση του φυλλώματος, περιλαμβάνει την απογύμνωση ολόκληρου του κάτω μέρους ενός φυτού, συμπεριλαμβανομένων των κόμβων (και μερικές φορές ακόμα και την αφαίρεση ολόκληρων κλαδιών), αφήνοντας τα κλαδιά ως επί το πλείστον γυμνά. Έτσι, μετά την εφαρμογή του lollipopping, το κάθε κλαδί μοιάζει σαν γλειφιτζούρι. Η αποφύλλωση, από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνει τη στρατηγική αφαίρεση φύλλων από διαφορετικές περιοχές του φυτού και δεν περιλαμβάνει εγγενώς την αφαίρεση θέσεων ανθών ή κλαδιών.

Defoliation – A High Risk Way To Increase Yield

Τα οφέλη της αποφύλλωσης των φυτών κάνναβης

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τα οφέλη της αποφύλλωσης, βοηθάει να καταλάβουμε πρώτα ότι τα φυτά κάνναβης έχουν μια πεπερασμένη ποσότητα ενέργειας στη διάθεσή τους για να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη. Η ενέργεια αυτή εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και κυρίως από την ποσότητα του διαθέσιμου χώματος, την περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά, τα επίπεδα υγρασίας και θερμοκρασίας και την ποσότητα φωτός που λαμβάνουν τα φυτά.

Σε έναν εσωτερικό χώρο καλλιέργειας, είστε ελεύθεροι να δώσετε στα φυτά σας τα σωστά θρεπτικά συστατικά ακριβώς τη στιγμή που τα χρειάζονται και μπορείτε να ελέγξετε τόσο τη θερμοκρασία όσο και την υγρασία. Ωστόσο, η ποσότητα φωτός, χώματος και χώρου που έχουν τα φυτά σας σε εσωτερικό χώρο είναι πολύ μικρότερη από αυτή που θα απολάμβαναν στη φύση.

Αφαιρώντας προσεκτικά το φύλλωμα που δεν θα υποστηρίξει την ανάπτυξη των ανθών, θα βοηθήσετε το φυτό σας να χρησιμοποιήσει καλύτερα την πεπερασμένη ποσότητα ενέργειας που μπορεί να παράγει με τους περιορισμένους πόρους του.

Η αφαίρεση αυτού του φυλλώματος θα διευκολύνει επίσης την κυκλοφορία του αέρα γύρω από τα φυτά σας και το δωμάτιο. Αυτό από μόνο του έχει πολλά οφέλη. Όχι μόνο θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε σταθερή τη θερμοκρασία και την υγρασία σε όλο τον χώρο της καλλιέργειάς σας, αλλά θα μειώσει τον κίνδυνο προσβολής από μούχλα και παράσιτα (που φυσικά ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές συνθήκες).

Οφέλη Αποφύλλωσης
Βοηθά το φυτό σας να χρησιμοποιεί την ποσότητα ενέργειας που μπορεί να παράγει
Αυξάνει την κυκλοφορία του αέρα
Μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από μούχλα και παράσιτα

Επιλογή των κατάλληλων φυτών κάνναβης για αποφύλλωση

Η αφαίρεση υγιούς φυλλώματος στρεσάρει τα φυτά σας. Επομένως, θα πρέπει να κάνετε αποφύλλωση μόνο στα φυτά που είναι 100% υγιή. Οι δυνατοί, όρθιοι μίσχοι, τα πράσινα φύλλα, η γρήγορη ανάπτυξη και ένα καλά στραγγιζόμενο μέσο που στεγνώνει γρήγορα είναι όλα ενδεικτικά ότι τα φυτά σας είναι χαρούμενα.

Μην αποφυλλώνετε φυτά που φαίνονται εμφανώς εύθραυστα ή παρουσιάζουν συμπτώματα ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών, υπερβολικού ή ανεπαρκούς ποτίσματος, καψίματος από θρεπτικά συστατικά ή κάποιου μικρού εγκαύματος, ζημιάς από τον άνεμο ή από παράσιτα/ασθένειες. Η αποφύλλωση αυτών των φυτών θα προκαλέσει μόνο περισσότερο στρες από όσο μπορούν να αντέξουν.

Συνιστούμε επίσης μόνο την αποφύλλωση φυτών εσωτερικού χώρου. Όπως αναφέραμε προηγουμένως, τα φυτά κάνναβης στην πραγματικότητα αποθηκεύουν ενέργεια στα φύλλα τους όταν εκτίθενται σε στρεσογόνους παράγοντες. Επειδή τα φυτά εξωτερικού χώρου εκτίθενται σταθερά σε περιβαλλοντικό στρες (όπως ξηρασίες, καταιγίδες, σκληροί άνεμοι ή διακυμάνσεις θερμοκρασίας/υγρασίας) καθώς και σε παράσιτα, δεν συνιστούμε την αποφύλλωσή τους.

Επιπλέον, σε αντίθεση με τα φώτα καλλιέργειας εσωτερικού χώρου, ο ήλιος αλλάζει θέση κατά τη διάρκεια της ημέρας και είναι ικανός να διεισδύσει ακόμη και σε εξαιρετικά θαμνώδη φυτά, πράγμα που σημαίνει ότι τα φυτά εξωτερικού χώρου έχουν πολύ περισσότερη (και πολύ καλύτερη) έκθεση στο φως. Έτσι, δεν ωφελούνται από την αποφύλλωση με τον ίδιο τρόπο όπως τα φυτά εσωτερικού χώρου.

Τα ιδανικά φυτά για αποφύλλωση έχουν
Δυνατά κλαδιά που στρέφονται προς τα πάνω
Πράσινα φύλλα
Γρήγορη ανάπτυξη
Ένα μέσο που στραγγίζει καλά και στεγνώνει γρήγορα

Πώς να αποφυλλώσετε τα φυτά κάνναβης

Το κλειδί για τη σωστή αποφύλλωση των φυτών κάνναβης είναι, φυσικά, να γνωρίζετε ποια φύλλα να αφαιρέσετε. Ταυτόχρονα, είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε πότε πρέπει να αποφυλλώσετε. Στην ιδανική περίπτωση, συνιστούμε να αποφυλλώνετε τα φυτά σας μία φορά κατά τη διάρκεια της φάσης ανάπτυξης και μία φορά κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας.

Εάν είστε αρχάριος καλλιεργητής, κάντε αποφύλλωση μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια της φάσης ανάπτυξης. Εάν είστε πιο έμπειροι, μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε να κάνετε αποφύλλωση πολλές φορές (δεδομένου ότι το πρόγραμμά σας προβλέπει αρκετό χρόνο για να ανακάμψουν τα φυτά μετά από κάθε αποφύλλωση).

Φάση Ανάπτυξης

Συνιστούμε να αποφυλλώσετε τα φυτά που αναπτύσσονται, λίγο πριν προχωρήσετε στην ανθοφορία τους:

  1. Ξεκινήστε αφαιρώντας πρώτα τα μεγάλα φύλλα βεντάλιας. Αυτά τείνουν να επισκιάζουν σχεδόν οτιδήποτε κάτω από αυτά, καθιστώντας δύσκολη τη διείσδυση του φωτός στα κατώτερα μέρη του φυτού σας.
  2. Στη συνέχεια, αφαιρέστε τυχόν φύλλα που αναπτύσσονται προς το εσωτερικό του φυτού σας. Αυτά τείνουν επίσης να επισκιάζουν σημαντικές τοποθεσίες ανάπτυξης ανθών.
  3. Τέλος, αφαιρέστε τυχόν παλιό, κιτρινισμένο φύλλωμα.

Εάν αυτή είναι η πρώτη σας φορά, συνιστούμε να αφαιρέσετε τα φύλλα μόνο από τη μέση του φυτού σας και κάτω. Εάν υπάρχει αμφιβολία για την αφαίρεση ενός συγκεκριμένου φύλλου, επιλέξτε τον ασφαλή δρόμο και αφήστε το στη θέση του. Μην αφαιρείτε περισσότερο από 10–15% του φυλλώματος ενός μόνο φυτού.

Εάν, ωστόσο, είστε πιο έμπειροι, σας συνιστούμε να αφαιρέσετε τα φύλλα από το κάτω μέρος του φυτού σας έως και 3–4 κόμβους από την κορυφή των κλαδιών. Τα υγιή φυτά θα πρέπει να μπορούν να αντέξουν την αφαίρεση του 20–25% του φυλλώματός τους (δεδομένου ότι δεν αφαιρείτε τίποτα ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του φυτού σας).

Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, συνδυάστε την αποφύλλωση με την τεχνική lollipopping και το κλάδεμα για να βοηθήσετε πραγματικά το φυτό σας να αξιοποιήσει στο έπακρο την περιορισμένη του ενέργεια. Τέλος, μόλις ολοκληρώσετε την αποφύλλωση των φυτών σας, δώστε τους 2–3 ημέρες ξεκούρασης πριν αλλάξετε τα φώτα τους σε 12/12.

Defoliación: un método arriesgado para aumentar la cosecha

Φάση Ανθοφορίας

Για καλύτερα αποτελέσματα, συνιστούμε να αποφυλλώσετε τα φυτά σας για δεύτερη φορά, περίπου 3 εβδομάδες μετά την έναρξη της ανθοφορίας. Ακολουθήστε τα ίδια βήματα που αναφέρονται παραπάνω, αλλά να είστε λίγο πιο συνετοί σχετικά με το φύλλωμα που αφαιρείτε. Και πάλι, αν είστε αρχάριοι, προχωρήστε προσεκτικά και αφαιρέστε μόνο τα μεγάλα φύλλα βεντάλιας. Επίσης, θυμηθείτε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν χειρίζεστε τα φυτά σας για να αποφύγετε να ενοχλήσετε κάποιο από τα νεαρά μπουμπούκια τους.

Μετά από αυτήν την ελαφριά αποφύλλωση, απλά ταΐστε και ποτίστε σύμφωνα με το κανονικό σας πρόγραμμα, δίνοντας στα φυτά σας χρόνο να αναπτύξουν τα άνθη τους.

Defoliation Cannabis Plant in the Flowering Phase

Γνωρίζοντας τι φύλλωμα (και πόσο) να αφαιρέσετε

Η αποφύλλωση είναι μια μορφή τέχνης, έστω και μόνο με την έννοια ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς να την κάνετε. Με τον καιρό, ωστόσο, θα ξέρετε αυτόματα τι φύλλα να αφαιρέσετε από τα φυτά σας και πόση αποφύλλωση μπορούν να αντέξουν.

Εάν δεν έχετε εφαρμόσει την αποφύλλωση ποτέ στο παρελθόν, σας συνιστούμε να προχωρείτε πάντα με ασφάλεια και να επιμένετε στην αφαίρεση μόνο του φυλλώματος που προφανώς εμποδίζει την παραγωγή μπουμπουκιών.

Ειδικότερα, εστιάστε στα μεγάλα φύλλα βεντάλιας και στο εσωτερικό φύλλωμα που καλύπτει ήδη θέσεις ανάπτυξης ανθών.

Γρήγορες συμβουλές για τη βελτιστοποίηση της αποφύλλωσης

  • Το κλειδί για να έχετε μεγάλες σοδειές σε εσωτερικούς χώρους είναι να κρατάτε τα φυτά σας χαμηλά, επίπεδα και φαρδιά. Τα φυτά σας χρειάζονται ένα συμπαγές φύλλωμα για να τροφοδοτήσει την ανάπτυξή τους.
  • Ξεκινήστε από χαμηλά. Το μεγαλύτερο μέρος του κάτω φυλλώματος ενός φυτού είναι αρκετά ασφαλές να αφαιρεθεί.
  • Ξεκινήστε αργά. Μπορεί να είναι εύκολο να παρασυρθείτε στον ρυθμό της αποφύλλωσης. Μπορεί, προτού το καταλάβετε, να έχετε αφαιρέσει τα μισά φύλλα του φυτού σας. Μείνετε συγκεντρωμένοι και κινηθείτε αργά για να αποφύγετε να αφαιρέσετε πάρα πολλά φύλλα. Τα άτομα που δοκιμάζουν την αποφύλλωση για πρώτη φορά θα πρέπει να στοχεύουν στην αφαίρεση του 10–15% το πολύ του συνολικού φυλλώματος κάθε φορά.
  • Χρησιμοποιήστε κοφτερό ψαλίδι. Το καμπυλωτό ψαλίδι μας είναι εξαιρετικό για κοπές ακριβείας κατά την αποφύλλωση και το τριμάρισμα των ανθών μετά τη συγκομιδή. Θυμηθείτε να διατηρείτε πάντα το ψαλίδι σας καθαρό για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο ασθενειών και μόλυνσης.
  • Διαφορετικές ποικιλίες μπορούν να αντέξουν διαφορετικό βαθμό αποφύλλωσης. Τα θαμνώδη φυτά Indica, για παράδειγμα, τείνουν να διαχειρίζονται ιδιαίτερα καλά την αποφύλλωση, ενώ τα φυτά Sativa τείνουν να παράγουν από τη φύση τους λιγότερα φύλλα και επομένως δεν μπορούν να αντέξουν τόσο πολύ.

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 στα 5
στα 37835 αξιολογήσεις