Οδηγός Καλλιέργειας Κάνναβης από τη Royal Queen Seeds


By Steven Voser Reviewed by: Mr José

Η ώρα της συγκομιδής είναι χωρίς αμφιβολία η αγαπημένη ημερομηνία κάθε καλλιεργητή στο ημερολόγιό του. Αλλά δεδομένου ότι ο χρόνος της συγκομιδής μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ισχύ και τις επιδράσεις της κάνναβής σας, είναι σημαντικό να μαζέψετε τα άνθη σας την κατάλληλη στιγμή.


Πώς Να Αναγνωρίσετε Πότε η Κάνναβη Είναι Έτοιμη Για Συγκομιδή

Οι τράπεζες σπόρων συχνά παρέχουν μη ακριβείς εκτιμήσεις της σωστής ημερομηνίας συγκομιδής των ποικιλιών τους, οι οποίες μπορούν να σας χρησιμεύσουν ως μια γενική εκτίμηση για το πότε μπορείτε να περιμένετε ότι τα φυτά σας θα είναι έτοιμα για συγκομιδή. Η γενετική μιας ποικιλίας μπορεί επίσης να σας δώσει μια ιδέα για το πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να ωριμάσουν τα φυτά σας.

Οι ποικιλίες Sativa συνήθως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ωριμάσουν από τις Indica, πιθανώς επειδή προέρχονται από θερμές περιοχές με μακρά καλοκαίρια. Η Shining Silver Haze, για παράδειγμα, έχει χρόνο ανθοφορίας περίπου 11 εβδομάδες (που εξακολουθεί να θεωρείται μικρός χρόνος για μια ποικιλία Haze), ενώ η Special Kush 1 χρειάζεται μόλις 7-8 εβδομάδες για να ανθίσει.

Ο καλύτερος τρόπος, ωστόσο, για να μάθετε εάν τα φυτά σας είναι έτοιμα για συγκομιδή είναι απλά παρατηρώντας τα. Όταν τα φυτά της κάνναβής σας είναι έτοιμα, αναπτύσσουν μια σειρά από ενδεικτικά σημάδια, όπως:

1. Κιτρίνισμα Των Φύλλων

When is My Cannabis Plant Ready for Harvest

Τα κιτρινισμένα φύλλα είναι συνήθως ένα σημάδι ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών ή προβλήματος που οφείλεται σε κάποιο παθογόνο/παράσιτο κατά τη φάση της βλαστικής ανάπτυξης. Ωστόσο, κατά τη φάση της ανθοφορίας, είναι πολύ φυσιολογικό να κιτρινίσουν τα φύλλα των φυτών της κάνναβης. Αυτό συνήθως ξεκινά από τα φύλλα βεντάλιας (δηλαδή τα μεγάλα, πλατιά φύλλα κάτω από άνθη και τις διακλαδώσεις) και σταδιακά εξαπλώνεται στα μικρότερα φύλλα πιο κοντά στα άνθη, καθώς τα φυτά σας καταναλώνουν θρεπτικά συστατικά που είναι αποθηκευμένα στο παλιό τους φύλλωμα και εστιάζουν όλη τους την ενέργεια στην ανάπτυξη μεγαλύτερων, βαρύτερων ανθών.

Σε υγιή, φυτά κάνναβης που ωριμάζουν, θα δείτε τα παλαιότερα φύλλα προς το κάτω μέρος του κορμού να αρχίζουν να κιτρινίζουν πρώτα. Καθώς τα φυτά συνεχίζουν να ωριμάζουν, το παλαιότερο φύλλωμα προς τη μέση και την κορυφή του φυτού θα αρχίσει να κιτρινίζει. Αν αφεθούν στην τύχη τους, τα φυτά της κάνναβης μπορεί τελικά να αναπτύξουν κίτρινα φύλλα και στα φύλλα ζάχαρης (τα μικρά φυλλαράκια ανάμεσα στα άνθη), καθώς πλησιάζουν σιγά σιγά στο τέλος του κύκλου ζωής τους—προφανώς, θα θέλετε να το αποφύγετε αυτό και να προχωρήσετε στη συγκομιδή των φυτών σας ενώ τα άνθη τους είναι ακόμα ζωντανά και πράσινα.

Σημείωση: Ανάλογα με τη γενετική που καλλιεργείτε, μπορεί επίσης να δείτε τα φυτά σας να αναπτύσσουν ροζ, μοβ, ακόμη και σκούρες μαύρες αποχρώσεις καθώς ωριμάζουν. Αυτό καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη γενετική και τις περιβαλλοντικές συνθήκες (οι ψυχρότερες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας μπορούν να ενθαρρύνουν τα φυτά να αναπτύξουν μοβ άνθη).

2. Πορτοκαλί Ύπεροι

When is My Cannabis Plant Ready for Harvest

Θυμάστε τις λευκές τρίχες που άρχισαν να βγαίνουν από τα άνθη των φυτών σας καθώς αυτά άρχισαν να ανθίζουν; Αυτοί είναι οι ύπεροι και είναι στην πραγματικότητα πρόκειται για τα γεννητικά όργανα των θηλυκών φυτών κάνναβης που έχουν σχεδιαστεί για να δεσμεύουν τη γύρη που απελευθερώνεται στον αέρα από τα αρσενικά φυτά. Καθώς τα άνθη ωριμάζουν, οι ύπεροι θα αλλάξουν χρώμα, από ανοιχτό λευκό σε πορτοκαλί/κεχριμπαρένιο. Οι περισσότεροι καλλιεργητές συλλέγουν τα άνθη τους όταν περίπου το 90% των ύπερων ενός φυτού έχουν γίνει πορτοκαλί, καθώς η συγκέντρωση σε THC θεωρείται ότι είναι στο υψηλότερο επίπεδο εκείνη τη στιγμή.

3. Φουσκωμένοι Κάλυκες

When is My Cannabis Plant Ready for Harvest

Οι κάλυκες είναι οι βολβοί που φιλοξενούν τους ύπερους ενός θηλυκού φυτού κάνναβης. Είναι το πιο ρητινώδες μέρος ενός φυτού κάνναβης και, εκτός από τη δομή των ανθών κάνναβης, μπορεί να είναι ένας καλός δείκτης της ωριμότητας ενός φυτού. Γενικά, οι κάλυκες της κάνναβης φουσκώνουν, καθώς τα άνθη ωριμάζουν και δεν γονιμοποιούνται για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.

Καθώς τα φυτά σας κάνναβης αρχίζουν να ανθίζουν, θα πρέπει να παρατηρήσετε ότι οι κάλυκές τους γίνονται σημαντικά πιο φουσκωμένοι με την πάροδο του χρόνου. Μόλις φαίνονται όμορφοι και παχουλοί, με πύρινους, πορτοκαλί ύπερους να εξέχουν, ήρθε η ώρα να βγάλετε το μικροσκόπιό σας και να επιθεωρήσετε τα τριχίδια του φυτού σας για μια τελική εκτίμηση σχετικά με το αν είναι πράγματι η ώρα της συγκομιδής.

4. Γαλακτώδη/Κεχριμπαρένια/Διάφανα Τριχίδια

When is My Cannabis Plant Ready for Harvest

Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε ότι τα φυτά της κάνναβης σας είναι έτοιμα για συγκομιδή είναι κοιτάζοντας τα τριχίδιά τους χρησιμοποιώντας ένα μικροσκόπιο ή έναν μεγεθυντικό φακό κοσμηματοπωλείου. Τα τριχίδια είναι αδένες ρητίνης και αποτελούν την κρυσταλλική, κολλώδη επικάλυψη που βρίσκεται στα άνθη της κάνναβης. Αν τα απομονώσετε κάτω από μικροσκόπιο, τα μεμονωμένα τριχίδια μοιάζουν με μικρά, γυάλινα μανιτάρια, χάντρες ή τρίχες. Καθώς τα άνθη της κάνναβης ωριμάζουν, τα τριχίδιά τους μετατρέπονται από κρυστάλλινα σε γαλακτώδη λευκά και, τέλος, σε κεχριμπαρένια.

Οι περισσότεροι καλλιεργητές επιλέγουν τη συγκομιδή των ανθών τους όταν περίπου το 70% των τριχιδίων τους έχει γίνει γαλακτώδες ή θολό, σηματοδοτώντας τη μέγιστη παραγωγή σε THC. Το 15% θα πρέπει να παραμείνει διαυγές, ενώ το 15% θα πρέπει να έχει περάσει από αυτή τη φάση και να έχει γίνει πορτοκαλί.

Όταν συλλέγονται αυτή τη στιγμή, τα άνθη θεωρείται ότι παράγουν μια πιο ισχυρή εγκεφαλική επίδραση, ενώ τα άνθη που συλλέγονται αργότερα πιστεύεται ότι είναι πλουσιότερα σε CBN (κανναβινόλη) και επομένως παράγουν μια πιο έντονη σωματική χαλάρωση. Τα άνθη με κυρίως διαυγή τριχίδια πιστεύεται ότι είναι λιγότερο ισχυρά και προσφέρουν μεγαλύτερη εγκεφαλική διαύγεια.

Ttichomes Colours

Πώς να Προχωρήσετε στη Συγκομιδή των Φυτών Μαριχουάνας

Μόλις επιβεβαιώσετε ότι τα φυτά της κάνναβής σας είναι ώριμα, ήρθε η ώρα για τη συγκομιδή! Ενώ οι περισσότεροι καλλιεργητές έχουν τους δικούς τους τρόπους συγκομιδής που μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς, τα βασικά βήματα της συγκομιδής της κάνναβης περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

  1. Κόψτε τα ζωντανά φυτά σας.
  2. Κόψτε τα μεγάλα φύλλα βεντάλιας και ζάχαρης από τα άνθη (υγρό τριμάρισμα). Μπορείτε να παραλείψτε αυτό το βήμα αν προτιμάτε να αφαιρέσετε τα φύλλα των φυτών σας όταν στεγνώσουν.
  3. Κρεμάστε ολόκληρα τα φυτά ή ξεχωριστά κλαδιά για να στεγνώσουν σε ένα δωμάτιο σκοτεινό, χωρίς υγρασία.
  4. Τριμάρισμα των φύλλων βεντάλιας και ζάχαρης (μπορείτε να το παραλείψετε αυτό το βήμα αν κάνατε υγρό τριμάρισμα στα φυτά σας). Μάθετε περισσότερα για τις διαφορές και τα πλεονεκτήματα του υγρού και στεγνού τριμαρίσματος εδώ.
  5. Ωρίμαση των ανθών σας σε γυάλινα βάζα για να ενισχύσετε τη γεύση και την ισχύ τους.
Vídeo aneu: 540076385

Η Καλύτερη Στιγμή για τη Συγκομιδή των Φυτών Κάνναβης

Γνωρίζοντας πώς ο χρόνος συγκομιδής επηρεάζει τη δραστικότητα και τις επιδράσεις των ανθών σας, θα γνωρίζετε ακριβώς πότε να κόψετε τα φυτά σας για να διασφαλίσετε ότι τα άνθη σας, θα έχουν τις επιδράσεις που επιθυμείτε. Να θυμάστε ότι, γενικά, όσο πιο αργά μαζέψετε τα άνθη σας, τόσο πιο χαλαρωτική θα είναι η επίδρασή τους. Για μια πιο λεπτομερή συζήτηση σχετικά με το αν θα συλλέξετε τα άνθη σας νωρίτερα ή αργότερα στη σεζόν, κάντε κλικ εδώ.

Μπορείτε να Συλλέξετε Άνθη Κάνναβης Προσβεβλημένα Από Λευκή Μούχλα;

Η λευκή μούχλα, γνωστή και ως ωίδιο ή ερυσίβη, είναι ένας μύκητας που προσβάλλει συνήθως την κάνναβη και άλλα φυτά. Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, σχηματίζει μια λευκή σκόνη που μοιάζει με αλεύρι στα φύλλα και τα άνθη της κάνναβης. Ενώ μπορεί να αντιμετωπιστεί όταν εντοπιστεί στη φάση ανάπτυξης των φυτών, όλα τα άνθη κάνναβης με λευκή μούχλα πρέπει να πεταχτούν, καθώς περιέχουν σπόρια μυκήτων που μπορεί να είναι εξαιρετικά επιζήμια για τον άνθρωπο, εάν καταναλωθούν.

Εάν εντοπίσετε λευκή μούχλα κατά τη διάρκεια του κύκλου ανάπτυξης του φυτού, φροντίστε να περιποιηθείτε γρήγορα τα φυτά σας με έναν συνδυασμό εντομοκτόνου σαπουνιού και ελαίου neem ή Μυκητοκτόνου Propolix. Ανατρέξτε στον οδηγό μας για την Πρόληψη και τη Θεραπεία Προσβεβλημένης από Μούχλα Κάνναβης για μια λεπτομερή περιγραφή του τρόπου προστασίας από τη λευκή μούχλα και άλλους μύκητες της κάνναβης. Θυμηθείτε ότι οι περισσότερες μούχλες της κάνναβης είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στην παραγωγή σπορίων, επομένως θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες στο άρθρο μας για να ελαχιστοποιήσετε τη ζημιά που προκαλούν.

Αν, από την άλλη πλευρά, εντοπίσετε τη λευκή μούχλα σε ανθισμένα φυτά κάνναβης, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα άλλο από το να πετάξετε τα μολυσμένα φυτά για να αποφύγετε την εξάπλωση του μύκητα. Ενώ ορισμένοι καλλιεργητές προσπαθούν να σώσουν εκείνα τα άνθη που δεν έχουν επηρεαστεί εμφανώς από τον μύκητα, θα συνιστούσαμε να μην το κάνετε αυτό, καθώς ακόμη και τα ανεπηρέαστα άνθη πιθανόν να περιέχουν σπόρια μυκήτων.

When is My Cannabis Plant Ready for Harvest

Πότε Να Συλλέξετε τους Σπόρους της Κάνναβης

Ενώ η καλλιέργεια κάνναβης sinsemilla (χωρίς σπόρους) έφερε την επανάσταση στην καλλιέργεια των ανθών της κάνναβης για ψυχαγωγική και ιατρική χρήση, δεν καλλιεργούνται όλα τα φυτά κάνναβης για τα άνθη τους. Οι καλλιεργητές, οι τράπεζες σπόρων και οι παραγωγοί σπόρων κάνναβης θέλουν τα θηλυκά τους φυτά να επικονιαστούν για την επιχείρησή τους. Και όπως τα μη επικονιασμένα άνθη, τα φυτά της κάνναβης που καλλιεργούνται για σπόρους πρέπει επίσης να συλλέγονται την κατάλληλη στιγμή για να εξασφαλιστούν σπόροι υψηλότερης ποιότητας.

Να θυμάστε ότι τα επικονιασμένα άνθη κάνναβης χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ωριμάσουν από τα μη επικονιασμένα άνθη. Επίσης, υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο λάθους κατά τη συγκομιδή των σπόρων της κάνναβης, καθώς η συγκομιδή των σπόρων πριν ωριμάσουν μπορεί να επηρεάσει τον ρυθμό ανάπτυξής τους. Σε γενικές γραμμές, ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε εάν ένα γονιμοποιημένο θηλυκό φυτό κάνναβης είναι έτοιμο για συγκομιδή είναι να επιθεωρήσετε έναν από τους σπόρους του. Οι ώριμοι σπόροι θα έχουν ένα μεγάλο, πλήρες σχήμα και μια πιο σκούρα καφέ απόχρωση με μαύρες τιγρέ ρίγες. Οι πρόωροι σπόροι, από την άλλη πλευρά, θα φαίνονται μικρότεροι και θα έχουν μια απαλή πράσινη ή μπεζ απόχρωση, χωρίς ρίγες.

Πώς Να Συλλέξετε τη Γύρη της Κάνναβης

Ενώ οι περισσότεροι μη επαγγελματίες καλλιεργητές θα πετάξουν τα αρσενικά ή ερμαφρόδιτα φυτά, οι καλλιεργητές που ασχολούνται με την αναπαραγωγή της κάνναβης τα αγαπούν για τη γύρη τους, η οποία μπορεί να περιέχει τη γενετική για ισχυρά, ανθεκτικά υβρίδια. Για να διασφαλίσετε ότι η γύρη που συλλέγετε είναι της υψηλότερης δυνατής ποιότητας, είναι σημαντικό να τη συλλέξετε αμέσως μόλις ένα αρσενικό φυτό ανοίξει τους σάκους γύρης του. Αυτό συμβαίνει συνήθως λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της ανθοφορίας των αρσενικών φυτών. Ο ευκολότερος τρόπος για τη συγκομιδή της γύρης είναι να αφαιρέσετε ολόκληρα τα αρσενικά άνθη και να τα στεγνώσετε σε ένα σφραγισμένο δοχείο για αρκετές ημέρες. Τα αποξηραμένα άνθη μπορούν στη συνέχεια να ανακινηθούν σε πολύ ψιλή σίτα για να διαχωριστεί η γύρη από τη φυτική ύλη. Για να αποθηκεύσουν τη γύρη, να τη συντηρήσουν και ιδιαίτερα να την προστατέψουν από την υγρασία, πολλοί καλλιεργητές ανακατεύουν τη γύρη τους με αλεύρι.

Τι θα Συμβεί αν δεν Προχωρήσετε στη Συγκομιδή της Κάνναβης;

Εάν τα φυτά της κάνναβης αφεθούν χωρίς να προχωρήσετε στη συγκομιδή, συνήθως θα ολοκληρώσουν τον κύκλο ζωής τους και θα μαραθούν. Στη φύση, όταν συμβεί αυτό, οι σπόροι ενός γονιμοποιημένου θηλυκού θα απελευθερωθούν στον αέρα και στο έδαφος, ανοίγοντας τον δρόμο για την επερχόμενη γενιά φυτών κάνναβης. Επιπλέον, τα φυτά της κάνναβης έχουν μια έμφυτη επιθυμία για αναπαραγωγή. Όταν δεν λαμβάνουν γονιμοποίηση από αρσενική γύρη, ορισμένα φυτά βιώνουν αυξημένα επίπεδα στρες, που μπορεί να οδηγήσει σε ερμαφροδιτισμό—μια κατάσταση όπου παράγουν αρσενικά άνθη σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αυτογονιμοποιηθούν. Εάν αυτό το εγχείρημα αποδειχθεί επιτυχές, οδηγεί σε σχηματισμό κατώτερης ποιότητας ανθών που περιέχουν μεγάλο αριθμό σπόρων. Αυτή η διαδικασία είναι κοινώς γνωστή ως "rodelization".

Ξεκινήστε τη Συγκομιδή Σας!

Τώρα που ξέρετε πώς να συλλέξετε αποτελεσματικά τα άνθη, τους σπόρους και τη γύρη κάνναβης, ήρθε η ώρα να επιστρέψετε στα φυτά σας. Φροντίστε να κρατάτε αυτό το άρθρο εύκαιρο για να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα ώριμα άνθη κάνναβης και να τα μαζέψετε την κατάλληλη στιγμή για να διασφαλίσετε ότι έχουν την περιεκτικότητα και τις επιδράσεις που θέλετε. Επιπλέον, θυμηθείτε να προσθέσετε σελιδοδείκτη στο blog μας για περισσότερες συμβουλές για την καλλιέργεια της κάνναβης.

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 στα 5
στα 37835 αξιολογήσεις