Οδηγός Καλλιέργειας Κάνναβης από τη Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter

Το πύθιο αποτελεί μεγάλη απειλή για την υγεία των φυτών της κάνναβης. Όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, αυτοί οι παράξενοι παρασιτικοί οργανισμοί χτυπούν τις ρίζες των φυτών, προκαλώντας σήψη σε αυτή τη βασική ανατομική θέση.

Μερικές φορές, η καλλιέργεια ενός ισχυρού και υγιούς ανθοφόρου φυτού κάνναβης από δενδρύλλιο φαίνεται εύκολη υπόθεση. Άλλες φορές, τα πράγματα δεν πάνε σύμφωνα με το σχέδιο. Μια σειρά παραγόντων μπορεί να προκαλέσουν προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των βιοτικών στρεσογόνων παραγόντων, όπως οι προσβολές από παράσιτα και παθογόνα. Τα τελευταία είναι ιδιαίτερα απειλητικά, ειδικά εκείνα που περνούν απαρατήρητα στην υπόγεια περιοχή της ριζόσφαιρας.

Παρά το γεγονός ότι έχουν ένα έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα δύο επιπέδων, ικανό να εξουδετερώνει ορισμένα παθογόνα και ένα πλήθος ωφέλιμων μικροβίων που βοηθούν στην καταπολέμηση των παρασίτων, τα φυτά της κάνναβης εξακολουθούν να πέφτουν συχνά θύματα ασθενειών. Μεταξύ αυτών των μικροβιακών εχθρών, το πύθιο είναι ένα από τα πιο καταστροφικά παθογόνα των ριζών. Καθώς δεν είναι ούτε μύκητες ούτε βακτήρια, τα μέλη αυτού του γένους ανήκουν στην οικογένεια Oomycota—οργανισμοί που μοιάζουν με μύκητες και διαφέρουν ως προς τη σεξουαλική αναπαραγωγή, τη σύνθεση κυττάρων και τα γενετικά τους συστατικά.

Αυτά τα παθογόνα προκαλούν μια σειρά συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της απόσβεσης των φυτών, η οποία επηρεάζει τα σπορόφυτα και μπορεί να τερματίσει την ανάπτυξη πριν καν αρχίσει. Παρακάτω, θα μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πύθιο, πώς να το αντιμετωπίζετε όταν εμφανίζεται και πώς να το αποτρέψετε από το να μολύνει τα φυτά εξαρχής.


Τι είναι το Πύθιο (Σήψη Ρίζας);

Τα μέλη του γένους Pythium είναι παθογόνα φυτών που προκαλούν καταστροφή σε γεωργικές εγκαταστάσεις, από μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις έως μικρές εγκαταστάσεις στο σπίτι. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει πάνω από 100 είδη αυτού του γένους. Αρχικά θεωρήθηκαν μυκητιασικά παθογόνα, όμως οι επιστήμονες κατηγοριοποίησαν τελικά το πύθιο στους παρασιτικούς ωομύκητες λόγω γενετικών, σεξουαλικών και δομικών διαφορών.

Τα είδη του πύθιου υπάρχουν στο έδαφος ως μυκηλιακά δίκτυα που μοιάζουν με μύκητες που διαθέτουν τόσο σεξουαλικές όσο και ασεξουαλικές δομές. Παράγουν δύο τύπους σπορίων που συνεχίζουν να επηρεάζουν τα φυτά: τα ζωοσπόρια και τα ωοσπόρια. Η σεξουαλική αναπαραγωγή οδηγεί στη δημιουργία ωοσπορίων. Αυτά τα σπόρια με παχύ τοίχωμα μπορούν να μολύνουν απευθείας τα φυτά ή να σχηματίσουν ένα κυστίδιο το οποίο πλημμυρίζουν με κυτταρόπλασμα. Τελικά, το κυστίδιο γεμίζει με ζωοσπόρια εξοπλισμένα με κάτι που μοιάζει με μαστίγιο—μικρές ουρές που χρησιμοποιούν για να προωθηθούν μέσα από στάσιμο νερό και κορεσμένο έδαφος. Τα ζωοσπόρια δημιουργούνται ασεξουαλικά σε μία δομή του φυτού που ονομάζεται σποράγγιο.

What is Pythium

Κατά την απελευθέρωσή τους, τα ζωοσπόρια που κολυμπούν έλκονται από τα ζαχαρούχα εκκρίματα που απελευθερώνουν οι ρίζες των φυτών στο έδαφος για να προσελκύσουν ωφέλιμα μικρόβια. Αφού ακολουθήσουν αυτή τη διαδρομή, προσκολλώνται κοντά στην άκρη των ριζών και σχηματίζουν ένα σκληρό κυτταρικό τοίχωμα. Από εδώ, απελευθερώνουν μια δομή που μοιάζει με νήμα, γνωστή ως υφή, η οποία χρησιμοποιεί ένζυμα για να διαπεράσει τα κυτταρικά τοιχώματα των επιδερμικών κυττάρων της ρίζας.

Οι υφές αρχίζουν να διακλαδίζονται και να δημιουργούν αποικίες στα κύτταρα του φλοιού της ρίζας (στο εξωτερικό στρώμα των κυττάρων), προκαλώντας τελικά αυτή τη δομή να γίνει ασταθής και να καταρρεύσει. Ο φλοιός της ρίζας συγκρατεί τις ζωτικής σημασίας τρίχες της ρίζας που χρησιμοποιούν τα φυτά για να προσλάβουν νερό και θρεπτικά συστατικά, πράγμα που σημαίνει ότι τα μολυσμένα με πύθιο φυτά αποκόπτονται από τους πόρους που χρειάζονται για να επιβιώσουν. Τα είδη πύθιου προκαλούν επίσης πληγές στον φυτικό ιστό που άλλα παθογόνα της ρίζας χρησιμοποιούν ως σημείο εισόδου.

Τι Προκαλεί τη Μόλυνση από Πύθιο;

Ως οπορτουνιστική μούχλα του νερού, το πύθιο προκαλεί σάπισμα των ριζών όταν οι περιβαλλοντικοί παράγοντες του επιτρέπουν να αναπτυχθεί. Χτυπά όταν τα φυτά αποδυναμώνονται ή τραυματίζονται, πράγμα που σημαίνει επίσης ότι η ανοσία και η ζωτικότητα των φυτών διακυβεύονται.

Το υπερβολικό πότισμα δημιουργεί ένα ιδανικό αναερόβιο περιβάλλον για την ανάπτυξη του πύθιου. Το κορεσμένο έδαφος επιτρέπει στα ζωοσπόρια να μετακινούνται εύκολα και να εντοπίζουν τα εκκρίματα στις ρίζες των φυτών. Η έλλειψη οξυγόνου στη ζώνη των ριζών μπορεί επίσης να πνίξει τις ρίζες, προκαλώντας κυτταρικό θάνατο και ευκολότερη είσοδο για τα ζωοσπόρια. Το υπερβολικό νερό μπορεί επίσης να προσελκύσει παράσιτα, όπως οι σκιαρίδες, που θα επιτεθούν και θα αποδυναμώσουν τον φλοιό της ρίζας.

Η τελική αιτία του σαπίσματος των ριζών από πύθιο είναι η εισαγωγή του παθογόνου σε έναν χώρο καλλιέργειας. Σε εξωτερικούς χώρους, τα φυτά είναι πολύ πιο πιθανό να συναντήσουν αυτό το παθογόνο. Σε εσωτερικούς χώρους, οι καλλιεργητές μπορούν να λάβουν μέτρα για να διατηρήσουν τα φυτά απομονωμένα. Τα είδη πύθιου μπορούν να μπουν σε έναν χώρο καλλιέργειας μέσω μολυσμένων φυτών, μολυσμένου εξοπλισμού ή ρούχων.

Μπορεί η Σήψη των Ριζών να Εξαπλωθεί σε Άλλα Φυτά Κάνναβης;

Ναι. Τα είδη πύθιου έχουν πολλά αποτελεσματικά μέσα για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους ως παράσιτα. Πρώτον, αφού κατακτήσουν τον ριζικό φλοιό ενός φυτού, θα συνεχίσουν να αποκτούν πόρους και να αναπαράγονται τόσο σεξουαλικά όσο και ασεξουαλικά. Η συνεχής απελευθέρωση αυξανόμενων ποσοτήτων ζωοσπορίων οδηγεί τους απογόνους να βγαίνουν στο έδαφος αναζητώντας άλλες πηγές εκκρίσεων.

Η σεξουαλική παραγωγή ωοσπορίων αφήνει επίσης μακροπρόθεσμες γενετικές εναποθέσεις στο έδαφος. Αυτές οι κατασκευές αδρανοποιούνται τον χειμώνα και είναι έτοιμες να χτυπήσουν τα νεαρά σπορόφυτα την επόμενη άνοιξη. Τα ζωοσπόρια και τα ωοσπόρια του πύθιου μπορούν να εξαπλωθούν μέσω πολλών φορέων, συμπεριλαμβανομένων των υδροπονικών διαλυμάτων και του μολυσμένου εδάφους.

Πώς Μοιάζει το Πύθιο (Σήψη Ρίζας);

Η σήψη που προκαλείται από το πύθιο εκδηλώνεται με διάφορους προφανείς τρόπους. Προσέξτε αυτά τα βασικά συμπτώματα σήψης των ριζών:

🟡Χρώμα ρίζας: Οι ρίζες εμφανίζονται με πιο σκούρο χρώμα. Αντί για το συνηθισμένο λευκό, θα πάρουν αποχρώσεις του μπεζ, του κίτρινου και του καφέ.

🌫️Υφή ρίζας: Οι ρίζες των φυτών είναι σχετικά σταθερές. Μετά τη σήψη των ριζών, θα γίνουν μαλακές, χυμώδεις και κολλώδεις λόγω των δομικών αλλαγών που προκύπτουν από τη βλάβη του φλοιού της ρίζας.

🦨Οσμή ρίζας: Οι μολύνσεις από πύθιο λαμβάνουν χώρα συχνά σε αναερόβιες συνθήκες. Εξαιτίας αυτού, τόσο οι σάπιες ρίζες όσο και το μέσο καλλιέργειας θα εκπέμπουν μια δυσάρεστη οσμή.

🥀Απόσβεση: Τα νεαρά σπορόφυτα θα χάσουν γρήγορα τη ζωτικότητα και θα καταρρεύσουν εντελώς λίγο μετά την ανάδυση των βλαστών από το έδαφος.

📉Παγίωση: Θα παρατηρήσετε ότι τα παλαιότερα, πιο μεγάλα φυτά θα αρχίζουν να έχουν αργή ανάπτυξη. Ο ρυθμός ανάπτυξής τους θα επιβραδυνθεί σημαντικά.

🕸️Σήψη Κορμού: Θα παρατηρήσετε καφέ χρώμα στην κορυφή των ριζών και στο κάτω μέρος του κυρίως κορμού καθώς το παθογόνο αρχίζει να μολύνει τα κύτταρα ψηλότερα στο φυτό.

🍂Χλώρωση: Λόγω της μειωμένης πρόσληψης αζώτου μετά από βλάβη του φλοιού της ρίζας, τα μεγάλα φύλλα θα αρχίσουν να γίνονται κίτρινα.

Pythium Affected Plants

Μπορεί το Σάπισμα της Ρίζας να Θεραπευτεί;

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη σήψη της ρίζας από το πύθιο αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, δεν πρέπει απλώς να αφήσετε το φυτό σας να πεθάνει και να τα παρατήσετε χωρίς να διερευνήσετε περαιτέρω. Η εξασφάλιση μιας διάγνωσης θα σας βοηθήσει να προγραμματίσετε το μέλλον με περισσότερους από έναν τρόπους.

Εάν καλλιεργείτε σε εξωτερικό χώρο απευθείας στο έδαφος, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι θα αποφύγετε το ίδιο σημείο το επόμενο έτος. Η καλλιέργεια στο ίδιο έδαφος λίγο αργότερα θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Εάν ασχολείστε με την αναπαραγωγή της κάνναβης, αναζητήστε φυτά που εμφανίζουν αντοχή στη μόλυνση. Η δημιουργία ενός μοσχεύματος και η καλλιέργειά του σε ένα απομονωμένο σημείο θα μπορούσε να σημαίνει την εξασφάλιση κάποιας πολύ ανθεκτικής γενετικής.

Πώς να Αντιμετωπίσετε το Πύθιο (Σήψη Ρίζας)

Δεν μπορείτε να θεραπεύσετε τα φυτά της κάνναβης που έχουν μολυνθεί από πύθιο. Δυστυχώς, θα χρειαστεί να αφαιρέσετε αμέσως τυχόν προσβεβλημένα φυτά για να ελαχιστοποιήσετε την εξάπλωση του παθογόνου σε άλλες περιοχές του κήπου ή του χώρου καλλιέργειάς σας. Αν μπορείτε, ρίξτε τα στη φωτιά. Η τοποθέτησή τους στον κάδο κομποστοποίησης μπορεί να μολύνει την καλλιέργεια σας με ωοσπόρια την επόμενη σεζόν.

Αν και δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη μόλυνση τα φυτά σας, μπορείτε να την αντιμετωπίσετε στο καλλιεργητικό σας μέσο. Υπάρχουν πολλές χημικές επιλογές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι καλλιεργητές για να κάνουν αυτή τη δουλειά. Εάν, ωστόσο, προτιμάτε μια βιολογική προσέγγιση, παρακάτω είναι μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε.

 1. Αρχικά, αφαιρέστε τυχόν φυτά από την περιοχή και κάψτε τα. Αποφύγετε να φυτέψετε οτιδήποτε στην περιοχή για μερικές σεζόν, καθώς δεν θέλετε να παρέχετε σε απομείναντα ωοσπόρια μια πηγή τροφής.
 2. Στη συνέχεια, παρασκευάστε μια δυνατή παρτίδα τσάι κομπόστ. Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι τόσο το αεριούχο όσο και το μη αεριούχο τσάι κομπόστ μπορεί να βοηθήσει στην αναστολή της μυκηλιακής ανάπτυξης ορισμένων ειδών πύθιου. Αυτά τα παρασκευάσματα χρησιμοποιούν ουσίες για την ταχεία παραγωγή μεγάλου αριθμού ωφέλιμων μικροβίων, συμπεριλαμβανομένων μυκήτων, βακτηρίων, πρωτόζωων και νηματωδών. Κατά την εφαρμογή, αυτοί οι οργανισμοί αυξάνουν τη βιοποικιλότητα στο έδαφος και ανταγωνίζονται τα παθογόνα.
 3. Εφαρμόστε το ελεύθερα την άνοιξη και το φθινόπωρο τις επόμενες δύο σεζόν για να εξισορροπήσετε το μικροβίωμα του εδάφους στις πληγείσες περιοχές καλλιέργειας.

X

Σήψη Ρίζας και Υδροπονικά Συστήματα

Ευτυχώς, τα υδροπονικά συστήματα καθαρίζονται πολύ πιο εύκολα από τα κομμάτια χώματος στον κήπο. Εάν τα υδροπονικά σας φυτά παρουσιάζουν σημάδια σήψης του κορμού της κάνναβης και σκούρες ρίζες, μπορείτε απλά να τρίψετε τα πάντα και να ξεκινήσετε από την αρχή. Ρίξτε όλο το θρεπτικό διάλυμα από το σύστημά σας απευθείας σε μια αποχέτευση και αποφύγετε να το ρίξετε στον κήπο σας.

Ανακατέψτε ένα διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου 3% και σκουπίστε το εσωτερικό του χώρου καλλιέργειας και ολόκληρο το σύστημα υδροπονίας σας με ένα μαλακό σφουγγάρι. Τρίψτε κάθε τετραγωνικό εκατοστό της δεξαμενής σας και τυχόν εξωτερικά δοχεία καλλιέργειας. Βυθίστε μικρότερους σωλήνες σε κουβάδες που περιέχουν το διάλυμα και αντικαταστήστε τυχόν εξαρτήματα που είναι πολύ μικρά ή δύσκολα για να καθαριστούν επιμελώς.

Πώς να Αποτρέψετε το Πύθιο (Σήψη Ρίζας)

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους οι καλλιεργητές μπορούν να αποτρέψουν το πύθιο από το να αποκτήσει πρόσβαση στον κήπο ή στον χώρο καλλιέργειας. Κανένα από αυτά δεν κάνει μαγικά, αλλά μπορούν να ελαχιστοποιήσουν σημαντικά τις πιθανότητες προσβολής. Αυτές οι στρατηγικές περιλαμβάνουν:

 • Συμβιωτικοί μύκητες: Είδη μυκορριζικών μυκήτων συγχωνεύονται με τις ρίζες των φυτών της κάνναβης και σχηματίζουν μια συμβιωτική σχέση. Βοηθούν στην απόκτηση θρεπτικών ουσιών και νερού για τα φυτά και σε αντάλλαγμα λαμβάνουν εκκρίματα. Αυτοί οι οργανισμοί μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην άμυνα έναντι ορισμένων ειδών πύθιου[1]. Εφαρμόστε σπόρια ή πολλαπλασιαστές κατά τη σπορά σπόρων ή τη μεταφύτευση δενδρυλλίων.
 • Trichoderma: Τα μέλη αυτού του γένους μυκήτων του εδάφους μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ειδών πύθιου στη ζώνη της ρίζας. Εφαρμόστε τους Trichoderma στους σπόρους και ως βελτιωτικό εδάφους για να μειώσετε τις πιθανότητες μόλυνσης.
 • Σωστό πότισμα: Για να μειώσετε τις πιθανότητες σήψης των ριζών, πρέπει να μάθετε πώς να ποτίζετε σωστά τα φυτά της κάνναβης. Περιμένετε έως ότου η πάνω επιφάνεια σε βάθος 2.5 εκατοστών του καλλιεργητικού μέσου να έχει στεγνώσει τελείως πριν ποτίσετε ξανά. Η διατήρηση ενός σωστού κύκλου υγρού-στεγνού μέσου θα βοηθήσει στην αποφυγή των αναερόβιων συνθηκών που προκαλούν μόλυνση.
 • Βέλτιστο διαλυμένο οξυγόνο (υδροπονική): Το μειωμένο διαλυμένο οξυγόνο σε ένα σύστημα υδροπονίας μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες σήψης της ρίζας της κάνναβης. Για να αυξήσετε την περιεκτικότητα σε διαλυμένο οξυγόνο, χρησιμοποιήστε τεχνικές όπως η ηλεκτρόλυση.
 • Γενική υγιεινή: Μην βοηθήσετε τα είδη πύθιου να καθιερωθούν αρχικά. Για να αποφύγετε να λειτουργήσετε ως φορέας μετάδοσης, καθαρίστε τον εξοπλισμό σας και αλλάξτε τα βρώμικα ρούχα πριν εισέλθετε στον χώρο καλλιέργειας. Ξεχωρίστε τον εξοπλισμό καλλιέργειας ειδικά για φυτά εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου. Μην φέρνετε ποτέ βρώμικα δοχεία και ποτιστήρια στη σκηνή σας ή το αντίστροφο.
 • Αναδιάρθρωση του εδάφους σας: Δημιουργήστε ένα καλλιεργητικό μέσο με επαρκή αποστράγγιση και αερισμό προσθέτοντας οργανική ύλη, λίπασμα υψηλής ποιότητας, περλίτη και μικρές ποσότητες άμμου.

X

Θα Φύγει το Πύθιο από Μόνο του;

Όχι. Θα πρέπει να ακολουθήσετε την ενδεδειγμένη διαδικασία για να καθαρίσετε το πύθιο και να αποτρέψετε τη σήψη των ριζών στο μέλλον. Οι υδροπονικοί καλλιεργητές εσωτερικού χώρου έχουν πλεονέκτημα εδώ, καθώς μπορούν απλά να καθαρίσουν και να απολυμάνουν τον χώρο καλλιέργειας και τον εξοπλισμό καλλιέργειας.

Σε εξωτερικούς χώρους, θα χρειαστεί να καταβάλετε περισσότερη προσπάθεια. Αυτά τα βήματα θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση του εδάφους σας με την πάροδο του χρόνου:

 1. Κάψτε όλο το μολυσμένο φυτικό υλικό.
 2. Μη φυτεύετε στο προσβεβλημένο σημείο την επόμενη σεζόν.
 3. Προσθέστε οργανική ύλη, άμμο και περλίτη στο καλλιεργητικό μέσο για να αυξήσετε τον αερισμό.
 4. Εφαρμόστε άφθονες ποσότητες αεριούχου και μη αεριούχου τσαγιού κομπόστ στην περιοχή.
 5. Μετά από 1–2 σεζόν, εφαρμόστε Trichoderma και σπόρια μυκόρριζας στα φυτά πριν από τη μεταφύτευση.

Ακόμα κι αν βρεθείτε αντιμέτωποι με παθογόνα της κάνναβης, θα πρέπει να κοιτάξετε τη θετική πλευρά! Η ενασχόληση με το πύθιο μία φορά θα σας αναγκάσει να μάθετε περισσότερα για τη βιολογία του εδάφους και τελικά να γίνετε σοφότεροι και πιο προετοιμασμένοι καλλιεργητές κάνναβης μακροπρόθεσμα.

External Resources:
 1. Effect of arbuscular mycorrhizal fungi on Pythium aphanidermatum causing foot rot disease on pawpaw (Carica papaya L.) seedlings https://www.tandfonline.com
Δήλωση αποποίησης ευθύνης:
Αυτό το περιεχόμενο προορίζεται αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Οι παρεχόμενες πληροφορίες προέρχονται από έρευνες που συλλέγονται από εξωτερικές πηγές

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.

Ευρετήριο Θεμάτων Οδηγού Καλλιέργειας

eKomi silver seal
4.7 στα 5
στα 37794 αξιολογήσεις