Οδηγός Καλλιέργειας Κάνναβης από τη Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter


Ξεκινήσατε να καλλιεργείτε κάνναβη με μεγάλες ελπίδες. Τώρα, ένα από τα φυτά σας φαίνεται κάπως άρρωστο. Πιθανότατα αναρωτιέστε, "Γιατί πεθαίνει το φυτό μου;".

Λοιπόν, τι πρέπει να κάνετε για αυτό; Πρώτα από όλα—μην πανικοβάλλεστε! Η αντιμετώπιση των εμποδίων είναι ένα αναπόφευκτο κομμάτι της καλλιέργειας κάνναβης. Αφού ηρεμήσετε και αποδεχτείτε την κατάσταση, ήρθε η ώρα να διορθώσετε τα πράγματα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα φυτό κάνναβης μπορεί να φαίνεται λίγο άρρωστο και κάθε πρόβλημα έχει μια μοναδική λύση. Παρακάτω, θα σας καθοδηγήσουμε βήμα προς βήμα πώς ακριβώς να επαναφέρετε ένα φυτό κάνναβης, εστιάζοντας σε 8 κρίσιμα βήματα.

Δώστε Ζωή στο Ετοιμοθάνατο Φυτό σας

Για να προσδιορίσετε ακριβώς τι είναι αυτό που αρρώστησε το φυτό σας αρχικά και για να λύσετε το πρόβλημα, συνιστούμε να κρατάτε ένα ημερολόγιο καλλιέργειας. Η καταγραφή των παρατηρήσεών σας μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να εντοπίσετε το πρόβλημα όσον αφορά στη σύνδεση των συμπτωμάτων με τις αιτίες και τις λύσεις τους. Χρησιμοποιήστε αυτό το εύχρηστο εργαλείο για να καταγράψετε την ανάπτυξη και τη συμπεριφορά του φυτού σας καθώς περνούν οι εβδομάδες, αλλά και τυχόν συμπτώματα που συναντάτε, τυχόν παράσιτα που βλέπετε και τυχόν ελλείψεις που μπορεί να υποψιάζεστε.

Επομένως, θα συνεχίσουμε να σας καθοδηγούμε με μια λίστα βημάτων για τον εντοπισμό και την επαναφορά ενός άρρωστου φυτού κάνναβης. Μέχρι το τέλος αυτού του οδηγού, θα είστε εφοδιασμένοι με όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να σώσετε τα άρρωστα φυτά σας.

Βήμα 1: Ανάλυση των Συμπτωμάτων

Τα άρρωστα ή στρεσαρισμένα φυτά κάνναβης εμφανίζουν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων.

Η ταχύτητα με την οποία εμφανίζονται τα συμπτώματα είναι ήδη ένα σύμπτωμα. Εμφανίζονται μέσα σε μία νύχτα ή είναι κάτι που έχει δημιουργηθεί με τον καιρό;

Παρακάτω είναι μερικά από τα κύρια συμπτώματα που εμφανίζουν τα άρρωστα φυτά κάνναβης, καθώς και γρήγοροι και απλοί τρόποι αντιμετώπισής τους.

 • Κίτρινα Φύλλα

Τα κίτρινα φύλλα μπορεί να προκύψουν για διάφορους λόγους, όπως τα προβλήματα με το πότισμα, τα θρεπτικά συστατικά και τον φωτισμό.

Υπερβολικό Πότισμα

Οι αρχάριοι καλλιεργητές τείνουν να φροντίζουν τα φυτά τους λίγο περισσότερο. Σε μια προσπάθεια να καλύψουν κάθε τους ανάγκη, τα ποτίζουν πολύ συχνά, υπερφορτώνοντας το καλλιεργητικό τους μέσο κάθε φορά. Αυτό μπορεί να πνίξει τις ρίζες και να τις κάνει ευαίσθητες σε παθογόνα, όπως η σήψη των ριζών.

Hojas amarillas

Ανεπαρκές Πότισμα

Το αντίθετο από το παραπάνω, το ανεπαρκές πότισμα προκύπτει κυρίως από παραμέληση. Τα φυτά συνήθως στεγνώνουν υπερβολικά όταν οι καλλιεργητές πάνε διακοπές ή εμφανιστεί κάποιος καύσωνας. Σε εξαιρετικά ζεστές συνθήκες, η αποχή μιας ή δύο ημερών από το πότισμα μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη ζωτικότητα ενός φυτού.

Hojas amarillas

Έλλειψη Αζώτου

Αυτό το βασικό μακροθρεπτικό συστατικό χρησιμεύει ως βασικό συστατικό των αμινοξέων (τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών) και ένα σημαντικό μέρος του μορίου της χλωροφύλλης—της χρωστικής που καθιστά δυνατή τη φωτοσύνθεση. Η έλλειψη αυτού του βασικού μορίου λόγω ελλιπούς σίτισης έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη αζώτου και σαν επακόλουθο το κιτρίνισμα των φύλλων. Αυτό το αντιαισθητικό χρώμα αρχίζει από χαμηλά και ανεβαίνει στο φυτό.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές πηγές αζώτου για να διαλέξετε. Ξεκινήστε εφαρμόζοντας ένα σπρέι με φύκη για το φύλλωμα σύμφωνα με τις οδηγίες του προϊόντος. Στο μέλλον, εφαρμόστε ταμπλέτες Easy Grow Booster για μια ισορροπημένη πηγή θρεπτικών συστατικών σε όλη τη βλαστική φάση.

Hojas amarillas
 • Επιμήκυνση

Η επιμήκυνση μπορεί να κάνει τα φυτά της κάνναβης να γίνουν δομικά αδύναμα και να τα θέσει σε κίνδυνο να λυγίσουν. Ενώ ορισμένες ποικιλίες επιμηκύνονται εκ’ φύσεως περισσότερο από όσο άλλες, αυτό το σύμπτωμα προέρχεται κυρίως από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Εάν τα σπορόφυτά σας γίνονται "ψιλόλιγνα" ή τα φυτά σας αρχίζουν να επιμηκύνονται υπερβολικά, το πιθανότερο είναι ότι απλά πρέπει να προσαρμόσετε το ύψος των λαμπών σας.

Η έλλειψη της έκθεσης στο φως αναγκάζει τα φυτά να φτάσουν πιο κοντά στη διαθέσιμη πηγή φωτός σε μια κίνηση απόγνωσης.

Η υπερβολική ζέστη μπορεί επίσης να κάνει τα σπορόφυτα να γίνουν πολύ λιγνά. Τοποθετήστε έναν μετρητή θερμοκρασίας και υγρασίας στον χώρο της καλλιέργειας σας—ένα χρήσιμο εργαλείο καλλιέργειας που μετρά τόσο τη θερμοκρασία όσο και την υγρασία. Θέλετε να στοχεύσετε σε θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας 19–20°C και 13°C τη νύχτα. Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες για να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία ή μονάδες κλιματισμού σε πιο ακραία περιβάλλοντα.

Λάβετε υπόψη ότι τα περισσότερα φυτά κάνναβης θα εμφανίσουν μια ελαφριά "επιμήκυνση" κατά την ανθοφορία και πιο συγκεκριμένα τις πρώτες εβδομάδες της ανθοφορίας, όπου αυξάνονται σημαντικά σε μέγεθος. Αυτό από μόνο του δεν είναι κακό, αλλά τα φυτά που έχουν ήδη επιμηκυνθεί αρκετά στα τέλη του σταδίου ανάπτυξης μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να λυγίσουν μόλις αρχίσουν να ανθίζουν. Έχετε, λοιπόν, έτοιμες δομές υποστήριξης, αν χρειαστεί.

Vídeo aneu: 265566531
 • Αργή Ανάπτυξη

Η αργή ανάπτυξη μπορεί να κάνει τα φυτά να φαίνονται άρρωστα και επίσης να επηρεάσει τη σοδειά. Αρκετές μεταβλητές μπορούν να αναγκάσουν την ανάπτυξη να σταματήσει. Ακολουθεί μια γρήγορη λύση για κάθε μια εξ’ αυτών:

Έλλειψη θρεπτικών συστατικών Θα δείτε επίσης άλλα σημάδια έλλειψης θρεπτικών συστατικών. Εφαρμόστε τακτικές δόσεις Easy Boost και προσθέστε μυκορριζικούς μύκητες στη ρίζα.
Έλλειψη ασβεστίου Μια ανεπάρκεια αυτού του θρεπτικού συστατικού, ειδικότερα, μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση στην ανάπτυξη. Θα παρατηρήσετε επίσης αποχρωματισμένους νεαρούς βλαστούς και κατσαρά νέα φύλλα. Εφαρμόστε ένα συμπλήρωμα Cal-Mag σύμφωνα με τις οδηγίες του προϊόντος.
Έλλειψη φωτός Επιδιώξτε έναν κύκλο φωτός 18 ωρών σε λειτουργία και 6 ωρών εκτός λειτουργίας κατά τη φάση της ανάπτυξης. Βεβαιωθείτε ότι τα φώτα σας για καλλιέργεια σε εσωτερικό χώρο έχουν ρυθμιστεί σωστά ως προς το ύψος τους..
Στρες κατά τη μεταφύτευση Ελαχιστοποιήστε τις φορές που μεταφυτεύετε κατά τη διάρκεια του κύκλου ανάπτυξης. Ιδανικά, μεταφυτεύστε τα υγιή σπορόφυτα απευθείας στις τελικές, ευρύχωρες γλάστρες τους.
Crecimiento atrofiado
 • Άνθη που δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως

Γνωστά και ως "άνθη ποπ κορν", αυτά τα μικρά, ευάερα, άνθη δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως και δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά. Χρησιμοποιήστε τις παρακάτω συμβουλές για να αποφύγετε και να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης ανθών ποπ κορν εξαρχής:

Cogollos subdesarrollados
 • Λευκά Αλευρώδη Μπαλώματα

Τα λευκά μπαλώματα, που μοιάζουν με μια στρώση σκόνης, στα φύλλα βεντάλιας και τα φύλλα ζάχαρης υποδηλώνουν την παρουσία μιας μυκητιακής ασθένειας που μπορεί να βλάψει τα φυτά στα τελευταία στάδια της προσβολής. Αυτός ο μύκητας είναι γνωστός ως ωίδιο. Τα συμπτώματα αυτού του παθογόνου περιλαμβάνουν καθυστερημένη ανάπτυξη, παραμορφωμένα φύλλα και μόλυνση των νεοσχηματισμένων ιστών. Για να απαλλαγείτε από αυτό πριν τα πράγματα ξεφύγουν από τον έλεγχο, μπορείτε να εξετάσετε τις ακόλουθες επιλογές:

 • Σκουπίζετε τακτικά τα φύλλα με μια υγρή χαρτοπετσέτα
 • Εφαρμόστε ένα σπρέι φυλλώματος με neem oil
 • Αναμείξτε 1 κουτάλι του γλυκού μαγειρική σόδα σε 4.5 λίτρα νερό και εφαρμόστε το διάλυμα ως σπρέι στα φύλλα
Manchas blancas polvorosas

Βήμα 2: Λευκά Αλευρώδη Μπαλώματα

Ενώ και οι δύο αυτές καταστάσεις μπορούν να κάνουν τα φυτά σας να φαίνονται στα πρόθυρα του θανάτου, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τα αναζωογονήσετε.

 • Κρατήστε Σημειώσεις στο Ημερολόγιό Σας

Αρχικά, η χρήση ενός ημερολογίου κατά τη καλλιέργεια της κάνναβης μπορεί να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε το πρόγραμμα ποτίσματός σας. Σημειώνοντας πότε ποτίσατε τελευταία φορά και πόση ποσότητα χορηγήσατε, θα έχετε μια καλή ιδέα για το πόσο πότισμα αντέχουν. Εάν τα φυτά σας εμφανίσουν συμπτώματα υπερβολικού ή ανεπαρκούς ποτίσματος, θα πρέπει να προσαρμόσετε την ποσότητα ή τη συχνότητα που τα ποτίζετε.

 • Πώς να Επαναφέρετε ένα Υπερβολικά Ποτισμένο Φυτό

Τα κύρια συμπτώματα του υπερβολικού ποτίσματος περιλαμβάνουν:

Πεσμένα φύλλα Επιβράδυνση της ανάπτυξης
Κίτρινα φύλλα

Ξεκινήστε βελτιώνοντας την αποστράγγιση με κάθε δυνατό τρόπο. Αφαιρέστε από τη γλάστρα σας τυχόν πιατάκια γεμάτα με λιμνάζον νερό. Τοποθετήστε στον πάτο της γλάστρας μια στρώση από χαλίκια ή κομμάτια πηλού για να βοηθήσετε στην αποστράγγιση του νερού από τον πάτο της γλάστρας.

Στη συνέχεια, σταματήστε να ποτίζετε τα φυτά σας τόσο συχνά! Ανατρέξτε στο ημερολόγιό σας για να δείτε πού κάνατε λάθος. Σημειώστε στο ημερολόγιό σας πόσος χρόνος χρειάζεται συνήθως για να φτάσετε σε αυτήν την κατάσταση στο περιβάλλον σας.

Μπορείτε επίσης να ζυγίσετε τα φυτά σας με τη γλάστρα τους, όταν είναι τελείως στεγνά και έπειτα όταν έχουν μόλις ποτιστεί. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε αυτές τις πληροφορίες για να εκτιμήσετε πόσο υγρές είναι οι γλάστρες σας ανά πάσα στιγμή. Σημειώστε αυτά τα στοιχεία στο ημερολόγιό σας και ανατρέξτε σε αυτά για να προσδιορίσετε πότε είναι ώρα να ποτίσετε ξανά.

Cómo revivir una planta regada en exceso
 • Πώς να Επαναφέρετε ένα Φυτό που Υποφέρει από Έλλειψη Ποτίσματος

Τα φυτά που δεν έχουν ποτιστεί αποκτούν μια αρκετά ασθενική εμφάνιση, αλλά μπορείτε εύκολα να τα αναζωογονήσετε αν το καταλάβετε αρκετά νωρίς. Προσέξτε αυτά τα βασικά συμπτώματα:


Εξαιρετικά ξηρό έδαφος
Μαραμένα φύλλα
Εύθραυστα, ξερά φύλλα

Και πάλι, η λύση εδώ είναι αρκετά προφανής: τα φυτά σας χρειάζονται περισσότερο νερό! Ελέγξτε το ημερολόγιό σας και προσθέστε μερικά ακόμη ποτίσματα μέσα στην εβδομάδα. Ξεκινήστε με κορεσμό ολόκληρου του καλλιεργητικού μέσου έτσι ώστε περίπου το 15% του νερού να εξέλθει από την γλάστρα. Και, στη συνέχεια, ακολουθήστε το "τεστ του δαχτύλου" για να υπολογίσετε τον βέλτιστο χρόνο ποτίσματος. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε τον απαιτούμενο χρόνο για να ποτίζετε όταν πρέπει, σκεφτείτε το πότισμα με σταγόνες για να διατηρήσετε τα φυτά σας σταθερά ενυδατωμένα.

Εάν τα φυτά σας συνεχίζουν να υποφέρουν από έλλειψη ποτίσματος, θα πρέπει να επανεξετάσετε το μέγεθος των γλαστρών σας. Τα ώριμα φυτά σε μικρού μεγέθους γλάστρες απορροφούν γρήγορα όλο το νερό. Εάν αυτό συνεχίσει να συμβαίνει, μεταφυτέψτε τα σε μεγαλύτερου μεγέθους γλάστρα.

Cómo revivir una planta poco regada

Βήμα 3: Αναλύστε το Πρόγραμμα της Σίτισης

Τα φυτά της κάνναβης χρειάζονται ορισμένες ποσότητες μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών για να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν. Ωστόσο, η υπερβολική χορήγηση ενός εκ των δύο μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια ή τοξικότητα. Εάν υποψιάζεστε τα συμπτώματα μιας από αυτές τις καταστάσεις, θα πρέπει να αξιολογήσετε το πρόγραμμα της χορήγησης θρεπτικών συστατικών.

 • Ελέγξτε το Ημερολόγιό Σας

Εάν έχετε χρησιμοποιήσει ημερολόγιο μέχρι αυτό το σημείο, μπορείτε απλώς να το ξεφυλλίσετε και να ανατρέξετε στους προηγούμενους χρόνους και ποσότητες χορήγησης θρεπτικών συστατικών. Έχετε καταγράψει κάποιες αλλαγές στο πρόγραμμα της σίτισης; Χάσατε κάποια δόση;

 • Διπλό-Τσεκάρετε την Αναλογία NPK

Εάν το πρόγραμμά της σίτισης σας φαίνεται κανονικό, θα πρέπει να ελέγξετε το προϊόν που χρησιμοποιείτε για να βεβαιωθείτε ότι ταιριάζει στις απαιτήσεις του φυτού σας. Η κάνναβη χρειάζεται μια σειρά από θρεπτικά συστατικά για να παραμείνει υγιής, αλλά εξαρτάται από τα μακροθρεπτικά συστατικά—άζωτο, φώσφορο και κάλιο (NPK)—σε μεγάλο βαθμό για τη διατροφή της.

Η κάνναβη απαιτεί διαφορετική ισορροπία μακροθρεπτικών συστατικών κατά τη διάρκεια διαφορετικών σταδίων του κύκλου ανάπτυξης. Χρειάζεται υψηλότερες ποσότητες αζώτου για να την ανάπτυξη των φύλλων κατά τη βλαστική φάση και μεγαλύτερες ποσότητες φωσφόρου και καλίου για τη δημιουργία και την ανάπτυξη των ανθών.

Ωστόσο, συμπτώματα ανεπάρκειας μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και όταν χορηγείτε στα φυτά σας όλα τα σωστά θρεπτικά συστατικά. Μια κατάσταση που ονομάζεται αποκλεισμός θρεπτικών ουσιών εμφανίζεται όταν το pH του εδάφους γίνεται πολύ όξινο ή αλκαλικό και οι ρίζες δεν είναι σε θέση να προσλάβουν κρίσιμα θρεπτικά συστατικά.

Τα συμπτώματα του αποκλεισμού θρεπτικών συστατικών μοιάζουν με αυτά μιας τυπικής έλλειψης. Τα φυτά εμφανίζουν μια κίτρινη και καφέ όψη και τα φύλλα τους μπορεί να κουλουριαστούν. Ο προσδιορισμός της αιτίας του προβλήματος απαιτεί έναν μετρητή pH. Χρησιμοποιήστε αυτή τη συσκευή για να τεστάρετε το χώμα σας και χρησιμοποιήστε ένα προϊόν ρύθμισης του pH για να επαναφέρετε την τιμή μεταξύ 6.0-6.5.

 • Πώς να Αντιμετωπίσετε την Υπερβολική Χορήγηση Θρεπτικών Συστατικών

Εάν χορηγήσετε στο φυτό σας μεγάλη ποσότητα θρεπτικών συστατικών μπορεί να καεί. Επειδή το άζωτο είναι πρωταρχικό θρεπτικό συστατικό στα περισσότερα προϊόντα, το έγκαυμα εξαιτίας της υπέρ-χορήγησης θρεπτικών συστατικών παίρνει συχνά τη μορφή τοξικότητας του αζώτου. Τα κύρια συμπτώματα αυτής της πάθησης περιλαμβάνουν:

Εξαιρετικά σκούρα πράσινα φύλλα Λυγισμένες άκρες των φύλλων
Βαθύ κόκκινο ή μοβ μίσχοι και κλαδιά Οι άκρες του κάλυκα μαραίνονται

Η πρώτη ενέργεια είναι να μειώσετε αμέσως την τροφοδοσία. Συνεχίστε να ξεπλένετε το καλλιεργητικό σας μέσο με νερό με ισορροπημένο pH για να αφαιρέσετε μερικά από τα περιττά άλατα. Έπειτα, χορηγήστε ειδικά ένζυμα που καθαρίζουν το καλλιεργητικό μέσο. Στο εξής, συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε έναν μετρητή TDS για τη μέτρηση των μερών ανά εκατομμύριο (PPM) της απορροής μετά το πότισμα για να διασφαλίσετε ότι δεν χορηγείτε υπερβολικά θρεπτικά συστατικά.

Cómo remediar el exceso de fertilización

Βήμα 4: Αναλύστε το Μέσο της Καλλιέργειάς Σας

Εάν τα φυτά σας φαίνονται άρρωστα, θα πρέπει να ρίξετε μια καλή ματιά στο μέσο καλλιέργειάς τους. Τα συμπτώματα της έλλειψης θρεπτικών συστατικών και του υπερβολικού ποτίσματος μπορεί πράγματι να προκύψουν από ένα φτωχό μέσο.

Μερικά χώματα και λιπάσματα έχουν δημιουργηθεί για συγκεκριμένα είδη φυτών. Βεβαιωθείτε ότι δεν πήρατε κατά λάθος μια σακούλα με αυτό το όξινο υλικό καλλιέργειας!

Μερικά κομπόστ και χώματα είναι απλά μη κατάλληλα. Αυτά που είναι πολύ συμπαγή δυσκολεύουν τις ρίζες να διεισδύσουν προς τα κάτω και να επεκταθούν. Μειώνουν επίσης την αποστράγγιση και τον αερισμό και αυξάνουν τις πιθανότητες μυκητιακής μόλυνσης. Εάν το κομπόστ σας φαίνεται πολύ συμπαγές, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καλύτερο μείγμα χώματος.

Εάν καλλιεργείτε σε γλάστρα μια φωτοπεριοδική ποικιλία και θέλετε να τη σώσετε, δημιουργήστε το δικό σας υπέρ-χώμα για να την επαναφέρετε στη ζωή. Θα χρειαστεί να ακολουθήσετε μια διαφορετική προσέγγιση, σε περίπτωση που καλλιεργείτε μια ποικιλία αυτόματης άνθισης. Αυτές οι ποικιλίες προτιμούν λιγότερα θρεπτικά συστατικά. Χρησιμοποιήστε τη συνταγή μας για χώμα για γλάστρες, η οποία περιέχει ένα τέλειο μείγμα τύρφης, κομπόστ, περλίτη και βερμικουλίτη.

Εάν έχετε χώρο στον κήπο σας, η κομποστοποίηση χρησιμεύει ως ένας εξαιρετικός τρόπος για να επαναχρησιμοποιήσετε τα απορρίμματα του κήπου και τα υπολείμματα της κουζίνας. Μετατρέψτε αυτά τα υλικά σε χώμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά για αρκετούς μήνες για να ενισχύσετε τη γονιμότητα στον χώρο της καλλιέργειάς σας. Εάν δεν έχετε κήπο, μπορείτε να βάλετε έναν μικρό κάδο σκουληκιών κάτω από τον νεροχύτη σας για να μετατρέψετε τα υπολείμματα φαγητού, τα φακελάκια τσαγιού και τα κελύφη των αυγών σας σε κοπριά από σκουλήκια και να τη χορηγήσετε ως συμπλήρωμα σε φυτά που αντιμετωπίζουν ελλείψεις.

 • Προσέξτε το Aminopyralid

Προμηθευτήκατε το καλύτερο κομπόστ που μπορούσατε να βρείτε. Έχει τέλεια αναλογία NPK για τη βλαστική φάση, άφθονη οργανική ύλη για τη θρέψη των ευεργετικών μικροβίων και περλίτη για βελτιωμένη δομή. Ωστόσο, το φυτό σας εξακολουθεί να φαίνεται άρρωστο. Εάν έχετε ελέγξει το pH και είστε σίγουροι ότι ποτίζετε σωστά και χορηγείτε τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά, μπορεί να έχετε να κάνετε με έναν κρυφό εχθρό.

Το Aminopyralid, γνωστό πιο απλά ως AP, προκαλεί θλίψη σε χιλιάδες κηπουρούς κάθε χρόνο. Αυτό το παράσιτο βρίσκει τον δρόμο του μέσω της πεπτικής οδού των αγελάδων και των αλόγων και συχνά μολύνει τα έτοιμα κομπόστ. Εάν τα φυτά σας φαίνονται κίτρινα, λυπημένα και το νεαρό φύλλωμα φαίνεται παραμορφωμένο, είναι πιθανότατα εξαιτίας του AP.

Προσπαθήστε να αποφύγετε αυτήν την κατάσταση επικοινωνώντας με τον προμηθευτή από τον οποίο αγοράσατε το κομπόστ. Ρωτήστε τον από πού προμηθεύεται την κοπριά του και αν κάνουν τεστ για AP. Ακόμα καλύτερα, ξεκινήστε να φτιάχνετε τον δικό σας σωρό κομποστοποίησης, ώστε να μη χρειαστεί να ρισκάρετε. Ευτυχώς, τα μικρόβια διασπούν το AP μετά από περίπου ένα χρόνο. Επιπλέον, το παράσιτο δεν επηρεάζει τα μέλη της οικογένειας του γρασιδιού. Προχωρήστε και φυτέψτε λίγο καλαμπόκι και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε το κανονικά την επόμενη σεζόν.

Cuidado con el aminopyralid

Βήμα 5: Αναλύστε το Περιβάλλον Σας

Αρκετοί περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν την υγεία των φυτών. Τα φυτά της κάνναβης ευδοκιμούν μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο θερμοκρασίας και υγρασίας. Όταν αυτοί οι παράγοντες κυμαίνονται, τα φυτά μπορεί να αρχίσουν να φαίνονται άρρωστα και μη παραγωγικά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ψηφιακό θερμόμετρο/υγρασιόμετρο στον χώρο καλλιέργειάς σας για να μετράτε ταυτόχρονα τη θερμοκρασία και την υγρασία.

 • Υγρασία

Η σχετική υγρασία (RH) αναφέρεται στην ποσότητα νερού που υπάρχει στον αέρα σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία. Οι μυκητιακές ασθένειες ευδοκιμούν όταν τα επίπεδα υγρασίας είναι πολύ υψηλά και τους αρέσει ιδιαίτερα το υγρό και κολλώδες περιβάλλον των ανθών της κάνναβης. Για να αποφύγετε αυτές τις ασθένειες και τα συμπτώματα που τις συνοδεύουν, στοχεύστε στα ακόλουθα επίπεδα RH:

Σπορόφυτα και κλώνοι: 65–70%
Στάδιο ανάπτυξης: 40–70%
Στάδιο ανθοφορίας:: 40–50%

Μπορείτε να ελέγξετε την υγρασία σε εσωτερικούς χώρους χρησιμοποιώντας ανεμιστήρες, εξαερισμό και υγραντήρες/αφυγραντήρες. Αν και δεν μπορείτε να ελέγξετε τον καιρό σε εξωτερικούς χώρους, μπορείτε να ρυθμίσετε την υγρασία σε θερμοκήπια και πολυτούνελ χρησιμοποιώντας τις ίδιες τεχνικές με αυτές του εσωτερικού χώρου.

 • Θερμοκρασία

Τα φυτά της κάνναβης επίσης ευδοκιμούν όταν καλλιεργούνται σε ένα συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασίας. Οι συνθήκες που είναι πολύ ζεστές ή πολύ κρύες μπορεί να τους προκαλέσουν στρες και να σταματήσουν να αναπτύσσονται. Στοχεύστε στις ακόλουθες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας:

Σπορόφυτα και κλώνοι: 20–25 °C
Στάδιο ανάπτυξης:22–28 °C
Στάδιο ανθοφορίας:20–26 °C
 • Θα Αναρρώσουν τα Φυτά από το Θερμικό Στρες;

Τα φυτά της κάνναβης καταπονούνται σημαντικά όταν εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλες περιόδους. Τα συμπτώματα του θερμικού στρες περιλαμβάνουν καθυστερημένη ανάπτυξη, ξηρή και μαραμένη εμφάνιση ή/και κατσαρά φύλλα. Μπορείτε να σώσετε τα στρεσαρισμένα φυτά σας και να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία στον χώρο της καλλιέργειάς σας χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες μεθόδους:

 • Τοποθετήστε ταλαντευόμενους ανεμιστήρες στον χώρο που καλλιεργείτε
 • Εγκαταστήστε μια μονάδα κλιματισμού
 • Τοποθετήστε ένα σύστημα εξαερισμού
 • Μεταφέρετε τα φυτά σας σε εξωτερικό χώρο σε καλύτερο σημείο, με καλύτερο αερισμό.

Εάν θέλετε να αποφύγετε περαιτέρω εργασίες, μπορείτε να συνδέσετε τους ανεμιστήρες ή τον κλιματισμό με έναν αισθητήρα θερμοκρασίας για να αυτοματοποιήσετε τη ρύθμιση της θερμοκρασίας.

¿Pueden recuperarse las plantas del estrés térmico?

Βήμα 6: Αναλύστε την Εγκατάστασή Σας

Μπορεί επίσης να χρειαστεί να τροποποιήσετε μερικά πράγματα σχετικά με την εγκατάστασή σας για να σώσετε ένα φυτό που μοιάζει με άρρωστο. Δείτε παρακάτω δύο από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα όσον αφορά στον εξοπλισμό.

 • Φώτα

Τα φυτά της κάνναβης χρειάζονται φως για να δημιουργήσουν ενέργεια και έχουν πολύ χαμηλή απόδοση όταν στερούνται την επαρκή έκθεση στο φως. Τα επιμηκυμένα και λεπτά φυτά πιθανότατα δεν λαμβάνουν αρκετό φως. Εκτός από τη διατήρηση της κατάλληλης απόστασης από την πηγή (30–70cm για LED 200–400W και 50–80cm για τα LED 450–600W), πρέπει να λάβετε υπόψη και πόσα φυτά μπορείτε να καλλιεργήσετε με τα φώτα σας.

120W ≈ 0.5m² ≈ 1 φυτό
200W ≈ 0.8m² ≈ 2 φυτά
280W ≈ 1m² ≈ 4 φυτά
350W ≈ 1.5m² ≈ 6–8 φυτά

Επαναβλάστηση

Μερικές φορές, το πολύ φως μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Τα φωτοπεριοδικά φυτά απαιτούν έναν σκοτεινό κύκλο 12 ωρών ή περισσότερο για να τα ξεγελάσετε και να πιστέψουν ότι οι εποχές αλλάζουν. Εάν εκτεθούν σε εισροές φωτός, τα ανθοφόρα φυτά μπορεί να επιστρέψουν στο στάδιο της ανάπτυξης—ένα θέαμα που προκαλεί τρόμο σε πολλούς καλλιεργητές. Επειδή η τυχαία επαναβλάστηση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σοδειά και να στρεσάρει τα φυτά, πρέπει να την αποτρέψετε με το να επιδιορθώσετε τον χώρο της καλλιέργειας και να καλύψετε τυχόν σημεία απ' όπου περνά το φως.

 • Μέγεθος της Γλάστρας

Το μέγεθος της γλάστρας μπορεί να περιορίσει τις δυνατότητες ενός φυτού κάνναβης. Μικρότερες γλάστρες σημαίνουν μικρότερα φυτά. Επίσης, μια μικρότερη γλάστρα αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες να ποτίζετε λιγότερο, καθώς δεν υπάρχει αρκετό καλλιεργητικό μέσο για να συγκρατήσει την υγρασία που χρειάζεται. Εάν το φυτό σας φαίνεται δυστυχισμένο, μπορείτε να το βοηθήσετε και να το αναζωογονήσετε απλά τοποθετώντας το σε ένα μεγαλύτερο σπίτι.

Tamaño de la maceta

Βήμα 7: Τσεκάρετε τα Φυτά σας για Ύπαρξη Παρασίτων

Φυσικά, τα παράσιτα είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους τα φυτά της κάνναβης αρχίζουν να φαίνονται άρρωστα. Τα συμπτώματα μιας προσβολής από παράσιτα μπορεί να ποικίλλουν πολύ, από τρύπες στα φύλλα έως κιτρίνισμα και μαρασμό.

 • Αφίδες

Οι αφίδες είναι κοινά παράσιτα της κάνναβης που ρουφούν χυμό από τα φύλλα και πολλαπλασιάζονται γρήγορα.

Pulgón
Συμπτώματα
 • Μεγάλοι αριθμοί στην κάτω πλευρά των φύλλων
 • Διαρροές χυμών
 • Φυτά κίτρινα και στάσιμα
Λύσεις
 • Προσθέστε πασχαλίτσες στον χώρο καλλιέργειας
 • Εφαρμόστε έλαιο neem
 • Εφαρμόστε εντομοκτόνα σαπούνια
 • Φυλλορύκτες

Οι φυλλορύκτες είναι μικροσκοπικά πλάσματα που διεισδύουν μέσα στα φύλλα της κάνναβης και τρώνε τον εσωτερικό ιστό.

Minadores de hojas
Συμπτώματα
 • Λευκά, ελικοειδή σχήματα στις επιφάνειες των φύλλων
Λύσεις
 • Αφαιρέστε τα προσβεβλημένα φύλλα
 • Εφαρμόστε έλαιο neem
 • Χρησιμοποιήστε δίχτυα σε εξωτερικούς χώρους
 • Χρησιμοποιήστε παρασιτικές σφήκες ως ένα βιολογικό μέσο αντιμετώπισης
 • Σκιαρίδες

Οι σκιαρίδες (fungus gnats) είναι μύγες με μικρή διάρκεια ζωής που στοχεύουν τις ρίζες των φυτών της κάνναβης.

Moscas del mantillo
Συμπτώματα
 • Κιτρίνισμα και μαρασμός των φύλλων
 • Αργή ανάπτυξη
 • Συμπτώματα ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών παρά τη σωστή χορήγηση
Λύσεις
 • Ποτίζετε λιγότερο συχνά
 • Τοποθετήστε κίτρινες κολλώδεις παγίδες
 • Εφαρμόστε έλαιο neem
 • Προσθέστε ένα στρώμα άμμου πάνω από το χώμα
 • Προσθέστε βακτήρια Bacillus thuringiensis
 • Ακάρεα

Τα ακάρεα (spider mites) βρίσκονται στις κάτω πλευρές των φύλλων, όπου τρυπούν τον φυτικό ιστό για να τραφούν.

Ácaros araña
Συμπτώματα
 • Ορατά αυγά κάτω από τα φύλλα
 • Κίτρινα φύλλα
 • Μη ανεπτυγμένα άνθη
Λύσεις
 • Ξεπλύνετε τα φυτά με λάστιχο
 • Κλαδέψτε τις πληγείσες περιοχές
 • Ψεκάστε με εντομοκτόνο σαπούνι
 • Χορηγήστε αραιωμένα αιθέρια έλαια όπως δεντρολίβανο, ευκάλυπτο και μέντα

Βήμα 8: Δώστε στα Φυτά σας Βασικά Θρεπτικά Συστατικά και Συμπληρώματα

Εκτός κι αν η κάνναβή σας φαίνεται άρρωστη από την υπερβολική χορήγηση θρεπτικών συστατικών, η εφαρμογή μιας σειράς συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσει στην επανέναρξη της ανάπτυξης μετά από μια περίοδο καθυστερημένης ανάπτυξης.

Οργανική
ύλη
Σκεφτείτε το κομπόστ, την κοπριά, τα περιττώματα σκουληκιών και τα σάπια φύλλα. Προσθέστε τα στο χώμα σας ως τροφή βραδείας αποδέσμευσης για κοινότητες ωφέλιμων μικροβίων.
Μελάσα Η μελάσα από ζαχαροκάλαμο είναι μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών για μικροσκοπικούς οργανισμούς στο έδαφος. Με το να ταΐσετε αυτούς τους οργανισμούς, θα δημιουργήσετε έναν σταθερό ευεργετικό πληθυσμό στο χώμα που θα ωφελήσει το φυτό σας σε αντάλλαγμα.
Ένζυμα Αυτές οι μικροσκοπικές πρωτεΐνες βοηθούν στην κατάλυση των αντιδράσεων. Η εφαρμογή ενζύμων στο έδαφος βοηθά στην επιτάχυνση της ανάπτυξης, στην ενίσχυση των αποδόσεων και στην ενίσχυση ενός υγιέστερου ριζικού συστήματος.
Μυκορριζικοί μύκητες Αυτά τα είδη συμβιωτικών μυκήτων συνδέονται με τις ρίζες των φυτών και τις βοηθούν να έχουν πρόσβαση σε θρεπτικά συστατικά στο έδαφος. Βοηθούν στην πρόληψη των ασθενειών των φυτών και μπορούν να βοηθήσουν τα φυτά που δεν έχουν δεχθεί θρεπτικά συστατικά να αναπτυχθούν γρήγορα.
Ριζοβακτήρια Αυτά τα είδη βακτηρίων που κατοικούν στις ρίζες συμβάλλουν στη μείωση των πιθανοτήτων ριζικής νόσου και είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην ενίσχυση των αποδόσεων της κάνναβης.

Φαίνονται τα Φυτά της Κάνναβης Άρρωστα; Υπάρχει Ελπίδα!

Μήπως νομίζετε ότι το φυτό σας πεθαίνει; Η ανησυχία θα κάνει τα πράγματα χειρότερα! Τώρα που είστε εξοπλισμένοι με ένα σωρό γνώσεις, είστε περισσότερο από έτοιμοι να ανταποκριθείτε στην πρόκληση.

Χρησιμοποιήστε τον πλούτο των παραπάνω πληροφοριών για να αναζωογονήσετε τα άρρωστα φυτά σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα γνωρίζετε ακριβώς πώς να αποτρέψετε μια παρόμοια κατάσταση στο μέλλον και να τη χειριστείτε με ευκολία, εάν εμφανιστεί ξανά. Οι καλλιεργητές κάνναβης είναι πολύ προστατευτικοί με τα φυτά τους. Καταλαβαίνουμε τα συναισθήματα απογοήτευσης που μπορεί να νιώθετε. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, μερικά κίτρινα και κατσαρά φύλλα δεν θα μπορέσουν να χαλάσουν τη σοδειά σας!

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.

Ευρετήριο Θεμάτων Οδηγού Καλλιέργειας

eKomi silver seal
4.7 στα 5
στα 37750 αξιολογήσεις