Οδηγός Καλλιέργειας Κάνναβης από τη Royal Queen Seeds


By Luke Sumpter

Ένας οδηγός για τα σημάδια των φύλλων της κάνναβης και την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των φυτών σας.


Οι ασθένειες των φυτών, οι ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, οι προσβολές από παράσιτα και πολλά άλλα προβλήματα εμφανίζουν ξεκάθαρα συμπτώματα στα φύλλα του φυτού της κάνναβης. Σε αυτόν τον οδηγό, καλύπτουμε τα διάφορα προβλήματα που μπορεί να εκδηλωθούν στα φύλλα της κάνναβης. Θα σας ενημερώσουμε πώς να διαβάζετε τα σημάδια, ώστε να μπορείτε γρήγορα να εντοπίσετε και να διορθώσετε τα πιο κοινά προβλήματα κατά την καλλιέργεια της κάνναβης.

Λειτουργίες των Φύλλων της Κάνναβης

Όπως συμβαίνει με πολλά άλλα φυτά, τα φύλλα είναι βασικά συστατικά του συστήματος υποστήριξης της ζωής ενός φυτού κάνναβης. Η πράσινη χρωστική τους ουσία, η χλωροφύλλη, επιτρέπει στα φύλλα να λειτουργούν ως ηλιακά πάνελ. Αυτός ο ρόλος της συλλογής ηλιακού φωτός, όπως πιθανώς γνωρίζετε, είναι απαραίτητος για τη φωτοσύνθεση.

Η κάτω πλευρά των φύλλων καλύπτεται από μικροσκοπικά στόματα, πολύ μικρές τρύπες που ανοίγουν και κλείνουν σαν πόρτα. Το διοξείδιο του άνθρακα εισέρχεται, το οξυγόνο και το νερό εξέρχονται. Τα φύλλα μπορούν επίσης να απορροφήσουν θρεπτικά συστατικά για να τα διοχετεύσουν στο φυτό κάνναβης με μια διαδικασία γνωστή ως τροφοδοσία από το φύλλωμα.

Τύποι Φύλλων Κάνναβης

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι κάνναβης. Αυτοί συχνά αναφέρονται επίσημα με το όνομα Cannabis sativa L. για πρακτικούς λόγους, ωστόσο, βοηθά να υπάρξει ένας διαχωρισμός μεταξύ των φυτών Sativa, Indica και Ruderalis.

Οι περισσότερες ποικιλίες που συναντάμε αυτές τις μέρες είναι ένα υβρίδια δύο ή τριών από αυτούς τους τύπους. Επομένως, αυτό που θα δείτε συνήθως σε ένα δωμάτιο καλλιέργειας είναι φύλλα κάνναβης που έχουν έναν συνδυασμό χαρακτηριστικών. Μπορεί να υπάρχουν φύλλα με 3, 5, 6, 9 ή 11 κορυφές και έχουν διάφορα σχήματα από λεπτά και μυτερά έως φαρδιά και στρογγυλά.

Sativa Cannabis LeafSativa

Τα φύλλα της Sativa είναι μακριά και λεπτά, με μερικά να αναπτύσσουν έως και 13 κορυφές. Συνήθως, τα φυτά Sativa έχουν μια πιο ανοιχτή, πράσινη απόχρωση, που υποδηλώνει σχετικά χαμηλή ποσότητα χλωροφύλλης. Πιστεύεται ότι η μειωμένη χλωροφύλλη είναι εν μέρει υπεύθυνη για τη μεγαλύτερη περίοδο ανθοφορίας των ποικιλιών Sativa.

Indica Cannabis LeafÍndica

Τα φύλλα της Indica είναι κοντά και φαρδιά, συνήθως έχουν 7–9 φαρδιές κορυφές. Αυτά τα φύλλα είναι ακόμα μεγαλύτερα, όταν ανήκουν στις ισχυρότερες ποικιλίες αφγανικής προέλευσης. Τα υγιή φύλλα της Indica χαρακτηρίζονται από μια πιο σκούρα, βαθύτερη απόχρωση του πράσινου. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι τα φύλλα περιέχουν περισσότερη χλωροφύλλη, η οποία πιστεύεται ότι επιταχύνει τον κύκλο ανθοφορίας των ποικιλιών Indica.

Ruderalis Cannabis LeafRuderalis

Τα φύλλα της Ruderalis είναι αρκετά λεπτά και αναπτύσσουν μόνο 3–5 λεπτές κορυφές. Οι περισσότεροι καλλιεργητές τα περιγράφουν ως συγκρίσιμα με τα φύλλα των νεαρών φυτών Sativa, τόσο σε σχήμα όσο και σε χρώμα. Αυτά τα φυτά είναι ιδιαίτερα, ωστόσο, καθώς έχουν εξελιχθεί ώστε να ανθίζουν ανεξάρτητα από τις ώρες φωτός που λαμβάνουν.

Μεγάλα και Μικρά Φύλλα

Εκτός από τους τύπους φύλλων που αντιστοιχούν στην κάνναβη Sativa, Indica ή Ruderalis, μπορούμε επίσης να διακρίνουμε τα φύλλα ανάλογα με το πού βρίσκονται στο φυτό. Τα μεγαλύτερα φύλλα του φυτού κάνναβης, με το χαρακτηριστικό σχήμα των κορυφών, ονομάζονται φύλλα βεντάλιας. Το άλλο είδος φύλλων, που είναι μικρά και βρίσκονται μέσα στα άνθη, ονομάζονται φύλλα ζάχαρης.

 • Φύλλα Βεντάλιας

Τα φύλλα βεντάλιας, όπως αναφέραμε, είναι τα μεγάλα φύλλα που αναπτύσσονται κατά τη φάση της βλαστικής ανάπτυξης. Λειτουργούν σαν ηλιακοί συλλέκτες, καθώς απορροφούν το φως και το μετατρέπουν σε ενέργεια για να αναπτυχθεί το φυτό. Αυτά τα φύλλα μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως αποθήκες έκτακτης ανάγκης για ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως το άζωτο. Εάν το φυτό δεν μπορεί να τα πάρει από το έδαφος, μπορεί να αντλήσει αποθηκευμένα θρεπτικά συστατικά από τα φύλλα. Όταν συμβεί αυτό, όπως θα εξηγήσουμε λεπτομερώς σύντομα, τα φύλλα θα αρχίσουν να κιτρινίζουν.

Τα φύλλα βεντάλιας περιέχουν μόνο ίχνη THC, CBD και άλλων κανναβινοειδών.

HOJAS DE ABANICO

 • Φύλλα Ζάχαρης

Τα φύλλα ζάχαρης βρίσκονται μέσα στα άνθη και προεξέχουν από αυτά. Η επιφάνειά τους καλύπτεται από μια "παγωμένη" στρώση λευκών τριχιδίων, που μοιάζει με ζάχαρη. Ουσιαστικά, η λειτουργία των φύλλων ζάχαρης είναι να δίνουν δομή στα άνθη, ώστε να παραμένουν συμπαγή.

Τα φύλλα ζάχαρης είναι πλούσια σε τριχίδια που περιέχουν κανναβινοειδή, αλλά μπορούν να δώσουν μια βαριά γεύση, όταν καπνίζονται. Ως αποτέλεσμα, οι καλλιεργητές συνήθως τα κόβουν από τα άνθη. Αν και είναι λιγότερο ευχάριστα στο κάπνισμα, τα φύλλα ζάχαρης είναι ιδανικά για την παρασκευή χασίς ή βουτύρου κάνναβης.

HOJAS DE AZÚCAR

Τι Μπορείτε να Μάθετε από τον Αριθμό των Κορυφών των Φύλλων;

Το φυτό σας μπορεί επίσης να επικοινωνήσει μαζί σας μέσω των αριθμών των κορυφών (ή των δακτύλων) που έχει στα φύλλα του. Υπό κανονικές συνθήκες, τα φύλλα της κάνναβης παράγουν περισσότερες από τρεις κορυφές.

Ο αριθμός των κορυφών μπορεί να ποικίλλει λόγω γενετικών διαφορών και της ηλικίας ενός φυτού. Το πρώτο σετ αληθινών φύλλων παράγει μόνο μία κορυφή και το δεύτερο σετ συνήθως παράγει τρεις. Από εκείνο το σημείο και μετά, κάθε φύλλο έχει συνήθως από επτά έως εννέα κορυφές το καθένα.

Ορισμένες ποικιλίες και κάποια μεμονωμένα φυτά εξαιρούνται από αυτόν τον κανόνα, παράγοντας μεταξύ πέντε και δεκατριών κορυφών ανά φύλλο. Αυτός ο αριθμός κορυφών δεν προκαλεί ανησυχία, αφού αποτελεί φυσιολογικό σημάδι ενός υγιούς φυτού.

Ωστόσο, εάν το ώριμο φυτό σας αρχίσει να δημιουργεί φύλλα μόνο με τρεις ή με μία κορυφή, θα μπορούσε να είναι σημάδι στρες. Δείτε παρακάτω τις κύριες αιτίες παραγωγής τριών κορυφών και τι μπορείτε να κάνετε.

¿Qué puedes descubrir en base al número de hojas?
 • Ελαφρύ Στρες

Τα φυτά κάνναβης μερικές φορές αρχίζουν να παράγουν φύλλα με τρεις κορυφές, όταν εκτίθενται σε ελαφρύ στρες. Τα φυτά, σε γενικές γραμμές, είναι αρκετά προσαρμοσμένα στο περιβάλλον τους. Γρήγορα συνηθίζουν στο περιβάλλον τους και οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή μπορεί να τους προκαλέσει να αισθάνονται απειλή και στρες.

Εάν αλλάξετε ξαφνικά την πηγή του φωτός σας, τα φυτά κάνναβης μερικές φορές ανταποκρίνονται παράγοντας φύλλα με τρεις κορυφές. Μια ξαφνική αλλαγή στον τύπο του φωτός ή στην ισχύ μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στο φυτό.

Είτε έσπασε η λάμπα σας είτε θέλετε να την αντικαταστήσετε με μια καινούρια, προσπαθήστε να αγοράσετε ένα μοντέλο όσο το δυνατόν παρόμοιο με την παλιά σας, εάν βρίσκεστε στη μέση του κύκλου καλλιέργειας.

 • Αλλαγές στον Κύκλο του Φωτός

Τα φωτοπεριοδικά φυτά απαιτούν μια παρατεταμένη περίοδο σκότους για να εισέλθουν στη φάση της ανθοφορίας. Αυτό μιμείται το πώς αντιδρούν στον διαθέσιμο ήλιο στη φύση, καθώς αλλάζουν οι εποχές.

Σε εσωτερικό χώρο, οι καλλιεργητές πρέπει να διατηρούν τα δωμάτιά τους σκοτεινά για 12 ώρες την ημέρα. Ακόμη και μια σύντομη διαρροή φωτός—μόλις δεκαπέντε λεπτών κάθε βράδυ—μπορεί να προκαλέσει στρες στα φυτά της κάνναβης και να αντιδράσουν παράγοντας φύλλα με τρεις κορυφές.

Κρατήστε τον καλλιεργητικό σας χώρο προστατευμένο από εξωτερικές πηγές φωτός. Εάν καλλιεργείτε σε ένα δωμάτιο, ίσως χρειαστεί να βάλετε κουρτίνες συσκότισης ή περσίδες για να αποτρέψετε τα φώτα του δρόμου να χαλάσουν τη σοδειά σας.

Fotoperiodos fluctuantes

 • Επανάληψη του Κύκλου Ανάπτυξης

Μερικές φορές, οι καλλιεργητές επιλέγουν να γυρίσουν ξανά τα φυτά τους στον κύκλο ανάπτυξης. Μετά τη συγκομιδή μερικών ανθών, αναγκάζουν τα φυτά τους να επιστρέψουν σε φάση ανάπτυξης για μερικές εβδομάδες. Αυτό προσφέρει μερικά διακριτά πλεονεκτήματα:

 • Μπορείτε να παραλείψετε τη βλάστηση ή την κλωνοποίηση εντελώς
 • Τα φυτά ξαναβγαίνουν πολύ πιο θαμνώδη
 • Μπορείτε να αποθηκεύσετε το φυτό σας και να το χρησιμοποιήσετε για άλλη συγκομιδή αμέσως

Η εκ νέου βλάστηση προκαλεί φυσικά κάποιο στρες στα φυτά κάνναβης. Μερικές φορές, το δείχνουν αυτό παράγοντας φύλλα με τρεις κορυφές. Σε τέτοιες συνθήκες, αυτά τα διαφορετικά φύλλα είναι απολύτως φυσιολογικά και αναμενόμενα.

 • Γενετική

Εάν έχετε καλλιεργήσει διάφορες ποικιλίες κάνναβης, θα γνωρίζετε πόσο διαφορετικές είναι ορισμένες ποικιλίες μεταξύ τους. Αυτές οι διαφορές εντοπίζονται στη γεύση, την οσμή, τις επιδράσεις, το μέγεθος και το σχήμα.

Ορισμένες ποικιλίες έχουν επίσης τη γενετική τάση να παράγουν φύλλα με τρεις κορυφές. Γνωστές ως ποικιλίες που κάνουν "το πόδι της πάπιας", αυτές οι ποικιλίες δεν είναι άρρωστες, οπότε μην ανησυχείτε!

 • Περιβαλλοντικό Στρες

Καθώς τα φυτά της κάνναβης είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το περιβάλλον, σχεδόν κάθε μεταβλητή—όταν φτάσει σε ακραίο επίπεδο—μπορεί να προκαλέσει στρες, ωθώντας τα φυτά να παράγουν φύλλα με τρεις κορυφές. Μεταβολές στην υγρασία, τη θερμοκρασία και άλλους παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν αυτό το φαινόμενο.

Επιδιώξτε να διατηρήσετε τις παρακάτω περιβαλλοντικές συνθήκες για να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης φύλλων με τρεις κορυφές.

 • Θερμοκρασία

Διατηρήστε αυτές τις θερμοκρασίες σε κάθε στάδιο του κύκλου ανάπτυξης:

Etapa de plàntula: 20–25 °C
Etapa vegetativa: 22–28 °C
Etapa de floració: 20–26 °C
 • Υγρασία

Στοχεύστε αυτά τα επίπεδα υγρασίας σε κάθε φάση:

Etapa de plàntula: 65–70%
Etapa vegetativa: 40–70%
Etapa de floració: 40–50%
 • Πότισμα

Το πότισμα των φυτών της κάνναβής σας είναι μια εξαιρετική κίνηση εξισορρόπησης. Ενώ το υπερβολικό πότισμα μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες των ριζών, το λιγότερο πότισμα μπορεί να προκαλέσει στρες και φύλλα με τρεις κορυφές. Κατά γενικό κανόνα, θα πρέπει να ποτίζετε τα φυτά σας μόλις στεγνώσουν τελείως μερικά από τα ανώτερα εκατοστά του εδάφους. Αν περιμένετε περισσότερο, θα καταλήξετε να στρεσάρετε τα φυτά σας.

Διαβάζοντας τα Σημάδια των Προβλημάτων Υγείας των Φυτών Κάνναβης

Αυτό που ξεχωρίζει τους έμπειρους καλλιεργητές από τους αρχάριους είναι η ικανότητα των πρώτων να "διαβάζουν" τα φυτά τους. Τα φύλλα τείνουν να στέλνουν ισχυρά σήματα στον καλλιεργητή, ενημερώνοντάς τον για την υγεία και την ευημερία του φυτού. Προκειμένου να διορθωθούν γρήγορα τα προβλήματα που δημιουργούνται, είναι σημαντικό για τον καλλιεργητή να γνωρίζει πώς να διαβάζει τα σημάδια.

Κίτρινα Φύλλα Κάνναβης

Τα φύλλα που κιτρινίζουν είναι συνήθως ένα σίγουρο σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με το φυτό σας. Αυτό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, που κυμαίνονται από ασθένειες και παράσιτα μέχρι προβλήματα με τα θρεπτικά συστατικά. Σημειώστε, ωστόσο, ότι τα κίτρινα φύλλα στις τελευταίες εβδομάδες της ανθοφορίας είναι φυσιολογικά. Αυτή είναι η μόνη φορά που δεν χρειάζεται να ανησυχείτε γι' αυτά.

ΥΠΕΡ— ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ

Η χορήγηση υπερβολικής ποσότητας θρεπτικών συστατικών συχνά προκαλεί το κιτρίνισμα των φύλλων της κάνναβης. Ευτυχώς, αυτό το ζήτημα είναι σχετικά εύκολο να εντοπιστεί: Τα φύλλα θα γίνουν πρώτα κίτρινα ή καφέ μόνο στις άκρες, ένα τυπικό σημάδι εγκαύματος από θρεπτικά συστατικά. Μόνο στα τελευταία στάδια της υπέρ—χορήγησης θρεπτικών συστατικών θα κιτρινίσει ολόκληρο το φύλλο.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Πώς να το αποτρέψετε
 • Διατηρήστε τα κατάλληλα επίπεδα θρεπτικών συστατικών. Τα σπορόφυτα και τα νεαρά φυτά απαιτούν πολύ λίγο λίπασμα.
 • Να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε έτοιμα μείγματα θρεπτικών συστατικών. Αυτά περιέχουν συχνά θρεπτικά συστατικά για 3-4 εβδομάδες. Ξεκινήστε να τα χορηγείτε μόνο όταν εξαντληθούν τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους.
 • Χορηγήστε μικρότερες από τις συνιστώμενες από τον κατασκευαστή ποσότητες. Ξεκινήστε με ½ ή ¼ της προτεινόμενης ποσότητας και αυξάνετέ την όσο χρειάζεται.
Πώς να το διορθώσετε
 • Μειώστε την ποσότητα και τη συχνότητα χορήγησης.
 • "Ξεπλύνετε" την κάνναβή σας χορηγώντας σκέτο νερό, για να αποβάλλει τα υπερβολικά θρεπτικά συστατικά που μπορεί να έχουν συσσωρευτεί στο έδαφος.
 • Μετά το ξέπλυμα, χορηγήστε τις κατάλληλες ποσότητες θρεπτικών συστατικών.

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΠΟΤΙΣΜΑ

Όταν η κάνναβη λαμβάνει υπερβολική ποσότητα νερού, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κάθε είδους προβλήματα ανάπτυξης. Οι ρίζες ασφυκτιούν και δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο οξυγόνο που χρειάζεται το φυτό και είναι πιο πιθανό να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί, όπως μούχλα, μύκητες και παράσιτα. Πολλές φορές, τα φύλλα θα κιτρινίσουν κατά τα μεταγενέστερα στάδια του συνεχούς υπερβολικού ποτίσματος.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Πώς να το αποτρέψετε
 • Ποτίστε μόνο όταν είναι απαραίτητο, χωρίς υπερβολές.
 • Αφήστε το χώμα να στεγνώσει ανάμεσα στα ποτίσματα. 
 • Ποτίστε ανάλογα με το μέγεθος των φυτών σας. Τα νεαρά φυτά με μικρό ριζικό σύστημα δεν χρειάζονται τόσο πολύ νερό όσο τα μεγάλα φυτά.
Πώς να το διορθώσετε
 • Σταματήστε το πότισμα και αφήστε το χώμα να στεγνώσει.
 • Προσαρμόστε το πρόγραμμα ποτίσματός σας, ποτίζοντας λιγότερο συχνά.

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ

Οι ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, και ειδικότερα η έλλειψη αζώτου, είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που κιτρινίζουν τα φύλλα. Όταν δεν υπάρχουν θρεπτικά συστατικά στο υπόστρωμα, το φυτό τα αντλεί από τα φύλλα, τα οποία κιτρινίζουν κατά τη διαδικασία.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η έλλειψη θρεπτικών συστατικών δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν ταΐζετε αρκετά τα φυτά σας. Πολλές φορές, μια ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών οφείλεται σε λανθασμένα επίπεδα στο pH του νερού ή ακόμα και σε υπερβολική χορήγηση θρεπτικών συστατικών. Όταν το φυτό δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε θρεπτικά συστατικά, ακόμα και αν υπάρχουν, αυτό είναι ένα γνωστό πρόβλημα που αναφέρεται ως "κλείδωμα" των θρεπτικών ουσιών.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Πώς να το αποτρέψετε
 • Φροντίστε να χορηγείτε επαρκή επίπεδα θρεπτικών συστατικών με βάση το στάδιο ανάπτυξης.
 • Διασφαλίστε σωστά επίπεδα pH στο νερό/διατροφικό διάλυμα σας (έδαφος: 6.0–7.0, υδροπονία: 5.5–6.5).
Πώς να το διορθώσετε
 • Χορηγήστε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, εάν η ανεπάρκεια οφείλεται σε υποσιτισμό.
 • Παρέχετε θρεπτικά συστατικά μέσω διαφυλλικής τροφοδοσίας για ταχύτερη θεραπεία.
 • Εάν η ανεπάρκεια οφείλεται σε λανθασμένο pH ή κλείδωμα θρεπτικών ουσιών από υπερβολική χορήγηση, πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσετε τη ρίζα του προβλήματος. Σε αυτήν την περίπτωση, ξεπλύνετε το φυτό σας με απλό νερό με ισορροπημένο pH και μετά δώστε τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά.

ΠΑΡΑΣΙΤΑ

Τα κοινά παράσιτα, όπως οι σκιαρίδες ή τα ακάρεα, μπορούν να οδηγήσουν σε κιτρίνισμα των φύλλων κάνναβης. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε ποιο παράσιτο έχει προσβάλει τα φυτά σας, καθώς προκαλούν διαφορετικά προβλήματα και απαιτούν διαφορετικές λύσεις.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Πώς να το αποτρέψετε
 • Παρακολουθήστε την κάνναβή σας για να εντοπίσετε νωρίς μια προσβολή από παράσιτα. Χρησιμοποιήστε έναν μεγεθυντικό φακό ή ένα μικροσκόπιο για να ελέγξετε τα φύλλα σας.
 • Χρησιμοποιήστε έλαιο neem ή παγίδες για γυμνοσάλιαγκες για να μειώσετε τον κίνδυνο προσβολής από παράσιτα.
 • Αποστειρώστε το χώμα σας, εάν είναι άγνωστης προέλευσης.
 • Χρησιμοποιήστε ωφέλιμα έντομα (αρπακτικά ακάρεα, πασχαλίτσες κ.λπ.) για να κρατήσετε μακριά τα παράσιτα.
Πώς να το διορθώσετε
 • Χρησιμοποιήστε σπρέι για τα φύλλα, εντομοκτόνο σαπούνι και έλαιο neem για να απαλλαγείτε από τα κοινά παράσιτα της κάνναβης με φυσικό τρόπο.
 • Οι σκιαρίδες είναι σημάδι υψηλής υγρασίας και υπερβολικού ποτίσματος. Ποτίστε λιγότερο και αφήστε το χώμα να στεγνώσει. Στη συνέχεια, καλύψτε το χώμα με άμμο ή περλίτη για να μην ξαναέρθουν οι σκιαρίδες.

ΣΑΠΙΣΜΑ ΤΩΝ ΡΙΖΩΝ

Η σήψη των ριζών, όπως μπορείτε να καταλάβετε από το όνομα, είναι μια σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει τα θεμέλια του φυτού σας. Τις περισσότερες φορές, προκαλείται από έλλειψη οξυγόνου στη ζώνη της ρίζας λόγω υπερβολικού ποτίσματος. Η υψηλή υγρασία και οι θερμοκρασίες στο δωμάτιο καλλιέργειας θα μπορούσαν επίσης να είναι αιτίες για τη σήψη των ριζών, μαζί με τη μόλυνση της περιοχής καλλιέργειας (ή της δεξαμενής νερού) από επιβλαβή βακτήρια ή μύκητες.

Όταν τα φύλλα κιτρινίζουν από τη σήψη των ριζών, συνήθως θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να εκδηλωθεί το φαινόμενο πλήρως. Μπορεί να εμφανιστεί ως μεγάλες, ακανόνιστες κίτρινες κηλίδες ή μπορεί να επηρεάσει μόνο τις άκρες. Τα φύλλα επίσης θα θρυμματίζονται και θα μαραθούν ταυτόχρονα.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Πώς να το αποτρέψετε
 • Μην ποτίζετε υπερβολικά τα φυτά σας.
 • Εξασφαλίστε επαρκή αποστράγγιση στις γλάστρες σας.
 • Διατηρήστε τη θερμοκρασία στο δωμάτιο της καλλιέργειάς σας σε βέλτιστα επίπεδα και διατηρήστε την υγρασία υπό έλεγχο.
 • Διατηρήστε την περιοχή της καλλιέργειας καθαρή και αποστειρωμένη.
Πώς να το διορθώσετε
 • Όταν καλλιεργείτε στο έδαφος, κάνετε μεταφύτευση σε ζαρντινιέρες με φρέσκο χώμα.
 • Παρέχετε οξυγόνο στις ρίζες. Το H₂O₂ που προστίθεται στο νερό μπορεί να βοηθήσει.
 • Προσθέστε ευεργετικά βακτήρια ρίζας στο νερό σας.
 • Εάν καλλιεργείτε σε υδροπονική εγκατάσταση, χρησιμοποιήστε μια πιο ισχυρή αντλία που μπορεί να παρέχει περισσότερο οξυγόνο.

ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ PH

Μερικές φορές, όπως αναφέραμε προηγουμένως, τα κίτρινα φύλλα μπορεί να είναι αποτέλεσμα διακυμάνσεων του pH γύρω από τις ρίζες του φυτού σας. Αυτό θα καταπονήσει το φυτό και θα προκαλέσει την εμφάνιση κηλίδων. Τις περισσότερες φορές, το κιτρινωπό, καφέ τμήμα θα βρίσκεται στη μέση των χαμηλότερων, παλαιότερων φύλλων.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Πώς να το αποτρέψετε
 • Βεβαιωθείτε ότι το διάλυμα νερού/θρεπτικής ουσίας έχει το σωστό pH. Για το χώμα, το βέλτιστο pH είναι 6.0–7.0. Για υδροπονική καλλιέργεια, βεβαιωθείτε ότι το pH είναι 5.5–6.5.
Πώς να το διορθώσετε
 • Ξεπλύνετε το φυτό σας με απλό νερό με ισορροπημένο pH.
 • Μετά το ξέπλυμα, βεβαιωθείτε ότι το νερό/θρεπτικό διάλυμά σας έχει πάντα το σωστό επίπεδο pH όταν ποτίζετε.

ΣΕΠΤΟΡΙΑ ΦΥΛΛΩΝ

Η σεπτόρια των φύλλων, γνωστή και ως λευκή κηλίδα, εμφανίζεται ως κίτρινο-καφέ κηλίδες στην άνω και κάτω πλευρά των φύλλων. Είναι μια μυκητιασική ασθένεια που προκαλείται από τα σπόρια και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε υγρές και με υψηλή υγρασία συνθήκες.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Πώς να το αποτρέψετε
 • Ελέγξτε τα επίπεδα υγρασίας και τις θερμοκρασίες στο δωμάτιο καλλιέργειάς σας.
 • Εξασφαλίστε καλή κυκλοφορία του αέρα.
 • Κρατήστε το δωμάτιό σας καθαρό. Αφαιρέστε το νεκρό φύλλωμα και τα άγρια χόρτα, καθώς αυτά αποτελούν τόπους αναπαραγωγής μυκήτων.
 • Κλαδέψτε τα φυτά σας για να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αέρα.
 • Μην επαναχρησιμοποιείτε το παλιό χώμα, καθώς αυτό μπορεί να περιέχει μύκητες και άλλα παθογόνα.
Πώς να το διορθώσετε
 • Αφαιρέστε το μολυσμένο φύλλωμα.
 • Εάν είναι δυνατόν, διαχωρίστε τα μολυσμένα φυτά από τα υγιή.
 • Βελτιώστε την κυκλοφορία του αέρα στον χώρο που καλλιεργείτε. Τοποθετήστε τους ανεμιστήρες ώστε να φυσούν ένα απαλό αεράκι στα φυτά σας.

Σγουρά Φύλλα

Τα φύλλα της κάνναβης σας μπορεί να κυρτώσουν για διάφορους λόγους. Μπορεί να λυγίζουν προς τα κάτω ή προς τα πάνω, να τυλίγονται στις άκρες ή να κυρτώνουν και να θρυμματίζονται με ακανόνιστους τρόπους. Αυτές είναι οι πιο κοινές αιτίες σγουρών φύλλων:

ΘΕΡΜΙΚΟ ΣΤΡΕΣ

Η θερμότητα μπορεί να στεγνώσει τα φύλλα και να τα κάνει να κατσαρώσουν. Σε ένα τυπικό περιβάλλον καλλιέργειας εσωτερικού χώρου, η θερμική καταπόνηση οφείλεται στο ότι τα φυτά βρίσκονται πολύ κοντά στην πηγή φωτός.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Πώς να το αποτρέψετε
 • Κρατήστε τα φυτά σας σε ασφαλή απόσταση από τα φώτα.
 • Κρατήστε τα φυτά μακριά από θερμάστρες και άλλο ηλεκτρικό εξοπλισμό στον χώρο καλλιέργειας.
 • Εάν καλλιεργείτε σε εξωτερικό χώρο σε ζεστό περιβάλλον, βεβαιωθείτε ότι τα φυτά σας είναι προστατευμένα από τον ήλιο κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.
Πώς να το διορθώσετε
 • Αυξήστε την απόσταση μεταξύ της πηγής του φωτός και των φυτών σας.
 • Χρησιμοποιήστε λάμπες με πιο ψυχρή λειτουργία, όπως LED ή CFL.

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΠΟΤΙΣΜΑ

Όταν τα φύλλα κατσαρώνουν λόγω υπερβολικού ποτίσματος, το φυτό σας θα αποκτήσει μια "σκυθρωπή" εμφάνιση, σαν κάτι να το πιέζει προς τα κάτω. Τα φύλλα θα δημιουργήσουν ένα τόξο προς τα κάτω και θα μοιάζουν σαν ένα "νύχι αετού".

What Cannabis Leaves Can Tell You
Πώς να το αποτρέψετε
 • Ποτίζουμε μόνο όσο χρειάζεται.
 • Αφήστε το χώμα να στεγνώσει ανάμεσα στα ποτίσματα.
 • Σηκώστε τη γλάστρα και ελέγξτε το βάρος της. Ποτίζετε μόνο όταν η γλάστρα είναι ελαφριά.
 • Εξασφαλίστε καλή αποστράγγιση της γλάστρας.
Πώς να το διορθώσετε
 • Μειώστε τη χρήση νερού.
 • Προσαρμόστε το πρόγραμμα ποτίσματός σας (δηλαδή μειώστε τη συχνότητα).

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ

Το πρώτο σημάδι υπερβολικής σίτισης, ή εγκαύματος λόγω υπερβολικής χορήγησης θρεπτικών ουσιών, είναι μια μικροσκοπική ξερή άκρη στα φύλλα. Εάν συνεχιστεί η υπερβολική σίτιση, ολόκληρο το φύλλο θα γίνει καφέ και θα ξεραθεί έπειτα.

Πώς να το αποτρέψετε
 • Βεβαιωθείτε ότι χορηγείτε στο φυτό μόνο την απαιτούμενη ποσότητα θρεπτικών συστατικών.
 • Μην ταΐζετε τα σπορόφυτα και τα πολύ νεαρά φυτά σαν να έχουν αναπτυχθεί πλήρως.
 • Δώστε λιγότερη από τη συνιστώμενη δόση. Το λιγότερο είναι συχνά καλύτερο! Ξεκινήστε με ½ ή λιγότερη από την ποσότητα που προτείνει ο κατασκευαστής, ειδικά όταν καλλιεργείτε ποικιλίες αυτόματης άνθισης και άλλες μικρές ποικιλίες.
Πώς να το διορθώσετε
 • Ξεπλύνετε τα φυτά σας με σκέτο νερό με ισορροπημένο pH.
 • Μετά το ξέπλυμα, χορηγήστε στο φυτό σας μόνο την απαιτούμενη ποσότητα θρεπτικών συστατικών.

ΚΡΥΟ

Μερικές φορές τα φύλλα της κάνναβης μπορεί να κατσαρώνουν λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Πώς να το αποτρέψετε
 • Εξασφαλίστε τις κατάλληλες θερμοκρασίες στον χώρο καλλιέργειας (περίπου στους 21°C είναι το καλύτερο).
 • Καλλιεργήστε ανθεκτικές στο κρύο ποικιλίες κάνναβης.
Πώς να το διορθώσετε
 • Χρησιμοποιήστε ένα ισχυρό φως καλλιέργειας για να αυξήσετε τη θερμοκρασία στον χώρο της καλλιέργειάς σας.
 • Εάν είναι δυνατόν, μετακινήστε τα φυτά σας σε ένα σημείο όπου είναι καλύτερα προστατευμένα από τον αέρα και τις καιρικές συνθήκες.
 • Εγκαταστήστε ένα σύστημα θέρμανσης στον χώρο που καλλιεργείτε.

Ξηρά και Εύθραυστα Φύλλα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν το φυτό σας συνεχίσει να αναπτύσσεται χωρίς διορθώσεις από την στιγμή που τα φύλλα αρχίσουν να κατσαρώνουν, αυτά θα μπορούσαν να αρχίσουν να γίνονται ξηρά και εύθραυστα. Όπως γνωρίζουν πολλοί οικιακοί καλλιεργητές, αυτό είναι ένα σημάδι ότι χρειάζεται άμεση παρέμβαση.

ΘΕΡΜΙΚΟ ΣΤΡΕΣ

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, αυτό συνήθως σημαίνει απλώς ότι τα φυτά σας είναι πολύ κοντά στα φώτα σας. Ωστόσο, το θερμικό στρες μπορεί επίσης να συμβεί εάν καλλιεργείτε σε εξωτερικό χώρο ή σε θερμοκήπιο σε υψηλές θερμοκρασίες. Τα φύλλα, όπως θα συζητήσουμε σε λίγο, μπορεί να γίνουν ξηρά και εύθραυστα στα τελευταία στάδια της θερμικής καταπόνησης.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Πώς να το αποτρέψετε
 • Χρησιμοποιήστε λάμπες LED ή CFL, αντί για HID.
 • Εάν καλλιεργείτε σε εξωτερικό χώρο, δημιουργήστε σκίαση για να προστατέψετε τα φυτά σας.
 • Εξασφαλίστε επαρκή κυκλοφορία αέρα. Εάν καλλιεργείτε σε εσωτερικό χώρο, εγκαταστήστε ανεμιστήρες.
Πώς να το διορθώσετε
 • Μετακινήστε τα φυτά σας πιο μακριά από τα φώτα καλλιέργειας.
 • Μειώστε τις θερμοκρασίες στον χώρο που καλλιεργείτε.
 • Εάν χρειάζεται, εγκαταστήστε κλιματισμό στον χώρο που καλλιεργείτε.

ΕΓΚΑΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΩΣ

Η λεύκανση συχνά προηγείται του καψίματος εξαιτίας του φωτός, κατά τη διάρκεια της οποίας τα φύλλα γίνονται λευκά. Μερικές φορές, ωστόσο, έχει ήδη δημιουργηθεί έγκαυμα από τη στιγμή που ξεκινά η λεύκανση. Εάν δεν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του φωτός και της θερμότητας, τα φύλλα θα ξεραθούν και θα πεθάνουν. Αυτό το πρόβλημα είναι αρκετά εύκολο να εντοπιστεί, καθώς το έγκαυμα από το φως εμφανίζεται συνήθως στα φύλλα που βρίσκονται πιο κοντά στην πηγή φωτός.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Πώς να το αποτρέψετε
 • Κρατήστε τα φυτά σε ασφαλή απόσταση από τα φώτα καλλιέργειας.
 • Συμβουλευτείτε τον κατασκευαστή για τη συνιστώμενη απόσταση μεταξύ των φυτών και των λαμπών.
Πώς να το διορθώσετε
 • Μειώστε την ποσότητα και τη συχνότητα χορήγησης θρεπτικών συστατικών.
 • Αυξήστε την απόσταση μεταξύ των φυτών σας και των λαμπών της καλλιέργειας.

ΥΠΕΡ-ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ

Ξεκινώντας με τις ξεραμένες άκρες των φύλλων, το παρατεταμένο κάψιμο λόγω θρεπτικών συστατικών θα εκδηλωθεί κάνοντας ολόκληρα φύλλα να γίνονται ξηρά και εύθραυστα. Αυτό είναι το τελευταίο στάδιο της υπερ-χορήγησης θρεπτικών συστατικών. Τα φύλλα πεθαίνουν, και επομένως και το φυτό της κάνναβης. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τα σώσετε.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Πώς να το αποτρέψετε
 • Χρησιμοποιήστε λιγότερα θρεπτικά συστατικά, ειδικά αν καλλιεργείτε φυτά αυτόματης άνθισης. Χρησιμοποιήστε το ½ ή το ¼ της συνιστώμενης δόσης.
 • Μην χορηγείτε θρεπτικά συστατικά στα σπορόφυτα. Ξεκινήστε τη χορήγηση μόνο όταν το φυτό σας έχει 4–5 πραγματικά φύλλα κάνναβης ή όταν το φυτό σας έχει φτάσει σε ύψος τα 15–20cm.
 • Εάν χρησιμοποιείτε έτοιμο χώμα που περιέχει ήδη λίπασμα, μην χορηγήσετε θρεπτικά συστατικά τις πρώτες 3–4 εβδομάδες. Μετά από αυτό το διάστημα, αρχίστε να χορηγείτε μια μικρή δόση θρεπτικών συστατικών.
Πώς να το διορθώσετε
 • Ξεπλύνετε τα φυτά σας με σκέτο νερό με ισορροπημένο pH.
 • Χορηγήστε επαρκή επίπεδα θρεπτικών συστατικών ανάλογα με το μέγεθος και την ηλικία του φυτού σας. Συνεχίστε να χορηγείτε μικρές ποσότητες και αυξήστε τις μόνο εάν είναι απαραίτητο.

Φύλλα που Μαραίνονται

Τα μαραμένα φύλλα, όπως και τα αποχρωματισμένα και με στίγματα, μπορεί να προκληθούν από πολλές αιτίες. Εδώ είναι οι πιο κοινές εξ’ αυτών που πρέπει να γνωρίζουν οι καλλιεργητές:

ΑΝΕΠΑΡΚΕΣ ΠΟΤΙΣΜΑ

Το κύριο σημάδι του μη επαρκούς ποτίσματος είναι ένα πεσμένο φυτό με μαραμένα φύλλα και κλαδιά. Εάν το φυτό δεν ποτιστεί μετά από αυτό το σημείο, τα φύλλα θα αρχίσουν να στεγνώνουν.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Πώς να το αποτρέψετε
 • Βεβαιωθείτε ότι τα φυτά σας λαμβάνουν τις κατάλληλες ποσότητες νερού.
 • Ποτίστε με την εμφάνιση των πρώτων σημαδιών μαρασμού των φυτών.
Πώς να το διορθώσετε
 • Δώστε αρκετό νερό ώστε όλο το υπόστρωμα να είναι κορεσμένο. Στην ιδανική περίπτωση, περιμένετε μέχρι να δείτε περίπου 20–25% απορροή.

ΕΓΚΑΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΕΡΑ

Αυτό είναι περισσότερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι καλλιεργούν σε εξωτερικό χώρο με τα φυτά να είναι εκτεθειμένα στα καιρικά φαινόμενα. Ωστόσο, μπορεί επίσης να συμβεί και σε εσωτερικό χώρο, όταν τα φυτά σας είναι πολύ κοντά σε έναν ισχυρό ανεμιστήρα.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Πώς να το αποτρέψετε
 • Εξασφαλίστε επαρκή απόσταση μεταξύ των φυτών σας και των ανεμιστήρων στον χώρο που καλλιεργείτε.
 • Μην έχετε τους ανεμιστήρες σε πλήρη ένταση. Ένα απαλό αεράκι είναι το βέλτιστο.
 • Όταν καλλιεργείτε σε εξωτερικό χώρο, επιλέξτε μια περιοχή όπου το φυτό σας δεν θα είναι εκτεθειμένο στα καιρικά στοιχεία.
 • Φυτέψτε ανάμεσα σε μεγαλύτερα συντροφικά φυτά για φυσική προστασία.
Πώς να το διορθώσετε
 • Μειώστε την ένταση του ανεμιστήρα ή απομακρύνετε τους ανεμιστήρες από τα φυτά σας.
 • Όταν καλλιεργείτε σε εξωτερικό χώρο, τοποθετήστε κάτι για να κόβει τον αέρα και να προστατεύσετε τα φυτά σας.

ΒΕΡΤΙΣΙΛΛΙΩΣΗ

Η βερτισιλλίωση είναι μια σοβαρή κατάσταση που προκαλείται από μύκητες που μπορεί να κατοικούν στο έδαφος. Εν ολίγοις, επιτίθεται στις ρίζες της κάνναβής σας, αφήνοντάς τες κοντά στο θάνατο χωρίς πιθανή θεραπεία. Παρουσιάζεται ως κιτρίνισμα και συρρίκνωση των κατώτερων φύλλων, ενώ στη συνέχεια ακολουθούν μέρη του φυτού που ξαφνικά μαραίνονται. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να ξεκινήσετε με προληπτικά μέτρα. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα έχει την ευκαιρία να καταστρέψει τη σοδειά σας.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Πώς να το αποτρέψετε
 • Χρησιμοποιήστε μόνο φρέσκο και αποστειρωμένο χώμα.
 • Αποφύγετε τις ζεστές και υγρές συνθήκες, καθώς ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων.
 • Εξασφαλίστε καλή αποστράγγιση κατά την καλλιέργεια σε χώμα.
 • Εξετάστε το ενδεχόμενο καλλιέργειας χωρίς χώμα (coco, υδροπονία…)
Πώς να το διορθώσετε
 • Αφαιρέστε τα μολυσμένα φυτά και το μολυσμένο χώμα.
 • Διαχωρίστε τα υγιή φυτά και μπορείτε να ελπίζετε να μην έχει εξαπλωθεί ο μύκητας.

Χρωματιστά φύλλα

Τα φύλλα της κάνναβης συνήθως έχουν αποχρώσεις του πράσινου, που κυμαίνονται από ανοιχτό πράσινο του λάιμ έως πιο σκούρες αποχρώσεις. Μερικές φορές, ωστόσο, μπορούν επίσης να πάρουν και άλλα χρώματα, ανάλογα με την καταπόνηση και ορισμένους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε! Αυτά τα χρώματα κάνουν μια ποικιλία πιο ελκυστική και εκτιμώνται ιδιαίτερα από τους λάτρεις της κάνναβης.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις, όπου τα φύλλα που παίρνουν διαφορετικό χρώμα μπορεί να είναι σημάδι σοβαρού προβλήματος.

ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΑΖΩΤΟΥ

Η υπερβολική χορήγηση θρεπτικών ουσιών μπορεί να προκαλέσει διάφορες αλλαγές στα φύλλα, αλλά η τοξικότητα του αζώτου συγκεκριμένα θα δώσει στα φύλλα ένα πολύ σκούρο πράσινο χρώμα. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν χρησιμοποιήσετε λίπασμα με άφθονο άζωτο για τη βλαστική φάση και ξεχάσετε να το σταματήσετε κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Πώς να το αποτρέψετε
 • Μη χορηγείτε υπερβολικά θρεπτικά συστατικά στην κάνναβή σας. Συγκεκριμένα, προσέχετε τα επίπεδα αζώτου.
 • Χρησιμοποιήστε τα σωστά θρεπτικά συστατικά ανάλογα με το στάδιο καλλιέργειας (ανάπτυξη, ανθοφορία) των φυτών σας.
Πώς να το διορθώσετε
 • Μειώστε την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που χορηγείτε στα φυτά σας.
 • Χρησιμοποιήστε διαφορετικό λίπασμα για κάνναβη με λιγότερο άζωτο.

ΤΑ ΜΟΒ ΦΥΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΟΚ

Τα κοκκινωπά και μοβ φύλλα συνήθως δεν προκαλούν ανησυχία. Στην πραγματικότητα, ορισμένες ποικιλίες έχουν δημιουργηθεί για να εμφανίζουν όμορφα μοβ φύλλα και άνθη. Ορισμένες ποικιλίες μπορεί να εμφανίζουν τα συνηθισμένα πράσινα χρώματα στην αρχή, αλλά μπορεί να γίνουν κόκκινες ή μοβ εξαιτίας των πιο κρύων νυχτερινών θερμοκρασιών.

What Cannabis Leaves Can Tell You

ΛΕΥΚΑ ΦΥΛΛΑ

Τα φύλλα ορισμένων ποικιλιών κάνναβης έχουν μια αστραφτερή λευκή εμφάνιση λόγω των στρωμάτων από γαλακτώδη τριχίδια που τα καλύπτουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σημάδι καλής ποιότητας των ανθών. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που τα λευκά φύλλα οφείλονται σε κάτι σοβαρό.

What Cannabis Leaves Can Tell You

ΩΙΔΙΟ

Το ωίδιο είναι ένα στρώμα λευκής, σκόνης μούχλας στα φύλλα της κάνναβης. Μπορεί να εμφανίζεται ως λευκές κηλίδες ή ως εξογκώματα και μπορεί να μοιάζει με μπαλώματα από αλεύρι στα φύλλα. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το ωίδιο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στα φυτά σας.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Πώς να το αποτρέψετε
 • Διατηρήστε δροσερές θερμοκρασίες στον χώρο καλλιέργειας.
 • Εξασφαλίστε καλή κυκλοφορία του αέρα.
 • Παρακολουθήστε τα επίπεδα υγρασίας για να αποφύγετε συνθήκες υψηλής υγρασίας.
 • Διατηρήστε την περιοχή καλλιέργειας καθαρή.
Πώς να το διορθώσετε
 • Αφαιρέστε τα μολυσμένα φυτά και το μολυσμένο μέσο καλλιέργειας.
 • Ψεκάστε με δύο κουταλάκια του γλυκού ξύδι μηλίτη σε 1 λίτρο νερό. Εναλλακτικά, ανακατέψτε 60% γάλα και 40% νερό για να ψεκάσετε τα φυτά σας. Χρησιμοποιήστε το εμπορικό μυκητοκτόνο ως έσχατη λύση.

Τρύπες και αποχρωματισμός

Εάν εντοπίσετε τρύπες στα φύλλα ή παρατηρήσετε ακανόνιστες κηλίδες και αποχρωματισμό των φύλλων, τα παράσιτα μπορεί να είναι το πρόβλημα. Ένα οξυδερκές μάτι, μαζί με έναν μεγεθυντικό φακό ενός κοσμηματοπώλη, θα σας βοηθήσουν να τα εντοπίσετε προτού προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά.

ΦΥΛΛΟΡΥΚΤΕΣ

Οι φυλλορύκτες "σκάβουν" μέσα στα φύλλα, αφήνοντας χαρακτηριστικά κιτρινωπά ή λευκά σημάδια που μοιάζουν με το σχήμα ενός σκουληκιού.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Πώς να το αποτρέψετε
 • Τα καλύμματα εμποδίζουν τους ενήλικους φυλλορύκτες να φτάσουν στα φυτά σας.
 • Τους πιάνουν και οι κολλώδεις παγίδες.
Πώς να το διορθώσετε
 • Εφαρμόστε διαφυλλικό σπρέι με έλαιο neem ή/και εντομοκτόνο σαπούνι στις πληγείσες περιοχές.

ΚΑΜΠΙΕΣ

Οι κάμπιες, όπως κάνουν με άλλα φυτά, θα ανοίξουν μεγάλες τρύπες στα άνθη και τα φύλλα σας.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Πώς να το αποτρέψετε
 • Ψεκάστε τα φυτά με έλαιο neem.
 • Χρησιμοποιήστε παρασιτικές σφήκες ή αλογάκια της Παναγίας για να κρατήσετε μακριά τις κάμπιες.
Πώς να το διορθώσετε
 • Αφαιρέστε τις κάμπιες με το χέρι.
 • Χρησιμοποιήστε βακτήρια Bacillus thuringiensis για να απαλλαγείτε φυσικά από τις κάμπιες.

ΘΡΙΠΕΣ

Οι θρίπες είναι μικρά σκούρα ή κιτρινωπά έντομα. Οι προνύμφες ή οι νύμφες τους μπορεί να μοιάζουν με μικροσκοπικά σκουλήκια. Τρέφονται με χλωροφύλλη και προκαλούν εκτεταμένες ακανόνιστες κίτρινες/λευκές κηλίδες στα φύλλα της κάνναβης.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Πώς να το αποτρέψετε
 • Ψεκάστε το φύλλωμα με έλαιο neem.
Πώς να το διορθώσετε
 • Εντομοκτόνο σαπούνι.

ΑΦΙΔΕΣ

Μαζί με τους θρίπες, οι αφίδες είναι τα πιο κοινά παράσιτα της κάνναβης. Αυτά τα μικροσκοπικά έντομα που ρουφούν τον χυμό έχουν διάφορα χρώματα και είναι μερικά από τα πιο καταστροφικά παράσιτα κάνναβης που υπάρχουν. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε έναν μεγεθυντικό φακό για να τα δείτε! Τα σημάδια της προσβολής από αφίδες περιλαμβάνουν κιτρίνισμα, κηλίδες και σημάδια στα φύλλα.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Πώς να το αποτρέψετε
 • Ψεκασμός στα φύλλα με έλαιο neem.
 • Χρησιμοποιήστε πασχαλίτσες (τρέφονται με τις προνύμφες).
Πώς να το διορθώσετε
 • Ψεκάστε με εντομοκτόνο σαπούνι. Επαναλάβετε μία φορά κάθε 2–3 ημέρες μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο η προσβολή.

ΕΠΑΝΑΒΛΑΣΤΗΣΗ

Όταν η περίοδος ανθοφορίας της φωτοπεριοδικής κάνναβης διακόπτεται ή σταματά, συνήθως λόγω προβλημάτων στον κύκλο του φωτός, επανέρχεται στο βλαστικό στάδιο. Αυτή η "εκ νέου βλάστηση" προκαλεί σημαντικό στρες στα φυτά και οδηγεί σε περίεργα μοτίβα ανάπτυξης με ασυνήθιστα σχήματα φύλλων.

Η επαναβλάστηση μπορεί να συμβεί τυχαία, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί και σκόπιμα. Μια τεχνική που ονομάζεται monster cropping, για παράδειγμα, περιλαμβάνει εκ νέου βλάστηση των φυτών για μια δεύτερη συγκομιδή.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Πώς να το αποτρέψετε
 • Εξασφαλίστε μια αδιάκοπη σκοτεινή περίοδο 12 ωρών κατά την ανθοφορία της κάνναβης. Φροντίστε να αποτρέψετε το ανεπιθύμητο φως από τα φώτα του δρόμου κ.λπ.
Πώς να το διορθώσετε
 • Διορθώστε το πρόγραμμα φωτισμού κατά τη φάση ανθοφορίας της κάνναβη σας.
 • Εναλλακτικά, αφήστε το φυτό να επανέρθει στη φάση της βλάστησης και βάλτε το να ξανά στη φάση ανθοφορίας αργότερα, όπως συνήθως.

Παράξενα μοτίβα και μπαλώματα

Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι άλλοι λόγοι για τους οποίους τα φύλλα της κάνναβης εμφανίζουν ασυνήθιστα σχέδια αντί για ομοιόμορφο πράσινο χρώμα.

ΙΟΣ ΜΩΣΑΪΚΟΥ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ

Μία από τις πιο συχνές απειλές, σύμφωνα με ορισμένους, είναι ο ιός του μωσαϊκού του καπνού. Είναι μια ασθένεια που εμφανίζεται μερικές φορές στις ντομάτες και σε άλλες καλλιέργειες λαχανικών, αλλά οι απόψεις διίστανται σχετικά με το εάν ο ιός μωσαϊκού του καπνού μπορεί να μολύνει την κάνναβη.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Πώς να το αποτρέψετε
 • Διατηρήστε την περιοχή καλλιέργειας καθαρή.
 • Εάν καπνίζετε καπνό, πλύνετε τα χέρια σας πριν μπείτε στον χώρο καλλιέργειας. Κατά προτίμηση, αλλάξτε παπούτσια και ρούχα.
Πώς να το διορθώσετε
 • Απαλλαγείτε από τα μολυσμένα φυτά και τους σπόρους.
 • Απολυμάνετε ολόκληρη την περιοχή καλλιέργειας, μαζί με όλο τον εξοπλισμό (συμπεριλαμβανομένων των γλαστρών).
 • Ξεκινήστε μια νέα καλλιέργεια σε ένα καθαρό και απολυμασμένο περιβάλλον.

ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ

Η κάνναβη, όπως και άλλα φυτά, μπορεί να εμφανίσει μεταλλάξεις στα φύλλα. Μερικές από αυτές τις μεταλλάξεις ξεκινούν από τους ειδικούς αναπαραγωγής της κάνναβης για να καμουφλάρουν καλύτερα το φυτό ή να το καταστήσουν λιγότερο αναγνωρίσιμο ως μαριχουάνα. Άλλες φορές, οι μεταλλάξεις είναι ένα μικρό ελάττωμα εγγενές σε ορισμένες ποικιλίες.

Εκτός από τις κοινές μεταλλάξεις φύλλων που εμφανίζονται στα νεαρά φυτά, οι ευρέως διαδεδομένες μεταλλάξεις των φύλλων, όπως ζυγοί αριθμοί κορυφών ή άσχημες παραμορφώσεις, είναι πολύ σπάνιες. Οι υπερβολικές μεταλλάξεις είναι ενδεικτικές της κακής γενετικής και των κακών πρακτικών καλλιέργειας.

What Cannabis Leaves Can Tell You

ΑΛΜΠΙΝΟ

Ο αλμπινισμός είναι μια εξαιρετικά σπάνια μετάλλαξη της κάνναβης. Με λευκά φύλλα και λευκά άνθη, αυτά τα φυτά είναι ως επί το πλείστον μια περίεργη καινοτομία. Αντί για τις περίεργες εμφανίσεις, οι καλλιεργητές συνήθως ενδιαφέρονται περισσότερο για την ποιότητα, τη γεύση και την ισχύ των ανθών.

What Cannabis Leaves Can Tell You

ΑΝΘΗ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ

Αυτή είναι μια σπάνια μετάλλαξη όπου τα άνθη δεν εμφανίζονται στους κόμβους από τους οποίους προέρχονται οι μίσχοι. Αντίθετα, αναπτύσσονται απευθείας στο κέντρο των φύλλων. Καθώς αυτά τα "άνθη στα φύλλα" είναι μικροσκοπικά, οι περισσότεροι καλλιεργητές τα αφαιρούν πριν χρησιμοποιήσουν πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Πώς να το αποτρέψετε
 • Αποφύγετε την κακή γενετική. Προμηθευτείτε τους σπόρους κάνναβης σας από μια αξιόπιστη πηγή.
 • Αποφύγετε το στρες των φυτών (υπερβολική θερμότητα και φως, εκ νέου βλάστηση, παράσιτα, μη βέλτιστες συνθήκες).
 • Καλλιεργήστε σε ελεγχόμενο περιβάλλον για να περιορίσετε το στρες των φυτών.

ΨΕΚΑΣΜΟΣ ΦΥΛΛΩΜΑΤΟΣ

Ορισμένα προβλήματα της κάνναβης, όπως έχουμε αναφέρει προηγουμένως, μπορούν να διορθωθούν με ψεκασμό στα φύλλα. Το σπρέι έρχεται σε άμεση επαφή με τα ίδια τα φύλλα, καθιστώντας το τον πιο γρήγορο τρόπο παροχής θρεπτικών συστατικών στα φυτά της κάνναβης.

Τι Μπορεί να Γίνει με τα Φύλλα Βεντάλιας και τα Φύλλα Ζάχαρης της Κάνναβης;

Οπότε, τι χρήση έχουν τα φύλλα πέρα από την ένδειξη κάποιας ασθένειας;

Λοιπόν, αν και τα φύλλα βεντάλιας περιέχουν μόνο ίχνη από THC ή CBD, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά. Αρχικά, τα φύλλα της κάνναβης μπορούν να γίνουν χυμός μαζί με άλλα υγιεινά συστατικά για να επωφεληθείτε από μια σειρά θρεπτικών συστατικών και κανναβινοειδών οξέων. Αν και τα φύλλα βεντάλιας δεν θα σας προσφέρουν ψυχοδραστικές επιδράσεις, θα συμβάλουν σε μια υγιεινή διατροφή. Εναλλακτικά, για ένα εξαιρετικά ελαφριές επιδράσεις, μπορείτε να φτιάξετε τσάι με φύλλα βεντάλιας. Προσθέστε λίγο λάδι καρύδας για να επιτρέψετε στα κανναβινοειδή να συνδεθούν με το λίπος και θα έχετε ένα ωραίο καταπραϋντικό ρόφημα για να απολαύσετε.

Τα φύλλα βεντάλιας είναι επίσης ιδανικά για την παρασκευή κρεμών και αλοιφών κάνναβης. Εάν έχετε αρκετά φύλλα, μπορείτε να εξαγάγετε με επιτυχία τα κανναβινοειδή και να φιλτράρετε την περίσσεια φυτική ύλη για να δημιουργήσετε τη δική σας σπιτική σειρά περιποίησης δέρματος. Τέλος, τα φύλλα βεντάλιας μπορούν απλά να προστεθούν σε ένα σωρό κομποστοποίησης για να υποστηρίξουν την επόμενη καλλιέργειά σας. Τι καλύτερο από την καλλιέργεια κάνναβης με λίπασμα από φύλλα κάνναβης;

Και μην ξεχνάτε, τα φύλλα ζάχαρης μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν κατάλληλα! Αν και θεωρούνται ευρέως πολύ βαριά για κάπνισμα, η μεγάλη περιεκτικότητά τους σε τριχίδια τα κάνει ιδανικά για παραγωγή χασίς ή βουτύρου κάνναβης. Σε αντίθεση με τα φύλλα βεντάλιας, τα φύλλα ζάχαρης είναι πιο γεμάτα με κανναβινοειδή, επομένως μπορείτε να φτιάξετε ένα αρκετά ισχυρό χασίς από φύλλα ζάχαρης, εάν έχετε αρκετή πρώτη ύλη.

Ουσιαστικά, όλα τα μέρη του φυτού της κάνναβης μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατάλληλα. Δεν χρειάζεται να σπαταλήσετε τίποτα!

Τι Μπορεί να σας Πει το Χρώμα των Φύλλων για τα Επίπεδα THC και CBD;

Γνωρίζουμε ότι το χρώμα και το σχήμα των φύλλων μπορεί να πει μια ιστορία. Μας ενημερώνουν για τη γενετική ενός φυτού, τα επίπεδα σακχάρου, την ενυδάτωση, την κατάσταση των θρεπτικών συστατικών, ακόμη και για το τι είδους παράσιτα τα κατασπαράσσουν.

Είναι ενδιαφέρον ότι το χρώμα και το σχήμα των φύλλων της κάνναβης μπορεί επίσης να μας πληροφορήσει για τα είδη των κανναβινοειδών που παράγουν. Θεωρείται ότι οι ανοιχτότερες αποχρώσεις του πράσινου και τα πιο λεπτά φύλλα δείχνουν υψηλότερα επίπεδα CBD, ενώ τα παχύτερα φύλλα και οι πιο σκούρες αποχρώσεις του πράσινου υποδηλώνουν υψηλότερα επίπεδα THC.

 • Έρευνες δείχνουν ότι τα φύλλα μπορούν να μας πουν πράγματα για τις χημικές ουσίες στην κάνναβη.

Αυτά τα ευρήματα προέρχονται από μια ερευνητική εργασία[1] που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό HortScience. Οι συγγραφείς της εργασίας ξεκινούν αμφισβητώντας την ιδέα της ταξινόμησης "Indica" και "Sativa". Αν και αυτές οι κατηγορίες δεν έχουν καμία βάση στην επιστήμη, αποδεικνύεται ότι μπορεί να είναι δυνατό να κριθεί η χημική σύνθεση ενός φυτού κάνναβης από την εμφάνισή του.

Οι ερευνητές ερεύνησαν τις οπτικές παραλλαγές μεταξύ συνολικά είκοσι ενός διαφορετικών ποικιλιών κάνναβης. Συνολικά, εντόπισαν και μέτρησαν τριάντα παραλλαγές κατά τα στάδια της βλάστησης και της ανθοφορίας και κατά τη διάρκεια της συγκομιδής.

Αφού κατηγοριοποίησαν τα φυτά με βάση την εμφάνισή τους, πραγματοποίησαν μια χημική ανάλυση για να δουν τι κανναβινοειδή παράγει κάθε φυτό. Είναι ενδιαφέρον το ότι βρήκαν μια σταθερή συσχέτιση μεταξύ της εμφάνισης κάθε φυτού και του αν είχε υψηλή συγκέντρωση THC, CBD ή περιείχε μέτρια επίπεδα και των δύο κανναβινοειδών.

 • Φυτά Πλούσια σε CBD

Τα φυτά με υψηλά επίπεδα CBD εμφάνιζαν αποχρώσεις του ανοιχτού πράσινου και διέθεταν λεπτότερα φυλλαράκια ("κορυφές" των φύλλων της κάνναβης) και μεγαλύτερο αριθμό πρωτογενών και δευτερευούσων οδοντώσεων (τα σχήματα που μοιάζουν με ξυράφι στο πλάι των κορυφών). Αυτά τα φυτά διέθεταν επίσης πιο πυκνά και ρητινώδη τριχίδια και αυξημένη αντοχή στον Botrytis cinerea—ένα μυκητιακό παθογόνο των φυτών.

Las investigaciones muestran que las hojas pueden informarnos sobre los compuestos químicos del cannabis
Source: HortScience
 • Φυτά με μέτρια επίπεδα CBD και THC

Τα φυτά που περιείχαν μέτρια επίπεδα τόσο CBD όσο και THC παρουσίασαν επίσης μοναδικά χρώματα και σχήματα. Αυτά τα φυτά είχαν βαθυπράσινες αποχρώσεις και μεσαίου πλάτους κορυφές στα φύλλα. Είχαν περισσότερες πρωτογενείς και δευτερεύουσες οδοντώσεις, λιγότερο πυκνά και ρητινώδη τριχίδια και λιγότερη αντίσταση στον βοτρύτη.

Las investigaciones muestran que las hojas pueden informarnos sobre los compuestos químicos del cannabis
Source: HortScience

Φυτά Πλούσια σε THC

Τέλος, τα φυτά με υψηλά επίπεδα THC είχαν φύλλα με σκούρα πράσινη απόχρωση, φαρδιές κορυφές στα φύλλα, πυκνά και ρητινώδη τριχίδια και ευαισθησία στον βοτρύτη.

Με βάση τα ευρήματά τους, οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτοί οι οπτικοί δείκτες μπορούν να χρησιμεύσουν ως προκαταρκτικό μέσο για τον εντοπισμό της διαφοράς μεταξύ χημειότυπων (δηλαδή της χημείας των ποικιλιών) πριν από τη διεξαγωγή χημικής ανάλυσης.

Las investigaciones muestran que las hojas pueden informarnos sobre los compuestos químicos del cannabis
Source: HortScience
External Resources:
 1. Identification of Phenotypic Characteristics in Three Chemotype Categories in the Genus Cannabis in: HortScience Volume 56 Issue 4 (2021) https://journals.ashs.org
Δήλωση αποποίησης ευθύνης:
Αυτό το περιεχόμενο προορίζεται αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Οι παρεχόμενες πληροφορίες προέρχονται από έρευνες που συλλέγονται από εξωτερικές πηγές

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 στα 5
στα 37835 αξιολογήσεις