Οδηγός Καλλιέργειας Κάνναβης από τη Royal Queen Seeds

By Max Sargent

Αν καλλιεργήσετε κάνναβη, θα συνειδητοποιήσετε σύντομα ότι μπορεί να αναπτυχθεί εντυπωσιακά γρήγορα, με ορισμένα σημεία να ψηλώνουν πολύ γρήγορα, όπως ένα παιδί στην εφηβεία. Συχνά, αυτή η ανάπτυξη είναι καλή και φυσική. Μερικές φορές, ωστόσο, το τέντωμα στην κάνναβη μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι στο περιβάλλον δεν λειτουργεί σωστά.

Εάν εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί, δεν θα είναι μεγάλο πρόβλημα. Σε αυτό το άρθρο, εξηγούμε τους διαφορετικούς λόγους που συντελούν στο τέντωμα των φυτών κάνναβης (μερικοί από αυτούς είναι καλοί) και διαφορετικούς τρόπους ελέγχου και μείωσης αυτής της συμπεριφοράς.


Τι είναι το Τέντωμα στην Κάνναβη και γιατί έχει Σημασία;

Το τέντωμα αναφορικά με την κάνναβη είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ξαφνική, ανοδική ανάπτυξη. Μπορεί να συμβεί λόγω περιβαλλοντικού στρες, γενετικής ή συνδυασμού των δύο.

Γενικά, το τέντωμα δεν είναι ιδανικό όταν πρόκειται για την καλλιέργεια κάνναβης. Και παρόλο που είναι συχνά ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Το τέντωμα μπορεί, σε ορισμένες στιγμές κατά τη διάρκεια μιας καλλιέργειας, να είναι ένα φυσικό και ακόμα και επιθυμητό.

Όταν είναι ανεπιθύμητο, όμως, μπορεί να είναι προβληματικό.

Τα φυτά που τεντώνονται μπορεί να γίνουν λεπτά και αδύναμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εύθραυστους μίσχους που λυγίζουν και ακόμα και κόβονται. Στην καλύτερη περίπτωση, αυτό θα σταματήσει την παραγωγή ανθών και θα χρειαστεί δική σας παρέμβαση. Στη χειρότερη, θα μπορούσε να βλάψει ένα φυτό τόσο πολύ που δεν θα παράγει σχεδόν τίποτα απολύτως.

Το να σταματήσετε το ανεπιθύμητο τέντωμα πριν συμβεί είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε, αλλά μερικές φορές η ζωή δεν είναι τέλεια. Επομένως, είναι σημαντικό να μάθετε πώς να εντοπίζετε το τέντωμα νωρίς και να γνωρίζετε πώς να το αντιμετωπίζετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Vídeo aneu: 265566531

Γιατί Τεντώνονται τα Φυτά Κάνναβης;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους τα φυτά κάνναβης τεντώνονται. Το να μάθουμε να προσδιορίζουμε τον συγκεκριμένο λόγο είναι ζωτικής σημασίας, καθώς μια λανθασμένη διάγνωση θα μπορούσε να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

1. Στάδιο Ανάπτυξης και Γενετική

Κατά το στάδιο της προ-άνθισης, τα φυτά κάνναβης συχνά παρουσιάζουν δραματική ανάπτυξη των μίσχων, μερικές φορές διπλασιάζοντας το ύψος τους. Σε όλα τα φυτά κάνναβης, πρόκειται να υπάρξει κάποιο είδος τεντώματος σε αυτό το σημείο, αλλά μερικά θα τεντωθούν περισσότερο από άλλα, ανάλογα με τη γενετική τους.

Οι ποικιλίες που έχουν πολλά γονίδια Sativa είναι πιο πιθανό να τεντωθούν πολύ σε σύγκριση με τα φυτά όπου κυριαρχεί η γενετική Indica. Οι ποικιλίες Sativa είναι γνωστές για το τέντωμά τους, με μεγάλη απόσταση μεταξύ των κόμβων τους. Οι ποικιλίες Indica, από την άλλη πλευρά, γίνονται μικρότερες και πιο συμπαγείς, με τα άνθη τους να βρίσκονται πιο κοντά μεταξύ τους.

Η γνώση της γενετικής του φυτού σας θα σας βοηθήσει να καταλάβετε εάν το απότομο τέντωμα είναι απόκριση στο περιβαλλοντικό στρες ή απλώς ένα χαρακτηριστικό του φυτού που έχετε.

2. Έκθεση στο Φως

Ίσως ο κύριος λόγος που τα φυτά της κάνναβης τεντώνονται με επιζήμιο τρόπο είναι ως απόκριση στο πολύ λίγο φως.

Στη φύση, οι σπόροι βλασταίνουν την άνοιξη, όταν τα επίπεδα φωτός αυξάνονται. Εάν δεν βρίσκουν αρκετό φως, τότε η απάντησή τους είναι να τεντωθούν προς τα πάνω σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν οποιοδήποτε εμπόδιο βρίσκεται από πάνω τους και να φτάσουν στο φως.

Σε μια καλλιέργεια εσωτερικού χώρου, το φως μπορεί να είναι είτε πολύ μακριά είτε πολύ αδύναμο. Αυτό θα προκαλέσει την ίδια απόκριση στα φυτά της κάνναβής σας. Αυτός ο τύπος τεντώματος, γνωστός ως χλώρωση, μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του βλαστικού σταδίου, αλλά εμφανίζεται πιο έντονα στη φάση του σπορόφυτου και του πρώιμου βλαστικού σταδίου.

Το πρώτο που θα πρέπει να ελέγξετε είναι να σιγουρευτείτε ότι τα φώτα σας δεν είναι πολύ μακριά από το φυτό σας. Εάν δεν συμβαίνει αυτό, μπορεί να μην είναι αρκετά δυνατά ή μπορεί ακόμη και να παρέχουν τον λάθος τύπο φωτός.

Τα νεαρά φυτά προτιμούν το έντονο, μπλε φως. Έτσι, αν χρησιμοποιήσετε ισχυρά φώτα, αλλά το χρώμα τους είναι στο φάσμα του κόκκινου φωτός, τα νεαρά φυτά μπορεί να εξακολουθούν να τεντώνονται.

Όσον αφορά στο πού πρέπει να τοποθετήσετε τα φώτα σας, τα θέλετε όσο το δυνατόν πιο κοντά στα φυτά σας χωρίς να τα κάψετε. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι θα έχουν όσο το δυνατόν περισσότερη έκθεση στο φως, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα τεντώματος

3. Ζέστη

Θερμοκρασίες πάνω από 29°C μπορεί να προκαλέσουν τέντωμα στα φυτά. Ο λόγος που το κάνουν αυτό είναι για να αυξήσουν το εμβαδόν της επιφάνειάς τους, επιτρέποντας έτσι μεγαλύτερη διαπνοή (σε αυτό το πλαίσιο δεν διαφέρει από την εφίδρωση). Κατά τη διαπνοή, τα στόματα του φυτού ανοίγουν, το νερό εξατμίζεται από αυτά και το φυτό με τη σειρά του τραβά νέο νερό από το έδαφος. Όσον αφορά στη θερμότητα, η εξάτμιση του νερού επιτρέπει στα φυτά να ρίξουν λίγο τη θερμοκρασία τους.

Η χρήση ενός θερμομέτρου στον χώρο της καλλιέργειάς σας θα σας βοηθήσει να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα.

4. Άλλοι Στρεσογόνοι Περιβαλλοντικοί Παράγοντες

Άλλοι παράγοντες μπορεί επίσης να οδηγήσουν στο τέντωμα των φυτών της κάνναβης, αν και μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν.

Ένα παράδειγμα μπορεί να είναι ότι προσπαθείτε να καλλιεργήσετε πάρα πολλά φυτά σε έναν χώρο που δεν μπορεί να τα φιλοξενήσει. Εάν ένα φυτό αισθάνεται ότι δεν υπάρχει χώρος για να τεντωθεί προς τα έξω, μπορεί να προσπαθήσει να το αντισταθμίσει παρουσιάζοντας δραματική ανοδική ανάπτυξη. Αν όλα τα φυτά μεγάλωναν προς τα έξω και εισέρχονταν το ένα μέσα στο άλλο, τότε θα εμπόδιζαν το φως και θα προκαλούσαν συσσώρευση υγρασίας. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στο δάσος, κοιτάξτε τη δομή των δέντρων. Δεν αγγίζουν σχεδόν ποτέ το ένα το άλλο και δεν μπλέκονται ποτέ μεταξύ τους—κάθε δέντρο καταλαμβάνει τον δικό του χώρο. Το ίδιο ισχύει και για τα φυτά της κάνναβης.

Μια άλλη αιτία θα μπορούσε να είναι ότι δεν έχουν εκτεθεί στην κίνηση του αέρα. Στη φύση, ακόμα και όταν ο καιρός είναι καλός, τείνει να υπάρχει πάντα ένα αεράκι. Και θα υπάρχουν πάντα περίοδοι με ανέμους. Αυτή η κίνηση του αέρα αναγκάζει τους μίσχους των φυτών να γίνουν πιο στιβαροί, κάτι που τα βοηθά να στηρίξουν το βάρος τους καθώς ωριμάζουν.

Τα φυτά της κάνναβης που καλλιεργούνται σε περιβάλλοντα με άπνοια είναι πολύ πιο πιθανό να λυγίσουν προς τα κάτω όταν τεντωθούν. Επιπλέον, η σκλήρυνση των κλαδιών τους που προκαλεί η έκθεση στον αέρα μπορεί πραγματικά να τα βοηθήσει στο να σταματήσει η τόσο μεγάλη ανάπτυξη προς τα πάνω.

Stretching

Πότε Τεντώνονται τα Φυτά Κάνναβης;

Τα φυτά της κάνναβης τεντώνονται συχνότερα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Είναι πολύ πιθανό να πάτε για ύπνο το βράδυ και να ξυπνήσετε το επόμενο πρωί και να τα βρείτε πολύ μεγαλύτερα από όσο θυμάστε.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα κατά το πρώιμο στάδιο της ανθοφορίας, όταν, για σύντομο χρονικό διάστημα, τα φυτά της κάνναβης μπορούν πραγματικά να εκτοξευτούν προς τα πάνω. Αυτό μερικές φορές είναι γνωστό ως "τέντωμα ανθοφορίας" και δεν υποδηλώνει πρόβλημα με την καλλιέργειά σας. Στην πραγματικότητα, το τέντωμα κατά το πρώιμο στάδιο της ανθοφορίας δημιουργεί περισσότερες θέσεις ανθών, κάτι που τελικά οδηγεί σε μεγαλύτερη σοδειά. Έτσι, όχι μόνο το τέντωμα της ανθοφορίας δεν είναι κακό, αλλά είναι στην πραγματικότητα επιθυμητό.

Πόσο Τεντώνονται τα Φυτά Κάνναβης κατά τη Διάρκεια της Ανθοφορίας;

Όλα τα φυτά θα τεντωθούν σε κάποιο βαθμό κατά τη διάρκεια του σταδίου της ανθοφορίας και δεν πρέπει να ανησυχείτε, ακόμα κι αν ψηλώσουν πολύ. Ορισμένες ποικιλίες θα διπλασιαστούν σε ύψος σε λίγες μέρες. Αυτό που είναι σημαντικό να προσέξετε είναι το πότε το τέντωμα θα σταματήσει.

Εάν τα φυτά συνεχίσουν να τεντώνονται για πολλές ημέρες ή γίνουν πάνω από διπλάσια σε ύψος, τότε μπορεί να πρέπει να λύσετε και το πρόβλημα του διαθέσιμου χώρου επίσης.

Γενικά, το τέντωμα της ανθοφορίας της κάνναβης διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες και σηματοδοτεί την τελική περίοδο κάθετης ανάπτυξης, πριν το φυτό αρχίσει να εστιάζει στην παραγωγή ανθών.

Tall Cannabis Plants

Συμβουλές για τον Έλεγχο του Τεντώματος της Κάνναβης

Τώρα που ξέρετε γιατί τεντώνονται τα φυτά της κάνναβης, θα περιγράψουμε τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στη μείωση του τεντώματος. Είτε πρόκειται για εξοικονόμηση χώρου σε μια ντουλάπα καλλιέργειας είτε απλώς για να διατηρήσετε τα φυτά σας χαρούμενα, η μείωση του τεντώματος έχει πολλά οφέλη.

1. Επιλογή Ποικιλίας

Πρώτα και κύρια, ορισμένες ποικιλίες είναι πολύ πιο επιρρεπείς στο τέντωμα από άλλες. Εάν ο χώρος που καλλιεργείτε είναι μικρός και θέλετε να διατηρήσετε το μέγεθος του φυτού αρκετά χαμηλό, τότε προτιμήστε ένα υβρίδιο Indica ή μια ποικιλία που να είναι κυρίαρχη η γενετική Indica. Αυτές οι ποικιλίες τείνουν να γίνονται χαμηλές και θαμνώδεις, με πυκνότερη και πιο πλευρική ανάπτυξη.

Ειδικά όσον αφορά στο τέντωμα κατά την ανθοφορία, αυτές οι ποικιλίες δεν θα ψηλώσουν με τον ίδιο τρόπο που συνηθίζεται να κάνουν οι ποικιλίες Sativa. Θα εξακολουθήσουν να τεντώνονται, όμως δεν μπορείτε να το αποφύγετε εντελώς. Και επίσης δεν θα θέλατε να μην τεντωθούν καθόλου, καθώς θα χάνατε μεγάλη ποσότητα ανθών!

2. Κρατήστε το Βλαστικό Στάδιο Σύντομο

Όταν τα φυτά τεντώνονται στο πρώιμο στάδιο της ανθοφορίας, το κάνουν αυξάνοντας το ύψος τους κατά ένα ποσοστό του υπάρχοντος μεγέθους τους. Ένα φυτό που αρχίζει να ανθίζει και έχει ύψος ένα μέτρο μπορεί να έχει ύψος δύο μέτρα αφού τεντωθεί, ενώ ένα φυτό 50 εκατοστών φτάνει μόνο το ένα μέτρο ή συχνά λιγότερο.

Επομένως, εάν πρέπει να διατηρήσετε το τέντωμα υπό έλεγχο, μπορείτε να συντομεύσετε το βλαστικό στάδιο. Αυτό σημαίνει ότι μόλις αλλάξετε τα φυτά σας στη ρύθμιση για ανθοφορία, αυτά θα είναι πιο κοντά από ό,τι αν τα είχατε αφήσει να μεγαλώσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και το ώριμο φυτό που θα προκύψει θα είναι επίσης πιο κοντό.

Αυτή η μέθοδος είναι εξαιρετική για όσους έχουν μικρούς χώρους καλλιέργειας, αλλά αναπόφευκτα θα μειώσει το τελικό μέγεθος των φυτών σας. Ως εκ τούτου, είναι μια καλή επιλογή για όσους έχουν μικρά φυτά ή θέλουν να καλλιεργήσουν ιδιαίτερα μεγάλα φυτά αλλά δεν έχουν χώρο γι' αυτά.

Εναλλακτικά, μπορεί να γίνει η μετάβαση στην ανθοφορία πολύ νωρίς, ακόμη και μετά από μόλις μία ή δύο εβδομάδες, είναι μια άλλη βιώσιμη τεχνική, γνωστή ως SOG (περισσότερα γι' αυτήν παρακάτω).

3. Τεχνικές Εκπαίδευσης

Ορισμένες τεχνικές εκπαίδευσης μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της ανάπτυξης των φυτών. Εάν τις εκμεταλλευτείτε σωστά, θα αυξήσουν και τη συνολική σοδειά σας!

LST

Η εκπαίδευση χαμηλού στρες (low stress training - LST) περιλαμβάνει το δέσιμο των μίσχων ενός νεαρού φυτού προς τα κάτω πλευρικά, με σπάγκο ή σύρμα. Αυτό κάνει το φυτό να αναπτυχθεί οριζόντια. Ο κύριος λόγος που ένας καλλιεργητής θα το έκανε αυτό είναι για να αυξήσει την επιφάνεια του φυτού και τη συνολική έκθεση των φυτών στο φως. Περισσότερο φως σημαίνει μεγαλύτερη παραγωγή ανθών και καλύτερη σοδειά.

Ωστόσο, ένα άλλο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι διατηρεί τα φυτά πολύ χαμηλότερα από ό,τι αν τα άφηναν να αναπτυχθούν φυσικά, κάτι που μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο για τους καλλιεργητές εσωτερικού χώρου.

SOG

Το SOG, ή Sea Of Green, όπως αναφέρθηκε εν συντομία παραπάνω, είναι μια μέθοδος που περιλαμβάνει την καλλιέργεια πολλών μικρότερων φυτών σε έναν μικρό χώρο. Αυτό επιτυγχάνεται με τη μετάβαση των φυτών κάνναβης στην φάση ανθοφορίας πολύ νωρίτερα από το συνηθισμένο. Έτσι, τα τελικά φυτά θα είναι πολύ μικρότερα. Αν και μεμονωμένα μικρά φυτά παράγουν λιγότερα άνθη, η συνολική καλλιέργεια ανά τετραγωνικό μέτρο είναι συχνά μεγαλύτερη, γι' αυτό και κάποιοι καλλιεργητές εφαρμόζουν αυτήν την τεχνική.

Αλλά για άλλη μια φορά, είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε τον έλεγχο του ύψους.

ScrOG

Το ScrOG είναι παρόμοιο με το SOG, εκτός από το ότι τα φυτά ενθαρρύνονται να αναπτυχθούν μέσα από ένα πλέγμα ή πέργκολα, οπότε η δομή του φυτού μεγαλώνει οριζόντια και όχι προς τα πάνω. Επίσης, τα φυτά δεν χρειάζεται να μεταβούν στο στάδιο της ανθοφορίας νωρίς, καθώς μεμονωμένα μεγάλα φυτά μπορούν επίσης να τοποθετηθούν σε μια εγκατάσταση για ScrOG.

Όταν ορίζετε το ύψος του πλέγματος για ScrOG, ορίζετε και το τελικό ύψος της κορυφής του φυτού, επομένως είναι ένας καλός τρόπος να αποφασίσετε πόσο ψηλά θα φτάσουν τα τελικά φυτά σας.

Training Techniques

4. Δώστε στα Φυτά Άφθονο Φως

Το να διασφαλίσετε ότι τα φυτά σας έχουν επαρκές φως είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε το υπερβολικό τέντωμα.

Αυτές τις μέρες, οι λάμπες LED θεωρούνται, από ορισμένους, ο καλύτερος και πιο οικονομικός τρόπος για να προσφέρετε φως στην κάνναβη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επιλέγετε λάμπες LED υψηλής ποιότητας, καθώς ορισμένες δεν θα έχουν τις σωστές συχνότητες για την αποτελεσματική καλλιέργεια της κάνναβης.

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πιο παλιάς σχολής φώτα καλλιέργειας, όπως τα HID. Αυτά είναι δοκιμασμένα και σίγουρα θα δώσουν στα φυτά σας επαρκείς ποσότητες του σωστού τύπου φωτός.

Σχετικά με το πόσο μακριά πρέπει να είναι τα φώτα σας από τα φυτά σας, όλα σχετίζονται με την ισχύ και τον τύπο φωτός, καθώς μπορεί να ποικίλλει αρκετά. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα της προτεινόμενης απόστασης αναλόγως της ισχύος, αλλά αυτοί οι αριθμοί δεν πρέπει να τηρηθούν ως ευαγγέλιο.

  • 150 watt: 20–30cm
  • 400 watt: 30–48cm
  • 1000 watt: 41–79cm

Εάν έχετε αμφιβολίες, διαβάστε τις οδηγίες! Τα φώτα καλής ποιότητας θα υποδεικνύουν πόσο μακριά πρέπει να είναι κρεμασμένα από την κορυφή του φυτού.

5. Διατηρήστε τη Ροή του Αέρα και τη Θερμοκρασία σε Ισορροπία

Τέλος, ο έλεγχος της θερμοκρασίας και της ροής του αέρα θα βοηθήσει να σταματήσει το τέντωμα του φυτού της κάνναβης. Διατηρήστε τις θερμοκρασίες κάτω από 29°C και βεβαιωθείτε ότι ο αέρας κινείται. Αυτό βοηθά στην ενίσχυση των μίσχων και εμποδίζει τη συσσώρευση θερμότητας και υγρασίας κάτω από το φυτό, γεγονός που μπορεί επίσης να προκαλέσει το τέντωμα των φυτών.

Airflow and temperature

Μπορείτε να Σταματήσετε το Τέντωμα ενός Φυτού Κάνναβης;

Όχι εντελώς, ούτε και θα το θέλατε!

Το τέντωμα, σε πολλές περιπτώσεις, είναι απλώς ένα φυσικό και επιθυμητό στάδιο της ανάπτυξης που θα οδηγήσει σε περισσότερες θέσεις ανθών.

Σε περιπτώσεις όπου το περιβαλλοντικό στρες προκαλεί τέντωμα στα φυτά, τότε μπορείτε να το σταματήσετε. Εάν το αποτρέψετε, θα έχετε γενικά καλύτερη ανάπτυξη, με πιο υγιή και παραγωγικά φυτά. Ωστόσο, ένα μικρό τέντωμα δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα! Η εγκατάστασή σας δεν θα είναι πάντα η βέλτιστη και ένα φυτό μπορεί να τεντωθεί χωρίς να υποφέρει, αρκεί να ενεργήσετε γρήγορα και κάνοντας τις σωστές επιλογές.

Ελεγχόμενη Ανάπτυξη = Μεγάλα Άνθη!

Τελικά, όλα καταλήγουν στον έλεγχο του περιβάλλοντος και στην περιποίηση των φυτών της κάνναβής σας όσο καλύτερα μπορείτε. Εάν το κάνετε αυτό, δεν θα διατηρήσετε απλώς το τέντωμα στο ελάχιστο, αλλά θα δημιουργήσετε συνθήκες στις οποίες τα φυτά σας μπορούν να εξελιχθούν σε θηρία υψηλής παραγωγικότητας, δίνοντάς σας μια τεράστια σοδειά στο τέλος!

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 στα 5
στα 37827 αξιολογήσεις