Οδηγός Καλλιέργειας Κάνναβης από τη Royal Queen Seeds


By Steven Voser

ινοι ή μοβ μίσχοι στην κάνναβη μπορεί να είναι σημάδι στρες, ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών, παθογόνων ή απλώς γενετικής. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πότε πρέπει να ανησυχείτε για τους κόκκινους ή μοβ μίσχους και πότε όχι.

Over and under-watering


Κόκκινοι ή μοβ μίσχοι που προκαλούνται από τη γενετική ή το φως

Μπορεί να ανησυχήσετε την πρώτη φορά που θα εντοπίσετε κόκκινους ή μοβ μίσχους στα φυτά κάνναβής σας. Αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχείτε σε όλες τις περιπτώσεις. Υπάρχουν αμέτρητες ποικιλίες κάνναβης στον πλανήτη και μερικές από αυτές είναι ικανές να δημιουργήσουν απίστευτες αποχρώσεις.

Μοβ ποικιλίες με πολύ σκούρο φύλλωμα, για παράδειγμα, συχνά αναπτύσσουν επίσης μοβ μίσχους, ειδικά εάν τις καλλιεργείτε σε ελαφρώς πιο ψυχρές θερμοκρασίες. Εφόσον τα φυτά σας φαίνονται κατά τα άλλα υγιή, συνήθως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Εκτός από τη γενετική, μια άλλη σημαντική αιτία πίσω από τους αποχρωματισμένους μίσχους είναι η έντονη έκθεση στο φως. Εάν χρησιμοποιείτε μεθόδους εκπαίδευσης όπως το LST ή η αποφύλλωση, μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι εκτεθειμένοι μίσχοι των φυτών σας γίνονται κόκκινοι, ροζ ή μοβ με την πάροδο του χρόνου. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία, εφόσον τα φώτα σας απέχουν αρκετά και τα φυτά σας φαίνονται κατά τα άλλα υγιή.

STRESS

Κόκκινοι ή μοβ μίσχοι που προκαλούνται από το στρες, την ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών ή το περιβάλλον

Δυστυχώς, οι κόκκινοι ή μοβ μίσχοι στην κάνναβη μπορεί επίσης να είναι σημάδι στρες. Όταν συμβαίνει αυτό, τα φυτά σας θα εμφανίσουν συνήθως κάποια άλλα συμπτώματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να περιορίσετε τη βασική αιτία του προβλήματος.

1. Παθογόνα

Μερικοί μύκητες, όπως το φουζάριο ή ο βοτρύτης, μπορούν να επηρεάσουν το χρώμα των μίσχων και του φυλλώματος των φυτών σας. Το φουζάριο επηρεάζει τα σπορόφυτα, επιτίθεται στους μίσχους τους και τελικά προκαλεί το λύγισμά ή το σάπισμά τους. Μερικές φορές μπορεί να κάνει τους μίσχους να έχουν ένα σκούρο καφέ, κόκκινο ή ελαφρώς μοβ χρώμα. Ο βοτρύτης, από την άλλη πλευρά, επηρεάζει μεγαλύτερα φυτά και σχηματίζει μια χαρακτηριστική καφέ γραμμή κατά μήκος των προσβεβλημένων μίσχων και κλαδιών, κλέβοντάς τους τα θρεπτικά συστατικά και προκαλώντας τον θάνατό τους.

Τόσο το φουζάριο όσο και ο βοτρύτης μπορούν να εξαπλωθούν από το ένα φυτό στο άλλο και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται το συντομότερο δυνατό. Δείτε τα προηγούμενα άρθρα μας σχετικά με το φουζάριο και τη μούχλα στην κάνναβη για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης αυτών των θανατηφόρων παθογόνων μικροοργανισμών.

2. Έλλειψη θρεπτικών συστατικών

Οι ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών προκαλούν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του κιτρινίσματος/ξήρανσης του νέου και του παλιού φυλλώματος. Επίσης προκαλεί αποχρωματισμένους μίσχους και φύλλα. Συγκεκριμένα, μερικά από τα πρώιμα σημάδια έλλειψης φωσφόρου περιλαμβάνουν κόκκινους και μοβ μίσχους, ενώ στη συνέχεια κάνουν την εμφάνισή τους καφέ, ξεραμένα φύλλα. Η ανεπάρκεια μαγνησίου, από την άλλη πλευρά, τείνει να κάνει τους μίσχους και ειδικότερα τους μίσχους που συνδέουν τα φύλλα στον κορμό να κοκκινίζουν.

Εάν ανησυχείτε ότι τα φυτά σας μπορεί να αντιμετωπίζουν κάποια ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών, ρίξτε μια ματιά σε αυτό το άρθρο παρακάτω για φωτογραφίες, περιγραφές και βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε σχετικά με τον τρόπο αναγνώρισης και θεραπείας κάθε πιθανής έλλειψης θρεπτικών συστατικών της κάνναβης.

Θυμηθείτε, οι ελλείψεις θρεπτικών συστατικών δεν προκαλούν απλώς αποχρωματισμό των μίσχων. προκαλούν επίσης σημάδια καθυστερημένης ανάπτυξης, κατεστραμμένο φύλλωμα και πολλά άλλα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε εντοπίσει το είδος της ανεπάρκειας που επηρεάζει τα φυτά σας χρησιμοποιώντας τον οδηγό μας και κάντε την ανάλογες παρεμβάσεις το συντομότερο δυνατό.

3. Μια σημείωση για το pH

Τα σωστά επίπεδα του pH του εδάφους και του θρεπτικού διαλύματος είναι απαραίτητα για να διατηρείτε τα φυτά σας υγιή. Δυστυχώς, είναι επίσης κάτι στο οποίο δυσκολεύονται πολλοί καλλιεργητές.

Στην κάνναβη αρέσει το ελαφρώς όξινο χώμα (συνιστούμε να το διατηρείτε στο 6.5 για καλύτερα αποτελέσματα). Εάν το χώμα σας είναι είτε πολύ όξινο είτε πολύ αλκαλικό, τα φυτά σας μπορεί να χάσουν το υγιές φύλλωμα και να εμφανίσουν ελλείψεις θρεπτικών συστατικών καθώς αγωνίζονται να προσλάβουν θρεπτικά συστατικά από τα λιπάσματά σας. Εάν τα φυτά σας έχουν κόκκινους ή μοβ μίσχους και άλλα σημάδια ενός προβλήματος που έχει δημιουργηθεί από τα θρεπτικά συστατικά, φροντίστε να ελέγξετε τα επίπεδα του pH σας.

Για μια σαφή εικόνα του pH του χώματός σας, συνιστούμε να επενδύσετε σε μετρητές pH και αγωγιμότητας. Αυτά τα εργαλεία παρέχουν ακριβείς μετρήσεις του pH του εδάφους σας καθώς και της ηλεκτρικής αγωγιμότητας των θρεπτικών συστατικών σας, που σημαίνει ότι θα μπορείτε να δείτε πόσο καλά απορροφούν τα φυτά σας το λίπασμά τους.

4. Διακυμάνσεις θερμοκρασίας

Οι απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία μπορεί συχνά να προκαλέσουν αλλαγές στον χρωματισμό των φυτών της κάνναβης. Ειδικά οι κρύες νυχτερινές θερμοκρασίες μπορούν να οδηγήσουν τα φυτά σας να δημιουργήσουν σκούρο κόκκινο ή μοβ φύλλωμα και μίσχους. Αυτό είναι ακόμη πιο συνηθισμένο σε μοβ ποικιλίες. Στην πραγματικότητα, οι καλλιεργητές εκθέτουν συχνά τις μοβ ποικιλίες σε ψυχρότερες νυχτερινές θερμοκρασίες επίτηδες για να τονίσουν πραγματικά το μοβ γονίδιο.

Εάν τα φυτά σας γίνονται κόκκινα ή μοβ μετά από μια ιδιαίτερα κρύα νύχτα, δώστε μεγάλη προσοχή σε αυτά τις επόμενες ημέρες. Εάν συνεχίσουν να αναπτύσσονται κανονικά, τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Εάν, ωστόσο, παρατηρήσετε επιβράδυνση της ανάπτυξης ή άλλα σημάδια στρες, αυξήστε τη θερμοκρασία στο δωμάτιο που καλλιεργείτε (ή σκεφτείτε να μετακινήσετε τα φυτά σας σε εσωτερικό χώρο, αν βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο).

5. Στρες

Τα φυτά κάνναβης αντιδρούν στο στρες με πολλούς τρόπους. Μερικές φορές, οι αποχρωματισμένοι μίσχοι μπορεί να είναι σημάδι από το στρες της μεταφύτευσης, της θερμικής καταπόνησης, του υπερβολικού ποτίσματος ή ακόμα και της προσβολής από παράσιτα. Γι' αυτό, αν εντοπίσετε μοβ ή κόκκινους μίσχους, είναι σημαντικό να δώσετε μεγάλη προσοχή για να εντοπίσετε τη βασική αιτία του αποχρωματισμού.

Παρακάτω, θα βρείτε μια λίστα ελέγχου πιθανών στρεσογόνων παραγόντων που μπορεί να ωθήσει τα φυτά σας να δημιουργήσουν κόκκινους ή μοβ μίσχους:

🌱Σοκ της ρίζας: Η μεταφύτευση προκαλεί μεγάλο σοκ στο ριζικό σύστημα. Εάν τα φυτά σας δημιουργήσουν κόκκινους ή μοβ μίσχους μετά τη μεταφύτευση, μια καλή δόση TLC θα τα βοηθήσει να ανακάμψουν γρήγορα.

🕷Παράσιτα ή ασθένειες: Ορισμένες ποικιλίες κάνναβης είναι πιο επιρρεπείς σε παράσιτα και αρρώστιες από άλλες. Εάν τα φυτά σας έχουν αποχρωματισμένους μίσχους και υποφέρουν επίσης από κατεστραμμένο φύλλωμα, καθυστερημένη ανάπτυξη και σημάδια από μούχλα, σκνίπες ή αράχνες, θα πρέπει να δράσετε γρήγορα. Ρίξτε μια ματιά σε αυτό το άρθρο με τις κοινές παθήσεις της κάνναβης για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο εντοπισμού και θεραπείας κοινών παρασίτων της κάνναβης.

🌡Θέματα θερμοκρασίας ή υγρασίας: Εάν τα επίπεδα θερμοκρασίας ή υγρασίας στο δωμάτιο που καλλιεργείτε είναι χαμηλά, αυτό μπορεί να είναι μέρος του προβλήματός σας. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία/υγρασία εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να στρεσάρουν το φυτό σας.

💡Στρες φωτός/θερμικό στρες: Ενώ η κάνναβη αγαπά τον ζεστό καιρό και τον άφθονο ήλιο, η υπερβολική ζέστη ή το φως μπορεί να την καταστρέψει. Εάν τα φυτά της κάνναβης σας εμφανίσουν καμένο ή κίτρινο φύλλωμα, λευκά σημάδια ή παραμορφωμένα φύλλα λίγες μέρες αφότου παρατηρήσετε για πρώτη φορά τους αποχρωματισμένους μίσχους, μπορεί να αντιμετωπίζουν στρες από το φως ή θερμικό στρες. Αντιμετωπίστε γρήγορα αυτά τα ζητήματα, καθώς μπορεί να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στα φυτά σας και να μειώσουν σημαντικά το μέγεθος και την ποιότητα της σοδειάς σας.

Over and under-watering

Φτάνοντας στο συμπέρασμα των κόκκινων και μοβ μίσχων της κάνναβης

Όπως είδαμε νωρίτερα, οι κόκκινοι ή μοβ μίσχοι στην κάνναβη δεν αποτελούν απαραίτητα λόγο ανησυχίας. Εάν τα φυτά σας εμφανίσουν ξαφνικά αποχρωματισμένους μίσχους, θυμηθείτε να τα παρακολουθείτε στενά και να προσέχετε για άλλα συμπτώματα. Βεβαιωθείτε ότι ο αποχρωματισμός δεν προκαλείται από τη γενετική ή την έκθεση στο φως. Επίσης, επισκεφτείτε την ενότητα Καλλιέργεια στο blog μας για πιο λεπτομερή άρθρα σχετικά με τον τρόπο καλλιέργειας της κάνναβης, την αντιμετώπιση των ελλείψεων θρεπτικών συστατικών, τα παράσιτα, το θερμικό στρες και πολλά άλλα.

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 στα 5
στα 37835 αξιολογήσεις