Οδηγός Καλλιέργειας Κάνναβης από τη Royal Queen Seeds

By Steven Voser

Μάθετε πόσο ήλιο χρειάζεται το φυτό της κάνναβής σας και πώς να τον εκμεταλλευτείτε καλύτερα.

Όσο περισσότερο ηλιακό φως, τόσο το καλύτερο. Αυτός είναι ο χρυσός κανόνας για την καλλιέργεια φυτών κάνναβης σε εξωτερικό χώρο. Δυστυχώς, δεν έχουμε όλοι πρόσβαση σε βεράντα, μπαλκόνι, αίθριο ή κήπο που να δέχεται ήλιο όλη την ημέρα. Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στην άμεσα συνδεδεμένη σχέση της κάνναβης με τον ήλιο και θα σας δείξουμε πόσο ηλιακό φως χρειάζονται τα φυτά εξωτερικού χώρου σας για να παράγουν μια εξαιρετική σοδειά.


Γιατί η Κάνναβη Χρειάζεται Ηλιακό Φως;

Μέσω της δύναμης της φωτοσύνθεσης, τα φυτά της κάνναβης μετατρέπουν την ενέργεια από τον ήλιο σε χημική ενέργεια για να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξή τους. Τα φυτά της κάνναβής σας χρησιμοποιούν την ενέργεια που απορροφούν από τον ήλιο για να μετατρέψουν το νερό, το διοξείδιο του άνθρακα και τα μέταλλα που παίρνουν από το περιβάλλον τους σε οξυγόνο και σάκχαρα πλούσια σε ενέργεια για να αναπτύξουν υγιείς ρίζες, κλαδιά και φύλλωμα.

Ποια Είναι η Διαφορά Μεταξύ του Ηλιακού Φωτός και του Τεχνητού Φωτός από τους Λαμπτήρες Καλλιέργειας;

Το αν το φως του ήλιου "νικάει" τα τεχνητά φώτα καλλιέργειας είναι μια παλιά συζήτηση στην κοινότητα της κάνναβης, με περήφανους, πιστούς υποστηρικτές και στις δύο πλευρές. Στην RQS πιστεύουμε ακράδαντα ότι δεν υπάρχει αντικαταστάτης για τη Μητέρα Φύση, αλλά καταλαβαίνουμε ότι η καλλιέργεια σε εσωτερικό χώρο κάτω από τεχνητό φως έχει επίσης πολλά οφέλη.

Step 1

Προσωπικά μας αρέσει να καλλιεργούμε κάτω από τον ήλιο γιατί είναι δωρεάν και απλά δεν υπάρχει βιομηχανικός λαμπτήρας ικανός να αναπαράγει τη δύναμη του ήλιου. Ωστόσο, η παροχή ανεμπόδιστης ηλιακής ακτινοβολίας για 10–12 ώρες μπορεί να είναι πρόκληση για τον μέσο οικιακό καλλιεργητή, ειδικά όταν προσπαθείτε να κρατήσετε τα φυτά σας μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Εκεί η καλλιέργεια σε εσωτερικό χώρο δείχνει την υπεροχή της, αφού όχι μόνο σας επιτρέπει να έχετε μια πραγματικά ιδιωτική καλλιέργεια, αλλά η καλλιέργεια κάτω από τεχνητά φώτα έχει επίσης το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι σας δίνει πολύ περισσότερο έλεγχο του περιβάλλοντος και του κύκλου φωτός του φυτού σας.

Step 1

Sunlight vs Artificial

Πόσο Ηλιακό Φως Χρειάζονται τα Φυτά της Κάνναβης Εξωτερικού Χώρου;

Τα φυτά της κάνναβης είναι πιο ευτυχισμένα όταν λαμβάνουν 10–12 ώρες άμεσο ηλιακό φως την ημέρα. Όπως πιθανότατα θα έχετε δει και με τα μάτια σας, τα φυτά της κάνναβης αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και ως έτσι χρειάζονται μεγάλη ποσότητα ηλιακής ενέργειας για να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξή τους.

Ωστόσο, είναι δυνατό να αναπτυχθούν υγιή φυτά κάνναβης σε εξωτερικό χώρο με τουλάχιστον 6 ώρες αδιάκοπου ηλιακού φωτός. Απλώς έχετε κατά νου ότι αυτά τα φυτά θα αναπτυχθούν πιο αργά και επομένως μπορεί να παράγουν μικρότερη και χαμηλότερης ποιότητας σοδειά σε σύγκριση με τα φυτά που λαμβάνουν βέλτιστες ποσότητες ηλιακού φωτός.

Μπορείτε να Καλλιεργήσετε Κάνναβη με Έμμεσο Ηλιακό Φως σε Εξωτερικό Χώρο;

Διαβάστε μερικά φόρουμ καλλιέργειας και θα βρείτε πολλούς καλλιεργητές που ορκίζονται ότι πέτυχαν τη συγκομιδή με μόλις 1 ή 2 ώρες άμεσου ηλιακού φωτός την ημέρα. Η κάνναβη, σε τελική ανάλυση, είναι ένα ανθεκτικό φυτό που μπορεί να αντέξει ορισμένες πολύ δύσκολες συνθήκες όταν αναπτύσσεται στη φύση.

Ωστόσο, όταν καλλιεργείτε φυτά κάνναβης στο σπίτι, θα θέλετε να παρέχετε τις βέλτιστες συνθήκες για να μεγιστοποιήσετε το μέγεθος και την ποιότητα της σοδειάς σας.

Εάν αναπτύσσονται στη σκιά, τα φυτά σας θα προσπαθούν να φτάσουν στον ήλιο και θα αναπτύξουν λεπτά, μακριά κλαδιά, λίγα σημεία ανθών και ελαφριά, ευάερα άνθη με λιγότερη ρητίνη.

Πότε Ανθίζουν τα Φυτά της Κάνναβης σε Εξωτερικό Χώρο;

Σε εξωτερικό χώρο, τα φυτά της φωτοπεριοδικής κάνναβης θα ανθίσουν μετά το θερινό ηλιοστάσιο, όταν οι μέρες μικραίνουν και οι νύχτες μεγαλώνουν. Στο βόρειο ημισφαίριο, αυτό συμβαίνει σταδιακά μετά το ηλιοστάσιο του Ιουνίου, που συνήθως συμβαίνει στις 20 ή 21 Ιουνίου, ανάλογα με το έτος. Στο νότιο ημισφαίριο, τα φυτά κάνναβης θα αρχίσουν σταδιακά να ανθίζουν μετά το ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου, το οποίο λαμβάνει χώρα στις 20 ή 21 Δεκεμβρίου.

Λάβετε υπόψη ότι τα φυτά εξωτερικού χώρου θα αρχίσουν να ανθίζουν σταδιακά, καθώς οι ώρες της ημέρας θα μειωθούν πολύ πιο σταδιακά από ό,τι σε εσωτερικό χώρο, όπου απλά κάνετε τα φυτά σας να περάσουν από το στάδιο της ανάπτυξης στο στάδιο της ανθοφορίας με το πάτημα ενός διακόπτη.

Sunlight and darkness

Sunlight hours

Υπάρχει Διαφορά Μεταξύ του Ηλιακού Φωτός στον Ισημερινό και στα Ημισφαίρια;

Ναι, υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ του ηλιακού φωτός στα ημισφαίρια και στον ισημερινό (ή στη διατροπική ζώνη μεταξύ των Τροπικών του Καρκίνου και του Αιγόκερω).

Δεδομένης της τροχιάς της Γης, οι πόλοι της γέρνουν προς τον ήλιο κατά τη διάρκεια διαφορετικών εποχών του έτους. Το βόρειο ημισφαίριο είναι πιο κοντά στον ήλιο κατά το ηλιοστάσιο του Ιουνίου, ενώ το νότιο ημισφαίριο είναι πιο κοντά στον ήλιο κατά το ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου. Όσο πιο κοντά βρίσκεται ένας πόλος στον ήλιο, τόσο πιο άμεσο ηλιακό φως δέχεται και τόσο μεγαλύτερες είναι οι ημέρες στο αντίστοιχο ημισφαίριο.

Ο ισημερινός, ωστόσο, παραμένει συνεχώς στην ίδια απόσταση από τον ήλιο. Επομένως, λαμβάνει σταθερά 12 ώρες ηλιακού φωτός όλο τον χρόνο.

Πότε να Καλλιεργήσετε και να Συλλέξετε Kάνναβη στο Bόρειο και Nότιο Hμισφαίριο

Οι καλλιεργητές εξωτερικού χώρου στο βόρειο ημισφαίριο συνήθως βλασταίνουν τους σπόρους τους μεταξύ της άνοιξης και των αρχών του καλοκαιριού, ανάλογα με την τοποθεσία τους. Κατά μήκος της Ιβηρικής Χερσονήσου, για παράδειγμα, οι καλλιεργητές μπορεί να ξεκινήσουν στις αρχές Μαρτίου και να καταφέρουν να καλλιεργήσουν δύο πλήρεις καλλιέργειες φυτών αυτόματης άνθισης μέχρι τον Αύγουστο. Πιο βόρεια, ωστόσο, οι καλλιεργητές θα πρέπει να ξεκινήσουν λίγο αργότερα για να αποφύγουν να αντιμετωπίσουν παγετούς, βροχές, χαλάζι ή άλλες δυσμενείς συνθήκες.

Οι καλλιεργητές στο νότιο ημισφαίριο, από την άλλη, μπορεί να ξεκινήσουν την καλλιέργειά τους ήδη από τον Σεπτέμβριο και συνήθως θα συλλέξουν τη σοδειά τους μεταξύ Μαρτίου ή Μαΐου, αν και ορισμένες ποικιλίες Sativa μπορεί να είναι έτοιμες στις αρχές Ιουνίου (ανάλογα με τη γενετική και το τοπικό κλίμα).

Όταν καλλιεργείτε σε εξωτερικό χώρο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη γενετική του φυτού που καλλιεργείτε και πώς θα ανταποκριθεί στη φύτευση κατά τη διάρκεια διαφορετικών περιόδων της σεζόν. Εάν καλλιεργείτε μεγάλες ποικιλίες Sativa, για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε να ξεκινήσετε την καλλιέργειά σας λίγο αργότερα για να αποφύγετε να μεγαλώσουν πολύ τα φυτά. Εάν καλλιεργείτε φυτά αυτόματης άνθισης, από την άλλη, προσπαθήστε να βάζετε τους σπόρους σας στο έδαφος όσο το δυνατόν νωρίτερα για να λάβετε δύο σοδειές σε μία καλλιεργητική περίοδο.

Growing calendar

Celandar

Πώς να Καλλιεργήσετε Κάνναβη σε Εξωτερικό Χώρο Κατά Μήκος του Ισημερινού και στους Τροπικούς

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι περιοχές κατά μήκος του ισημερινού δέχονται σταθερά 12 ώρες ηλιακού φωτός κατά τη διάρκεια του έτους. Εάν είστε αρκετά τυχεροί να ζείτε σε μια περιοχή στον ισημερινό, ίσως μπορείτε να καλλιεργείτε κάνναβη σε εξωτερικό χώρο όλο το χρόνο (φυσικά αν ο καιρός το επιτρέπει). Σε αυτές τις περιοχές, οι φωτοπεριοδικές ποικιλίες μπορεί να συμπεριφέρονται παρόμοια με τις ποικιλίες αυτόματης άνθισης, ανθίζοντας αυτόματα μόλις ωριμάσουν.

Οι Τροπικοί του Αιγόκερω και του Καρκίνου, από την άλλη πλευρά, δέχονται έως και 10.5 και 13.5 ώρες ηλιακού φωτός την ημέρα μετά το θερινό και το χειμερινό ηλιοστάσιο (αντίστοιχα). Σε αυτές τις περιοχές, ενδέχεται επίσης να μπορείτε να καλλιεργείτε κάνναβη όλο τον χρόνο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, και μπορεί να δείτε τις φωτοπεριοδικές ποικιλίες να ανθίζουν με βάση την ηλικία και όχι την αλλαγή στον κύκλο φωτός.

Κατανοώντας τις Τροπικές Ποικιλίες Κάνναβης

Ενώ η κάνναβη μπορεί να έχει τις ρίζες της στην Ασία, το φυτό έχει καταφέρει να εξαπλωθεί και να προσαρμοστεί (χάρη στη βοήθεια των ανθρώπων) σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Οι ποικιλίες που έχουν προσαρμοστεί στο μοναδικό κλίμα και τον κύκλο φωτός των τροπικών και του ισημερινού συνήθως βλασταίνουν πολύ νωρίτερα από εκείνες που έχουν προσαρμοστεί για να καλλιεργηθούν βορειότερα ή νοτιότερα.

Τα φυτά αυτά μπορούν επίσης να παραμείνουν στο στάδιο ανάπτυξης για πολύ περισσότερο, ακόμα και να συνεχίσουν να αναπτύσσουν φύλλωμα καθώς ανθίζουν, γεγονός που τα κάνει να παράγουν μακρόστενα και ευάερα άνθη.

Απλώς θυμηθείτε ότι, παρόλο που οι φωτοπεριοδικές ποικιλίες του ισημερινού μπορεί να συμπεριφέρονται παρόμοια με τις αυτόματης άνθισης, δεν είναι πραγματικά ποικιλίες αυτόματης άνθισης. Οι ποικιλίες αυτόματης άνθισης περιέχουν συγκεκριμένα γονίδια από την Cannabis Ruderalis που τις αναγκάζουν να ανθίζουν με βάση τις ορμονικές αλλαγές που προκαλούνται από την ηλικία. Οι φωτοπεριοδικές ποικιλίες του ισημερινού δεν έχουν αυτό το γονίδιο και έτσι η ανθοφορία τους μπορεί να εξακολουθήσει να προκαλείται από τις αλλαγές του φωτός (όσο μικρές μπορεί να είναι αυτές οι αλλαγές κατά μήκος του ισημερινού ή στις τροπικές περιοχές).

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.

Ευρετήριο Θεμάτων Οδηγού Καλλιέργειας

eKomi silver seal
4.7 στα 5
στα 37794 αξιολογήσεις