Οδηγός Καλλιέργειας Κάνναβης από τη Royal Queen Seeds


By Luke Sumpter Reviewed by: Mr José

Κατά την εξέλιξή σας ως καλλιεργητής κάνναβης, θα αντιμετωπίσετε πολλές διαφορετικές προκλήσεις. Εκτός από τις ασθένειες και τα παράσιτα, πιθανότατα θα αντιμετωπίσετε και τον αποκλεισμό θρεπτικών συστατικών κάποια στιγμή. Τα συμπτώματα του αποκλεισμού είναι ανησυχητικά, αλλά δεν χρειάζεται να αγχώνεστε πολύ. Παρακάτω, θα μάθετε πώς να διορθώσετε αυτό το πρόβλημα όταν παρουσιαστεί και πώς να το αποτρέψετε στο μέλλον.


Τι είναι ο Αποκλεισμός Θρεπτικών Συστατικών και Γιατί Συμβαίνει;

Ο αποκλεισμός των θρεπτικών συστατικών της κάνναβης συμβαίνει όταν τα φυτά αδυνατούν να απορροφήσουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να επιβιώσουν, να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν. Ακόμα και όταν το καλλιεργητικό μέσο περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα φυτά εξακολουθούν να παρουσιάζουν σημάδια ανεπάρκειας επειδή δεν μπορούν να τα προσλάβουν.

Ουσιαστικά, τα φυτά σας λιμοκτονούν παρόλο που περιβάλλονται από τροφή. Το pH του καλλιεργητικού μέσου έχει μεγάλη επίδραση στην πρόσβαση του φυτού στα θρεπτικά συστατικά. Αυτά τα δύο γράμματα (pH) αντιπροσωπεύουν το «δυναμικό υδρογόνου» και είναι μια μονάδα μέτρησης για την οξύτητα ή την αλκαλικότητα ενός καλλιεργητικού μέσου. Η κλίμακα pH κυμαίνεται από 0–14, με το 0–6 να υποδεικνύει οξύτητα, το 7 να είναι το ουδέτερο και το 8–14 να υποδεικνύει αλκαλικότητα.

Η κάνναβη ευδοκιμεί σε pH 5.5–6.5 στα υδροπονικά συστήματα και 6.0–6.8 στα εδαφικά συστήματα. Διατηρήστε το pH σας σε αυτό το εύρος και τα φυτά σας θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Εάν το pH είναι πολύ ψηλά ή πολύ χαμηλά, μπορείτε να αντιμετωπίσετε το φαινόμενο του αποκλεισμού των θρεπτικών συστατικών στην κάνναβή σας.

Medir el pH con un tester
Medir el pH con un test

Αποκλεισμός ή Ανεπάρκεια Θρεπτικών Συστατικών;

Ο αποκλεισμός των θρεπτικών συστατικών και οι ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά έχουν σχεδόν τα ίδια συμπτώματα. Αυτό είναι λογικό, λαμβάνοντας υπόψη ότι και οι δύο καταστάσεις προκύπτουν λόγω έλλειψης μετάλλων στον φυτικό ιστό. Ωστόσο, η βασική αιτία είναι ελαφρώς διαφορετική.

Ο αποκλεισμός των θρεπτικών συστατικών συμβαίνει ακόμη και με την παρουσία επαρκών επιπέδων θρεπτικών συστατικών—τα φυτά απλά δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά. Αντίθετα, ελλείψεις μπορεί να εμφανιστούν σε ένα ιδανικό εύρος pH, εάν τα επίπεδα θρεπτικών συστατικών είναι ανεπαρκή.

Σημάδια Αποκλεισμού Θρεπτικών Συστατικών στην Κάνναβη

Ως καλλιεργητές, θα είστε καλύτερα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσετε τα όποια προβλήματα παρουσιαστούν στην καλλιέργειά σας, εάν γνωρίζετε πώς να τα αναγνωρίσετε. Παρακάτω, θα μάθετε πώς να εντοπίζετε με ακρίβεια τα σημάδια του αποκλεισμού των θρεπτικών συστατικών.

Αργή Ανάπτυξη

Τα φυτά της κάνναβης απαιτούν πολλά βασικά θρεπτικά συστατικά για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν. Τα μακροθρεπτικά συστατικά, όπως το άζωτο, παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των φυτών. Το άζωτο βοηθά στη σύνθεση του μορίου της χλωροφύλλης που χρειάζονται τα φυτά για να συλλάβουν το ηλιακό φως και συμβάλλει στα μόρια αμινοξέων που χρειάζονται τα φυτά για τη δομική ανάπτυξη. Όταν τα βασικά μέταλλα δεν μπορούν να εισέλθουν στα φυτά, αυτά καθυστερούν και αποτυγχάνουν να ευδοκιμήσουν.

Κιτρίνισμα Φύλλων

Τα κίτρινα φύλλα, μια κατάσταση γνωστή ως χλώρωση, είναι ένα κύριο σύμπτωμα του αποκλεισμού των θρεπτικών συστατικών. Θα παρατηρήσετε ότι τα κάτω φύλλα κιτρινίζουν πρώτα και αυτή η αλλαγή στο χρώμα πηγαίνει προς τα πάνω. Όπως μόλις μάθατε, το άζωτο παίζει βασικό ρόλο στα μόρια της χλωροφύλλης. Χωρίς επαρκή επίπεδα, τα φυτά δεν θα έχουν αυτό που χρειάζονται για να φτιάξουν αυτήν την πράσινη χρωστική ουσία.

Hojas amarillentas
Hojas amarillentas

Αποχρωματισμός Φύλλων

Το κιτρίνισμα των φύλλων δεν είναι το μόνο σημάδι του αποκλεισμού των θρεπτικών συστατικών της κάνναβης, καθώς μπορεί επίσης να εμφανιστεί μια σειρά διαφορετικών μοτίβων αποχρωματισμού. Για παράδειγμα, μπορεί να παρατηρήσετε ότι αρχίζουν να εμφανίζονται αποχρώσεις του καφέ, του μοβ και του κόκκινου.

Κύρτωμα Φύλλων

Πολλά θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά για την υγεία των φύλλων. Συγκεκριμένα, το άζωτο προάγει την πλούσια ανάπτυξη των φύλλων και ο φώσφορος βοηθά αυτές τις δομές να συλλάβουν, να αποθηκεύσουν και να μετατρέψουν το ηλιακό φως. Η έλλειψη μετάλλων που προκαλείται από τον αποκλεισμό των θρεπτικών συστατικών μπορεί να κάνει τα φύλλα να κυρτώσουν είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.

Καμμένες Άκρες Φύλλων

Οι καμμένες άκρες των φύλλων είναι ένα ακόμα οπτικό σημάδι ότι τα φυτά της κάνναβής σας δεν προσλαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά. Αυτό το ανησυχητικό φαινόμενο συμβαίνει κυρίως λόγω της έλλειψης αζώτου που γίνεται αισθητή και προχωράει στον ιστό των φύλλων.

Puntas de hojas quemadas
Puntas de hojas quemadas

Ανισορροπία στο pH

Τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω ταυτίζονται και με αυτά της ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών. Για να μπορέσετε να καταλάβετε ποιο από τα δύο προβλήματα αντιμετωπίζετε, θα χρειαστεί να δοκιμάσετε το pH του εδάφους σας (περισσότερα γι' αυτό παρακάτω). Χαμηλότερα εύρη pH διακόπτουν την πρόσληψη[1] μακροθρεπτικών και δευτερογενών θρεπτικών συστατικών, όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Όταν το pH γίνεται πολύ υψηλό, ωστόσο, τα φυτά δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε μικροθρεπτικά συστατικά.

Πώς να Αντιμετωπίσετε τον Αποκλεισμό Θρεπτικών Ουσιών στην Κάνναβη

Έτσι, τώρα γνωρίζετε τα σημάδια του αποκλεισμού των θρεπτικών συστατικών στην κάνναβη. Στη συνέχεια, θα μάθετε τα βήματα που πρέπει να κάνετε, εάν δείτε αυτά τα συμπτώματα να εμφανίζονται. Αυτές οι στρατηγικές περιλαμβάνουν τη ρύθμιση του pH, την έκπλυση του καλλιεργητικού μέσου και τη χορήγηση θρεπτικών συστατικών μέσω ψεκάσματος του φυλλώματος. Μάθετε περισσότερα για αυτές τις τεχνικές και άλλες παρακάτω.

Προσαρμόστε το Επίπεδο του pH

Όπως γνωρίζετε τώρα, τα λανθασμένα επίπεδα του pH μπορεί να οδηγήσουν στον αποκλεισμό των θρεπτικών ουσιών. Εάν δοκιμάσετε το pH του καλλιεργητικού μέσου σας και είναι εκτός του ιδανικού εύρους, θα πρέπει να το επαναφέρετε. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το κάνετε αυτό. Μια μεγάλη γκάμα προϊόντων που ρυθμίζουν το pH προς τα πάνω ή προς τα κάτω είναι διαθέσιμη στην αγορά.

Εάν προτιμάτε να χρησιμοποιήσετε τους δικούς σας ρυθμιστές, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λεμόνι και ξύδι για να μειώσετε το pH και μαγειρική σόδα για να το αυξήσετε. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε αυτές τις ουσίες μόνο σε μικρές ποσότητες και ξεκινήστε με μικρή ποσότητα κάνοντας προσεκτικές παρεμβάσεις. Δοκιμάστε το καλλιεργητικό μέσο μετά από κάθε εφαρμογή και συνεχίστε τη χορήγηση αναλόγως.

Ξεπλύνετε το Καλλιεργητικό Μέσο

Τα συνθετικά λιπάσματα λειτουργούν καλά όταν πρόκειται για την ταχεία αποκατάσταση των ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, αυτά τα ιοντικά άλατα μπορούν να συσσωρευτούν στο έδαφος με την πάροδο του χρόνου και να προκαλέσουν διακυμάνσεις του pH, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό των θρεπτικών συστατικών.

Ευτυχώς, τα λιπάσματα είναι υδατοδιαλυτά. Η παρακράτηση θρεπτικών συστατικών και το ξέπλυμα του καλλιεργητικού μέσου με νερό ισορροπημένου pH μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της συσσώρευσης των αλάτων και στην αποκατάσταση του βέλτιστου επιπέδου pH στο καλλιεργητικό μέσο. Ξεπλύνετε το χώμα σας για αρκετές ημέρες πριν ξεκινήσετε να ελέγχετε πάλι το pH. Συνεχίστε την κανονική εφαρμογή θρεπτικών συστατικών αφού τα αποτελέσματα δείξουν pH 5.5–6.5 σε υδροπονική καλλιέργεια ή σε καλλιέργεια με βάση τον κοκοφοίνικα και 6.0–6.8 σε χώμα.

Χρησιμοποιήστε Χηλικά Θρεπτικά Συστατικά

Τα χηλικά λιπάσματα προσφέρουν εντυπωσιακά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τα τυπικά λιπάσματα που βασίζονται στα ορυκτά άλατα. Είναι σχεδιασμένα με τρόπο που καθιστά τα θρεπτικά συστατικά πιο εύκολα διαθέσιμα στα φυτά και τα κάνει πιο ανθεκτικά στον αποκλεισμό των θρεπτικών συστατικών, συμβάλλοντας έτσι και στην πρόληψη των πιθανών επακόλουθων ελλείψεων.

Fertilizantes quelados
Fertilizantes quelados

Χορηγήστε Θρεπτικά Συστατικά μέσω του Φυλλώματος

Η διαφυλλική τροφοδοσία αναφέρεται στον ψεκασμό θρεπτικού διαλύματος απευθείας στα φύλλα των φυτών. Τα φύλλα της κάνναβης έχουν πολλές μικροσκοπικές τρύπες, που ονομάζονται στόματα, που επιτρέπουν την ανταλλαγή αερίων. Τα ιοντικά θρεπτικά συστατικά μπορούν επίσης να εισέλθουν μέσω των στομάτων και με αυτόν τον τρόπο να παρακάμψουν το ριζικό δίκτυο. Ενώ με αυτόν τον τρόπο μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα του εδάφους, εξετάστε το ενδεχόμενο εφαρμογής θρεπτικών συστατικών μέσω των φύλλων για να μειώσετε τον αντίκτυπο των πιθανών ελλείψεων.

Βελτιώστε το Πρόγραμμα Χορήγησης Θρεπτικών Συστατικών

Εκτός από το ακατάλληλο pH, μπορεί να προκύψει αποκλεισμός των θρεπτικών συστατικών λόγω της περίσσειας αλάτων στο έδαφος. Είναι πιθανό να συμβεί αυτό, αν έχετε χορηγήσει υπερβολικά πολλά θρεπτικά συστατικά στα φυτά σας. Αναθεωρήστε τη συχνότητα που χορηγείτε θρεπτικά συστατικά και σκεφτείτε να χρησιμοποιείτε νερό με ρυθμισμένο pH μαζί με τα θρεπτικά συστατικά κάθε φορά που τα χορηγείτε στα φυτά σας.

Πώς να Διορθώσετε τον Αποκλεισμό Θρεπτικών Ουσιών στο Χώμα

Ο αποκλεισμός των θρεπτικών ουσιών μπορεί να συμβεί σε μια σειρά από διαφορετικά μέσα καλλιέργειας. Οι περισσότεροι καλλιεργητές επιλέγουν να καλλιεργούν τα φυτά σε χώμα. Αυτό το μέσο έχει πολλά ευδιάκριτα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και δεν είναι απρόσβλητο στον αποκλεισμό των θρεπτικών ουσιών.

Εάν υποψιάζεστε ότι αντιμετωπίζετε αυτό το πρόβλημα, πρέπει πρώτα να ελέγξετε το pH του χώματος για να δείτε τι αντιμετωπίζετε. Εάν είναι εκτός ορίων, διορθώστε το με τα προαναφερθέντα προϊόντα pH. Εναλλακτικά, εκτός από τις παραπάνω συστάσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δολομιτικό ασβέστη ή τέφρα ξύλου για να ενισχύσετε το pH. Εάν θέλετε να μειώσετε το pH σας, προσθέστε θείο στο χώμα σας, το οποίο τα μικρόβια θα μετατρέψουν σε θειικό οξύ.

Επιπλέον, πολλές φυσικές τροποποιήσεις του εδάφους μπορούν να βοηθήσουν στην αλλαγή του pH με την πάροδο του χρόνου και να αποτρέψουν τον κίνδυνο αποκλεισμού των θρεπτικών συστατικών στην κάνναβη. Για να μειώσετε την τιμή του pH του χώματός σας, τροποποιήστε το με κομπόστ, κοπριά και άλφα άλφα. Για να πετύχετε το αντίθετο, ενσωματώστε στο χώμα σας αλεσμένα όστρακα στρειδιών, θρυμματισμένα τσόφλια αυγών και στάχτη από σκληρό ξύλο.

Επιπλέον, ο εμβολιασμός του χώματος με μικρόβια βοηθά στην επαναχρησιμοποίηση των θρεπτικών συστατικών στο έδαφος, γεγονός που καθιστά τα μέταλλα διαθέσιμα στα φυτά με την πάροδο του χρόνου και όχι αμέσως, εξαλείφοντας τον κίνδυνο συσσώρευσης αλάτων από τα συνθετικά λιπάσματα. Εξετάστε το ενδεχόμενο να αξιοποιήσετε μυκορριζικούς μύκητες, βακτήρια γαλακτικού οξέος και Trichoderma για να επιτύχετε αυτό το αποτέλεσμα.

Dolomitic Lime
Dolomitic Lime

Αποκλεισμός Θρεπτικών Συστατικών στην Αρχή της Περιόδου Ανθοφορίας

Ένα κρίσιμο σημείο του κύκλου ανάπτυξης, η πρώιμη ανθοφορία θέτει τις βάσεις για μια επιτυχημένη συγκομιδή. Εάν αντιμετωπίσετε αποκλεισμό θρεπτικών συστατικών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το γεγονός αυτό μπορεί να μειώσει σημαντικά την ποιότητα των ανθών σας αργότερα.

Αντί να βομβαρδίζετε το φυτό σας με όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, προσπαθήστε να χορηγήσετε συγκεκριμένα μέταλλα σε μέτριες ποσότητες. Εάν καλλιεργείτε με συνθετικά θρεπτικά συστατικά, μεταβείτε σταδιακά σε μια φόρμουλα ανθοφορίας που περιέχει την ιδανική αναλογία αζώτου, φωσφόρου και καλίου για τη φάση της ανθοφορίας. Εάν συνεχίσετε να χορηγείτε υψηλά επίπεδα αζώτου καθώς τα φυτά αρχίζουν να ανθίζουν, αυξάνετε τον κίνδυνο του αποκλεισμού των θρεπτικών συστατικών.

Αποκλεισμός Θρεπτικών Ουσιών στο Τέλος της Περιόδου Ανθοφορίας

Ο αποκλεισμός των θρεπτικών συστατικών μπορεί επίσης να προκαλέσει επιζήμια αποτελέσματα στο στάδιο της όψιμης ανθοφορίας, όταν τα πολύτιμα άνθη σας ωριμάζουν και αυξάνουν την περιεκτικότητά τους σε κανναβινοειδή. Αν και πολλοί καλλιεργητές αρχίζουν να ξεπλένουν τα φυτά με καθαρό νερό για περίπου δύο εβδομάδες πριν από τη συγκομιδή, τα φυτά εξακολουθούν να χρειάζονται θρεπτικά συστατικά τις εβδομάδες πριν από αυτό.

Συνεχίστε να χορηγείτε στα φυτά σας μια ισορροπημένη φόρμουλα ανθοφορίας και δοκιμάστε ξανά το pH για να διασφαλιστεί ότι όλα βρίσκονται εντός του ιδανικού εύρους. Εάν κάτι δεν είναι όπως πρέπει, μπορείτε να ενεργήσετε γρήγορα πριν προκληθεί οποιαδήποτε πραγματική ζημιά. Μην περιμένετε να εμφανιστούν συμπτώματα πριν κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές!

Πώς να Διορθώσετε τον Αποκλεισμό Θρεπτικών Ουσιών σε Καλλιέργεια σε Κοκοφοίνικα

Ο κοκοφοίνικας διαφέρει από το χώμα ως μέσο καλλιέργειας κυρίως επειδή δεν περιέχει σχεδόν καθόλου θρεπτικά συστατικά. Αυτό δίνει στους καλλιεργητές πλήρη έλεγχο του τι καταναλώνουν τα φυτά τους. Ο κοκοφοίνικας διαθέτει επίσης εξαιρετική αποστράγγιση και αερισμό. Ωστόσο, ο αποκλεισμός των θρεπτικών ουσιών μπορεί ακόμα να παρουσιαστεί. Παρά τις διαφορές τους, οι περισσότερες από τις αρχές παραμένουν οι ίδιες κατά τη διαχείριση ενός συστήματος καλλιέργειας με κοκοφοίνικα. Θα πρέπει να μετράτε τακτικά το pH και επίσης να κάνετε μια προσπάθεια να παρακολουθείτε την ηλεκτρική αγωγιμότητα (EC).

Επιπλέον, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να βελτιώσετε τη δομή του κοκοφοίνικά σας, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και στην πρόληψη της υπερβολικής συσσώρευσής τους γύρω από τις ρίζες. Τόσο η προσθήκη κοπριάς σκουληκιών όσο και ο βερμικουλίτης είναι εξαιρετικές ουσίες για τη σύλληψη των θρεπτικών συστατικών και τη συγκράτησή τους μέχρι να προσληφθούν από τα φυτά.

Πώς να Αποτρέψετε τον Αποκλεισμό Θρεπτικών Ουσιών στην Κάνναβη

Ως καλλιεργητής κάνναβης, βρίσκεστε κάτω από μια ορισμένη χρονική πίεση κατά τη διάρκεια του κύκλου καλλιέργειας. Με κάθε ποικιλία που καλλιεργείτε, έχετε ορισμένες ημέρες μεταξύ της βλάστησης και της συγκομιδής. Οτιδήποτε πάει στραβά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, από μολύνσεις έως τον αποκλεισμό των θρεπτικών ουσιών, μπορεί να παρεμποδίσει την απόδοση των φυτών σας και να τα αφήσει να χρειάζονται χρόνο για να ανακάμψουν.

Υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα, όπως η διατήρηση φωτοπεριοδικών φυτών μόνιμα σε φάση ανάπτυξης σε εσωτερικό χώρο. Ωστόσο, ο αποκλεισμός των θρεπτικών συστατικών μπορεί να επηρεάσει την απόδοση ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες.

Κάνοντας ό,τι μπορείτε για να αποτρέψετε τον αποκλεισμό των θρεπτικών συστατικών θα σας εξοικονομήσει πάρα πολύ χρόνο και προσπάθεια. Εδώ είναι οι καλύτεροι τρόποι για να αποτρέψετε αυτό το πρόβλημα από την αρχή:

Ελέγξτε το pH του εδάφους και του νερού σας τακτικά
Εκτός από τη διασφάλιση ότι το pH του εδάφους σας είναι εντός του ιδανικού εύρους, θα πρέπει επίσης να ελέγξετε το επίπεδο του pH στην παροχή του νερού σας και στο θρεπτικό διάλυμά σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν χορηγείτε τακτικά το ριζικό σας σύστημα με υπερβολικά όξινα ή αλκαλικά υγρά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προϊόντα εξισορρόπησης του pH, εάν τα αποτελέσματα των δοκιμών σας δεν είναι τα επιθυμητά.

Χρησιμοποιήστε θρεπτικά συστατικά υψηλής ποιότητας
Εάν χρησιμοποιείτε συνθετικά θρεπτικά συστατικά, αγοράστε μόνο τα καλύτερα που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά. Τα υψηλής ποιότητας θρεπτικά συστατικά διαθέτουν ένα πολύ συγκεκριμένο προφίλ που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τα φυτά να ευδοκιμούν κατά τη διάρκεια των σταδίων της ανάπτυξης και της ανθοφορίας. Αυτά τα προσεκτικά προσαρμοσμένα προϊόντα μειώνουν τον κίνδυνο του αποκλεισμού των θρεπτικών συστατικών.
Χορηγήστε με συνέπεια
Τηρείτε ένα αυστηρό πρόγραμμα σίτισης. Κρατήστε ένα ημερολόγιο για το πότε ταΐζετε τα φυτά σας και πόσο ακριβώς. Αυτό θα σας αποτρέψει από το να το παρακάνετε και θα σας βοηθήσει να διορθώσετε εύκολα την ποσότητα, εάν εμφανιστούν συμπτώματα αποκλεισμού των θρεπτικών συστατικών.
Καλλιεργήστε σε ζωντανό έδαφος
Κάντε ό,τι μπορείτε για να προωθήσετε τη μικροβιακή ζωή στο έδαφός σας. Χρησιμοποιήστε νεκρά ή/και ζωντανά υλικά εδαφοκάλυψης και εφαρμόστε ωφέλιμους μύκητες και βακτήρια. Αυτές οι μορφές ζωής βοηθούν στην προστασία από το **στρες των αλάτων που μπορεί να συμβάλει στον αποκλεισμό των θρεπτικών ουσιών.
Εφαρμόστε βιολογικές μεθόδους
Η πρακτική της βιολογικής καλλιέργειας θα μειώσει δραστικά την εμφάνιση αποκλεισμού των θρεπτικών συστατικών. Αντί να πλημμυρίζετε το έδαφος με θρεπτικά συστατικά ιοντικών αλάτων, αυτή η προσέγγιση βασίζεται σε μικρόβια για την απελευθέρωση μιας σταθερής παροχής θρεπτικών συστατικών στις ρίζες των φυτών.
Προσέχετε τα φυτά σας
Μείνετε σε εγρήγορση και ελέγχετε συνεχώς τα φυτά σας για συμπτώματα ανεπάρκειας. Αντί να χορηγείτε περισσότερα θρεπτικά συστατικά, ελέγξτε πρώτα το pH σας για να προσδιορίσετε τη βασική αιτία του προβλήματος. Στη συνέχεια, αντιμετωπίστε το ανάλογα.

Αποκλεισμός Θρεπτικών Συστατικών: Θα Ανακάμψουν τα Φυτά της Κάνναβης;

Τα καλά νέα: τα φυτά της κάνναβης σας έχουν ό,τι χρειάζεται για να ανακάμψουν από τον αποκλεισμό των θρεπτικών συστατικών! Ωστόσο, θα ανακάμψουν καλύτερα και γρηγορότερα μόνο εάν διαχειριστείτε την κατάσταση σωστά. Λάβετε μέτρα για να αποκαταστήσετε το pH του εδάφους και να διορθώσετε γρήγορα τα σημάδια ανεπάρκειας. Έτσι, τα φυτά σας θα γίνουν και πάλι υγιή.

Χρόνος Ανάκαμψης από τον Αποκλεισμό των Θρεπτικών Συστατικών

Ο χρόνος ανάκαμψης των φυτών από τον αποκλεισμό των θρεπτικών συστατικών ποικίλλει και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Η σοβαρότητα της κατάστασης παίζει σημαντικό ρόλο. Το να αντιληφθείτε τα σημάδια νωρίς και να προσαρμόσετε το pH του καλλιεργητικού σας μέσου θα μειώσει τον χρόνο που χρειάζεται για να ανακάμψουν τα φυτά σας.

Ακόμα κι αν καθυστερήσετε να διαγνώσετε το πρόβλημα, τα φυτά σας μπορεί ακόμα να ανακάμψουν σε μερικές εβδομάδες. Αποδεχτείτε ότι είναι μια σταδιακή διαδικασία και λάβετε τα απαραίτητα μέτρα που περιγράφονται παραπάνω για να διορθώσετε το πρόβλημα.

Θυμηθείτε να εξισορροπείτε το pH του νερού σας και να χορηγείτε τροφές μέσω του φυλλώματος όσο το πρόβλημα επιμένει. Αφαιρέστε οποιαδήποτε φύλλα φαίνονται ότι δεν θα ανακάμψουν για να εκτρέψετε τους πόρους σε νέα και υγιή φύλλα.

Nutrientes RQS
Nutrientes RQS

Αποκλεισμός Θρεπτικών Συστατικών: Τώρα Είστε Προετοιμασμένοι για Αυτό το Κοινό Πρόβλημα

Ο αποκλεισμός των θρεπτικών συστατικών είναι ένα από τα πιο απογοητευτικά προβλήματα της υγείας των φυτών της κάνναβης, κυρίως επειδή μπορεί να συμβεί ενώ έχετε κάνει όλα τα άλλα σωστά. Το pH του εδάφους μπορεί να φαίνεται σαν μια μικρή μεταβλητή για διαχείριση, αλλά μπορεί πραγματικά να καθορίσει την επιτυχία ή την αποτυχία ενός κύκλου καλλιέργειας.

Ωστόσο, τώρα είστε εξοπλισμένοι τόσο με τις γνώσεις όσο και με τις δεξιότητες για τη θεραπεία και την πρόληψη της του αποκλεισμού των θρεπτικών συστατικών στα φυτά της κάνναβης. Εάν αντιμετωπίζετε αυτό το πρόβλημα αυτή τη στιγμή, μην αισθάνεστε απογοητευμένοι. Τα φυτά σας μπορούν να ανακάμψουν πλήρως εάν αποκαταστήσετε στο βέλτιστο το pH του εδάφους, χορηγήσετε θρεπτικά συστατικά μέσω των φύλλων και διαχειριστείτε προσεκτικά το pH στο μέλλον.

External Resources:
  1. Certified Crop Advisor study resources (Northeast region) https://nrcca.cals.cornell.edu
Δήλωση αποποίησης ευθύνης:
Αυτό το περιεχόμενο προορίζεται αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Οι παρεχόμενες πληροφορίες προέρχονται από έρευνες που συλλέγονται από εξωτερικές πηγές

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 στα 5
στα 37835 αξιολογήσεις