Οδηγός Καλλιέργειας Κάνναβης από τη Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter

Πώς να αντιμετωπίσετε τα ξηρά και εύθραυστα φύλλα κάνναβης.


Τα υγιή και ζωντανά φυτά κάνναβης κυριαρχούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτά τα ακμάζοντα φυτά εμφανίζουν υγιή, σκούρα πράσινα φύλλα που μοιάζουν με βεντάλια και έχουν μια κηρώδη λάμψη, ενώ διαθέτουν γερά και στιβαρά κλαδιά. Κάθε καλλιεργητής προσπαθεί να πετύχει φυτά που να φαίνονται έστω κατά το ήμισυ τόσο υγιή. Ωστόσο, τα πράγματα δεν πάνε πάντα σύμφωνα με το σχέδιο.

Έχετε μπει ποτέ στον χώρο της καλλιέργειάς σας και εντοπίσατε ξηρά, εύθραυστα φύλλα να ζητούν βοήθεια; Είναι αποκαρδιωτικό και αρκετά μακριά από το λαχταριστό φύλλωμα που απεικονίζεται στο Instagram. Εάν τα φύλλα σας φαίνονται κάπως έτσι, ρίξτε μια ματιά στον παρακάτω οδηγό. Θα καλύψουμε κάθε πιθανή αιτία για αυτήν την πάθηση και θα σας δείξουμε πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε.

Cómo evitar y tratar las hojas de marihuana secas y quebradizas

Τι Προκαλεί τα Ξηρά, Εύθραυστα Φύλλα Κάνναβης;

Η επίλυση προβλημάτων βρίσκεται στην καρδιά κάθε καλλιεργητή κάνναβης. Ένα μεγάλο μέρος της συγκομιδής υγιών ανθών περιλαμβάνει αρκετά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά τη διαδικασία, από ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών έως εισβολές παρασίτων. Τα ξηρά, εύθραυστα φύλλα είναι ένα από αυτά τα πιθανά προβλήματα. Αυτό συμβαίνει όταν τα φυτά χάνουν την περιεκτικότητά τους σε υγρασία, κουλουριάζονται, είναι εύθραυστα και θρυμματίζονται στην αφή. Διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες προκαλούν αυτό το πρόβλημα—τα προβλήματα με τα θρεπτικά συστατικά, το πολύ νερό και η υπερβολική θερμότητα είναι μόνο μερικοί από τους συνήθεις υπόπτους.

Ευτυχώς, έχουμε εντοπίσει λύσεις για όλα αυτά. Χρησιμοποιήστε τον παρακάτω οδηγό για να μάθετε τι ακριβώς προκαλεί την ξήρανση των φύλλων κάνναβης και τι μπορείτε να κάνετε για να σώσετε τα φυτά σας.

Μεγάλη Ηλικία Φυτού

Τα φυτά της κάνναβης δεν μένουν νέα για πάντα. Τα ξηρά, στεγνά φύλλα εμφανίζονται φυσικά προς το τέλος του κύκλου ζωής ενός φυτού. Κατά τη διάρκεια του σταδίου της όψιμης ανθοφορίας, καθώς τα φυτά διαθέτουν τους περισσότερους πόρους τους στον σχηματισμό ανθών με πολλή ρητίνη, θα παρατηρήσετε ότι ορισμένα από τα μεγάλα φύλλα που μοιάζουν με βεντάλια αρχίζουν να ξεραίνονται και να αποχρωματίζονται.

Το γήρας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τα χαμηλότερα φύλλα, αλλά αυτά που βρίσκονται ψηλότερα μπορεί επίσης να αρχίσουν να χάνουν την περιεκτικότητά τους σε υγρασία και τη λαχταριστή πράσινη εμφάνισή τους. Εάν τα φυτά σας είναι κατά τα άλλα υγιή, χωρίς παράσιτα και απολαμβάνουν ιδανικές θερμοκρασίες, το πιθανότερο είναι ότι απλώς γερνούν.

Τα μεγάλα φύλλα θα φαίνονται ιδιαίτερα ξηρά και εύθραυστα κατά το ξέπλυμα—όταν διακόπτετε τη χορήγηση θρεπτικών συστατικών περίπου δύο εβδομάδες πριν από τη συγκομιδή για τη βελτίωση της γεύσης των ανθών. Η σκόπιμη έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών θα επιβαρύνει το φύλλωμα και συχνά προκαλεί την πτώση πολλών μεγάλων φύλλων στο έδαφος.

Vejez

Λύση

Επειδή πρόκειται για φυσικό φαινόμενο, δεν υπάρχει κάτι για να ανησυχείτε. Αφήστε τη φύση να πάρει τον δρόμο της. Πάρτε ένα καθαρό ψαλίδι κλαδέματος και κόψτε τα αποξηραμένα και πεθαμένα φύλλα για να βελτιώσετε τον αερισμό του φυτού και να καθαρίσετε την εμφάνιση των φυτών σας.

Προβλήματα Λόγω Θρεπτικών Συστατικών

Τα φυτά της κάνναβης απαιτούν μια ισορροπία βασικών θρεπτικών συστατικών για να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν. Αυτές οι φυσικές ενώσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στη φυσιολογία της κάνναβης, από την υποβοήθηση της φωτοσύνθεσης έως τη διευκόλυνση της ανάπτυξης και της ανθοφορίας των φυτών.

Τα φυτά απαιτούν δύο βασικές ομάδες θρεπτικών συστατικών: μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά. Όπως υποδηλώνουν τα ονόματά τους, τα φυτά απαιτούν τα πρώτα σε μεγαλύτερες ποσότητες και τα δεύτερα σε μικρότερες ποσότητες. Οι περισσότεροι καλλιεργητές καταφέρνουν να προμηθεύουν τα φυτά τους με επαρκή θρεπτικά συστατικά χρησιμοποιώντας είτε κομπόστ υψηλής ποιότητας είτε συμπληρώματα.

Παρόλα αυτά, τα φυτά μπορούν ακόμα να εμφανίζουν συμπτώματα ελλείψεων λόγω διακυμάνσεων του pH. Εάν το pH του καλλιεργητικού μέσου γίνει πολύ χαμηλό ή πολύ υψηλό, τα φυτά χάνουν την ικανότητα να απορροφούν θρεπτικά συστατικά. Τα χαμηλά επίπεδα μορίων όπως ο σίδηρος και το μαγνήσιο—σημαντικά για τον σχηματισμό χλωροφύλλης και τη σύνθεση ενζύμων—μπορεί να οδηγήσουν σε εύθραυστα, ξηρά φύλλα.

Το πλεόνασμα θρεπτικών συστατικών μπορεί επίσης να ξηράνει και να καταστρέψει τα μεγάλα φύλλα. Το υπερβολικό άζωτο μπορεί να κάψει τις ρίζες, με αποτέλεσμα τα μεγάλα φύλλα να γίνουν εξαιρετικά σκούρα πράσινα και "τραγανά".

Problemas nutricionales

Λύση

Ρυθμίστε το pH του καλλιεργητικού σας μέσου για να αποκαταστήσετε μια υγιή ισορροπία. Τα φυτά της κάνναβης ευδοκιμούν σε pH μεταξύ 6.0–7.0, ενώ τα υδροπονικά φυτά προτιμούν ένα εύρος pH 5.5–6.5. Χρησιμοποιήστε έναν μετρητή pH για να προσδιορίσετε την κατάσταση του εδάφους σας. Αρχικά, προσπαθήστε να ξεπλύνετε το καλλιεργητικό μέσο με νερό με ισορροπημένο pH και δοκιμάστε ξανά το καλλιεργητικό μέσο. Εάν το επίπεδο του pH εξακολουθεί να είναι εκτός του επιθυμητού εύρους, εφαρμόστε προϊόντα διόρθωσης pH που διατίθενται σε οποιοδήποτε κατάστημα με γεωπονικά προϊόντα.

Επίσης, σκεφτείτε να προσθέσετε μυκορριζικούς μύκητες στο χώμα σας. Αυτοί οι ευεργετικοί μύκητες σχηματίζουν μια αμοιβαία ευεργετική σχέση με τις ρίζες των φυτών, βοηθώντας τες να εξορύξουν θρεπτικά συστατικά με αντάλλαγμα σάκχαρα.

Υπερβολικό Πότισμα

Δεν είναι μυστικό ότι η κάνναβη χρειάζεται νερό για να επιβιώσει. Τα φυτά χρησιμοποιούν αυτόν τον πολύτιμο πόρο κατά τη διάρκεια της φωτοσύνθεσης, για να μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά και να διατηρηθούν ακμαία και δυνατά. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με όλα, το πολύ νερό κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Το υπερβολικό πότισμα συμβαίνει συνήθως όταν οι αρχάριοι καλλιεργητές φροντίζουν πάρα πολύ τα φυτά τους—βλέπουν ένα κομμάτι ξερού χώματος και αρχίζουν να πανικοβάλλονται. Η συνεχής παροχή νερού σημαίνει ότι το υγρό αρχίζει να λιμνάζει στο χώμα. Όταν τα φυτά λαμβάνουν πάρα πολύ νερό, τα κύτταρα μέσα στα φύλλα διογκώνονται και τελικά σπάνε. Αυτό προκαλεί μια κρούστα στις άκρες των φύλλων και τα κάνει εύθραυστα. Για να μην αναφέρουμε ότι το υπερβολικό νερό δημιουργεί και ένα πρόσφορο έδαφος για βλαβερούς μύκητες και ξεπλένει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά από το έδαφος.

Riego excesivo

Λύση

Ποτίστε τα φυτά σας έξυπνα. Μια ελαφριά ξηρότητα στο έδαφος είναι πραγματικά καλή. Κατά κανόνα, πρέπει να ποτίζετε ξανά το φυτό σας μόνο όταν στεγνώσουν τα πέντε πρώτα εκατοστά του χώματος. Για να παρακολουθείτε καλύτερα τα πράγματα, ζυγίστε τις γλάστρες σας όταν είναι στεγνές και ξανά όταν είναι πλήρως ποτισμένες. Περιμένετε να πλησιάσουν οι γλάστρες σας το βάρος που είχαν όταν ήταν στεγνές, πριν ποτίσετε ξανά.

Παράσιτα και Μύκητες

Οι άνθρωποι δεν είναι τα μόνα πλάσματα στη Γη που αγαπούν την κάνναβη. Πολλά διαφορετικά είδη μικροβίων, εντόμων και μούχλας απολαμβάνουν τη γεύση των φρέσκων φυτών κάνναβης. Στις αφίδες, στις κάμπιες και στους γυμνοσάλιαγκες αρέσει να τρώνε φύλλα κάνναβης, ενώ οι φυτοπαρασιτικοί νηματώδεις προτιμούν τη γεύση των ριζών. Οι μύκητες θα εγκατασταθούν σχεδόν οπουδήποτε στο φυτό, αρκεί να τους παρέχει τις αγαπημένες τους συνθήκες—την υγρασία και τη νωπότητα.

Τα φυτά της κάνναβης μπορούν να υποστούν λίγη ζημιά από παράσιτα και η παρουσία λίγων εντόμων υποδηλώνει ισχυρή βιοποικιλότητα μέσα στον κήπο. Αλλά οι παρατεταμένες και έντονες επιθέσεις μπορεί να τους προκαλέσουν μεγάλο στρες, με πιθανό αποτέλεσμα την εμφάνιση ξηρών και στεγνών φύλλων.

Plagas y hongos

Λύση

Προστατέψτε τα φυτά σας! Τα διαφορετικά είδη απαιτούν διαφορετικές τακτικές. Χρησιμοποιήστε αρπακτικά έντομα όπως πασχαλίτσες, παρασιτικές σφήκες και αλογάκια της Παναγίας για να κρατήσετε μακριά τα παρασιτικά είδη. Για μια δεύτερη γραμμή άμυνας, σπείρετε συντροφικά φυτά όπως άνηθο, γλυκό βασιλικό, ηλίανθο και λεβάντα νωρίς κατά τη διαδικασία της καλλιέργειας για να απωθήσετε και να αποσπάσετε την προσοχή των επιβλαβών εντόμων.

Έχετε την αίσθηση ότι οι ρίζες σας δέχονται επίθεση; Εμβολιάστε το χώμα σας με μυκορριζικούς μύκητες, οι οποίοι σχηματίζουν λεπτά νημάτια—υφές. Με αυτόν τον τρόπο "δένουν" και παγιδεύουν τους νηματώδεις που είναι έτοιμοι από να κατασπαράξουν τον φυτικό ιστό. Και τι γίνεται με αυτήν την ενοχλητική μούχλα; Είναι απλό. Διατηρήστε τον αερισμό σε καλά επίπεδα στον χώρο της καλλιέργειας με ανεμιστήρες ή φυσικό αεράκι. Αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα του χώματος και καλύψτε τη σοδειά σας για να την προστατέψετε από τις βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας.

Υπερβολική Ζέστη

Η ζέστη έχει την τάση να κάνει τα πράγματα τραγανά: το μπέικον, το τοστ, ακόμα και το δέρμα μας μετά από πάρα πολλή ώρα στην παραλία. Αφήστε τα φυτά της κάνναβης εκτεθειμένα κάτω από τον ήλιο σε ένα θερμοκήπιο ή κήπο, και θα διαπιστώσετε ότι τα μεγάλα φύλλα τους ίσως γίνουν και αυτά "τραγανά". Η έντονη ζέστη θα κάνει τα φύλλα να χάσουν την υγρασία τους, να στεγνώσουν και να συρρικνωθούν.

Calor excesivo

Λύση

Εάν καλλιεργείτε σε εξωτερικό χώρο σε μια ιδιαίτερα ζεστή περιοχή, να είστε προετοιμασμένοι να προστατεύσετε τα φυτά σας από τον καύσωνα. Μπορείτε να έχετε κάποια πανιά και στηρίγματα για τη δημιουργία σκιάς και να βρίσκεστε σε κατάσταση αναμονής. Έτσι, μπορείτε να δημιουργήσετε μόνοι σας ένα σύστημα σκίασης εάν ο ήλιος είναι πολύ έντονος για πάρα πολύ καιρό.

Αν διαπιστώσετε ότι ο χώρος που καλλιεργείτε ζεσταίνεται αφόρητα, χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες και κλιματισμό για να μειώσετε τη θερμοκρασία. Μπορείτε ακόμα και να χρησιμοποιήσετε έναν αισθητήρα με ρυθμιστή προσαρμόζοντάς τον στο σύστημα των ανεμιστήρων σας για να αυτοματοποιήσετε αυτή τη λειτουργία.

Κάψιμο Φύλλων Από Φως

Ένας άλλος πυλώνας της φυτικής ζωής, το φως, δίνει τη δυνατότητα στα φυτά κάνναβης να δημιουργούν τη δική τους ενέργεια. Χωρίς φως, μπορείτε να πείτε αντίο στα άνθη της κάνναβης εντελώς. Ωστόσο, το πολύ φως θα κάψει τις ψηλότερες κορυφές του φυτού σας, προκαλώντας ξερά φύλλα και ακόμα και βλάπτοντας τα άνθη. Αν αφήσετε το φυτό σας να φτάσει πολύ ψηλά, μπορείτε να περιμένετε αποχρωματισμό, ξηρότητα και μειωμένες σοδειές.

Quemaduras por luz

Λύση

Παρακολουθήστε στενά την ανάπτυξη στον εσωτερικό χώρο καλλιέργειας σας. Μετακινήστε το σύστημα φωτισμού σας ψηλότερα καθώς το φυτό σας συνεχίζει να μεγαλώνει προς τα πάνω. Εάν έχετε περιορισμένο χώρο, χρησιμοποιήστε τις τεχνικές LST και ScrOG για να κρατήσετε το φυτό σας χαμηλότερα στο έδαφος χωρίς να θυσιάσετε την απόδοση.

Τα φώτα LED γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στους καλλιεργητές κάνναβης. Εκτός από το ότι είναι φθηνότερα στη λειτουργία τους, αυτά τα φώτα εκπέμπουν λιγότερη θερμότητα και προσφέρουν περισσότερο χώρο για σφάλματα, εάν τα φυτά σας μεγαλώνουν λίγο ανεξέλεγκτα.

Αντιμετώπιση Ξηρών, Εύθραυστων Φύλλων σε Φυτά Κάνναβης

Αν παρατηρήσετε ότι τα μεγάλα φύλλα σας γίνονται εύθραυστα και ξηρά, μην πανικοβληθείτε! Αντιμετωπίστε το πρόβλημα με ηρεμία και θυμηθείτε όσα μόλις μάθατε. Επισκεφτείτε ξανά τον οδηγό μας, εντοπίστε το πρόβλημα και χρησιμοποιήστε τη σωστή στρατηγική αντιμετώπισης. Εάν ενεργήσετε αποτελεσματικά, θα σώσετε τα φυτά σας, θα λύσετε ένα πρόβλημα και θα γίνετε καλύτερος καλλιεργητής ταυτόχρονα.

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 στα 5
στα 37823 αξιολογήσεις