Οδηγός Καλλιέργειας Κάνναβης από τη Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ TOPPING;

Το topping είναι η διαδικασία κλαδέματος της αναπτυσσόμενης άκρης του κύριου μίσχου ενός φυτού κάνναβης. Αυτή είναι ίσως η πιο κοινή τεχνική εκπαίδευσης HST ή υψηλού στρες που εφαρμόζεται τόσο από καλλιεργητές εσωτερικού όσο και εξωτερικού χώρου. Η μαριχουάνα που αναπτύσσεται φυσικά θα αποκτήσει συνήθως μια δομή που μοιάζει με χριστουγεννιάτικο δέντρο. Μία κύρια, κεντρική συστοιχία ανθών και πολλαπλά σετ πλευρικών κλαδιών. Όλα τα μέρη του φυτού λαμβάνουν μέρος του ηλιακού φωτός σε κάποιο στάδιο κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς ο ήλιος διασχίζει τον ουρανό.

Αντίθετα, τα φυτά κάνναβης εσωτερικού χώρου λαμβάνουν φωτισμό από μια σταθερή λάμπα καλλιέργειας που βρίσκεται ακριβώς πάνω από αυτά. Το γεγονός αυτό καθιστά τα φυτά κάνναβης με φυσικό σχήμα αναποτελεσματικά για την καλλιέργεια σε εσωτερικό χώρο, εκτός εάν καλλιεργείτε σε μεγάλη κλίμακα χρησιμοποιώντας τη μέθοδο SOG ή Sea of Green. Το topping είναι η μέθοδος που επιλέγουν οι επαγγελματίες καλλιεργητές για να αυξήσουν τις σοδειές τους. Αρέσει επίσης σε πολλούς οικιακούς καλλιεργητές που θέλουν να γεμίσουν τον χώρο καλλιέργειάς τους με λίγα φυτά, αντί να χωρέσουν όσο το δυνατόν περισσότερα.

Η αφαίρεση του τερματικού οφθαλμού θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη δύο νέων κύριων συστοιχιών ανθών και θα προωθήσει την ανάπτυξη των κατώτερων, δευτερευόντων κλαδιών. Ο στόχος είναι να αναστραφεί το σχήμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου για να επιτραπεί περισσότερη διείσδυση του φωτός. Η αυξητική ορμόνη διαχέεται σε όλους τους βλαστούς μόλις αφαιρεθεί η κυριαρχία του κορυφαίου οφθαλμού. Τα χαμηλού προφίλ φυτά με πολλά κλαδιά είναι πιο επιθυμητά για κάθε καλλιεργητή. Σε εσωτερικό χώρο, ο κατακόρυφος διαθέσιμος χώρος είναι συχνά ψηλός και σε εξωτερικό χώρο οι θάμνοι είναι πιο διακριτικοί από τα ψηλά δέντρα. Το topping είναι μια εξαιρετική τεχνική για να πάρετε τον έλεγχο της ανάπτυξης της κάνναβης στα χέρια σας.

New Colas

New Colas

ΠΟΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ TOPPING ΣΤΗΝ ΚΑΝΝΑΒΗ

Κλαδέψτε τα φυτά σας αφού έχουν αναπτύξει 3–5 κόμβους, καθώς τότε οι ρίζες και οι μίσχοι τους είναι αρκετά δυνατοί για να ανακάμψουν από το στρες της διαδικασίας. Τα φυτά συνήθως φτάνουν σε αυτό το μέγεθος μετά από περίπου 30 ημέρες βλαστικής ανάπτυξης. Έχετε υπόψη σας ότι διαφορετικές ποικιλίες αναπτύσσονται με διαφορετικές ταχύτητες.

Τα φυτά δεν μπορούν να αντέξουν το κλάδεμα κατά τη διάρκεια του σταδίου του σπορόφυτου. Εάν προσπαθήσετε να κόψετε την κορυφή τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, κινδυνεύετε να σκοτώσετε ή να καθυστερήσετε τα σπορόφυτά σας. Ομοίως, το topping κατά τη φάση της ανθοφορίας είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει ζημιά στα πολύτιμα φυτά σας.

Περιμένετε περίπου 1–2 εβδομάδες πριν κλαδέψετε τη νέα ανάπτυξη. Τα φυτά σας θα χρειαστούν αυτόν τον χρόνο για να ανακάμψουν από το στρες και να προσαρμοστούν στο νέο μοτίβο ανάπτυξης.

ΠΩΣ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΤΕ ΤΟ TOPPING ΣΤΗΝ ΚΑΝΝΑΒΗ

Για να κόψετε την κορυφή ενός φυτού, κάντε μια καθαρή τομή στην άκρη του κύριου στελέχους χρησιμοποιώντας ένα αποστειρωμένο ψαλίδι και αφαιρέστε πλήρως την ανώτερη ανάπτυξη. Φροντίστε να αφήσετε περίπου 5 χιλιοστά απόσταση μεταξύ του σημείου που κόβετε και των πλευρικών κλαδιών. Αυτό θα σας δώσει λίγο χώρο για σφάλματα και θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την κατά λάθος αποκοπή αυτών των σημαντικών σημείων.

Αντί να σχηματίσει μία και μόνο κεντρική συστοιχία ανθών, το φυτό θα αναπτύξει τώρα δύο ξεχωριστές—η κεντρική δεν θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και τα δύο πλευρικά κλαδιά θα αναπτύξουν δύο συστοιχίες ανθών.

Μπορείτε να επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία αργότερα στη συνέχεια. Τελικά, τα δύο κλαδιά που μόλις δημιουργήσατε θα είναι έτοιμα για κλάδεμα. Αυτό θα χωρίσει περαιτέρω αυτό που ήταν πριν μία μόνο συστοιχία ανθών σε τέσσερις ξεχωριστές θέσεις μπουμπουκιών.

Συνεχίστε τη διαδικασία μέχρι να είστε ικανοποιημένοι με τη δομή φυτού σας.

Topping

Topping

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΑΔΕΜΑ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

To κορφολόγημα της κάνναβης απαιτεί ακρίβεια και καθαριότητα. Το να κόψετε το φυτό σας με ένα αμβλύ εργαλείο μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο του στελέχους και μπορεί να αφήσει μια πολύ μεγαλύτερη πληγή από την προβλεπόμενη.

Χρησιμοποιήστε τις πιο αιχμηρές λεπίδες που μπορείτε να βρείτε. Τα ψαλίδια γραφείου και κουζίνας λειτουργούν, αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο τα εργαλεία που έχουν σχεδιαστεί ειδικά γι' αυτή τη δουλειά, έτσι σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ψαλίδι κλαδέματος. Οι λεπίδες ξυραφιού είναι επίσης μια καλή επιλογή.

Δοκιμάστε ένα Καμπυλωτό Ψαλίδι Κλαδέματος που είναι φτιαγμένο για να δαμάζει τα φυτά της κάνναβης. Οι κοφτερές λεπίδες και η στιβαρή λαβή του το καθιστούν τέλειο για τις ανάγκες σας. Ο καμπυλωτός σχεδιασμός του το κάνει ιδανικό για κλάδεμα βαθιά μέσα στα κλαδιά και για το κόψιμο των φύλλων ζάχαρης κατά τη συγκομιδή. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτό το εύχρηστο εργαλείο για να αποκτήσετε καθαρά μοσχεύματα για κλωνοποίηση.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ FIMMING ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ;

Το fimming είναι μια άλλη τεχνική υψηλού στρες που χρησιμοποιείται για την αύξηση της σοδειάς και είναι παρόμοια με το topping, αλλά όχι ακριβώς ίδια. Ο στόχος εξακολουθεί να είναι η αύξηση του αριθμού των συστοιχιών ανθών. Όμως, αντί να τις διπλασιάζει, το fimming μπορεί να δημιουργήσει 4+ νέες κορυφαίες. Αυτή η τεχνική συνιστάται ιδιαίτερα για μικροκαλλιεργητές με ίσως μόνο 1-2 φυτά.

Οι δευτερεύοντες βλαστοί ενισχύονται με την αυξητική ορμόνη που προηγουμένως θα είχε χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη του κύριου στελέχους. Ωστόσο, οι περισσότεροι καλλιεργητές αναφέρουν ότι το fimming είναι ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικό στη μείωση του τεντώματος σε σύγκριση με το topping. Ένα φυτό κάνναβης μπορεί να μεγαλώσει αρκετά, αν και με πολύ περισσότερες κορυφές με άνθη.

ΠΟΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ FIMMING ΣΤΗΝ ΚΑΝΝΑΒΗ

Περιμένετε έως ότου το φυτό σας αναπτύξει 3–5 κόμβους πριν εφαρμόσετε το fimming. Όπως και με το topping, η εκτέλεση της διαδικασίας πολύ νωρίς θα σοκάρει το φυτό και θα επιβραδύνει την ανάπτυξη του δενδρυλλίου σας. Θα πρέπει να εφαρμόζετε την τεχνική fimming κατά τη βλαστική φάση για να επιτρέψετε στα φυτά να εστιάσουν όλη τους την ενέργεια στην παραγωγή μπουμπουκιών κατά το στάδιο της ανθοφορίας. Εάν θέλετε να εκπαιδεύσετε το φυτό σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δοκιμάστε ήπιες τεχνικές χαμηλού στρες (LST).

ΠΩΣ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΤΕ ΤΟ FIMMING ΣΤΗ ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ

Το fimming περιλαμβάνει το τσίμπημα ή το κόψιμο περίπου του 75% της άκρης ενός φυτού. Η ίδια η λέξη "FIM" σημαίνει "f*ck I missed" και υποδηλώνει πόσο ατημέλητη φαίνεται η τεχνική. Φαίνεται σαν ο καλλιεργητής να προσπάθησε να εφαρμόσει topping χωρίς μεγάλη επιτυχία! Κατά τα άλλα, είναι μια εξαιρετικά απλή και αποτελεσματική τεχνική.

Πιάστε την άκρη του φυτού σας και τεντώστε τον μίσχο απαλά με το ένα χέρι. Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό ψαλίδι για να κόψετε περίπου το 75% της κορυφής. Θα μείνετε με ένα μικρό κομμάτι ανάπτυξης που θα δώσει τελικά ζωή σε τέσσερις συστοιχίες ανθών.

Fimming

Fimming

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ TOPPING ΚΑΙ FIMMING

Το topping και το fimming θα παρατείνουν τον χρόνο που θα χρειαστεί να περάσουν τα φυτά κάνναβης στο στάδιο της βλαστικής ανάπτυξης με φωτισμό 18/6. Αν σκοπεύετε να εφαρμόσετε αυτές τις τεχνικές, μπορείτε να αναμένετε μια φάση βλαστικής ανάπτυξης 4-6 εβδομάδων.

Ένα άλλο προφανές πρόβλημα με την ενθάρρυνση του σχηματισμού πολλαπλών συστοιχιών ανθών που συχνά παραβλέπεται είναι ότι τα φυτά μαριχουάνας τείνουν να γίνονται πολύ βαριά. Εάν δεν εφαρμοστεί η τεχνική ScrOG, τα φυτά μπορεί να χρειαστούν υποστήριξη με πασσάλους ή με μπαμπού.

ΚΛΑΔΕΜΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΜΕΓΙΣΤΗ ΣΟΔΕΙΑ

Θέλετε τη μεγαλύτερη δυνατή συγκομιδή; Εάν ναι, τότε πρέπει να είστε έτοιμοι να συνδυάσετε μερικές τεχνικές. Το να εφαρμόσετε μόνο topping ή fimming δεν αρκεί. Κάντε μερικά βήματα παραπάνω για να λάβετε μερικά επιπλέον γραμμάρια. Προσθέτοντας τις ακόλουθες δύο μεθόδους στις τεχνικές που θα εφαρμόσετε, μπορείτε να λάβετε τη μεγαλύτερη σοδειά που είχατε ποτέ.

LOLLIPOPPING

Εν συντομία, το lollipopping είναι η αφαίρεση των χνουδωτών, χαμηλότερων σημείων ανάπτυξης ανθών στα φυτά κάνναβης. Η ιδέα είναι να διοχετεύσουμε την ενέργεια των φυτών στην ανάπτυξη μεγάλων, συμπαγών ανθών, αντί στα αραιά και χαλαρά μπουμπούκια που μοιάζουν με ποπ κορν. Οι περισσότεροι καλλιεργητές επιθυμούν να αφαιρέσουν τη χαμηλότερη ανάπτυξη κατά την 3η εβδομάδα της ανθοφορίας. Το τσίμπημα γενικά προτιμάται από το κόψιμο με ένα ψαλίδι. Οι καλλιεργητές ScrOG συνήθως αφαιρούν όλη την κατώτερη ανάπτυξη κάτω από το πλέγμα για να βελτιώσουν τη ροή του αέρα και να οδηγήσουν όλη την ενέργεια των φυτών στις κορυφές.

SCROG

Όλες οι παραπάνω τεχνικές καλλιέργειας κάνναβης υψηλής απόδοσης μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω με την τεχνική ScrOG ή Screen of Green. Το ScrOG είναι το κλειδί της καλλιέργειας μαριχουάνας υψηλής απόδοσης. Τοποθετώντας ένα πλέγμα πάνω από όλο τον χώρο της καλλιέργειας, ολόκληρη η ανάπτυξη ρυθμίζεται με σκοπό τη μέγιστη παραγωγή. Ουσιαστικά, ο καλλιεργητής πρέπει να λυγίσει και να διπλώσει τους βλαστούς και να τους περάσει μέσα από το πλέγμα για να γεμίσει όσο το δυνατόν περισσότερα τετράγωνα. Αυτό ξεκινά από το βλαστικό στάδιο και συνεχίζεται μέχρι τις αρχές του σταδίου άνθισης.

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 στα 5
στα 37823 αξιολογήσεις